MCQ Questions

A Strange Wrestling Match Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Strange Wrestling Match Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Strange Wrestling Match Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match with Answers

Enhance your subject knowledge through A Strange Wrestling Match MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Strange Wrestling Match provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th A Strange Wrestling Match MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
What was the name of the ghost?
(a) Mukandi
(b) Narayan
(c) Natwar
(d) Natwai Lal

Answer

Answer: (c) Natwar


Question 2.
What did Vijay Singh ask the ghost?
(a) to leave him
(b) to have pity on him
(c) to go to another place
(d) that he wanted to fight with him

Answer

Answer: (d) that he wanted to fight with him


Question 3.
What did Vijay Singh ask the ghost to do?
(a) to break the rock
(b) to break the egg
(c) to break the lump of salt
(d) none of these

Answer

Answer: (a) to break the rock


Question 4.
What did Vijay Singh do with the egg?
(a) he gave it to the ghost
(b) he kept It in a safe place
(c) he crushed the egg
(d) none of these

Answer

Answer: (c) he crushed the egg


Question 5.
The ghost accepted his
(a) folly
(b) defeat
(c) arrogance
(d) fault

Answer

Answer: (b) defeat


Question 6.
What did the ghost ask Vijay Singh?
(a) to go from there
(b) to be his guest that night
(c) to forgive him
(d) none of these

Answer

Answer: (b) to be his guest that night


Question 7.
How did the ghost welcome him?
(a) gave him dry fruits
(b) a lot of milk
(c) a luxurious bed
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 8.
What did the ghost do with Vijay Singh?
(a) shot him dead
(b) killed him with a stone
(c) hit the bolster on Vijay Singh
(d) let him go

Answer

Answer: (c) hit the bolster on Vijay Singh


Question 9.
Who was defeated at the end?
(a) ghost
(b) Vijay Singh
(c) nobody
(d) none of these

Answer

Answer: (a) ghost


Question 10.
Who was Vijay Singh?
(a) a famous writer
(b) a famous wrestler
(c) a famous player
(d) a famous musician

Answer

Answer: (a) a famous writer


Question 11.
What type of man was Vijay Singh?
(a) honest
(b) boastful
(c) amiable
(d) arrogant

Answer

Answer: (b) boastful


Question 12.
Where could a ghost be found in the village?
(a) Haunted Haweli
(b) Haunted School
(c) Haunted House
(d) Haunted Desert

Answer

Answer: (d) Haunted Desert


Question 13.
Where is the Haunted Desert situated at?
(a) Near Jaipur
(b) Near Jaisalmar
(c) Near Jodhpur
(d) Near Ajmer

Answer

Answer: (b) Near Jaisalmar


Question 14.
Who thrust a small packet into Vijay Singh’s hands?
(a) village sarpanch
(b) his friends
(c) an old woman
(d) his mother

Answer

Answer: (c) an old woman


Question 15.
What was there in the woman’s packet?
(a) a lump of salt
(b) some eatables
(c) an egg
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) both (a) and (c)


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 10 A Strange Wrestling Match with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English A Strange Wrestling Match MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Strange Wrestling Match Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Microorganisms: Friend and Foe Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Microorganisms: Friend and Foe Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 2 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Microorganisms: Friend and Foe Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 2 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The host for malaria causing protozoan is:
(a) anapheles mosquito
(b) the cow
(c) the earthworm
(d) the tapeworm

Answer

(a) anapheles mosquito
Anopheles mosquito is the host for malaria causing protozoan


Question 2.
The bread or dosa dough rises because of the action of:
(a) heat
(b) grinding
(c) growth of yeast cells
(d) none of these

Answer

(c) growth of yeast cells
Due to growth of yeast cells, the breads or dosa dough rises


Question 3.
Malaria is spread by:
(a) plasmodium
(b) female anapheles mosquito
(c) male anapheles mosquito
(d) none of these

Answer

(b) female anapheles mosquito
Malaria is spread by female anapheles mosquito.


Question 4.
Protozoan shaped like a slipper is:
(a) amoeba
(b) paramecium
(c) euglena
(d) entamoeba

Answer

(b) paramecium
Potozoan shaped like a slipper is paramecium.


Question 5.
The bacterium that turns milk into curd is:
(a) lactobacillus
(b) acetobacter
(c) rhizobium
(d) none of these

Answer

(a) lactobacillus
Lactobacillus turns milk into curd.


Question 6.
The bacteria was first observed by:
(a) Louis Pasteur
(b) Antony Von Leuwen Hook
(c) Robert Hooke
(d) Robert Koch

Answer

(b) Antony Von Leuwen Hook
The bacteria was first observed by Antony Von Leuwen Hook.


Question 7.
Virus reproduce:
(a) only outside the cells of the host organisms
(b) only inside the cells of the host organisms
(c) both inside and outside the cells of the host organisms
(d) none of these

Answer

(b) only inside the cells of the host organisms
Virus reproduce only inside the cells of the host organisms.


Question 8.
Which of the following lives alone:
(a) amoeba
(b) fungi
(c) bacteria
(d) all of these

Answer

(a) amoeba
Amoeba lives alone whereas fungi and bacteria live in colonies.


Question 9.
The process of conversion of sugar into alcohol is known as:
(a) pasteurisation
(b) fermentation
(c) decomposition
(d) none of these

Answer

(b) fermentation
Fermentation is the process of conversion of sugar into alcohol.


Question 10.
In Pasteurisation the milk is heated to about:
(a) 100°C
(b) 50°C
(c) 70°C
(d) 110°C

Answer

(c) 70°C
In pasteurisation the milk is heated to about 70°C for 15 to 30 seconds and then suddenly chilled and stored.


Question 12.
The bacterium living in the root nodules of leguminous plants is:
(a) lactobacillus
(b) acetobactor
(c) rhizobium
(d) none of these

Answer

(c) rhizobium
The bacterium living in the root nodules of leguminous plants is Rhizobium.


Question 13.
Atmospheric nitrogen ¡s used for the synthesis of:
(a) plant proteins
(b) animal proteins
(c) plant carbohydrates
(d) none of these

Answer

(a) plant proteins
Atmospheric nitrogen is used for the synthesis of plant proteins


Question 14.
The percentage of nitogen in the atmosphere:
(a) increases during day time
(b) decreases during day time
(c) remains more or less constant
(d) can’t say

Answer

(c) remains more or less constant
The percentage of nitrogen in the atmosphere remains more or less constant.


Question 15.
Which of the folidwing is a preservative:
(a) sodium benzoate
(b) common salt
(c) vinegar
(d) all of these

Answer

(d) all of these
Sodium benzoate, common salt and vinegar are all preservatives.


Question 16.
Hepatitis-A is transmitted through:
(a) water
(b) air
(c) food
(d) contact

Answer

(a) water
Hepatitis-A is transmitted through water.


Question 17.
Communicable diseases are spread from an infected person to a healthy person through:
(a) air
(b) water
(c) food
(d) all of these

Answer

(b) water
Communicable diseases are spread from an infected person to a healthy person through air, water, food and physical contact.


Question 18.
A group of micro organisms that have the characters of both living and non-living are:
(a) bacteria
(b) protozoa
(c) virus
(d) fungi

Answer

(c) virus
Virus have the characters of both living and non-living.


Question 19.
is the process by which alcohol and Co2 are produced by yeast cells.
(a) respiration
(b) digestion
(c) evaporation
(d) fermentation

Answer

(a) respiration
Respiration is the process by which alcohol and Co2 are produced by yeast cells.


Question 20.
Cause of malaria is:
(a) fungi
(b) bacteria
(c) protozoa
(d) virus

Answer

(c) protozoa
Protozoa called plasmodium is the cause of malaria.


Question 21.
The algae commonly used as fertilisers are called:
(a) chlorellin
(b) blue-green algae
(c) spirogyra
(d) none of these

Answer

(b) blue-green algae
Blue-green algae are used as fertilisers because they can fix atmospheric nitrogen to usable compounds which help in crop growth and improves the water holding capacity of soil.


Question 22.
Which of the following drug is an antibiotic?
(a) alcohol
(c) streptomycin
(b) insulin
(d) none of these

Answer

(c) streptomycin
Streptomycin drug is an antibiotic


Question 23.
Leprosy is caused by:
(a) bacteria
(c) virus
(b) protozoa
(d) fungi

Answer

(a) bacteria
Bacteria causes leprosy.


Question 24.
The cause of whooping cough is
(a) bacteria
(c) virus
(b) fungi
(d) algae

Answer

(a) bacteria
Bacteria is cause of whooping cough.


