MCQ Questions

The Banyan Tree Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering The Banyan Tree Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the The Banyan Tree Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree with Answers

Enhance your subject knowledge through The Banyan Tree MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on The Banyan Tree provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th The Banyan Tree MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

Halfway up the tree I had built a crude platform where I would spe nd the afternoons when it was not too hot. I could read there propping myself up against the tree” with a cushion from the living room. Treasure Island, Huckleberry Finn and The Story of Dr Dolittle were some of the books that made up my banyan tree library. When I did not feel like reading, I could look down through the leaves at the world below. And on one particular afternoon I had a grandstand view of that classic of the Indian wilds, a fight between a mongoose and a cobra.

Question 1.
Where did the narrator build a platform for himself?
(a) On banyan tree
(b) On mango tree
(c) On guava tree
(d) One coconut tree

Answer

Answer: (a) On banyan tree


Question 2.
What did he do there?
(a) Play ludo
(b) Read books
(c) Watched birds
(d) Talked to birds

Answer

Answer: (b) Read books


Question 3.
How did he pass his time when not reading a book?
(a) Playing ludo
(b) Talking to birds
(c) Watching birds
(d) Watched the world below

Answer

Answer: (d) Watched the world below


Question 4.
What did he see one afternoon?
(a) Battle between mongoose and cobra
(b) Battle between snake and crow
(c) Battle between snake and myna
(d) Battle between ciow and myna

Answer

Answer: (d) Battle between ciow and myna


Question 5.
Give the meaning of ‘propping’.
(a) hopping
(b) doing
(c) sitting against
(d) running

Answer

Answer: (c) sitting against


(2)

My first friend was a small grey’squirrel. Arching his back and sniffing into the air, he seemed at first to resent my invasion of his privacy. But when he found that I did not arm myself with catapult or air gun, he became friendly, and when I started bringing him pieces of cake and biscuit he grew quite bold and was soon taking morsels from hand.

Question 1.
Name the lesson.
(a) Who I am
(b) Fair Play
(c) Taro’s Reward
(d) The Banyan Tree

Answer

Answer: (d) The Banyan Tree


Question 2.
Whom did he (the narrator) make his first friend?
(a) Squirrel
(b) Cat
(c) Rabbit
(d) Puppy

Answer

Answer: (a) Squirrel


Question 3.
Where was his first friend?
(a) In the mango groove
(b) In the banyan tree
(c) In the bushes
(d) In the house

Answer

Answer: (b) In the banyan tree


Question 4.
What did the narrator give to the squirrel to eat?
(a) Cakes
(b) Biscuits
(c) Cakes and biscuits
(d) Toffees .

Answer

Answer: (c) Cakes and biscuits


Question 5.
Which word in the passage means ‘stopped’?
(a) ceased
(b) shut
(c) placed
(d) finished

Answer

Answer: (a) ceased


(3)

Moving forward quickly until he was just within the cobra’s reach, the mongoose made a pretended move to one side. Immediately the cobra struck. His great hood came down so swiftly that I thought nothing could save the mongoose. But the little fellow jumped neatly to one side, and darted in as swiftly as the cobra, biting the snake on the back and darting away again out of reach.

Question 1.
Who moved forward?
(a) Mongoose
(b) Crow
(c) Snake
(d) Myna

Answer

Answer: (a) Mongoose


Question 2.
What did the mongoose pretend?
(a) To be asleep
(b) To be lazy
(c) To move to one side
(d) To be hurt

Answer

Answer: (c) To move to one side


Question 3.
How did the cobra react?
(a) He went away
(b) Attacked the mongoose
(c) He was tired
(d) Also moved to that side

Answer

Answer: (b) Attacked the mongoose


Question 4.
Where did the mongoose bite the snake?
(a) On its hood
(b) On its skin
(c) On its middle
(d) On the back

Answer

Answer: (d) On the back


Question 5.
Pick the word from the passage which means ‘at once’.
(a) immediately
(b) neatly
(c) moving
(d) darting

Answer

Answer: (a) immediately


(4)

The cobra knew only too well that the grey mongoose, three feet long, was a superb fighter, clever and aggressive. But the cobra, too, was a skilful and experienced fighter. He could move swiftly and strike with the speed of light; and the sacs behind his long sharp fangs were full of deadly poison. It was to be a battle of champions.

Question 1.
How long was the mongoose?
(a) One foot long
(b) Two feet long
(c) Three feet long
(d) Four feet long.

