MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 11 आदमी नामा with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 11 आदमी नामा with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the आदमी नामा Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these आदमी नामा objective questions.

आदमी नामा Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Sparsh Chapter 11 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of आदमी नामा Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi आदमी नामा MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
‘पगड़ी उतारना’ मुहावरे का अर्थ है?
(a) सम्मान करना
(b) पुरस्कार देना
(c) बेइज्जती करना
(d) नंगा करना

Answer

Answer: (c) बेइज्जती करना


Question 2.
‘अशरफ़’ का क्या अर्थ है?
(a) धन
(b) शरीफ, सज्जन
(c) गरीब
(d) ईश्वर भक्त

Answer

Answer: (b) शरीफ, सज्जन


Question 3.
“दिल पजीर’ का क्या अर्थ है?
(a) दिल को लगने वाले
(b) दिल को तड़फाने वाले
(c) परिश्रमी
(d) काम चोर

Answer

Answer: (a) दिल को लगने वाले


Question 4.
‘मुरीद’ का क्या अर्थ है?
(a) गरीब
(b) बादशाह
(c) प्रशंसक

Answer

Answer: (c) प्रशंसक


Question 5.
‘वजीर’ का अर्थ है?
(a) बादशाह
(b) मंत्री
(c) सिपाही
(d) अधिकारी।

Answer

Answer: (b) मंत्री


Question 6.
‘वारे’ का क्या अर्थ है?
(a) वरण करना
(b) न्यौछावर करना
(c) संभालना
(d) फेंक देना

Answer

Answer: (b) न्यौछावर करना


Question 7.
‘खुत बाख्वाँ’ किसे कहते हैं?
(a) कहानी सुनाने वाले को
(b) कुरान का अर्थ बताने वाले को
(c) इमाम को
(d) जिसने हज़ कर ली हो

Answer

Answer: (b) कुरान का अर्थ बताने वाले को


Question 8.
‘इमाम’ कौन होता है?
(a) मदरसे में छात्रों को पढ़ाने वाला
(b) विद्यालय का शिक्षक
(c) मंदिर का पुरोहित
(d) मस्जिद में नमाज पढ़ाने वाला

Answer

Answer: (d) मस्जिद में नमाज पढ़ाने वाला


Question 9.
‘बेनवा’ का क्या अर्थ है?
(a) कमजोर
(b) ताकतवर
(c) गरीब
(d) अमीर

Answer

Answer: (a) कमजोर


Question 10.
‘आदमी नामा’ के कवि कौन हैं?
(a) रहीम
(b) कबीर
(c) नज़ीर अकबराबादी
(d) अकबर इलाहाबादी

Answer

Answer: (c) नज़ीर अकबराबादी


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

निम्नलिखित काव्यांश को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के उत्तर दीजिए

दुनिया में बादशाह है सो है वह भी आदमी
और मुफ़लिस-ओ-गदा है सो है वो भी आदमी
ज़रदार बेनवा है सो है वो भी आदमी
निअमत जो खा रहा है सो है वो भी आदमी
टुकड़े चबा रहा है सो है वो भी आदमी

Question 1.
दुनिया में सभी उल्टे सीधे काम कौन करता है?
(a) बादशाह
(b) आदमी
(c) ईश्वर
(d) बड़े

Answer

Answer: (b) आदमी


Question 2.
“मुफलिस’ का क्या अर्थ है?
(a) अमीर
(b) बादशाह
(c) वजीर
(d) दरिद्र

Answer

Answer: (d) दरिद्र


Question 3.
‘जरदार’ का अर्थ है?
(a) मजदूर
(b) सम्पत्ति वाला
(c) जमादार
(d) किसान

Answer

Answer: (b) सम्पत्ति वाला


Question 4.
‘निअमत’ कौन खाता है?
(a) मजदूर
(b) गरीब
(c) पुरोहित
(d) अमीर आदमी

Answer

Answer: (d) अमीर आदमी


Question 5.
टुकड़े चबाना का अर्थ है
(a) रूखा-सूखा व बचा खुचा खाना
(b) दूसरों का हक मारना
(c) दाँतों को मजबूत करना
(d) कुछ भी न छोड़ना

Answer

Answer: (a) रूखा-सूखा व बचा खुचा खाना


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 11 आदमी नामा with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Sparsh आदमी नामा MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 11 आदमी नामा with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Natural Vegetation Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Geography Objective Questions.

Natural Vegetation Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Natural Vegetation Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The first biosphere of India is:
(a) Nilgiri
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Sunderban

Answer

Answer: (a) Nilgiri
Nilgiri biosphere was first setup in India, b and c setup later on.


