MCQ Questions

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided What, Where, How and When? Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 History Objective Questions.

What, Where, How and When? Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on What, Where, How and When? Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Garo hills are located in:
(a) North-East of India
(b) South of India
(c) Central India
(d) West of India

Answer

Answer: (a) North-East of India


Question 2.
…………………….. is the tributary of the river Ganga.
(a) Bhadra
(b) Son
(c) Indus
(d) All the above

Answer

Answer: (b) Son


Question 3.
The study of manuscripts and inscriptions is known as:
(a) Sociology
(b) Archaeology
(c) Astrology
(d) None of the above.

Answer

Answer: (d) None of the above.


Question 4.
The art of making pictures and symbols by carving on stone is known as:
(a) Sculpture
(b) Architect
(c) Musician
(d) Farmers

Answer

Answer: (a) Sculpture


Question 5.
The way or form in which language is written known as:
(a) History
(b) Inscription
(c) Archaeology
(d) Script

Answer

Answer: (d) Script


Question 6.
The Iranians and Greeks called the Indus:
(a) Hindos
(b) Bindas
(c) Sundas
(d) None of the above.

Answer

Answer: (a) Hindos


Question 7.
Period for which we have no written records is known as:
(a) History
(b) Herodotus
(c) Pre-History
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) Pre-History


Question 8.
Which country is not a part of South Asia?
(a) India
(b) Sri Lanka
(c) Germany
(d) China

Answer

Answer: (c) Germany


Question 9.
Which of the following is called a subcontinent?
(a) East Asia
(b) North Asia
(c) West Asia
(d) South Asia

Answer

Answer: (d) South Asia


Question 10.
Which of the following language was used in writing manuscripts?
(a) Prakrit
(b) Sanskrit
(c) Tamil
(d) All of the above.

Answer

Answer: (d) All of the above.


Question 11.
The Iranians and the Greeks came through the
(a) Southeast
(b) Northeast
(c) Southwest
(d) Northwest

Answer

Answer: (d) Northwest


Question 12.
Pages of the manuscript books were made of
(a) Palm leave
(b) Peeple Leave
(c) Tulsi Leave
(d) Neem Leave

Answer

Answer: (a) Palm leave


Question 13.
They study about the remains of buildings made of stone and brick, paintings and sculpture. They explore to find tools, weapons, ornaments, and coins
(a) Archaeologist
(b) Historians
(c) Information officers
(d) Geologist

Answer

Answer: (a) Archaeologist


Question 14.
Which of the following hills are located in North-east
(a) Vindhya Hill
(b) Garo hills
(c) Narmada Hills
(d) Satpura Hills

Answer

Answer: (b) Garo hills


Question 15.
Prakrit language was used by
(a) Poor people
(b) Common people
(c) King only
(d) Rich people

Answer

Answer: (b) Common people


Question 16.
Name the crops which were first grown by men and women
(a) Sugar and Barley
(b) Wheat and sugar
(c) Wheat and Barley
(d) Rice and Barley

Answer

Answer: (c) Wheat and Barley


Question 17.
Which of the following does NOT form the natural frontier of the subcontinent
(a) Mountains
(b) Seas
(c) Buildings
(d) Hills

Answer

Answer: (c) Buildings


Question 18.
Jesus was founder of
(a) Hinduism
(b) Christianity
(c) Jews
(d) Muslims

Answer

Answer: (b) Christianity


Question 19.
Years after the birth of Jesus Christ are counted
(a) Forward
(b) Backward
(c) Upward
(d) Downward

Answer

Answer: (a) Forward


Question 20.
This inscription dates to about 2250 years ago, and was found in Kandahar, present-day Afghanistan. It was written on the orders of a ruler named
(a) Akbar
(b) Ashoka
(c) Ajatshatru
(d) Bimbisara

Answer

Answer: (b) Ashoka


Write true (T) or false (F)

1. The word India comes from the Hindus, called Sindhu in Sanskrit.

Answer

Answer: False


2. The places where rice was first grown are to the north of the Vindhyas.

Answer

Answer: True


3. South Asia is often called a subcontinent.

Answer

Answer: True


4. The Ganga’s tributary called the Daughter.

Answer

Answer: False


5. The word ‘source’ refers information found from manuscripts, inscriptions and archaeology.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. The people who study past(a) Epigraphy
2. Manuscripts were written on(b) Historians
3. Sindhu(c) Palm leaves
4. Study of inscriptions and manuscripts(d) Magadha
5. Largest empire of ancient India(e) Indus
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. The people who study past(b) Historians
2. Manuscripts were written on(c) Palm leaves
3. Sindhu(e) Indus
4. Study of inscriptions and manuscripts(a) Epigraphy
5. Largest empire of ancient India(d) Magadha

Fill in the blanks

1. Rice was first grown to the north of the ……………………… .

Answer

Answer: Vindhyas


2. The Ganga’s tributary is called the ……………………… .

Answer

Answer: Son


3. The Birch tree grows in the ……………………… .

Answer

Answer: Himalayas


4. The Iranians and the Greeks, who came through the northwest were familiar with the Indus, called it the ……………………… or the ……………………… .

