MCQ Questions

MCQ Questions for Class 11 Economics with Answers PDF Download Chapter Wise

Are you guys looking for Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 Economics with Answers PDF Free Download? You came to the right page. We as a team researched & gathered CBSE Class 11 Economics MCQs Multiple Choice Questions with Answers. By practicing with these Class 11th Economics Objective Questions you can learn all concepts easily and score maximum marks in the MCQ sections. Go ahead and find Economics Quiz Questions with Answers for Class 11 in PDF format.

Class 11 Economics MCQs Multiple Choice Questions with Answers

With the help of our provided Class 11 Economics MCQ, you can answer any type of questions in the final exams and competitive exams. You can learn different ways of questions for each chapter from this MCQ of Economics Class 11 with Answers along with a detailed explanation to grasp the concept behind it.

So, click on the below chapter-wise MCQ Questions for Class 11 Economics with Answers links and download them offline for further practice sections.

MCQ Questions for Class 11 Economics: Statistics for Economics

MCQ Questions for Class 11 Microeconomics: Introductory Microeconomics

  1. Introduction to Micro Economics Class 11 MCQ Questions
  2. Theory of Consumer Behaviour Class 11 MCQ Questions
  3. Production and Costs Class 11 MCQ Questions
  4. The Theory of the Firm under Perfect Competition Class 11 MCQ Questions
  5. Market Equilibrium Class 11 MCQ Questions
  6. Non-competitive Markets Class 11 MCQ Questions

We wish the data shed here on Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 11 Economics with Answers benefits you all to some extent. If you need any kind of assistance while practicing CBSE Class 11 Economics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please drop your comment below and we’ll get back to you asap with a possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Economics with Answers PDF Download Chapter Wise Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 2 Relations and Functions with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 2 Relations and Functions with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Relations and Functions Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 2 Relations and Functions Objective Questions.

Relations and Functions Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Relations and Functions Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Relations and Functions Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Relations and Functions Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The domain of the function 7-xPx-3 is
(a) {1, 2, 3}
(b) {3, 4, 5, 6}
(c) {3, 4, 5}
(d) {1, 2, 3, 4, 5}

Answer

Answer: (c) {3, 4, 5}
The function f(x) = 7-xPx-3 is defined only if x is an integer satisfying the following inequalities:
1. 7 – x ≥ 0
2. x – 3 ≥ 0
3. 7 – x ≥ x – 3
Now, from 1, we get x ≤ 7 ……… 4
from 2, we get x ≥ 3 ……………. 5
and from 2, we get x ≤ 5 ………. 6
From 4, 5 and 6, we get
3 ≤ x ≤ 5
So, the domain is {3, 4, 5}


Question 2.
The domain of tan-1 (2x + 1) is
(a) R
(b) R – {1/2}
(c) R – {-1/2}
(d) None of these

Answer

Answer: (a) R
Since tan-1 x exists if x ∈ (-∞, ∞)
So, tan-1 (2x + 1) is defined if
-∞ < 2x + 1 < ∞
⇒ -∞ < x < ∞
⇒ x ∈ (-∞, ∞)
⇒ x ∈ R
So, domain of tan-1 (2x + 1) is R.


Question 3.
Two functions f and g are said to be equal if f
(a) the domain of f = the domain of g
(b) the co-domain of f = the co-domain of g
(c) f(x) = g(x) for all x
(d) all of above

Answer

Answer: (d) all of above
Two functions f and g are said to be equal if f
1. the domain of f = the domain of g
2. the co-domain of f = the co-domain of g
3. f(x) = g(x) for all x


Question 4.
If the function f : R → R be given by f(x) = x² + 2 and g : R → R is given by g(x) = x/(x – 1). The value of gof(x) is
(a) (x² + 2)/(x² + 1)
(b) x²/(x² + 1)
(c) x²/(x² + 2)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) (x² + 2)/(x² + 1)
Given f(x) = x² + 2 and g(x) = x/(x – 1)
Now, gof(x) = g(x² + 2) = (x² + 2)/(x² + 2 – 1) = (x² + 2)/(x² + 1)


Question 5.
Given g(1) = 1 and g(2) = 3. If g(x) is described by the formula g(x) = ax + b, then the value of a and b is
(a) 2, 1
(b) -2, 1
(c) 2, -1
(d) -2, -1

Answer

Answer: (c) 2, -1
Given, g(x) = ax + b
Again, g(1) = 1
⇒ a × 1 + b = 1
⇒ a + b = 1 ……… 1
and g(2) = 3
⇒ a × 2 + b = 3
⇒ 2a + b = 3 …….. 2
Solve equation 1 and 2, we get
a = 2, b = -1


Question 6.
Let f : R → R be a function given by f(x) = x² + 1 then the value of f-1 (26) is
(a) 5
(b) -5
(c) ±5
(d) None of these

Answer

Answer: (c) ±5
Let y = f(x) = x² + 1
⇒ y = x² + 1
⇒ y – 1 = x²
⇒ x = ±√(y – 1)
⇒ f-1 (x) = ±√(x – 1)
Now, f-1 (26) = ±√(26 – 1)
⇒ f-1 (26) = ±√(25)
⇒ f-1 (26) = ±5


Question 7.
the function f(x) = x – [x] has period of
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (b) 1
Let T is a positive real number.
Let f(x) is periodic with period T.
Now, f(x + T) = f(x), for all x ∈ R
⇒ x + T – [x + T] = x – [x] , for all x ∈ R
⇒ [x + T] – [x] = T, for all x ∈ R
Thus, there exist T > 0 such that f(x + T) = f(x) for all x ∈ R
Now, the smallest value of T satisfying f(x + T) = f(x) for all x ∈ R is 1
So, f(x) = x – [x] has period 1


Question 8.
The function f(x) = sin (‎πx/2) + cos (πx/2) is periodic with period
(a) 4
(b) 6
(c) 12
(d) 24

Answer

Answer: (a) 4
Period of sin (‎πx/2) = 2π/(π/2) = 4
Period of cos (πx/2) = 2π/(π/2) = 4
So, period of f(x) = LCM (4, 4) = 4


Question 9.
The domain of the function f(x) = x/(1 + x²) is
(a) R – {1}
(b) R – {-1}
(c) R
(d) None of these

Answer

Answer: (c) R
Given, function f(x) = x/(1 + x²)
Since f(x) is defined for all real values of x.
So, domain(f) = R


Question 10.
If f : R → R is defined by f(x) = x² – 3x + 2, the f(f(y)) is
(a) x4 + 6x³ + 10x² + 3x
(b) x4 – 6x³ + 10x² + 3x
(c) x4 + 6x³ + 10x² – 3x
(d) x4 – 6x³ + 10x² – 3x

Answer

Answer: (d) x4 – 6x³ + 10x² – 3x
Given, f(x) = x² – 3x + 2
Now, f(f(y)) = f(x² – 3x + 2)
= (x² – 3x + 2)² – 3(x² – 3x + 2) + 2
= x4 – 6x³ + 10x² – 3x


Question 11.
If n is the smallest natural number such that n + 2n + 3n + …. + 99n is a perfect square, then the number of digits in square of n is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3
Given that
n + 2n + 3n + …. + 99n
= n × (1 + 2 + 3 + …….. + 99)
= (n × 99 × 100)/2
= n × 99 × 50
= n × 9 × 11 × 2 × 25
To make it perfect square we need 2 × 11
So n = 2 × 11 = 22
Now n² = 22 × 22 = 484
So, the number of digit in n² = 3


Question 12.
Let f : R – R be a function defined by f(x) = cos(5x + 2), then f is
(a) injective
(b) surjective
(c) bijective
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these
Given, f(x) = cos(2x + 5)
Period of f(x) = 2π/5
Since f(x) is a periodic function with period 2π/5, so it is not injective.
The function f is not surjective also as its range [-1, 1] is a proper subset of its co-domain R


