MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 History Objective Questions.

Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Pastoralists in the Modern World Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
In Karnataka and Andhra Pradesh the dry plateau was covered with stone and grass inhabited by:
(a) Cattle herders
(b) Goat herders
(c) Sheep herders
(d) Camel herders

Answer

Answer: (c) Sheep herders
The sheep herders inhabited the dry plateau in Karnataka and Andhra Pradesh.


Question 2.
Who were Gollas?
(a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
(b) Sheep herded tribe of dry central plateau region.
(c) Camel herded tribe of dry central plateau region.
(d) Goat herded tribe of dry central plateau region.

Answer

Answer: (a) Cattle herded tribe of dry central plateau region.
Gollas were cattle herded tribe of dry central plateau region.


Question 3.
Banjaras are well-known groups of graziers and found in the villages of:
(i) Madhya Pradesh (ii) Punjab (iii) Rajasthan (iv) Uttar Pradesh (v) Maharashtra (vi) Haryana
(a) (i), (v), (vi)
(b) (ii), (v), (vi)
(c) (i), (ii), (iii), (v)
(d) (iv), (v), (vi)

Answer

Answer: (c) (i), (ii), (iii), (v)
Banjaras were well known groups of graziers and found in the villages of all the above.


Question 4.
Which of the following is the immediate impact of the colonial rule on the life of the pastoralists?
(a) Their grazing ground increased
(b) They were paid rent free land
(c) Their agriculture stock increased
(d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.

Answer

Answer: (d) Their grazing ground shrunked and their agricultural stock, trade and crafts were adversley affected.
By the colonial rule the life of the pastoralists were adversely affected. Their grazing ground shrunked and agricultural stock, trade and crafts were affected.


Question 5.
The colonial Government in India in 1871 enacted an Act. Name it.
(a) Forest Conservation Act
(b) The Criminal Tribal Act
(c) The Scientific Forestry
(d) The Tribal Act

Answer

Answer: (b) The Criminal Tribal Act
In 1871, the colonial government enacted an act called ‘The Criminal Tribal Act’. Other Acts were introduced in different years.


Question 6.
Nomads are the people:
(a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.
(b) who temporary shift from one place to another.
(c) who live at one place and move from place to place to earn their living.
(d) who are very brave.

Answer

Answer: (a) who do not live at one place but move from one to another to earn their living.
People who move from one place to another to earn their livings are called nomads.


Question 7.
Which tribe did not evolve pastoral activity in South Africa?
(a) Massai
(b) Gonds
(c) Boran
(d) Turkene

Answer

Answer: (b) Gonds
Gonds did not evolve pastoral activity in South Africa. They were an Indian tribe.


Question 8.
Which tribe combined cultivators with pastoralism in India?
(a) Raikas
(b) Maru
(c) Gujjars
(d) Gaddi

Answer

Answer: (a) Raikas
Raikas combined cultivators with pastoralism in India.


Question 9.
What is referred as Bhabar?
(a) A wet forest area below the foothills of Garhwal and Kumaun.
(b) A moderate area having plenty of vegetation.
(c) A dry area which is sparsely populated.
(d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.

Answer

Answer: (d) A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun.
A dry forest area below the foothills of Garhwal and Kamaun was known as Bhabar.


Question 10.
Gaddi Shepherds came down from the high meadow in:
(a) September
(b) February
(c) October
(d) Mid of October.

Answer

Answer: (a) September
During the month of September Gaddi Shepherds came down from the high meadows.


Question 11.
For what Maru tribe is well known?
(a) For plantation agriculture
(b) For sheep rearing
(c) For camel herding
(d) For cyclic seasonal movement

Answer

Answer: (c) For camel herding
Maru tribe is well known for camel herding.


Question 12.
The population of Dhangars pastoral community in Maharashtra is about:
(a) 467500
(b) 476500
(c) 476500
(d) 467000

Answer

Answer: (d) 467000
The population of Dhangars pastoral community in Maharashtra is about 467000.


