MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 16 यमराज की दिशा with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 16 यमराज की दिशा with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the यमराज की दिशा Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these यमराज की दिशा objective questions.

यमराज की दिशा Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Kshitij Chapter 16 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of यमराज की दिशा Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi यमराज की दिशा MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
कवि की मौं दक्षिण दिशा की ओर पैर करके सोने से क्यों मना करती थी?
(a) भगवान के रुष्ट होने के डर से
(b) यमराज के रुष्ट होने के डर से
(c) बीमारी के डर से
(d) वह उसको अशुभ मानती थी

Answer

Answer: (b) यमराज के रुष्ट होने के डर से


Question 2.
कवि ने अपनी माँ से क्या प्रश्न किया?
(a) यमराज का घर कहाँ है
(b) पृथ्वी क्यों घूमती है
(c) आकाश में कितने तारे हैं
(d) मेरी शादी कब होगी

Answer

Answer: (a) यमराज का घर कहाँ है


Question 3.
कवि को माँ के दक्षिण दिशा की ओर पैर न करके सोने से मना करने का सबसे बड़ा लाभ क्या हुआ?
(a) वह मृत्यु को समझ गया
(b) उसको उत्तर दिशा का ज्ञान हो गया
(c) उसको दक्षिण दिशा का ज्ञान हो गया
(d) वह ज्ञानवान बन गया

Answer

Answer: (c) उसको दक्षिण दिशा का ज्ञान हो गया


Question 4.
कवि के अनुसार हर दिशा में कौन है:
(a) घन
(b) ज्ञान
(c) राक्षस
(d) यमराज

Answer

Answer: (d) यमराज
आज हर दिशा में यमराज है।


Question 5.
कवि की माँ किस दिशा को मृत्यु की दिशा मानती थी?
(a) उत्तर
(b) पश्चिम
(c) दक्षिण
(d) पूर्व

Answer

Answer: (c) दक्षिण
दक्षिण दिशा को वै मृत्यु की दिशा मानती थी।


Question 6.
यमराज कैसी जाँखों सहित सब जगह विराज रहे
(a) दहकती आँखों सहित
(b) मद भरी आँखों सहित
(c) कुरूप आँखों से
(d) मृगनयनी आँखों से

Answer

Answer: (a) दहकती आँखों सहित


Question 7.
दक्षिण दिशा को लांघ लेना संभव क्यों नहीं है।
(a) दक्षिण दिशा दुर्गम है
(b) दक्षिण दिशा में समुद्र है
(c) पृथ्वी गोल है अतः कोई अंतिम किनारा नहीं है
(d) दक्षिण में यमराज का घर है

Answer

Answer: (c) पृथ्वी गोल है अतः कोई अंतिम किनारा नहीं है


Question 8.
चंद्रकांत देवताले का जन्म कब हुआ?
(a) सन् 1996 में
(b) सन् 1938 में
(c) सन् 1940 में
(d) सन् 1912 में

Answer

Answer: (a) सन् 1996 में
सन् 1996 में म.प्र. के बैतूल जिले में हुआ था।


Question 9.
चंद्रकांत देवताले का जन्म कहाँ हुआ?
(a) उत्तर प्रदेश के बस्ती जिले में
(b) मुजफ्फरनगर के तलेपुर गांव में
(c) म.प्र. के बैतूल जिले के जौल खेड़ा गाँव में
(d) बस्ती जिले के अगोना में

Answer

Answer: (c) म.प्र. के बैतूल जिले के जौल खेड़ा गाँव में


Question 10.
चंद्रकांत देवताले ने पी.एच.डी. किस विश्वविद्यालय से की है?
(a) मेरठ विश्वविद्यालय
(b) दिल्ली विश्वविद्यालय
(c) इलाहाबाद विश्वविद्यालय
(d) सागर विश्वविद्यालय

Answer

Answer: (d) सागर विश्वविद्यालय


Question 11.
निम्नलिखित में से कौन-सी रचना चंद्रकांत देवताले की नहीं है?
(a) हड्डियों में छिपा ञ्चर
(b) दीवारों पर खून से
(c) लकड़बग्घा हंस रहा है
(d) झाड़ी पर टंगी आत्मा

Answer

Answer: (d) झाड़ी पर टंगी आत्मा


Question 12.
चंद्रकांत देवताले को निम्नलिखित में कौन-सा पुरस्कार मिला है?
(a) ज्ञानपीठ पुरस्कार
(b) माखनलाल चतुर्वेदी पुरस्कार
(c) पदमभूषण
(d) साहित्य अकादमी पुरस्कार

Answer

Answer: (b) माखनलाल चतुर्वेदी पुरस्कार


Question 13.
कवि की गाँ क्या जताने की कोशिश करती है।
(a) वह ईश्वर को अच्छी प्रकार जानती है
(b) वह अपने पुत्र से बहुत प्यार करती है
(c) वह ईश्वर से कभी नहीं मिली है
(d) यह बहुत बड़ी विदुषी है

Answer

Answer: (a) वह ईश्वर को अच्छी प्रकार जानती है


Question 14.
मों के कार्यों से कैसा आभास होता है?
(a) जैसे उसके कार्य बहुत सोच समझकर किए गये हैं
(b) जैसे वह सभी कार्य भगवान की मर्जी से करती है
(c) जैसे वह बहुल अनजान है
(d) जैसे उससे होशियार कोई नहीं है।

Answer

Answer: (b) जैसे वह सभी कार्य भगवान की मर्जी से करती है


Question 15.
कवि की माँ ने एक बार कवि से क्या कहा?
(a) ईश्वर का भजन करो
(b) मेहनत से पढ़ो
(c) दक्षिण दिशा में यमराज का घर है
(d) किसी से मत इरो

Answer

Answer: (c) दक्षिण दिशा में यमराज का घर है


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

“मैं दक्षिण में दूर-दूर तक गया
और मुझे हमेशा माँ याद आई
दक्षिण को लाँघ लेना संभव नहीं था
होता छोर तक पहुँच पाना
तो यमराज का घर देख लेता
पर आज जिधर भी पैर करके सोओ
वही दक्षिण दिशा हो जाती है
सभी दिशाओं में यमराज के आलीशान महल हैं
और वे सभी में एक साथ
अपनी दहकती आँखों सहित विराजते हैं।”
उपरोक्त काव्यांश के आधार पर निम्न प्रश्नों के संक्षेप में उत्तर दीजिए

Question 1.
कवि ने ऐसा क्यों कहा है कि दक्षिण को लॉय लेना संभव नहीं है?

Answer

Answer: पृथ्वी गोल है। पृथ्वी पर चाहे जितना भी चलो, कभी इसका अंतिम किनारा नहीं आता। इसलिए कवि कभी दक्षिण छोर को नहीं लाँघ पाया।


Question 2.
कवि के अनुसार आज हर विशा दक्षिण विशा क्यों हो गई है?

Answer

Answer: इस पक्ति का आशय यह है कि समाज के चारों ओर चोर, लुटेरे, बदमाश, भ्रष्टाचारी भरे पड़े हैं। चारों और मृत्यु तांडव नृत्य करती है। आज चारों ओर ही यमराज का घर है।


Question 3.
निम्न पंक्तियों का भाव स्पष्ट कीजिए-
“सभी विशाओं में यमराज के आलीशान महल है
और वे सभी में एक साथ
अपनी दहकती आँखों सहित विराजते हैं।”

Answer

Answer: भाव-आज सब ओर आतंक मचाने वाले हैं। अपने स्वार्थों के लिए किसी भी खून कर देने वालों की कमी नहीं है। समाज के हर कोने में मृत्यु के सौदागर बैठे हैं। जो अपनी कुपित आँखों से किसी का भी काम तमाम कर सकते हैं। ऐसे कार्य करने वालों के आलीशान मकान है, क्योंकि इनके पास धन की कमी तो नहीं होती। ये हत्या, लूटपाट, भ्रष्टाचार किसी भी तरीके से धन कमाकर ठाठ की जिंदगी जीने का प्रयास करते हैं।


मंजूषा से कविता का छूटा हुआ अंश चुनकर कविता की पंक्तियों को पूरा कीजिए।

(क) माँ की ईश्वर से मुलाकात हुई या नहीं …………. पर वह जताती थी जैसे।

Answer

Answer: कहना मुश्किल है


(ख) ………………………. उसकी बात-चीत होती है।

Answer

Answer: ईश्वर से


(ग) और उससे प्राप्त …………….

Answer

Answer: सलाहों के अनुसार


(घ) जिंदगी जीने और दुख बर्दाश्त करने के ………….

Answer

Answer: रास्ते खोज लेती है।


सही कथन के सामने (✓) और गलत कयन के सामने (✗) का चिह्न लगाइए।

(क) माँ ने कहा दक्षिण दिशा में भूत रहते हैं।

Answer

Answer: (✗)
माँ ने कहा कि दक्षिण दिशा यमराज की दिशा है


(ख) यमराज लोगों के प्राण हरता है। प्राण हरताहा

Answer

Answer: (✓)


(ग) कवि को लगता था कि माँ की ईश्वर से भेंट होती है।

Answer

Answer: (✓)


(घ) माँ ने कवि से कहा कि उत्तर की ओर पर करके मत सोना।

Answer

Answer: (✗)
मों ने कहा कि दक्षिण दिशा की ओर पैर करके मत सोना


(ङ) दक्षिण दिशा को लांघ लेना संभव है।

Answer

Answer: (✗)
दक्षिण दिशा को लांघ लेना संभव नहीं है


(च) आज यमराज हर दिशा में है।

Answer

Answer: (✓)


कविता की निम्नलिखित पक्तियों को व्यवस्थित करके पुनः लिखिए

(क) पर आज जिथर भी पर करके सोओ – माँ अब नहीं है
(ख) सभी दिशाओं में चमराज के आलीशान महल हैं – वही दक्षिण दिशा हो जाती है
(ग) अपनी दहकती आँखों सहित विराजते। – और वे सभी में एक है
(य) और यमराज की दिशा भी वह नहीं रही – जो माँ जानती थी

Answer

Answer:
(क) – वहीं दक्षिण दिशा हो जाती है
(खा) – और वे सभी में एक साथ
(ग) – मा अब नहीं है
(घ) – जो माँ जानती थी।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 16 यमराज की दिशा with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Kshitij यमराज की दिशा MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 16 यमराज की दिशा with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 10 Hindi Sparsh Chapter 14 गिरगिट with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Sparsh Chapter 14 गिरगिट with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the गिरगिट Class 10 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these गिरगिट objective questions.