Answer

Answer: (c) Three feet long


Question 2.
Who was termed a superb fighter, clever and aggressive?
(a) Mongoose
(b) Crow
(c) Snake
(d) Myna

Answer

Answer: (a) Mongoose


Question 3.
Who was a skilful and experienced fighter?
(a) Mongoose
(b) Snake
(c) Crow
(d) Myna

Answer

Answer: (b) Snake


Question 4.
Where did the cobra carry poison?
(a) In its mouth
(b) In its teeth
(c) In its skin
(d) In bag behind its long pointed teeth

Answer

Answer: (d) In bag behind its long pointed teeth


Question 5.
Which word in the passage means ‘excellent’?
(a) superb
(b) clever
(c) grey
(d) aggressive

Answer

Answer: (a) superb


(5)

The cobra was weakening, and the mongoose, walking fearlessly up to it, raised himself on his short legs and with a lightning snap had the big snake by the snout. The cobra writhed and lashed about in a frightening manner, and even coiled itself about the mongoose, but to no avail. The little fellow hung grimly on, until the snake had ceased to struggle. He then smelt along its quivering length gripped it round the hood, and dragged it into the bushes.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Banyan Tree
(b) Who I am
(c) Desert Animals
(d) Fair Play

Answer

Answer: (a) The Banyan Tree


Question 2.
Who was growing weak?
(a) Mongoose
(b) Snake
(c) Crow
(d) Myna

Answer

Answer: (b) Snake


Question 3.
What did the mongoose do then?
(a) He was also growing weak
(b) He left the cobra there
(c) He grabbed the cobra by its neck
(d) None of these

Answer

Answer: (c) He grabbed the cobra by its neck


Question 4.
What did the mongoose do with the dead snake?
(a) Left it there
(b) Eaten it
(c) Left it fqr crow and myna
(d) Dragged it in the bushes

Answer

Answer: (d) Dragged it in the bushes


Question 5.
Which word in the passage means ‘pulled’.
(a) dragged
(b) coiled
(c) raised
(d) gripped

Answer

Answer: (a) dragged


(6)

The third round followed the same course as the first but with one dramatic difference. The crow and the myna, still determined to take part in the proceedings, dived at the cobra; but this time they missed each other as well as their mark. The myna flew on and reached its perch, but the crow tried to pull up in mid-air and turn back. In the second that it took the bird to do this the cobra whipped his head back and struck with great force, his snout thudding against the crow’s body.

Question 1.
Name the lesson.
(a) The Banyan Tree
(b) Fair Play
(c) Who I am
(d) Desert Animals

Answer

Answer: (a) The Banyan Tree


Question 2.
Which two birds were there to see the fight?
(a) Crow and sparrow
(b) Sparrow and myna
(c) Crow and myna
(d) Parrot and myna

Answer

Answer: (c) Crow and myna


Question 3.
Who reached its perch?
(a) Myna
(b) Crow
(c) Mongoose
(d) Snake

Answer

Answer: (a) Myna


Question 4.
What happened when the cobra strike the crow?
(a) It threw it aside
(b) He killed the crow
(c) The crow hit back
(d) None of these

Answer

Answer: (b) He killed the crow


Question 5.
Give the meaning of ‘whipped’.
(a) whistled
(b) tired
(c) turned fast
(d) killed

Answer

Answer: (c) turned fast


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 10 The Banyan Tree with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English The Banyan Tree MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

The Banyan Tree Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 10 Read More »

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Drainage Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Geography Objective Questions.

Drainage Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Drainage Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Geography Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Geography Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which of the following state is not drained by River Ganga:
(a) Bihar
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab

Answer

Answer: (d) Punjab
Because in this region this river does not flow. Since this area is not drained by river Ganga.


Question 2.
What are the characteristics of a river?
(i) Rivers are fast moving water bodies (ii) River originate from glacier, springs, lake etc. (iii) Rivers are slow moving mass of the ice and slow. (iv) Rivers are used for irrigation, navigation, generation of hydropower etc.
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(d) Only (iii)

Answer

Answer: (b) (i), (ii) and (iv)
Because a river has all such characteristics as mention in option.


Question 3.
The river Narmada originate from:
(a) Amarkantak
(b) Satpura
(c) Ice slope of Western Ghats
(d) Brahamagir

Answer

Answer: (a) Amarkantak
b, c, d are other geographic aspects.


Question 4.
Which one of the following describes the drainage patterns resembling the branches of a tree:
(a) Radial
(b) Dendritic
(c) Centrifugal
(d) Trellis

Answer

Answer: (d) Trellis
Drainage pattern a, b and c has other geographical features.


Question 5.
In which of the following states is the Wular lake located:
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir

Answer

Answer: (d) Jammu and Kashmir
Most of fresh water lakes are originated from mountain region. Hence d is correct option.


Question 6.
Which one of the following lakes is a salt water lake?
(a) Sambhar
(b) Wular
(c) Dal
(d) Gobmd Sagar

Answer

Answer: (a) Sambhar
b and c are fresh water lakes and d is man-made lake.


Question 7.
Which one of the following is the longest river of the Peninsular India:
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Krishna
(d) Mahanadi

Answer

Answer: (b) Godavari
Because it has largest drainage basin compare to other peninsular river. It is also known as Deccan Ganga.


Question 8.
Name the place where river indus emerge:
(a) Peshawar
(b) Amarkantak
(c) Attock
(d) Mansarowar

Answer

Answer: (c) Attock
Is correct answer, other are irrelevant regarding to the origin / emergence of river Indus.


Question 9.
Ganga enters Bangladesh at:
(a) Farakka
(b) Meghalaya
(c) Assam
(d) All are incorrect

Answer

Answer: (a) Farakka
Is correct.


Question 10.
The length of river Ganga is:
(a) 2525 km
(b) 2500 km
(c) 2575 km
(d) 2615 km

Answer

Answer: (a) 2525 km
It is the total drainage basin/length of river Ganga.


