MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 17 संस्कृति with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 17 संस्कृति with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the संस्कृति Class 10 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these संस्कृति objective questions.

संस्कृति Class 10 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 10 Hindi Kshitij Chapter 17 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of संस्कृति Class 10 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 10 Hindi संस्कृति MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
मनीषियों की क्या देन रही है?
(a) सभ्यता का कुछ हिस्सा
(b) समृद्ध समाज
(c) प्रगतिशील देश
(d) मौलिक विचार

Answer

Answer: (a) सभ्यता का कुछ हिस्सा
सभ्यता का कुछ हिस्सा मनीषियों की देन रहा है।


Question 2.
असंस्कृति का क्या परिणाम होता है?
(a) समाज का विघटन
(b) मनुष्य का विनाश
(c) विनाशकारी परंपराएँ
(d) उपर्युक्त सभी

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी
सभी कथन सत्य हैं।


Question 3.
असभ्यता किसे कहा गया है?
(a) अच्छे-अच्छे आविष्कार
(b) मनुष्य द्वारा जुटाए गए आत्म-विनाश के साधन
(c) असभ्यता सभ्यता का ही अंश है
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (b) मनुष्य द्वारा जुटाए गए आत्म-विनाश के साधन
मनुष्य द्वारा जुटाए गए आत्म-विनाश के साधनों को।


Question 4.
संस्कृति पाठ में ‘न्यूटन’ को क्या कहा गया है?
(a) एक वैज्ञानिक
(b) दिशा दिखाने वाला
(c) संस्कृत मानव
(d) आदि मानव

Answer

Answer: (c) संस्कृत मानव।


Question 5.
संस्कृति कब असंस्कृति में बदल जाती है?
(a) कल्याण की भावना से नाता टूटने पर
(b) पुरानी पड़ने पर
(c) धर्म परिवर्तन होने पर
(d) ईश्वर की भक्ति न करने पर

Answer

Answer: (a) कल्याण की भावना से नाता टूटने पर।


Question 6.
संस्कृति की छीछालेदर कब होती है ?
(a) किसी जाति विशेष के साथ जोड़ने पर
(b) दूसरी जाति को हीन बताने पर
(c) दूसरों को मरने-मारने के लिए तैयार हो जाने पर
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं
सभी कथन सत्य हैं।


Question 7.
मनीषियों से मिलने वाला ज्ञान किसका परिचायक है?
(a) हमारी उन्नति का
(b) देश के विकास का
(c) मानव कल्याण का
(d) उपर्युक्त सभी का

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी का
सभी कथन सत्य हैं।


Question 8.
‘यथोचित’ सामासिक पद में कौन-सा समास है?
(a) तत्पुरुष समास
(b) द्विगु समास
(c) बहुव्रीहि समास
(d) अव्ययीभाव समास

Answer

Answer: (d) अव्ययीभाव समास
अव्ययीभाव समास; क्योंकि इस सामासिक पद में पहला पद अव्यय है।


Question 9.
भदंत आनंद कौसल्यायन का जन्म कब और कहाँ हुआ था?
(a) नेपाल के कपिलवस्तु नामक स्थान पर सन् 1905
(b) अंबाला के सोहाना गाँव में सन् 1905 में
(c) मथुरा में सन् 1915 में
(d) वाराणसी में सन् 1905 में

Answer

Answer: (b) अंबाला के सोहाना गाँव में सन् 1905 में।


Question 10.
संस्कृत व्यक्ति से लेखक का क्या तात्पर्य है ?
(a) संस्कृत पढ़ा लिखा व्यक्ति
(b) संस्कृति को मानने वाला व्यक्ति
(c) नई चीज खोज करने वाला व्यक्ति
(d) किसी वस्तु को सुधार कर उत्कृष्ट बनाने वाला व्यक्ति

Answer

Answer: (c) नई चीजों की खोज करने वाल व्यक्ति।


Question 11.
आग के आविष्कार के पीछे क्या प्रेरणा रही है?
(a) पेट की आग को शांत करने की
(b) अँधेरा दूर भगाने की
(c) सर्दी दूर करने की
(d) जंगली जानवरों को भगाने की

Answer

Answer: (a) पेट की आग को शांत करने की।


Question 12.
सुई-धागे का आविष्कार क्यों हुआ होगा?
(a) कपड़े सीने के लिए
(b) शरीर ढकने एवं सर्दी से बचने के लिए
(c) पेट की आग शांत करने के लिए
(d) घर बनाने के लिए

Answer

Answer: (b) शरीर को ढकने एवं सर्दी दूर करने के लिए।


Question 13.
सभ्यता का क्या अर्थ है?
(a) सबके साथ प्यार से रहना
(b) सबका आदर करना
(c) आदर्शवादी बनकर रहना
(d) संस्कृति द्वारा किए गए आविष्कार तथा अपने एवं दूसरों कि लिए आविष्कृत वस्तुएँ सभ्यता कहलाती

Answer

Answer: (d) संस्कृति द्वारा किए गए आविष्कार तथा अपने एवं दूसरों कि लिए आविष्कृत वस्तुएँ सभ्यता कहलाती
संस्कृति द्वारा किए गए आविष्कार।


Question 14.
पेट भर और तन ढका होने पर भी कौन सो नहीं पाता?
(a) संस्कृत व्यक्ति
(b) बीमार व्यक्ति
(c) बेचैन व्यक्ति
(d) निन्यानवे के फेर में पड़ा व्यक्ति

Answer

Answer: (a) संस्कृत व्यक्ति
संस्कृत व्यक्ति पेट भरा और तन ढका होने पर भी नहीं सो सकता।


Question 15.
मनीषियों किन्हें कहा गया है?
(a) साहित्यकारों को
(b) धार्मिक नेताओं को
(c) जो विद्वान किसी तथ्य विशेष को भौतिक आवश्यकताओं के लिए नहीं बल्कि अपनी जिज्ञासाओं को शांत करने के लिए खोजते हैं
(d) उपर्युक्त में से कोई कथन सत्य नहीं है

Answer

Answer: (c) जो विद्वान किसी तथ्य विशेष को भौतिक आवश्यकताओं के लिए नहीं बल्कि अपनी जिज्ञासाओं को शांत करने के लिए खोजते हैं
जो विद्यमान विभिन्न तथ्यों को अपनी जिज्ञासा शांत करने के लिए खोजता है।


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

जो शब्द सबसे कम समझ में आते हैं और जिनका उपयोग होता है सबसे अधिक; ऐसे दो शब्द हैं सभ्यता और संस्कृति।
इन दो शब्दों के साथ जब अनेक विशेषण लग जाते हैं, उदाहरण के लिए जैसे भौतिक-सभ्यता और आध्यात्मिक-सभ्यता, तब दोनों शब्दों का जो थोड़ा बहुत अर्थ समझ में आया रहता है, वह भी गलत- सलत हो जाते हैं। क्या यह एक ही चीज़ है अथवा दो वस्तुएँ ? यदि दो हैं तो दोनों में क्या अंतर है? हम इसे अपने तरीके पर समझने की कोशिश करें।
कल्पना कीजिए उस समय की जब मानव समाज का अग्नि देवता से साक्षात् नहीं हुआ था। आज तो घर-घर चूल्हा जलता है। जिस आदमी ने पहले-पहल आग का आविष्कार किया होगा, वह कितना बड़ा आविष्कर्ता होगा!
अथवा कल्पना कीजिए उस समय की जब मानव को सुई-धागे का परिचय न था, जिस मनुष्य के दिमाग में पहले-पहल बात आई होगी कि लोहे के एक टुकड़े को घिसकर उसके एक सिरे को छेदकर और छेद में धागा पिरोकर कपड़े के दो टुकड़े एक साथ जोड़े जा सकते हैं, वह भी कितना बड़ा आविष्कर्ता रहा होगा!

Question 1.
कौन-से शब्द सबसे अधिक उपयोग होते हैं ?
(a) सभ्यता
(b) संस्कृति
(c) सभ्यता और संस्कृति
(d) भौतिक सभ्यता

Answer

Answer: (c) सभ्यता और संस्कृति।


Question 2.
सभ्यता और संस्कृति क्या है?
(a) दोनों एक ही चीज़ हैं
(b) दोनों अलग-अलग हैं
(c) दोनों में कोई संबंध नहीं
(d) दोनों में गहरा संबंध है |

Answer

Answer: (d) दोनों में गहरा संबंध है।


Question 3.
लेखक ने बड़ा आविष्कर्ता किसे माना है?
(a) सभ्यता का विकास करने वाले को
(b) आग का अविष्कार करने वाले और सुई-धागे का आविष्कार करने वाले को
(c) आधुनिक विज्ञान के आविष्कर्ता को
(d) चाँद पर पहुँचने वाले को |

Answer

Answer: (b) आग का आविष्कार करने वाले और सुई-धागे का आविष्कार करने वाले को


Question 4.
भौतिक सभ्यता का सम्बंध किससे है?
(a) धर्म से
(b) हमारे रहन-सहन व खान पान से
(c) हमारे भूतकाल से
(d) हमारे भविष्य से

Answer

Answer: (b) हमारे रहन-सहन व खान पान से।


Question 5.
लेखक ने सुई बनाने वाले को बड़ा आविष्कर्ता क्यों माना
(a) क्योंकि तब से मनुष्य सर्दी से बचाव करना सीख गया
(b) क्योंकि किसी ने सुई नहीं बनाई थी
(c) सुई बनाना बहुत बड़ा आविष्कार था
(d) सुई बनाने वाले को बड़ा आविष्कर्ता कहा जाता है

Answer

Answer: (a) क्योंकि तब से मनुष्य सर्दी से बचाव करना सीख गया।


(2)

एक संस्कृत व्यक्ति किसी नयी चीज़ की खोज करता है; किंतु उसकी संतान को वह अपने पूर्वज से अनायास ही प्राप्त हो जाती है। जिस व्यक्ति की बुद्धि ने अथवा उसके विवेक ने किसी भी नए तथ्य का दर्शन किया, वह व्यक्ति ही वास्तविक संस्कृत व्यक्ति है और उसकी संतान जिसे अपने पूर्वज से वह वस्तु अनायास ही प्राप्त हो गई है, वह अपने पूर्वज की भाँति सभ्य भले ही बन जाए, संस्कृत नहीं कहला सकता। एक आधुनिक उदाहरण लें। न्यूटन ने गुरुत्वाकर्षण के सिद्धांत का आविष्कार किया। वह संस्कृत मानव था। आज के युग का भौतिक विज्ञान का विद्यार्थी न्यूटन के गुरुत्वाकर्षण से तो परिचित है ही; लेकिन उसके साथ उसे और भी अनेक बातों का ज्ञान प्राप्त है जिनसे शायद न्यूटन अपरिचित ही रहा। ऐसा होने पर भी हम आज के भौतिक विज्ञान के विद्यार्थी को न्यूटन की अपेक्षा अधिक सभ्य भले ही कह सकें पर न्यूटन जितना संस्कृत नहीं कह सकते।

Question 1.
संस्कृत व्यक्ति कौन है?
(a) जो संस्कृत बोलता है
(b) जो सभ्य होता है
(c) जो किसी नयी चीज़ की खोज करता है
(d) जो सदा सत्य बोलता है

Answer

Answer: (c) जो किसी नयी चीज़ की खोज करता है।


Question 2.
अपने पूर्वजों से अनायास ही कुछ प्राप्त करने वाला व्यक्ति क्या कहलाता है?
(a) संस्कृत व्यक्ति
(b) सभ्य व्यक्ति
(c) संभ्रांत व्यक्ति
(d) विद्वान