Question 13.
The function f(x) = sin (‎πx/2) + 2cos (πx/3) – tan (πx/4) is periodic with period
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12

Answer

Answer: (d) 12
Period of sin (‎πx/2) = 2π/(π/2) = 4
Period of cos (πx/3) = 2π/(π/3) = 6
Period of tan (πx/4) = π/(π/4) = 4
So, period of f(x) = LCM (4, 6, 4) = 12


Question 14.
If the function f : R → R be given by f(x) = x² + 2 and g : R → R is given by g(x) = x/(x – 1). The value of gof(x) is
(a) (x² + 2)/(x² + 1)
(b) x²/(x² + 1)
(c) x²/(x² + 2)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) (x² + 2)/(x² + 1)
Given f(x) = x² + 2 and g(x) = x/(x – 1)
Now, gof(x) = g(x² + 2) = (x² + 2)/(x² + 2 – 1) = (x² + 2)/(x² + 1)


Question 15.
The domain of the function 7-xPx-3 is
(a) {1, 2, 3}
(b) {3, 4, 5, 6}
(c) {3, 4, 5}
(d) {1, 2, 3, 4, 5}

Answer

Answer: (c) {3, 4, 5}
The function f(x) = 7-xPx-3 is defined only if x is an integer satisfying the following inequalities:
1. 7 – x ≥ 0
2. x – 3 ≥ 0
3. 7 – x ≥ x – 3
Now, from 1, we get x ≤ 7 ………4
from 2, we get x ≥ 3 …………….5
and from 2, we get x ≤ 5 ……….6
From 4, 5 and 6, we get
3 ≤ x ≤ 5
So, the domain is {3, 4, 5}


Question 16.
If f(x) = ex and g(x) = loge x then the value of fog(1) is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 1
Given, f(x) = ex
and g(x) = logx
fog(x) = f(g(x))
= f (logx)
= elog x
= x
So, fog(1) = 1


Question 17.
A relation R is defined from the set of integers to the set of real numbers as (x, y) = R if x² + y² = 16 then the domain of R is
(a) (0, 4, 4)
(b) (0, -4, 4)
(c) (0, -4, -4)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) (0, -4, 4)
Given that:
(x, y) ∈ R ⇔ x² + y² = 16
⇔ y = ±√(16 – x²)
when x = 0 ⇒ y = ±4
(0, 4) ∈ R and (0, -4) ∈ R
when x = ±4 ⇒ y = 0
(4, 0) ∈ R and (-4, 0) ∈ R
Now for other integral values of x, y is not an integer.
Hence R = {(0, 4), (0, -4), (4, 0), (-4, 0)}
So, Domain(R) = {0, -4, 4}


Question 18.
The period of the function f(x) = sin (2πx/3) + cos (πx/3)
(a) 3
(b) 4
(c) 12
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 12
Given, function f(x) = sin (2πx/3) + cos (πx/2)
Now, period of sin (2πx/3) = 2π/{(2π/3)} = (2π × 3)/(2π) = 3
and period of cos (πx/2) = 2π/{(π/2)} = (2π × 2)/(π) = 2 × 2 = 4
Now, period of f(x) = LCM(3, 4) = 12
Hence, period of function f(x) = sin (2πx/3) + cos (πx/2) is 12


Question 19.
If f(x) = ax + b and g(x) = cx + d and f{g(x)} = g{f(x)} then
(a) f(a) = g(c)
(b) f(b) = g(b)
(c) f(d) = g(b)
(d) f(c) = g(a)

Answer

Answer: (c) f(d) = g(b)
Given, f(x) = ax + b and g(x) = cx + d and
Now, f{g(x)} = g{f(x)}
⇒ f{cx + d} = g{ax + b}
⇒ a(cx + d) + b = c(ax + b) + d
⇒ ad + b = cb + d
⇒ f(d) = g(b)


Question 20.
The domain of the function f (x) = 1/(2 – cos 3x) is
(a) (1/3, 1)
(b) [1/3, 1)
(c) (1/3, 1]
(d) R

Answer

Answer: (d) R
Given
function is f(x) = 1/(2 – cos 3x)
Since -1 ≤ cos 3x ≤ 1 for all x ∈ R
So, -1 ≤ 2 – cos 3x ≤ 1 for all x ∈ R
⇒ f(x) is defined for all x ∈ R
So, domain of f(x) is R


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 2 Relations and Functions with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Relations and Functions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 2 Relations and Functions with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Trigonometric Functions Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions Objective Questions.

Trigonometric Functions Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Trigonometric Functions Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Trigonometric Functions Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Trigonometric Functions Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The value of sin 15 + cos 15 is
(a) 1
(b) 1/2
(c) √3/2
(d) √3

Answer

Answer: (c) √3/2
Given, sin 15 + cos 15
= sin 15 + cos(90 – 15)
= sin 15 + sin 15
= 2 × sin 45 × cos 30
= 2 × (1/√2) × (√3/2)
= √3/2


Question 2.
The value of tan A/2 – cot A/2 + 2cot A is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of these

Answer

Answer: (a) 0
Given, tan A/2 – cot A/2 + 2cot A
= {sin(A/2)/cos(A/2)} – {cos(A/2)/sin(A/2)} + 2cotA
= {sin² (A/2) – cos² (A/2)}/{cos(A/2) × sin(A/2)} + 2cotA
= -{cos² (A/2) – sin² (A/2)}/{cos(A/2) × sin(A/2)} + 2cotA
= -{cosA}/{cos(A/2) × sin(A/2)} + 2cotA (since cos² A – sin² A = cos²A )
= -{cos(2A/2)}/{cos(A/2) × sin(A/2)} + 2cotA
= -{2 × cosA}/{2 × cos(A/2) × sin(A/2)} + 2cotA
= -{2cosA}/{sin(2A/2)} + 2cotA
= {-(2cosA)/(sinA)} + 2cotA (since sin2A = 2 × sinA × cosA)
= -2cotA + 2cotA
= 0


Question 3.
The value of 4 × sin x × sin(x + π/3) × sin(x + 2π/3) is
(a) sin x
(b) sin 2x
(c) sin 3x
(d) sin 4x

Answer

Answer: (c) sin 3x
Given, 4 × sin x × sin(x + π/3) × sin(x + 2π/3)
= 4 × sin x × {sin x × cos π/3 + cos x × sin π/3} × {sin x × cos 2π/3 + cos x × sin 2π/3}
= 4 × sin x × {(sin x)/2 + (√3 × cos x)/2} × {-(sin x)/2 + (√3 × cos x)/2}
= 4 × sin x × {-(sin² x)/4 + (3 × cos² x)/4}
= sin x × {-sin² x + 3 × cos² x}
= sin x × {-sin² x + 3 × (1 – sin² x)}
= sin x × {-sin² x + 3 – 3 × sin² x}
= sin x × {3 – 4 × sin² x}
= 3 × sin x – 4sin³ x
= sin 3x
So, 4 × sin x × sin(x + π/3) × sin(x + 2π/3) = sin 3x


Question 4.
If tan x = (cos 9 + sin 9)/(cos 9 – sin 9), then x =
(a) 45
(b) 54
(c) 36
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 54
Given, tan x = (cos 9 + sin 9)/(cos 9 – sin 9)
⇒ tan x = {cos 9(1 + sin 9/cos 9)}/{cos 9(1 – sin 9/cos 9)}
⇒ tan x = (1 + tan 9)}/(1 – tan 9)
⇒ tan x = (tan 45 + tan 9)}/(1 – tan 45 × tan 9) {since tan 45 = 1}
⇒ tan x = tan(45 + 9) {Apply tan(A + B) formula}
⇒ tan x = tan(54)
⇒ x = 54