Question 11.
The largest river of peninsular India is:
(a) Tapi
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Krishna

Answer

Answer: (c) Godavari
It is also known as Deccan Ganga (Dakshin Ganga).


Question 12.
Largest fresh water lake found in India at:
(a) Jammu & Kashmir
(b) Malwa Plateau
(c) Plain areas
(d) Near oceans

Answer

Answer: (a) Jammu & Kashmir
Because most of the fresh water lakes are found in Himalayan region and J&K is also the part of this region.


Question 13.
Which of the following two rivers form estuaries:
(a) Krishna and Kaveri
(b) Godavari and Tapi
(c) Narmada and Tapi
(d) Godavari and Tapi

Answer

Answer: (c) Narmada and Tapi
Narmada and Tapi, these two rivers do not form delta while entering the sea. Other rivers have other characteristic.


Write true (T) or false (F)

1. The name of the place where the river Indus emergen out of the mountains to the plain is called Vishnu.

Answer

Answer: False


2. The salting is the largest tributary of the Indus.

Answer

Answer: True


3. The Chenab is the main tributary of the Godavari.

Answer

Answer: False


4. The total length of the river Indus is 2900 km.

Answer

Answer: True


5. The Alaknanda and the Bhagirathi join each other at Dev Prayag.

Answer

Answer: True


6. The longest tributary of the Ganga flowing through the Northern Plain is Saraswati.

Answer

Answer: False


7. The Ganga entire Bangladesh at Farakka.

Answer

Answer: True


8. The total length of the river Ganga is 2600 km.

Answer

Answer: False


9. The total length of the river Narmada is 1500 km.

Answer

Answer: True


10. The largest river of the peninsular India is the Krishna.

Answer

Answer: False


11. The total length of the river Godavari is 1600 km.

Answer

Answer: False


12. The other name of Godavari is Dakshin Ganga.

Answer

Answer: True


13. The length of the river Mahanadi is 860 km.

Answer

Answer: True


14. The length of river Krishna is 1500 km.

Answer

Answer: False


15. The largest fresh water lake of India is Wular lake.

Answer

Answer: False


16. Mithankol is situated in Afghanistan.

Answer

Answer: False


17. In Bangladesh river Ganga is known as Meghna.

Answer

Answer: True


18. Sambhar Lake is in Rajasthan.

Answer

Answer: True


19. Chilka lake is in Assam.

Answer

Answer: False


20. Guru Gobind Sagar is a man-made lake.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) River Ganga enters Bangaldesh1. Kashmir
(b) Dal and Wular lakes are in2. Andhra Pradesh
(c) Killeru lake is in3. Jaisalmer
(d) Gadisagr lake is in4. Rajasthan
(e) Sambhar lake is in5. at Palma
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) River Ganga enters Bangaldesh5. at Palma
(b) Dal and Wular lakes are in1.Kashmir
(c) Killeru lake is in2. Andhra Pradesh
(d) Gadisagr lake is in3. Jaisalmer
(e) Sambhar lake is in4. Rajasthan

2.

Column IColumn IIColumn III
1. The river Indus rises in(a) Baltistan and(A) Bhagirathi
2. The Indus flows through(b) are called(B) Lake Mansarowai
3. The headwater fo the Ganga(c) longer than(C) in the Himalaya
4. The given Yamuna rise from the(d) Tibet, near(D) Gilgit
5. The Brahmaputra river is slightly(e) Yamunotri Glacier(E) the Indus
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. The river Indus rises in(d) Tibet, near(B) Lake Mansarowai
2. The Indus flows through(a) Baltistan and(D) Gilgit
3. The headwater fo the Ganga(b) are called(A) Bhagirathi
4. The given Yamuna rise from the(e) Yamunotri Glacier(C) in the Himalaya
5. The Brahmaputra river is slightly(c) longer than(E) the Indus

Fill in the blanks

1. Brahmaputra is known as the Tsangpo in Tibet and ……………. in Bangladesh.

Answer

Answer: Jamuna


2. The main water divide in Peninsula rlndia is formed by the ……………. .

Answer

Answer: Western ghats


3. The Narmada river rises in the ……………. hills in Madhya Pradesh.

Answer

Answer: Amarkantak lake


4. The ……………. basin covers parts of Madhya Pradesh and Gujarat.

Answer

Answer: Narmada


5. The ……………. river rises in the Satpura range, in the Betul district of Madhya Pradesh.

Answer

Answer: Tapi


6. The ……………. is the largest Peninsular river.

Answer

Answer: Godavari


7. The ……………. river rises in the highlands of Chattisgarh.

Answer

Answer: Mahanadi


8. The length of the Mahanadi river is ……………. km.

Answer

Answer: 860


9. Most of the fresh water lakes are in the ……………. region.

Answer

Answer: Himalayan


10. ……………. are of great value to human beings.

Answer

Answer: Lakes


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Drainage Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 3 Drainage with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Consumer Rights Class 10 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 Economics Objective Questions.

