MCQ Questions

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1┬аEnvironment with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Environment Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 1 Geography Objective Questions.

Environment Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Environment Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 1 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 1 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
What is a source of mineral wealth?
(a) Atmosphere
(b) Biosphere
(c) Lithosphere

Answer

Answer: (c) Lithosphere


Question 2.
The domain of water is referred to as:
(a) Hydrosphere
(b) Atmosphere
(c) Lithosphere

Answer

Answer: (a) Hydrosphere


Question 3.
Who protect earth from the harmful rays and scorching heat of the Sun?
(a) Mechanical force
(b) Gravitational force
(c) Atmosphere

Answer

Answer: (c) Atmosphere


Question 4.
Which of the following is a human made environment?
(a) Hydrosphere
(b) Economic
(c) Industries

Answer

Answer: (c) Industries


Question 5.
When is the world environment day is celebrated?
(a) 5 July
(b) 5 June
(c) 5 January

Answer

Answer: (b) 5 June


Question 6.
What is Environer/Environner means?
(a) Environment
(b) Aquarium
(c) Neighbourhood

Answer

Answer: (c) Neighbourhood


Question 7.
WLich one has solid crust or the hard top layer of the earth?
(a) Lithosphere
(b) Hydrosphere
(c) Atmosphere

Answer

Answer: (a) Lithosphere


Question 8.
Plant and animal kingdom together made:
(a) Atmosphere
(b) Hydrosphere
(c) Biosphere

Answer

Answer: (c) Biosphere


Question 9.
Which one has thin layer of air that surrounds the earth?
(a) Atmosphere
(b) Biosphere
(c) Hydrosphere

Answer

Answer: (a) Atmosphere


Question 10.
The word environment derived from the French word тАЬEnvironerтАЭ which means:
(a) Brotherhood
(b) Neighbourhood
(c) Childhood

Answer

Answer: (b) Neighbourhood


Question 11.
Which is not a component of human environment?
(a) Land
(b) Religion
(c) Community
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Land
Land is not a component of human environment. Human beings make cars, mills, factories and roa(d) Human beings modify natural environment and thus known as human made environment.


Question 12.
Which is not a natural ecosystem?
(a) Desert
(b) Aquarium
(c) Forest
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Aquarium
Aquarium is not a natural ecosystem. The relation between the living organisms as well as the relation between the organisms and their surroundings form an ecosystem.


Question 13.
What is the solid crust of the earth is called?
(a) Atmosphere
(b) Lithosphere
(c) Crust
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Lithosphere
Lithosphere is the solid crust of the earth. It is made up of rocks and minerals and covered by a thin layer of soil. It is an irregular surface with various landforms such as mountains, plateaus, plains, valleys, et(c)


Question 14.
When is world Environment Day is celebrated?
(a) 5th January
(b) 5th June
(c) 5th August
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 5th August
On 5 June every year the World Environment Day is celebrate(d)


Question 15.
What is the life support system among the following?
(a) Transportation
(b) Music system
(c) Environment
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Environment
Environment is our basic life support system. It provides the air we breathe, the water we drink, the food we eat and the land where we live.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Landforms(a) Domain of water
2. Human made(b) Bridges
3. biosphere(c) Communication
4. Gravitational force(d) Continents and ocean floors
5. Information revolution(e) Holds the atmosphere
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Landforms(d) Continents and ocean floors
2. Human made(b) Bridges
3. biosphere(a) Domain of water
4. Gravitational force(e) Holds the atmosphere
5. Information revolution(c) Communication

Fill in the blanks

1. ……………. is our basic life support system.

Answer

Answer: Environment


2. Land, water, air, plants and animals comprise ……………. environment.

Answer

Answer: natural


3. ……………. is the solid crust or the hard top layer of the earth.

Answer

Answer: Lithosphere


4. ……………. system is a trade in which goods are exchanged without the use of money.

Answer

Answer: Barter


5. ……………. revolution enabled large scale production.