Answer

Answer: (b) सभ्य व्यक्ति।


Question 3.
गुरुत्वाकर्षण के सिद्धांत का आविष्कार किसने किया?
(a) ग्राहम वैल ने
(b) आइंसटाइन ने
(c) न्यूटन ने
(d) जगदीश चन्द्र बोस ने

Answer

Answer: (c) न्यूटन ने।


Question 4.
भौतिक विज्ञान के विद्यार्थी न्यूटन जितने संस्कृत क्यों नहीं हो सकते ?
(a) न्यूटन ने गुरुत्वाकर्षण के सिद्धांत का आविष्कार किया
(b) भौतिक विज्ञान के विद्यार्थियों ने उसे आगे बढ़ाया
(c) आविष्कर्ता ही संस्कृत व्यक्ति होता है
(d) सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) सभी कथन सत्य हैं।


Question 5.
संस्कृति में इक प्रत्यय जोड़कर नया शब्द बनाइए?
(a) संस्कृतिक
(b) सांस्कृतिक
(c) सांस्कृतीक
(d) संस्कारित

Answer

Answer: (b) सांस्कृतिक।


(3)

आग के आविष्कार में कदाचित पेट की ज्वाला की प्रेरणा एक कारण रही। सुई-धागे के आविष्कार में शायद शीतोष्ण से बचने तथा शरीर को सजाने की प्रवृत्ति का विशेष हाथ रहा। अब कल्पना कीजिए उस आदमी की जिसका पेट भरा है, जिसका तन ढका है, लेकिन जब वह खुले आकाश के नीचे सोया हुआ रात के जगमगाते तारों को देखता है, तो उसको केवल इसलिए नींद नहीं आती क्योंकि वह यह जानने के लिए परेशान है कि आखिर यह मोती भरा थाल क्या है? पेट भरने और तन ढकने की इच्छा मनुष्य की संस्कृति की जननी नहीं है। पेट भरा और तन ढका होने पर भी ऐसा मानव जो वास्तव में संस्कृत है, निठल्ला नहीं बैठ सकता। हमारी सभ्यता का एक बड़ा अंश हमें ऐसे संस्कृत आदमियों से ही मिला है, जिनकी चेतना पर स्थूल भौतिक कारणों का प्रभाव प्रधान रहा है, किंतु उसका कुछ हिस्सा हमें मनीषियों से भी मिला है जिन्होंने तथ्य-विशेष को किसी भौतिक प्रेरणा के वशीभूत होकर नहीं, बल्कि उनके अपने अंदर की सहज संस्कृति के ही कारण प्राप्त किया है। रात के तारों को देखकर न सो सकने वाला मनीषी हमारे आज के ज्ञान का ऐसा ही प्रथम पुरस्कर्ता था।

Question 1.
आग के आविष्कार के लिए क्या प्रेरणा रही होगी?

Answer

Answer:
संकेत-

  • पेट की ज्वाला को शांत करना
  • शीत से बचना।

Question 2.
जो व्यक्ति पेट भरा होने पर भी चैन से नहीं सो सकता उसे आप क्या कहेंगे?

Answer

Answer:
संकेत-

  • जिज्ञासु
  • कुछ नया जानने की इच्छा रखने वाला।

Question 3.
कौन व्यक्ति निठल्ला नहीं बैठ सकता?

Answer

Answer:
संकेत-

  • जो संस्कृत व्यक्ति है
  • जिसके मन में जिज्ञासा

Question 4.
संस्कृत व्यक्ति क्या करते हैं ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • नई चीजों का आविष्कार करते हैं
  • जिससे हमारी सभ्यता आगे बढ़ती है।

Question 5.
हमारा प्रथम आविष्कर्ता कौन था?

Answer

Answer:
संकेत-

  • पेट भरा होने पर भी रात को न सो सकने वाला व्यक्ति
  • तारों को देखकर कुछ करने की सोचने वाल व्यक्ति।

Question 6.
कौन-सी इच्छाएँ संस्कृति की जननी हैं और कौन-सी नहीं?

Answer

Answer:
संकेत-

  • रात को तारों भरे आकाश को देखकर जब मन में जिज्ञासा उत्पन्न होती है कि यह मोतियों भरा थाल क्या है
  • तन ढकने और पेट भरने की इच्छा संस्कृति की जननी नहीं हो सकती

(4)

हमारी समझ में मानव संस्कृति की जो योग्यता आग व सुई-धागे का आविष्कार कराती है; वह भी संस्कृति है जो तारों की जानकारी कराती है, वह भी है; और जो योग्यता किसी महामानव से सर्वस्व त्याग कराती है, वह भी संस्कृति है।
और सभ्यता? सभ्यता है संस्कृति का परिणाम। हमारे खाने-पीने के तरीके, हमारे ओढ़ने-पहनने के तरीके, हमारे गमनागमन के साधन, हमारे परस्पर कट मरने के तरीके; सब हमारी सभ्यता हैं। मानव की जो योग्यता उससे आत्म-विनाश के साधनों का आविष्कार कराती है, हम उसे उसकी संस्कृति कहें या असंस्कृति? और जिन साधनों के बल पर वह दिन-रात आत्म-विनाश में जुटा हुआ है, उन्हें हम उसकी सभ्यता समझें या असभ्यता? संस्कृति का यदि कल्याण की भावना से नाता टूट जाएगा तो वह असंस्कृति होकर ही रहेगी और ऐसी संस्कृति का अवश्यंभावी परिणाम असभ्यता के अतिरिक्त दूसरा क्या होगा?
संस्कृति के नाम से जिस कूड़े-करकट के ढेर का बोध होता है, वह न संस्कृति है न रक्षणीय वस्तु। क्षण-क्षण परिवर्तन होने वाले संसार में किसी भी चीज़ को पकड़कर बैठा नहीं जा सकता। मानव ने जब-जब प्रज्ञा और मैत्री भाव से किसी नए तथ्य का दर्शन किया है तो उसने कोई वस्तु नहीं देखी है, जिसकी रक्षा के लिए दलबंदियों की ज़रूरत है।
मानव संस्कृति एक अविभाज्य वस्तु है और उसमें जितना अंश कल्याण का है, वह अकल्याणकर की अपेक्षा श्रेष्ठ ही नहीं, स्थायी भी है।

Question 1.
संस्कृति क्या है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • जो योग्यता सुई-धागे का आविष्कार कराती है
  • जो योग्यता तारों की जानकारी कराती है
  • जो महामानव से सर्वस्व त्याग कराती है |

Question 2.
सभ्यता क्या है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • सभ्यता संस्कृति का परिणाम है
  • हमारे खाने-पीने, ओढ़ने-पहनने, आवगमन, मरने-कटने के तरीके सभ्यता है।

Question 3.
अपसंस्कृति किसे कहना चाहिए ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • जोयोग्यता आत्मविनाश के साधनों का आविष्कार कराती है
  • जो योग्यता सभ्यता के विनाश पर उतारू है।

Question 4.
हमें कैसी संस्कृति से दूर रहना है ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • जिस संस्कृति से कूड़े-करकट के ढेर का बोध होता हो
  • जिसमें किसी का हित निहित न हो।

Question 5.
संस्कृति क्या है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • संस्कृति एक अविभाज्य वस्तु है
  • इसकी रक्षा के लिए दलबंदियों की आवश्यकता नहीं होती
  • उसमें कल्याण का रस स्थाई रहने वाला है

(5)

भौतिक प्रेरणा, ज्ञानेप्सा-क्या ये दो ही मानव संस्कृति के माता-पिता हैं? दूसरे के मुँह में कौर डालने के लिए जो अपने मुँह का कौर छोड़ देता है, उसको यह बात क्यों और कैसे सूझती है? रोगी बच्चे को सारी रात गोद में लिए जो माता बैठी रहती है, वह आखिर ऐसा क्यों करती है? सुनते हैं कि रूस का भाग्यविधाता लेनिन अपनी डैस्क में रखे हुए डबल रोटी के सूखे टुकड़े स्वयं न खाकर दूसरों को खिला दिया करता था। वह आखिर ऐसा क्यों करता था? संसार के मजदूरों को सुखी देखने का स्वप्न देखते हुए कार्ल मार्क्स ने अपना सारा जीवन दुख में बिता दिया। और इन सबसे बढ़कर आज नहीं, आज से ढ़ाई हजार वर्ष पूर्व सिद्धार्थ ने अपना घर केवल इसलिए त्याग दिया कि किसी तरह तृष्णा के वशीभूत लड़ती-कटती मानवता सुख से रह सके।

Question 1.
सही अर्थों में मानव संस्कृति के माता-पिता कौन हैं ?

Answer

Answer:
संकेत-

  • जिन में त्याग की भावना है
  • जो अपने सुखों से पहले दूसरों को सुखी देखना चाहते हैं।

Question 2.
रोगी बच्चे को सारी रात गोद में लिए बैठी माता आखिर ऐसा क्यों करती है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • उसमें त्याग की भावना है
  • वह अपने सुखों से बढ़कर दूसरों के सुखों को मानती है
  • वह अपने बच्चे को दुःखी नहीं देखना चाहती।

Question 3.
लेखक ने लेनिन की क्या विशेषता बताई है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • लेनिन दूसरों के लिए जीता था
  • वह किसी को भूखा नहीं देख सकता था

Question 4.
कार्ल मार्क्स का जीवन कैसा रहा?

Answer

Answer:
संकेत-

  • उनका जीवन दुःखों से भरा रहा
  • उन्होंने दूसरों को सुखी बनाने के लिए काम किया

Question 5.
गौतम बुद्ध ने अपना घर क्यों त्याग दिया?

Answer

Answer:
संकेत-

  • ताकि मानवता के कल्याण के लिए कुछ कर सकें
  • मानव को सुखी बना सकें।

बोधात्मक-प्रश्न

Question 1.
पेट भरा होने के बाद मनुष्य जगमगाते तारों को देखने के बाद क्यों नहीं सो पाता?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • उसके मन में जिज्ञासा है
  • वह जानना चाहता है कि आखिर यह मोतियों से भरा थाल क्या है
  • अज्ञात रहस्य की खोज उसे बेचैन कर देती है।

Question 2.
मानव संस्कृति अविभाज्य वस्तु कैसे है?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • संस्कृति की जड़ में संकीर्ण भावनाओं का कोई स्थान नहीं है
  • संस्कृति सदा ही कल्याणकारी होती है
  • कल्याणकारी वस्तु विभाजन पैदा नहीं करती।

Question 3.
अपसंस्कृति क्या है?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • जब संस्कृति का कल्याणकारी भावनाओं से संबंध टूट जाता है
  • संस्कृति का विकृत रूप अपसंस्कृति है
  • जब कल्याणकारी भावनाएँ समाप्त हो जाएँ।

Question 4.
वास्तविक संस्कृत व्यक्ति कौन होता है?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • जब कोई कल्याणकारी आविष्कार करे
  • जो किसी नए तथ्य के दर्शन कराए

Question 5.
कोई मनुष्य आविष्कार कब करता है?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • अपनी ज्ञान पिपासा को शांत करने के लिए
  • किसी भौतिक.प्रेरणा से।

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 17 संस्कृति with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 10 Hindi Kshitij संस्कृति MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 17 संस्कृति with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Synthetic Fibres and Plastics Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Synthetic Fibres and Plastics Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Synthetic Fibres and Plastics Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 3 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Synthetic Fibres and Plastics Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 3 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Cellulose is made up of a large number of ………………… units.
(a) glucose
(b) fructose
(c) protein
(d) none of these

Answer

(a) glucose
Cellulose is made up of a large number of glucose units.