Write true (T) or false (F)

1. Gujjar Bakarwals of Jammu and Kashmir are great herders of goat and sheep.

Answer

Answer: True


2. The Gaddi shepherds of Punjab had a similar cycle of seasonal movement of the Gujjars.

Answer

Answer: False


3. Bhabar is a dry forested area below the foothills of Garhwal and Kumaun.

Answer

Answer: True


4. Dhangars were an important pastoral community of Himachal Pradesh.

Answer

Answer: False


5. After the Kharif harvest was cut at this time, the fields had to be fertilised and made ready for rabi harvest.

Answer

Answer: True


6. Banjaras were as a well-known group of graziers.

Answer

Answer: True


7. The Raikas lived in the deserts of Rajasthan.

Answer

Answer: True


8. One group of Raikas – known as the Maru Raikas – herded sheep and goal.

Answer

Answer: False


9. In 1881, the colonial government in India passed the Criminal Tribes Act.

Answer

Answer: False


10. Between 1850s and 1880s, the right to collect the tax was auctioned out to contractors.

Answer

Answer: True


11. The nomadic pastoralists grazed their animals in one area and moved to another area.

Answer

Answer: True


12. After 1947, the camel and sheep herding Raikas, could move into Sindh and graze their camels on the banks of the Indus.

Answer

Answer: False


13. Over 22 million African, ever today, depend on some form of pastoral activity for their livelihood.

Answer

Answer: True


14. Most of pastoral population in Africa, live in the arid grasslands or deserts where rainfed agriculture is difficult.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Gujjar Bakarwals1. Himachal Pradesh
(b) Gaddi shepherds2. Rajasthan
(c) Dhangars3. Africa
(d) Raikas4. Maharashtra
(e) Bedoguins5. Jammu and Kashmir
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Gujjar Bakarwals5. Jammu and Kashmir
(b) Gaddi shepherds1. Himachal Pradesh
(c) Dhangars4. Maharashtra
(d) Raikas2. Rajasthan
(e) Bedoguins3. Africa

Fill in the blanks

1. By April, the Gujjar shepherds moved north and spent the summer in Lahul and …………….

Answer

Answer: Spilts


2. ……………. and vast meadows in the high mountains.

Answer

Answer: Bugyal


3. The ……………. could not tolerate the wet monsoon conditions.

Answer

Answer: Sheep


4. In the deserts of Rajasthan lived the ……………. .

Answer

Answer: Raikas


5. The colonial state wanted to transform all ……………. lands into cultivated land.

Answer

Answer: Grazing


6. ……………. could no longer remain in an area if the storage was available, and the undergrowth in the forest was ample.

Answer

Answer: Pastoralists


7. To expand them revenue, the colonial government looked for every possible source of …………….

Answer

Answer: Taxtation


8. As ……………. disappeared under the plotigh, the existing animal stock had to feed on whatever grazing land remained.

Answer

Answer: Pasture land


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Pastoralists in the Modern World Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 5 Pastoralists in the Modern World with Answers Read More »

Modals MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Modals Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Modals Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Modals Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Modals with Answers

Enhance your subject knowledge through Modals MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Modals provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Modals MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks using suitable modal. Choose the best answer from the given alternatives:

Question 1.
You …………………. not go to Mumbai, the meeting is cancelled,
(a) can
(b) will
(c) need
(d) may

Answer

Answer: (c) need


Question 2.
………………. you like to have a cup of tea?
(a) Can
(b) May
(c) Should
(d) Would

Answer

Answer: (d) Would


Question 3.
She …………………. serve her old mother-in-law.
(a) can
(b) must
(c) should
(d) will

Answer

Answer: (b) must


Question 4.
she ……………… swim well when she was 12 years old.
(a) could
(b) would
(c) can
(d) may

Answer

Answer: (a) could


Question 5.
A judge …………… be just.
(a) can
(b) should
(c) could
(d) must

Answer

Answer: (d) must


Question 6.
…………………… that I were a king!
(a) would
(b) will
(c) may
(d) could

Answer

Answer: (a) would


Question 7.
I ………….. punish you for your rudeness.
(a) can
(b) shall
(c) will
(d) would

Answer

Answer: (c) will


Question 8.
Walk fast lest you ……………………… miss the train.
(a) would
(b) should
(e) will
(d) may

Answer

Answer: (b) should


Question 9.
I ………………………. speak English fluently.
(a) will
(b) should
(c) may
(d) can

Answer

Answer: (d) can


Question 10.
You ………………………. run fast to catch the train.
(a) must
(b) should
(c) can
(d) will

Answer

Answer: (a) must


Question 11.
We ………………………. to respect our elders.
(a) should
(b) need
(c) ought
(d) could