Answer

Answer: Industrial


6. Information revolution made ……………. easier and ……………. across the worl(d)

Answer

Answer: communication, speedy


7. A perfect balance is necessary between the natural and ……………. environment.

Answer

Answer: human


8. Natural environment comprises ……………. and ……………. conditions.

Answer

Answer: biotic, abiotic


9. Change in environment produces changes in ……………. .

Answer

Answer: weather


10. Human environment reveals the ……………., ……………. and among human beings.

Answer

Answer: activities, creations and interactions


Picture Based Questions

1. Draw a sketch of component of environment.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1


2. Draw a picture stating domains of the Environment.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Environment Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. WeтАЩll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers Read More ┬╗

рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж with Answers

рджрд┐рдП рдЧрдП рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХрд╛ рдЬреЛ рд╢рдмреНрдж рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рдирд╣реАрдВ рд╣реИ, рдЙрд╕ рдкрд░ рдирд┐рд╢рд╛рди рд▓рдЧрд╛рдЗрдП-

Question 1.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдпрдореБрдирд╛’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЕрд░реНрдХ рд╕реБрддрд╛
(b) рд╕реБрд░рд╕рд░рд┐
(c) рд░рд╡рд┐ рд╕реБрддрд╛
(d) рдХрд╛рд▓рд┐рдВрджреА

Answer

Answer: (b) рд╕реБрд░рд╕рд░рд┐


Question 2.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рддрд╛рд▓рд╛рдм’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рддрд╛рд▓рд╛рд╡
(b) рдкреБрд╖реНрдХрд░
(c) рддрдЯ
(d) рддрдбрд╝рд╛рдЧ

Answer

Answer: (c) рддрдЯ


Question 3.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рджреЗрд╡рддрд╛’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рджреНрд╡рд┐рдЬ
(b) рд╕реБрд░
(c) рдирд┐рд░реНрдЬрд░
(d) рд╡рд┐рдмреБрдз

Answer

Answer: (a) рджреНрд╡рд┐рдЬ


Question 4.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдирд╛рд░реА’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╡рдирд┐рддрд╛
(b) рд╡рд╛рдорд╛
(c) рд▓рд▓рдирд╛
(d) рдХрд╛рдорд┐рдиреА

Answer

Answer: (b) рд╡рд╛рдорд╛


Question 5.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдкрд╛рд░реНрд╡рддреА’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЙрдорд╛
(b) рднрд╡рд╛рдиреА
(c) рдЧрд┐рд░рд┐рдЬрд╛
(d) рдЖрддреНрдордЬрд╛

Answer

Answer: (d) рдЖрддреНрдордЬрд╛


Question 6.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА, ‘рдзрд░рддреА’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЕрдЪрд▓
(b) рдЕрдЪрд▓рд╛
(c) рдХреНрд╖рд┐рддрд┐
(d) рд╡рд╕реБрдзрд╛

Answer

Answer: (a) рдЕрдЪрд▓


Question 7.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдирджреА’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рджреЗрд╡рдирджреА
(b) рддрдЯрд┐рдиреА
(c) рд╕рд▓рд┐рд▓рд╛
(d) рддрд░рдВрдЧрд┐рдиреА

Answer

Answer: (a) рджреЗрд╡рдирджреА


Question 8.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдкрдХреНрд╖реА’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рджреНрд╡рд┐рдЬ
(b) рд╡рд┐рдЧ
(c) рдЦреЗрдЪрд░
(d) рдЬрд▓рдЪрд░

Answer

Answer: (d) рдЬрд▓рдЪрд░


Question 9.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдкреЗрдбрд╝’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рддрд░реБ
(b) рд╡рд┐рд╣рд╛рди
(c) рджреНрд░реБрдо
(d) рд╡рд┐рдЯрдк

Answer

Answer: (b) рд╡рд┐рд╣рд╛рди


Question 10.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдкреБрд╖реНрдк’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдкреНрд░рд╕реВрди
(b) рдХрдорд▓
(c) рдкреБрд╣реБрдк
(d) рд╕реБрдорди

Answer

Answer: (b) рдХрдорд▓


Question 11.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдмрд┐рдЬрд▓реА’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╡рд┐рджреНрдпреБрдд
(b) рдЪрдкрд▓
(c) рдЫрдЯрд╛
(d) рджрд╛рдорд┐рдиреА

Answer

Answer: (b) рдЪрдкрд▓


Question 12.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдмрд╛рджрд▓’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╡рд╛рд░рд┐рдЬ
(b) рдЬрд▓рдж
(c) рдкрдпреЛрдзрд░рд╛
(d) рдиреАрд░рдж

