MCQ Questions

Use of Homonyms MCQ Questions with Answers Class 6 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Use of Homonyms Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Use of Homonyms Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Use of Homonyms Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Grammar Use of Homonyms with Answers

Enhance your subject knowledge through Use of Homonyms MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Use of Homonyms provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Use of Homonyms MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks using the correct word from the given alternatives:

Question 1.
We should work on certain ………….. in our life.
(a) principals
(b) principles
(c) principled
(d) none of these

Answer

Answer: (b) principles


Question 2.
My grandmother told me a fair …………
(a) tail
(b) pale
(c) fail
(d) tale

Answer

Answer: (d) tale


Question 3.
The sky is ………….
(a) blue
(b) blew
(c) clue
(d) flu

Answer

Answer: (a) blue


Question 4.
There are seven days in a ………..
(a) weak
(b) weaker
(c) week
(d) seek

Answer

Answer: (c) week


Question 5.
Give me a ………… of bread.
(a) peace
(b) piece
(c) please
(d) none of these

Answer

Answer: (b) piece


Question 6.
There is ………….. in our house.
(a) piece
(b) fees
(c) peace
(d) none of these

Answer

Answer: (c) peace


Question 7.
Cow has a long …………..
(a) tale
(b) fail
(c) pale
(d) tail

Answer

Answer: (d) tail


Question 8.
The ……………. of our school is hard working.
(a) principle
(b) principled
(c) principal
(d) none of these

Answer

Answer: (c) principal


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Use of Homonyms Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Grammar Use of Homonyms MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Use of Homonyms MCQ Questions with Answers Class 6 English Read More »

Modals MCQ Questions with Answers Class 6 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Use of Modals Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Use of Modals Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Use of Modals Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Grammar Use of Modals with Answers

Enhance your subject knowledge through Use of Modals MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Use of Modals provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Use of Modals MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks using modals must, can, have to, has to. Choose the correct alternative from the given answers:

Question 1.
We …………… respect our parents.
(a) can
(b) have to
(c) must
(d) has to

Answer

Answer: (c) must


Question 2.
She ………………. speak English fluently.
(a) have to
(b) must
(c) has to
(d) can

Answer

Answer: (d) can


Question 3.
A judge ……………. be just.
(a) can
(b) has to
(c) must
(d) have to

Answer

Answer: (c) must


Question 4.
The Principal ………. give you admission.
(a) has to
(b) can
(c) have to
(d) must

Answer

Answer: (b) can


Question 5.
You …………… run fast to catch the bus.
(a) have to
(b) can
(c) has to
(d) must

Answer

Answer: (d) must


Question 6.
I ………. solve this sum.
(a) can
(b) has to
(c) must
(d) have to

Answer

Answer: (d) have to


Question 7.
We ……….. obey the traffic rules.
(a) can
(b) must
(c) have to
(d) has to

Answer

Answer: (b) must


Question 8.
I ……… go to the market.
(a) can
(b) must
(c) have to
(d) has to

Answer

Answer: (c) have to


Question 9.
You ……… respect your elders.
(a) must
(b) can
(c) has to
(d) have to

Answer

Answer: (a) must


Question 10.
I ………… help you.
(a) must
(b) can
(c) has to
(d) have to

Answer

Answer: (b) can


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Use of Modals Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Grammar Use of Modals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible

Modals MCQ Questions with Answers Class 6 English Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 4 मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 4 मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय objective questions.

मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 4 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
लेखक को पाँचवीं क्लास में प्रथम स्थान प्राप्त करने पर दो पुस्तकें पुरस्कार में मिलीं, दूसरी पुस्तक का क्या नाम था?
(a) ट्रस्टी द रग
(b) लपटंट पिगसन की डायरी
(c) एडवंचर लाइफ
(d) मुस्कराते रहो

Answer

Answer: (a) ट्रस्टी द रग


Question 2.
‘ईस्ट इंडिया कंपनी’ ने किस नाम से लाइब्रेरी स्थापित की?
(a) दिल्ली पब्लिक लाइब्रेरी
(b) आर्ष पुस्तकालय
(c) सरस्वती
(d) पब्लिक लाइब्रेरी