Question 25.
Virus is.
(a) non-living
(c) living as well as non-living
(b) living
(d) none of these

Answer

(c) living as well as non-living
Virus is living as well as non-living.


Question 26.
Tuberculosis is a disease caused by:
(a) bacterium
(b) protozoan
(c) virus
(d) malnutrition

Answer

(a) bacterium
Tuberculosis is causes by bacterium.


Question 27.
BCG vaccine is used to curb:
(a) cholera
(b) tuberculosis
(c) polio
(d) typhoid

Answer

(b) tuberculosis
BCG vaccine is used to curb tuberculosis.


Question 28.
Cholera is due to:
(a) virus
(b) fungus
(c) protozoan
(d) bacterium

Answer

(d) bacterium
Bacteriun causes cholera.


Question 29.
Which of the following is air-borne disease:
(a) typhoid
(b) tuberculosis
(c) cholera
(d) polio

Answer

(c) cholera
Tuberculosis is an air-borne disease.


Question 30.
Breathing in polluted air causes:
(a) kidney trouble
(b) heart problem
(c) respiratory diseases
(d) none of these

Answer

(c) respiratory diseases
Breathing in polluted air causes respiratory diseases.


Question 31.
Yeast helps in the production of:
(a) sugar
(b) alcohol
(c) oxygen
(d) none of these

Answer

(b) alcohol
Yeast helps in the production of alcohol.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Dysentery(i) Bacteria
(b) Chicken pox(ii) Protozoa
(c) Tuberculosis(iii) Fungi
(d) Athlete’s foot(iv) Virus
Answer
Column-AColumn-B
(a) Dysentery(ii) Protozoa
(b) Chicken pox(iv) Virus
(c) Tuberculosis(i) Bacteria
(d) Athlete’s foot(iii) Fungi

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Citrus canker(i) Virus
(b) Rust of wheat(ii) Bacteria
(c) Yellow vein mosaic of bhindi(iii) Fungi
Answer
Column-AColumn-B
(a) Citrus canker(ii) Bacteria
(b) Rust of wheat(iii) Fungi
(c) Yellow vein mosaic of bhindi (i) Virus

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Yeast(i) produces antibiotics
(b) Blue green algae(ii) making of cheese
(c) Fungi(iii) production of alcohol
(d) Bacteria(iv) increases soil fertility
Answer
Column-AColumn-B
(a) Yeast(iii) production of alcohol
(b) Blue green algae(iv) increases soil fertility
(c) Fungi(i) produces antibiotics
(d) Bacteria(ii) making of cheese

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Viruses reproduce only inside the cells of the host organism.

Answer

True


Question 2.
Typhoid is caused by protozoa.

Answer

False


Question 3.
Polio is caused by viruses.

Answer

True


Question 4.
All the micro organisms can be seen with the unaided eye.

Answer

False


Question 5.
Vegetable peels, remains of animals are organic wastes.

Answer

True


Question 2.
Bacterium Rhizobium promotes the formation of curd.

Answer

False


Question 3.
The process of conversion of sugar into alcohol is known as fermentation.

Answer

True


Question 4.
Cholera, common cold, chicken pox are communicable diseases.

Answer

True


Question 5.
Some of the micro organisms growing on our food causes food poisoning.

Answer

True


Question 6.
All micro organisms are unicellular.

Answer

False


Question 7.
Sodium bicarbonate is an antibiotic.

Answer

False


Question 8.
Carrier of malaria-causing protozoan is housefly.

Answer

False


Question 9.
The bread or idle dough rises because of growth of yeast cells.

Answer

True


Question 10.
Yeast is used in the production of hydrochloric acid.

Answer

False


Question 11.
Jams, jellies and squashes are preserved by sugar.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
Our atmosphere has …………………… nitrogen gas.

Answer

78%


Question 2.
Micro organisms are organisms that cannot be seen by …………………… eye.

Answer

unaided


Question 3.
…………………… discovered penicillium.

Answer

Dr. Alexender Fleming


Question 4.
When a disease-carrying microbe enters our body, the body produces …………………… to fight the invader.

Answer

antibodies


Question 5.
Medicines called …………………… kill or stop the growth of the disease causing micro organisms.

Answer

antibiotics


Question 6.
…………………… is mode of transmission of disease citrus canker.

Answer

Air


Question 7.
…………………… is used to preserve meat and fish.

Answer

Common salt


Question 8.
Microbial diseases that can spread from an infected person to a healthy person through air, water or physical contact are called ……………………

Answer

communicable diseases


Question 9.
…………………… mosquito acts as carries of dengue virus.

Answer

Female Aedes


Question 10.

Disease causing micro organisms are called ……………………

Answer

pathogens


Question 11.
Penicillium is an example of ……………………

Answer

fungi


Question 12.
…………………… promotes the formation of curd.

Answer

Lactobacillus


Question 13.
…………………… discovered the vaccine for small pox.

Answer

Edward Jennner


Question 14.
AIDS is caused by virus called …………………… virus.

Answer

HIV


Question 15.
Blue green tilgae fix …………………… directly from air to enhance fertility of soil.

Answer

nitrogen


Question 16.
Micro-oganisrn decompose the organic waste and dead plants and animals into …………………… substances and clean up the environment.

Answer

simple


Question 17.
Micro-organism can be seen with the help of a ……………………

Answer

Answer: (a)


Microscope
Question 18.
Microbes are of five kinds (a) ………………. (b) ………………. (c) …………………. (d) …………………… (e) ………………….

Answer

(a) Bacteria
(b) Alage
(c) Fungi
(d) Protozoa
(e) Viruses


Question 19.
Pasteurisation prevents the growth of …………………… in milk.

Answer

microbes


Question 20.
Mode of transmission of disease ‘Yellow vein mosaic of bhindi is ……………………

Answer

insect


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Microorganisms: Friend and Foe MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe Read More »

MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 14 एक कहानी यह भी with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 14 एक कहानी यह भी with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the एक कहानी यह भी Class 10 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these एक कहानी यह भी objective questions.

एक कहानी यह भी Class 10 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 10 Hindi Kshitij Chapter 14 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of एक कहानी यह भी Class 10 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 10 Hindi एक कहानी यह भी MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
लेखिका ने किस आंदोलन में भाग लिया ?
(a) देश की आज़ादी के
(b) नारी मुक्ति आंदोलन
(c) बाल विवाह के विरोध में आंदोलन
(d) बाल मजदूरी के विरोध में आंदोलन

Answer

Answer: (a) देश की आज़ादी के
स्वाधीनता आन्दोलन में।


Question 2.
परिश्रमपूर्वक लिखे शब्द कोश से लेखिका के पिता को क्या प्राप्ति हुई ?
(a) अकूत धन की
(b) यश तथा प्रतिष्ठा की
(c) उनको सरकार द्वारा सम्मानित किया गया
(d) राय बहादुर की उपाधि

Answer

Answer: (b) यश तथा प्रतिष्ठा की
यश तथा प्रतिष्ठा की प्राप्ति हुई।


Question 3.
लेखिका के जमाने में घर का क्या आशय होता था ?
(a) घर का अर्थ पूरा बँगला
(b) एक कमरा
(c) सिर छुपाने की जगह
(d) पूरा मोहल्ला

Answer

Answer: (d) पूरा मोहल्ला
घर का आशय पूरा मोहल्ला होता था।


Question 4.
लेखिका को लेखन की प्रेरणा किससे मिली ?
(a) अपने पिता से
(b) अपनी हिंदी प्राध्यापिका से
(c) अपनी माता से
(d) ‘a’ और ‘b’ दोनों से

Answer

Answer: (d) ‘a’ और ‘b’ दोनों से
लेखिका को लेखन की प्रेरणा अपने पिता व अपनी प्राध्यापिका शीला अग्रवाल से मिली।


Question 5.
लेखिका ने स्वतंत्रता आंदोलन में किस प्रकार भाग लिया ?
(a) प्रभात फेरियाँ निकालकर
(b) जुलूस निकालकर
(c) जोशीले भाषण के द्वारा
(d) उपयुक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपयुक्त सभी कथन सत्य हैं
सभी कथन सत्य हैं।


Question 6.
किस घटना के बारे में सुनने पर लेखिका को अपनी आँखों पर विश्वास नहीं हुआ ?
(a) डॉक्टर साहब द्वारा अपने पिता से कही बातें को
(b) कॉलेज बंद होने वाली घटना
(c) प्रिंसिपल द्वारा अनुशासनात्मक कार्यवाही वाली घटना
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) प्रिंसिपल द्वारा अनुशासनात्मक कार्यवाई वाली घटना।