Answer

Answer: Hindos, Indos


5. Kandahar is present in ……………………… .

Answer

Answer: Afghanistan


6. Archaeologists look for bones of ………………………, ………………………, and ……………………… to find out what people ate in the past.

Answer

Answer: animals, birds, fish


7. Plants survive far more rarely if seeds of ……………………… or pieces of ……………………… have been burnt, they survived in a charred form.

Answer

Answer: grain, wood


8. The founder of Christianity is ……………………… .

Answer

Answer: Jesus Christ


9. BC stands for ……………………… and BP for ……………………… .

Answer

Answer: Before Christ, Before Present


10. The names of kings and queens were enclosed in a little frame, called a ………………………

Answer

Answer: Cartouche


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1
(a) What does the bird stand for?
(b) What does the lion stand for?
(c) Where was the inscribed stone found and what is the process of reading the letters, as describe above, called?

Answer

Answer:
(a) A bird is stood for the letter A.
(b) Lion is stood for the letter L.
(c) The stone was found in Rosetta, a town on the north coast of Egypt. The process is called decipherment.


Map Skills

1. Locate the following on the world map.
(a) India (b) Greek (c) Iran

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1


2. Locate the following on the map of India.
(a) Indus (b) Ravi (c) Ganga

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of What, Where, How and When? Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 1 What, Where, How and When? with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided The Making of Regional Cultures Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 9 History Objective Questions.

The Making of Regional Cultures Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on The Making of Regional Cultures Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 9 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 9 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The word Katha is a word of:
(a) Sanskrit
(b) Malayalam
(c) Tamil

Answer

Answer: (a) Sanskrit


Question 2.
Kathakali is the traditional dance of:
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala

Answer

Answer: (c) Kerala


Question 3.
Kannada is the language of:
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Karnataka

Answer

Answer: (c) Karnataka


Question 4.
Which Purana permitted Brahmanas to eat certain varieties of fish in Bengal?
(a) Vishnu Purana
(b) Brihaddharma Purana
(c) VarahaPurana

Answer

Answer: (b) Brihaddharma Purana


Question 5.
Bengali as a language originated from:
(a) Sanskrit language
(b) Malayalam language
(c) Tamil language

Answer

Answer: (a) Sanskrit language


Question 6.
Malayalam language was introduced by:
(a) Chola Empire
(b) Mughal Empire
(c) Chera Empire.

Answer

Answer: (c) Chera Empire.


Question 7.
Radha-Krishan is famour for:
(a) Katha
(b) Rasalila
(c) Kathak

Answer

Answer: (c) Kathak


Question 8.
Bengali is the language of:
(a) Bengal
(b) Assam
(c) Bihar

Answer

Answer: (a) Bengal


Question 9.
Jagannatha temple is related to:
(a) Shankar Bhagwan
(b) Ma Durga
(c) Vishnu

Answer

Answer: (c) Vishnu


Question 10.
Ganga dynasty was situated in:
(a) Bengal
(b) Kerala
(c) Rajasthan

Answer

Answer: (b) Kerala


Question 11.
What was Basohli?
(a) Small sized painting
(b) Bold and intense style of miniature painting
(c) Old and very distinctive
(d) Traditions

Answer

Answer: (b) Bold and intense style of miniature painting
By the late seventeenth century this region had developed a bold and intense style of miniature painting called Basohli.


Question 12.
Kuchipudi is a classical dance of which state?
(a) Kerala
(b) Orissa
(c) Andhra Pradesh
(d) West Bengal

Answer

Answer: (c) Andhra Pradesh
Dance forms that are recognised as classical at present are Bharatanatyam (Tamil Nadu), Kathakali (Kerala) Odissi (Orissa), Kuchipudi (Andhra Pradesh), Manipuri (Manipur).