गिरगिट Class 10 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 10 Hindi Sparsh Chapter 14 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of गिरगिट Class 10 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 10 Hindi गिरगिट MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
भीड़ के अनुसार कुत्ता किसका था?
(a) काठगोदाम के मालिक का
(b) वह एक आवारा कुत्ता था
(c) जनरल झिंगालॉव का
(d) ख्यूक्रिन का ही |

Answer

Answer: (c) जनरल झिंगालॉव का।


Question 2.
पुलिस इंस्पेक्टर ने ख्यूक्रिन पर क्या आरोप लगाया?
(a) तूने इसकी नाक में जलती सिगरेट लगाई होगी
(b) तूने इसे डंडा मास होगा
(c) तूने इसकी पूँछ दबाई होगी
(d) तूने इसका कान काटा होगा

Answer

Answer: (a) तूने इसकी नाक में जलती सिगरेट लगाई होगी
कि तूने कुत्ते की नाक में जलती सिगरेट लगाई होगी।


Question 3.
‘अबे, ओ काने की औलाद!’ यह किसने कहा?
(a) पुलिस इंस्पेक्टर ने
(b) सिपाही ने
(c) ख्यूक्रिन ने
(d) जनरल झिंगालॉव ने

Answer

Answer: (c) ख्यूक्रिन ने
ख्यूक्रिन ने सिपाही से कहा।


Question 4.
जनरल साहब के पास कैसे कुत्ते हैं?
(a) पोंटर नस्ल के
(b) भोटिया नस्ल के
(c) देशी नस्ल के
(d) अरबी नस्ल के

Answer

Answer: (a) पोंटर नस्ल के।


Question 5.
जनरल साहब के बावर्ची का क्या नाम था?
(a) येल्दीरीन
(b) वाल्दीमीर
(c) प्रोखोर
(d) इवाचिन |

Answer

Answer: (c) प्रोखोर।


Question 6.
जनरल साहब की कैसे कुत्तों में दिलचस्पी नहीं
(a) पोंटर नस्ल के
(b) बारजोयस
(c) भोटिया नस्ल के
(d) देशी नस्ल के

Answer

Answer: (b) बारजोयस।


Question 7.
जनरल साहब के भाई का क्या नाम था?
(a) प्रोखोर
(b) येल्दीरीन
(c) ऑचुमोलाव
(d) बाल्दीमीर इवानिच

Answer

Answer: (d) बाल्दीमीर इवानिच।


Question 8.
भीड़ किसकी हालत पर हँस रही थी?
(a) येल्दीरीन की
(b) आचुमेलॉव की
(c) प्रोखोर की
(d) ख्यूक्रिन की

Answer

Answer: (d) ख्यूक्रिन की।


Question 9.
‘गिरगिट’ कहानी के लेखक कौन हैं?
(a) मुंशी प्रेमचंद
(b) अंतोन चेखव
(c) रवींद्र केलकर
(d) प्रहलाद अग्रवाल

Answer

Answer: (b) अंतोन चेखवा


Question 10.
पुलिस इंस्पेक्टर का नाम क्या था?
(a) ख्यूक्रिन
(b) येल्दीरीन
(c) ओचुमेलॉव
(d) पिचूगिन

Answer

Answer: (c) ओचुमेलॉव।


Question 11.
काठगोदाम के व्यापारी का क्या नाम था?
(a) येल्दीरीन
(b) झिंगालाव
(c) पिचूगिन
(d) दिचूगिन

Answer

Answer: (c) पिचूगिन।


Question 12.
‘यह तो जन-शांति भंग हो जाने जैसा कुछ दिख रहा है’ यह किसने कहा?
(a) सिपाही ने
(b) इंस्पेक्टर ने
(c) भीड़ ने
(d) काठगोदाम के मालिक ने

Answer

Answer: (a) सिपाही ने।


Question 13.
ख्यूक्रिन की पोशाक कैसी थी?
(a) उसने कुर्ता-पाजामा पहन रखा था
(b) वह ओवरकोट पहने था
(c) उसने बटन-विहीन वास्केट पहन रखी थी
(d) वह रंग-बिरंगे कपड़े पहने था

Answer

Answer: (c) उसने बटनविहीन वास्केट पहन रखी थी।


Question 14.
कुत्ते की आँखों से क्या लग रहा था?
(a) कि वह शरारती है
(b) कि उसकी आँखों में संकट और आतंक की गहरी छाप थी
(c) कुत्ते की आँखों से लग रहा था कि वह शैतान |
(d) कि वह भूखा है

Answer

Answer: (b) कि उसकी आँखों में संकट और आतंक की गहरी छाप है।


Question 15.
ख्यूक्रिन, काठगोदाम क्या लेने गया था?
(a) सोना
(b) चाँदी
(c) लोहा
(d) लकड़ी

Answer

Answer: (d) लकड़ी।


Question 16.
येल्दरीन से पुलिस इंस्पेक्टर ने क्या कहा?
(a) कि यह काठगोदाम किसका है
(b) कि यह कुत्ता किस नस्ल का है
(c) कि यह कुत्ता किसका है
(d) यह कुत्ता किस रंग का है

Answer

Answer: (c) कि यह कुत्ता किसका है।


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

सहसा ओचुमेलॉव के कानों में एक आवाज़ गूंजी-“तो तू काटेगा? तू? शैतान कहीं का! ओ छोकरो! इसे मत जाने दो। इन दिनों काट खाना मना है। पकड़ लो इस कुत्ते को। आह….!”

तब किसी कुत्ते के किकियाने की आवाज़ सुनाई दी। ओचुमेलॉव ने उसे आवाज़ की दिशा में घूमकर घूरा और पाया कि एक व्यापारी पिचूगिन के काठगोदाम में से एक कुत्ता तीन टाँगों के बल पर रेंगता चला आ रहा है। छींट की कलफ़ लगी कमीज़ और बिना बटन की वास्केट पहने हुए, एक व्यक्ति कुत्ते के पीछे दौड़ रहा था। गिरते-पड़ते उसने कुत्ते को पिछली टाँग से पकड़ लिया। फिर कुत्ते का किकियाना और एक चीख-“मत जाने दो”-दोबारा सुनाई दी। दुकानों में ऊँघते हुए चेहरे बाहर झाँके और देखते ही देखते, जैसे ज़मीन फाड़कर निकल आई एक भीड़, काठगोदाम को घेरकर खड़ी हो गई।

Question 1.
आचुमेलॉव के कानों में किसकी आवाज़ गूंजी?
(a) ख्यूक्रिन की
(b) कुत्ते की
(c) जनरल झिगालॉवं की
(d) येल्दरीन की

Answer

Answer: (a) ख्यूक्रिन की
ख्यूक्रिन की आवाज़।


Question 2.
कुत्ता किस प्रकार चला आ रहा था?
(a) दौड़ता हुआ
(b) हाँफता हुआ
(c) सरपट दौड़ता हुआ
(d) तीन टाँगों के बल रेंगता हुआ

Answer

Answer: (d) तीन टाँगों के बल रेंगता हुआ।


Question 3.
कुत्ते के पीछे दौड़ने वाले व्यक्ति ने कैसी कमीज़ पहनी थी ?
(a) छींट की कलफ़ लगी कमीज
(b) बड़ी चैक वाली कमीज़
(c) घुटनों तक नीची कमीज़
(d) चोगे जैसी कमीज़

Answer

Answer: (a) छींट की कलफ़ लगी कमीज़।


Question 4.
दुकानों से कैसे चेहरे बाहर झाँकने लगे?
(a) प्रसन्नचित्त
(b) उदास
(c) ताज़गी भरे
(d) ऊँघते हुए चेहरे |

Answer

Answer: (d) ऊँघते हुए चेहरे
ऊँघते हुए।


Question 5.
ख्यूक्रिन ने कुत्ते को कहाँ से पकड़ रखा था?
(a) कान से
(b) गले से
(c) पिछली टाँग से ।
(d) पंजे से

Answer

Answer: (c) पिछली टाँग से ।
पिछली टाँग से पकड़ रखा था।


(2)

“हुजूर! यह तो जन-शांति भंग हो जाने जैसा कुछ दीख रहा है,” सिपाही ने कहा।

ओचुमेलॉव मुड़ा और भीड़ की तरफ़ चल दिया। उसने काठगोदाम के पास बटन विहीन वास्केट धारण किए हुए उस आदमी को देखा, जो अपना दायाँ हाथ उठाए वहाँ मौजूद था तथा उपस्थित लोगों को अपनी लहूलुहान उँगली दिखा रहा था। उसके नशीले-से हो आए चेहरे पर साफ़ लिखा दिख रहा था-“शैतान की औलाद! मैं तुझे छोड़ने वाला नहीं! और उसकी उँगली भी जीत के झंडे की तरह गड़ी दिखाई दे रही थी। ओचुमेलॉव ने इस व्यक्ति को पहचान लिया। यह ख्यूक्रिन नामक सुनार था और इस भीड़ के बीचोबीच, अपनी अगली टाँगें पसारे, नुकीले मुँह और पीठ पर फैले पीले दागवाला, अपराधी-सा नजर आता, सफ़ेद बारज़ोई पिल्ला, ऊपर से नीचे तक काँपता पसरा पड़ा था। उसकी आँसुओं से सनी आँखों में संकट और आतंक की गहरी छाप थी।

Question 1.
पाठ एवं लेखक का नाम लिखिए।

Answer

Answer:
संकेतः

  • पाठ : गिरगिट।
  • लेखक : अंतोन चेखव।

Question 2.
सिपाही ने यह क्यों कहा कि “हुजूर; यह तो जन-शांति भंग होने जैसा कुछ दीख रहा है।”

Answer

Answer:
संकेतः

  • काठगोदाम के चारों ओर इकट्ठा भीड़ को देखकर।
  • तब तक यह पता नहीं था कि क्या बात है।

Question 3.
ओचुमेलॉव ने भीड़ के बीच क्या देखा ?