Answer

Answer: (c) ought


Question 12.
How ……………………. you disobey me.
(a) can
(b) will
(c) should
(d) dare

Answer

Answer: (d) dare


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Modals Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Modals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Modals MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

How the Dog Found Himself a New Master? Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master? with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering How the Dog Found Himself a New Master? Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the How the Dog Found Himself a New Master? Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master? with Answers

Enhance your subject knowledge through How the Dog Found Himself a New Master? MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on How the Dog Found Himself a New Master? provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th How the Dog Found Himself a New Master? MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow by choosing the correct alternative:

(1)

He walked and he walked and he met a kinsman of his, a big wolf who was as strong
as he was fierce.“Where are you going, Dog?” the Wolf asked.
“I am looking for someone to take up service with. Would you like to be my master, Wolf?”
“I don’t see why not! the Wolf said, and this agreed upon, the two of them went on together.”

Question 1.
Who is ‘he’ in the above lines?
(a) The dog
(b) The bear
(c) The wolf
(d) The man

Answer

Answer: (a) The dog


Question 2.
Whom did he meet on his way?
(a) The bear
(b) The man
(c) The wolf
(d) A dog

Answer

Answer: (c) The wolf


Question 3.
What did he ask the wolf?
(a) To be his slave
(b) To be his master
(c) To be his friend
(d) To have fight with him

Answer

Answer: (b) To be his master


Question 4.
‘Kinsman’ here means ……………
(a) a kindman
(b) a relative
(c) a master
(d) a friend

Answer

Answer: (d) a friend


Question 5.
Pick out the word from the passage which means ‘violent’.
(a) strong
(b) fierce
(c) service
(d) agreed upon

Answer

Answer: (b) fierce


(2)

Dog were once their own masters and lived the way wolves do, in freedom, until a dog was bom who was ill pleased with this way of life. He was sick and tired of wandering about by himself looking for food and being Mghtened of those who were stronger than he.
He thought it over and decided that the best thing for him to do was to become the servant of one who was stronger than anyone on earth, and he set out to find such a master.

Question 1.
What sort of life did dogs once live?
(a) Life of slaves
(b) Lived in forests
(c) Lived in freedom
(d) Lived in dens

Answer

Answer: (c) Lived in freedom


Question 2.
What was the dog sick and tired of?
(a) Wandering for food
(b) Fear of stronger animals
(c) Both (a) and (b)
(d) Nope of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 3.
What did he decide to do?
(a) To have a strong master for protection
(b) To have a rich master
(c) To have a strong master
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To have a strong master for protection


Question 4.
Which of the following is closely related to ‘dogs’?
(a) Lions
(b) Wolf
(c) Man
(d) Cat

Answer

Answer: (b) Wolf


Question 5.
Give the meaning of ‘ill pleased’
(a) pleased
(b) pleasing
(c) ill mannered
(d) unhappy

Answer

Answer: (d) unhappy


(3)

Seeing that the Bear was stronger than the Wolf, the Dog decided to take up service with him, and he left the Wolf and asked the Bear to be his master. The Bear agreed to this readily and said, “Let up go and find a herd of cows. I’ll kill a cow and then we can both eat our fill.”

Question 1.
What did the dog decide?
(a) To make the wolf his master
(b) To make the cow his master
(c) lb make the bear his master
(d) To return to his place

Answer

Answer: (c) lb make the bear his master


Question 2.
Whom did he leave on his way?
(a) The bear
(b) The wolf
(c)The man
(d) The lion

Answer

Answer: (b) The wolf


Question 3.
What did the dog ask the bear? ‘
(a) To be his slave
(b) To be his master
(c) To be his friend
(d) To help him

Answer

Answer: (b) To be his master


Question 4.
Did the bear accept his offer?
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) May be

Answer

Answer: (a) Yes


Question 5.
‘herd’ means :
(a) cows
(b) bear
(c) wolves
(d) a large group

Answer

Answer: (d) a large group


(4)

They walked and they walked, and all of a sudden the Wolf lifted his nose, sniffed, darted quickly off the path and into the bushes and crept deeper into the forest. The Dog was much surprised. “What’s come over you, master?” he asked. “What has frightened you so?”
“Can’t you see? There’s a Bear out there, and he might eat up both of us you and me.