Question 5.
In a triangle ABC, sin A – cos B = cos C, then angle B is
(a) π/2
(b) π/3
(c) π/4
(d) π/6

Answer

Answer: (a) π/2
Given, sin A – cos B = sin C
⇒ sin A = cos B + sin C
⇒ 2 × sin (A/2) × cos (A/2) = 2 × cos {(B + C)/2} × cos {(B – C)/2}
⇒ 2 × sin (A/2) × cos (A/2) = 2 × cos {π/2 – A/2} × cos {(B – C)/2}
⇒ 2 × sin (A/2) × cos (A/2) = 2 × sin (A/2) × cos {(B – C)/2}
⇒ cos (A/2) = cos {(B – C)/2}
⇒ A/2 = (B – C)/2
⇒ A = B – C
⇒ B = A + C
⇒ B = π – B {Since A + B + C = π}
⇒ 2B = π
⇒ B = π/2


Question 6.
The value of cos 420° is
(a) 0
(b) 1
(c) 1/2
(d) √3/2

Answer

Answer: (c) 1/2
cos 420° = cos(360° + 60° ) = cos 60° = 1/2


Question 7.
If in a triangle ABC, tan A + tan B + tan C = 6 then the value of cot A × cot B × cot C is
(a) 1/2
(b) 1/3
(c) 1/4
(d) 1/6

Answer

Answer: (d) 1/6
Given tanA + tanB + tanC = 6
Now tan(A + B + C) = {(tanA + tanB + tanC) – tanA × tanB × tanC}/{1 – (tanA × tanB + tanB × tanC + tanA × tanC)}
We know that,
A + B + C = π
⇒ tan(A + B + C) = tan π
⇒ tan(A + B + C) = 0
Now
0 = {(tanA + tanB + tanC) – tanA × tanB × tanC}/{1 – (tanA × tanB + tanB × tanC + tanA × tanC)}
⇒ tanA + tanB + tanC – tanA × tanB × tanC = 0
⇒ tanA + tanB + tanC = tanA × tanB × tanC
⇒ tanA × tanB × tanC = 6
⇒ (1/cotA) × (1/cotB) × (1/cotC) = 6
⇒ 1/(cot A × cot B × cot C) = 6
⇒ cot A × cot B × cot C = 1/6


Question 8.
If a × cos x + b × cos x = c, then the value of (a × sin x – b × cos x)² is
(a) a² + b² + c²
(b) a² – b² – c²
(c) a² – b² + c²
(d) a² + b² – c²

Answer

Answer: (d) a² + b² – c²
We have
(a × cos x + b × sin x)² + (a × sin x – b × cos x)² = a² + b²
⇒ c² + (a × sin x – b × cos x)² = a² + b²
⇒ (a × sin x – b × cos x)² = a² + b² – c²


Question 9.
When the length of the shadow of a pole is equal to the height of the pole, then the elevation of source of light is
(a) 30°
(b) 60°
(c) 75°
(d) 45°

Answer

Answer: (d) 45°
MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions with Answers 1
Let AB is the length of the pole and BC is the shadow of the pole.
Given AB = BC
Now from triangle ABC,
tan θ = AB/BC
⇒ tan θ = 1
⇒ θ = 45°
So, the elevation of source of light is 45°


Question 10.
In any triangle ABC, if cos A/a = cos B/b = cos C/c and the side a = 2, then the area of the triangle is
(a) √3
(b) √3/4
(c) √3/2
(d) 1/√3

Answer

Answer: (a) √3
Given cos A/a = cos B/b = cos C/c
= cos A/k × sin A = cos B/k × sin B = cos C/k × sin C {since sin A/a = sin B/b = sin C/c = k}
= cot A = cot B = cot C
⇒ A = B = C = 60
So, triangle ABS is equilateral.
Now area of the triangle = (√3/4) × a² = (√3/4) × 2² = (√3/4) × 4 = √3


Question 11.
The least values of cos² θ + sec² θ is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) more than 2

Answer

Answer: (c) 2
If a × cos² θ + b × sec² θ is given,
then the least value = 2√ab
Now given, cos² θ + sec² θ
Here, a = 1, b = 1
Now, least value = 2√(1 × 1) = 2 × 1 = 2


Question 12.
The equation (cos p – 1) x² + cos p × x + sin p = 0, where x is a variable, has real roots. Then the interval of p may be any one of the following:
(a) (0, π)
(b) (−π/2, π/2)
(c) (0, π)
(d) (−π, 0)

Answer

Answer: (a) (0, π)
The equation (cos p – 1)
x² + cos p × x + sin p = 0, where x is a variable, has real roots.
Now, for real roots,
Discriminant ≥ 0
⇒ cos² p – 4(cosp – 1)sinp ≥ 0
⇒ (cosp – 2sinp)² – 4sin² p + 4sinp ≥ 0
⇒ (cosp – 2sinp)² + 4sin p(1 – sinp) ≥ 0 ………..1
Now, 1 – sinp ≥ 0
⇒ For all real p such that 0 < p < π
So that 4sin p(1 – sinp) ≥ 0
So, p ∈ (0, π)


Question 13.
The value of (sec 8A – 1)/(sec 4A – 1) is
(a) 0
(b) 1
(c) tan 8A/tan 2A
(d) tan 2A/tan 8A

Answer

Answer: (c) tan 8A/tan 2A
Given, (sec 8A – 1)/(sec 4A – 1)
= (1/cos 8A – 1)/(1/cos 4A – 1)
= {(1 – cos 8A)/cos 8A}/{(1 – cos 4A)/cos 4A}
= {(1 – cos 8A) × cos 4A}/{(1 – cos 4A) × cos 8A}
= (2sin² 4A × cos 4A}/{2sin² 2A × cos 8A} {since cos 2A = 1 – 2sin² A}
= (2sin 4A × sin 4A × cos 4A}/{2sin 2A × sin 2A × cos 8A}
= (sin 8A × sin 4A}/{2sin 2A × sin 2A × cos 8A} {since sin 2A = 2×sin A × cos A}
= (sin 8A × 2sin 2A × cos 2A}/{2sin 2A × sin 2A × cos 8A}
= (sin 8A × cos 2A}/{sin 2A × cos 8A}
= (sin 8A/cos 8A)/(sin 2A/cos 2A)
= tan 8A/tan 2A
So, (sec 8A – 1)/(sec 4A – 1) = tan 8A/tan 2A


Question 14.
The value of (sin7x + sin5x) /(cos7x + cos5x) + (sin9x + sin3x) / (cos9x + cos3x) is
(a) tan6x
(b) 2 tan6x
(c) 3 tan6x
(d) 4 tan6x

Answer

Answer: (b) 2 tan6x
Given, (sin7x + sin5x) /(cos7x + cos5x) + (sin9x + sin3x) / (cos9x + cos3x)
⇒ [{2×sin(7x + 5x)/2 × cos(7x – 5x)/2}/{2 × cos(7x + 5x)/2 × cos(7x – 5x)/2}] +
[{2×sin(9x + 3x)/2 × cos(9x – 3x)/2}/{2 × cos(9x + 3x)/2 × cos(9x – 3x)/2}]
⇒ [{2 × sin6x × cosx}/{2 × cos6x × cosx}] + [{2 × sin6x × cosx}/{2 × cos6x × cosx}]
⇒ (sin6x/cos6x) + (sin6x/cos6x)
⇒ tan6x + tan6x
⇒ 2 tan6x


Question 15.
If x > 0 then the value of f(x) = -3 × cos√(3 + x + x²) lie in the interval
(a) [-1, 1]
(b) [-2, 2]
(c) [-3, 3]
(d) None of these