Answer

Answer:
संकेतः

  • भीड़ के बीच एक आदमी अपनी लहुलुहान अँगुली उठाकर दिखा रहा था।
  • उस आदमी ने बटन विहीन बास्केट पहन रखी थी।

Question 4.
घायल अँगुली वाला व्यक्ति कौन था ? उसको देखकर क्या लगता था ?

Answer

Answer:
संकेतः

  • घायल अँगुली वाला व्यक्ति ख्यूक्रिन था
  • वह सुनार का कार्य करता था।
  • उसको देखकर लगाता था कि वह बदला लेकर ही छोडेगा।

Question 5.
भीड़ के बीच पिल्ले की कैसी दशा हो रही थी ?

Answer

Answer:
संकेतः

  • भीड़ के बीच डर के मारे पिल्ला टाँगे पसारे पड़ा था।
  • वह काँप रहा था और उसकी आँखों से आँसू आ रहे थे।
  • वह अपराधी भाव से पसरा पड़ा था।

(3)

“हूँ…. ठीक है, ठीक है,” ओचुमेलॉव ने अपना गला खंखारते और अपनी त्योरियाँ चढ़ाते हुए कहा-“ठीक है, यह तो बताओ कि यह कुत्ता किसका है। मैं इस मामले को छोड़ने वाला नहीं हूँ। कुत्तों को इस तरह आवारा छोड़ देने का मज़ा मैं इनके मालिकों को चखाकर रहूँगा। जो कानून का पालन नहीं करते, अब उन लोगों से निबटने का वक्त आ गया है। उस बदमाश आदमी को मैं इतना जुर्माना ठोकूँगा ताकि उसे इल्म हो जाए कि कुत्तों और जानवरों को इस तरह आवारा छोड़ देने का क्या नतीजा होता है? मैं उसे ठीक करके रहूँगा,” तब सिपाही की तरफ मुड़कर उसने अपनी बात जारी रखी-“येल्दीरीन! पता लगाओ यह पिल्ला किसका है और इसकी पूरी रिपोर्ट तैयार करो। इस कुत्ते को बिना देरी | किए खत्म कर दिया जाए। शायद यह पागल हो….. मैं पूछ रहा हूँ आखिर यह किसका कुत्ता है?”

Question 1.
ओचुमेलॉव ने यह क्यों कहा कि मैं इस मामले को छोड़ने वाला नहीं ?

Answer

Answer:
संकेतः

  • उसको ख्यूक्रिन से कोई हमदर्दी नहीं थी
  • वे कुत्ते के मालिक से पैसा ऐंठना चाहते थे।

Question 2.
ओचुमेलॉव कुत्ते के मालिक को क्या सबक सिखाना चाहता था ?

Answer

Answer:
संकेतः

  • वह उस पर जुर्माना ठोकना चाहता था
  • ताकि उसको जानवरों को आवारा छोड़ने का नतीजा मिल सके।

Question 3.
ओचुमेलॉव ने येल्दीरीन को क्या निर्देश दिए ?

Answer

Answer:
संकेतः

  • इस कुत्ते के मालिक का पता लगाओ।
  • इस कुत्ते को बिना देरी किए खत्म कर दिया जाए।

Question 4.
येल्दीरीन कौन था?

Answer

Answer:
संकेतः

  • येल्दीरीन एक सिपाही था।
  • जो इंसपेक्टर ओचुमेलॉव के साथ आया था।

(4)

“हूँ! येल्दीरीन, मेरा कोट पहन लेने में ज़रा मेरी मदद करो। मुझे इस हवा से ठंड लगने लगी है। इस कुत्ते को जनरल साहब के पास ले जाओ और पता लगाओ कि क्या यह उन्हीं का तो नहीं है? उनके कहना कि यह मुझे मिला और मैंने इसे वापस उनके पास भेजा है। और उनसे यह भी विनती करना कि वे इसे गली में चले आने से रोकें। लगता है कि यह काफ़ी महँगा प्राणी है, और यदि हाँ, हर गुंडा-बदमाश इसकी नाक में जलती सिगरेट घुसेड़ने लगे, तो यह तबाह ही हो जाएगा। तुम्हें मालूम है कुत्ता कितना नाजुक प्राणी है। और तू अपना हाथ नीचे कर बे! गधा कहीं का। अपनी इस भद्दी उँगली को दिखाना बंद कर। यह सब तेरी अपनी गलती है…” |

Question 1.
ओचुमेलॉव ने येल्दीरीन को क्या आदेश दिया?

Answer

Answer:
संकेतः

  • इस कुत्ते को जनरल साहब के पास ले जाओ।
  • और बताना कि यह मुझे (ओचुमेलॉव को) मिला है।

Question 2.
पुलिस इंस्पेक्टर ने यह क्यों कहा कि जनरल साहब से कहना कि यह मुझे मिला है?

Answer

Answer:
संकेतः

  • ऐसा करके वह जनरल साहब की चापलूसी करना चाहता था।
  • भविष्य में वह अपना स्वार्थ सिद्ध कर सके।

Question 3.
ओचुमेलॉव ने जनरल साहब को क्या सावधानी बरतने के लिए क्यों कहा?

Answer

Answer:
संकेतः

  • यह कुत्ता काफी महँगा है।
  • गुंडे-बदमाश इसकी नाक में सिगरेट घुसाएंगे तो यह तबाह हो जाएगा।

Question 4.
ओचुमेलॉव ने ख्यूक्रिन से क्या कहा?

Answer

Answer:
संकेतः

  • अपना हाथ नीचे कर।
  • अपनी भद्दी उँगली को दिखाना बंद कर।
  • यह सब तेरी गलती है।

(5)

“अब अधिक जाँचने की ज़रूरत नहीं है,” ओचुमेलॉव ने कहा-“यह आवारा कुत्ता है। इसके बारे में इधर खड़े होकर चर्चा करने की ज़रूरत नहीं है। मैं तुमसे पहले ही कह चुका हूँ कि यह आवारा है, तो है। इसे मार डालो और सारा किस्सा खत्म!”

“यह हमारा नहीं है,” प्रोखोर ने आगे कहा-“यह तो जरनल साहब के भाई का है, जो थोड़ी देर पहले इधर पधारे हैं। अपने जरनल साहब को ‘बारजोयस’ नस्ल के कुत्तों में कोई दिलचस्पी नहीं है पर उनके भाई . को यही नस्ल पसंद है।”

“क्या? क्या जनरल साहब के भाई साहब पधार चुके हैं? वाल्दीमीर इवानिच?” आह्लाद से सन आए अपने चेहरे को समेटते हुए, ओचुमेलॉव ने हैरानी के भाव प्रदर्शन के साथ कहा-“कितना अद्भुत संयोग रहा और मुझे मालूम तक नहीं। अभी कुछ दिन रुकेंगे?”

Question 1.
एक क्षण में ही महँगा कुत्ता आवारा कुत्ता कैसे हो गया?

Answer

Answer:
संकेतः

  • ओचुमेलॉव को पता चल गया कि यह जनरल साहब का कुत्ता नहीं है।
  • ओचुमेलॉव गिरगिट की तरह रंग बदलने में माहिर था।

Question 2.
प्रोखोर ने कुत्ते के बारे में क्या बताया?

Answer

Answer:
संकेतः

  • यह हमारा कुत्ता नहीं है।
  • यह जनरल साहब के भाई का कुत्ता है।
  • जनरल साहब की ‘बारजोयस’ नस्ल के कुत्तों में कोई दिलचस्पी नहीं है।

Question 3.
जनरल साहब के भाई का क्या नाम था ? उनको कैसे कुत्ते पसंद थे?

Answer

Answer:
संकेतः

  • जनरल साहब के भाई का नाम ‘बाल्दीमीर इवानिच’ था।
  • उनको ‘बारजोयस नस्ल’ के कुत्ते पसंद थे।

Question 4.
ओचुमेलॉव के प्रसन्न होने का क्या कारण था ?

Answer

Answer:
संकेतः

  • यह कुत्ता जनरल साहब के भाई का था।
  • वह उनसे मिलकर उनकी चापलूसी करना चाहता था।

विषय-बोध पर आधारित प्रश्न

Question 1.
‘कोई भिखारी तक भी उसके आस-पास नहीं था।’ इस कथन में छिपे व्यंग्य को स्पष्ट कीजिए।

Answer

Answer:
संकेतः

  • ओचुमेलॉव बहुत जालिम था।
  • वह भिखारियों से भी जुर्माना वसूल करता होगा।

Question 2.
इस कहानी में पुलिस इंस्पेक्टर किस प्रकार रंग बदलता रहता है?

Answer

Answer:
संकेतः

  • गिरगिट की तरह रंग बदलता है।
  • ऐसे व्यक्ति अवसरवादी होते हैं।
  • जिधर उनका स्वार्थ हो, वे उधर ही झुक जाते हैं।

Question 3.
ओचुमेलॉव ने कुत्ते के किकयाने की आवाज सुनकर क्या किया?

Answer

Answer:
संकेतः

  • वह काठगोदाम के पास पहुँचा।
  • वहाँ भीड़ इकट्ठी हो रही थी।
  • एक आदमी को कुत्ते ने काट लिया।

Question 4.
ख्यूक्रिन ने मुआवज़ा पाने की क्या दलील दी?