Question 1.
Who does ‘they’ refer to?
(a) Dog and wolf
(b) Dog and man
(c) Dog and bear
(d) Bear and wolf

Answer

Answer: (a) Dog and wolf


Question 2.
Why did the wolf run into the forest?
(a) He was afraid of lion
(b) He was afraid of a bear
(c) He was afraid to the dog
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He was afraid of a bear


Question 3.
What was the wolf’s fear?
(a) The dog might kill him
(b) The lion might kill him
(c) That the bear might kill both of them
(d) He did not fear anything

Answer

Answer: (c) That the bear might kill both of them


Question 4.
He might eat up both of us ‘you and me’? Who are ‘you’ and ‘me’ here?
(a) Wolf and dog
(b) Two dogs
(c) Dog and wolf
(d) Dog and bear

Answer

Answer: (b) Two dogs


Question 5.
Which word in the passage means ‘ran fast’?
(a) sniffed
(b) frightened
(c) crept
(d) darted

Answer

Answer: (d) darted


(5)

“What is it, master, is anything wrong?” asked the Dog, surprised. “I smell a man coming this way,” the Lion said. “We’d better run for it or we’ll be in trouble”. “Oh, well, then I’ll say goodbye to you, Lion. I want a master who is stronger than anyone on earth!” And off the Dog went to join the man and he stayed with him and served him faithfully. This happened long, long ago, but to this day, the dog is man’s most loyal servant and knows no other master.

Question 1.
Who did the dog address as ‘master’?
(a) The lion
(b) The man
(c) The wolf
(d) The bear

Answer

Answer: (a) The lion


Question 2.
What did the lion say to the dog?
(a) To fight with the man
(b) To kill the man
(c) To run away from man
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To run away from man


Question 3.
Whom did the dog say goodbye to?
(a) The man
(b) The lion
(c) Another dog
(d) His friend

Answer

Answer: (b) The lion


Question 4.
Who became the master of the dog at the end?
(a) Lion
(b) Wolf
(c) Bear
(d) Man

Answer

Answer: (d) Man


Question 5.
Which word in the passage means ‘obedient’
(a) loyal
(b) master
(c) stronger
(d) faithfully

Answer

Answer: (a) loyal


(6)

They walked on and soon saw a herd of cows, but just as they were about to come up to it they were stopped by a terrible noise. The cows were mooing loudly and running in a panic in all directions. The Bear looked out from behind a tree, and then he too ran hastily deeper into the forest.

Question 1.
Who does ‘they’ refer to here?
(a) The wolf and the dog
(b) Two dogs
(c) The bear and the dog
(d) The bear and the wolf

Answer

Answer: (c) The bear and the dog


Question 2.
Why did they look for a cow?
(a) They wanted help from cow!
(b) They were hungry
(c) They wanted to kill it
(d) None of these

Answer

Answer: (b) They were hungry


Question 3.
What did the cows do?
(a) They started making a noise
(b) They started shouting
(c) They fought bravely
(d) None of these

Answer

Answer: (a) They started making a noise


Question 4.
What did the bear do?
(а) He fought bravely
(b) He killed the cow
(c) He asked the dog to fight with the cow
(d) He ran into the forest

Answer

Answer: (d) He ran into the forest


Question 5.
Which word in the passage means ‘swiftly’
(a) hastily
(b) loudly
(c) deeper
(d) mooing

Answer

Answer: (a) hastily


(7)

And off the Dog went to ask the Lion to be his master. The Lion agreed to it, and the Dog stayed with him and served him for a long, long time. It was a good life, and he had nothing to complain of, for there was no stronger beast in the forest than the Lion, and no one dared touch the Dog or offend him in any way.

Question 1.
Whom did the dog ask to be his master here?
(a) The lion
(b) The bear
(c) The wolf
(d) The cow

Answer

Answer: (a) The lion


Question 2.
Did the lion agree?
(a) No
(b) Yes
(c) Gave no answer
(d) Can’t say

Answer

Answer: (b) Yes


Question 3.
Did the dog enjoy a good life?
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) Sometimes good

Answer

Answer: (a) Yes


Question 4.
There was no stronger beast in the forest’. Here stronger is used as ……………. degree of adjective.
(a) positive
(b) superlative
(c) comparative
(d) none of these

Answer

Answer: (b) superlative


Question 5.
Give the meaning of ‘offend’.
(a) to go against
(b) to accept
(c) to favour
(d) none of these

Answer

Answer: (a) to go against


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 2 How the Dog Found Himself a New Master? with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English How the Dog Found Himself a New Master? MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

How the Dog Found Himself a New Master? Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 2 Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 4 तुम कब जाओगे, अतिथि with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 4 तुम कब जाओगे, अतिथि with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the तुम कब जाओगे, अतिथि Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these तुम कब जाओगे, अतिथि objective questions.