Question 2.
Synthetic fibres are:
(a) strong
(b) durable
(c) hining
(d) all of these

Answer

(d) all of these
Synthetic fibres are strong, durable and shining


Question 3.
Which of the following is not thermoplastics:
(a) acrylic
(b) polyethylene
(c) polystyrene
(d) melamine

Answer

(d) melamine
Melamine is not thermoplastics, it is thermosetting plastic. Acrylic, polyethylene and polystyrene are thermoplastic.


Question 4.
Wire made from which fibre is strongest:
(a) nylon
(b) cotton
(c) wool
(d) steel

Answer

(a) nylon
Wire made from nylon fibre is the strongest.


Question 5.
PET is form of:
(a) steel
(b) glass
(c) polyester
(d) nylon

Answer

(c) polyester
PET is a form of polyester.


Question 6.
Which of the following is used to make non-stick cookwares:
(a) polyester
(b) teflon
(c) rayon
(d) nylon

Answer

(b) teflon
Teflon is used to make non-stick cookwares.


Question 7.
Which of the following is used for making parachutes and stockings:
(a) polyester
(b) teflon
(c) rayon
(d) nylon

Answer

(d) nylon
Nylon is used for making parachutes and stockings.


Question 8.
Fabrics made of …………………. do not wrinkle easily.
(a) polyester
(b) teflon
(c) rayon
(d) nylon

Answer

(d) nylon
Fabrics made of polyester do not wrinkle easily.


Question 9.
Wood pulp is used for preparation of:
(a) polyester
(b) teflon
(c) rayon
(d) nylon

Answer

(c) rayon
Wood pulp is used for preparation of Rayon.


Question 10.
Which of the following softens on heating and then can be moulded into various shapes:
(a) thermosetting plastic
(b) thermoplastic
(c) polythene
(d) none of these

Answer

(b) thermoplastic
Thermoplastic softens on heating and then can be moulded into various shapes.


Question 11.
Which of the following once set do not soften on heating:
(a) thermoplastic
(b) thermosetting plastic
(c) polvthene
(d) none of these

Answer

(b) thermosetting plastic
Thermosetting plastic once set do not soften on heating.


Question 12.
Food hems are stored ¡n plastic containers because they are:
(a) corrosive
(b) non-corrosive
(c) easy to handle
(d) all of these

Answer

(b) non-corrosive
Food items are stored in plastic containers because they are non-corrosive.


Question 13.
Bristles of tooth brush are made from:
(a) thermoplastic
(b) therniosetting plastic
(c) nylon
(d) PET

Answer

(c) nylon
Bristles of tooth brush are made from nylon because it is soft, flexible and strong.


Question 14.
Which of the following can be recycled:
(a) carry bags
(b) plastic chairs
(c) telephone instruments
(d) cooker handles

Answer

(c) telephone instruments
Telephone instruments can be recycled as it is made up of thermoplastics.


Question 15.
Which of the following cannot be recycled:
(a) plastic toys
(b) plastic bowls
(c) plastic covering on electric wires
(d) ball point pens

Answer

(c) plastic covering on electric wires
Plastic covering on electric wire cannot by recycled as it is made up of theremosetting plastics.


Question 16.
The fibre that burns readily with smell of burning paper is:
(a) acrylic
(b) polyester
(c) cotton
(d) rayon.

Answer

(c) cotton
Cotton fibre burns readily with smell of burning paper.


Question 17.
Which of the following is a thermosetting plastic:
(a) PVC
(b) nylon
(c) teflon
(d) bakelite

Answer

(d) bakelite
Bakelite is a thermosetting plastic.


Question 18.
Which of the following is obtained from hair of an animal:
(a) nylon
(b) silk
(c) cotton
(d) wool

Answer

(d) wool
Wool is obtained from hair of an animal (sheep).


Question 19.
Which of these fibres is made from raw material obtained from plants:
(a) rayon
(b) nylon
(c) terylene
(d) polyester

Answer

(a) rayon
Rayon is made from cellulose obtained from wood pulp (plants).


Question 20.
Which of the following fibre is synthetic:
(a) cotton
(b) jute
(c) nylon
(d) silk

Answer

(c) nylon
Nylon is synthetic whereas cotton, jute and silk are natural fibres.


Question 21.
Which of the following fibre is natural polymer:
(a) rayon
(b) cotton
(c) polyester
(d) polythene

Answer

(b)cotton
Cotton is natural polymer whereas rayon, polyester and polythene are synthetic polymers.


Question 22.
Which of the following is not biodegradable:
(a) aluminium foil
(b) papers
(c) cow-dung
(d) rotten fruits

Answer

(a) aluminium foil
Aluminium foil is not biodegradable.


Question 23.
Rayon is:
(a) artificial
(b) nylon
(c) artificial nylon
(d) none of these

Answer

(a) artificial
Rayon is artificial silk


Question 24.
Polymer present in plants is:
(a) cellulose
(b) nylon
(c) rubber
(d) P.V.C.

Answer

(a) cellulose
Polymer present in plants is cellulose.


Question 25.
Natural substance is:
(a) plastics
(b) cement
(c) glass
(d) wood

Answer

(d) wood
Wood is a natural substance where as plastics, cement and glass are man-made substances.


Question 26.
Polymer present in wood is:
(a) nylon
(b) cellulose
(c) polythene
(d) rubber

Answer

(b) cellulose
Cellulose polymer is present in wood


Question 27.
Which of the following garbage is biodegradable:
(a) broken plastics things
(b) fruit peels
(c) cement
(d) iron wastes

Answer

(b) fruit peels
Fruit peels are biodegradable.


Question 28.
Polycot is a mixture of:
(a) polythene and cotton
(b) polyester and cotton
(c) polythene and wool
(d) polyester and wool

Answer

(b) polyester and cotton
Polycot is a mixture of polyester and cotton.


Question 29.
Polywool is a mixture of:
(a) polythene and cotton
(b) polyester and cotton
(c) polythene and wool
(d) polyester and wool

Answer

(d) polyester and wool
Polywool is a mixture of polyester and wool.


Question 30.
A synthetic fibre resembling wool is:
(a) rayon
(b) nylon
(c) acrylic
(d) none of these

Answer

(c) acrylic
A synthetic fibre resembling wool is acrylic.


Match the Column-A with Cosumn-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Monomers(i) chemical molecules formed naturally like silk, cotton etc.
(b) Polymers(ii) chemical molecules synthesized by human.
(c) Natural polymers(iii) the process of formation of polymers by synthesis of monomers
(d) Synthetic ploymers(iv) simple chemical molecules made of single unit.
(e) Polymerisation(v) complex chemical molecules made of many type of single units.
Answer
Column-AColumn-B
(a) Monomers(iv) simple chemical molecules made of single unit.
(b) Polymers(v) complex chemical molecules made of many type of single units.
(c) Natural polymers(i) chemical molecules formed naturally like silk, cotton etc.
(d) Synthetic ploymers(ii) chemical molecules synthesized by human.
(e) Polymerisation(iii) the process of formation of polymers by synthesis of monomers

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Rayon(i) sarees
(b) Nylon(ii) carpets
(c) Acrylic(iii) utensils
(d) Polyester(iv) sweaters
(e) PET(v) socks
Answer
Column-AColumn-B
(a) Rayon(ii) carpets
(b) Nylon(v) socks
(c) Acrylic(iv) sweaters
(d) Polyester(i) sarees
(e) PET(iii) utensils

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Melamine(i) Non-biodegradable
(b) Acrylic(ii) Biodegradable
(c) Woollen items(iii) Thermosetting plastic
(d) Metal cans(iv) Thermoplastic
Answer
Column-AColumn-B
(a) Melamine(iii) Thermosetting plastic
(b) Acrylic(iv) Thermoplastic
(c) Woollen items(ii) Biodegradable
(d) Metal cans(i) Non-biodegradable

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Polyester fibres are used for making hand knit sweaters.

Answer

False


Question 2.
Rayon is made from cellulose obtained from wood pulp.

Answer

True


Question 3.
Plastics are man-made materials.

Answer

True


Question 4.
A long chain like molecule consisting of a large number of simple small molecules joined to each other by chemical bonds is called polymer.

Answer

True


Question 5.
Silk fibre is obtained from cocoons of the silk moth.

Answer

True


Question 6.
Acrylic fibres bums with a sooty flame and shrinks to form black beads.

Answer

True


Question 7.
Wool is a natural fibre obtained from plants.

Answer

False


Question 8.
Plastics are non-biodegradable.

Answer

True


Question 9.
We should wear synthetic clothes while working in the kitchen or in a laboratory.

Answer

False


Question 10.
Nylon fibre is used for making nylon parachutes and ropes for rock climbing.

Answer

True


Question 11.
Cotton clothes are more comfortable during hot/humid weather.

Answer

True


Question 12.
Polyester is a synthetic fibrous material.

Answer

True


Question 13.
Plastic is environmental friendly.

Answer

False


Question 14.
Thermoplastics is used for making handles of pressure cooker.

Answer

False


Question 15.
Plastic reacts with air and water.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
Plastics which gets deformed easily on heating and can be bent easily are known as …………………

Answer

thermoplastics


Question 2.
Synthetic fibres do not absorb …………………

Answer

water


Question 3.
A material which is not easily decomposed by natural processes is termed as …………………

Answer

non-biodegradable


Question 4.
The simplest molecule of a polymer is called ………………….

Answer

monomer


Question 5.
………………… has anti-stick property and used as a coating on the surface of frying pan.

Answer

Teflon


Question 6.
A material which gets decomposed through natural processes, such as action by bacteria, is called ………………….

Answer

biodegradable


Question 7.
………………… is used for making ploythene bags.

Answer

Polythene


Question 8.
The 4-R principle is (a) ……………… (b) ……………. (c) ……………….. (d) ……………..

Answer

(a) Reduce
(b) Reuse
(b) Recycle
(d) Recover


Question 9.
The plastics which when moulded once, can not be softened by heating are called …………………

Answer

ther mosetting plastics


Question 10.
Nylon was prepared from ……………………., ………………… and ……………………

Answer

coal, water, air.


Question 11.
Polyester is made up of the repeating units of a chemical called …………………

Answer

ester


Question 12.
Ester have a ………………… smell.

Answer

fruity


Question 13.
Polywool is a mixture of ………………… and wool.

Answer

polyester


Question  14.
………………… fibre resembles wool.

Answer

Acrylic


Question 15.
We should wear ………………… clothes in the kitchen.

Answer

cotton


Question 16.
Synthetic fibres are synthesised from raw material called …………………

Answer

petrochemicals


Question 17.
On burning, plastics release ………………… gases.

Answer

poisonous


Question 18.
………………… fabrics do not wrinkle easily.

Answer

Polyester


Question 19.
Electric plugs are made up ………………… plastics.

Answer

ther mosetting


Question 20.
Synthetic fibres are also called ………………… fibres.

Answer

man-made


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Synthetic Fibres and Plastics MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 14 अग्नि पथ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 14 अग्नि पथ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the अग्नि पथ Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these अग्नि पथ objective questions.