Question 2.
Alpine and Tundra vegetation is found at the height of:
(a) 6000 metres
(b) 9000 metres
(c) 4500 metres
(d) 4000 metres

Answer

Answer: (c) 4500 metres
These are the typical geographical conditions to survive this type of vegetation.


Question 3.
Number of species founded in our country are:
(a) 1200
(b) 1500
(c) 800
(d) 600

Answer

Answer: (a) 1200
a is correct.


Question 4.
The bio-reserve in not included in the world network of biosphere.
(a) Dihang-Dibang
(b) Manas
(c) Nanda Devi
(d) Gulf of Mannar

Answer

Answer: (a) Dihang-Dibang
a is not included in the world network of bioreserve others are included.


Question 5.
India has rich heritage of flora and fauna because of:
(i) Different types of soil (ii) Temperature variation (iii) Varying ammonate of Rainfall (iv) Terrain (v) Land forms
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (v)
(c) Expect (v) all are correct
(d) All options are correct.

Answer

Answer: (d) All options are correct.
Because all these factors add to rich heritage of flora and fauna in India.


Question 6.
Name the natrual habitat of Indian lions:
(a) Gir forests
(b) Tundra Region
(c) Thorny bushes and scrubs
(d) Evergreen forest

Answer

Answer: (a) Gir forests
Other are not he region where lion are found.


Question 7.
When was India’s first bio-reserve set up?
(a) In 1985
(b) In 1986
(c) In 2001
(d) In 1880

Answer

Answer: (b) In 1986
Others as distractor.


Question 8.
What is the place of India in the world in terms of plant diversity?
(a) 10th
(b) 8th
(c) 9th
(d) 6th

Answer

Answer: (a) 10th
10th is correct, according to Geographical Survey.


Question 9.
Rubber belongs to which type of given below vegetation:
(a) Himalayan
(b) Tundra
(c) Tidal
(d) Tropical Evergreen

Answer

Answer: (d) Tropical Evergreen
Other are irrelevant and suitable for other types of vegetation.


Question 10.
How many national parks are there in India:
(a) 86
(b) 106
(c) 96
(d) 74

Answer

Answer: (a) 86
Others are not the number of national parks situated (established) in India.


Question 11.
Which type of the natural vegetation is found in areas of receiving rainfall between 70 cms to 200 cms.
(a) Tropical deciduous Forest
(b) Tundra vegetation
(c) Himalayan vegetation and forest
(d) Thorny forest

Answer

Answer: (a) Tropical deciduous Forest
Other require different climatic condition to grow up.


Question 12.
How many species of animals are found in India:
(a) 36000
(b) 89000
(c) 47000
(d) 74000

Answer

Answer: (b) 89000
Because data is hold true according to forest department’s estimation.


Question 13.
How many tiger reserves are there in India:
(a) 16
(b) 12
(c) 86
(d) 98

Answer

Answer: (a) 16
Factual based question.


Question 14.
The number of biosphere sat up in India are:
(a) 12
(b) 16
(c) 17
(d) 36

Answer

Answer: (a) 12
Factual based question.


Write true (T) or false (F)

1. The term fauna is used to denote parts of a particular area.

Answer

Answer: False


2. Different types of soils provide basis for different types of vegetables.

Answer

Answer: True


3. the sandy soils of the desert.

Answer

Answer: True


4. Due to longer duration of sunlight, trees grew slower in summer.

Answer

Answer: False


5. Forests are renewable resources and play a major role in exchange the quality of environment.

Answer

Answer: True


6. Plants occur in distint groups of commounities in areas having different climatic condition.

Answer

Answer: False


7. All the plants and animal in an area are interdependent and interrelated to each other in their physical environment.

Answer

Answer: True


8. Human beings are not an integral part of the ecosystem.

Answer

Answer: False


9. The most widespread forests of India are tropical deciduous founds.

Answer

Answer: True


10. In regions with less than 100 cm of rainfall the nationed vegetation consists of thory trees and bushes.

Answer

Answer: False


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Natural Vegetation Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation with Answers Read More »

Antonyms MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Antonyms Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Antonyms Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Antonyms Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Antonyms with Answers

Enhance your subject knowledge through Antonyms MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Antonyms provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Antonyms MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the antonym of the following words from the alternatives given below:

Question 1.
Cruel:
(a) kindness
(b) cruelty
(c) kind
(d) good

Answer

Answer: (c) kind


Question 2.
Day:
(a) evening
(b) night
(c) dawn
(d) morning

Answer

Answer: (b) night


Question 3.
Dull:
(a) bright
(b) light
(c) dark
(d) ugly

Answer

Answer: (a) bright


Question 4.
Beautiful:
(a) dull
(b) light
(c) ugly
(d) beauty

Answer

Answer: (c) ugly


Question 5.
Long:
(a) high
(b) small
(c) thin
(d) short

Answer

Answer: (d) short


Question 6.
Brave:
(a) unbrave
(b) coward
(c) bravery
(d) foolish

Answer

Answer: (b) coward


Question 7.
Easy:
(a) not easy
(b) difficult
(c) easier
(d) sharp

Answer

Answer: (b) difficult


Question 8.
Big:
(a) small
(b) bigger
(c) short
(d) thin

Answer

Answer: (a) small


Question 9.
Young:
(a) youth
(b) younger
(c) aged
(d) old

Answer

Answer: (d) old


Question 10.
Poor:
(a) healthy
(b) poverty
(c) rich
(d) fit

Answer

Answer: (c) rich


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Antonyms Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Antonyms MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Antonyms MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

Tansen Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Tansen Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Tansen Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen with Answers

Enhance your subject knowledge through Tansen MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Tansen provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Tansen MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What was the name of Tansen’s wife?
(a) Zaheera
(b) Zubeda
(c) Hussaini
(d) Rupvati

Answer

Answer: (c) Hussaini


Question 2.
How many children did Tansen have?
(a) four
(b) five
(c) six
(d) seven

Answer

Answer: (b) five


Question 3.
When did Tansen go to Akbar’s court?
(a) 1556
(b) 1546
(c) 1256
(d) 1558

Answer

Answer: (a) 1556


Question 4.
Who insisted Tansen to sing Raga Deepak before Akbar?
(a) Azam Khan
(b) Shokat Ali
(c) Liyakat Ali
(d) Shaukat Mian

Answer

Answer: (d) Shaukat Mian


Question 5.
What was the name of Tansen’s daughter?
(a) Hussaini
(b) Saraswati
(c) Rupvati
(d) Ragini

Answer

Answer: (b) Saraswati


Question 6.
Who sang Raga Megh to save Tansen’s life?
(a) Saraswati and Rupvati
(b) Saraswati and Husssaini
(c) Hussaini and Rupvati
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Saraswati and Rupvati


Question 7.
What was the affect of Raga Deepak?
(a) leaves dried up
(b) birds fell dead
(c) water began to boil
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 8.
When did Tansen breathe his last?
(a) 1556
(b) 1585
(c) 1595
(d) 1565

Answer

Answer: (b) 1585


Question 9.
Where is Tansen’s Tomb?
(a) Gwalior
(b) Udaipur
(c) Lucknow
(d) Jaipur

Answer

Answer: (a) Gwalior


Question 10.
Who was Tansen?
(a) the greatest musician
(b) a minister
(c) the great magician
(d) a guard

Answer

Answer: (a) the greatest musician


Question 11.
What was Tansen’s father’s occupation?
(a) a lawyer
(b) a singer
(c) a sepoy
(d) an army man

Answer

Answer: (b) a singer


Question 12.
Where did Tansen and his family live?
(a) Patna
(b) Gwalior
(c) Lucknow
(d) Udaipur

Answer

Answer: (c) Lucknow


Question 13.
Whom did Tansen meet in the jungle?
(a) Swami Ramdas
(b) Swami Das
(c) Swami Haridas
(d) Swami Rishidas

Answer

Answer: (d) Swami Rishidas


Question 14.
How old was Tansen when he went away with Swami Haridas?
(a) Eight
(b) Nine
(c) Ten
(d) Twelve

Answer

Answer: (c) Ten


Question 15.
For how many years did Tansen live with Swami Haridas?
(a) Nine
(b) Eleven
(c) Ten
(d) Twelve

Answer

Answer: (b) Eleven


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 5 Tansen with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Tansen MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Tansen Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 Read More »

Jumbled Sentences MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Jumbled Sentences Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Jumbled Sentences Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Jumbled Sentences Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Jumbled Sentences with Answers

Enhance your subject knowledge through Jumbled Sentences MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Jumbled Sentences provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Jumbled Sentences MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the correct sentence made from the jumbled words from the alternatives given below:

Question 1.
school / teaches / English / Mr. Sharma / in.
(a) Mr. Sharma in a school teaches English.
(b) Mr. Sharma teaches in a school English.
(c) English teaches Mr. Sharma in a school.
(d) Mr. Sharma teaches English in school.

Answer

Answer: (d) Mr. Sharma teaches English in school.


Question 2.
missed / school / I / my / bus.
(a) My school bus missed I.
(b) I missed my school bus.
(c) I my school bus missed.
(d) I missed school bus.