तुम कब जाओगे, अतिथि Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Sparsh Chapter 4 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of तुम कब जाओगे, अतिथि Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi तुम कब जाओगे, अतिथि MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
लेखक को अतिथि को देखकर अंतरिक्ष यात्री की याद क्यों आ गई?
(a) अतिथि भी एक अंतरिक्ष यात्री था
(b) अंतरिक्ष यात्री लाखों मील का सफर करके भी इतने दिन अंतरिक्ष में नहीं ठहरता जितना अतिथि उनके घर में ठहर रहा था
(c) अतिथि अंतरिक्ष में जाने की बातें करता था
(d) लेखक उनको अंतरिक्ष के किस्से सुनाना चाहता था।

Answer

Answer: (b) अंतरिक्ष यात्री लाखों मील का सफर करके भी इतने दिन अंतरिक्ष में नहीं ठहरता जितना अतिथि उनके घर में ठहर रहा था


Question 2.
लेखक का बटुआ अंदर ही अंदर क्यों काँपने लगा?
(a) लेखक के बटुए में वाइब्रेशन हो रही थी
(b) लेखक के हाथ काँपने के कारण
(c) लेखक का बजट गड़बड़ा गया था।
(d) इनमें से कोई नहीं।

Answer

Answer: (c) लेखक का बजट गड़बड़ा गया था।


Question 3.
लेखक ने धोबी की जगह लांडी में कपड़े क्यों दिए?
(a) अतिथि के कपड़े बहुत महँगे थे
(b) लांड्री लेखक के घर की थी
(c) अतिथि लांड्री के धुले कपड़े ही पहनता था
(d) लेखक चाहता था कि अतिथि जल्दी चला जाए क्योंकि धोबी कपड़े धोकर देने में कई दिन लगाता है।

Answer

Answer: (d) लेखक चाहता था कि अतिथि जल्दी चला जाए क्योंकि धोबी कपड़े धोकर देने में कई दिन लगाता है।


Question 4.
अतिथि को देवता कहा जाता है, पर देवता की क्या विशेषता होती है?
(a) देवता अतिथिवत् रहता है
(b) देवता घर में ही ठहर जाता है
(c) देवता दर्शन देकर चला जाता है
(d) देवता किसी के घर नहीं आता।

Answer

Answer: (c) देवता दर्शन देकर चला जाता है


Question 5.
अतिथि का देवत्व कब तक सुरक्षित रह सकता है?
(a) अतिथि के अधिक दिन ठहरने पर
(b) अतिथि यदि अधिक समय तक किसी के घर न रुके
(c) यदि अतिथि भेंट लेकर आए
(d) यदि अतिथि पेंइंग गेस्ट की तरह रहे। व्याख्या सहित हल

Answer

Answer: (b) अतिथि यदि अधिक समय तक किसी के घर न रुके


Question 6.
शरद जोशी का जन्म कब और कहाँ हआ?
(a) सन् 1932 में जबलपुर में
(b) सन् 1931 में कटनी में
(c) 21 मई सन् 1931 को उज्जैन में
(d) 25 मई सन् 1931 को भोपाल में।

Answer

Answer: (c) 21 मई सन् 1931 को उज्जैन में


Question 7.
शरद जोशी को हिंदी साहित्य में किस रूप में जाना जाता है?
(a) एक व्यंग्यकार के रूप में
(b) एक कहानीकार के रूप में
(c) एक निबंधकार के रूप में
(d) एक उपन्यासकार के रूप में

Answer

Answer: (a) एक व्यंग्यकार के रूप में


Question 8.
‘तुम कब जाओगे अतिथि’ पाठ में लेखक ने कैसे लोगों पर व्यंग्य किया है?
(a) राजनेताओं पर
(b) फिल्म निर्माताओं पर
(c) ऐसे अतिथियों पर जो आकर जाने का नाम नहीं लेते
(d) शिक्षा व्यवस्था पर।