Question 7.
लेखिका की अपने घर में सबसे अधिक वैचारिक टकराहट किससे थी ?
(a) अपनी बहिन सुशीला से
(b) अपनी माता जी से
(c) अपनी नौकरानी से
(d) अपने पिता जी से

Answer

Answer: (d) अपने पिता जी से।


Question 8.
लेखिका के व्यक्तित्व पर सबसे अधिक प्रभाव किसका पड़ा ?
(a) लेखिका की हिंदी प्राध्यापिका का
(b) लेखिका के पिता का
(c) लेखिका की माता का
(d) लेखिका की बड़ी बहिन सुशीला का

Answer

Answer: (b) लेखिका के पिता का।


Question 9.
मन्नू भंडारी का जन्म कब हुआ ?
(a) सन् 1931 में भानपुरा मध्य प्रदेश में
(b) सन् 1924 में इलाहाबाद में
(c) सन् 1935 में भोपाल में
(d) सन् 1935 में इंदौर में

Answer

Answer: (a) सन् 1931 में भानपुरा मध्य प्रदेश में
मन्नूभण्डारी का जन्म सन् 1931 में भानपुरा मध्य प्रदेश में हुआ।


Question 10.
मन्नू भंडारी मूलतः एक ……………………… है ?
(a) कवयित्री
(b) निबंधकार
(c) कहानीकार
(d) अभिनेत्री

Answer

Answer: (c)कहानीकार
मन्नूभण्डारी मूलतः एक कहानीकार है।


Question 11.
इनमें से कौन-सी रचना मन्नू भंडारी की नहीं है ?
(a) मैं हार गई
(b) प्यासी पथराई आँखें
(c) एक प्लेट सैलाब
(d) आपका बंटी महाभोज

Answer

Answer: (b) प्यासी पथराई आँखें
‘प्यासी पथराई आँखे’ नागार्जुन की रचना है।


Question 12.
लेखिका के पिता क्रोधी क्यों हो गए थे ?
(a) आर्थिक तंगी के कारण
(b) बीमारी के कारण
(c) अपनी पुत्री को लेकर
(d) स्थान परिवर्तन के कारण

Answer

Answer: (a) आर्थिक तंगी के कारण
आर्थिक तंगी ने उनके स्वभाव को क्रोधी बना दिया था।


Question 13.
लेखिका के पिता किन गुणों के भग्नावशेषों को ढो रहे थे ?
(a) हृदयगत कोमलता
(b) संवेदनशीलता
(c) दरियादिली
(d) उपर्युक्त सभी

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी
उपर्युक्त सभी गुणों के।


Question 14.
घर की दीवारों का पूरे मोहल्ले तक फैलने से आशय है ?
(a) एक ही परिवार के व्यक्तियों का वास
(b) सारे मोहल्ले का घर जैसा होना
(c) वसुधैव कुटुंबकम की भावना होना
(d) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Answer

Answer: (b) सारे मोहल्ले का घर जैसा होना
सारा मोहल्ला ही घर जैसा होना।


Question 15.
शीला अग्रवाल कौन-थीं ?
(a) एक समाज सेविका
(b) क्षेत्र की नेता
(c) विद्यालय में हिंदी की प्राध्यापिका
(d) लेखिका की रिश्तेदार

Answer

Answer: (c) विद्यालय में हिंदी की प्राध्यापिका
शीला अग्रवाल हिन्दी की प्राध्यपिका थी।


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

जन्मी तो मध्य प्रदेश के भानपुरा गाँव में थी, लेकिन मेरी यादों का सिलसिला शुरू होता है अजमेर के ब्रह्मपुरी मोहल्ले के उस दो-मंजिला मकान से, जिसकी ऊपरी मंज़िल में पिता जी का साम्राज्य था, जहाँ वे निहायत अव्यवस्थित ढंग से फैली-बिखरी पुस्तकों-पत्रिकाओं और अखबारों के बीच या तो कुछ पढ़ते रहते थे या फिर ‘डिक्टेशन’ देते रहते थे। नीचे हम सब भाई-बहिनों के साथ रहती थीं हमारी बेपढ़ी-लिखी व्यक्तित्वविहीन माँ… सवेरे से शाम तक हम सबकी इच्छाओं और पिता जी की आज्ञाओं का पालन करने के लिए सदैव तत्पर। अजमेर से पहले पिता जी इंदौर में थे जहाँ उनकी बड़ी प्रतिष्ठा थी, सम्मान था, नाम था। कांग्रेस के साथ-साथ वे समाज-सुधार के कामों से भी जुड़े हुए थे। शिक्षा के वे केबल उपदेश ही नहीं देते थे, बल्कि उन दिनों आठ-आठ, दस-दस विद्यार्थिओं को अपने घर रखकर पढ़ाया है; जिनमें से कई तो बाद में ऊँचे-ऊँचे ओहदों पर पहुंचे।

Question 1.
मन्नू भंडारी का जन्म कहाँ हुआ था ?
(a) म. प्र. के भानपुरा गाँव में
(b) राजस्थान के अजमेर नगर में
(c) राजस्थान के जयपुर नगर में
(d) म. प्र. के इंदौर शहर में

Answer

Answer: (a) म. प्र. के भानपुरा गाँव में।


Question 2.
लेखिका ने अपनी माँ को कैसा बताया है ?
(a) साधारण
(b) पराश्रित
(c) नासमझ
(d) व्यक्तित्वविहीन

Answer

Answer: (d) व्यक्तित्वविहीन।


Question 3.
लेखिका के पिता किस राजनीतिक पार्टी के साथ जुड़े हुए थे
(a) कम्युनिस्ट पार्टी
(b) फारवर्ड ब्लॉक
(c) कांग्रेस
(d) भारतीय जनता पार्टी

Answer

Answer: (c) कांग्रेस।


Question 4.
लेखिका के पिता की कथनी और करनी में कोई अंतर नहीं था। यह आप कैसे कह सकते हैं ?
(a) वे अपनी पत्नी पर हुक्म चलाते थे
(b) उन्होंने दस-दस विद्यार्थियों को अपने घर में रखकर पढ़ाया
(c) वे समाज सुधार के कार्यों से जुड़े हुए थे
(d) वे बहुत अध्ययनशील थे

Answer

Answer: (b) उन्होंने दस-दस विद्यार्थियों को अपने घर में रखकर पड़ाया।


Question 5.
‘निहायत’ का अर्थ है …………… ?
(a) बिल्कुल
(b) कुछ-कुछ
(c) बहुत कुछ
(d) मूर्ख

Answer

Answer: (a) बिल्कुल।


(2)

पर यह सब तो मैंने केवल सुना। देखा, तब तो इन गुणों के भग्नावशेषों को ढोते पिता थे। एक बहुत बड़े आर्थिक झटके के कारण वे इंदौर से अजमेर आ गए थे, जहाँ उन्होंने अपने अकेले के बल-बूते और हौसले से अंग्रेज़ी-हिंदी शब्दकोश (विषयवार) के अधूरे काम को आगे बढ़ाना शुरू किया जो अपनी तरह का पहला और अकेला शब्दकोश था। इसने उन्हें यश और प्रतिष्ठा तो बहुत दी, पर अर्थ नहीं और शायद गिरती आर्थिक स्थिति ने ही उनके व्यक्तित्व के सारे सकारात्मक पहलुओं को निचोड़ना शुरू कर दिया। सिकुड़ती आर्थिक स्थिति के कारण और अधि क विस्फारित उनका अहं उन्हें इस बात तक की अनुमति नहीं देता था कि वे कम-से-कम अपने बच्चों को तो अपनी आर्थिक विवशताओं का भागीदार बनाएँ। नवाबी आदतें, अधूरी महत्वाकांक्षाएँ, हमेशा शीर्ष पर रहने के बाद हाशिए पर सरकते चले जाने की यातना क्रोध बनकर हमेशा माँ को काँपती-थरथराती रहती थीं।

Question 1.
यहाँ भग्नावशेषों को ढोने का क्या अर्थ है ?
(a) पुरानी बातों को वर्तमान में लागू करना
(b) टूटे-फूटे भवन
(c) रूढ़िवादी विचार
(d) महलों के खंडहर

Answer

Answer: (a) पुरानी बातों को वर्तमान में लागू करना।


Question 2.
लेखिका के पिता अजमेर में कब आए ?
(a) जब उन्हें काफी बड़ा आर्थिक लाभ हुआ
(b) जब उनको बहुत बड़ी आर्थिक हानि हुई
(c) व्यापार के सिलसिले में
(d) जब अजमेर में घर खरीद लिया