Consumer Rights Class 10 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 10 Exams can download MCQ on Consumer Rights Class 10 with Answers from here. By practicing Class 10 Economics Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 10 SST Economics Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Recently, India has witnessed an upsurge in the number of:
(а) Political parties
(b) Political leaders
(c) Consumer rights
(d) Consumer groups

Answer

Answer: (d) Consumer groups
It was consumer groups.


Question 2.
In which of the following years did United Nations adopt the UN Guide-lines for Consumer Protection:
(a) 1965
(b) 1975
(c) 1985
(d) 1995

Answer

Answer: (c) 1985
In the year 1985.


Question 3.
The Consumer International has 240 organisations from how many of the given counties:
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400

Answer

Answer: (a) 100
In 100 countries.


Question 4.
COPRA was enacted in which of the following years the year:
(a) 1956
(b) 1966
(c) 1976
(d) 1986

Answer

Answer: (d) 1986
It was enacted in 1986.


Question 5.
The Consumer Protection Act is popularly known as:
(a) COPRA
(b) CORPA
(c) CORAP
(d) COPAR

Answer

Answer: (a) COPRA
It is known as COPRA.


Question 6.
The full form of RTI is:
(a) Right to Information
(b) Right to be Informed
(c) Right to Identity
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Right to Information
It is Right to Information.


Question 7.
The full form of MRP is:
(a) Maximum retail price
(b) Maximum retail price
(c) Maximum return price
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Maximum retail price
It is Maximum retail price.


Question 8.
Which of the following are rights of the consumer:
(а) To be informed
(b) To choose
(c) To seek redressal
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
All the above are rights of consumers.


Question 9.
The consumers have the right to seek redressal against:
(a) Fair trade practices and exploitation
(b) Unfair trade practices and exploitation
(c) Quality and quantity
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Unfair trade practices and exploitation
It is always against unfair trade practices and exploitation.


Question 10.
Locally formed consumers organisations are known as:
(a) Consumer forums
(b) Consumer protection councils
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)
They are known as consumer forums or consumer protection councils.


Question 11.
RWA stands for:
(а) Railway Welfare Association
(b) Rapid Welfare Association
(c) Resident Welfare Association
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Resident Welfare Association
It stands for Resident Welfare Association.


Question 12.
The district level courts deal with the cases involving claims upto:
(a) Rs 10 lakhs
(b) Rs. 15 lakhs
(c) Rs. 20 lakhs
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Rs. 20 lakhs
They deal upto 20 lakhs.


Question 13.
The state level courts deal with the cases involving claims between:
(a) Rs. 10 lakhs and Rs. 1 crore
(b) Rs. 15 lakhs and Rs. 1 crore
(c) Rs. 20 lakhs and Rs. 1 crore
(d) Rs. 25 lakhs and Rs. 1 crore

Answer

Answer: (c) Rs. 20 lakhs and Rs. 1 crore
They deal upto Rs. 20 lakhs and Rs. 1 crore.


Question 14.
The national level courts deal with the cases involving claims exceeding:
(a) 1 crore
(b) 2 crores
(c) 2 crores
(d) 4 crores

Answer

Answer: (a) 1 crore
They deal exceeding 1 crore.


Question 15.
Today, there are more than consumer groups in the country:
(a) 400
(b) 500
(c) 600
(d) 700

Answer

Answer: (d) 700
There are more than 700 consumer groups in the country.


Question 16.
We participate in the market both as:
(a) Sellers and buyers
(b) Customers and shopkeepers
(c) Producers and consumers
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Producers and consumers
Market is a place where both producers and consumers participate.


Question 17.
Consumers participate in the market when they:
(a) Sell goods and services that they need
(b) Purchase goods and services that they need
(c) Sell goods and services that they do not need
(d) Purchase goods and services that they need

Answer

Answer: (b) Purchase goods and services that they need
Consumers when they purchase goods and services that they need, participate in the market.


Question 18.
Rules and regulations are needed for producing and selling goods in order:
(a) To promote the market
(b) To fulfil the demands
(c) To promote development
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) To promote
development
To promote development rules and regulations are needed for producing and selling goods.


Question 19.
Rules and regulations are also required for:
(a) Selling goods
(b) Buying goods
(c) For protecting the environment
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) For protecting the
environment
For protecting the environment rules and regulations are also required.


Question 20.
Many people who work in the unorganised sector have to work :
(a) At a low wage
(b) Accept conditions that are not fair
(c) In unhealthy environment
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
All the above factors are possible with people who work in the unorganised sector.


Question 21.
Whenever there is a complaint regarding a good or service, that had been bought, the seller tries to shift all the responsibility:
(a) On the seller
(b) On the manufacture
(c) On nature
(d) On the buyer

Answer

Answer: (d) On the buyer
The seller shifts all responsibilities on the buyer.


Question 22.
The ways in which exploitation happen in the market place:
(a) Shopkeeper weigh less that what they should
(b) Add charges that were not mentioned
(c) Sell adulterate or defective goods
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above
All the above factors are the ways in which exploitation happens in the market place.


Question 23.
Sometimes false information is passed on through the media to :
(а) Sell goods
(b) Buy goods
(c) To make the poster colourful
(d) To attract consumers

Answer

Answer: (d) To attract consumers
To attract consumers, false information is passed on through the media.