Answer

Answer: (c) ऐसे अतिथियों पर जो आकर जाने का नाम नहीं लेते


Question 9.
अतिथि कितने दिनों से लेखक के घर में रह रहा है?
(a) पाँच दिनों से
(b) चार दिनों से
(c) तीन दिनों से
(d) छह दिनों से।

Answer

Answer: (b) चार दिनों से


Question 10.
लेखक अतिथि को देखकर तारीखें क्यों बदल रहा था?
(a) लेखक का तारीख बदलने का निश्चित नियम था
(b) वह अतिथि को तारीख बदलने वाला कैलेंडर दिखाना चाहता था
(c) वह अतिथि को अपने कार्यक्रम के बारे में बताना चाहता था
(d) वह अतिथि को यह बताना चाहता था कि उन्हें लेखक के घर आए कितने दिन हो गए।

Answer

Answer: (d) वह अतिथि को यह बताना चाहता था कि उन्हें लेखक के घर आए कितने दिन हो गए।


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

निम्नलिखित गद्यांश पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिए

उस दिन जब तुम आए थे, मेरा हृदय किसी अज्ञात आशंका से धड़क उठा था। अन्दर ही अन्दर कहीं मेरा बटुआ काँप गया। उसके बावजूद एक स्नेह-भीगी मुस्कराहट के साथ मैं तुमसे गले मिला था और मेरी पत्नी ने तुम्हें सादर नमस्ते की थी। तुम्हारे सम्मान में ओ अतिथि, हमने रात के भोजन को एकाएक उच्च-मध्यम वर्ग के डिनर में बदल दिया था। तुम्हें स्मरण होगा कि दो सब्जियों और रायते के अलावा हमने मीठा भी बनाया था। इस सारे उत्साह और लगन के मूल में एक आशा थी। आशा थी कि दूसरे दिन किसी रेल से एक शानदार मेहमाननवाजी की छाप अपने हृदय में ले तुम चले जाओगे। हम तुमसे रुकने के लिए आग्रह करेंगे, मगर तुम नहीं मानोगे और एक अच्छे अतिथि की तरह चले जाओगे।

Question 1.
अतिथि के आने पर लेखक का हृदय किस आशंका से धड़क रहा था?

Answer

Answer: जब लेखक के घर अतिथि पधारे तो लेखक को तभी यह आशंका सताने लगी कि पता नहीं अतिथि महोदय कब जाएँगे।


Question 2.
लेखक का बटुआ अन्दर ही अन्दर क्यों काँपने लगा था।

Answer

Answer: लेखक अतिथि के आने से भयभीत हो गए। लेखक ने सोचा था कि अब अतिथि के लिए खर्च करना पड़ेगा। खर्च करने से बटुआ जवाब दे रहा था अत: बटुए का काँपना स्वाभाविक ही था।


Question 3.
लेखक ने अतिथि की खातिरदारी किस प्रकार की?

Answer

Answer: लेखक ने अपनी हैसियत से कहीं आगे बढ़कर अतिथि के लिए अच्छे-अच्छे व्यंजन बनवाए। दो सब्जियों और रायते के अलावा मीठा भी बनवाया।


Question 4.
लेखक ने क्या सोचकर अपनी हैसियत से भी आगे बढ़कर अतिथि की आवभगत की?

Answer

Answer: लेखक ने सोचा था कि दूसरे दिन अतिथि महोदय किसी रेल से एक शानदार मेहमाननवाजी की छाप अपने हृदय में लेकर चला जाएगा। हम उनसे रुकने का आग्रह करेंगे फिर भी वे नहीं रुकेंगे।


सही कथन के सामने (✓) गलत कथन के सामने (✗) का चिह्न लगाइए।

(क) अतिथि पाँच दिनों से लेखक के घर रह रहा था

Answer

Answer: (✗)
अतिथि चार दिनों से लेखक के घर ठहरा हुआ था।


(ख) कैलेंडर की तारीखें अपनी सीमा में नम्रता से फड़फड़ा रही थीं

Answer

Answer: (✓)


(ग) दोपहर के भोजन को लंच की गरिमा प्रदान की गई।

Answer

Answer: (✓)


(घ) तीसरे दिन सुबह अतिथि ने कहा कि मैं लांड्री में कपड़े देना चाहता हूँ

Answer

Answer: (✗)
तीसरे दिन अतिथि ने धोबी को कपड़े देने के लिए कहा।


(ङ) लेखक ने लांड्री में कपड़े इसलिए दिए ताकि कपड़े जल्दी आ जाएँ और अतिथि अपने घर चले जाएँ।