Answer

Answer:
संकेतः

  • मेरा काम पेचीदा किस्म का है।
  • घायल उँगली के कारण मैं एक हफ्ते तक काम नहीं कर पाऊँगा।
  • मुझे इसके मालिक से हरजाना दिलाया जाए।

Question 5.
ख्यूक्रिन का यह कथन कि ‘मेरा एक भाई भी पुलिस में है…..’ समाज की किस वास्तविकता की ओर संकेत करता है?

Answer

Answer:
संकेतः

  • पुलिस विभाग भी भाई-भतीजावाद से ग्रस्त है।
  • पुलिस का रौब दिखाकर लोग अनावश्यक लाभ उठाना चाहते हैं।

Question 6.
यह जानकर कि कुत्ता जनरल साहब के भाई का है, ओचुमेलॉव के विचारों में क्या परिवर्तन आया और क्यों?

Answer

Answer:
संकेतः

  • आवारा कुत्ता अब महँगा कुत्ता हो गया।
  • अब वह सुंदर डॉगी लगने लगा।
  • वह जनरल साहब के भाई को प्रसन्न करना चाहता था।
  • वह अपने को उनका वफादार सिद्ध करना चाहता था।

Question 7.
इस कहानी का शीर्षक ‘गिरगिट’ क्यों रखा होगा?

Answer

Answer:
संकेतः

  • गिरगिट अपने को शत्रु से बचाने के लिए आस-पास के वातावरण के अनुसार रंग बदल लेते हैं।
  • पुलिस इंस्पेक्टर ओचुमेलॉव भी मौका परस्त है। वह भी बार-बार रंग बदलता है।
  • वह अपनी बात से पलटने में दक्ष भी लगता था।
  • वह अवसरवादी लोगों का प्रतिनिधित्व करता है।

Question 8.
ओचुमेलॉव के चरित्र की विशेषताओं को अपने शब्दों में लिखिए।

Answer

Answer:
संकेतः

  • वह एक भ्रष्टाचारी पुलिस अफसर है।
  • वह रिश्वत के रूप में जो हाथ लगता है लेने में नहीं चूकता।
  • वह अवसरवादी और चापूलस इंस्पेक्टर हैं।
  • वह अपनी बात पर कायम नहीं रहता।
  • वह दोहरे चरित्र का व्यक्ति है।

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Sparsh Chapter 14 गिरगिट with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 10 Hindi Sparsh गिरगिट MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 10 Hindi Sparsh Chapter 14 गिरगिट with Answers Read More »

Fire: Friend and Foe Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 8

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 8 Fire: Friend and Foe with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Fire: Friend and Foe Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Fire: Friend and Foe Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 8 Fire: Friend and Foe with Answers

Enhance your subject knowledge through Fire: Friend and Foe MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Fire: Friend and Foe provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Fire: Friend and Foe MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow. Tick the correct answer from the given alternatives:

(1)

It is sometimes said that fire is a good servant but a bad master. It only means that fire is very useful as long as it is kept under control. For instance, we use it to cook our food, warm our homes in winter, and to generate electricity. But, on the other hand, if the fire gets out of control it can be very dangerous. Each year thousands of homes and shops are damaged by fire. Vast areas of forest are also destroyed and hundreds of people are killed or injured.

Question 1.
Fire is a good servant but a bad.
(a) worker
(b) friend
(c) master
(d) leader

Answer

Answer: (c) master


Question 2.
How does fire serve us?
(a) Used to cook food
(b) Warms our homes
(c) To generate electricity
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
When can fire be dangerous?
(a) When it gets out of control
(b) While cooking food
(c) While warming hands
(d) While producing electricity

Answer

Answer: (a) When it gets out of control


Question 4.
Give the meaning of ‘generate’.
(a) destroy
(b) generator
(c) create
(d) produce

Answer

Answer: (d) produce


(2)

Early man didn’t know what fire was, but he must have seen the damage it could cause. He must have watched lightning and volcanoes long before he began to use fire himself. The fire was powerful and dangerous, and he was frightened. Fire may have puzzled early man but we now know that fire is the result of a chemical reaction. When the oxygen in the air combines with carbon and hydrogen in fuel, a chemical reaction takes place. The energy in the form of beat and light is released in this process. This is what we call fire.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) Fire: Friend and Foe
(c) The Story of Crick
(d) Expert Detectives

Answer

Answer: (b) Fire: Friend and Foe


Question 2.
Early man was frightened of:
(a) lightning and volcanoes
(b) the damage caused by them
(c) fire
(d) none of these

Answer

Answer: (c) fire


Question 3.
Tick the correct answer.
(a) Fire is energy
(b) Fire is heat and light
(c) The fire is the result of a chemical reaction
(d) Fire is a foe

Answer

Answer: (c) The fire is the result of a chemical reaction


Question 4.
Give the opposite of ‘long’.
(a) thin
(b) Short
(c) fat
(d) small

Answer

Answer: (b) Short


(3)

We spend millions of rupees each year in fighting fires. And we spend more trying to find new ways of preventing fires from happening and getting out of control. On the whole, we have learned rather well to control fire and put it to good use in our everyday life.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Three Questions
(b) Expert Detectives
(c) Fire: Friend and Foe
(d) A Gift of Chappals

Answer

Answer: (c) Fire: Friend and Foe


Question 2.
How much money do we spend on fighting fires?
(a) Millions of rupees
(b) Crores of rupees
(c) Billions of rupees
(d) Lakhs of rupees

Answer

Answer: (a) Millions of rupees


Question 3.
What have we learned, on the whole?
(a) How to control the fire
(b) How to make good use of fire
(c) How to extinguish
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


(4)

Some fires cannot be put out with water. If water is sprayed onto an oil fire, the oil will float on the top of the water and continue to burn. This can be very dangerous because water can flow quickly, carrying the burning oil with it and spreading the fire. Water should also not be used on fires caused by electrical appliances. The person spraying water might receive an electric shock and be killed. A carbon dioxide extinguisher is the best thing to fight an electrical fire.

Question 1.
Two types of fire should not be extinguished:
(a) kitchen fire
(b) Oil fire
(c) electric fire
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) both (b) and (c)


Question 2.
The best thing to put out an electric fire is ___________.
(a) water
(b) a carbon dioxide extinguisher
(c) sand
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a carbon dioxide extinguisher


Question 3.
Give the meaning of ‘put out’.
(a) to wear
(b) extinguish
(c) to come out
(d) to go out

Answer

Answer: (b) extinguish


(5)

The discovery of fire and its uses helped early man to cope with nature better and gradually adopt a settled mode of life. Fire is still worshipped in many parts of the world. Fire is indeed a friend but as we know it can be a dangerous enemy once it gets out of control.

Question 1.
What was the use of fire for early man?
(a) To cope with nature
(b) To cope with enemies
(c) To cope with wild animals
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To cope with nature


Question 2.
Fire is a _________.
(a) means of cooking food
(b) friend of mankind
(c) monster
(d) enemy of mankind

Answer

Answer: (b) friend of mankind


Question 3.
When is fire a bad master?
(a) When we are cooking food
(b) When it spreads
(c) When we throw water on it
(d) When it gets out of control

Answer

Answer: (d) When it gets out of control


Question 4.
Give the meaning of ‘gradually’.
(a) rarely
(b) fast
(c) slowly
(d) quickly

Answer

Answer: (c) slowly


(6)

Long ago, there were no firemen. When the fire broke out, everybody became a firefighter. People formed human chains (they still do if required) and passed buckets of water from a well or a pond to the blaze. Now there are laws about building construction which ensure that space is left between buildings to reduce the fire risk.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Expert Detectives
(b) Three Questions
(c) Fire: Friend and Foe
(d) A Gift of Chappals

Answer

Answer: (c) Fire: Friend and Foe


Question 2.
What used to happen if a fire broke out?
(a) Call for the fire brigade
(b) Passed buckets of water
(c) Formed human chains
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 3.
What laws are formed to avoid fire risk?
(a) Making concrete buildings
(b) Space should be left between buildings
(c) Making arrangements for water
(d) Opening fire brigade offices

Answer

Answer: (b) Space should be left between buildings


Question 4.
Give the opposite of ‘reduce’.
(a) decrease
(b) diminish
(c) increase
(d) dull

Answer

Answer: (c) increase


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Honeycomb Chapter 8 Fire: Friend and Foe with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Fire: Friend and Foe MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Fire: Friend and Foe Class 7 MCQ Questions with Answers English Chapter 8 Read More »

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Democracy and Diversity Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Civics Objective Questions.

Democracy and Diversity Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Democracy and Diversity Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 Civics Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST Civics Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Cross-cutting social differences are easier to:
(a) fulfill
(b) accommodate
(c) commit
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) commit
Cross-cutting social differences are easier to accommodate.


Question 2.
A society that has similar kinds of people, especially where there are no significant ethnic differences is called:
(а) homogeneous society
(b) heterogeneous society
(c) mixed society
(d) none of the above

Answer

Answer: (а) homogeneous society
It is called a homogenous society.


Question 3.
Democracy involves competition among various:
(a) parties
(b) political parties
(c) groups
(d) castes

Answer

Answer: (b) political parties
Democracy involves competition among various political parties.


Question 4.
The population of United Kingdom is divided into two major sects of:
(a) Christians and Muslims
(b) Christians and Hindus
(c) Christians and Protestants
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Christians and Protestants
It is divided into Christians and Protestants.


Question 5.
Political competitions along religions and ethnic lines led to the disintegration of Yugoslavia into:
(a) five independent countries
(b) six independent countries
(c) seven independent countries
(d) eight independent countries

Answer

Answer: (b) six independent countries
It led to the disintegration of Yugoslavia into six independent countries.


Question 6.
Social divisions affect:
(a) political parties
(b) population of a country
(c) voting in most countries
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) voting in most countries
Social divisions affect voting in most countries.


Question 7.
People from one community tend t0:
(a) prefer other parties
(b) prefer one or two parties
(c) prefer some party more than other
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) prefer some party more than other
People from one community tend to prefer a particular party more than others.


Question 8.
In many countries there are parties:
(o) that focus all communities
(b) that focus only on one community
(c) that focus only one religion
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) that focus only on one community
In many countries there are parties which focus only on one community.