Answer

Answer: (b) जब उन्हें बहुत बड़ी आर्थिक हानि हुई।


Question 3.
लेखिका के पिता ने किस शब्द कोश की रचना की।
(a) अंग्रेजी-उर्दू शब्द कोश
(b) संस्कृत-हिंदी शब्द कोश
(c) अंग्रेजी-हिन्दी शब्द कोश
(d) जर्मन-हिंदी शब्द कोश

Answer

Answer: (c) अंग्रेजी-हिन्दी शब्द कोश।


Question 4.
विस्फारित का क्या अर्थ है ?
(a) संकुचित
(b) विकसित
(c) फैला हुआ
(d) फूला हुआ

Answer

Answer: (c) फैला हुआ।


Question 5.
लेखिका के पिता के क्रोध का क्या कारण था ?
(a) शीर्ष पर रहने के बाद हासिये पर चला जाना
(b) नवाबी आदतें
(c) अधूरी महत्त्वाकांक्षाएँ
(d) उपर्युक्त सभी

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी
सभी कथन सत्य हैं।


(3)

आज तो मुझे बड़ी शिद्दत के साथ यह महसूस होता है कि अपनी जिंदगी खुद जीने के इस आधुनिक दबाव ने महानगरों के फ्लैट में रहने वालों को हमारे इस परंपरागत ‘पड़ोस-कल्चर’ से विच्छिन्न करके हमें कितना संकुचित, असहाय और असुरक्षित बना दिया है। मेरी कम-से-कम एक दर्जन आरंभिक कहानियों के पात्र इसी मोहल्ले के हैं जहाँ मैंने अपनी किशोरावस्था गुज़ार अपनी युवावस्था का आरंभ किया था। एक-दो को छोड़कर उनमें से कोई भी पात्र मेरे परिवार का नहीं है। बस इनको देखते-सुनते इनके बीच ही मैं बड़ी हुई थी लेकिन इनकी छाप मेरे मन पर कितनी गहरी थी, इस बात का अहसास तो मुझे कहानियाँ लिखते समय हुआ। इतने वर्षों के अंतराल ने भी उनकी भाव-भंगिमा, भाषा, किसी को भी धुंधला नहीं किया था और बिना किसी विशेष प्रयास के बड़े सहज भाव से वे उतरते चले गए थे।

Question 1.
यहाँ लेखिका किस कल्चर की बात कर रही है ?
(a) आधुनिक-कल्चर
(b) भारतीय-कल्चर
(c) पाश्चात्य-कल्चर
(d) पड़ोस-कल्चर

Answer

Answer: (d) पड़ोस-कल्चर।


Question 2.
पड़ोस-कल्चर को सबसे अधिक नुकसान किसने पहुँचाया |
(a) महानगरों की फ़्लैट संस्कृति ने
(b) पाश्चात्य सभ्यता ने
(c) शहरीकरण की प्रक्रिया ने
(d) हमारी स्वार्थपरता ने

Answer

Answer: (a) महानगरों की फ़्लैट संस्कृति ने।


Question 3.
फ़्लैट संस्कृति का क्या परिणाम हुआ ?
(a) हम एक-दूसरे के पास आ गए
(b) हम एक-दूसरे से दूर हो गए
(c) हम अपने तक ही सीमित रह गए
(d) ‘a’ और ‘b’ कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) ‘a’ और ‘b’ दोनों कथन सत्य हैं।


Question 4.
लेखिका की कहानियों के पात्र कहाँ के हैं ?
(a) उसके घर के
(b) उसके मुहल्ले के
(c) उसके राज्य के
(d) कल्पना लोक के

Answer

Answer: (b) उसके मुहल्ले के।


Question 5.
‘असुरक्षित’ शब्द में मूल शब्द उपसर्ग एवं प्रत्यय बताइए
(a) अ + सुरक्ष + इत
(b) असु + रक्ष + इत
(c) अ + सु + रक्ष + इत
(d) अ + सुरक्ष + ईत

Answer

Answer: (c) अ + सु + रक्षा + इत।


(4)

पिता के ठीक विपरीत थीं हमारी बेपढ़ी-लिखी माँ। धरती से कुछ ज्यादा ही धैर्य और सहनशक्ति थी शायद उनमें। पिता जी की हर ज्यादती को अपना प्राप्य और बच्चों की हर उचित-अनुचित फरमाइश और ज़िद को अपना फर्ज समझकर बड़े सहज भाव से स्वीकार करती थीं वे। उन्होंने जिंदगी भर अपने लिए कुछ माँगा नहीं, चाहा नहीं….. केवल दिया ही दिया। हम भाई-बहिनों का सारा लगाव (शायद सहानुभूति से उपजा) माँ के साथ था लेकिन निहायत असहाय मजबूरी में लिपटा उनका यह त्याग कभी मेरा आदर्श नहीं बन सका….. न उनका त्याग, न उनकी सहिष्णुता। खैर, जो भी हो, अब यह पैतृक-पुराण यहीं समाप्त कर अपने पर लौटती हूँ।

Question 1.
लेखिका की माँ कैसी थी ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • अनपढ़
  • धैर्यवान।

Question 2.
लेखिका की माता अपना परिवार किस प्रकार चलाती थी ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • वह सबकी आज्ञा का पालन करती थी
  • अपनी संतान की उचित-अनुचित सभी माँगों को मानती थी।

Question 3.
माँ का त्याग लेखिका का आदर्श क्यों नहीं बन सकता ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेखिका को माँ की अधिक सहनशीलता पसंद नहीं थी
  • उनका असहाय रूप सहानुभूति तो पैदा करता था परन्तु अनुकरणीय नहीं था।

Question 4.
इन पंक्तियों में लेखिका किसके बारे में बात कर रही

Answer

Answer:
संकेत-

  • अपनी माँ के बारे में
  • अपने परिवार के व्यवहार के बारे में।

Question 5.
लेखिका की माँ ने अपने लिए अपने पति से जिंदगी भर कुछ भी नहीं माँगा, क्यों ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • वह बहुत धैर्यवान थी
  • जो मिल जाए उसे वह अपना प्राप्य समझती थी
  • देने वाला कहीं चाह की कामना नहीं करता।

(5)

शीला अग्रवाल ने साहित्य का दायरा ही नहीं बढ़ाया था; बल्कि घर की चारदीवारी के बीच बैठकर देश की स्थितियों को जानने-समझने का जो सिलसिला पिता जी ने शुरू किया था, उन्होंने वहाँ से खींचकर उसे भी स्थितियों की सक्रिय भागीदारी में बदल दिया। सन् ’46-47 के दिन….वे स्थितियाँ, उसमें वैसे भी घर में बैठे रहना संभव था भला ? प्रभात-फेरियाँ, हड़तालें, जुलूस, भाषण हर शहर का चरित्र था और पूरे दमखम और जोश-खरोश के साथ इन सबसे जुड़ना हर युवा का उन्माद। मैं भी युवा थी और शीला अग्रवाल की जोशीली बातों ने रगों में बहते खून को लावे में बदल दिया था। स्थिति यह हुई कि एक बवंडर शहर में मचा हुआ था और एक घर में। पिता जी की आज़ादी की सीमा यहीं तक थी कि उनकी उपस्थिति में घर में आए लोगों के बीच उ–बैन, जानूँ-समझू। हाथ उठा-उठाकर नारे लगाती, हड़तालें करवाती, लड़कों के साथ शहर की सड़कें नापती लड़की को अपनी सारी आधुनिकता के बावजूद बर्दाश्त करना उनके लिए मुश्किल हो रहा था तो किसी की दी हुई आज़ादी के दायरे में चलना मेरे लिए। जब रगों में लहू की जगह लावा बहता हो तो सारे निषेध, सारी वर्जनाएँ और सारा भय कैसे ध्वस्त हो जाता है, यह तभी जाना।

Question 1.
शीला अग्रवाल का लेखिका के लिए क्या योगदान रहा ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • शीला अग्रवाल की प्रेरणा से लेखन प्रति लेखिका की अभिरुचि पैदा हुई
  • अच्छे साहित्य की परख भी उन्हीं की प्रेरणा से हुई
  • शीला अग्रवाल के कारण ही लेखिका ने देश की आज़ादी के आंदोलन में सक्रिय भाग लिया।

Question 2.
देश की आज़ादी के आंदोलन में लेखिका का क्या योगदान रहा ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेखिका जुलूस में भाग लेती थी
  • भाषण देती थी
  • विद्यालय में छात्राओं से हड़ताल करवा देती थी।