Question 24.
A company sold powder milk for babies all over the world as the most scientific product claiming this to be better then:
(a) Cow’s milk
(b) Goat’s milk
(c) Camel’s milk
(d) Mother’s milk

Answer

Answer: (d) Mother’s milk
The company was comparing with mother’s milk.


Question 25.
A long battle had to be fought in courts to make cigarette manufacturing companies accept that their product could lead to:
(a) Heart disease
(b) Lung disease
(c) Breathing problem
(d) Cancer

Answer

Answer: (d) Cancer
Cigarette-smoking causes cancer.


Question 26.
The consumer movement arose out of dissatisfaction of the consumers as:
(a) The sellers were not cooperating with to the consumers
(b) Many fair practices were being indulged in by the sellers
(c) Many unfair practices were being indulged in by the sellers
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Many unfair practices were being indulged in by the sellers
Consumer movement was started because many unfair practices were being indulged in by the sellers.


Question 27.
It was presumed that it was the responsibility of the:
(a) Sellers to be careful while selling a commodity
(b) Manufacturer to produce goods of good quality
(c) Consumers to be careful while buying a commodity or service
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Consumers to be careful while buying a commodity or service
Consumers should always be careful while buying a commodity or service.


Question 28.
It took many years for organizations in India:
(a) To create a pollution free environment
(b) To create awareness about shopkeepers
(c) To create awareness about pollutants.
(d) To create awareness amongst people

Answer

Answer: (d) To create awareness amongst people
It took many years for organisations in India to create awareness amongst people.


Question 29.
In India, the consumer movement originated with the necessity of protecting and promoting the interests of consumers against:
(a) Shopkeepers and manufactures
(b) Un ethical and unfair trade practices
(c) Ethical and unfair trade practices
(d) Ethical and fair trade practices

Answer

Answer: (b) Un ethical and unfair trade practices
The main aim of the consumer movement was to protect and promote the interests of the consumer against unethical and unfair trade practices.


Question 30.
The consumer movement developed in an organised form in the:
(a) 1940s
(b) 1950s
(c) 1960s
(d) 1970s

Answer

Answer: (c) 1960s
It was organised in the 1960s after independence.


Write true (T) or false (F)

1. Consumers participate in the market when they purchase goods and services that they need.

Answer

Answer: True


2. Rules and regulations are not required for protecting the environment.

Answer

Answer: False


3. Money lenders adopt various tricks to bind the borrower.

Answer

Answer: True


4. Rule and regulations are required for the protection of the sellers in the market place.

Answer

Answer: False


5. Individual consumers often find themselves in a strong position.

Answer

Answer: False


6. Exploitation in the market place happens in various ways.

Answer

Answer: True


7. Markets do not work in a fair manner when producers are few and powerful whereas consumers purchase in small amounts and are scattered.

Answer

Answer: True


8. At times false informations is passed on through the media, to attract consumers.

Answer

Answer: True


9. There is a need for rules and regulations to ensure protection for manufactures.

Answer

Answer: False


10. In the past, there was no legal system available to consumers to protect them from exploitation in the market place.

Answer

Answer: True


11. In took some years for organisations, in India to create awareness amongst people.

Answer

Answer: False


12. Till the 1970s, consumer organisations were largely engaged in writing articles and holding exhibitions.

Answer

Answer: True


13. More recently, India witnessed an upsurge in the number of consumer groups.

Answer

Answer: True


14. In 1965 United Nations adopted the UN guidelines for Consumer Protection.

Answer

Answer: False


15. The Consumer Protection Act was enacted in 1987.

Answer

Answer: False


16. Consumers can complain and ask for compensation or replacement if the product proves to be defective in any manner.

Answer

Answer: True


17. If people sell medicines that have expired no action can be taken against them.

Answer

Answer: False


18. One can protest and complain if some-one sells a good at more than the printed price on the packet.

Answer

Answer: True


19. MRP refers to minimum retail price.

Answer

Answer: False


20. RTI ensures its citizens all the information about the functions of government departments.

Answer

Answer: True


21. Any consumer who receives a service has the right to choose whether to continue to receive the service.

Answer

Answer: True


22. Consumers do not have the right to seek redressal against unfair trade practices and exploitation.

Answer

Answer: False


23. If any damage is done to a consumer, he/she has the right to get compensation depending on the degree of damage.

Answer

Answer: True


24. The consumer movement in India has led to the formation of consumer forums.

Answer

Answer: True


25. Consumer protection councils do not guide consumers how to file cases in the consumer court.

Answer

Answer: False


26. Now-a-days if you want a gas connection, you have to buy a gas stove with the gas cylinder.

Answer

Answer: False


27. The district level court deals with the cases involving claims upto Rs. 20 lakhs.

Answer

Answer: True


28. The consumers do not have the right to represent in the consumer courts.

Answer

Answer: False


29. Logos and certification help consumers get assurance of quality while purchasing the goods and services.

Answer

Answer: True


30. Consumer redressal process is becommg cumbersome, expensive and time consuming.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-IIColumn-III
 1. Rules and regulations are required(a) started in(A) consumers
2. In India, consumer movement(b) in the number of(B) consumer groups
3. Recently, India witnessed an upsurge (c) enacted in(C) in 1985
4. Consumer Protection Act was(d) consumer protection(D) the 1960s
5. UN adopted the UN Guidelines for(e) for protection of(E) 1986
Answer

Answer:

Column-IColumn-IIColumn-III
 1. Rules and regulations are required(e) for protection of(A) consumers
2. In India, consumer movement(a) started in(D) the 1960s
3. Recently, India witnessed an upsurge(b) in the number of(B) consumer groups
4. Consumer Protection Act was(c) enacted in(E) 1986
5. UN adopted the UN Guidelines for(d) consumer protection(C) in 1985

2.