अग्नि पथ Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Sparsh Chapter 14 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of अग्नि पथ Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi अग्नि पथ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
‘अग्निपथ’ कविता में कवि ने कैसे जीवन के बारे में बताया है?
(a) वैभवपूर्ण जीवन
(b) सहज जीवन
(c) संघर्षमय जीवन
(d) आडंबरहीन जीवन।

Answer

Answer: (c) संघर्षमय जीवन


Question 2.
कवि मनुष्य से किस बात की शपथ लेने को कहता है?
(a) ईमानदारी की
(b) परोपकार करने की
(c) कभी झूठ न बोलने की
(d) कभी न थकने व लक्ष्य से न भटकने की।

Answer

Answer: (d) कभी न थकने व लक्ष्य से न भटकने की।


Question 3.
दूसरों की सहायता लेने से कवि क्यों मना करता है?
(a) यदि हम दूसरों की सहायता लेंगे तो हमारी संघर्ष करने की शक्ति कम हो जाएगी।
(b) ऐसा करने से कवि के स्वाभिमान को ठेस पहुँचती है।
(c) यदि हम दूसरों की सहायता लेंगे तो हमें भी उनकी सहायता करनी पड़ेगी।
(d) दूसरों की सहायता असहाय लोग ही ले सकते हैं।

Answer

Answer: (a) यदि हम दूसरों की सहायता लेंगे तो हमारी संघर्ष करने की शक्ति कम हो जाएगी।


Question 4.
“एक पत्र छाँह भी माँग मत’ पंक्ति का आशय स्पष्ट कीजिए
(a) दूसरों से किसी भी प्रकार की सहायता की आशा न रखना
(b) दूसरों के आश्रय में न रहना
(c) दूसरों के बल पर आगे बढ़ना
(d) इनमें से कोई नहीं।

Answer

Answer: (a) दूसरों से किसी भी प्रकार की सहायता की आशा न रखना


Question 5.
निम्नलिखित में कौन-सी रचना हरिवंशराय जी की नहीं है?
(a) मधुशाला
(b) निशा-निमंत्रण
(c) उर्वशी
(d) क्या भूलूँ क्या याद करूँ।

Answer

Answer: (c) उर्वशी
उर्वशी रामधारी सिंह दिनकर की रचना है


Question 6.
श्री हरिवंशराय बच्चन को निम्नलिखित में से कौन-सा पुरस्कार नहीं मिला?
(a) साहित्य अकादमी पुरस्कार
(b) सोवियत भूमि नेहरू पुरस्कार
(c) सरस्वती सम्मान
(d) ज्ञान पीठ पुरस्कार।

Answer

Answer: (d) ज्ञान पीठ पुरस्कार।


Question 7.
हरिवंशराय बच्चन का जन्म कब हुआ था?
(a) 27 नवंबर सन् 1907 को
(b) 15 अगस्त सन् 1930 को
(c) 27 नवंबर सन् 1917 को
(d) 27 अक्टूबर सन् 1927 को

Answer

Answer: (a) 27 नवंबर सन् 1907 को


Question 8.
‘अग्निपथ’ कविता किसके द्वारा लिखी गई है?
(a) अमिताभ बच्चन
(b) हरिवंशराय बच्चन
(c) रामधारी सिंह दिनकर
(d) अभिषेक बच्चन।

Answer

Answer: (b) हरिवंशराय बच्चन


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

निम्नलिखित काव्यांशों को ध्यानपूर्वक पढ़कर इनमें से किसी एक पर पूछे गए प्रश्नों के वैकल्पिक उत्तरों में से सही उत्तर का चयन कीजिए

अग्नि पथ! अग्नि पथ! अग्नि पथ!
वृक्ष हों भले खड़े,
हों घने, हों बड़े,
एक पत्र-छाँह भी माँग मत, माँग मत, माँग मत!
अग्नि पथ! अग्नि पथ! अग्नि पथ!
तू न थकेगा कभी!
तू न थमेगा कभी!
तू न मुड़ेगा कभी!-कर शपथ, कर शपथ, कर शपथ!
अग्नि पथ! अग्नि पथ! अग्नि पथ!
यह महान दृश्य है
चल रहा मनुष्य है
अश्रु-स्वेद-रक्त से लथपथ, लथपथ!
अग्नि पथ! अग्नि पथ! अग्नि

Question 1.
‘अग्निपथ’ कविता में कवि ने कैसे जीवन के बारे में बताया है?
(a) वैभवपूर्ण जीवन
(b) सहज जीवन
(c) संघर्षमय जीवन
(d) आडंबरहीन जीवन।

Answer

Answer: (c) संघर्षमय जीवन


Question 2.
कवि मनुष्य से किस बात की शपथ लेने को कहता है?
(a) ईमानदारी की
(b) परोपकार करने की
(c) कभी झूठ न बोलने की
(d) कभी न थकने व लक्ष्य से न भटकने की।

Answer

Answer: (d) कभी न थकने व लक्ष्य से न भटकने की।


Question 3.
दूसरों की सहायता लेने से कवि क्यों मना करता है?
(a) यदि हम दूसरों की सहायता लेंगे तो हमारी संघर्ष करने की शक्ति कम हो जाएगी।
(b) ऐसा करने से कवि के स्वाभिमान को ठेस पहुंचती है।
(c) यदि हम दूसरों की सहायता लेंगे तो हमें भी उनकी सहायता करनी पड़ेगी।
(d) दूसरों की सहायता असहाय लोग ही ले सकते हैं।

Answer

Answer: (a) यदि हम दूसरों की सहायता लेंगे तो हमारी संघर्ष करने की शक्ति कम हो जाएगी।


Question 4.
‘एक पत्र छाँह भी माँग मत’ पंक्ति का आशय स्पष्ट कीजिए
(a) दूसरों से किसी भी प्रकार की सहायता की आशा न रखना
(b) दूसरों के आश्रय में न रहना
(c) दूसरों के बल पर आगे बढ़ना
(d) इनमें से कोई नहीं।

Answer

Answer: (a) दूसरों से किसी भी प्रकार की सहायता की आशा न रखना


Question 5.
कविता का मूल भाव क्या है?
(a) वैभवपूर्ण जीवन
(b) जीवन में निरंतर संघर्ष करना
(c) पीछे मुड़कर देखना
(d) गरीबों की सेवा करना

Answer

Answer: (b) जीवन में निरंतर संघर्ष करना


उचित कथन के सामने (✓) और अनुचित कथन के सामने (✗) का चिह्न लगाइए

(क) मनुष्य को निरंतर संघर्ष करते रहना चाहिए।

Answer

Answer: (✓)


(ख) अग्निपथ का अर्थ है अंगारों से युक्त पथ।

Answer

Answer: (✗)
अग्निपथ का अर्थ है संघर्षमय जीवन


(ग) किसी से सहायता की आशा करने से हमारी संघर्ष करने की शक्ति कम हो जाती है।

Answer

Answer: (✓)


(घ) वृक्षों की छाया जीवन के सुखों का प्रतीक है।

Answer

Answer: (✓)


मंजूषा से उपयुक्त पंक्ति चुनकर कविता की पंक्तियाँ पूरी कीजिए.

(क) अग्निपथ : अग्निपथ : अग्निपथ!
……………..

Answer

Answer: वृक्ष हो भले खड़े


(ख) हो घने हो बड़े
…………….

Answer

Answer: एक पत्र छाँह भी माँग मत, माँग मत, माँग मत


(ग) अग्नि पथ : अग्निपथ : अग्निपथः
………………

Answer

Answer: तू न थकेगा कभी


(घ) तू न थमेगा कभी
………………

Answer

Answer: तू न मुड़ेगा कभी! कर शपथ! कर शपथ, कर शपथ


(ङ) अग्नि पथ : अग्नि पथ : अग्नि पथः
यह महान दृश्य है-
………………..

Answer

Answer: चल रहा मनुष्य है


(च) अक्ष-स्वेद रक्त से
……………..

Answer

Answer: लथ पथ, लथ पथ, लथ पथ।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 14 अग्नि पथ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Sparsh अग्नि पथ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 14 अग्नि पथ with Answers Read More »

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Reading Comprehension Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Reading Comprehension Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 7 English. Every question of the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reading Comprehension with Answers

Enhance your subject knowledge through Reading Comprehension MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Reading Comprehension provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Reading Comprehension MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the given passages carefully and answer the questions that follow by choosing the answer from the given alternatives:

(1)

Vidyasagar was a very generous and charitable man. From his earliest years he helped the poor and the needy to the utmost of his power. As a boy at school he often gave some of the little food he had to another boy who had none. If one of his school fellows fell ill, little Ishwar would go to his house, sit by his bed and nurse him. When he grew rich, hundreds of poor widows and orphans were supported by him. He would never have an attendant at his gate lest some poor man who wished to see him should be turned away. Rich or poor, high or low, all loved him alike.

Question 1.
What type of man was Vidyasagar?
(a) Good looking
(b) Generous
(c) Charitable
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 2.
Whom did he use to help?
(a) The poor
(b) The needy
(c) The poor and the needy
(d) The rich

Answer

Answer: (c) The poor and the needy


Question 3.
Whom did he give his food in school?
(a) To a poor boy
(b) To his sister
(c) To his friend
(d) To a laborer

Answer

Answer: (a) To a poor boy


Question 4.
Whom did he support when he grew rich?
(a) The poor
(b) The widows
(c) The orphans
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 5.
Vidyasagar was loved and respected by ………………
(a) the rich
(b) the poor
(c) the low
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 6.
Give the meaning of ‘generous’.
(a) kind
(b) cunning
(c) cruel
(d) wise

Answer

Answer: (a) kind


Question 7.
Write the opposite of ‘rich’.
(a) wise
(b) helpful
(c) poor
(d) kind

Answer

Answer: (c) poor


(2)

Gandhiji’s elder brother got into a debt and didn’t know what to do about it. At last he thought to clip a bit out of a golden bangle he always wore on his arm and sell it. Gandhiji, who was in know of this secret, helped his brother in this plan. The debt was paid. However, as soon as it was done, Gandhiji s heart almost broke with remorse. He felt sure that what he had done was wrong, and he made up his mind to confess it to his father. He felt terribly afraid, but he wanted to get the weight off his conscience. So he wrote what he had to say on a sheet of paper. He told him everything and ended by promising never to steal again and asked for his forgiveness.

Question 1.
Who had got into debt?
(a) Gandhiji’s brother
(b) Gandhiji’s friend
(c) Gandhiji’s father
(d) Gandhiji

Answer

Answer: (a) Gandhiji’s brother


Question 2.
How was the debt paid?
(a) By selling the golden bangle
(b) By selling part of the golden bangle
(c) By mortgaging the bangle
(d) By borrowing

Answer

Answer: (b) By selling part of the golden bangle


Question 3.
What does the word ‘remorse’ mean?
(a) happy
(b) sad
(c) joyful
(d) guilty

Answer

Answer: (d) guilty


Question 4.
……………… to confess it to his father. What was to be confessed for?
(a) For loss of money
(b) For theft
(c) For debt
(d) For helping brother in trouble.

Answer

Answer: (d) For helping brother in trouble.