Question 9.
The factors deciding the outcome of politics of social divisions are:
(a) how people perceive their identities
(b) how political leaders raise the demands of any community
(c) how the government reacts to demands of different groups
(d) (a) and (b)
(e) (b) and (c)
(f) all the above

Answer

Answer: (f) all the above
All the above factors determine the outcome of politics of social divisions.


Question 10.
In a democracy political expression of social divisions is very:
(a) abnormal and cannot be healthy
(b) normal and can be healthy
(c) important for proper functioning
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) normal and can be healthy
It is very normal and can also be healthy.


Question 11.
The black-gloved and raised clenched fists were meant to symbolise:
(a) black poverty
(b) black people
(c) black power
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) black power
The black-gloved and raised clenched fists were meant to symbolise Black-Power.


Question 12.
The International Olympic Association held Carlos and Smith guilty of violating the Olympic spirit by:
(а) making a public issue
(b) making a public statement
(c) making a political issue
(d) making a political statement

Answer

Answer: (d) making a political statement
The International Olympic Association held Carlos and Smith guilty of violating the Olympic Spirit by making a political statement.


Question 13.
When Norman died at 2006, Smith and Carlos:
(а) did not attend his funeral
(b) attended his funeral
(c) were pallbearers at his funeral
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) were pallbearers at his funeral
Both Smith and Carlos were pallbearers at Norman’s funeral.


Question 14.
Most social divisions are based on:
(a) accident of birth
(b) accident of community
(c) accident of trade
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) accident of birth
Actually most social divisions are based on the accident of birth.


Question 15.
People who are atheists:
(a) believe in God or any religion
(b) don’t believe in God or any religion
(c) believe in God only
(d) believe in religion only

Answer

Answer: (b) don’t believe in God or any religion
Atheists do not believe in God or any religion.


Question16.
Rich and poor persons from the same family often do not keep close relations with each other for they feel:
(а) they are same
(b) they are very different
(c) they are out caste
(d) none of he above

Answer

Answer: (b) they are very different
Rich and poor feel they are different.


Question 17.
Social division takes place when some social difference:
(a) overlaps with other differences
(b) do not overlaps with other differences
(c) when there is clash of ideas
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) do not overlaps with other differences
Social division takes place when some social differences do not over laps with other differences.


Question 18.
The difference between the Blacks and Whites became a social division in the US because:
(a) the Whites tend to be poor and discriminated against
(b) the Blacks tends to be poor and discriminated against
(c) Both were poor and discriminated
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) the Blacks tends to
be poor and discriminated against
Because the Blacks tend to be poor and discriminated against.


Question 19.
In our country the people who tend to be poor are the :
(а) landless people
(b) rich people
(c) dalits
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) dalits
It is the dalits who tend to be poor in our country.


Question 20.
Both Northern Ireland and the Netherlands are predominantly Christian but divided into:
(a) men and women
(b) rich and poor
(c) Catholics and Protestants
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Catholics and Protestants
Both are divided into Catholics and Protestants.


Write true (T) or false (F)

1. The silver medalist of the 200 metres race in the 1968 Olympics was Peter Norman.

Answer

Answer: True


2. The 1968 Olympic was held in Moscow city.

Answer

Answer: False


3. The medals of both Carlos and Smith were taken back.

Answer

Answer: True


4. Social diversity cannot take different forms in different societies.

Answer

Answer: False


5. Some of the social differences are based on our choices.

Answer

Answer: True


6. Every social division does not lead to social division.

Answer

Answer: True


7. Social differences divide similar people from one another, but they do not divide different people.

Answer

Answer: False


8. It is possible for people from different religions to have the same caste and feel close to each other.

Answer

Answer: True


9. We have different identities in different contexts.

Answer

Answer: True


10. In our country landless farmers tend to be poor.

Answer

Answer: False


11. Groups that share a common interest on one issue are likely to be in different sides on a different issue.

Answer

Answer: True


12. If you a protestant, you are more likely to be poor, and may have suffered a history of discrimination.

Answer

Answer: False


13. Catholics and Protestants are about equally likely to be poor or rich.

Answer

Answer: True


14. Overlapping social differences do not create possibilities of deep social divisions and tensions.

Answer

Answer: False


15. Cross-cutting social differences are easier to accommodate.

Answer

Answer: True


16. Social divisions of one kind or another exist in most countries.

Answer

Answer: True


17. Belgium is a large country with many communities.

Answer

Answer: False


18. Migrants bring with them their own culture and tend to form a different social community.

Answer

Answer: True


19. Most countries of the world are multi-cultural.

Answer

Answer: True


20. The population of United Kingdom is divided into three major sects- Christians, Protestants and Muslims.

Answer

Answer: False


21. The Protestants were represented by Unionists who wanted to remain with the UK, which is predominantly protestant.

Answer

Answer: True


22. In 1996, the UK government and the Nationalists reached a peace treaty.

Answer

Answer: False


23. If social divisions do exist in a country, they must never be expressed in politics.

Answer

Answer: True


24. Social divisions do not affect voting in many countries.

Answer

Answer: False


25. In many countries there are parties that focus only on one community.

Answer

Answer: True


26. The outcomes of politics does not depend on how people perceive their identities.

Answer

Answer: False


27. It is much easier if the people see that their identities are multiple and are complementary with the national identity.

Answer

Answer: True


28. The outcomes of politics depends on how political leaders raise the demands of any community.

Answer

Answer: True


29. It is not easier to accommodate demands that are within the constitutional framework and are not at the cost of another community.

Answer

Answer: False


30. The outcomes of politics depends on how the government reacts to demands of different groups.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Social differences are mostly(a) to socialA. accident by birth
2. Every social division does not lead(b) on ourB. in most countries
3. Some of the social differences are based(c) are easierC. choices
4. Cross-cutting social differences(d) based onD. division
5. Social division of one kind or another(e) existE. to accommodate
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
1. Social differences are mostly(d) based onA. accident by birth
2. Every social division does not lead(a) to socialD. division
3. Some of the social differences are based(b) on ourC. choices
4. Cross-cutting social differences(c) are easierE. to accommodate
5. Social division of one kind or another(e) existB. in most countries

2.

Column-AColumn-B
1. African-American(a) A militant anti-racist-movement in US.
2. Black Power(b) A society that has similar kinds of people.
3. Migrant(c) A set of reforms movement aimed at abolishing legal racial discrimination.
4. Homogenous society(d) Anybody who shifts from one region to another region.
5. Civil Rights Movement(e) Black American.
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. African-American(e) Black American.
2. Black Power(a) A militant anti-racist-movement in US.
3. Migrant(d) Anybody who shifts from one region to another region.
4. Homogenous society(b) A society that has similar kinds of people.
5. Civil Rights Movement(c) A set of reforms movement aimed at abolishing legal racial discrimination.

3.

Column-AColumn-B
1. The 1968 Olympics was held(a) 2006
2. Norman died in(b) 1998
3. Dalits(c) African-Americans
4. A peace treaty was signed by UK government and Nationals(d) poor and landless
5. Carlos and Smith(e) in Mexico city
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. The 1968 Olympics was held(e) in Mexico city
2. Norman died in(a) 2006
3. Dalits(d) poor and landless
4. A peace treaty was signed by UK government and Nationals(b) 1998
5. Carlos and Smith(c) African-Americans

Fill in the blanks

1. ……………………… too suffered for his action and was not included in the Australian team for the next Olympic.

Answer

Answer: Norman


2. When Norman died in 2006, Smith and Carlos were ……………………… at his funeral.

Answer

Answer: pallbearers


3. In ………………………, there is linguistic as well as religious differences.

Answer

Answer: Sri Lanka


4. Social ……………………… can take different forms in different societies.

Answer

Answer: diversity


5. Atheists do not believe in ……………………… or any religion.

Answer

Answer: God


6. Every ……………………… difference does not lead to social division.

Answer

Answer: social


7. We have different identities in different ……………………… .

Answer

Answer: contexts


8. Social division takes place when some social difference ……………………… with other differences.

Answer

Answer: overlaps


9. In our country ……………………… tend to be poor and landless.

Answer

Answer: dalits


10. Catholics and ……………………… are about equally likely to be poor or rich.

Answer

Answer: Protestants


11. Cross-cutting social differences are easier to ……………………… .

Answer

Answer: accommodate


12. Political ……………………… along religious and ethnic lines led to the disintegration of Yugoslavia into six independent countries.

Answer

Answer: competition


13. ……………………… is easier to accommodate demands that are within the-framework and are not at the cost of another community.

Answer

Answer: Constitutional


14. The ……………………… of social diversities in a country need not be seen as a source of danger.

Answer

Answer: assertion


15. People who feel ………………………, deprived and discriminated have to fight against the injustices.

Answer

Answer: marginalised.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Democracy and Diversity Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 3 Democracy and Diversity with Answers Read More »

Non-Finites MCQ Questions with Answers Class 10 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 10 English Grammar Non-Finites Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 10 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Non-Finites Class 10 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Non-Finites Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 10 English Grammar Non-Finites with Answers

Enhance your subject knowledge through Non-Finites MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Non-Finites provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 10th Non-Finites MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks with suitable non-finites choosing the best option from the alternatives given below. Don’t copy the whole sentence:

(1)

(1) …………….. (collect) stamps is an (2) …………… (interest) hobby. Children all over the world want (3) …………… (learn) about different countries. Stamps (4) …………… (carry) beautiful pictures of sports, nature, wild-life etc. are issued by different nations from tittle to time. The stamps thus help them (5) …………… (know) about those countries. Children love (6) …………… (collect) them.