Answer

Answer: (c) [-3, 3]
Given x > 0 then 3 + x + x² > 0
Now, -1 ≤ cos√(3 + x + x² ) ≤ 1 {Since -1 ≤ cosx ≤ 1}
⇒ 3 ≥ -3 × cos√(3 + x + x² ) ≥ -3 {Multiply by -3}
⇒ -3 ≤ f(x) ≤ 3
⇒ f(x) ∈ [-3, 3]


Question 16.
The value of cos 4A – cos 4B is
(a) (cos A – cos B) × (cos A + cos B) × (cos A – sin B) × (cos A + sin B)
(b) 2(cos A – cos B) × (cos A + cos B) × (cos A – sin B) × (cos A + sin B)
(c) 4(cos A – cos B) × (cos A + cos B) × (cos A – sin B) × (cos A + sin B)
(d) 8(cos A – cos B) × (cos A + cos B) × (cos A – sin B) × (cos A + sin B)

Answer

Answer: (d) 8(cos A – cos B) × (cos A + cos B) × (cos A – sin B) × (cos A + sin B)
Given, cos 4A – cos 4B
= 2cos² 2A – 1 – (2cos2 2B – 1) {since 2cos² x – 1 = cos 2x}
= 2cos² 2A – 1 – 2cos² 2B + 1
= 2cos² 2A – 2cos² 2B
= 2(cos² 2A – cos² 2B)
= 2(cos 2A – cos 2B) × (cos 2A + cos 2B)
= 2{2cos² A – 1 – (2cos² B – 1)} × {2cos² A – 1 + 1 – 2sin² B} {since 1 – 2sin² x = cos 2x}
= 2{2cos² A – 1 – 2cos² B + 1} × {2cos² A – 1 + 1 – 2sin² B}
= 2{2cos² A – 2cos² B} × {2cos² A – 2sin² B}
= 2 × 2 × 2{cos² A – cos² B} × {cos² A – sin² B}
= 8(cos A – cos B) × (cos A + cos B) × (cos A – sin B) × (cos A + sin B)
So, cos 4A – cos 4B = 8(cos A – cos B) × (cos A + cos B) × (cos A – sin B) × (cosA + sin B)


Question 17.
The value of cos 420° is
(a) 0
(b) 1
(c) 1/2
(d) √3/2

Answer

Answer: (c) 1/2
cos 420° = cos(360° + 60° ) = cos 60° = 1/2


Question 18.
In a ΔABC, (b + c) cos A + (c + a) cos B + (a + b) cos C is equal to
(a) a + b + c
(b) 0
(c) none of these
(d) Rr

Answer

Answer: (a) a + b + c
Given (b + c) cos A + (c + a) cos B + (a + b) cos C
= b × cos A + c × cos A + c × cos B + a × cos B + a × cos C + b × cos C
= (b × cos C + c × cos B) + (c × cos A + a × cos C) + (b × cos A + a × cos B)
= a + b + c {since b × cos C + c × cos B = a, c × cos A + a × cos C = b, b × cos A + a × cos B = c}


Question 19.
tan² θ = 1 – a² then the value of sec θ + tan³ θ × cosec θ is
(a) (2 – a²)
(b) (2 – a²)1/2
(c) (2 – a²)3/2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) (2 – a²)3/2
Given, tan² θ = 1 – a²
⇒ tan θ = √(1 – a²)
MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions with Answers 2
From the figure and apply Pythagorus theorem,
AC² = AB² + BC²
⇒ AC² = {√(1 – a²)}² + 12
⇒ AC² = 1 – a² + 1
⇒ AC² = 2 – a²
⇒ AC = √(2 – a²)
Now, sec θ = √(2 – a²)
cosec θ = √(2 – a²)/√(1 – a²)
and tan θ = √(1 – a²)
Given, sec θ + tan³ θ × cosec θ
= √(2 – a²) + {(1 – a²)3/2 × √(2 – a²)/√(1 – a²)}
= √(2 – a²) + {(1 – a²) × (1 – a²) × √(2 – a²)/√(1 – a²)}
= √(2 – a²) + (1 – a²) × √(2 – a²)
= √(2 – a²) × (1 + 1 – a²)
= √(2 – a²) × (2 – a²)
= (2 – a²)3/2
So, sec θ + tan³ θ × cosec θ = (2 – a²)3/2


Question 20.
The value of cos(π/7) × cos(2π/7) × cos(4π/7) is
(a) -1/2
(b) -1/4
(c) -1/6
(d) -1/8

Answer

Answer: (d) -1/8
We know that cos A × cos 2A × cos 2² A × ……………… × cos 2n-1 A = sin (2ⁿ A)/{2ⁿ × sin A} ……………1
Given, cos(π/7) × cos(2π/7) × cos(4π/7)
= cos(π/7) × cos(2π/7) × cos(2² π/7)
= [sin (2³ × π/7) ]/{2³ × sin (π/7)} ……………..from equation 1
= [sin (8π/7) ]/{8 × sin (π/7)}
= [sin (π + π/7) ]/{8 × sin (π/7)}
= -sin (π/7)/{8 × sin (π/7)}
= -1/8
So, cos(π/7) × cos(2π/7) × cos(4π/7) = -1/8


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Trigonometric Functions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 3 Trigonometric Functions with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 4 Principle of Mathematical Induction with Answers

Students can access the NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 4 Principle of Mathematical Induction with Answers Pdf free download aids in your exam preparation and you can get a good hold of the chapter. Use MCQ Questions for Class 11 Maths with Answers during preparation and score maximum marks in the exam. Students can download the Principle of Mathematical Induction Class 11 MCQs Questions with Answers from here and test their problem-solving skills. Clear all the fundamentals and prepare thoroughly for the exam taking help from Class 11 Maths Chapter 4 Principle of Mathematical Induction Objective Questions.

Principle of Mathematical Induction Class 11 MCQs Questions with Answers

Students are advised to solve the Principle of Mathematical Induction Multiple Choice Questions of Class 11 Maths to know different concepts. Practicing the MCQ Questions on Principle of Mathematical Induction Class 11 with answers will boost your confidence thereby helping you score well in the exam.

Explore numerous MCQ Questions of Principle of Mathematical Induction Class 11 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
For all n∈N, 3n5 + 5n³ + 7n is divisible by
(a) 5
(b) 15
(c) 10
(d) 3

Answer

Answer: (b) 15
Given number = 3n5 + 5n² + 7n
Let n = 1, 2, 3, 4, ……..
3n5 + 5n³ + 7n = 3 × 1² + 5 × 1³ + 7 × 1 = 3 + 5 + 7 = 15
3n5 + 5n³ + 7n = 3 × 25 + 5 × 2³ + 7 × 2 = 3 × 32 + 5 × 8 + 7 × 2 = 96 + 40 + 14 = 150 = 15 × 10
3n5 + 5n³ + 7n = 3 × 35 + 5 × 3³ + 7 × 3 = 3 × 243 + 5 × 27 + 7 × 3 = 729 + 135 + 21 = 885 = 15 × 59
Since, all these numbers are divisible by 15 for n = 1, 2, 3, …..
So, the given number is divisible by 15


Question 2.
{1 – (1/2)}{1 – (1/3)}{1 – (1/4)} ……. {1 – 1/(n + 1)} =
(a) 1/(n + 1) for all n ∈ N.
(b) 1/(n + 1) for all n ∈ R
(c) n/(n + 1) for all n ∈ N.
(d) n/(n + 1) for all n ∈ R

Answer

Answer: (a) 1/(n + 1) for all n ∈ N.
Let the given statement be P(n). Then,
P(n): {1 – (1/2)}{1 – (1/3)}{1 – (1/4)} ……. {1 – 1/(n + 1)} = 1/(n + 1).
When n = 1, LHS = {1 – (1/2)} = ½ and RHS = 1/(1 + 1) = ½.
Therefore LHS = RHS.
Thus, P(1) is true.
Let P(k) be true. Then,
P(k): {1 – (1/2)}{1 – (1/3)}{1 – (1/4)} ……. [1 – {1/(k + 1)}] = 1/(k + 1)
Now, [{1 – (1/2)}{1 – (1/3)}{1 – (1/4)} ……. [1 – {1/(k + 1)}] ∙ [1 – {1/(k + 2)}]
= [1/(k + 1)] ∙ [{(k + 2 ) – 1}/(k + 2)}]
= [1/(k + 1)] ∙ [(k + 1)/(k + 2)]
= 1/(k + 2)
Therefore p(k + 1): [{1 – (1/2)}{1 – (1/3)}{1 – (1/4)} ……. [1 – {1/(k + 1)}] = 1/(k + 2)
⇒ P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Thus, P(1) is true and P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Hence, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.