Question 13.
Name a book written in Manipravalam language?
(a) Ramayan
(b) Gita
(c) Lilatikalam
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Lilatikalam
Manipravalam is a language. The book written in this language is Lilatikalam.


Question 14.
What was Manipravalam?
(a) Statue
(b) Language
(c) King
(d) Saint

Answer

Answer: (b) Language
Interestingly enough, a fourteenth-century text, the Lilatilakam, dealing with grammar and poetics, was composed in Manipravalam literally, “diamonds and corals” referring to the two languages, Sanskrit and the regional language.


Question 15.
Where is the famous temple of Jagannatha?
(a) Karnataka
(b) Orissa
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

Answer

Answer: (b) Orissa
Jagannatha (literally lord of the world a name for Vishnu) is at Puri, Oriss(a)


Question 16.
Name the gharanas associated with Kathak?
(a) Rajasthan
(b) Lucknow
(c) Madras
(d) Both a and b

Answer

Answer: (d) Both a and b
The two gharanas or traditions associated with Kathak are Rajasthan (Jaipur) and Lucknow.


Question 17.
Who were the major patrons of Kathak?
(a) Mughal emperor
(b) Rajasthan courtiers
(c) Nawab of Awadh
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
The Mughal emperors and their nobles, courtiers of Rajasthan and Nawab of Awadh-Wajid Ali Shah were the major patrons of Kathak.


Question 18.
How were the Rajput rulers most distinctive?
(a) Rajput rulers were apostles of bravery
(b) Rajput rulers were cowards
(c) Rajput rulers were rich
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rajput rulers were apostles of bravery
The Rajput rulers were apostles of bravery. They fought viliantly and often choose death on the battlefield rather than face defeat.


Question 19.
What is Manipravalam?
(a) Language
(b) Kingdom
(c) Dance
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Language
Manipravalam is a language. The book written in this language is Lilatikalam.


Question 20.
What type of traveller was Xuan Zang?
(a) Japanese
(b) Nepali
(c) Burmese
(d) Chinese

Answer

Answer: (d) Chinese
In the seventh century the Chinese traveller Xuan Zang observed that languages related to Sanskrit were in use all over Bengal.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Bharatanatyam(a) North India
2. Kuchipudi(b) Tamil Nadu
3. Kathak(c) Orissa
4. Kathakali(d) Andhra Pradesh
5. Odissi(e) Manipur
6. Manipuri(f) Kerala
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Bharatanatyam(b) Tamil Nadu
2. Kuchipudi(d) Andhra Pradesh
3. Kathak(a) North India
4. Kathakali(f) Kerala
5. Odissi(c) Orissa
6. Manipuri(e) Manipur

Fill in the blanks

1. ……………. built a temple for Purushottama Jagannath(a)

Answer

Answer: Anantavarman


2. The term Kathak is derived from ……………., a word used in Sanskrit.

Answer

Answer: katha


3. Kathak was recognized as one of six ……………. in the country after independence.

Answer

Answer: classical forms of dances


4. ……………. literature contains several references to fish.

Answer

Answer: Bengali


5. The legends of Radha-Krishna were enacted in folk plays known as ……………. .

Answer

Answer: rasa lila


6. The ……………. were ascetics who engaged in a variety of yogic practices.

Answer

Answer: Naths


7. The ……………. were originally a caste of story-tellers in temple of north India who beautified their
performances with gestures and songs.

Answer

Answer: Kathakas


8. ……………. and ……………. are the chief food items of the Bengalis.

Answer

Answer: Rice, fish


9. Rajputs are closely associated with the culture of ……………. .

Answer

Answer: Rajasthan


10. In the 19th century, the Rajasthan of today was called ……………. by the British.

Answer

Answer: Rajputana


11. The kathaks were originally a caste of ……………. .

Answer

Answer: Story-tellers


12. The earliest miniatures were written on ……………. .

Answer

Answer: palm leaves


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of The Making of Regional Cultures Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers Read More »

शब्द विचार MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar शब्द विचार with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the शब्द विचार Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these शब्द विचार objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar शब्द विचार with Answers