Answer

Answer: (a) рд╡рд╛рд░рд┐рдЬ


Question 13.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рд╕рдореБрджреНрд░’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдкреБрд╖реНрдХрд░
(b) рд╕рд╛рдЧрд░
(c) рд░рддреНрдирд╛рдХрд░
(d) рдЕрдВрдмреБрдзрд┐

Answer

Answer: (a) рдкреБрд╖реНрдХрд░


Question 14.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рд╣рд╡рд╛’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЕрдирд┐рд▓
(b) рдкрд╛рд╡рди
(c) рд╕рдореАрд░
(d) рдорд╛рд░реБрдд

Answer

Answer: (b) рдкрд╛рд╡рди


Question 15.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рд╣рд╛рдереА’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдХрд░рд┐
(b) рдХреБрдВрдЬрд░
(c) рдХрд░
(d) рдорддрдВрдЧ

Answer

Answer: (c) рдХрд░


Question 16.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рд╕реВрд░реНрдп’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ-
(a) рд░рд╛рдХреЗрд╢
(b) рдкреНрд░рднрд╛рдХрд░
(c) рджрд┐рдиреЗрд╢
(d) рджрд┐рд╡рд╛рдХрд░

Answer

Answer: (a) рд░рд╛рдХреЗрд╢


Question 17.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдмрдВрджрд░’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдХрдкрд┐
(b) рд╣рдиреБрдорддреН
(c) рдорд░реНрдХрдЯ
(d) рд╣рд░рд┐

Answer

Answer: (b) рд╣рдиреБрдорддреН


Question 18.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рд░рд╛рдд’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдпрд╛рдорд┐рдиреА
(b) рд░рдЬрдиреА
(c) рд╡рд╛рдорд╛
(d) рдирд┐рд╢рд╛

Answer

Answer: (c) рд╡рд╛рдорд╛


Question 19.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА тАШрдЕрдЧреНрдирд┐’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЕрдирд▓
(b) рдЕрдирд┐рд▓
(c) рдЬреНрд╡рд▓рди
(d) рд╡рд╣реНрдирд┐

Answer

Answer: (b) рдЕрдирд┐рд▓


Question 20.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЕрдореГрдд’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЬрд▓
(b) рд╕реЛрдо
(c) рд╕реБрдзрд╛
(d) рдкреАрдпреВрд╖

Answer

Answer: (a) рдЬрд▓


Question 21.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА тАШрдЕрддрд┐рдерд┐’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЕрднреНрдпрд╛рдЧрдд
(b) рдЖрдЧрдВрддреБрдХ
(c) рдЕрдиреБрдкрд╕реНрдерд┐рдд
(d) рдореЗрд╣рдорд╛рди

Answer

Answer: (c) рдЕрдиреБрдкрд╕реНрдерд┐рдд


Question 22.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА тАШрдЖрдБрдЦ’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЕрдХреНрд╖рд┐
(b) рдЕрдХреНрд╖
(c) рдЪрдХреНрд╖реБ
(d) рджреГрдЧ

Answer

Answer: (b) рдЕрдХреНрд╖


Question 23.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЕрд╕реБрд░’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рджрд╛рдирд╡
(b) рджреНрд╡рд┐рдЬ
(c) рд░рд╛рдХреНрд╖рд╕
(d) рджреИрддреНрдп

Answer

Answer: (b) рджреНрд╡рд┐рдЬ


Question 24.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЕрд░рдгреНрдп’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЖрд░рдгреНрдпрдХ
(b) рд╡рд┐рдкрд┐рди
(c) рдХрд╛рдирди
(d) рд╡рди

Answer

Answer: (a) рдЖрд░рдгреНрдпрдХ


Question 25.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЕрд╢реНрд╡’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╣рдп
(b) рдмрд╛рдЬреА
(c) рдШреЛрдЯрдХ
(d) рдЧрдЬ

Answer

Answer: (d) рдЧрдЬ


Question 26.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЗрдВрджреНрд░’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╕реБрд░рдкрддрд┐
(b) рдмреНрд░рд╣реНрдорд╛
(c) рд╢рдХреНрд░
(d) рд╕реБрд░реЗрд╢