Question 3.
लेखिका के घर में क्या बवंडर मचा हुआ था ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेखिका के पिता एक हद तक ही लड़कियों की आज़ादी चाहते थे
  • उनके अनुसार उनकी पुत्री हद पार कर रही थी।

Question 4.
लेखिका के पिता क्या चाहते थे ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेखिका के पिता चाहते थे कि उनकी उपस्थिति घर के बीच के लोगों तक ही रहे
  • वह इस प्रकार खुली सड़कों पर प्रदर्शन में भाग न लें।

Question 5.
देश की आज़ादी के आंदोलन ने लेखिका को किस प्रकार प्रभावित किया ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेखिका की रगों में भी खून की जगह लावा बह रहा था
  • लेखिका ने अपने पिता द्वारा निर्धारित सीमाओं को तोड़ दिया।

(6)

यश-कामना बल्कि कहूँ कि यश-लिप्सा, पिता जी की सबसे बड़ी दुर्बलता थी और उनके जीवन की धुरी था यह सिद्धांत कि व्यक्ति को कुछ विशिष्ट बन कर जीना चाहिए….कुछ ऐसे काम करने चाहिए कि समाज में | उनका नाम हो, सम्मान हो, प्रतिष्ठा हो, वर्चस्व हो। इसके चलते ही मैं दो-एक बार उनके कोप से बच गई थी। एक बार कॉलिज से प्रिंसिपल का पत्र आया कि पिता जी आकर मिलें और बताएँ कि मेरी गतिविधियों के कारण मेरे खिलाफ अनुशासनात्मक कार्रवाई क्यों न की जाए ? पत्र पढ़ते ही पिता जी आग-बबूला । “यह लड़की मुझे कहीं मुँह दिखाने लायक नहीं रखेगी….पता नहीं क्या-क्या सुनना पड़ेगा वहाँ जाकर! चार बच्चे पहले भी पढ़े, किसी ने यह दिन नहीं दिखाया।” गुस्से से भन्नाते हुए ही वे गए थे। लौटकर क्या कहर बरपा होगा, इसका अनुमान था, सो मैं पड़ोस की एक मित्र के यहाँ जाकर बैठ गई। माँ को कह दिया कि लौटकर बहुत कुछ गुबार निकल जाए, तब बुलाना।

Question 1.
लेखिका के पिता की सबसे बड़ी दुर्बलता क्या थी ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • यश की चाह
  • विशिष्ट बनकर जीने की इच्छा
  • समाज में प्रतिष्ठा बढ़ाने वाले काम।

Question 2.
कॉलेज की प्रिंसिपल ने लेखिका के पिता को क्यों बुलाया था ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेखिका की शिकायत करने के लिए।

Question 3.
लेखिका के पिता जी के आग बबूला होने का क्या कारण था ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • प्रिंसिपल का पत्र जिसमें मन्नू को कॉलेज से निकालने की बात कही थी
  • उनका मानना था कि इस लड़की के कारण मैं कहीं मुँह दिखाने लायक नहीं रहूँगा।

Question 4.
लेखिका पड़ोस की एक मित्र के घर जाकर क्यों बैठ गई थी ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • उनको पता था कि कॉलेज से जब पिता जी लौटेंगे तो बहुत झाड़ पड़ेगी
  • पिता के कोप से बचने के लिए ही वह वहाँ गई थी।

Question 5.
इन पंक्तियों में लेखिका का कैसा स्वभाव उभरकर आता

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेखिका धुन की पक्की थी
  • उनके मन मे देशभक्ति की भावना थी
  • वे समझदारी से काम लेने वाली थी
  • वे जानती थी कि क्रोधी आदमी के सामने पड़कर उसके क्रोध को बढ़ाने से अच्छा दूर हट जाना है।

बोधात्मक प्रश्न

Question 1.
लेखिका के मन में हीन भावना पैदा होने का क्या कारण

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • पिता द्वारा बड़ी बहन सुशीला से मन्नू की तुलना करना और सुशीला को श्रेष्ठ बताना।

Question 2.
महानगरों की सबसे बड़ी विडंबना क्या हैं ?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • पड़ोस कल्चर का अभाव
  • परस्पर सहयोग में कमी।

Question 3.
लेखिका के पिता का स्वभाव शक्की क्यों हो गया था ?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • अपने साथ हुए विश्वासघात के कारण
  • अपनों के द्वारा ठगे जाने के कारण।

Question 4.
लेखिका की माँ के व्यक्तित्व पर टिप्पणी कीजिए|

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • लेखिका की माँ अनपढ़ थी
  • वह बहुत धैर्यवान थी
  • वह परिवार के हर सदस्य की जरूरत का ख्याल रखती थी वे जिंदगी भर दूसरों की खुशी के लिए कार्य करती रही।

Question 5.
लेखिका के पिता की सबसे बड़ी कमज़ोरी क्या थी ?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • यश की कामना
  • विशिष्ट बनकर जीने की इच्छा
  • ऐसा काम करना जिससे समाज में सम्मान हो।

Question 6.
कॉलेज की प्रिंसिपल मन्नू से क्यों परेशान थी ?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • मन्नू स्वाधीनता आंदोलन में भाग लेती थी
  • वह जलूस निकालती थी व भाषण देकर सभी छात्राओं को इकट्ठा कर लेती थी
  • प्रिंसिपल के लिए कक्षाएँ चलाना मुश्किल हो गया था।

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 14 एक कहानी यह भी with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 10 Hindi Kshitij एक कहानी यह भी MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 14 एक कहानी यह भी with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5 When People Rebel 1857 and After with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5 When People Rebel 1857 and After with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided When People Rebel 1857 and After Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 History Objective Questions.

When People Rebel 1857 and After Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on When People Rebel 1857 and After Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Name the rebel who taught guerilla war against British with support of several peasant leaders:
(a) Tantia Tope
(b) Mangal Pandey
(c) Bahadur Shah
(d) Nana Saheb

Answer

Answer: (a) Tantia Tope


Question 2.
Name the son of Begum Hazart Mahal from Lucknow
(a) Birjis Qadr
(b) Nana Saheb
(c) Kunwar Singh
(d) Baji Rao

Answer

Answer: (a) Birjis Qadr


Question 3.
The place where Bahadur Shah Zafar was sent under the life imprisonment sentence by the British.
(a) Lucknow
(b) Meerut
(c) Delhi
(d) Rangoon.

Answer

Answer: (d) Rangoon


Question 4.
Who wanted to recognise his/her adopted son as the heir of his/her Jhansi kingdom?
(a) Nana Saheb
(b) Kunwar Singh
(c) Birjis Qadr
(d) Rani Lakshmibai

Answer

Answer: (d) Rani Lakshmibai


Question 5.
Who was proclaimed leader of the Revolt of 1857 from Mughal Empire?
(a) Tantia Tope
(b) Kunwar Singh
(c) Bahadur Shah Zafar
(d) Nana Saheb

Answer

Answer: (c) Bahadur Shah Zafar


Question 6.
Who was Nana Saheb?
(a) Son of Peshwa Baji Rao II
(b) Son of Rani Lakshmi Bai
(c) Son of Nawab Wajid Ali Shah
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Son of Peshwa Baji Rao II
Nana Saheb was the son of Peshwa Baji Rao II. He proclaimed himself Peshwa. He declared that he was a governor under Emperor Bahadur Shah Zafar.


Question 7.
What do you mean by Sepoy?
(a) Tribals
(b) Peasant
(c) Soldier
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Soldier
The term sepoy was used by East India Company for soldiers.


Question 8.
Which revolt is led by Nana Saheb the adopted son of Peshwa Baji Rao II?
(a) Kanpur
(b) Awadh
(c) Jagdishpur
(d) Bithur

Answer

Answer: (a) Kanpur
Nana Saheb, the adopted son of Peshwa Baji Rao II, pleaded that he be given his father’s pension when the latter died. Kanpur revolt is led by nana sahib.


Question 9.
The greased cartridges given to the Indian soldiers was made of what?
(a) Fat of the hen
(b) Fat of the dog
(c) Fat of the goat and the sheep
(d) Fat of cow and pig

Answer

Answer: (d) Fat of cow and pig
The greased cartridges given to the Indian soldiers had to be bitten off before it was loaded into the rifle. The grease was made of fat of cow and pig.


Question 10.
Who was the Indian rulers under the Doctrine of Lapse introduced by Lord Dalhousie?
(a) They are not allowed to go out of their states.
(b) They could not have relations with foreign powers.
(c) They are not allowed to adopt an heir to the throne.
(d) could not keep an army.