Question 3.
For all n ∈ N, 32n + 7 is divisible by
(a) non of these
(b) 3
(c) 11
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8
Given number = 32n + 7
Let n = 1, 2, 3, 4, ……..
32n + 7 = 3² + 7 = 9 + 7 = 16
32n + 7 = 34 + 7 = 81 + 7 = 88
32n + 7 = 36 + 7 = 729 + 7 = 736
Since, all these numbers are divisible by 8 for n = 1, 2, 3, …..
So, the given number is divisible by 8


Question 4.
The sum of the series 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + ………..n is
(a) n(n + 1)
(b) (n + 1)/2
(c) n/2
(d) n(n + 1)/2

Answer

Answer: (d) n(n + 1)/2
Given, series is series 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + ………..n
Sum = n(n + 1)/2


Question 5.
The sum of the series 1² + 2² + 3² + ……….. n² is
(a) n(n + 1) (2n + 1)
(b) n(n + 1) (2n + 1)/2
(c) n(n + 1) (2n + 1)/3
(d) n(n + 1) (2n + 1)/6

Answer

Answer: (d) n(n + 1) (2n + 1)/6
Given, series is 1² + 2² + 3² + ……….. n²
Sum = n(n + 1)(2n + 1)/6


Question 6.
For all positive integers n, the number n(n² − 1) is divisible by:
(a) 36
(b) 24
(c) 6
(d) 16

Answer

Answer: (c) 6
Given,
number = n(n² − 1)
Let n = 1, 2, 3, 4….
n(n² – 1) = 1(1 – 1) = 0
n(n² – 1) = 2(4 – 1) = 2 × 3 = 6
n(n² – 1) = 3(9 – 1) = 3 × 8 = 24
n(n² – 1) = 4(16 – 1) = 4 × 15 = 60
Since all these numbers are divisible by 6 for n = 1, 2, 3,……..
So, the given number is divisible 6


Question 7.
If n is an odd positive integer, then aⁿ + bⁿ is divisible by :
(a) a² + b²
(b) a + b
(c) a – b
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a + b
Given number = aⁿ + bⁿ
Let n = 1, 3, 5, ……..
aⁿ + bⁿ = a + b
aⁿ + bⁿ = a³ + b³ = (a + b) × (a² + b² + ab) and so on.
Since, all these numbers are divisible by (a + b) for n = 1, 3, 5,…..
So, the given number is divisible by (a + b)


Question 8.
n(n + 1) (n + 5) is a multiple of ____ for all n ∈ N
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 7

Answer

Answer: (b) 3
Let P(n): n(n + 1)(n + 5) is a multiple of 3.
For n = 1, the given expression becomes (1 × 2 × 6) = 12, which is a multiple of 3.
So, the given statement is true for n = 1, i.e. P(1) is true.
Let P(k) be true. Then,
P(k): k(k + 1)(k + 5) is a multiple of 3
⇒ K(k + 1) (k + 5) = 3m for some natural number m, …… (i)
Now, (k + 1) (k + 2) (k + 6) = (k + 1) (k + 2)k + 6(k + 1) (k + 2)
= k(k + 1) (k + 2) + 6(k + 1) (k + 2)
= k(k + 1) (k + 5 – 3) + 6(k + 1) (k + 2)
= k(k + 1) (k + 5) – 3k(k + 1) + 6(k + 1) (k + 2)
= k(k + 1) (k + 5) + 3(k + 1) (k +4) [on simplification]
= 3m + 3(k + 1 ) (k + 4) [using (i)]
= 3[m + (k + 1) (k + 4)], which is a multiple of 3
⇒ P(k + 1) (k + 1 ) (k + 2) (k + 6) is a multiple of 3
⇒ P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Thus, P(1) is true and P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Hence, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.


Question 9.
For any natural number n, 7ⁿ – 2ⁿ is divisible by
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 7

Answer

Answer: (c) 5
Given, 7ⁿ – 2ⁿ
Let n = 1
7ⁿ – 2ⁿ = 71 – 21 = 7 – 2 = 5
which is divisible by 5
Let n = 2
7ⁿ – 2ⁿ = 72 – 22 = 49 – 4 = 45
which is divisible by 5
Let n = 3
7ⁿ – 2ⁿ = 7³ – 2³ = 343 – 8 = 335
which is divisible by 5
Hence, for any natural number n, 7ⁿ – 2ⁿ is divisible by 5


Question 10.
The sum of the series 1³ + 2³ + 3³ + ………..n³ is
(a) {(n + 1)/2}²
(b) {n/2}²
(c) n(n + 1)/2
(d) {n(n + 1)/2}²

Answer

Answer: (d) {n(n + 1)/2}²
Given, series is 1³ + 2³ + 3³ + ……….. n³
Sum = {n(n + 1)/2}²


Question 11.
(1² + 2² + …… + n²) _____ for all values of n ∈ N
(a) = n³/3
(b) < n³/3
(c) > n³/3
(d) None of these

Answer

Answer: (c) > n³/3
Let P(n): (1² + 2² + ….. + n²) > n³/3.
When = 1, LHS = 1² = 1 and RHS = 1³/3 = 1/3.
Since 1 > 1/3, it follows that P(1) is true.
Let P(k) be true. Then,
P(k): (1² + 2² + ….. + k² ) > k³/3 …. (i)
Now,
1² + 2² + ….. + k²
+ (k + 1)²
= {1² + 2² + ….. + k² + (k + 1)²
> k³/3 + (k + 1)³ [using (i)]
= 1/3 ∙ (k³ + 3 + (k + 1)²) = 1/3 ∙ {k² + 3k² + 6k + 3}
= 1/3[k³ + 1 + 3k(k + 1) + (3k + 2)]
= 1/3 ∙ [(k + 1)³ + (3k + 2)]
> 1/3(k + 1)³
P(k + 1):
1² + 2² + ….. + k² + (k + 1)²
> 1/3 ∙ (k + 1)³
P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Thus P(1) is true and P(k + 1) is true whenever p(k) is true.
Hence, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.