Column-AColumn-B
1. Right to Information(а) To get compensation on the degree of damage
2. Right to seek redressal(b) Can go to the consumer courts
3. Right to choose(c) related to household complaints
4. Right to represent(d) to continue the service or not
5. RWAs(e) wanting details of ingredients of a food product
Answer

Answer:

Column-AColumn-B
1. Right to Information(e) wanting details of ingredients of a food product
2. Right to seek redressal(а) To get compensation on the degree of damage
3. Right to choose(d) to continue the service or not
4. Right to represent(b) Can go to the consumer courts
5. RWAs(c) related to household complaints

Fill in the blanks

1. ……………………… participate in the market place when they purchase goods and services that they need.

Answer

Answer Consumers


2. Whenever there is a complaint regarding a good or service that had been brought, the seller tries to shift all the responsibility on to the ……………………… .

Answer

Answer: buyer


3. At times ……………………… information is passed on through the media, to attract consumers.

Answer

Answer: false


4. The consumer movement arose out of dissatisfaction of the consumers as many ……………………… practices were being indulged in by the sellers.

Answer

Answer: unfair


5. It took many years for organisations in India, to create ……………………… amongst people.

Answer

Answer: awareness


6. Till the ……………………… consumer organisations were largely engaged in writing articles and holding exhibitions.

Answer

Answer: 1970s


7. More recently, India witnessed an ……………………… in the number of consumer groups.

Answer

Answer: upsurge


8. Today, consumer International has become an umbrella body of ……………………… organisations from over 100 countries.

Answer

Answer: 240


9. We often see bad quality of goods in the market place because the ……………………… of these rules in weak and the consumer movement is also not strong enough.

Answer

Answer: supervision


10. Consumers have the right to be ……………………… about the particulars of goods and services that they purchase.

Answer

Answer: informed


11. Consumers can complain and ask for ……………………… or replacement if the product proves to be defective in any manner.

Answer

Answer: compensation


12. The consumer has the right to ……………………… whether to continue any service or not.

Answer

Answer: choose


13. Consumers have the right to seek ……………………… against unfair trade practices and exploitation.

Answer

Answer: redressal


14. The consumer movement in India has led to the formation of various organisations called consumer ……………………… .

Answer

Answer: forums


15. COPRA has enabled us as consumers to have the right to ……………………… in the consumer courts.

Answer

Answer: represent.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Consumer Rights Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 10 Economics Chapter 5 Consumer Rights with Answers Read More »

A Tale of Two Birds Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 1 A Tale of Two Birds with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Tale of Two Birds Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Tale of Two Birds Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 1 A Tale of Two Birds with Answers

Enhance your subject knowledge through A Tale of Two Birds MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Tale of Two Birds provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th A Tale of Two Birds MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

Question 1.
Where did the bird and her new born babies live?
(a) in a house
(b) in a farm
(c) in a forest
(d) in a burrow

Answer

Answer: (c) in a forest


Question 2.
Who killed the mother bird?
(a) a hunter
(b) a storm
(c) a peasant
(d) a parasite

Answer

Answer: (b) a storm


Question 3.
What for did the king come to the forest?
(a) hunting
(b) amusement
(c) resting
(d) none of these

Answer

Answer: (a) hunting


Question 4.
What did the king see in the forest?
(a) a tiger
(b) a deer
(c) a lion
(d) a rabbit

Answer

Answer: (b) a deer


Question 5.
Why did the king lose his way in the forest?
(a) he was not known to the place
(b) his horse put him on the wrong
(c) he had gone deep into the forest
(d) none of these

Answer

Answer: (c) he had gone deep into the forest


Question 6.
Where did the king go?
(a) to a house
(b) to a temple
(c) to a palace
(d) to a cave

Answer

Answer: (d) to a cave


Question 7.
Whom did he see there?
(a) a brown bird
(b) a guard
(c) a wicked man
(d) a holy man

Answer

Answer: (a) a brown bird


Question 8.
Who said this, “Quick! Hurry up! Come and take his jewels and his horse.”
(a) the wicked man
(b) the guard
(c) the wicked brown bird
(d) none of these

Answer

Answer: (c) the wicked brown bird


Question 9.
What did the king do then?
(a) stole the jewels
(b) stole the horse
(c) went into the cave
(d) rode away

Answer

Answer: (d) rode away


Question 10.
Where did the king go next?
(a) to a house
(b) to a palace
(c) to an ashram
(d) to a temple

Answer

Answer: (c) to an ashram


Question 11.
“Welcome to the ashram”. Who greeted the king?
(a) the rishi
(b) the guard
(c) the wicked bird
(d) the bird