Answer

Answer: (d) पब्लिक लाइब्रेरी


Question 3.
मदन मोहन मालवीय द्वारा स्थापित लाइब्रेरी का क्या नाम था?
(a) निजी पुस्तकालय
(b) भारती भवन
(c) सरस्वती भवन
(d) भवानी भवन

Answer

Answer: (b) भारती भवन


Question 4.
लेखक के मुहल्ले की लाइब्रेरी का क्या नाम था?
(a) भारती भवन
(b) साहित्य सदन
(c) हरि भवन
(d) सरस्वती निकेतन

Answer

Answer: (c) हरि भवन


Question 5.
निम्न में से कौन-सी पुस्तक बंकिमचंद्र चट्टोपाध्याय जी की नहीं है?
(a) आनंद मठ
(b) कपाल कुण्डला
(c) दुर्गेश नंदनी
(d) रंगभूमि

Answer

Answer: (d) रंगभूमि
रंगभूमि प्रेमचंद द्वारा रचित नाटक है।


Question 6.
लेखक ने देवदास फिल्म न देखकर फिल्म के लिए मिले पैसों से क्या खरीदा?
(a) एक ट्रांजिस्टर
(b) देवदास उपन्यास
(c) मानसरोवर कथा संग्रह .
(d) पेरिस का कुबड़ा (लेखक विक्टर ह्यूगो)

Answer

Answer: (b) देवदास उपन्यास
बंकिमचंद्र द्वारा लिखित देवदास उपन्यास खरीदा।


Question 7.
महर्षि दयानंद कैसे व्यक्ति थे?
(a) सनातन धर्म को मानने वाले
(b) मूर्ति पूजा करने वाले
(c) पाखंडों का खंडन करने वाले
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) पाखंडों का खंडन करने वाले


Question 8.
लेखक को किसकी जीवनी ने प्रभावित किया?
(a) गाँधी जी की
(b) नेहरू जी की
(c) सुभाषचंद्र बोस की
(d) महर्षि दयानंद की

Answer

Answer: (d) महर्षि दयानंद की


Question 9.
लेखक के लिए बचपन में कौन-कौन सी पत्रिकाएँ आती थीं?
(a) नंदन एवं चंपक
(b) बालसखा एवं चमचम
(c) सुमन सौरभ एवं बाल भारती
(d) बालहंस एवं पराग

Answer

Answer: (b) बालसखा एवं चमचम


Question 10.
लेखक के पिता ने किनके आह्वान पर सरकारी नौकरी छोड़ी?
(a) नेहरू जी के
(b) सुभाषचंद्र के
(c) भगतसिंह के
(d) गाँधी जी के

Answer

Answer: (d) गाँधी जी के


Question 11.
लेखक को हॉस्पीटल लाकर कहाँ रखा गया?
(a) बेडरूम में
(b) आँगन में
(c) किताबों वाले कमरे में
(d) रिश्तेदार के घर

Answer

Answer: (c) किताबों वाले कमरे में


Question 12.
बिजली के शॉक्स देने में लेखक धर्मवीर भारती का कितने प्रतिशत हृदय नष्ट (Damage) हो गया?
(a) साठ प्रतिशत
(b) चालीस प्रतिशत
(c) पच्चीस प्रतिशत
(d) पचास प्रतिशत

Answer

Answer: (a) साठ प्रतिशत


सही वाक्यांश के साथ मिलान करके लिखिए।

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 4 मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय with Answers 1

Answer

Answer:
(क) इन्हीं के आशीर्वाद से तुम बचे हो।
(ख) जीवन में यही पढ़ाई काम आएगी।
(ग) अद्भुत व्यक्ति थे।
(घ) किताबें पढ़ने और सहेजने का शौक कैसे जगा।


सही कथन पर (✓) और गलत कथन पर (✗) का चिह्न लगाइए।

(क) लेखक बचपन में नंदन और बालहंस पत्रिकाएँ पढ़ते थे।

Answer

Answer: (✗)
बालसखा व चमचम पढ़ते थे


(ख) लेखक को उनके किताबों वाले कमरे में रखा गया।

Answer

Answer: (✓)