Question 1.
(a) Collected
(b) To collect
(c) Collecting
(d) Having collected

Answer

(c) Collecting


Question 2.
(a) interested
(b) having interested
(c) to interest
(d) interesting

Answer

(d) interesting


Question 3.
(a) learning
(b) to learn
(c) learnt
(d) having learnt

Answer

(b) to learn


Question 4.
(a) carrying
(b) to carry
(c) having carried
(d) carried

Answer

(a) carrying


Question 5.
(a) known
(b) to know
(c) know
(d) having known

Answer

(c) know


Question 6.
(a) to collect
(b) collecting
(c) collected
(d) having collected

Answer

(b) collecting


(2)

We must be like the sun, always (1) …………… (give), with no rest. The sun always shines (2) …………… (bring) light and life to all. Anyone who decides (3) …………… (open) his window or desire (4) …………… (go) outside will find the sun there (5) …………… (shine) and (6) …………… (wait).

Question 1.
(a) given
(b) to give
(c) giving
(d) having given

Answer

(c) giving


Question 2.
(a) bringing
(b) to bring
(c) brought
(d) having brought

Answer

(a) bringing


Question 3.
(a) opening
(b) to open
(c) opened
(d) having opened

Answer

(b) to open


Question 4.
(a) having gone
(b) going
(c) to go
(d) gone

Answer

(c) to go


Question 5.
(a) having shone
(b) shone
(c) to shine
(d) shining

Answer

(d) shining


Question 6.
(a) waited
(b) to wait
(c) waiting
(d) having waited

Answer

(c) waiting


(3)

A crow while (1) …………… (sit) on an electric pole slipped and got (2) …………… (trap) in the wires. Its (3) …………… (scream) cries attracted at least fifty crows. They began (4) …………… (cry) very loudly. Hundreds of people (5) …………… (work) in different buildings came out and saw the crow (6) …………… (struggle) for freedom. A young man from the crowd climbed the pole and freed the bird.

Question 1.
(a) to sit
(b) sitting
(c) having sat
(d) sat

Answer

(b) sitting


Question 2.
(a) trapping
(b) to trap
(c) trapped
(d) having trapped

Answer

(c) trapped


Question 3.
(a) having screamed
(b) screamed
(c) to scream
(d) screaming

Answer

(d) screaming


Question 4.
(a) to cry
(b) crying
(c) having cried
(d) cried

Answer

(a) to cry


Question 5.
(a) having worked
(b) to work
(c) working
(d) worked

Answer

(c) working


Question 6.
(a) struggled
(b) having struggled
(c) to struggle
(d) struggling

Answer

(d) struggling


(4)

Children like (1) …………… (burst) fire crackers at the time of Diwali. Delhi (2) …………… (be) the most polluted city becomes ten times more liable to air pollution. We show try (3) …………… (create) awareness about its bad effects specially among children in schools. Last year’s efforts in (4) …………… (educate) children brought good results.

Question 1.
(a) burst
(b) having burst
(c) to burst
(d) bursting

Answer

(c) to burst


Question 2.
(a) being
(b) having created
(c) having been
(d) to create

Answer

(a) being


Question 3.
(a) to educate
(b) educating
(c) educated
(d) having-educated

Answer

(a) to educate


Question 4.
(a) to educate
(b) educating
(c) educated
(d) having-educated

Answer

(b) educating


(5)

Before the last LookSmart elections the President of India urged all eligible voters both in urban and rural areas (1) …………… (give) a pleasant surprise to the nation by (2) …………… (go) to the polls and (2) …………… (vote) in large numbers with their eligible family members. He said that it was their sacred duty (4) …………… (cast) their votes for the success of the spirit of democracy.

Question 1.
(a) to give
(b) giving
(c) given
(d) having given

Answer

(b) giving


Question 2.
(a) gone
(b) to go
(c) going
(d) having gone

Answer

(c) going


Question 3.
(a) voting
(b) to vote
(c) having voted
(d) voted

Answer

(a) voting


Question 4.
(a) casted
(b) having casted
(c) casting
(d) to cast

Answer

(d) to cast


(6)

Some animals have good eyesight but they are deficient in both (1) …………… and (2) …………… (smell). In the face of danger the male animal prefers (3) …………… behind and makes a (4) …………… (terrify) roar.

Question 1.
(a) heard
(b) to hear
(c) hearing
(d) having Sears

Answer

(c) hearing


Question 2.
(a) smelling
(b) to smell
(c) smelt
(d) having smelt

Answer

(a) smelling


Question 3.
(a) stayed
(b) staying
(c) to stay
(d) having stayed

Answer

(c) to stay


Question 4.
(a) having terrified
(b) terrified
(c) to terrify
(d) terrifying

Answer

(d) terrifying


(7)

After (1) ……………… (search) for a long time, they found the dead body of a big animal. They became very happy on (2) ……………… (find) it, but they had nothing (3) ……………… (cut) it and they could not eat it without (4) ……………… (cut). They were looking for some thing to cut it when a leopard happened to come there.

Question 1.
(a) searched
(b) to search
(c) searching
(d) having searched

Answer

(c) searching


Question 2.
(a) having found
(b) found
(c) to find
(d) finding

Answer

(d) finding


Question 3.
(a) to Cut
(b) cutting
(c) having cut
(d) cut

Answer

(a) to Cut


Question 4.
(a) to cut
(b) cutting
(c) cut
(d) having cut

Answer

(b) cutting


(8)

A part in our colony was in a poor shape for want of attention. A few years ago, some senior citizens (1) ………………… (live) next to the park decided (2) ………………… (do) something about it. They took voluntary contribution from the residents. Having (3) ………………… (collect) fifty thousand rupees they started the work of (4) ………………… (beautify) the park.

Question 1.
(a) to live
(b) living
(c) lived
(d) having lived

Answer

(b) living


Question 2.
(a) having done
(b) doing
(c) to do
(d) done

Answer

(c) to do


Question 3.
(a) having collected
(b) collecting
(c) to collect
(d) collected

Answer

(d) collected


Question 4.
(a) beautifying
(b) to beautify
(c) beautified
(d) been beautified

Answer

(a) beautifying


(9)

In order (1) ………………… (succeed) we should have confidence in (2) ………………… (win). With this ideal in mind the American swimmer, Phelps created history by (3) ………………… (break) the record of the highest number of gold medals ever (4) ………………… (win) by an athlete In the Olympic history.

Question 1.
(a) succeeding
(b) to succeeded
(c) having succeeded
(d) succeeded

Answer

(b) to succeeded


Question 2.
(a) won
(b) having won
(c) to win
(d) winning

Answer

(d) winning


Question 3.
(a) broken
(b) having won
(c) breaking
(d) winning

Answer

(c) breaking


Question 4.
(a) won
(b) having broken
(c) to win
(d) to break

Answer

(a) won


(10)

(1) ………………… (cause) by uncontrolled growth of cells, cancer is a deadly disease. Our modern style of life Is responsible for It. An important thing (2) ………………… (remember) is that cancer can’t attack a healthy body. No single food is sufficient (3) ………………… (provide) protection against cancer. We should be careful in (4) ………………… (take) a right combination of food.

Question 1.
(a) Having caused
(b) Causing
(c) Caused
(d) To cause

Answer

(c) Caused


Question 2.
(a) remembered
(b) been remembered
(c) remembering
(d) to remember

Answer

(d) to remember


Question 3.
(a) providing
(b) to provide
(c) provided
(d) having provided

Answer

(b) to provide


Question 4.
(a) taking
(b) to take
(c) taken
(d) been taken

Answer

(a) taking


(11)

Yesterday the police came (1) ………………… (know) about a person who was involved in (2) ………………… (print) and (3) ………………… (sell) of pirated best sellers. He had been involved in this activity for several years. Around twenty thousand (4) ………………… (pirate) books were recovered from him.

Question 1.
(a) known
(b) knowing
(c) to know
(d) having known

Answer

(c) to know


Question 2.
(a) printing
(b) to print
(c) printed
(d) been printed

Answer

(a) printing


Question 3.
(a) to sell
(b) selling
(c) sold
(d) having sold

Answer

(b) selling


Question 4.
(a) pirating
(b) been pirated
(c) to pirate
(d) pirated

Answer

(d) pirated


(12)

(1) ………………… (become) a writer you must learn (2) ………………… (develop) your own point of view. You may be (3) ………………..(write) about the same thing as your classmate but your presentation has to be different. There are many (4) ………………… (interest) subjects you can write about.

Question 1.
(a) Having become
(b) To become
(c) Becoming
(d) Being become

Answer

(c) Becoming


Question 2.
(a) developing
(b) to develop
(c) developed
(d) being developed

Answer

(b) to develop


Question 3.
(a) writing
(b) to write
(c) written
(d) having written

Answer

(a) writing


Question 4.
(a) interested
(b) having interested
(c) 10 interest
(d) interesting

Answer

(d) interesting


(13)

I had a chance (1) ………………… (travel) in a second class railway compartment. It is difficult (2) ………………… (forget) the unpleasant experience. The passengers have a bad habit of (3) ………………… (throw) peels of fruit and all sorts of rubbish on the floor of the compartment. (4) ………………… (smoke) at all hours and in all places, betel and tobacco (5) ………………… (chew) is common sight. People are not tired of (6)………………. (use) foul language regardless of the presence of fellow-passengers.

Question 1.
(a) travelling
(b) to travel
(c) travelled
(d) having travelled

Answer

(b) to travel


Question 2.
(a) forgotten
(b) forgetting
(c) to forget
(d) having forgotten

Answer

(c) to forget


Question 3.
(a) thrown
(b) having thrown
(c) to throw
(d) throwing

Answer

(d) throwing


Question 4.
(a) Smoking
(b) To smoke
(c) Having smoke
(d) Smoken

Answer

(a) Smoking


Question 5.
(a) to chew
(b) chewing
(c) chewed
(d) having chewed

Answer

(b) chewing


Question 6.
(a) used
(b) to use
(c) using
(d) having used

Answer

(c) using


(14)

Group life made the task of (1) …………….. (collect) food easier. (2) …………….. (hunt) wild and fast (3) …………….. (run) animals with weapons also became easier. Red Indian tribes used (4) …………….. (hunt) in groups. Care of (5) …………….. (bring up) the young also became possible in a group. Mothers could stay at home (6) …………….. (look) after the children.