Answer

Answer: (d) the bird


Question 12.
Who asked the king to share his food?
(a) the rishi
(b) the guard
(c) the bird
(d) the dacoits

Answer

Answer: (a) the rishi


Question 13.
Who told the story of two birds to the king?
(a) the bird
(b) a common man
(c) the dacoits
(d) the rishi

Answer

Answer: (d) the rishi


Question 14.
Who said this, “A man is known by the company he keeps.”
(a) the holy man
(b) the king
(c) the bird
(d) none of these

Answer

Answer: (a) the holy man


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English A Pact with the Sun Chapter 1 A Tale of Two Birds with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English A Tale of Two Birds MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Tale of Two Birds Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 1 Read More »

Tenses MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Tenses Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Tenses Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Tenses Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Tenses with Answers

Enhance your subject knowledge through Tenses MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Tenses provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Tenses MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following sentences carefully and fill in the correct form of verb:

Question 1.
My friends ……………… the prime minister yesterday. (see)
(a) saw
(b) sees
(c) have seen
(d) are seeing

Answer

Answer: (a) saw


Question 2.
I ……………………. in this school since 1975. (study)
(a) will study
(b) have been studying
(c) study
(d) studied

Answer

Answer: (b) have been studying


Question 3.
The lamp has ………………… out. (go)
(a) gone
(b) going
(c) went
(d) will go

Answer

Answer: (a) gone


Question 4.
I …………………. him here yesterday. (expect)
(a) is expecting
(b) expected
(c) am expecting
(d) will expect

Answer

Answer: (b) expected


Question 5.
My brother ……………… the B.A. examination this year. (pass)
(a) has passed
(b) will pass
(c) passes
(d) passed

Answer

Answer: (a) has passed


Question 6.
Pt. Nehru …………………… born on 14th november. (b)
(a) is
(b) was
(c) will be
(d) has

Answer

Answer: (b) was


Question 7.
My father ……………… to me every week. (write)
(a) is writing
(b) wrote
(c) writes
(d) will be writing

Answer

Answer: (c) writes


Question 8.
As soon as I ……………….. the lion, I ran away. (see)
(a) will see
(b) seen
(c) see
(d) saw

Answer

Answer: (d) saw


Question 9.
If Seema works hard, she ………………… (pass)
(a) passes
(b) has passed
(c) will
(d) passed

Answer

Answer: (c) will


Question 10.
Do they ………………….. Diwali every year? (celebrate)
(a) celebrate
(b) celebrated
(c) will celebrate
(d) celebrating

Answer

Answer: (a) celebrate


Question 11.
The earth …………….. round the sun. (move)
(a) will move
(b) has moved
(c) moved
(d) moves

Answer

Answer: (d) moves


Question 12.
He …………………. a novel now a days. (write)
(a) is writing
(b) wrote
(c) will write
(d) has written

Answer

Answer: (a) is writing


Question 13.
I …………………. this film several times. (see)
(a) saw
(b) have seen
(c) am seeing
(d) has seen

Answer

Answer: (b) have seen


Question 14.
I ………………. my work before he came. (finish)
(a) will finish
(b) finished
(c) had finished
(d) finishes

Answer

Answer: (c) had finished


Question 15.
He ………………… to see me yesterday. (come)
(a) will come
(b) is coming
(c) came
(d) has come

Answer

Answer: (c) came


Question 16.
The hen …………………. four eggs daily. (lay)
(a) is laying
(b) lays
(c) will lay
(d) lay

Answer

Answer: (b) lays


Question 17.
I always ………………. the truth. (speak)
(a) speak
(b) speaks
(c) will speak
(d) spoke

Answer

Answer: (a) speak


Question 18.
He ………………… tea now. (take)
(a) will take
(b) is taking
(c) takes
(d) took

Answer

Answer: (b) is taking


Question 19.
When I reached his house he ……………….. (sleep)
(a) was sleeping
(b) had been slept
(c) will sleep
(d) sleeps

Answer

Answer: (a) was sleeping


Question 20.
Did you ……………….. this colour. (choose)
(a) chose
(b) choose
(c) chooses
(d) will choose

Answer

Answer: (b) choose


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Tenses Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Tenses MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Tenses MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided How, When and Where Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 History Objective Questions.

How, When and Where Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on How, When and Where Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Who was the Scottish economist and political philosopher during 1817?
(a) Wellesley
(b) James Princep
(c) Canning
(d) James Mill

Answer

Answer: (d) James Mill


Question 2.
Other the keeping Records, the practice which became common in colonial administration:
(a) Editing
(b) Reading
(c) Surveying
(d) Competing

Answer

Answer: (c) Surveying


Question 3.
The National Archives of India came up in:
(a) 1920
(6) 1910
(c) 1935
(d) 1915

Answer

Answer: (a) 1920


Question 4.
Those who are specialised in art of beautiful writing:
(a) Literate
(b) Caligraphists
(c) Artists
(d) Novelists

Answer

Answer: (b) Caligraphists


Question 5.
Who was the last Viceroy of India?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Canning
(c) Lord Harding
(d) Lord Mountbatten

Answer

Answer: (d) Lord Mountbatten
The histories began with the rule of the first Governor-General, Warren Hastings, and ended with the last Viceroy, Lord Mountbatten.