(ग) सत्यार्थ प्रकाश के लेखक महर्षि दयानंद जी हैं।

Answer

Answer: (✓)


(घ) पिता की अलमारी के एक खाने में लेखक ने अपनी लाइब्रेरी की स्थापना की।

Answer

Answer: (✓)


(ङ) भारती भवन की स्थापना नेहरू जी ने की।

Answer

Answer: (✗)
भारती भवन लाइब्रेरी की स्थापना मदनमोहन मालवीय जी ने की थी।


(च) ‘अन्ना केरेनिना’ रवींद्रनाथ टैगोर की रचना है।

Answer

Answer: (✗)
‘अन्ना केरेनिना’ टॉलस्टाय की रचना है।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 4 मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Sanchayan मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 4 मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 6 Colonialism and the City with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 6 Colonialism and the City with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Colonialism and the City Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 History Objective Questions.

Colonialism and the City Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Colonialism and the City Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which period was referred to as the period of Delhi Renaissance?
(a) 1820-1830
(b) 1830-1857
(c) 1830-1847
(d) 1820-1847

Answer

Answer: (b) 1830-1857
Many historian refer to the period from 1830 to 1857 as a period of the Delhi renaissance. The establishment of the Delhi College in 1792 led to a great intellectual flowering in the sciences as well as the humanities, largely in the Urdu language.


Question 2.
Why did the Lahori Gate Improvement Scheme was planned in 1888?
(a) Draw the residents away from the old city to a new type of market square.
(b) Reduce congestion.
(c) Make way for hand-pull carts.
(d) Increase population.

Answer

Answer: (a) Draw the residents away from the old city to a new type of market square.
Lahori Gate Improvement Scheme was planned in 1888 to draw the residents away from the old city to a new type of market square.


Question 3.
Zinat-al-Masjid was converted into Which Building?
(a) Residential house
(b) Warehouse
(c) Slaughter house
(d) Bakery

Answer

Answer: (d) Bakery
The Zinat-al-Masjid was converted into a bakery. No worship was allowed in the Jama Masjid for five years. One-third of the city was demolished, and its canals were filled up.


Question 4.
Which is the largest and grandest mosque in Delhi?
(a) Jama Masjid
(b) Sunheri
(c) Begumpur mosque
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Jama Masjid
Jama Masjid is the largest and grandest mosque in Delhi. There was no place higher than this mosque within the city then. Delhi during Shah Jahan’s time was also an important center of Sufi culture.


Question 5.
Which of the following was not a Presidency?
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Bengal
(d) Delhi

Answer

Answer: (d) Delhi
For administrative purposes, colonial India was divided into three Presidencies namely Bombay, Bengal and Madras.


Question 6.
What are the Presidency cities under British in India?
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Calcutta
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Three presidency towns under British in India are Bombay, Madras and Calcutta.


Question 7.
What was the immediate cause of the rise of modem cities in western world?
(a) Industrialization
(b) Urbanization
(c) De-urbanization
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Industrialization
Industrialization was the major cause of the rise of modern cities in Western world.


Question 8.
Name a temple town of South India?
(a) Son Temple
(b) Madurai Temple
(c) Balaji Temple
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Madurai was the temple town of South India.


Question 9.
Name three court towns developed during 17th century?
(a) Delhi
(b) Agra
(c) Lahore
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Three court towns developed during 17th century were Delhi, Agra and Lahore.


Question 10.
What is Urbanization?
(a) People begin to reside in towns
(b) People begin to reside in village
(c) People begin to reside in forest
(d) None of these

Answer

Answer: (a) People begin to reside in towns
Urbanization is the process by which more and more people began to reside in towns and cities. Cities such as Machlipatnam, Surat and Seringapatam were deurbanized during the nineteenth century.


Question 11.
Who built Red fort?
(a) Babur
(b) Shah jahan
(c) Akbar
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Shah jahan
The most splendid capital of all was built by Shah Jahan. Shahjahanabad was begun in 1639 and consisted of a fort-palace complex and the city adjoining it. Lal Qila or the Red Fort, made of red sandstone, contained the palace complex.