Answer

Answer: (c) They are not allowed to adopt an heir to the throne.
Indian rulers under the Doctrine of Lapse introduced by Lord Dalhousie were not allowed to adopt an heir to the throne.


Question 11.
When did Gangadhar Rao died?
(a) 1864
(b) 1845
(c) 1834
(d) 1853

Answer

Answer: (d) 1853
Gangadhar Rao was the king of Jhansi, who died in 1853.


Question 12.
When did the revolt of Meerut break out?
(a) 1863
(b) 1825
(c) 1874
(d) 1857

Answer

Answer: (d) 1857
The revolt of 1857 broke out at Meerut on 10th May, 1857.


Question 13.
Who led the Revolt in Awadh?
(a) Zinat Mahal
(b) Lakshmibai
(c) Hazrat Mahal
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Hazrat Mahal
In Awadh the revolt was led by Begum Hazrat Mahal. Awadh was one of the last territories to be annexed. In 1801, a subsidiary alliance was imposed on Awadh and in 1856 it was taken over.


Question 14.
When was Gwalior recaptured by British?
(a) 1863
(b) 1842
(c) 1825
(d) 1858

Answer

Answer: (d) 1858
Gwalior was recaptured in 1858 after the Martyr of Rani Lakshmibai.


Question 15.
Who was Gangadhar Rao?
(a) king of Banaras
(b) King of Jhansi
(c) King of Mewar
(d) None of these

Answer

Answer: (b) King of Jhansi
Gangadhar Rao was the king of Jhansi, who died in 1853.


Question 16.
Who published From ‘Sepoy to Subedar’?
(a) Wajid Ali Shah
(b) Tantia Tope
(c) Sitaram Pandey
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Sitaram Pandey
Subedar Sitaram Pandey completed the writing in 1861 in Awadhi and Norgate translated it into English and had published under the title From Sepoy to Subedar.


Question 17.
Who was Tantia tope?
(a) Nawab of Jhansi
(b) King of Jhansi
(c) Freedom fighter
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Freedom fighter
Tantia Tope had joined the rebel sepoys and fought the British with Rani Lakshmi Bai and Nana Saheb.


Question 18.
What were the effects of the revolt of 1857 on India?
(a) End of Mughal Empire
(b) Beginning of Mughal Empire
(c) End of British Empire
(d) All of these

Answer

Answer: (a) End of Mughal Empire
There was many effect of the Revolt of 1857 it bought the Mughal Empire to an end.


Question 19.
Who was the leaders of the revolt who actively took part in it?
(a) Nana Sahib
(b) Tantiya Tope
(c) Rani Lakshmibai
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these
Nana Sahib, Tantiya Tope and Rani Lakshmibai were the leaders of the revolt who actively took part in it.


Question 20.
Who was Mangal Pandey?
(a) Soldier
(b) Villager
(c) King
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Soldier
He was a brave soldier of British army stationed at Barrack pore and was the first soldier who refused to carry on new rifles with greased cartridges.


Fill in the blanks

1. Nana Saheb the adopted son of Peshwa ……………………… .

Answer

Answer: Baji Rao II


2. ……………………… announced that after the death of Bahadur Shah Zafar the family of king would be shifted to out of Red Fort.

Answer

Answer: Governor – General Dalhousie


3. In ……………………… a new law was passed to make conversion to Christianity easier.

Answer

Answer: 1850


4. On ……………………… a young soldier ……………………… was hanged to death for attacking his officers at Barrackpore.

Answer

Answer: 29 March 1857, Mangal Pandey


5. Revolt of 1857 was initiated from ……………………… .

Answer

Answer: Meerut


Picture Based Questions

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5
1. What does the picture express.

Answer

Answer: In picture the artist wants to show the might of the British soldiers who violently suppressed the rebels forces. Therefore, the picture expresses the British capturing the rebels.


Map Skills

1. On an outline map of India represent the following centres of Revolts?
(i) Meerut (ii) Delhi (iii) Bihar (iv) Kanpur (v) Jhansi

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5 When People Rebel 1857 and After with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of When People Rebel 1857 and After Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5 When People Rebel 1857 and After with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in Contemporary World with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in Contemporary World with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Democracy in Contemporary World Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Civics Objective Questions.

Democracy in Contemporary World Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Democracy in Contemporary World Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Civics Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Civics Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Both Chile and Poland had some common features: These were:
(a) the people could not choose or change their rulers (b) the people could choose or change their rules (c) no real freedom to express one’s opinions, form political associations and organise protests and political action (d) real freedom for the people
(a) (a) and (d)
(b) (a) and (b)
(c) (a) and (c)
(d) (c) and (d)

Answer

Answer: (b) (a) and (b)
Both Chile and Poland had the same features as given in (a) and (b)


Question 2.
Democracy is the form of government that:
(a) is not choosen by the people
(b) allows citizens to choose their representatives
(c) allows people to choose their rulers
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) allows people to choose their rulers
Democracy allows people to choose their leaders.


Question 3.
In a democracy:
(a) only leaders elected by the people should rule the country
(b) people have the freedom to express views, freedom to organise and freedom to protest
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)
Both (a) and (b) are found in a democracy.


Question 4.
Democracy has expanded throughout the:
(a) nineteenth century
(b) twentieth century
(c) twenty first century
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) twentieth century
Democracy has enforced throughout the twentieth century.


Question 5.
The British colonies in North America declared themselves independent in:
(a) 1775
(b) 1776
(c) 1777
(d) 1778

Answer

Answer: (b) 1776
In the year 1776.


Question 6.
The United States of America adopted a democratic constitution in:
(a) 1787
(b) 1788
(c) 1789
(d) 1790

Answer

Answer: (a) 1787
In the year 1787.


Question 7.
The only country where every adult had voting right by 1900 is:
(a) Russia
(b) Germany
(c) Britain
(d) New Zealand

Answer

Answer: (d) New Zealand
It is New Zealand.


Question 8.
Ghana used to a be British colony named:
(a) Diamond Coast
(b) Silver Coast
(c) Gold Coast
(d) Iron Coast

Answer

Answer: (c) Gold Coast
Ghana was named Gold Coast.


Question 9.
Ghana became independent in:
(a) 1956
(b) 1957
(c) 1958
(d) 1959

Answer

Answer: (b) 1957
In the year 1957.


Question 10.
By 2005, about countries were holding Multi-party election.
(a) 120
(b) 130
(c) 140
(d) 150

Answer

Answer: (c) 140
About 140 countries were holding multi-party elections by the year 2005.


Question 11.
One of the biggest moneylenders for any country in the world is the:
(a) USA
(b) World Bank
(c) International Monetary Fund
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) International Monetary Fund
It is International Monetary Fund.


Question 12.
Saddam Hussein became President of Iraq in:
(a) 1977
(b) 1978
(c) 1979
(d) 1980

Answer

Answer: (c) 1979
In the year 1979.


Question 13.
The US and its allies invaded Iraq, occupied it and removed Saddam Hussein from power in:
(a) 2003
(b) 2004
(c) 2005
(d) 2006

Answer

Answer: (a) 2003
In the year 2003.


Question 14.
Allende was the founder leader of the Socialist Party of Chile and led the Popular Unity Coalition to victory in the Presidential election in:
(a) 1960
(b) 1965
(c) 1970
(d) 1975

Answer

Answer: (c) 1970
Allende led the Popular Unity Coalition to victory in the Presidential elections in 1970.


Question 15.
The military took over the seaport on the morning of 11 September:
(a) 1970
(b) 1971
(c) 1972
(d) 1973

Answer

Answer: (d) 1973
It was in 1973.


Question 16.
The military camp in Chile was led by:
(a) Allende
(b) General Augusto Pinochet
(c) General Manikshah
(d) General Bachelet

Answer

Answer: (b) General Augusto Pinochet
It was led by General August Pinochet.


Question 17.
Pinochet’s military dictatorship came to an end after he decided to hold a referendum in:
(a) 1966
(b) 1977
(c) 1988
(d) 1999

Answer

Answer: (c) 1988
It came to an end in 1988.


Question 18.
After the military rule, Chile has held:
(a) four presidential elections in which different political parties have participated
(b) four presidential elections in which same political parties have participated
(c) four presidential elections in which different political parties have participated
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) four presidential elections in which different political parties have participated
Chile has held four presidential elections in which different political parties have participated.


Question 19.
General Bachelet’s daughter, Michelle Bachelet was elected President of Chile in January:
(a) 2004
(b) 2005
(c) 2006
(d) 2007

Answer

Answer: (c) 2006
In 2006.