Answer

Answer: (✓)


(च) सत्कार की ऊष्मा समाप्त होने पर लेखक डिनर से खिचड़ी पर आ गए।

Answer

Answer: (✓)


निम्नलिखित वाक्यों का मिलान करके व्यवस्थित रूप में लिखिए

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 4 तुम कब जाओगे, अतिथि with Answers 1

Answer

Answer:
(क) उसके ठीक सामने एक कैलेंडर है।
(ख) बैंजनी चट्टान देख ली।
(ग) मेरा हृदय किसी अज्ञात आशंका से धड़क रहा था।
(घ) जिससे आगे हम किसी के लिए नहीं बढ़े।
(ङ) अतिथि! तुम जा नहीं रहे हो।
(च) धीरे-धीरे फीकी पड़कर अब लुप्त हो गई।
(छ) खिचड़ी पर आ गए।
(ज) तुम लौट जाओ अतिथि!


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 4 तुम कब जाओगे, अतिथि with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Sparsh तुम कब जाओगे, अतिथि MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 4 तुम कब जाओगे, अतिथि with Answers Read More »

Combination of Sentences MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Combination of Sentences Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Combination of Sentences Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Combination of Sentences Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Combination of Sentences with Answers

Enhance your subject knowledge through Combination of Sentences MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Combination of Sentences provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Combination of Sentences MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Tick the appropriate conjunction from the given alternatives and fill in the blanks:

Question 1.
He has no money …………………. he can not buy a pen.
(a) as
(b ) but
(c) so
(d) and

Answer

Answer: (c) so


Question 2.
Suman turned on the radio ……………… Ravi was taking a:
(a) and
(b) so
(c) but
(d) while

Answer

Answer: (d) while


Question 3.
He ran away ………………. he saw me.
(a) when
(b) then
(c) and
(d) as

Answer

Answer: (a) when


Question 4.
Do not leave …………….. I come back.
(a) unless
(b) and
(c) until
(d) but

Answer

Answer: (c) until


Question 5.
………………… the thief saw the policeman, he ran away.
(a) Since
(b) As soon as
(c) While
(d) Then

Answer

Answer: (b) As soon as


Question 6.
He tried …………….. did not succeed.
(a) but
(b) therefore
(c) so that
(d) still

Answer

Answer: (a) but


Question 7.
………………… the market is closed, we can not buy anything.
(a) Because
(b) As
(c) While
(d) Therefore

Answer

Answer: (b) As


Question 8.
Water ………………. oil will not mix.
(a) or
(b) but
(c) with
(d) and

Answer

Answer: (d) and


Question 9.
He will starve ………………… will not steal.
(a) as
(b) but
(c) because
(d) while

Answer

Answer: (b) but


Question 10.
Is that story true ………….. false.
(a) or
(b) and
(c) so
(d) but

Answer

Answer: (a) or


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Combination of Sentences Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Combination of Sentences MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Combination of Sentences MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

Articles MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Articles Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Articles Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Articles Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Articles with Answers

Enhance your subject knowledge through Articles MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Articles provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Articles MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks with suitable article from the alternatives given below:

Question 1.
……………. sun sets in the west.
(a) a
(b) the
(c) an
(d) none of these

Answer

Answer: (b) the


Question 2.
He gave me ………………… five rupee note.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a


Question 3.
This is ……………….. book.
(a) an
(b) the
(c) a
(d) none of these

Answer

Answer: (c) a


Question 4.
Ram is ……………….. honest man.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (a) an


Question 5.
This road leads to …………………. Agra.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (d) none of these


Question 6.
Would you like …………. apple or ………………….. banana.
(a) an, the
(b) an, a
(c) a, a
(d) the, the

Answer

Answer: (b) an, a


Question 7.
I saw …………. one eyes man yesterday.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a


Question 8.
………………….. rich should help …………….. poor
(a) A, the
(b) The, the
(c) A, an
(d) An, the

Answer

Answer: (b) The, the


Question 9.
Hindi is ……………… easy language.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (a) an


Question 10.
He is ………………. richest man in the town.
(a) a
(b) an
(c) the
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Articles Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Articles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Articles MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

error: Content is protected !!