Question 12.
What is a Dargah?
(a) Temple
(b) Guru dwara
(c) Tomb
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Tomb
The tombs of the Sufi saints are called Dargah.


Question 13.
How many capital cities were founded in a small area of about 60 sq. miles on the left bank of river Yamuna?
(a) 14
(b) 20
(c) 18
(d) 25

Answer

Answer: (a) 14
14 capital cities were found on the left bank of river Yamuna in area of around 60 sq. mile.


Question 14.
When was Delhi rebuilt as the capital of British India?
(a) 1945
(b) 1963
(c) 1974
(d) 1912

Answer

Answer: (d) 1912
In 1912,Delhi was rebuilt as the capital of British India.


Picture Based Questions

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 6
1. Name the shrine shown in the picture.
2. Where the above shown shrine located in India.

Answer

Answer: 1. The picture is Dargah of Hazart Nizamuddin Auliya.
2. It is in Delhi.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 6 Colonialism and the City with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Colonialism and the City Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 6 Colonialism and the City with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Combustion and Flame Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Combustion and Flame Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Combustion and Flame Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 6 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Combustion and Flame Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 6 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Which of the following fuel produces ash on burning:
(a) wood
(b) LPG
(c) petrol
(d) diesel

Answer

(a) wood
Wood produces ash on burning.


Question 2.
The zone of a flame used by goldsmith for melting gold and silver is:
(a) innermost zone
(b) middle zone
(c) outermost zone
(d) all of these

Answer

(c) outermost zone
The zone of a flame used by goldsmith for melting gold and silver is outermost zone because it is the hottest zone.


Question 3.
Can the process of rusting he called combustion ?
(a) yes
(b) no
(c) can’t say
(d) none of these

Answer

(a) yes
Yes, the process of rusting can be called combustion because it produces heat.


Question 4.
Is heat and light produced by Sun a combustion process?
(a) yes
(b) no
(c) can’t say
(d) none of these

Answer

(b) no
No, heat and light produced by sun is not a combustion process.


Question 5.
Heat and light produced in the sun is by:
(a) combustion
(b) nuclear reactions
(c) burning
(d) none of these

Answer

(b) nuclear reactions
Heat and light produced in the sun is by nuclear reactions.


Question 6.
Ignition temperature is the:
(a) temperature at which a substance catches fire
(b) highest temperature at which a substance catches fire
(c) lowest temperature at which a substance catches fire
(d) none of these

Answer

(c) lowest temperature at which a substance catches fire
Ignition temperature is the lowest temperature at which a substance catches fire


Question 7.
Which of them can be easily burnt with the help of a matchstick?
(a) wooden chips
(b) straw
(c) wooden log
(d) all of them

Answer

(b) straw
Straw can be easily burnt with the help of a matchstick because the ignition temperature of straw is very less and heat produced from lighted matchstick is more than the ignition temperature of straw and therefore it starts burning.


Question 8.
A mgtchstjck does not catch fire on its own at room temperature because its:
(a) ignition temperature is more than room temperature
(b) ignition temperature is less than room temperature
(c) ignition temperature is same as room temperature
(d) none of these

Answer

(a) ignition temperature is more than room temperature
A matchstick does not catch fire on its own at room temperature because its ignition temperature is more than room temperature.


Question 9.
Which of the following gas extinguishes fire:
(a) oxygen
(b) hydrogen
(c) carbon dioxide
(d) nitrogen

Answer

(c) carbon dioxide
Carbon dioxide gas extinguishes fire.


Question 10.
Combustion that takes place at a very fast rate is called:
(a) rapid combustion
(b) spontaneous combustion
(c) explosion
(d) none of these

Answer

(a) rapid combustion
Combustion that takes place at a very fast rate is called rapid combustion.


Question 11.
The coldest zone of candle is:
(a) the middle zone
(b) the innermost zone
(c) the outermost zone
(d) none of these.

Answer

(b) the innermost zone
The coldest zone of candle is the innermost zone.