Question 5.
How did Gandhiji clear his conscience?
(a) Talked to his father
(b) Talked to his brother
(c) Talked to his friend
(d) Wrote on a sheet of paper

Answer

Answer: (d) Wrote on a sheet of paper


Question 6.
Which one single word can describe the quality of Gandhiji?
(a) Coward
(b) Brave
(c) Truthful
(d) Afraid

Answer

Answer: (c) Truthful


Question 7.
Choose the word which means ‘You owe something to other.’
(a) conscience
(b) confess
(c) remorse
(d) debt

Answer

Answer: (d) debt


(3)

We now know many curious things about ants. Some red ants in Europe keep other ants as slaves. They take their slaves from black ants which are smaller in size. When they want slaves they attack the nests of black ants and carry off some of their eggs. Their eggs are hatched in the red ants nests and produce black ants. These black ants are then treated as slaves. They are taught to obey orders and made to do all kinds of work. The driver ants of Africa are the most fierce ants. They are completely blind and they march like a big army from one place to another. On the way they eat up any living animals including big animals like tigers, and elephants. When these driver ants enter a house the people leave the house and run away into the forests.

Question 1.
Red ants are found in ………………..
(a) Europe
(b) Africa
(c) Asia
(d) America

Answer

Answer: (a) Europe


Question 2.
…………….. ants are smaller in size.
(a) Red
(b) White
(c) Black
(d) All of them

Answer

Answer: (c) Black


Question 3.
Blank ants are treated as ………………..
(a) masters
(b) guards
(c) helpers
(d) slaves

Answer

Answer: (d) slaves


Question 4.
Which are the most fierce ants?
(a) Red ants
(b) Driver ants of Africa
(c) White ants
(d) Black ants

Answer

Answer: (b) Driver ants of Africa


Question 5.
The driver ants of Africa eat big animals like …………………..
(a) tiger
(b) elephants
(c) both (a) & (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) & (b)


Question 6.
How do driver ants of Africa move?
(a) Independently
(b) Like a big army
(c) Separately
(d) Jointly

Answer

Answer: (b) Like a big army


Question 7.
Write the opposite of ‘slave’.
(a) king
(b) kind
(c) master
(d) brave

Answer

Answer: (c) master


(4)

Men, women, and children are full of joy. People wear beautiful clothes. Children go to the shops with their parents. They buy toys and sweets. There is a heavy rush at the shops. People light hundreds of lamps and candles in the evening. Diwali is one of the most important festivals of the Hindus. Everyone is happy on the Diwali day. Shopkeepers start new account books. People worship Lakshmi, the goddess of wealth. They pray to her to give them wealth and health.

Question 1.
People are full of joy on the occasion of:
(a) Holi
(b) Id
(c) Diwali
(d) Lohri

Answer

Answer: (c) Diwali


Question 2.
Children go to the shops with their …………….
(a) friends
(b) parents
(c) mother
(d) classmates

Answer

Answer: (b) parents


Question 3.
What do the children buy?
(a) Toys
(b) Sweets
(c) Toys and sweets
(d) Books

Answer

Answer: (c) Toys and sweets


Question 4.
Diwali is an important festival of ………………….
(a) Muslims
(b) Christians
(c) Sikhs
(d) Hindus

Answer

Answer: (d) Hindus


Question 5.
Goddess Laxmi is called ‘the goddess of ………………..’.
(a) health
(b) wealth
(c) welfare
(d) none of these

Answer

Answer: (b) wealth


Question 6.
People pray to Goddess Lakshmi to give them ……………..
(a) health
(b) wealth
(c) health and wealth
(d) friends

Answer

Answer: (c) health and wealth


Question 7.
Give the opposite of ‘sad’.
(a) happy
(b) unhappy
(c) foolish
(d) crazy

Answer

Answer: (a) happy


(5)

Once a servant carried a letter and basket of mangoes from his master to his master’s daughter. The young lady got the basket and the letter and she found four of the mangoes missing. Then she asked the servant why he had taken four mangoes from the basket. The servant who did not know how to read or write, said, “This is really wonderful! When I asked the master for a message for you, he told me that the letter would tell you everything. On my way to this village I felt very hungry and wanted to eat some of the mangoes. I buried the letter deep in the earth to make sure that it did not see me eating them. After eating four mangoes, I dug the letter out and put it back in the basket. But the letter must have somehow seen me eating the mangoes and it has now told you about it. This is something magical!” If you think about it, there cannot be anything more magical than writing. The simple servant realized its magic, but we do not realize it at all!

Question 1.
From where did the servant carry basket of mangoes?
(a) Market to master’s house
(b) Master’s house to market
(c) Master’s house to his master’s daughter
(d) Master’s daughter to master’s house

Answer

Answer: (c) Master’s house to his master’s daughter


Question 2.
How many mangoes were found missing?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (d) Four


Question 3.
What had happened to the mangoes?
(a) They fell down
(b) The monkey ate them
(c) The servant ate them
(d) The master ate them

Answer

Answer: (c) The servant ate them


Question 4.
What type of person was a servant?
(a) Greedy
(b) Coward
(c) Liar
(d) Truthful

Answer

Answer: (d) Truthful


Question 5.
How did servant try to save himself?
(a) By buried the letter under the earth
(b) By telling a lie
(c) By not going to master’s daughter’s house
(d) By eating all the mangoes

Answer

Answer: (a) By buried the letter under the earth


Question 6.
Choose the word which means ‘buried’.
(a) lying on the top
(b) eating
(c) put under the earth
(d) saw

Answer

Answer: (c) put under the earth


Question 7.
Choose the word which is antonym of ‘shallow’.
(a) deep
(b) buried
(c) magical
(d) hollow

Answer

Answer: (a) deep


(6)

It is no easy matter to decide what is right sing and what is not. One little test I shall ask you to apply whenever you are in doubt. Never to anything in secret or anything that you would wish to hide. For the desire to hide anything means that you are afraid. Fear is a bad thing and unworthy of you. Be brave. If you are brave, you will not fear and will not do anything of which you are ashamed. You know that in our great Freedom Movement, under Bapuji’s leadership, there is no room for secrecy. We have nothing to hide. So in our private lives let us do nothing secretly. And if you do so, my dear, you will grow up a child of light, unafraid and undisturbed, whatever may happen (Taken from Nehru’s A Birthday Letter’ to his daughter Indira on 26th October 1930)

Question 1.
Desire to hide means that you are ………………
(a) happy
(b) in doubt
(c) in anger
(d) afraid

Answer

Answer: (d) afraid


Question 2.
If you are brave you will not be ………………….
(a) happy
(b) angry
(c) ashamed
(d) unworthy

Answer

Answer: (c) ashamed


Question 3.
Under Bapuji’s leadership, there was no room for ………………….
(a) money
(b) secrecy
(c) power
(d) love

Answer

Answer: (b) secrecy


Question 4.
If we do nothing secretly, we will grow up a child of ……………….. Which of the choices is inaccurate?
(a) light
(b) unafraid
(c) undisturbed
(d) dark

Answer

Answer: (d) dark


Question 5.
Who is the speaker of these lines?
(a) Jawahar Lai Nehru
(b) Indira Gandhi
(c) Mahatma Gandhi
(d) Kamla Nehru

Answer

Answer: (a) Jawahar Lai Nehru


Question 6.
“One little ………………….. you are in doubt.” ‘Doubt’ stands for:
(a) What is right or not
(b) What is right
(c) What is wrong
(d) Secret

Answer

Answer: (a) What is right or not


Question 7.
Which word is antonym of ‘coward’?
(a) strange
(b) fear
(c) brave
(d) ashamed

Answer

Answer: (c) brave


(7)

Our world seems to be in the grip of speed age. Don’t you see everyone in a great hurry to reach somewhere? God knows where and why? Out on the roads, fast moving vehicles are driven faster, pedestrians also appear to be running instead of walking, queue or no queue, hefty people push their way through the crowd, injuring or hurting women, old people or even small children. Doctors, lawyers, and even shopkeepers have no patience or time to listen to you, or attend to you. People have no time even to have their food peacefully and so ‘superfast’ food joints have sprung up. No surprise then that so many suffer from hypertension or heart diseases. Even nature seems to have joined this race. Years, months, weeks and days seem simply to fly away as if to take mankind faster aster to the new century promising a brighter and happier era.

Question 1.
The world seems to be in the grip of …………………… age.
(a) stone
(b) speed
(c) iron
(d) none of these

Answer

Answer: (b) speed


Question 2.
How do pedestrians look like on the road?
(a) Walking
(b) Jogging
(c) Running
(d) Talking

Answer

Answer: (c) Running


Question 3.
Why have ‘superfast’ foods become popular?
(a) People have no time to have their food peacefully
(b) People have no time to cook food
(c) People do hot want to cook food
(d) None of these

Answer

Answer: (a) People have no time to have their food peacefully


Question 4.
……………… seems to have joined this race.
(a) Trees
(b) Earth
(c) Plants
(d) Nature

Answer

Answer: (d) Nature


Question 5.
People suffer from ………………… due to speed age.
(a) cancer
(b) headache
(c) hypertension
(d) fever

Answer

Answer: (c) hypertension


Question 6.
Pick out the word from the passage which means the same as ‘the person walking on foot’.
(a) driver
(b) pedestrian
(c) plumber
(d) carpenter

Answer

Answer: (b) pedestrian


Question 7.
‘Century’ means a period of ……………..
(a) ten years
(b) twenty years
(c) hundred years
(d) fifty years

Answer

Answer: (c) hundred years


(8)

There is an interesting story about a rabbit and his grandpa. It happened on a full-moon night. Our friend, the rabbit, had gone out for a stroll when he met a cunning Jackal. Luckily for Mr. Rabbit, Mr. Jackal had a very hearty meal that night. So, instead of making Mr. Rabbit his dinner, Mr. Jackal decided to have only some fun at the expense of Mr. Rabbit. He said to Mr. Rabbit, “Look up there. Your grandpa is waiting for you on the moon. Don’t you want to go up there and see him?” Mr. Rabbit was taken in. He did not understand that cunning Mr. Jackal was only trying to befool him. He paid no heed to the advice of his dear mother and went from friend to friend seeking help in reaching the moon.