Question 1.
कौन-सा शब्द विदेशी है ?
(a) मुख
(b) टिकट
(c) कान
(d) सूर्य

Answer

Answer: (b) टिकट


Question 2.
कौन-सा शब्द देशज नहीं है ?
(a) पत्र
(b) घपला
(c) पगड़ी
(d) लोटा

Answer

Answer: (a) पत्र


Question 3.
कौन-सा शब्द तत्सम नहीं है
(a) अज्ञान
(b) आँसू
(c) दश
(d) दक्षिण

Answer

Answer: (b) आँसू


Question 4.
कौन-सा शब्द तद्भव नहीं है
(a) कुम्हार
(b) कंगन
(c) मयूर
(d) पिंजरा

Answer

Answer: (c) मयूर


Question 5.
तत्सम शब्द किसे कहते हैं ?
(a) जिन शब्दों का रूप बदलता हुआ हो
(b) जो संस्कृत के शब्द हिंदी में अपने मूल रूप में प्रयोग होते हों
(c) जिन संस्कृत शब्दों का परिवर्तित रूप हिंदी में प्रयोग होता है
(d) जो स्थानीय हो

Answer

Answer: (b) जो संस्कृत के शब्द हिंदी में अपने मूल रूप में प्रयोग होते हों


Question 6.
रूढ़ शब्द किन्हें कहते हैं ?
(a) जिन शब्दों के सार्थक खंड न हों
(b) जिनके अनेक अर्थ प्रचलित हों
(c) जिनका एक ही अर्थ हो
(d) जो संस्कृत से आए हों

Answer

Answer: (a) जिन शब्दों के सार्थक खंड न हों


Question 7.
यौगिक वे शब्द कहलाते हैं
(a) जिनका योग किया जा सके
(b) जो प्राचीन काल से चले आ रहे हैं
(c) जिनके सार्थक खंड किए जा सकें
(d) जो एक ही अर्थ के लिए प्रयोग हों

Answer

Answer: (c) जिनके सार्थक खंड किए जा सकें


Question 8.
विदेशी शब्द वे कहलाते हैं
(a) जो विदेशों में बोले जाते हैं
(b) जिनका प्रचलन हमारे देश में नहीं है
(c) जिनका हिंदी से कोई संबंध नहीं
(d) विदेशी भाषाओं के वे शब्द विदेशी कहलाते हैं, जिनका प्रयोग हिंदी में होता है

Answer

Answer: (d) विदेशी भाषाओं के वे शब्द विदेशी कहलाते हैं, जिनका प्रयोग हिंदी में होता है


Question 9.
कौन-सा भेद अर्थ की दृष्टि से नहीं है
(a) एकार्थी शब्द
(b) तत्सम शब्द
(c) पर्यायवाची शब्द
(d) अनेकार्थी शब्द

Answer

Answer: (b) तत्सम शब्द


Question 10.
कौन-सा भेद इतिहास के आधार पर नहीं है
(a) वाक्यांश के लिए एक शब्द
(b) तत्सम शब्द
(c) देशज शब्द
(d) विदेशी शब्द

Answer

Answer: (a) वाक्यांश के लिए एक शब्द


Question 11.
कौन-सा भेद रचना की दृष्टि से नहीं है
(a) रूढ़ शब्द
(b) यौगिक शब्द
(c) योग रूढ़ शब्द
(d) तकनीकी शब्द

Answer

Answer: (d) तकनीकी शब्द


Question 12.
कौन-सा शब्द रूढ़ नहीं है
(a) पैर
(b) मुँह
(c) दशानन
(d) दाल

Answer

Answer: (c) दशानन


Question 13.
कौन-सा शब्द यौगिक नहीं है
(a) दशानन
(b) विद्यालय
(c) अभिज्ञ
(d) सुरक्षित

Answer

Answer: (a) दशानन


Question 14.
कौन-सा शब्द योग रूढ़ नहीं है
(a) पंकज
(b) दशानन
(c) गुणवान
(d) त्रिनेत्र

Answer

Answer: (c) गुणवान


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar शब्द विचार with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi शब्द विचार MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

शब्द विचार MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 10 Eighteen-Century Political Formations with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 10 Eighteen-Century Political Formations with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Eighteen-Century Political Formations Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 10 History Objective Questions.

Eighteen-Century Political Formations Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Eighteen-Century Political Formations Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 10 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 10 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Who was the founder of the Maratha Kingdom?
(a) Maharana Pratap
(b) Shivaji
(c) Raja Ajit Singh

Answer

Answer: (b) Shivaji


Question 2.
Kunbis were the:
(a) Maratha peasant warriors
(b) Maratha warriors
(c) Maratha farmers

Answer

Answer: (a) Maratha peasant warriors


Question 3.
Khalsa was instituted in the year:
(a) 1700
(b) 1699
(c) 1689

Answer

Answer: (b) 1699


Question 4.
Sawai Raja Jai Singh found his new capital in:
(a) Jaipur
(b) Jodhpur
(c) Bikaner

Answer

Answer: (a) Jaipur


Question 5.
Which part of India associated with peasant and zamindari rebellions?
(a) Southern and eastern parts of India.
(b) Northern and southern parts of India.
(c) Northern and western parts of India.