Question 12.
{1/(3 ∙ 5)} + {1/(5 ∙ 7)} + {1/(7 ∙ 9)} + ……. + 1/{(2n + 1) (2n + 3)} =
(a) n/(2n + 3)
(b) n/{2(2n + 3)}
(c) n/{3(2n + 3)}
(d) n/{4(2n + 3)}

Answer

Answer: (c) n/{3(2n + 3)}
Let the given statement be P(n). Then,
P(n): {1/(3 ∙ 5) + 1/(5 ∙ 7) + 1/(7 ∙ 9) + ……. + 1/{(2n + 1)(2n + 3)} = n/{3(2n + 3).
Putting n = 1 in the given statement, we get
and LHS = 1/(3 ∙ 5) = 1/15 and RHS = 1/{3(2 × 1 + 3)} = 1/15.
LHS = RHS
Thus, P(1) is true.
Let P(k) be true. Then,
P(k): {1/(3 ∙ 5) + 1/(5 ∙ 7) + 1/(7 ∙ 9) + …….. + 1/{(2k + 1)(2k + 3)} = k/{3(2k + 3)} ….. (i)
Now, 1/(3 ∙ 5) + 1/(5 ∙ 7) + ..…… + 1/[(2k + 1)(2k + 3)] + 1/[{2(k + 1) + 1}2(k + 1) + 3
= {1/(3 ∙ 5) + 1/(5 ∙ 7) + ……. + [1/(2k + 1)(2k + 3)]} + 1/{(2k + 3)(2k + 5)}
= k/[3(2k + 3)] + 1/[2k + 3)(2k + 5)] [using (i)]
= {k(2k + 5) + 3}/{3(2k + 3)(2k + 5)}
= (2k² + 5k + 3)/[3(2k + 3)(2k + 5)]
= {(k + 1)(2k + 3)}/{3(2k + 3)(2k + 5)}
= (k + 1)/{3(2k + 5)}
= (k + 1)/[3{2(k + 1) + 3}]
= P(k + 1): 1/(3 ∙ 5) + 1/(5 ∙ 7) + …….. + 1/[2k + 1)(2k + 3)] + 1/[{2(k + 1) + 1}{2(k + 1) + 3}]
= (k + 1)/{3{2(k + 1) + 3}]
⇒ P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Thus, P(1) is true and P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Hence, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for n ∈ N.


Question 13.
If n is an odd positive integer, then aⁿ + bⁿ is divisible by :
(a) a² + b²
(b) a + b
(c) a – b
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a + b
Given number = aⁿ + bⁿ
Let n = 1, 3, 5, ……..
aⁿ + bⁿ = a + b
aⁿ + bⁿ = a³ + b³ = (a + b) × (a² + b² + ab) and so on.
Since, all these numbers are divisible by (a + b) for n = 1, 3, 5,…..
So, the given number is divisible by (a + b)


Question 14.
(2 ∙ 7N + 3 ∙ 5N – 5) is divisible by ……….. for all N ∈ N
(a) 6
(b) 12
(c) 18
(d) 24

Answer

Answer: (d) 24
Let P(n): (2 ∙ 7ⁿ + 3 ∙ 5ⁿ – 5) is divisible by 24.
For n = 1, the given expression becomes (2 ∙ 71 + 3 ∙ 51 – 5) = 24, which is clearly divisible by 24.
So, the given statement is true for n = 1, i.e., P(1) is true.
Let P(k) be true. Then,
P(k): (2 ∙ 7ⁿ + 3 ∙ 5ⁿ – 5) is divisible by 24.
⇒ (2 ∙ 7ⁿ + 3 ∙ 5ⁿ – 5) = 24m, for m = N
Now, (2 ∙ 7ⁿ + 3 ∙ 5ⁿ – 5)
= (2 ∙ 7k ∙ 7 + 3 ∙ 5k ∙ 5 – 5)
= 7(2 ∙ 7k + 3 ∙ 5k – 5) = 6 ∙ 5k + 30
= (7 × 24m) – 6(5k – 5)
= (24 × 7m) – 6 × 4p, where (5k – 5) = 5(5k-1 – 1) = 4p
[Since (5k-1 – 1) is divisible by (5 – 1)]
= 24 × (7m – p)
= 24r, where r = (7m – p) ∈ N
⇒ P (k + 1): (2 ∙ 7k + 13 ∙ 5k + 1 – 5) is divisible by 24.
⇒ P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Thus, P(1) is true and P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Hence, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.


Question 15.
For all n∈N, 52n − 1 is divisible by
(a) 26
(b) 24
(c) 11
(d) 25

Answer

Answer: (b) 24
Given number = 52n − 1
Let n = 1, 2, 3, 4, ……..
52n − 1 = 5² − 1 = 25 – 1 = 24
52n − 1 = 54 – 1 = 625 – 1 = 624 = 24 × 26
52n − 1 = 56 – 1 = 15625 – 1 = 15624 = 651 × 24
Since, all these numbers are divisible by 24 for n = 1, 2, 3, …..
So, the given number is divisible by 24


Question 16.
1 ∙ 2 + 2 ∙ 3 + 3 ∙ 4 + ….. + n(n + 1) =
(a) n(n + 1)(n + 2)
(b) {n(n + 1)(n + 2)}/2
(c) {n(n + 1)(n + 2)}/3
(d) {n(n + 1)(n + 2)}/4

Answer

Answer: (c) {n(n + 1)(n + 2)}/3
Let the given statement be P(n). Then,
P(n): 1 ∙ 2 + 2 ∙ 3 + 3 ∙ 4 + ….. + n(n + 1) = (1/3){n(n + 1) (n + 2)}
Thus, the given statement is true for n = 1, i.e., P(1) is true.
Let P(k) be true. Then,
P(k): 1 ∙ 2 + 2 ∙ 3 + 3 ∙ 4 + ….. + k(k + 1) = (1/3){k(k + 1) (k + 2)}.
Now, 1 ∙ 2 + 2 ∙ 3 + 3 ∙ 4 +…+ k(k + 1) + (k + 1) (k + 2)
= (1 ∙ 2 + 2 ∙ 3 + 3 ∙ 4 + ……. + k(k + 1)) + (k + 1) (k + 2)
= (1/3) k(k + 1) (k + 2) + (k + 1)(k + 2) [using (i)]
= (1/3) [k(k + 1) (k + 2) + 3(k + 1)(k + 2)
= (1/3){(k + 1) (k + 2)(k + 3)}
⇒ P(k + 1): 1 ∙ 2 + 2 ∙ 3 + 3 ∙ 4 +……+ (k + 1) (k + 2)
= (1/3){k + 1 )(k + 2) (k +3)}
⇒ P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Thus, P(1) is true and P(k + 1)is true, whenever P(k) is true.
Hence, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all values of ∈ N.


Question 17.
1/(1 ∙ 2 ∙ 3) + 1/(2 ∙ 3 ∙ 4) + …….. + 1/{n(n + 1)(n + 2)} =
(a) {n(n + 3)}/{4(n + 1)(n + 2)}
(b) (n + 3)/{4(n + 1)(n + 2)}
(c) n/{4(n + 1)(n + 2)}
(d) None of these

Answer

Answer: (a) {n(n + 3)}/{4(n + 1)(n + 2)}
Let P (n): 1/(1 ∙ 2 ∙ 3) + 1/(2 ∙ 3 ∙ 4) + ……. + 1/{n(n + 1)(n + 2)} = {n(n + 3)}/{4(n + 1)(n + 2)}
Putting n = 1 in the given statement, we get
LHS = 1/(1 ∙ 2 ∙ 3) = 1/6 and RHS = {1 × (1 + 3)}/[4 × (1 + 1)(1 + 2)] = ( 1 × 4)/(4 × 2 × 3) = 1/6.
Therefore LHS = RHS.
Thus, the given statement is true for n = 1, i.e., P(1) is true.
Let P(k) be true. Then,
P(k): 1/(1 ∙ 2 ∙ 3) + 1/(2 ∙ 3 ∙ 4) + ……… + 1/{k(k + 1) (k + 2)} = {k(k + 3)}/{4(k + 1) (k + 2)}. …….(i)
Now, 1/(1 ∙ 2 ∙ 3) + 1/(2 ∙ 3 ∙ 4) + ………….. + 1/{k(k + 1) (k + 2)} + 1/{(k + 1) (k + 2) (k + 3)}
= [1/(1 ∙ 2 ∙ 3) + 1/(2 ∙ 3 ∙ 4) + ………..…. + 1/{ k(k + 1) (k + 2}] + 1/{(k + 1)(k + 2) (k + 3)}
= [{k(k + 3)}/{4(k + 1)(k + 2)} + 1/{(k + 1)(k + 2)(k + 3)}] [using(i)]
= {k(k + 3)² + 4}/{4(k + 1)(k + 2) (k + 3)}
= (k³ + 6k² + 9k + 4)/{4(k + 1) (k + 2) (k + 3)}
= {(k + 1) (k + 1) (k + 4)}/{4 (k + 1) (k + 2) (k + 3)}
= {(k + 1) (k + 4)}/{4(k + 2) (k + 3)
⇒ P(k + 1): 1/(1 ∙ 2 ∙ 3) + 1/(2 ∙ 3 ∙ 4) + ……….….. + 1/{(k + 1) (k + 2) (k + 3)}
= {(k + 1) (k + 2)}/{4(k + 2) (k + 3)}
⇒ P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Thus, P(1) is true and P(k + 1) is true, whenever P(k) is true.
Hence, by the principle of mathematical induction, P(n) is true for all n ∈ N.