Question 1.
The above story is about ……………….
(a) a rabbit
(b) a rabbit and his grandpa
(c) a tortoise
(d) a Jackal

Answer

Answer: (b) a rabbit and his grandpa


Question 2.
Whom did rabbit meet on his way?
(a) A tortoise
(b) A cunning fox
(c) A jackal
(d) A lion

Answer

Answer: (c) A jackal


Question 3.
Why did Mr. Jackal not eat up Mr. Rabbit?
(a) Because his stomach was full
(b) Because he did not like rabbit
(c) Because he had a fast on that day
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Because his stomach was full


Question 4.
What could the rabbit not understand?
(a) That the Jackal was going to eat him
(b) That the Jackal was going to eat his grandpa
(c) That the Jackal was befooling him
(d) None of these

Answer

Answer: (c) That the Jackal was befooling him


Question 5.
The rabbit did not pay heed to his ………………… advice.
(a) mother’s
(b) friend’s
(c) father’s
(d) sister’s

Answer

Answer: (a) mother’s


Question 6.
Where did he want to reach?
(a) Moon
(b) Earth
(c) Sky
(d) His burrow

Answer

Answer: (a) Moon


Question 7.
Give the meaning of ‘stroll’.
(a) run
(b) go
(c) try
(d) walk

Answer

Answer: (d) walk


(9)

“The time of which I am now speaking is my sixteenth year. My father, as we have seen, was bed-ridden, suffering from a fistula. My mother, an old servant of the house and I were his principal attendants. I had the duties of a nurse, which mainly consisted in dressing the wound, giving my father his medicine, and compounding drugs whenever they had to be made up at home. Every night I massaged his legs and retired only when he asked me to do so or after he had fallen asleep. I loved to do this service. I do not remember ever having neglected it.” (Mahatma Gandhi)

Question 1.
Who is ‘I’ in the first line?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Mahatma Gandhi’s father
(c) Mahatma Gandhi’s mother
(d) An old servant

Answer

Answer: (a) Mahatma Gandhi


Question 2.
What does ‘bed-ridden’ mean?
(a) Loves to sleep
(b) Loves bed
(c) Confined to bed
(d) Does not enjoy bed

Answer

Answer: (c) Confined to bed


Question 3.
Which duty was given to Mahatma Gandhi?
(a) Servant
(b) Nurse
(c) Cook
(d) Priest

Answer

Answer: (b) Nurse


Question 4.
Which of the duties was not performed by Gandhiji?
(a) Dressing the wound
(b) Giving medicine
(c) Compounding drugs
(d) Washing clothes

Answer

Answer: (d) Washing clothes


Question 5.
Who was the principal attendant of Gandhi’s father?
(a) Gandhi
(b) Old servant
(c) Gandhi’s mother
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 6.
The word ‘principal’ here means:
(a) temporary
(b) good
(c) main
(d) loving

Answer

Answer: (c) main


Question 7.
The word ‘neglected’ means:
(a) enjoyed
(b) ignored
(c) loved
(d) retired

Answer

Answer: (b) ignored


(10)

Coconut is the most important nut in the world. Not only it is one of the biggest of all nuts but almost all parts of the tree are useful to the man. The coconut is an elegant palm-tree growing up to a 100 feet high. It trunk is useful timber, the leaves are used for thatching, sap which pours from the cuts made on the young flower spike can be turned into sugar and when fermented into vinegar or a strong alcoholic drink known as toddy. The flesh of the green coconut is used as a vegetable, the milk inside the young nut as a fresh drink. Rope, matting and brooms are made from the outside layers which protect the nuts. And lastly the mature nut flesh is dried to be the world’s important source of vegetable fats and oils. All this comes from a tree which will grow in pure sand.

Question 1.
Which is the most important nut in the world?
(a) Cashewnut
(b) Coconut
(c) Ground nut
(d) Walnut

Answer

Answer: (b) Coconut


Question 2.
The coconut grows upto a height of ……………….
(a) 10 feet
(b) 50 feet
(c) 100 feet
(d) 200 feet

Answer

Answer: (c) 100 feet


Question 3.
The flesh of green coconut is used as …………………
(a) vegetable
(b) fruit
(c) medicine
(d) liquid

Answer

Answer: (a) vegetable


Question 4.
The milk inside the coconut is used as …………………
(a) oil
(b) fresh drink
(c) medicine
(d) vinegar

Answer

Answer: (b) fresh drink


Question 5.
Which things are made from the outside protective layer of the coconut?
(a) Ropes
(b) Brooms
(c) Bags
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 6.
Coconut tree grows in ………………..
(a) sand
(b) moisture
(c) water
(d) soil

Answer

Answer: (a) sand


Question 7.
Which word in the passage means ‘liquid like material’?
(a) toddy
(b) oils
(c) fats
(d) sap

Answer

Answer: (d) sap


(11)

Proper food is the basic requirement of health. Health does not mean the absence of diseases; it rather means the presence of energy and vitality. Most of the food we eat daily does not contain essential nutrients needed for the preservation of health and prevention of diseases. There are various kinds of foods. Protective foods are essential for prevention of diseases and are needed both by the healthy and the sick. They are rich in proteins, vitamins and minerals. Energy giving foods are rich in carbohydrates and are needed by those who are engaged in hard physical labour. Body building foods are rich in proteins. Diet of growing children, adolescents and nursing mothers should contain sufficient quantity of protein for growth and for repair and maintenance of body tissues.

Question 1.
……………….. is the basic requirement of health.
(a) Food
(b) Exercise
(c) Rest
(d) Disease

Answer

Answer: (a) Food


Question 2.
Health means presence of …………………..
(a) energy
(b) disease
(c) nutrition
(d) protection

Answer

Answer: (a) energy


Question 3.
Energy giving foods are rich in ………………..
(a) proteins
(b) carbohydrates
(c) fats
(d) vitamins

Answer

Answer: (b) carbohydrates


Question 4.
Body building foods are rich in ………………
(a) fats
(b) vitamins
(c) carbohydrates
(d) proteins

Answer

Answer: (d) proteins


Question 5.
Which group of people do not necessarily require protein-rich diet?
(a) Growing children
(b) Adolescents
(c) Nursing mothers
(d) Grown-ups

Answer

Answer: (d) Grown-ups


Question 6.
Those who do hard physical labour must be given …………………..
(a) proteins
(b) fats
(c) carbohydrates
(d) vitamins

Answer

Answer: (c) carbohydrates


Question 7.
Which a word means the same as ‘period of growing youth’?
(a) Children Growing
(b) Adolescents
(c) children
(d) Grown ups

Answer

Answer: (b) Adolescents


(12)

Helen Keller lost her sight and hearing at the age of two because of an illness. Since she was deaf, she also lost the ability to speak, for we learn to speak by imitating what we hear. At first it seemed impossible that she would ever understand others or be understood by them. Hers was thus a lonely world. She was helped by a wonderful teacher called Miss Sullivan who herself had been blind as a child but recovered her right after an operation. She volunteered to help Helen and taught her to speak, read and write. Helen later went to a university and even gained a degree. She then spent the rest of her life working to help the blind and the deaf.

Question 1.
Helen Keller lost her sight at the age of ……………….
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (b) two


Question 2.
She lost the ability to speak due to her being …………………..
(a) blind
(b) illness
(c) age
(d) deaf

Answer

Answer: (d) deaf


Question 3.
Helen Keller enjoyed a …………………. world.
(a) busy
(b) lonely
(c) happy
(d) lovely

Answer

Answer: (b) lonely


Question 4.
Helen had a wonderful teacher named ……………….
(a) Miss Sullivan
(b) Mr. Sullivan
(c) Miss Sussan
(d) Mrs. Sussan

Answer

Answer: (a) Miss Sullivan


Question 5.
Sullivan gave her many skills. Which skill was not given by Sullivan?
(a) Speaking
(b) Reading
(c) Writing
(d) Singing

Answer

Answer: (d) Singing


Question 6.
What does the word ‘imitating5 mean?
(a) speaking
(b) talking
(c) listening
(d) copying

Answer

Answer: (d) copying


Question 7.
Which word has been wrongly matched with its opposite?
(a) recovered – lost
(b) volunteered – refused
(c) illness – healthy
(d) ability – disability

Answer

Answer: (b) volunteered – refused


(13)

Androcles was ordered to fight a huge lion that had been kept hungry for two days. He was sure the lion would tear him to pieces. So, he was sad to the back bone. A large crowd of people had come to see the fight. The lion was let loose into the arena where Androcles had been made to enter. The beast came roaring aloud out of its cage looking fiercely. As the lion neared Androcles, people got excited to see the bloody drama. But suddenly the lion stopped roaring and became calm. Instead of attacking Androcles he crouched at his feet and began to lick his hands. Tears of joy welled up in Androcles’ eyes and he embraced the lion. It was the same lion with whom Androcles had lived in the den for many days.

Question 1.
Who was Androcles?
(a) A king
(b) A slave
(c) A lion
(d) A minister

Answer

Answer: (b) A slave


Question 2.
What was Androcles ordered to do?
(a) To fight a huge hungry lion
(b) To fight with a bear
(c) To fight a huge lion
(d) To fight with a tiger

Answer

Answer: (a) To fight a huge hungry lion


Question 3.
What was Androcles sure of?
(a) That the lion would not harm him
(b) The lion would embrace him
(c) The king would put him in parison
(d) The lion would kill him

Answer

Answer: (d) The lion would kill him


Question 4.
Who had come to see the fight?
(a) The king and his men
(b) The soldiers
(c) A large crowd of people
(d) None of these

Answer

Answer: (c) A large crowd of people


Question 5.
How did the lion come towards Androcles?
(a) Crying
(b) Smiling
(c) Roaring
(d) Limping

Answer

Answer: (c) Roaring


Question 6.
What did the lion do?
(a) Killed Androcles
(b) Went back into the cage
(c) Fought with Androcles
(d) Licked Androcles’s hands

Answer

Answer: (d) Licked Androcles’s hands


Question 7.
Find the word from the passage which means the same as ‘unafraid’.
(a) huge
(b) tear
(c) calm
(d) crouched

Answer

Answer: (c) calm


(14)

Children should be educated without pressure. They should enter into adulthood free from the damaging effects of tradition and fear. Free expression of thought should be given to the children. A child once asked Krishnamurthy, “Is it your hobby to given lectures? Don’t you get tired of talking? Why are you doing it ?” Krishnamurthy replied: “I am glad you asked that question. You know, if you love something, you never get tired of it. I mean love in which there is no desire of wanting something out of it. If you are talking because you are getting something out of it: money, reward, sense of your importance: then there is weariness. Then it has no meaning because it is only self-fulfillment, but if there is love in your heart., it is like a fountain, always giving fresh water.”

Question 1.
Children should be educated without.
(a) fear
(b) money
(c) pressure
(d) books

Answer

Answer: (c) pressure


Question 2.
What type of expression should be given to children?
(a) Busy
(b) Complex
(c) Damaging
(d) Free

Answer

Answer: (d) Free


Question 3.
If you …………….. something you never get tired of it.
(a) hate
(b) love
(c) enjoy
(d) express

Answer

Answer: (b) love


Question 4.
Weariness means feeling ……………….
(a) happiness
(b) anger
(c) tiredness
(d) joy

Answer

Answer: (c) tiredness


Question 5.
Which quality of Krishnamurthy excited the child?
(a) Talking
(b) Singing
(c) Listening
(d) Enjoying

Answer

Answer: (a) Talking


Question 6.
Which word is wrongly matched with its meaning?
(a) Damaging – preserving
(b) Give – take
(c) Never – always
(d) Fresh – sour

Answer

Answer: (d) Fresh – sour


Question 7.
Which reward will not make you feel ‘weariness’?
(a) money
(b) sense of importance
(c) only reward
(d) love in your heart

Answer

Answer: (d) love in your heart


(15)

India is the largest country in South-East Asia. India has very high mountains in the North, called the Himalayas. She is surrounded by the Arabian Sea in the West, the Bay of Bengal in the East and the India Ocean in the South. India has various types of climates. The climate on the Himalayan mountains is cold and wet. The southern part of India is hot and humid. The western part of India has the Thar desert. India is thickly populated. The capital of India is New Delhi. The national language of India is Hindi. But there are many languages spoken in different states. The Indian National Flag has three colours and it is called the Tiranga or Tricolour.