Answer

Answer: (b) Northern and southern parts of India.


Question 6.
Bahadur Shah was the son of:
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Aurangzeb

Answer

Answer: (c) Aurangzeb


Question 7.
Chauth was a tax:
(a) imposed by Maratha
(b) imposed by Mughals
(c) imposed by Peshwa

Answer

Answer: (a) imposed by Maratha


Question 8.
Surajmal was a leader of:
(a) Maratha
(b) Jats
(c) Rajput

Answer

Answer: (b) Jats


Question 9.
Murshid Quli Khan was Governor of:
(a) Bengal
(b) Awadh
(c) Hyderabad

Answer

Answer: (a) Bengal


Question 10.
Khalsa was found by:
(a) Guru Gobind Singh
(b) Guru Nanak
(c) Guru Arjun Dev

Answer

Answer: (a) Guru Gobind Singh


Question 11.
What were the small political groups of the Sikhs called?
(a) Khalsa
(b) Misls
(c) Dalkhalsa
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Misls
Under a number of able leaders in the eighteenth century, the Sikhs organized themselves into a number of bands called jathas, and later on misls.


Question 12.
Who were the ijaradars?
(a) Revenue farmers
(b) Farmers
(c) Tax collectors
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Revenue farmers
The state depended on local bankers and mahajans for loans. It sold the right to collect tax to the highest bidders. These “revenue farmers” (ijaradars) agreed to pay the state a fixed sum of money.


Question 13.
What was the Jats were prosperous about?
(a) Artists
(b) Agriculturist
(c) Craftsman
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Agriculturist
The Jats were prosperous agriculturists, and towns like Panipat and Ballabhgarh became important trading centres in the areas dominated by them.


Question 14.
Who got the title of Asaf Jah founder of state of Hyderabad?
(a) Burhan-ul-Mulk
(b) Nizam-ul-Mulk
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Nizam-ul-Mulk
Nizam-ul-Mulk Asaf Jah, the founder of Hyderabad state, was one of the most powerful members at the court of the Mughal Emperor Farrukh Siyar.


Question 15.
Nadir Shah was the ruler of which country?
(a) Iran
(b) Afghan
(c) Iraq
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Iran
In the midst of this economic and political crisis, the ruler of Iran, Nadir Shah, sacked and plundered the city of Delhi in 1739.


Question 16.
What were the offices held by Sa’adat Khan?
(a) Subadari
(b) Diwani
(c) Faujdari
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Sa’adat Khan held the combined offices of subadari, diwani and faujdari, In fact, he was responsible for managing the political, financial and military affairs of the province of Awadh.


Question 17.
Why did Zamindars of Bengal borrow money from bankers and moneylenders?
(a) To increase their wealth
(b) To pay revenue in cash
(c) To buy new land
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To pay revenue in cash
Zamindars of Bengal borrow money from bankers and moneylenders to pay the revenue in cash.


Question 18.
Who was the founder of Awadh?
(a) Saadat Khan
(b) Murshid Quli Khan
(c) Asaf Jah
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Saadat Khan
Founder of Awadh was Burhan-ul-Mulk Saadat Khan.


Question 19.
Who were appointed by Mughals to control over their provinces?
(a) Subadars
(b) Faujdari
(c) Diwani
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Nobles appointed as governors (subadars) often controlled the offices of revenue and military administration (diwani and faujdari) to control their provinces.


Question 20.
What were the total number of Sikh misls before Ranjit Singh?
(a) Ten
(b) Twelve
(c) Twenty
(d) Fifteen

Answer

Answer: (b) Twelve
There was total twenty Sikh misls before Ranjit Singh.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Sa’adat Khan(a) Maratha Tax
2. Murshid Quli Khan(b) Subadar of Hyderabad
3. AsafJah(c) Subadar of Awadh
4. Banda Bahadur(d) Maratha
5. Shivaji(e) Maratha Minister
6. Peshwa(f) Khalsa
7. Sardeshmukhi(g) Subadar of Bengal
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Sa’adat Khan(c) Subadar of Awadh
2. Murshid Quli Khan(g) Subadar of Bengal
3. AsafJah(b) Subadar of Hyderabad
4. Banda Bahadur(f) Khalsa
5. Shivaji(d) Maratha
6. Peshwa(e) Maratha Minister
7. Sardeshmukhi(a) Maratha Tax

Fill in the blanks

1. Bengal was founded by ……………. .

Answer

Answer: Murshid Quli Khan


2. Maharaja Ranjit Singh established his capital at ……………. .

Answer

Answer: Lahore


3. Shivaji carried out the ……………. kingdom.

Answer

Answer: Maratha


4. Guru Gobind Singh died in ……………. .

Answer

Answer: 1708


5. 1/4th of the land revenue claimed by zamindars was known as ……………. .