Question 12.
Smoke contains:
(a) unburnt carbon particles
(b) burnt carbon particles
(c) unburnt sulphur particles
(d) unburnt lead particles.

Answer

(b) burnt carbon particles
Smoke contains unburnt carbon particles.


Question 13.
The colour of the non-luminous zone is:
(a) white
(b) yellow
(c) blue
(d) black

Answer

(c) blue
The colour of the non-luminous zone is blue.


Question 14.
Which of the following fuel has the highest calorific value:
(a) cow dung cake
(b) Wood
(c) coal
(d) Petrol

Answer

(d) Petrol
Petrol has higher calorific value than petrol.


Question 15.
The fuel which replaces use of diesel and petrol as fuels in automobiles is:
(a) LPG
(b) biogas
(c) CNG
(d) none of these

Answer

(c) CNG
CNG has replaced use of diesel and petrol as fuels in automobiles because it is non-pollutant fuel.


Question 16.
Which of following does not produce flame on burning:
(a) LPG
(b) charcoal
(c) paper
(d) kerosene

Answer

(b) charcoal
LPQ paper and kerosene produces flame on burning whereas charcoal does not produce flame on burning.


Question 17.
Which of the following is best fuel for automobiles:
(a) petrol
(b) CNG
(c) diesel
(d) kerosene

Answer

(b) CNG
CNG is best fuel for automobiles as it produces pollutants in very small amounts.


Question 18.
which of the following causes global warming:
(a) carbon dioxide
(b) carbon monoxide
(c) nitrogen dioxide
(d) none of these

Answer

(a) carbon dioxide
Carbon dioxide causes global warming.


Question 19.
The unit of calorifie virtue is:
(a) kilojoules per kg
(b) joules per kg
(c) kilojoules per grain
(d) joules per gram

Answer

(a) kilojoules per kg
The unit of calorific value is Kilojoules per kg.


Question 20.
The hottest zone of candle fleme is:
(a) outermost zone
(b) in memos zone
(c) middle zone
(d) all of these

Answer

(a) outermost zone
The hottest zone of candle flame is outermost zone.


Question 21.
A chemical process in which a substance reacts with oxygen to give off heat is called.
(a) reduction
(b) evaporation
(c) combustion
(d) none of these

Answer

(c) combustion
Combustion is a chemical process in which a substance reacts with oxygen to give off heat.


Question 22.
Which of the following burns with flame:
(a) coal
(b) cow dung
(c) candle
(d) all of these

Answer

(c) candle
Candle burns with a flame, coal, cow dung does not burn with a flame.


Question 23.
Magnesium burns in air to form
(a) magnesium oxide
(b) heat
(c) light
(d) all of these

Answer

(d) all of these
Magnesium bums in air to form magnesium oxide, heat and light.


Question 24.
Which of the following substance is not combustible:
(a) matchstick
(b) straw
(c) charcoal
(d) glass

Answer

(d) glass
Glass is not combustible. Matchstick, straw and charcoal are combustible.


Question 25.
In which of the following conditions combustion takes place:
(a) the presence of a combustible substance
(b) the presence of air with sufficient amount of oxygen
(c) the temperature of combustible substance should be more than its ignition temperature
(d) all the above conditions are necessary

Answer

(d) all the above conditions are necessary
The conditions under which combustion takes place is the presence of a combustible substance, air with sufficient amount of oxygen and ignition temperature of the combustible substance.


Question 26.
Which of the following is smoke free fuel:
(a) wood
(b) LPG
(c) charcoal
(d) coal

Answer

(b) LPG
LPG is smoke free fuel, wood, charcoal and coal produces smoke on burning.


Question 27.
Coal mainly contains:
(a) carbon
(b) nitrogen and Sulphur
(c) carbon, hydrogen and nitrogen
(d) none of these

Answer

(a) carbon
Coal mainly contains carbon.


Question 28.
Which poisonous gas is formed as a result of incomplete combustion ?
(a) carbon monoxide
(b) coal gas
(c) carbon dioxide
(d) nitrogen oxide

Answer

(a) carbon monoxide
The poisonous gas formed as a result of incomplete combustion is carbon monoxide.