Question 1.
Where are the mountains located in India?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer

Answer: (c) North


Question 2.
What is India surrounded by in the South?
(a) Arabia sea
(b) Indian Ocean
(c) Bay of Bengal
(d) Desert

Answer

Answer: (b) Indian Ocean


Question 3.
Which is the capital of India?
(a) Chennai
(b) Calcutta
(c) Bombay
(d) New Delhi

Answer

Answer: (d) New Delhi


Question 4.
Which is the national language of India?
(a) Hindi
(b) Marathi
(c) English
(d) Punjabi

Answer

Answer: (a) Hindi


Question 5.
What is ‘Indian National Flag’ called?
(a) Multi-coloured
(b) Tricolour
(c) Two-coloured
(d) White

Answer

Answer: (b) Tricolour


Question 6.
What is the climate on the ‘Himalayan mountains’?
(a) Cold
(b) Wet
(c) Cold and wet
(d) Dry

Answer

Answer: (c) Cold and wet


Question 7.
Find a word from the passage which is the opposite of ‘smallest’.
(a) largest
(b) smaller
(c) huge
(d) bigger

Answer

Answer: (a) largest


(16)

Once a greedy man had a goose that laid a golden egg every day. This made him very rich. His greed increased day by day. After some time, he said to himself, “My goose lays one egg in a day. That given me seven eggs in a week. That is a very slow process. I will kill it and get all the golden eggs at once”. So he foolishly killed the goose. There was no gold in her body. All the geese are the same. The greedy man wept and repented for his folly. He said, “Oh! I have lost all by my greed.”

Question 1.
The man was very ………….
(a) greedy
(b) honest
(c) selfish
(d) wise

Answer

Answer: (a) greedy


Question 2.
What did the goose lay daily?
(a) Silver egg
(b) Golden egg
(c) Egg
(d) Chicken

Answer

Answer: (b) Golden egg


Question 3.
How did the man become rich?
(a) By selling the goose
(b) By earning more money
(c) By killing the goose and selling all the eggs
(d) By selling golden eggs

Answer

Answer: (b) By earning more money


Question 4.
How many eggs did the goose lay daily?
(a) One
(b) Three
(c) Two
(d) Four

Answer

Answer: (a) One


Question 5.
Why did he kill the goose?
(a) To eat its flesh
(b) Because it was disturbing him
(c) To take out all the golden eggs
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To take out all the golden eggs


Question 6.
Find the plural of ‘goose’.
(a) gooses
(b) geese
(c) gander
(d) none of these

Answer

Answer: (b) geese


Question 7.
Write down the opposite of ‘foolishly’.
(a) cleverly
(b) cheerfully
(c) wise
(d) wisely

Answer

Answer: (d) wisely


(17)

In England Gandhiji, at first, did not give his time entirely to his studies. Instead, he tried to copy fashionable English gentleman in every way. Like so many young men of his age he was attracted by what was new and foreign. He wasted a lot of money on buying smart English clothes. He started taking lessons in ballroom dancing, in playing the violin etc. What a change from the shy boy on the ship who would not talk to the other passengers! After three months, he suddenly realized how silly it was to waste his good brother’s money on such things. After this, he devoted all his time to serious study. From the very childhood, when Gandhiji found out that he was doing a wrong thing, he at once stopped doing it.

Question 1.
What purpose had driven Gandhiji to England?
(a) Games
(b) Wine
(b) Studies
(d) Politics

Answer

Answer: (b) Studies


Question 2.
Whom did Gandhiji try to copy?
(a) Youngmen
(b) Young women
(c) Friends
(d) Parents

Answer

Answer: (a) Youngmen


Question 3.
Gandhiji was a completely changed man for a period of ……………….
(a) two months
(b) three months
(c) four months
(d) five months

Answer

Answer: (b) three months


Question 4.
He wasted a lot of money in England on buying:
(a) English shoes
(b) English wine
(c) English books
(d) English clothes

Answer

Answer: (d) English clothes


Question 5.
In England he started many kinds of new things. Which one is not true?
(a) Taking lessons in ballroom dancing
(b) Playing the violin
(c) Buying smart English clothes
(d) Playing cards

Answer

Answer: (d) Playing cards


Question 6.
Choose the word which means ‘seriously take interest in’.
(a) entirely
(b) devoted
(c) attracted
(d) realized

Answer

Answer: (b) devoted


Question 7.
Which opposite has been wrongly matched?
(a) Entirely—completely
(b) Attracted—repelled
(c) Shy—extrovert
(d) Waste—save

Answer

Answer: (a) Entirely—completely


(18)

Once there was a farmer. He had four sons. They always quarrelled with one- another. So the farmer was very sad. One day he fell ill. His end was near. He called his sons. He gave them a bundle of sticks. He asked them to break it. None could do so. He untied the bundle. He gave them one stick each. Each son broke his stick easily. At this the farmer said, “If you live like the bundle, nobody will harm you” and he died. The sons learnt the lesson. They never quarrelled again.

Question 1.
How many sons did the farmer have?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (c) Three


Question 2.
Why was the farmer sad?
(a) Because he was poor
(b) Because his sons always quarrelled.
(c) He was sick.
(d) He could not get enough crop.

Answer

Answer: (b) Because his sons always quarrelled.


Question 3.
What did he ask them to break?
(a) A bundle of sticks
(b) A bundle of grass
(c) A glass
(d) A bunch of grapes

Answer

Answer: (a) A bundle of sticks


Question 4.
Did the sons quarrel again?
(a) Yes
(b) No
(c) Sometimes
(d) Can’t say

Answer

Answer: (a) Yes


Question 5.
What happened to the farmer?
(a) He died
(b) He went to his village
(c) He lived happily
(d) He gave his money to his eldest son

Answer

Answer: (a) He died


Question 6.
What lesson do you learn from this story?
(a) Union is strength
(b) Do good, have good
(c) Divide and Rule
(d) All is well that ends well

Answer

Answer: (a) Union is strength


Question 7.
Give the opposite of ‘united’.
(a) wrapped
(b) loosened
(c) united
(d) tied

Answer

Answer: (d) tied


(19)

Venice is a strange and beautiful city in the north of Italy. It is not one island but a group of one hundred and seventeen islands. These islands are near one another. There are about four hundred old stone bridges joining the islands of Venice. In this city, there are no motor cars, no horses and no buses. This is because Venice has no streets. Everyone must go by boat from one place to another. The boats sail on one hundred and fifty canals or ‘water ways’. The water touches the walls and steps on the buildings. The men of Venice are very good sailors. They have long boats with flat bottoms, called ‘gondolas’. But today we can also see plenty of motor boats in Venice.

Question 1.
Venice is situated in ……………….. of Italy.
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer

Answer: (c) North


Question 2.
Venice is a group of …………….. islands.
(a) one hundred and seventy islands
(b) one hundred and seventeen islands
(c) one hundred and seven islands
(d) one hundred islands

Answer

Answer: (b) one hundred and seventeen islands


Question 3.
How many old stone bridges join the islands of Venice?
(a) One hundred
(b) Two hundred
(c) Three hundred
(d) Four hundred

Answer

Answer: (d) Four hundred


Question 4.
On what do the boats sail?
(a) Ponds
(b) Canals
(c) Lakes
(d) Water

Answer

Answer: (b) Canals


Question 5.
The men of Venice are very good …………………….
(a) sailors
(b) servants
(c) farmers
(d) cooks

Answer

Answer: (a) sailors


Question 6.
What are Gondolas?
(a) Long boats
(b) Long boats with flat bottom
(c) Small ships
(d) Paper boats

Answer

Answer: (b) Long boats with flat bottom


Question 7.
Write the opposite of ‘beautiful’.
(a) smart
(b) handsome
(c) active
(d) ugly

Answer

Answer: (d) ugly


(20)

ONE hot summer day a Fox was strolling through an orchard till he came to a bunch of grapes just ripening on a vine hanging over a lofty branch. “Just the things to quench my thirst,” said he. Drawing back a few paces, he took a run and a jump, and just missed the bunch. Turning round again with a One, Two, Three, he jumped up, but with no greazer success. Again and again he tried after the tempting morsel, but at last had to give it up, and walked away with his nose in the air, saying: “I am sure they are sour.” The moral of the story is that it is easy to hate what you cannot get.

Question 1.
The summer was very ……………….
(a) pleasant
(b) hot
(c) airy
(d) none of these

Answer

Answer: (b) hot


Question 2.
The fox was walking through an …………………
(a) orchard
(b) jungle
(c) garden
(d) house

Answer

Answer: (a) orchard


Question 3.
What did he see?
(a) A lion
(b) A bunch of grapes
(c) Some apples
(d) A bunch of bananas

Answer

Answer: (b) A bunch of grapes


Question 4.
Where were the grapes hanging?
(a) From a tree
(b) On the roof
(c) From a lofty branch
(d) From a vine

Answer

Answer: (c) From a lofty branch


Question 5.
The fox went away saying ………………….
(a) the grapes are sweet
(b) the grapes are tasty
(c) the grapes are bitter
(d) the grapes are sour

Answer

Answer: (d) the grapes are sour


Question 6.
Give the meaning of ‘bunch’.
(a) cluster
(b) number
(c) separate
(d) part

Answer

Answer: (a) cluster


Question 7.
Give the opposite of ‘sour’.
(a) bitter
(b) sweet
(c) tasty
(d) salty

Answer

Answer: (b) sweet


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Reading Comprehension MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo, Vistas

Practice the Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 12 English with Answers of Flamingo, Vistas PDF Free Download and test your understanding of different concepts. Download the CBSE Class 12 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers free of cost and begin your preparation right away. Attempt the Class 12th English Objective Questions regularly as they are quite scoring. English Quiz Questions with Answers for Class 12 prevailing are prepared by subject experts after enormous research and you can rely on them without any ambiguity.

Class 12 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers Flamingo, Vistas

Solve the CBSE NCERT MCQ Questions of Class 12 English with Answers Pdf of Flamingo, Vistas that are completely based on latest Textbooks and kickstart your preparation. You can quickly revise the concepts in all the Chapters by using the MCQ of English Class 12. Check out the quick links available for the MCQ Test for Class 12 English and stand out from the crowd.

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Prose

  1. The Last Lesson Class 12 MCQ Questions
  2. Lost Spring Class 12 MCQ Questions
  3. Deep Water Class 12 MCQ Questions
  4. The Rattrap Class 12 MCQ Questions
  5. Indigo Class 12 MCQ Questions
  6. Poets and Pancakes Class 12 MCQ Questions
  7. The Interview Class 12 MCQ Questions
  8. Going Places Class 12 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Poems

  1. My Mother at Sixty-six Class 12 MCQ Questions
  2. An Elementary School Classroom in a Slum Class 12 MCQ Questions
  3. Keeping Quiet Class 12 MCQ Questions
  4. A Thing of Beauty Class 12 MCQ Questions
  5. A Roadside Stand Class 12 MCQ Questions
  6. Aunt Jennifer’s Tigers Class 12 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Vistas

  1. The Third Level Class 12 MCQ Questions
  2. The Tiger King Class 12 MCQ Questions
  3. Journey to the End of the Earth Class 12 MCQ Questions
  4. The Enemy Class 12 MCQ Questions
  5. Should Wizard Hit Mommy Class 12 MCQ Questions
  6. On the Face of it Class 12 MCQ Questions
  7. Evans Tries an O-level Class 12 MCQ Questions
  8. Memories of Childhood Class 12 MCQ Questions

Hoping the information shared above regarding the NCERT MCQ Questions for Class 12 English with Answers of Flamingo, Vistas PDF Free Download has been helpful in clarifying your queries. For more info about CBSE Class 12 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, bookmark our site and stay connected with us to avail the latest updates in no time.

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo, Vistas Read More »

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 7 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Algebraic Expressions Class 7 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions Objective Questions.

Algebraic Expressions Class 7 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve Algebraic Expressions Multiple Choice Questions of Class 7 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Algebraic Expressions Class 7 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Algebraic Expressions Class 7 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Find the value of a2 + b2 if a = 2 and b = -2.
(a) 0
(b) 8
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 8
22 + (-2)2 = 4 + 4 = 8.