Answer

Answer: Chauth


6. Sawai Raja Jai Singh was given subadari of ……………. in the year 1722.

Answer

Answer: Agra


7. Hyderabad was founded by ……………. .

Answer

Answer: Asaf Jah


8. Ahmad Shah Abdali came to India in ……………. .

Answer

Answer: 1759


9. A revenue farmer was called ……………. .

Answer

Answer: Ijaradar


10. Guru Gobind Singh is ……………. guru of Sikh.

Answer

Answer: 10th


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 10 Eighteen-Century Political Formations with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Eighteen-Century Political Formations Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 10 Eighteen-Century Political Formations with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided On The Trial of the Earliest People Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 History Objective Questions.

On The Trial of the Earliest People Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on On The Trial of the Earliest People Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Why did hunter-gatherers move from one place to other place?
(a) In search of food
(b) In search of shelter
(c) In search of water
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 2.
What were the purposes of stone tools?
(a) To make spear and arrows
(b) to chop roots and fruits
(c) To cut meat and bones
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 3.
Where was ash found?
(a) Kurnool
(b) Bhimbetka
(c) Chennai
(d) Delhi

Answer

Answer: (a) Kurnool


Question 4.
What material was used by the earlier people?
(a) Stone
(b) Wood
(c) Bone
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 5.
In which state eggs of Ostrich were found?
(a) Kurnool
(b) Maharashtra
(c) Delhi
(d) Chennai

Answer

Answer: (b) Maharashtra


Question 6.
Who gives us information about history?
(a) Doctors
(b) Engineers
(c) Psychologists
(d) Archaeologists

Answer

Answer: (d) Archaeologists


Question 7.
How did ancient people travel?
(a) By Buses
(b) By Trains
(c) By Ships
(d) On Foot

Answer

Answer: (d) On Foot


Question 8.
The early man lived in ______________ by sides of __________________
(a) Hut, Forest
(b) Building, Rivers
(c) Building , Forest
(d) Hut, River

Answer

Answer: (d) Hut, River


Question 9.
Some stone produce ________________ when struck with each other
(a) Smog
(b) Smoke
(c) Fire
(d) Dust

Answer

Answer: (c) Fire


Question 10.
The man had lived on this earth for several hundred years before he learned the art of writing’ this period is called
(a) Post-historic period
(b) Neo-historic period
(c) Historic period
(d) Pre-historic period

Answer

Answer: (d) Pre-historic period


Question 11.
In 9000 B.C began an intermediate stage in stone age culture which is called
(a) Mesolithic age
(b) Chalcolithic age
(c) Palaeolithic period
(d) Neolithic age

Answer

Answer: (a) Mesolithic age


Question 12.
Lithic means
(a) Age
(b) Old
(c) Fruit
(d) Stone

Answer

Answer: (d) Stone


Question 13.
The special feature of cave painting is the use of
(a) Chalk
(b) Colours
(c) Soil
(d) Brush

Answer

Answer: (b) Colours


Question 14.
How do the historians know that early man was aware of the usage of fire
(a) Through cave
(b) Through Manuscripts
(c) Trace the ashes
(d) Through Inscription

Answer

Answer: (c) Trace the ashes


Question 15.
The transitional phase between Palaeolithic and Neolithic age is known as
(a) Microlithic age
(b) Mesolithic age
(c) Macrolithic age
(d) Masolithic age

Answer

Answer: (b) Mesolithic age


Question 16.
Habitation are the site where
(a) People live
(b) People make stones
(c) People play
(d) People make paintings

Answer

Answer: (a) People live


Write true (T) or false (F)