Answer

Answer: (b) рдмреНрд░рд╣реНрдорд╛


Question 27.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдИрд╢реНрд╡рд░’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдХреГрд╖реНрдг
(b) рдкреНрд░рднреБ
(c) рдЬрдЧрджреАрд╢
(d) рдИрд╢

Answer

Answer: (a) рдХреГрд╖реНрдг


Question 28.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдХрдкрдбрд╝рд╛’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЪреАрд░
(b) рдкрдЯ
(c) рд╡рд╛рд╕рди
(d) рд╡рд╕рди

Answer

Answer: (c) рд╡рд╛рд╕рди


Question 29.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдХрдорд▓’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдиреАрд░рдЬ
(b) рдЬрд▓рдж
(c) рд░рд╛рдЬреАрд╡
(d) рд╕рд░реЛрдЬ

Answer

Answer: (b) рдЬрд▓рдж


Question 30.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдХрд┐рд░рдг’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдХрд░реНрдг
(b) рдХрд░
(c) рдЕрдВрд╢реБ
(d) рд░рд╢реНрдорд┐

Answer

Answer: (a) рдХрд░реНрдг


Question 31.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЧрдгреЗрд╢’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЧрдЬрд╛рдирди
(b) рд▓рдореНрдмреЛрджрд░
(c) рд╡рд┐рдирд╛рдпрдХ
(d) рдордиреЛрдЬ

Answer

Answer: (d) рдордиреЛрдЬ


Question 32.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЧрдВрдЧрд╛’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╕реБрд░рд╕рд░рд┐
(b) рдХрд╛рд▓рд┐рдВрджреА
(c) рджреЗрд╡рдирджреА
(d) рдЬрд╛рд╣рд╡рдиреА

Answer

Answer: (b) рдХрд╛рд▓рд┐рдВрджреА


Question 33.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдШрд░’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЧреГрд╣
(b) рд╕рджрди
(c) рдЖрд▓рдп
(d) рдорд╣рд▓

Answer

Answer: (d) рдорд╣рд▓


Question 34.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЪрд╛рдВрдж’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд░рд╛рдХреЗрд╢
(b) рд╕реЛрдо
(c) рд╕реБрдзрд╛
(d) рд╕реБрдзрд╛рдВрд╢реБ

Answer

Answer: (c) рд╕реБрдзрд╛


Question 35.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА ‘рдЬрд▓’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдкрд╛рдиреА
(b) рд╡рд╛рд░рд┐рдж
(c) рддреЛрдп
(d) рдЕрдореНрдмреБ

Answer

Answer: (b) рд╡рд╛рд░рд┐рдж


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More ┬╗

рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж with Answers

рджрд┐рдП рдЧрдП рд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдирд┐рдП-

Question 1.
рдЬреЛ рдХреЗрд╡рд▓ рджреВрд╕рд░реЛрдВ рдХреЗ рджреЛрд╖ рджреЗрдЦрддрд╛ рд╣реИ
(a) рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛рд▓реБ
(b) рдиреНрдпрд╛рдпрдХрд╛рд░реА
(c) рдЫрд┐рджреНрд░рд╛рдиреНрд╡реЗрд╕реА
(d) рдЕрдиреНрд╡реЗрд╖рдХ

Answer

Answer: (c) рдЫрд┐рджреНрд░рд╛рдиреНрд╡реЗрд╕реА


Question 2.
рд╕рд╛рдл-рд╕рд╛рдл рдХрд╣рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(a) рд╕рддреНрдпрд╡рд╛рджреА
(b) рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд╡рдХреНрддрд╛
(c) рд╕рдЪ рдХрд╣рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(d) рдиреНрдпрд╛рдпрдХрд╛рд░реА

Answer

Answer: (b) рд╕реНрдкрд╖реНрдЯ рд╡рдХреНрддрд╛


Question 3.
рд╡реНрдпрд╛рдХрд░рдг рдХреЛ рдЬрд╛рдирдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(a) рд╡реИрдпрд╛рдХрд░рдг
(b) рд╡реИрдпрд╛рдХрд░рдгреА
(c) рд╡реНрдпрд╛рдХрд░рдг рд╡реЗрддреНрддрд╛
(d) рд╡рд┐рджреНрд╡рд╛рди