Answer

Answer: (b) I missed my school bus.


Question 3.
seventh / she / class / in / reads.
(a) In seventh class she reads.
(b) She reads in class.
(c) She reads class in seventh.
(d) She reads in seventh class.

Answer

Answer: (d) She reads in seventh class.


Question 4.
rooms / school / my / are / fifty / there / in.
(a) Are there fifty rooms in my school.
(b) There are fifty rooms in my school.
(c) Fifty rooms are there in my school.
(d) There are my fifty rooms in school.

Answer

Answer: (b) There are fifty rooms in my school.


Question 5.
photographer / is / my / a uncle.
(a) A photographer is my uncle.
(b) Is my uncle a photographer.
(c) My uncle is a photographer.
(d) My photographer is a uncle.

Answer

Answer: (c) My uncle is a photographer.


Question 6.
playing / they / in / are / ground / the / cricket.
(a) The cricket are playing they in the ground.
(b) They are playing cricket in the ground.
(c) They are in the ground playing cricket.
(d) They are playing in the ground cricket.

Answer

Answer: (b) They are playing cricket in the ground.


Question 7.
have / a / kitten / pet /I.
(a) I have a pet kitten.
(b) I have a kitten pet.
(c) A kitten pet I have.
(d) I kitten have a pet.

Answer

Answer: (a) I have a pet kitten.


Question 8.
in / east / the sun / the / rises.
(a) The east rises in the sun.
(b) The sun in the rises east.
(c) The sun rises in the east.
(d) The sun in the east rises.

Answer

Answer: (c) The sun rises in the east.


Question 9.
Pitampura / lives / at / he.
(a) He lives Pitampura at.
(b) At Pitampura he lives.
(c) He at Pitampura lives.
(d) He lives at Pitampura.

Answer

Answer: (d) He lives at Pitampura.


Question 10.
friend / Ravi / best / is / my.
(a) Ravi is my best friend.
(b) My friend is best Ravi.
(c) Ravi my friend.
(d) Best Ravi is my friend.

Answer

Answer: (a) Ravi is my best friend.


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Jumbled Sentences Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Jumbled Sentences MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Jumbled Sentences MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

The Monkey and the Crocodile Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 6

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Monkey and the Crocodile Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Monkey and the Crocodile Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile with Answers

Enhance your subject knowledge through The Monkey and the Crocodile MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Monkey and the Crocodile provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Monkey and the Crocodile MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What did the crocodile’s wife ask him to bring?
(a) to bring fruits for her
(b) to bring flesh for her
(c) to bring monkey’s heart
(d) none of these

Answer

Answer: (c) to bring monkey’s heart


Question 2.
How did the monkey go to the crocodile’s home?
(a) dived in the water
(b) travelled in a boat
(c) rode on crocodile’s back
(d) none of these

Answer

Answer: (c) rode on crocodile’s back


Question 3.
When did the crocodile tell the truth to monkey?
(a) at the beginning
(b) in the middle of river
(c) after reaching home
(d) at the end of the river

Answer

Answer: (b) in the middle of river


Question 4.
The monkey was ……………
(a) clever
(b) active
(c) foolish
(d) sensible

Answer

Answer: (d) sensible


Question 5.
What did the monkey tell his friend, he had forgotten to bring?
(a) a fruit
(b) his heart
(c) some vegetables
(d) a gift

Answer

Answer: (b) his heart


Question 6.
What did the monkey give to the crocodile for his wife?
(a) some stones
(b) something in a box
(c) some fruits
(d) nothing

Answer

Answer: (c) some fruits


Question 7.
The story ‘The Monkey and the Crocodile’ is taken from ……………
(a) The panchatantra
(b) Dada Dadi Ki Kahania
(c) 101 stories
(d) Bal Katha

Answer

Answer: (a) The panchatantra


Question 8.
Where did the monkey live?
(a) on a tree
(b) in a forest
(c) on a fruit tree
(d) near a pond

Answer

Answer: (c) on a fruit tree


Question 9.
What did the monkey see one day?
(a) a rabbit
(b) a crocodile
(c) a tiger
(d) a fish

Answer

Answer: (b) a crocodile


Question 10.
What did the monkey and the crocodile talk About?
(a) about birds and animals
(b) about the villager nearby
(c) about the difficulties of villagers
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 11.
Why was the crocodile’s wife annoyed with him?
(a) He did not help her
(b) He did not come home in time
(c) He could not bring gifts
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) He did not come home in time


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 6 The Monkey and the Crocodile with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Monkey and the Crocodile MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Monkey and the Crocodile Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 6 Read More »

error: Content is protected !!