Question 2.
Write an expression : Raju s father s age is 5 years more than 3 times Raju s age. If Raju s age is x years, then father’s age is
(a) 3x – 5
(b) 3x + 7
(c) 5 – 3x
(d) 3x + 5

Answer

Answer: (d) 3x + 5


Question 3.
Subtract – 5y2 from y2.
(a) -4y2
(b) 4y2
(c) 6y2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 6y2
y2 – (-5y2) = y2 + 5y2 = 6y2.


Question 4.
A _________ can take various values.
(a) variable
(b) expression
(c) term
(d) None of these

Answer

Answer: (a) variable


Question 5.
The simplified form of the Boolean expression (X + Y + XY)(X + Z) is
(a) X + Y + Z
(b) XY + YZ
(c) X + YZ
(d) XZ + Y

Answer

Answer: (c) X + YZ


Question 6.
Identify terms which contain x in following expression 13 y2 – 8 yx
(a) -8yx
(b) 13 y2
(c) -8y
(d) None of these

Answer

Answer: (a) -8 yx
Here, x is in the term -8yx.


Question 7.
For what value of ‘m’ is 9 − 5m = (−1)?
(a) −1
(b) −2
(c) 2
(d) 1

Answer

Answer: (c) 2


Question 8.
The number z is multiplied by itself, write its algebraic expresson.
(a) 2z
(b) z2
(c) 2z
(d) None of these

Answer

Answer: (b) z2
Product of z with z is z2.


Question 9.
What is the difference between 3a + 2b and −2a − 5b?
(a) 5a + 7b
(b) – 5a – 7b
(c) 5a – 7b
(d) a – 3b

Answer

Answer: (a) 5a + 7b


Question 10.
Add 3 mn, -5 mn, 8 mn, -4mn.
(a) 2 mn
(b) 20 mn
(c) -2 mn
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 2 mn
3 mn and 8 mn are positive so sum of -5 mn and -4mn is subtracted from sum of 3 mn and 8 mn.


Question 11.
Identify, in the following expressions, terms which are not constants : xy + 4.
(a) xy
(b) 4
(c) x
(d) y

Answer

Answer: (a) xy
Values of xy are variable. Therefore these are not constant.


Question 12.
An expression which contains two unlike terms is called _______.
(a) binomial
(b) monomial
(c) trinomial
(d) None of these

Answer

Answer: (a) binomial


Question 13.
Get the algebraic expression of subtraction of z from y.
(a) z – y
(b) y – z
(c) – z + y
(d) None of these

Answer

Answer: (b) y – z
z is subtracted from y.


Question 14.
A and B are polynomials and each is the additive inverse of the other. What does it mean?
(a) A = B
(b) A+B is a zero polynomial.
(c) A−B is a zero polynomial.
(d) A−B = B−A

Answer

Answer: (b) A+B is a zero polynomial.


Question 15.
Find the value of 7a – 4b if a = 3, b = 2.
(a) 17
(b) 29
(c) 13
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 13
7×3 – 4×2 = 21 – 8 = 13.


Question 16.
Get the algebraic expressions for subtraction of z from y.
(a) y × z
(b) y – z
(c) y + z
(d) \(\frac { y }{ z }\)

Answer

Answer: (b) y – z


Question 17.
What is the co-efficient ofy in the given algebraic expression 8 + yz.
(a) 8
(b) 1
(c) z
(d) None of these

Answer

Answer: (c) z
As term with factory is yz. Therefore, co-efficient of 2 is co-efficient of y.


Question 18.
What are the coefficients of y in the expression 4x – 3y?
(a) -4
(b) -3
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) -3


Question 19.
Write the term which contains y2 in expression 5y2 + 7x.
(a) 5
(b) 5y2
(c) 7
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 5y2
y2 is with constant 5.


Question 20.
Simplify these expressions and find their values, if x = 3, a = – 1, b = – 2.
3x – 5a – x2 + 9b
(a) -13
(b) 15
(c) 13
(d) None of these

Answer

Answer: (a) -13


Question 21.
Identify the co-efficient of x in the given expression : 4x – 3y.
(a) 4
(b) -3
(c) 4x
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 4
As term with factor x is 4x therefore, co-efficient of x is 4.


Question 22.
The sum of mn + 5 – 2 and mn+3 is
(a) 2mn + 6
(b) mn + 6
(c) 2mn – 6
(d) mn – 6

Answer

Answer: (a) 2mn + 6


Question 23.
Find the value of x + 4 at x = 2.
(a) 2
(b) 6
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 6
As x = 2 ∴ Given expression becomes 2 + 4 = 6.


Question 24.
What are the coefficients of y in the expression yz2+ 5?
(a) z
(b) z2
(c) 1
(d) 5

Answer

Answer: (b) z2


Question 25.
Write the numerical co-efficients of 100 m + 1000 n.
(a) 100, 1000
(b) 100
(c) 1000
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 100, 1000
Both terms have variable so numerical co-efficients are 100,1000.


Question 26.
Simplify combining like terms: 3a – 2b – ab – (a – b + ab) + 3ab + b – a
(a) a – ab
(b) a + ab
(c) a + b
(d) None of these

Answer

Answer: (b) a + ab


Question 27.
Numbers x and y when both squared and added, write it in algebraic expression.
(a) 2x + 2y
(b) x + y
(c) x2 + y2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) x2 + y2
Square of x and square of y are x2 and y2. Sum is x2 + y2.


Question 28.
The length and breadth of a rectangular plot are I and b. Two rectangular paths each of width W run inside the plot one parallel to the length and the other parallel to the breadth. What is the total area of the paths?
(a) (l + w)(b + w) − lb
(b) lb − (l − w)(b − w)
(c) (l + b − w)w
(d) lb − (l − 2w)(b − 2w)

Answer

Answer: (c) (l + b − w)w


Question 29.
In the above identify numerical co-efficient of variables.
(a) 4
(b) y
(c) 1
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 1
If there is not any co-efficient with variables then 1 is always numerical co-efficient of variables.


Question 30.
Find the value of x + 4 for x = 2.
(a) 6
(b) 8
(c) 4
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 6


Question 31.
Identify terms in the expression x – 3.
(a) x, -3
(b) x, 3
(c) 1, -3
(d) None of these

Answer

Answer: (a) x, -3
x, -3 are terms of given expression.


Question 32.
In a two digit number, the units digit is x and tens digit is (x+3). What is the sum of the digits in the number?
(a) 11x+3
(b) 2x+3
(c) 3+x
(d) 11x+30

Answer

Answer: (b) 2x+3


Question 33.
Write algebraic expression of one half of the sum of numbers x and y.
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)(x + y)
(b) \(\frac{x}{2}+y\)
(c) \(x+\frac{y}{2}\)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) \(\frac { 1 }{ 2 }\)(x + y)
Sum of x and y is divided by 2.


Question 34.
The constant term in the expression 1 + x2+ x is
(a) 1
(b) x
(c) x2
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 1


Question 35.
When a certain number, ‘m’ is divided by 5 and added to 8, the result is equal to thrice the number subtracted from 4. What is the value of ‘m?
(a) 2
(b) \(\frac { 4 }{ 3 }\)
(c) −1
(d) \(\frac { 30 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 30 }{ 7 }\)


State whether the given statements are True or False.

Question 1.
A variable can take various values.

Answer

Answer: True


Question 2.
An expression with only one term is called a monomial.

Answer

Answer: True


Question 3.
A constant does not have a fixed value.

Answer

Answer: False


Question 4.
Terms 2xy and 4 are like terms.

Answer

Answer: False


Complete the following table :

Answer

Answer:
(i) 4
(ii) -1
(iii) y2
(iv) -5z


Match the following :

1. 7x, 12y(a) Like terms
2. 15x, -21x(b) Unlike terms
3. -4ab, 7ba(c) Unlike terms
4. 6y2, 9x2y(d) Like terms
Answer

Answer:

1. 7x, 12y(c) Unlike terms
2. 15x, -21x(a) Like terms
3. -4ab, 7ba(d) Like terms
4. 6y2, 9x2y(b) Unlike terms

Match the following :

1. 4y – 7z(a) Monomial
2. y2(b) Monomial
3. x + y – xy(c) Binomial
4. 100(d) Trinomial
Answer

Answer:

1. 4y – 7z(c) Binomial
2. y2(a) Monomial
3. x + y – xy(d) Trinomial
4. 100(b) Monomial

Complete the following table :

Answer

Answer:
(i) xy
(ii) – y2
(iii) – y, 5y2
(iv) 4p2q, – 3pq2


Identify like terms in the following :

– xy2, – 4yx2, 8x2, 2xy2, 7y, – 11x2,
– 100x, – 11yx, 20x2y, – 6x2, y, 2xy, 3x.

Answer

Answer:
(- xy2, 2xy2); (- 4yx2, 20x2y)
(8x2, – 11x2, – 6x2), (7y, y)
(- 100x, 3x) (- 11xy, 2xy)


State whether a given pair of terms is of like or unlike terms.

Question 1.
1, 100

Answer

Answer: like


Question 2.
– 7x, \(\frac { 5 }{ 2 }\)x

Answer

Answer: like


Question 3.
– 29x, – 29y

Answer

Answer: unlike


Question 4.
14xy, 42yx

Answer

Answer: like


Question 5.
4m2p, 4mp2

Answer

Answer: unlike


Question 6.
12x2, 12x2y2

Answer

Answer: unlike


Classify into monomials, binomials and trinomials.

Question 1.
4y – 7z

Answer

Answer: Binomial


Question 2.
y2

Answer

Answer: Monomial


Question 3.
x + y – xy

Answer

Answer: Trinomial


Question 4.
ab – a – b

Answer

Answer: Trinomial


Question 5.
z2 – 3z + 8

Answer

Answer: Trinomial


Question 6.
z2 + z

Answer

Answer: Binomial


Use the given algebraic expression to complete the table of number patterns.

Answer

Answer:
(i) 1, 3, 5, 7
(ii) 2, 5, 8, 11
(iii) 5, 9, 13, 17
(iv) 27, 34, 41, 48


Match the following for a = 3, b = 2 :

1. a + b(a) 13
2. 7a – 4b(b) 1
3. a2 + 2ab + b2(c) 5
4. a2 – b3(d) 25
Answer

Answer:

1. a + b(c) 5
2. 7a – 4b(a) 13
3. a2 + 2ab + b2(d) 25
4. a2 – b3(b) 1

Complete the tree diagram.

Answer

Answer:
-3, x, y.


Fill in the blanks.

1. The terms having the same literal factors are called …………. terms.

Answer

Answer: like


2. An expression with only one term is called a …………. .

Answer

Answer: monomial


3. A statement of equality involving one or more variables is called an ………… .

Answer

Answer: equation


4. A symbol having a fixed numerical value is called a …………. .

Answer

Answer: constant


5. A symbol which takes various numerical values is called a …………. .

Answer

Answer: variable


6. An expression which contains two terms is called a ………… .

Answer

Answer: binomial


7. An expression with one or more terms is called a …………. .

Answer

Answer: polynomial


8. A combination of constants and variables connected by the signs of basic operations of +, -, × and ÷ is called an ……….. expression.

Answer

Answer: algebraic


9. The terms not having the same literal factors are called …………. terms.

Answer

Answer: unlike


10. An expression which contains three terms is called a …………. .

Answer

Answer: trinomial


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 7 Maths Algebraic Expressions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 7 Maths Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers Read More »

error: Content is protected !!