Question 29.
The natural solid fuel is:
(a) coal
(b) charcoal
(c) coke
(d) LPG

Answer

(a) coal
The natural solid fuel is coal.


Question 30.
Which of the following give us pollution free environment on burning:
(a) wood
(b) kerosene
(c) cow dung cakes
(d) biogas

Answer

(d) biogas
Biogas gives us pollution free environment on burning.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Charcoal(i) Inflammable substance
(b) Iron nails(ii) Combustible substance
(c) Petrol(iii) Non-combustible substance
Answer
Column-AColumn-B
(a) Charcoal(ii) Combustible substance
(b) Iron nails(iii) Non-combustible substance
(c) Petrol(i) Inflammable substance

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Rapid Combustion(i) When a sudden reaction takes place with the evolution of heat, light, sound and large amount of gas.
(b) Spontaneous Combustion(ii) When gas burns rapidly and produces heat and light.
(c) Explosion(iii) When a material suddenly bursts into flames, without , the application of any apparent cause
Answer
Column-AColumn-B
(a) Rapid Combustion(ii) When gas burns rapidly and produces heat and light.
(b) Spontaneous Combustion(iii) When a material suddenly bursts into flames, without , the application of any apparent cause
(c) Explosion(i) When a sudden reaction takes place with the evolution of heat, light, sound and large amount of gas.

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Ignition temperature(i) The substances which burn in air.
(b) Combustion(ii) Substances having very low ignition temperature.
(c) Inflammable substances(iii) The lowest temperature at which a combustible substance catches fire.
Answer
Column-AColumn-B
(a) Ignition temperature(iii) The lowest temperature at which a combustible substance catches fire.
(b) Combustion(i) The substances which burn in air.
(c) Inflammable substances(ii) Substances having very low ignition temperature.

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Unburnt carbon particles in air are dangerous pollutants causing respiratory problems.

Answer

True


Question 2.
Decreased percentage of carbon dioxide in air has been linked to global warming.

Answer

False


Question 3.
Water can be used to control fires involving electric equipment or oils.

Answer

False


Question 4.
LPG is a better domestic fuel than wood.

Answer

True


Question 5.
In the sun heat and light are produced by nuclear reactions.

Answer

True


Question 6.
Coal is not a fossil fuel.

Answer

False


Question 7.
Wildlife and minerals are exhaustible natural resources.

Answer

True


Question 8.
Coal mainly contains hydrogen.

Answer

False


Question 9.
Petroleum is a dark oily liquid.

Answer

True


Question 10.
CNG is Compressed Natural Gas.

Answer

True


Question 11.
LPG has more calorific value than wood.

Answer

True


Question 12.
A goldsmith use the middle zone of a flame for melting gold, and silver.

Answer

False


Question 13.
The hottest zone of the flame is outermost zone.

Answer

True


Question 14.
A piece of charcoal burns in air and produces carbon monoxide.

Answer

False


Question  15.
The ignition temperature of wood is lower than that of kerosene oil.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
Burning of wood and coal causes …………………… of air.

Answer

pollution


Question 2.
The unit of calorific value of a fuel is ……………………

Answer

kilojoules/kilogram


Question 3.
Cement is a …………………… substance.

Answer

non-combustible substance


Question 4.
The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called ……………………

Answer

carbonisation


Question 5.
…………………… is a tough, porous and black substance.

Answer

Coke


Question 6.
A combustible substance cannot catch fire or bum as long as its temperature is lower than its …………………… temperature.

Answer

ignition


Question 7.
The three essential requirements for producing fire are ……………………, …………………… and ……………………

Answer

fuel, air, heat


Question 8.
LPG is …………………… …………………… ……………………

Answer

Liquefied Petroleum Gas


Question 9.
Process of separation of different constituents from petroleum is called …………………….

Answer

refining


Question 10.
…………………… is the rise in temperature of the environment of the earth.

Answer

Global warming


Question 11.
A liquid fuel, used in homes is ……………………

Answer

kerosene


Question 12.
Fuel must be heated to its …………………… before it starts burning.