Question 1.
(a) collected
(b) to collects
(c) collecting
(d) having collected

Answer

(c) collecting


Question 2.
(a) To hunt
(b) Hunted
(c) Having hunted
(d) Hunting

Answer

(d) Hunting


Question 3.
(a) running
(b) to run
(c) run
(d) having run

Answer

(a) running


Question 4.
(a) hunting
(b) to hunt
(c) having hunted
(d) hunted

Answer

(b) to hunt


Question 5.
(a) having brought up
(b) brought up
(c) to bring up
(d) bringing up

Answer

(d) bringing up


Question 6.
(a) looking
(b) to look
(c) looked
(d) having looked

Answer

(b) to look


(15)

It has been decided (1) …………….. (build) a number of fly-overs in Delhi. That would mean (2) …………….. (cut) hundreds of trees. It would certainly create ecological imbalance, (3) …………….. (think) that this balance should be preserved, several organizations have come forward (4) …………….. (sustain) this green cover by (5) …………….. (plant) new trees. They are also trying (f) (create) awareness among the people.

Question 1.
(a) having built
(b) built
(c) building
(d) to build

Answer

(d) to build


Question 2.
(a) to cut
(b) cutting
(c) having cut
(d) cut

Answer

(b) cutting


Question 3.
(a) Thinking
(b) To think
(c) Having thought
(d) Thought

Answer

(a) Thinking


Question 4.
(a) sustained
(b) sustaining
(c) to sustain
(d) having sustained

Answer

(c) to sustain


Question 5.
(a) to plan
(b) planning
(c) planned
(d) having planned

Answer

(b) planning


Question 6.
(a) created
(b) having created
(c) creating
(d) to create

Answer

(d) to create


(16)

The sign boards of no (1) …………….. (park) are usually seen on the roads which is a message for the people not (2) …………….. (park) at certain places. Now-a-days (3) …………….. (drive) has become a tough job. It has become essential for the people (4) …………….. (follow) all the rules and regulations of traffic. Generally, people keep on (5) …………….. (park) vehicles anywhere. They are in the habit of (6) …………….. (overtake) other vehicles in a rash manner. We must have strict laws (7) …………….. (compel) people (8) …………….. (observe) the traffic rules.

Question 1.
(a) to park
(b) parking
(c) parked
(d) having parked

Answer

(b) parking


Question 2.
(a) having parked
(b) parking
(c) to park
(d) parked

Answer

(c) to park


Question 3.
(a) driven
(b) to drive
(c) driving
(d) having driven

Answer

(c) driving


Question 4.
(a) to follow
(b) following
(c) having followed
(d) followed

Answer

(a) to follow


Question 5.
(a) to park
(b) parking
(c) having parked
(d) parked

Answer

(b) parking


Question 6.
(a) having overtaken
(b) to overtake
(c) overtaking
(d) overtaken

Answer

(c) overtaking


Question 7.
(a) compelled
(b) having compelled
(c) to compelit
(d) compelling

Answer

(d) compelling


Question 8.
(a) observing
(b) to observe
(c) having observed
(d) observed

Answer

(b) to observe


(17)

It is difficult especially for lady teachers (1) ……………….. (report) for duty early morning at the polling centres which are situated as far as 20 km away from their homes. Each time the pre-poll promise of (2) ……………….. (spare) them from duty is not kept. If it is not possible (3) ……………….. (spare) them at least special arrangements should be made (4) ……………….. (carry) them to and from the place of duty.

Question 1.
(a) reporting
(b) having reported
(c) reported
(d) to report

Answer

(d) to report


Question 2.
(a) having spared
(b) to spare
(c) sparing
(d) spared

Answer

(c) sparing


Question 3.
(a) to spare
(b) sparing
(c) having spared
(d) spared

Answer

(a) to spare


Question 4.
(a) carrying
(b) having carried
(c) to carry
(d) carried

Answer

(c) to carry


(18)

Have you ever heard a bear (1) ………………. (be) kept as a pet ? Would you like (2) ………………. (hear) a story about him ? It is interesting (3) ………………. (know) how he behaves while (4) ………………. (live) in the forest.

Question 1.
(a) been
(b) being
(c) haying been
(d) to be

Answer

(b) being


Question 2.
(a) to hear
(b) heard
(c) hearing
(d) having heard

Answer

(a) to hear


Question 3.
(a) known
(b) having known
(c) to know
(d) knowing

Answer

(c) to know


Question 4.
(a) lived
(b) having lived
(c) to live
(d) living

Answer

(d) living


(19)

After (1) ………………. (refuse) (2) ………………. (participate) in the meeting, the striking truck drivers sought (3) ………………. (modify) the proposals by (4) ………………. (hand) over a list of demands to the minister.

Question 1.
(a) to refuse
(b) refusing
(c) having refused
(d) refused

Answer

(b) refusing


Question 2.
(a) participated
(b) having participated
(c) participating
(d) to participate

Answer

(d) to participate


Question 3.
(a) modified
(b) modifying
(c) to modify
(d) havingmodified

Answer

(c) to modify


Question 4.
(a) handing
(b) to hand
(c) handed
(d) having handed

Answer

(a) handing


(20)

The Children can be made (1) ………………. (practice) sitting, standing and (2) ………………. (move) with confidence. They practice how (3) ………………. (look) and speak to impress the audience. They will enjoy (4) ………………. (speak) from the stage.

Question 1.
(a) having practised
(b) practising
(c) to practice
(d) practised

Answer

(c) to practice


Question 2.
(a) to move
(b) moving
(c) moved
(d) having moved

Answer

(b) moving


Question 3.
(a) to look
(c) looked
(b) looking
(d) having looked

Answer

(a) to look


Question 4.
(a) to speak
(b) spoken
(c) having spoken
(d) speaking

Answer

(d) speaking


(21)

Kiran and Sue were students in class X. Everyday they used (1) ………………. (walk) two kilometres to their school. One day they got late. So they started (2) ………………. (run). They wanted (3) ………………. (reach) the school in time. (4) ………………. (see) them running a teacher who was going in her car gave them a lift. Thus they reached the school in time.

Question 1.
(a) walking
(b) to walk
(c) been walked
(d) walked

Answer

(b) to walk


Question 2.
(a) having run
(b) run
(c) to run
(d) running

Answer

(d) running


Question 3.
(a) reached
(b) reaching
(c) to reach
(d) having reached

Answer

(c) to reach


Question 4.
(a) seeing
(b) to see
(c) having seen
(d) seen

Answer

(a) seeing


(22)

Two members of a gang were arrested on Monday for (1) ………………. (kill) the former coach of Buddha Singh. Having (2) ………………. (fire) five bullets at him, the killers ran away from the spot. The dead body was taken to Purl since it was decided (3) ………………. (cremate) it here. The police tried hard (4) ………………. (find) the motive behind the killing, but did not succeed.

Question 1.
(a) to kill
(b) killing
(c) killed
(d) having killed

Answer

(b) killing


Question 2.
(a) fired
(b) to fire
(c) firing
(d) fire

Answer

(a) fired


Question 3.
(a) cremated
(b) having cremated
(c) cremating
(d) to cremate

Answer

(d) to cremate


Question 4.
(a) found
(b) finding
(c) to find
(d) having found

Answer

(c) to find


(23)

After (1) ………………. (pal-t) ways with his coach, Hudhia Singh stayed at a sports hostel. There he heard about his mentor’s death. He said that he was shocked (2) ………………. (hear) the sad news. His coach used (3) ………………. (take) care of him as a father. It was because of him that Budhia got his name (4) ………………. (mention) in the Linica Book of Records.

Question 1.
(a) parted
(b) to part
(c) parting
(d) been parted

Answer

(c) parting


Question 2.
(a) to hear
(b) hearing
(c) heared
(d) been heard

Answer

(a) to hear


Question 3.
(a) having taken
(c) taking
(b) taken
(d) to take

Answer

(d) to take


Question 4.
(a) to mention
(c) mentioning
(b) mentioned
(d) been mentioned

Answer

(b) mentioned


(24)

Three tourists from Delhi decided (1) ………………. (visit) Goa last year. They went there. While (2) ………………. (stand) at the Calculate beach, two of them decided (3) ………………. (have) a dip in the sea. While (4) ………………. (play) in the water they were swept away by the Current.

Question 1.
(a) having visited
(b) visited
(c) to visit
(d) visiting

Answer

(c) to visit


Question 2.
(a) stood
(b) being stood
(c) to stand
(d) standing

Answer

(d) standing


Question 3.
(a) to have
(b) having had
(c) had
(d) to be had

Answer

(a) to have


Question 4.
(a) to play
(b) playing
(c) played
(d) being played

Answer

(b) playing


(25)

These days more and more people are (1) ………………. (keep) pets but they have still (2) ………………. (know) about their physiology. Before (3) ………………. (bring) a pet into the house it is better (4) …………………….. (acquaint) yourself with its habits.

Question 1.
(a) kept
(b) having kept
(c) keeping
(d) to keep

Answer

(c) keeping


Question 2.
(a) being known
(b) having known
(c) knowing
(d) to know

Answer

(d) to know


Question 3.
(a) bringing
(b) having brought
(c) being brought
(d) o bring

Answer

(a) bringing


Question 4.
(a) acquainting
(b) to acquaint
(c) being acquainted
(d) having been acquainted

Answer

(b) to acquaint


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 10 English Grammar Non-Finites Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 10 English Grammar Non-Finites MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Non-Finites MCQ Questions with Answers Class 10 English Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 17 बच्चे काम पर जा रहे हैं with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 17 बच्चे काम पर जा रहे हैं with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the बच्चे काम पर जा रहे हैं Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these बच्चे काम पर जा रहे हैं objective questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 17 Bacche Kaam Par Ja Rahe Hain. Every question of the textbook has been answered here.