1. Spears and arrows were used for hunting.

Answer

Answer: True


2. Places where stone was found and where people made tools are known as factory sites.

Answer

Answer: True


3. The word ‘Palaeolithic’ came from Latin word.

Answer

Answer: False


4. Ostriches were found in India during Mesolithic period.

Answer

Answer: False


5. Some rivers are perennial while others are seasonal.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Hunsgi(a) habitation site
2. Perennial(b) old
3. Palaeo(c) Madhya Pradesh
4. Lithos(d) water throughout the year
5. Bhimbetka(e) stone
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Hunsgi(c) Madhya Pradesh
2. Perennial(d) water throughout the year
3. Palaeo(b) old
4. Lithos(e) stone
5. Bhimbetka(a) habitation site

Fill in the blanks

1. The earliest period of the stone age was ……………………… .

Answer

Answer: palaeolithic


2. Stone age is also called ……………………… .

Answer

Answer: Pre-historic age


3. Sites of Bhimbetka are known as ……………………… sites.

Answer

Answer: habitation


4. Natural caves and rock shelters are found in the ……………………… and the ……………………… plateau.

Answer

Answer: Vindhyas, Deccan


5. Major climate change occurred ……………………… years ago.

Answer

Answer: 12,000


6. Ostriches were found in India during the ……………………… period.

Answer

Answer: palaeolithic


Name the following
1. Name two Palaeolithic sites.
2. Name two Neolithic sites.

Answer

Answer:
1. Hunsgi and Kurnool caves.
2. Hallur and Chirand


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2
(a) In which country was this picture found?
(b) How many years old is this picture?
(c) The colors used in the picture are made up of ……………………… .

Answer

Answer:
(a) This picture was found in France.
(b) About 20,000-10,000 years old.
(c) minerals like ochre or iron ore and charcoal.


Map Skills

1.
Find out following on Indian Map
(i) Indus River (ii) Godavari (iii) Narmada

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of On The Trial of the Earliest People Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Read More »

अनेकार्थी शब्द MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar अनेकार्थी शब्द with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the अनेकार्थी शब्द Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these अनेकार्थी शब्द objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar अनेकार्थी शब्द with Answers

Question 1.
‘द्विज की सहायता करो-
(a) ब्राह्मण
(b) पक्षी
(c) दाँत
(d) देवता

Answer

Answer: (a) ब्राह्मण


Question 2.
हमें समय से आय ‘कर’ जमा करना चाहिए
(a) हाथ
(b) हाथी की सैंड
(c) किरण
(d) टैक्स

Answer

Answer: (d) टैक्स


Question 3.
प्रभु ‘घट-घट’ वासी हैं
(a) घड़ा
(b) कम
(c) हृदय
(d) शरीर

Answer

Answer: (c) हृदय


Question 4.
द्रौपदी का दुशासन ने ‘चीर’ हरण किया
(a) चीरना
(b) चीर-फाड़
(c) वस्त्र
(d) आप्रेशन

Answer

Answer: (c) वस्त्र


Question 5.
पिताजी का ‘पत्र’ आया है
(a) पत्तो
(b) चिट्ठी
(c) भोजपत्र
(d) पंख

Answer

Answer: (b) चिट्ठी


Question 6.
यह ‘मधु’ मक्खियों का छत्ता है
(a) शहद
(b) शराब
(c) मादक
(d) मीठा

Answer

Answer: (a) शहद


Question 7.
योगी योग ‘मुद्रा’ में बैठा है
(a) चेष्टा
(b) सिक्का
(c) नाम की मुहर
(d) बैठने की एक स्थिति

Answer

Answer: (d) बैठने की एक स्थिति


Question 8.
दस और बीस का ‘योग’ कीजिए
(a) उपाय
(b) चित् की वृत्तियों पर अधिकार
(c) जोड़
(d) योगासन

Answer

Answer: (c) जोड़


Question 9.
कैकेयी ने दशरथ से तीन ‘वर’ मांगे
(a) दूल्हा
(b) वरण करना
(c) श्रेष्ठ
(d) वरदान

Answer

Answer: (d) वरदान


Question 10.
‘सुर’ मिलाकर राष्ट्रगान गाओ-
(a) देवता
(b) संगीत का सुर
(c) सुरम्य
(d) लय

Answer

Answer: (d) लय


Question 11.
मंगन को देख पट देती बार-बार
(a) वस्त्र
(b) किवाड़
(c) वस्त्र और किवाड़ दोनों
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) वस्त्र और किवाड़ दोनों


Question 12.
उसकी ‘प्रकृति’ अच्छी नहीं है
(a) स्वभाव
(b) कुदरत
(c) प्राकृतिक मौसम
(d) रहन-सहन