Answer

ignition temperature


Question 13.
Fire produced by oil cannot be controlled by ……………………

Answer

water


Question 14.
Fuels are stores of energy which of burning give …………………… and …………………….

Answer

heat and light


Question 15.
The colour of outermost zone is ……………………

Answer

blue


Question 16.
The colour of innermost zone of the flame is …………………….

Answer

dark


Question 17.
Fire brigade uses …………………… to extinguish the fire.

Answer

water


Question 18.
Incomplete combustion of a fuel gives poisonous …………………… gas.

Answer

carbon monoxide


Question 19.
Inflammable substances have very …………………… ignition temperature.

Answer

low


Question 20.
The substances which burn in air are called ……………………

Answer

combustible


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Combustion and Flame MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 History Objective Questions.

Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
European encountered just fine cloth from India carried by the Arab merchants and they named the cloth as:
(a) Bandanna
(b) Calica
(c) Muslin
(d) Patola

Answer

Answer: (c) Muslin


Question 2.
Which of the following was woven in Surat, Ahmedabad and Patan and valued in Indonesia?
(a) Patola
(b) Muslin
(c) Calico
(d) Jamdani

Answer

Answer: (a) Patola


Question 3.
In 1764, name the person who invented the spinning jenny.
(a) Wellesley
(b) Dorabji
(c) Charles Weld
(d) John Kaye

Answer

Answer: (d) John Kaye


Question 4
Which among the following is a household spinning instrument?
(a) Armour
(b) Takli
(c) Khadi
(d) Tanti

Answer

Answer: (b) Takli


Question 5.
Which country from 1850’s came to be known as ‘workshop of the world’?
(a) England
(b) India
(c) Japan
(d) Africa

Answer

Answer: (a) England


Question 6.
What are the important centers of Jamdani weaving in India?
(a) Dhaka (Dacca)
(b) Murshidabad
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Jamdani weave, early twentieth century Jamdani is fine muslin on which decorative motifs are woven on the loom, typically in grey and white.


Question 7.
In which area Agarias were specialized in?
(a) wearing
(b) iron smelting
(c) mine working
(d) dyeing cloth

Answer

Answer: (b) iron smelting
Agarias a community living in central India was specialized in iron smelting.


Question 8.
Who was Chhipigars?
(a) Weavers
(b) Cotton growers
(c) Dyers
(d) Block printers

Answer

Answer: (d) Block printers
For printed cloth the weavers needed the help of specialist block printers known as chhipigars. Handloom weaving and the occupations associated with it provided livelihood for millions of Indians.


Question 9.
Which type of cloth considers Chintz, cossaes, khassa, bandanna?
(a) Silk cloth
(b) Jute cloth
(c) Cotton coloured cloth
(d) Printed cotton cloth

Answer

Answer: (d) Printed cotton cloth
The pieces ordered in bulk were printed cotton cloths called chintz, cossaes (or khassa) and bandanna.


Question 10.
In which state did Patola was not woven?
(a) Surat
(b) Ahmedabad
(c) Patna
(d) Sabarmati

Answer

Answer: (d) Sabarmati
Patola was woven in Surat, Ahmedabad and Patan. Highly valued in Indonesia, it became part of the local weaving tradition there.


Question 11.
From where did Britain import raw materials for its cotton industries?
(a) India
(b) Japan
(c) America
(d) All of these

Answer

Answer: (a) India
Most of the raw material for the cotton industries was imported from India.


Question 12.
Who are Agaria?
(a) Person carrying Cotton
(b) Person carrying wood
(c) Person carrying iron ore
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Person carrying iron ore
The group of men and women carrying basket loads of iron ores in regions of control India were called as Agarias.


Question 13.
What is Jamdani?
(a) Fine muslin
(b) Fine cotton
(c) Fine silk
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fine muslin
Jamdani is fine muslin on which decorative motifs are woven on the loom, typically in grey and white. Often a mixture of cotton and gold thread was used.