Answer

Answer: (a) рд╡реИрдпрд╛рдХрд░рдг


Question 4.
рдЬрд┐рд╕рдиреЗ рдЕрдЪреНрдЫреЗ рдХреБрд▓ рдореЗрдВ рдЬрдиреНрдо рд▓рд┐рдпрд╛ рд╣реЛ
(a) рднрд╛рдЧреНрдпрд╡рд╛рди
(b) рдзрдиреА
(c) рдЙрдЪреНрдЪ
(d) рдХреБрд▓реАрди

Answer

Answer: (d) рдХреБрд▓реАрди


Question 5.
рдЬрд┐рд╕рдХреЗ рд╣реГрджрдп рдореЗрдВ рджрдпрд╛ рди рд╣реЛ
(a) рдХреНрд░реВрд░
(b) рдЕрддреНрдпрд╛рдЪрд╛рд░реА
(c) рдирд┐рд░реНрджрдп
(d) рдирд┐рд░реНрдореЛрд╣реА

Answer

Answer: (c) рдирд┐рд░реНрджрдп


Question 6.
рдЬрд┐рд╕рдХрд╛ рдХреЛрдИ рд╢рддреНрд░реБ рди рдЬрдиреНрдорд╛ рд╣реЛ
(a) рдорд╣рд╛рддреНрдорд╛
(b) рдЕрдЬрд╛рдд рд╢рддреНрд░реБ
(c) рдзрд░реНрдорд╛рддреНрдорд╛
(d) рдЬрд┐рддреЗрдиреНрджреНрд░рд┐рдп

Answer

Answer: (b) рдЕрдЬрд╛рдд рд╢рддреНрд░реБ


Question 7.
рдЬрд┐рд╕рдХреА рдкрддреНрдиреА рдорд░ рдЧрдИ рд╣реЛ
(a) рд╡рд┐рдзреБрд░
(b) рд░рдВрдбрд╡рд╛
(c) рдЕрднрд╛рдЧрд╛
(d) рдмреЗрдЪрд╛рд░рд╛

Answer

Answer: (a) рд╡рд┐рдзреБрд░


Question 8.
рдЬреЛ рдореЛрдХреНрд╖ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рд╣реИ-
(a) рд╕рдВрдиреНрдпрд╛рд╕реА
(b) рдореБрдореБрдХреНрд╖
(c) рдпреЛрдЧреА
(d) рдкрд░рдорд╣рдВрд╕

Answer

Answer: (b) рдореБрдореБрдХреНрд╖


Question 9.
рдЬреЛ рд╕рдм рдХреБрдЫ рдЬрд╛рдирддрд╛ рд╣реЛ
(a) рд╡рд┐рджреНрд╡рд╛рди
(b) рджреВрд░рджрд░реНрд╢реА
(c) рд╕рд░реНрд╡рдЬреНрдЮ
(d) рдмрд╣реБрдЬреНрдЮ

Answer

Answer: (c) рд╕рд░реНрд╡рдЬреНрдЮ


Question 10.
рдЬреАрдиреЗ рдХреА рдкреНрд░рдмрд▓ рдЗрдЪреНрдЫрд╛
(a) рдЬрд┐рдЬреАрд╡рд┐рд╖рд╛
(b) рдЗрдЪреНрдЫреБрдХ
(c) рдорд░рдиреЗ рд╕реЗ рдбрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(d) рдХрд╛рдпрд░

Answer

Answer: (a) рдЬрд┐рдЬреАрд╡рд┐рд╖рд╛


Question 11.
рдмрдврд╝рд╛-рдЪрдврд╝рд╛рдХрд░ рдХрд╣реА рдЧрдИ рдмрд╛рдд
(a) рдЧрдкреНрдк
(b) рдЧрд▓реНрдк
(c) рдбреАрдВрдЧ
(d) рдЕрддрд┐рд╢рдпреЛрдХреНрддрд┐

Answer

Answer: (d) рдЕрддрд┐рд╢рдпреЛрдХреНрддрд┐


Question 12.
рдмреБрджреНрдзрд┐ рд╣реА рдЬрд┐рд╕рдХреЗ рдиреЗрддреНрд░ рд╣реЛрдВ
(a) рдЕрдВрдзрд╛
(b) рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди
(c) рдкреНрд░рдЬреНрдЮрд╛рдЪрдХреНрд╖реБ
(d) рдкреНрд░рдЬреНрдЮрд╛рд╡рд╛рди