Answer

Answer: (a) स्वभाव


Question 13.
उसने ‘हार’ नहीं मांगा
(a) गले में पहनने की माला
(b) पराजय
(c) हरना
(d) कमजोर

Answer

Answer: (a) गले में पहनने की माला


Question 14.
दिन में ‘सोना’ अच्छा नहीं
(a) स्वर्ण
(b) सुनहरा
(c) सुंदर
(d) शयन करना

Answer

Answer: (d) शयन करना


Question 15.
रावण ने सीता को ‘हर’ लिया
(a) भाजक
(b) भिन्न
(c) हरण
(d) शिवजी

Answer

Answer: (c) हरण


Question 16.
‘विधि’ का लिखा नहीं मिटता, कुछ लोगों का ऐसा मानना
(a) भाग्य
(b) तरीका
(c) ब्रह्मा
(d) ईश्वर

Answer

Answer: (a) भाग्य


Question 17.
इस नाटक में चार ‘अंक’ हैं
(a) संख्या के अंक
(b) नाटक का अंक (भाग)
(c) गोट
(d) योग

Answer

Answer: (b) नाटक का अंक (भाग)


Question 18.
नीम के पत्तों का ‘अर्क’ कडुवा होता है
(a) रस
(b) सूर्य
(c) नीरस
(d) आक का पौधा

Answer

Answer: (a) रस


Question 19.
श्रीकृष्ण ने पीत ‘अंबर’ धारण किए हैं
(a) आकाश
(b) सेमल के पेड़ का फल
(c) वस्त्र
(d) अम्बा

Answer

Answer: (c) वस्त्र


Question 20.
मैं तुमसे कक्षा में प्रथम स्थान लाने की अपेक्षा करता हूँ
(a) आवश्यकता
(b) तुलना में
(c) अपेक्षित
(d) उम्मीद

Answer

Answer: (c) अपेक्षित


Question 21.
‘उपसर्ग’ शब्द से पहले जुड़कर उसके अर्थ में परिवर्तन कर देता है
(a) अपशकुन
(b) शब्द से पहले लगने वाला अव्यय
(c) एक प्रकार का शब्द
(d) शब्द का अंश

Answer

Answer: (a) अपशकुन


Question 22.
मरीज़ का ठीक से ‘उपचार’ कीजिए
(a) इलाज
(b) सेवा
(c) उपाय
(d) तरीका

Answer

Answer: (d) तरीका


Question 23.
काकः ‘कृष्णः’ विकः ‘कृष्णः’
(a) श्रीकृष्ण
(b) कालापन
(c) कालिमा
(d) काला

Answer

Answer: (b) कालापन


Question 24.
यह ‘कल’ कारखानों का युग है
(a) मशीन
(b) आने वाला कल
(c) चैन
(d) बीता हुआ कल

Answer

Answer: (b) आने वाला कल


Question 25.
प्रातः ‘काल’ घूमना अच्छा है
(a) मृत्यु
(b) यमराज
(c) समय
(d) मृत्यु का देवता

Answer

Answer: (c) समय


Question 26.
पहले प्रत्येक घर में ‘गौ’ पाली जाती थी
(a) गाय
(b) इंद्रियाँ
(c) पृथ्वी
(d) वाणी

Answer

Answer: (b) इंद्रियाँ


Question 27.
अपने ‘गुरु’ का आदर करो-
(a) भारी
(b) शिक्षक
(c) गुरु भाई
(d) बड़ा

Answer

Answer: (d) बड़ा


Question 28.
वह तो निरा ‘जड़’ सिद्ध हुआ
(a) पौधे की जड़
(b) अचेतन
(c) मूर्ख
(d) जंगम

Answer

Answer: (a) पौधे की जड़


Question 29.
नदी का ‘तीर’ सुहावना है
(a) किनारा
(b) तैरना
(c) बाण
(d) किनारे पर रहने वाला

Answer

Answer: (a) किनारा


Question 30.
वह सुबह सौ ‘दण्ड’ लगाता है
(a) सजा
(b) एक प्रकार का व्यायाम
(c) डंडा
(d) भुजदंड

Answer

Answer: (b) एक प्रकार का व्यायाम


Question 31.
विपक्षी दल’ छिन्न-भिन्न हो गए-
(a) पत्ता
(b) सेना का छोटा समूह
(c) समूह
(d) राजनीतिक पार्टी

Answer

Answer: (d) राजनीतिक पार्टी


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar अनेकार्थी शब्द with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi अनेकार्थी शब्द MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

अनेकार्थी शब्द MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More »

error: Content is protected !!