Question 20.
Michelle became the first woman to be a Defence Minister in:
(a) North America
(b) South America
(c) Latin America
(d) all the above

Answer

Answer: (c) Latin America
In Latin America.


Question 21.
In 1980, Polish was ruled by the:
(a) Polish Liberative Party
(b) Polish Workers’ Party
(c) Polish United Workers’ Party
(d) Polish Workers’ Association

Answer

Answer: (c) Polish United Workers’ Party
It was ruled by Polish United Worker’s Party.


Question 22.
The government in Poland was supported antiControlled by the government of the:
(a) USA
(b) Chile
(c) India
(d) USSR

Answer

Answer: (d) USSR
It was supported and controlled by the government of the USSR.


Question 23.
The workers of Lenin Shipyard in the city of Gdansk went on a strike on 14 August:
(a) 1970
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1985

Answer

Answer: (c) 1980
It was in 1980.


Question 24.
The workers led by Walesa signed a:
(a) 10 point agreement with the government that ended the strike
(b) 11 point agreement with the government that ended the strike
(c) 20 point agreement with the government that ended the strike
(d) 21 point agreement with the government that ended the strike

Answer

Answer: (d) 21 point agreement with the government that ended the strike
They signed a 21 point agreement with the government that ended the strike.


Question 25.
Martial law was imposed in Poland by General Jaruzelskin in December:
(a) 1981
(b) 1982
(c) 1983
(d) 1984

Answer

Answer: (a) 1981
In the year 1981.


Question 26.
Solidarity contested all the 100 seats of the Senate and won:
(a) 79 of them
(b) 89 of them
(c) 99 of them
(d) 100 of them

Answer

Answer: (c) 99 of them
They won 99 of them.


Write true (T) or false (F)

1. After being elected the President, Allende had taken several policy decisions to help the poor and the workers.

Answer

Answer: True


2. On the morning of 11 September, 1971, the military took over the seaport.

Answer

Answer: False


3. General Augusto Pinochet, an army general, led the coup in Chile.

Answer

Answer: True


4. Pinochet, became the President of the country and ruled it for the next 20 years.

Answer

Answer: False


5. Pinochet’s military dictatorship came to an end after he decided to hold a referendum in 1988.

Answer

Answer: True


6. Michelle Bachelet was elected President of Chile in January, 2006.

Answer

Answer: True


7. In 1980, Poland was ruled by the Polish United Worker’s Party.

Answer

Answer: True


8. The government in Poland was supported and controlled by the government of the USA.

Answer

Answer: False


9. On 14 August, 1990, the workers of Lenin Shipyard in the city of Gdansk went on a strike.

Answer

Answer: False


10. The workers led by Walesa signed a 21 point agreement with the government that ended their strike.

Answer

Answer: True


11. The government, led by General Jaruzelski, grew anxious and imposed martial law in 1982.

Answer

Answer: False


12. Solidarity contested all the 100 seats of the Senate and won 99 of them.

Answer

Answer: True


13. The story from Chile was of a democratic government led Pinochet being replaced by a non-democratic military government of Allende, followed by restoration of democracy.

Answer

Answer: False


14. The story of Poland is from a non-democratic government to a democratic government.

Answer

Answer: True


15. Democracy is a form of government that allows people to choose their rulers.

Answer

Answer: True


16. In a democracy people do not have the freedom to organise and freedom is protect.

Answer

Answer: False


17. Democracy has expanded throughout the twentieth century.

Answer

Answer: True


18. Democracy spread evenly in all parts of the world.

Answer

Answer: False


19. Democracy was established first in some regions and then spread to other regions.

Answer

Answer: True


20. Today there are still large parts of the world that are not democratic.

Answer

Answer: True


21. In Britain,, the progress towards democracy started after the I rench Revolution.

Answer

Answer: False


22. The British colonies in North America declared themselves independent in 1780.

Answer

Answer: False


23. The United States of America adopted a democratic constitution in 1787.

Answer

Answer: True


24. By 1900, New Zealand was the only country where every adult had voting right.

Answer

Answer: True


25. For a very long time most countries in Asia and Africa were colonies under the control of European nations.

Answer

Answer: True


26. India achieved independence in 1947 and embarked on its journey to transform itself from a subject country to a democracy.

Answer

Answer: True


27. Ghana used to be French colony named Gold Coast.

Answer

Answer: False


28. Ghana became independent in 1959.

Answer

Answer: False


29. By 2006, about 140 countries were holding multi-party elections.

Answer

Answer: False


30. Myanmar, previously known as Burma, gained freedom from colonial rule in 1949 and became a democracy.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
1. The National League for Democracy was led by(a) Pinochet
2. Founder of the Socialist Party of Chile(b) Michelle
3. Military camp in Chile was led by(c) Walesa
4. The first woman to be a Defence Minister in Latin America(d) Allende
5. First President of Poland(e) Aung San Suw Kyi
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. The National League for Democracy was led by(e) Aung San Suw Kyi
2. Founder of the Socialist Party of Chile(d) Allende
3. Military camp in Chile was led by(a) Pinochet
4. The first woman to be a Defence Minister in Latin America(b) Michelle
5. First President of Poland(c) Walesa

2.

Column AColumn B
1. Censorship(a) an alliance of people, associations, parties or nations
2. Coalition(b) a sudden overthrow of a government illegally.
3. Colony(c) a direct vote in which an entire electorate is asked to either accept or reject a particular proposal.
4. Coup(d) territory under the immediate political control of another state.
5. Referendum(e) a condition under which the freedom of expression is taken away.
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. Censorship(e) a condition under which the freedom of expression is taken away.
2. Coalition(a) an alliance of people, associations, parties or nations
3. Colony(d) territory under the immediate political control of another state.
4. Coup(b) a sudden overthrow of a government illegally.
5. Referendum(c) a direct vote in which an entire electorate is asked to either accept or reject a particular proposal.

3.

Column IColumn IIColumn III
1. A communist state is governed by a Com-munist party with allowing(a) to hold theA. compete for power
2. Allende had taken several policy decisions to help the poor(b) JanuaryB. workers
3. Pinochet’s military dictatorship came to an end after he decided(c) 14 AugustC. 2006
4. Michelle Bachelet was elected President of Chile in(d) and theD. 1980
5. The workers of Lenin Shipyard went on a strike in(e) other parties toE. referendum in 1988
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. A communist state is governed by a Com-munist party with allowing(e) other parties toA. compete for power
2. Allende had taken several policy decisions to help the poor(d) and theB. workers
3. Pinochet’s military dictatorship came to an end after he decided(a) to hold theE. referendum in 1988
4. Michelle Bachelet was elected President of Chile in(b) JanuaryC. 2006
5. The workers of Lenin Shipyard went on a strike in(c) 14 AugustD. 1980

Fill in the blanks

1. A medical doctor and a moderate ……………., Michelle became the first women to be a Defence Minister in Latin America.

Answer

Answer: Socialist


2. In ……………., Poland was ruled by the Polish United Worker’s Party.

Answer

Answer: 1980


3. The government in Poland was supported and controlled by the government of the ……………. .

Answer

Answer: USSR


4. On 14 August, ……………., the workers of Lenin Shipyard in the city of Gdansk went on a strike.

Answer

Answer: 1980


5. Poland had its first presidential election in 1990, in which ……………. was elected President of Poland.

Answer

Answer: Walesa


6. The government of Poland claimed that it was ruling on behalf of the ……………. classes.

Answer

Answer: working


7. In a democracy people can choose or ……………. their rulers.

Answer

Answer: change


8. ……………. is a form of government that allows people to choose their rulers.

Answer

Answer: Democracy


9. Democracy has expanded throughout the ……………. century.

Answer

Answer: twentieth


10. There are still large parts of the world that are not ……………. .

Answer

Answer: democratic


11. The British colonies in North America declared themselves independent in ……………. .

Answer

Answer: 1776


12. By ……………. New Zealand was the only country where every adult had voting right.

Answer

Answer: 1900


13. Early democracies were established in ……………., North America and Latin America.

Answer

Answer: Europe


14. ……………. was among the first countries in Africa to gain independence.

Answer

Answer: Ghana


15. After independence, ……………. became the first Prime Minister and then the President of Ghana.

Answer

Answer: Nkrumsh


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in Contemporary World with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Democracy in Contemporary World Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 1 Democracy in Contemporary World with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 13 गीत–अगीत with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 13 गीत–अगीत with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the गीत–अगीत Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these गीत–अगीत objective questions.