बच्चे काम पर जा रहे हैं Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Kshitij Chapter 17 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of बच्चे काम पर जा रहे हैं Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi बच्चे काम पर जा रहे हैं MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
सुविधा और मनोरंजन के उपकरणों से बच्चे वंचित क्यों हैं?
(a) काम पर जाने के कारण
(b) गरीबी के कारण
(c) अशिक्षा के कारण
(d) अपने माता पिता के कारण

Answer

Answer: (b) गरीबी के कारण


Question 2.
बच्चों का काम पर जाना किसके समान है?
(a) पागलपन
(b) एक हादसे के
(c) एक बुराई के
(d) एक तूफान के

Answer

Answer: (b) एक हादसे के


Question 3.
बच्चे काम पर जा रहे हैं इसे किस तरह लिखा जाना भयानक है?
(a) विवरण की तरह
(b) गजल की तरह
(c) कविता की तरह
(d) कहानी की तरह

Answer

Answer: (a) विवरण की तरह
विवरण की तरह लिखा जाना भयावह है।


Question 4.
काम पर जा रहे बच्चों के हिस्से की गेंद कही गिर गई
(a) मैदान में
(b) अंतरिक्ष में
(c) नदी में
(d) समुद्र में

Answer

Answer: (b) अंतरिक्ष में
शायद अंतरिक्ष में।


Question 5.
उनके खिलौने कहाँ दब गए?
(a) मिट्टी के नीचे
(b) मकान के नीचे
(c) पार्क में
(d) काले पहाड़ के नीच

Answer

Answer: (d) काले पहाड़ के नीच


Question 6.
कवि के अनुसार बच्चों की किताबों को कोन खा गई?
(a) भैंस
(b) गया
(c) दीमक
(d) चिडिया

Answer

Answer: (c) दीमक
शायद दीमक खा गई।


Question 7.
बच्चे कैसी सड़क से काम पर जा रहे हैं?
(a) कच्ची सड़क
(b) पक्की सड़क
(c) कीचड़ से युक्त सड़क
(d) कोहरे से ढकी सड़क

Answer

Answer: (d) कोहरे से ढकी सड़क


Question 8.
‘बच्ने काम पर जा रहे है’ इस पंक्ति को किस प्रकार लिखा जाना चाहिए
(a) विवरण की तरह
(b) सवाल की तरह कि बच्चे काम पर क्यों जा रहे हैं
(c) आवश्यकता की तरह कि सभी को काम करना चहिए
(d) इस तरह की कर्म ही पूजा है

Answer

Answer: (b) सवाल की तरह कि बच्चे काम पर क्यों जा रहे हैं


Question 9.
लोगों को बच्चों का काम पर जाना अटपटा क्यों नहीं लगता?
(a) वे कर्म को ही पूजा मानते हैं
(b) वे संवेदना शून्य हो गए हैं
(c) उनका मानना है कि काम सभी को करना चाहिए
(d) हमारी सरकार बच्चों को कर्म योगी बनाना चाहती

Answer

Answer: (b) वे संवेदना शून्य हो गए हैं


Question 10.
राजेश जोशी का जन्म कब हुआ?
(a) सन् 1915 में
(b) सन् 1916 में
(c) सन् 1948 में
(d) सन् 1950 में

Answer

Answer: (b) सन् 1916 में


Question 11.
राजेश जोशी का जन्म कहाँ हुआ?
(a) मध्य प्रदेश के नरसिंह जिले में
(b) कटनी में
(c) मध्य प्रदेश के सतना जिले में
(d) इंदौर में

Answer

Answer: (a) मध्य प्रदेश के नरसिंह जिले में


Question 12.
निम्नलिखित में से कौन-सी रचना जोशी जी की नहीं है।
(a) एक दिन बोलेंगे पेड़
(b) मिट्टी का चेहरा
(c) नेपथ्य में हैंसी
(d) चाँद का मुँह टेढ़ा

Answer

Answer: (d) चाँद का मुँह टेढ़ा
‘चाँद का मुंह टेढ़ा है’ रचना मुक्ति बोध की है।


Question 13.
राजेश जोशी को निम्नलिखित में से किस पुरस्कार से सम्मानित किया गया?
(a) ज्ञानपीठ पुरस्कार
(b) माखनलाल चतुर्वेदी पुरस्कार
(c) पदमभूषण
(d) साहित्य अकादमी पुरस्कार

Answer

Answer: (d) साहित्य अकादमी पुरस्कार
साहित्य अकादमी पुरस्कार से।


Question 14.
कवि ने किसके काम पर जाने को भयावह माना है?
(a) बच्चों के
(b) बूटों के
(c) औरतों के
(d) बीमारों के

Answer

Answer: (a) बच्चों के
बच्चों के काम पर जाने को।


Question 15.
बच्चों की इस दयनीय स्थिति के बारे में क्या प्रश्न होना चाहिए?
(a) बच्चों से काम कराना चाहिए
(b) बच्चों को क्यों पढ़ना चाहिए
(c) आखिर बच्चे काम पर क्यों जा रहे हैं
(d) बच्चों को स्कूल में दाखिला क्यों नहीं दिया जाता

Answer

Answer: (c) आखिर बच्चे काम पर क्यों जा रहे हैं


Question 16.
कवि के अनुसार बचपन कैसा होना चाहिए?
(a) बचपन खुशियों से भरा होना चाहिए
(b) बचपन में काम करना चाहिए
(c) बचपन में पढ़ना भी चाहिए
(d) बचपन मधुर कल्पना जैसा होना चाहिए

Answer

Answer: (a) बचपन खुशियों से भरा होना चाहिए


Question 17.
कवि ने सबसे भयावह किसे माना है?
(a) अशिक्षा को
(b) गरीबी को
(c) बच्चों के काम पर जाने को
(d) प्रदूषण को

Answer

Answer: (c) बच्चों के काम पर जाने को


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

कोहरे से दंकी सड़क पर बच्चे काम पर जा रहे हैं
सुबह सुबह
बच्चे काम पर जा रहे हैं
हमारे समय की सबसे भयानक पाकत है यह
भयानक है इमे विवरण की तरह लिखा जाना
लिखा जाना चाहिए इसे सवाल की तरह
काम पर क्यों जा रहे हैं बच्चे?
क्या अंतरिक्ष में गिर गई हैं सारी गर्दै
प्रया दोमकों ने खा लिया है।
सारी रंग बिरंगी किताबों को
क्या काले पहाड़ के नीचे दब गए है सारे खिलौने
क्या किसी भूकंप में रह गई हैं सारे मदरसों की इमारतें

Question 1.
कवि एवं कविता का नाम लिखिए।

Answer

Answer: कवि-राजेश जोशी, कविता-बच्चे काम पर जा


Question 2.
कवि ने बच्चों का काम पर जाने को भयावह माना और क्यों?

Answer

Answer: कषि ने यस्तों का काम पर जाने को भयावह माना क्योंकि जिन बच्चों को स्कूल में होना चाहिए था उनके सामने ऐसी क्या मजबूरी आ गई कि उन्हें काम करने के लिए बाध्य होना पड़ रहा है। इसके लिए दोषी


Question 3.
बच्चों को इस दयनीय स्थिति के बारे में क्या प्रश्न होना चाहिए?

Answer

Answer: बच्चों की इस भयावह और दयनीय स्थिति को देखकर वह प्रश्न हाना चाहिए आखिर बच्चे कान पर क्यों जा रहे हैं उनके सामने ऐसी क्या समस्या है? इसके लिए दोषी कौन हैं?


Question 4.
कवि के अनुसार बचपन कैसा होना चाहिए था?

Answer

Answer: कवि का कहना है कि बच्चों के हाथों में खिलौने होने चाहिए थे। उनको किताबें लेकर स्कूल में होना चाहिए था। परन्तु इन चीजों से वॉचत होकर उनका बचपन छिन गया है।


Question 5.
इस काव्यांश में कवि ने क्या भाव व्यक्त किए है।

Answer

Answer: कवि बच्चों को काम पर जाते देख बहुत आहत है। यह हमारे समाज के और हमारी सरकार के लिए कलंक की बात है। हमारे समाज का क्या कोई दायित्व नहीं हैं। यदि हमारे बच्चे काम पर जाएँ तो यह हमारे लिए धिक्कार की बात है।


मंजूषा से उपयुक्त शब्द/वाक्यांश चुनकर पंक्ति। पूरी कीजिए

(क) हमारे समय की ………….. पंक्ति है यह

Answer

Answer: सबसे भयानक


(ख) भयानक है इसे ………. लिखा जाना

Answer

Answer: विवरण की तरह


(ग) लिखा जाना चाहिए इस………….

Answer

Answer: सवाल की तरह


(घ) काम पर क्यों …………… बच्चे।

Answer

Answer: जा रहे हैं


(ङ) क्या ……………. में गिर गई हैं सारी गेंदें

Answer

Answer: अंतरिक्ष


सही कथन के सामने (✓) और गलत कथन के सामने (✗) का चिह्न लगाइए।

(क) माँ बाप की गरीबी के कारण बच्चे काम पर जाते

Answer

Answer: (✓)


(ख) सरकार को बाल मजदूरी निरोधक कानून पर सख्ती से अमल करना चाहिए।

Answer

Answer: (✓)


(ग) यदि माता-पिता बीमार हैं तो सरकार को उनकी सहायता करनी चाहिए।

Answer

Answer: (✓)


(घ) जागरूकता फैलाना सरकार का काम नहीं

Answer

Answer: (✗)
जागरूकता फैलाना सरकार का काम भी है और सामाजिक कार्यकर्ताओं का भी


(ङ) कवि ने बच्चों के काम पर जाने को भयाबह बताया

Answer

Answer: (✓)


(च) पिछड़ेपन का सबसे बड़ा कारण अशिक्षा है।)

Answer

Answer: (✓)


(छ) बचपन में बच्चों को काम करना चाहिए।

Answer

Answer: (✗)
बच्चों को पढ़ना और खेलना कूदना चाहिए।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 17 बच्चे काम पर जा रहे हैं with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Kshitij बच्चे काम पर जा रहे हैं MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij Chapter 17 बच्चे काम पर जा रहे हैं with Answers Read More »

error: Content is protected !!