Question 18.
For any natural number n, 7ⁿ – 2ⁿ is divisible by
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 7

Answer

Answer: (c) 5
Given, 7ⁿ – 2ⁿ
Let n = 1
7ⁿ – 2ⁿ = 71 – 21 = 7 – 2 = 5
which is divisible by 5
Let n = 2
7ⁿ – 2ⁿ = 7² – 2² = 49 – 4 = 45
which is divisible by 5
Let n = 3
7ⁿ – 2ⁿ = 7³ – 2³ = 343 – 8 = 335
which is divisible by 5
Hence, for any natural number n, 7ⁿ – 2ⁿ is divisible by 5


Question 19.
The sum of n terms of the series 1² + 3² + 5² +……… is
(a) n(4n² – 1)/3
(b) n²(2n² + 1)/6
(c) none of these.
(d) n²(n² + 1)/3

Answer

Answer: (a) n(4n² – 1)/3
Let S = 1² + 3² + 5² +………(2n – 1)²
⇒ S = {1² + 2² + 3² + 4² ………(2n – 1)² + (2n)²} – {2² + 4² + 6² +………+ (2n)²}
⇒ S = {2n × (2n + 1) × (4n + 1)}/6 – {4n × (n + 1) × (2n + 1)}/6
⇒ S = n(4n² – 1)/3


Question 20.
For all n ∈ N, 3n5 + 5n³ + 7n is divisible by:
(a) 5
(b) 15
(c) 10
(d) 3

Answer

Answer: (b) 15
Given number = 3n5 + 5n³ + 7n
Let n = 1, 2, 3, 4, ……..
3n5 + 5n³ + 7n = 3 × 1² + 5 × 1³ + 7 × 1 = 3 + 5 + 7 = 15
3n5 + 5n³ + 7n = 3 × 25 + 5 × 2³ + 7 × 2 = 3 × 32 + 5 × 8 + 7 × 2 = 96 + 40 + 14 = 150 = 15 × 10
3n5 + 5n³ + 7n = 3 × 35 + 5 × 3³ + 7 × 3 = 3 × 243 + 5 × 27 + 7 × 3 = 729 + 135 + 21 = 885 = 15 × 59
Since, all these numbers are divisible by 15 for n = 1, 2, 3, …..
So, the given number is divisible by 15


We believe the knowledge shared regarding NCERT MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 4 Principle of Mathematical Induction with Answers Pdf free download has been useful to the possible extent. If you have any other queries regarding CBSE Class 11 Maths Principle of Mathematical Induction MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will guide you with the possible solution.

MCQ Questions for Class 11 Maths Chapter 4 Principle of Mathematical Induction with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 2 National Income Accounting with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 2 National Income Accounting with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers. You can also verify your answers from our provided National Income Accounting Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on National Income Accounting Class 12 Objective Questions.

National Income Accounting Class 12 MCQs Questions with Answers

Choose the correct alternative.

Question 1.
Depreciation of fixed capital assets refers to
(a) Normal wear and tear
(b) Foreseen obsolescence
(c) Normal wear and tear and foreseen obsolescence
(d) Unforeseen obsolescence

Answer

Answer: (c) Normal wear and tear and foreseen obsolescence


Question 2.
National income is the sum of factor income accruing to
(a) Nationals
(b) Economic territory
(c) Residents
(d) Both residents and non-residents

Answer

Answer: (c) Residents


Question 3.
GNP at MP =
(a) GDPMP – Depreciation
(b) GDPMP + Depreciation
(c) GDPMP ÷ Depreciation
(d) GDPMP + Net factor income from abroad

Answer

Answer: (d) GDPMP + Net factor income from abroad


Question 4.
NDPMP =
(a) GDPMP – Depreciation
(b) GDPFC + Net factor income from abroad
(c) NNPFC + Net indirect taxes
(d) All of these

Answer

Answer: (a) GDPMP – Depreciation


Question 5.
NNPMP =
(a) GNPMP – Depreciation
(b) NDPMP + Net factor income from abroad
(c) NNPFC + Net indirect taxes
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 6.
GDPFC =
(a) GDPMP – Net indirect taxes
(b) GDPMP + Net indirect taxes
(c) GDPMP + Subsidies
(d) GDPMP – Indirect taxes

Answer

Answer: (a) GDPMP – Net indirect taxes


Question 7.
NDPFC =
(a) GDPFC – Indirect taxes
(b) GDPFC – Depreciation
(c) GDPFC + Economic subsidy
(d) All of these

Answer

Answer: (b) GDPFC – Depreciation


Question 8.
NNPFC =
(a) GNPFC – Depredation
(b) NNPMP + Economic subsidy – Indirect taxes
(c) NDPMP + Net factor income from abroad
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
Accounting of National Income at constant prices is known as
(a) Money income
(b) Real income
(c) Current income
(d) Domestic income

Answer

Answer: (b) Real income


Question 10.
Which of the following items are excluded from GNP measurement?
(a) Purely financial transactions
(b) Transfer of used goods and non-market goods and services
(c) Illegal activities and the value of leisure
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Fill in the blanks with the correct word.

Question 1.
Real National Income is the value of current income at ______ year prices.

Answer

Answer: base


Question 2.
Flow is a ______ concept.

Answer

Answer: dynamic


Question 3.
______ flow shows the flow of goods and services across different sectors.

Answer

Answer: Real


Question 4.
______ has no time dimension.

Answer

Answer: Stock


Question 5.
_______ has a time dimension.

Answer

Answer: Row


Question 6.
The production method is also known as the _______ method.

Answer

Answer: value-added


Question 7.
The weights are ______ in C.P.I.

Answer

Answer: constant


Question 8.
GDP deflator does not include prices of ______ goods.

Answer

Answer: imported


State whether the following statements are True or False. Give reasons.

Question 1.
Real flow shows the flow of money across different sectors.

Answer

Answer: False.
Real flow shows the flow of goods and services across different sectors.


Question 2.
Stock is a dynamic concept.

Answer

Answer: False.
Stock is a static concept whose magnitude is measured at a particular point in time.


Question 3.
National Income includes only transfer incomes, not the factor incomes.

Answer

Answer: False.
National Income includes factor incomes, not the transfer incomes.


Question 4.
Import is leakage of the circular flow of income.

Answer

Answer: True.
Imports lead to the withdrawal of income from the process circular flow.


Question 5.
The value of intermediate goods is not included in the estimation of value-added.

Answer

Answer: True.
Only the value of output added at each stage of production is included in the estimation of value-added.


Question 6.
A part of the capital gets consumed during the year due to wear and tear is called value-added.

Answer

Answer: False.
A part of the capital that gets consumed during the year due to wear and tear is called depreciation.


Match the alternatives given in Column II with respective terms in Column I.

Question 1.