गीत–अगीत Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Sparsh Chapter 13 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of गीत–अगीत Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi गीत–अगीत MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
गुलाब के हृदय में किस बात को लेकर कसक है?
(a) वह दोबारा कली क्यों नहीं बन सकता
(b) उसकी पंखुड़ियाँ क्यों झर जाती हैं
(c) विधाता ने उसको स्वर क्यों नहीं दिया।
(d) उसके साथ काँटे क्यों पैदा हो गए।

Answer

Answer: (c) विधाता ने उसको स्वर क्यों नहीं दिया।


Question 2.
किसके स्वर से पूरा वन मुखरित हो रहा है?
(a) तोते के स्वर से।
(b) कोयल के स्वर से
(c) ग्वालों के स्वर से
(d) आल्हा के गान से

Answer

Answer: (a) तोते के स्वर से।


Question 3.
शुकी का गीत कैसा है?
(a) शुकी का गीत मधुर है
(b) अगीत है
(c) शुष्क है
(d) नीरस है।

Answer

Answer: (b) अगीत है
शुकी का गीत अगीत है


Question 4.
शुकी कहाँ बैठकर अंडे में रही है?
(a) नदी के किनारे
(b) मकान की मुंडेर पर
(c) पेड़ के नीचे
(d) सघन पेड़ की छाया में बने अपने घोंसले में।

Answer

Answer: (d) सघन पेड़ की छाया में बने अपने घोंसले में।


Question 5.
प्रेमिका नीम की छाया में छिपी क्या सोचती है?
(a) कि विधाता ने उसे स्वर क्यों नहीं दिया
(b) वह सोचती है कि वह गीत की कड़ी क्यों नहीं बन पाई
(c) वह सोच रही है कि विधाता ने उसे पंख क्यों नहीं दिए
(d) वह वहाँ से भाग जाना चाहती है।

Answer

Answer: (b) वह सोचती है कि वह गीत की कड़ी क्यों नहीं बन पाई


Question 6.
प्रेमी किस प्रकार का गीत गाता है?
(a) प्रेमी आल्हा गाता है
(b) प्रेमी शृंगार गीत गाता है
(c) प्रेमी देश-भक्ति का गीत गाता है
(d) प्रेमी विरह का गीत गाता है।

Answer

Answer: (a) प्रेमी आल्हा गाता है


Question 7.
नदी तट से क्या कहना चाहती है?
(a) प्रेम निवेदन
(b) अपने मन की व्यथा
(c) पर्वतों की शिकायत
(d) ग्वालों की शिकायत।

Answer

Answer: (b) अपने मन की व्यथा


Question 8.
कवि को इस गीत में क्या दविधा दिखाई देती है?
(a) काव सोचता है कि क्या मनुष्य के अतिरिक्त और जीव भी प्यार करते हैं।
(b) कवि सोचता है कि प्रेम को किस प्रकार सब तक पहुँचाया जाए।
(c) कवि की दुविधा है कि वह अगीत सुंदर है जो गाया नहीं जा सका या ग्वाल-बाल द्वारा गाया जाने वाला गीत सुंदर है।
(d) कवि की कोई भी दुविधा नहीं है।

Answer

Answer: (c) कवि की दुविधा है कि वह अगीत सुंदर है जो गाया नहीं जा सका या ग्वाल-बाल द्वारा गाया जाने वाला गीत सुंदर है।


Question 9.
‘गीत-अगीत’ कविता में किसका चित्रण है?
(a) प्रकृति के सौंदर्य का
(b) जीव-जंतुओं के ममत्व का
(c) मानवीय राग और प्रेमभाव का
(d) उपर्युक्त सभी का।

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी का।


Question 10.
निम्नलिखित में से कौन-सी कृति दिनकर जी की नहीं है?
(a) कुरुक्षेत्र
(b) लहर
(c) परशुराम की प्रतीक्षा
(d) संस्कृति के चार अध्याय।

Answer

Answer: (b) लहर
लहर प्रसाद जी की रचना है


Question 11.
रामधारी सिंह दिनकर का जन्म कब और कहाँ हुआ?
(a) 30 सितंबर सन् 1905 को बिहार के मुंगेर जिले के सिमरिया गाँव में
(b) 30 अगस्त सन् 1908 को बिहार के छपरा जिले में
(c) 30 नवंबर सन् 1902 को बिहार के बेगुसराय जिले में
(d) 30 सितंबर सन् 1908 को बिहार के मुंगेर जिले के सिमरिया गाँव में।

Answer

Answer: (d) 30 सितंबर सन् 1908 को बिहार के मुंगेर जिले के सिमरिया गाँव में।


Question 12.
‘गीत-अगीत’ कविता किसके द्वारा लिखी गई है?
(a) रामधारी सिंह दिनकर
(b) अरुण कमल
(c) हरिवंशराय बच्चन
(d) सियाराम शरण गुप्त।

Answer

Answer: (a) रामधारी सिंह दिनकर


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

काव्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के उचित विकल्प चुनकर लिखिए

गाकर गीत विरह के तटिनी
वेगवती बहती जाती है,
दिल हलका कर लेने को
उपलों से कुछ कहती जाती है।
तट पर एक गुलाब सोचता,
“देते स्वर यदि मुझे विधाता,
अपने पतझर के सपनों का
मैं भी जग को गीत सुनाता।”
गा-गाकर बह रही निर्झरी,
पाटल मूक खड़ा तट पर है।
गीत, अगीत, कौन सुन्दर है?

Question 1.
इन पंक्तियों के रचयिता कौन हैं?
(a) रामधारी सिंह दिनकर
(b) सियारामशरण गुप्त
(c) हरिवंशराय बच्चन
(d) अरुण कमल

Answer

Answer: (a) रामधारी सिंह दिनकर


Question 2.
नदी तट से क्या कहना चाहती है?
(a) प्रेम निवेदन
(b) अपने मन की व्यथा
(c) पर्वतों की शिकायत
(d) ग्वालों की शिकायत।

Answer

Answer: (b) अपने मन की व्यथा


Question 3.
गुलाब के हृदय में किस बात को लेकर कसक है?
(a) वह दोबारा कली क्यों नहीं बन सकता
(b) उसकी पंखुड़ियाँ क्यों झर जाती हैं
(c) विधाता ने उसको स्वर क्यों नहीं दिया
(d) उसके साथ काँटे क्यों पैदा हो गए।

Answer

Answer: (c) विधाता ने उसको स्वर क्यों नहीं दिया


Question 4.
गुलाब तट पर किस प्रकार खड़ा है?
(a) लहराते हुए
(b) झूमते हुए
(c) हँसते हुए
(d) चुपचाप

Answer

Answer: (d) चुपचाप


Question 5.
निर्झरी किस प्रकार बह रही है?
(a) धीरे-धीरे
(b) गा-गाकर
(c) चुपचाप
(d) शोर करते हुए

Answer

Answer: (b) गा-गाकर


सही कथन के सामने (✓) गलत कथन के सामने (✗) का चिह्न लगाइए।

(क) शुक के गीत गाने पर अपने पंख फैलाकर अंडे सेने में मग्न हो जाती है।

Answer

Answer: (✓)


(ख) प्रेमी के गीत गाने पर प्रेमिका की भी गीत गाने की इच्छा होती है।

Answer

Answer: (✗)
प्रेमिका की गीत की कड़ी बनने की इच्छा होती है


(ग) सब कुछ गीत होता है अगीत कुछ भी नहीं होता।

Answer

Answer: (✓)


(घ) इस कविता से हमें प्रकृति से दूर रहने की प्रेरणा मिलती है।

Answer

Answer: (✗)
प्रकृति के पास रहने की प्रेरणा मिलती है


(ङ) कवि ने गुलाब, शुकी, नदी और प्रेमी के गीत को अगीत कहा है।

Answer

Answer: (✓)


मंजूषा से उपयुक्त पंक्ति चुनकर कविता पूरी कीजिए

(क) गाकर गीत विरह के तटिनी ……………..

Answer

Answer: वेगवती बहती जाती है


(ख) दिल हल्का कर लेने को ……………

Answer

Answer: उपलों से कुछ कहती जाती है।


(ग) तट पर एक गुलाब सोचता …………..

Answer

Answer: देते स्वर यदि मुझे विधाता


(घ) अपने पतझर के सपनों का ……………..

Answer

Answer: मैं भी जग को गीत सुनाता


(ङ) गा-गाकर बह रही निर्झरी, …………….. गीत, अगीत कौन सुंदर है

Answer

Answer: पाटल मूक खड़ा तट पर है।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 13 गीत–अगीत with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Sparsh गीत–अगीत MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 13 गीत–अगीत with Answers Read More »

error: Content is protected !!