Question 14.
Why Britain was referred to as the workshop of the world?
(a) Selling of indigo
(b) Trading of Iron
(c) Buying of cotton
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Trading of Iron
Britain was referred to as the workshop of the world as its iron and steel industries started growing from 1850s and gained success. So many started buying and selling Iron from Britain in greater quantities and thus it was given the title ‘workshop of world’.


Question 15.
Mention the industries which were crucial for the industrial revolution in England.
(a) Textiles
(b) Steel
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The two industries which were crucial for the industrial revolution in England were Textiles and Iron and Steel.


Question 16.
When did the craft of Iron smelting in India decline?
(a) 18th century
(b) 19th century
(c) 20th century
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 19th century
By the late nineteenth century, the craft of iron smelting was in decline. When the colonial government prevented people from entering the reserved forests it also affect the iron textile.


Question 17.
Tipu sultan’s sword is made up of which metal?
(a) Wood
(b) Wootz
(c) Glass
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Wootz
Tipu sultan sword came from a special type of high carbon steel called Wootz which was produced all over South India. Wootz steel when made into swords produces a very sharp edge with a flowing water pattern.


Question 18.
Why was the sword of Tipu Sultan very popular?
(a) He died with his sword in his hand
(b) He never lose any war
(c) He sold his sword to British
(d) None of these

Answer

Answer: (a) He died with his sword in his hand
Tipu Sultan ruled Mysore till 1799, fought four wars with the British and died fighting with his sword in his hand. Tipu’s legendary swords are now part of valuable collections in museums in England.


Question 19.
When was the spinning jenny invented?
(a) 1768
(b) 1793
(c) 1742
(d) 1764

Answer

Answer: (d) 1764
In 1764, the spinning jenny was invented by James Hargreaves which increased the productivity of the traditional spindles.


Question 20.
Who invented the spinning jenny?
(a) Richard Ark Wright
(b) James Hargreaves
(c) James Thomas
(d) None of these

Answer

Answer: (b) James Hargreaves
In 1764, the spinning jenny was invented by James Hargreaves which increased the productivity of the traditional spindles.


Write true (T) or false (F)

1. Indian wootz steel fascinated the European scientists.

Answer

Answer: True


2. Francis Buchanan who toured Bombay in 1800 after Tipu Sultan left an technique by which Wootz steel was produced.

Answer

Answer: True


3. The development of cotton textiles in Britain affected textiles producers in India.

Answer

Answer: True


4. First cotton mill in India was set up as a spinning mill in Bombay in 1854.

Answer

Answer: True


5. Production of Wootz steel required a highly specialised technique of refining cloths.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Device to pump air(a) Kannada- Ukku
2. Wootz(b) Slag heaps
3. TISCO(c) Bellows
4. Waste left when smelting metal(d) 1912
5. Ist World War(e) 1914
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Device to pump air(c) Bellows
2. Wootz(a) Kannada- Ukku
3. TISCO(d) 1912
4. Waste left when smelting metal(b) Slag heaps
5. Ist World War(e) 1914

Fill in the blanks

1. Khadi gradually became a symbol of ……………………… .

Answer

Answer: Nationalism


2. For coloured textiles, the thread was dyed by the dyer known as ……………………… .

Answer

Answer: Rangrez


3. In ……………………… the spinning jenny was invented by John Kaye.

Answer

Answer: 1764


4. The ……………………… developed and the industrial class became stronger.

Answer

Answer: Nationalist Movement


5. ……………………… hills had one of the finest ores in the world.

Answer

Answer: Rajhara


6. The smelting was done by men while women worked the ………………………, pumping air that kept the charcoal
burning.

Answer

Answer: Bellows


Picture Based Questions

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7

Answer

Answer:
1. Patola weaves 2. Jamdani weaves
3. Chintz weaves 4. Vandana weaves


Map Skills

On an outline map of India represent the following which shows the major centres of weaving in the late 18th century.

(i) Punjab (Lahore) (ii) Gujarat (iii) Bengal (Culcutta)
(iv) Bihar (Patna) (v) Golconda (vi) Masulipatnam

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Weavers, Iron Smelters and Factory Owners Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 7 Weavers, Iron Smelters and Factory Owners with Answers Read More »

error: Content is protected !!