Question 6.
How did many historians refer British period in India as?
(a) Modern
(b) Colonial
(c) Political subjugation
(d) None of these
Match the following

Answer

Answer: (b) Colonial
Many historians refer to this period as ‘colonial’. They established control over the economy and society, collected revenue to meet all their expenses, bought the goods they wanted at low prices.


Question 7.
At present about what Historians do not write?
(a) How people earned their livelihood
(b) What was produced
(c) How markets came up
(d) Kings and battles

Answer

Answer: (c) How markets came up
Historian looks at how people earned their livelihood, what they produced and ate how cities developed and not about markets came up, how kingdoms were formed and new ideas spread, and how cultures and society changed.


Question 8.
What do you mean by Colonisation?
(a) Conquest of one country by another.
(b) Subjugation of two country by another country.
(c) Subjugation of one country by another
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Subjugation of one country by another
Colonisation means Subjugation of one country by another, leading to political, social and economic changes.


Question 9.
Who produced first map of India?
(a) James Mill
(b) James Rennel
(c) William
(d) None of these

Answer

Answer: (b) James Rennel
James Rennel was asked by Robert Clive to produce maps of Hindustan. An enthusiastic supporter of British conquest of India, Rennel saw preparation of maps as essential to the process of domination.


Question 10.
Where was National Archives in India located?
(a) Mumbai
(b) Madras
(c) Delhi
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Delhi
The National Archives in India came up in 1920s and it is located in Delhi. The National Museum and the National Archives were both located close to the Vice regal Palace.


Question 11.
Who was Warren Hastings?
(a) Last Governor General
(b) First Governor General
(c) First Indian Governor General
(d) None of these

Answer

Answer: (b) First Governor General
Warren hasting was the first Governor General of India. These histories began with the rule of the first Governor-General, Warren Hastings and ended with the last Viceroy, Lord Mountbatten.


Question 12.
What are the sources of information of the periods?
(a) Primary sources
(b) Secondary sources
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
The sources of information of periods are Primary sources and Secondary sources. Time does not have to be always precisely dated in terms of a particular year or a month.


Question 13.
Who was James Mill?
(a) Indian economist
(b) Scottish economist
(c) British economist
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Scottish economist
James Mill was a Scottish economist and a political philosopher who published a massive three volume, work.


Question 14.
What do you mean by contemporary?
(a) The term refers to the future period.
(b) The term refers to the present period.
(c) The term refers to the past period.
(d) None of these

Answer

Answer: (b) The term refers to the present period.
Contemporary means the term refers to the present or modern period or belonging to the present time.


Question 15.
What do you mean by Survey?
(a) A study of Animals
(b) A study or investigation of important facts
(c) A study of birds
(d) None of these

Answer

Answer: (b) A study or investigation of important facts
Survey means a study or investigation of important facts and figures regarding a particular subject, topic or a country for acquiring additional and specific information for further study or investigation.


Question 16.
When did the National Archives came up in India?
(a) 1875
(b) 1956
(c) 1920
(d) 1985

Answer

Answer: (c) 1920
The National Archives of India came up in the 1920s. When New Delhi was built, the National Museum and the National Archives were both located close to the Vice regal Palace.


Question 17.
In which year James Mill published ‘A History of British India’?
(a) 1817
(b) 1896
(c) 1853
(d) 1800

Answer

Answer: (a) 1817
In 1817, James Mill, a Scottish economist and political philosopher, published a massive three-volume work ‘A History of British India’.


Question 18.
What is Renaissance?
(a) Re-marriage
(b) Re-birth
(c) Re-appointment
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Re-birth
It means re-birth and refers to European history from 14th to 16th century when there was revival of art, learning and culture.


Question 19.
What is a Directory?
(a) Gave the right to speak to the citizens
(b) Gave the right to vote to the citizens
(c) Gave the right to freedom to the citizens
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Gave the right to vote to the citizens
Directory was an executive council in frame which was set up under the new constitution in 1795. It gave the right to vote to the citizens.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Battle of 1857(a) Prince Arthur
2. Warren Hastings(b) Map of Hindustan
3. Duke of Connaught(c) Sepoy Mutiny
4. James Rennel(d) 1773
5. James Mill(e) 1817
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Battle of 1857(c) Sepoy Mutiny
2. Warren Hastings(d) 1773
3. Duke of Connaught(a) Prince Arthur
4. James Rennel(b) Map of Hindustan
5. James Mill(e) 1817

Fill in the blanks

1. Britannia was the symbol of ……………………… .

Answer

Answer: Power


2. Warren Hastings became the first Governor General of India in ……………………… .

Answer

Answer: 1773


3. Last ……………………… of India was Lord Mountbatten.

Answer

Answer: Viceory


Picture Based Questions

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1
1. What does the picture describes?
2. When was the building made?
3. How is it related to British Rule.

Answer

Answer:
1. The picture is a building called ‘National Archives in India’.
2. The Building was made in 1920’s.
3. The Building reflects the importance of this institution in relation to British.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of How, When and Where Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Read More »

error: Content is protected !!