Column IColumn II
(i) Flow variable(a) Value Added Method
(ii) Stock variable(b) Include in National Income
(iii) Product method(c) Measured over a specific period of time
(iv) NDPFC =(d) Measured at a specific point in time
(v) GDPFC =(e) NDPFC – Indirect Taxes + Subsidies
(vi) Saving(f) Stock Concept
(vii) Wealth(g) NDPFC + Depreciation
(viii) Final expenditure method(h) Flow Concept
(ix) Windfall gains(i) Consumption and Investment Method
(x) Family members working free on the family-owned farm(j) Don’t include in National Income
Answer

Answer:

Column IColumn II
(i) Flow variable(c) Measured over a specific period of time
(ii) Stock variable(d) Measured at a specific point in time
(iii) Product method(a) Value Added Method
(iv) NDPFC =(e) NDPMP – Indirect Taxes + Subsidies
(v) GDPFC =(g) NDPFC + Depreciation
(vi) Saving(h) Flow Concept
(vii) Wealth(f) Stock Concept
(viii) Final expenditure method(i) Consumption and Investment Method
(ix) Windfall gains(j) Don’t include in National Income
(x) Family members working free on the family-owned farm(b) Include in National Income

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 2 National Income Accounting with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Economics National Income Accounting MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 2 National Income Accounting with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 3 Money and Banking with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 3 Money and Banking with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 12 Economics with Answers. You can also verify your answers from our provided Money and Banking Class 12 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Money and Banking Class 12 Objective Questions.

Money and Banking Class 12 MCQs Questions with Answers

Choose the correct alternative.

Question 1.
_______ is the primary function of money.
(a) Transfer of value
(b) Medium of exchange
(c) Standard of deferred payment
(d) Store of value

Answer

Answer: (b) Medium of exchange


Question 2.
Initial deposits made by the people from their own resources are called
(a) time deposits
(b) secondary deposits
(c) primary deposits
(d) term deposits

Answer

Answer: (c) primary deposits


Question 3.
The monetary policy generally targets to ensure _______
(a) Price stability in the economy
(b) employment generation in the country
(c) stable foreign relations
(d) greater tax collections for the government

Answer

Answer: (a) Price stability in the economy


Question 4.
In order to encourage investment in the economy, the Central Bank may ________
(a) Reduce Cash Reserve Ratio
(b) Increase Cash Reserve Ratio
(c) Sell Government securities in the open market
(d) Increase Bank Rate

Answer

Answer: (a) Reduce Cash Reserve Ratio


Question 5.
Banks are able to create credit many times more than initial deposits through
(a) secondary deposits
(b) providing overdraft facilities
(c) accepting deposits
(d) advancing loans

Answer

Answer: (a) secondary deposits


Question 6.
The creation is called credit creation.
(a) time deposits
(b) primary deposits
(c) secondary deposits
(d) None of these

Answer

Answer: (c) secondary deposits


Question 7.
The ratio of total deposit that a commercial bank has to keep with the Reserve Bank of India is called
(a) Statutory Liquidity Ratio
(b) Deposit Ratio
(c) Cash Reserve Ratio
(d) Legal Reserve Ratio

Answer

Answer: (c) Cash Reserve Ratio


Question 8.
Credit creation by the commercial bank is determined by
(a) Cash Reserve Ratio
(b) Statutory Liquidity Ratio
(c) Initial Deposits
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 9.
______ is the rate of interest charged by the central bank on loans given to the commercial bank.
(a) Bank Rate
(b) Cash Reserve Ratio
(c) Statutory Liquidity Ratio
(d) Reverse Repo Rate

Answer

Answer: (a) Bank Rate


Question 10.
_______ is the main function of Central Bank.
(a) Notes issue
(b) Credit creation
(c) Accepting deposits from the public
(d) Advancing loans to public

Answer

Answer: (a) Notes issue


Fill in the blanks with the correct word.

Question 11.
The exchange of goods for goods is called _______ exchange.

Answer

Answer: barter


Question 12.
Cheque, draft, etc. are _______ money.

Answer

Answer: credit


Question 13.
Bond, insurance, securities, etc. are examples of _______ money.

Answer

Answer: near


Question 14.
Indian monetary system is based on ______ standard.

Answer

Answer: paper currency


Question 15.
Supply of money is a _________ concept.

Answer

Answer: stock


Question 16.
______ is the Central Bank of India.

Answer

Answer: RBI


Question 17.
Commercial banks are an important source of ________ in the economy.

Answer

Answer: money supply


Question 18.
A ________ bank is a financial institution which accepts deposits from the people and gives loans for the purpose of consumption and investment.

Answer

Answer: commercial


Question 19.
Value of money multiplier _______ with an increase in Cash Reserve Ratio.

Answer

Answer: decreases


Question 20.
Quantitative instruments are also known as ______ instruments.

Answer

Answer: general


Question 21.
Qualitative instruments are also known as _______ instruments.

Answer

Answer: selective


Question 22.
The design and control of India’s monetary policy is the main responsibility of the ________

Answer

Answer: central bank


Question 23.
Two essential functions of a bank are accepting deposit and _________

Answer

Answer: advancing loan


Question 24.
_________ means buying and selling of government securities in the market.

Answer

Answer: Open market operations


Question 25.
Bank rate is the ________ instrument of Central Bank.

Answer

Answer: quantitative


State whether the following statements are true or false. Give reasons.

Question 26.
Money as a medium of exchange solves the problem of lack of double coincidence of want.

Answer

Answer: True
Goods can be sold for money to whoever wants it and from whoever wants to sell it.


Question 27.
Legal tender money has a legal sanction behind it by the government.

Answer

Answer: True
No one can refuse to accept it as non-acceptance is an offense.


Question 28.
M1 includes saving deposits of post office savings banks.

Answer

Answer: False
Saving deposits with the post office are a part of M2.


Question 29.
The money supply is a flow variable.

Answer

Answer: False
The money supply is a stock variable as it is measured at a particular point in time.


Question 30.
Commercial Banks play no role in the stock of money supply in the economy.

Answer

Answer: False
Commercial banks add to the stock of money supply by creating credit.


Question 31.
Credit money is money received as credit from banks.

Answer

Answer: False
Credit money is money whose face value is more than its intrinsic (commodity) value.


Question 32.
Commercial banks do not create money.

Answer

Answer: False
Commercial banks add to the money supply by creating demand deposits.


Question 33.
Bank rate is a qualitative method of credit control.

Answer

Answer: False
Bank rate is a quantitative method of credit control as it aims at influencing the volume of credit.


Question 34.
There is an inverse relation between LRR and the size of the money multiplier.

Answer

Answer: True
Higher the LRR, the lower is the money multiplier and vice-versa.


Match the alternatives given in Column II with respective terms in Column I.

Question 35.

Column IColumn II
(i) M1 + Deposit with post office saving bank account(a) Open Market Operations
(ii) M1 + Time deposits with the bank(b) Advancing Loans
(iii) Quantitative Instrument of monetary policy(c) Lender of the Last Resort
(iv) Qualitative Instrument of monetary policy(d) M2
(v) Function of commercial bank(e) M3
(vi) Function of the central bank(f) Margin Requirement
Answer

Answer:

Column IColumn II
(i) M1 + Deposit with post office saving bank account(d) M2
(ii) M1 + Time deposits with bank(e) M3
(iii) Quantitative Instrument of monetary policy(a) Open Market Operations
(iv) Qualitative Instrument of monetary policy(f) Margin Requirement
(v) Function of commercial bank(b) Advancing Loans
(vi) Function of the central bank(c) Lender of the Last Resort

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 3 Money and Banking with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals. Need any support from our end during the preparation of CBSE Class 12 Economics Money and Banking MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 12 Economics Chapter 3 Money and Banking with Answers Read More »

error: Content is protected !!