Answer

Answer: (c) рдкреНрд░рдЬреНрдЮрд╛рдЪрдХреНрд╖реБ


Question 13.
рдЬрд┐рд╕рдиреЗ рдореГрддреНрдпреБ рдХреЛ рдЬреАрдд рд▓рд┐рдпрд╛ рд╣реЛ
(a) рдирдЪрд┐рдХреЗрддрд╛
(b) рд╕рд╛рд╡рд┐рддреНрд░реА
(c) рдпреЛрдЧреА
(d) рдореГрддреНрдпреБрдВрдЬрдп

Answer

Answer: (d) рдореГрддреНрдпреБрдВрдЬрдп


Question 14.
рдкрдХреНрд╖рд┐рдпреЛрдВ рдХрд╛ рдЬрдиреНрдо рдЕрдбреЗ рд╕реЗ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ, рдЗрд╕рд▓рд┐рдП рдЙрдирдХрд╛ рдирд╛рдо рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ
(a) рдЕрдВрдбрдЬ
(b) рджреНрд╡рд┐рдЬ
(c) рдбрд┐рдореНрдмрдЬ
(d) рдкрд┐рдВрдбрдЬ

Answer

Answer: (a) рдЕрдВрдбрдЬ


Question 15.
рдЬрд┐рд╕ рддрд░реНрдХ рдХреЛ рдХрд╛рдЯрд╛ рди рдЬрд╛ рд╕рдХреЗ
(a) рдорд╛рдиреНрдп
(b) рдЧреНрд░рд╛рд╣реНрдп
(c) рдирд┐рд░реНрд╡рд┐рд╡рд╛рдж
(d) рдЕрдХрд╛рдЯреНрдп

Answer

Answer: (d) рдЕрдХрд╛рдЯреНрдп


Question 16.
рдЬрд┐рд╕рдХреЗ рд╕рдорд╛рди рдХреЛрдИ рджреВрд╕рд░рд╛ рди рд╣реЛ
(a) рдЕрдиреЛрдЦрд╛
(b) рдЕрджреНрднреБрдд
(c) рдЕрджреНрд╡рд┐рддрдп
(d) рд╕рд░реНрд╡рд╢реНрд░реЗрд╖реНрда

Answer

Answer: (c) рдЕрджреНрд╡рд┐рддрдп


Question 17.
рдИрд╢реНрд╡рд░ рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕ рди рд░рдЦрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(a) рджреБрд░рд╛рдЪрд╛рд░реА
(b) рдирд╛рд╕реНрддрд┐рдХ
(c) рдЕрдзрд╛рд░реНрдорд┐рдХ
(d) рдзрд░реНрдо рд╡рд┐рдореБрдЦ

Answer

Answer: (b) рдирд╛рд╕реНрддрд┐рдХ


Question 18.
рдЬреЛ рдмрд╣реБрдд рдХрдо рдмреЛрд▓рддрд╛ рд╣реИ
(a) рдЧреВрдВрдЧрд╛
(b) рдмреБрджреНрдзрд┐рд╣реАрди
(c) рдЕрд▓реНрдкрднрд╛рд╖реА
(d) рдорд┐рддрднрд╛рд╖реА

Answer

Answer: (c) рдЕрд▓реНрдкрднрд╛рд╖реА


Question 19.
рдЬреЛ рдЗрдВрджреНрд░рд┐рдпреЛрдВ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рди рд╕рдордЭрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХреЗ
(a) рдЕрдЧреЛрдЪрд░
(b) рдЗрдиреНрджреНрд░рд┐рдпрд╛рддреАрдд
(c) рдЬрд┐рддреЗрдиреНрджреНрд░рд┐рдп
(d) рдЬрд┐рддреЗрдиреНрджреНрд░

Answer

Answer: (a) рдЕрдЧреЛрдЪрд░


Question 20.
рдЬрд┐рд╕рдХреА рдмреБрджреНрдзрд┐ рдмрд╣реБрдд рддреЗрдЬ рд╣реЛ
(a) рд╣реЛрд╢рд┐рдпрд╛рд░
(b) рдЪрддреБрд░
(c) рдЬрд┐рдирд┐рдпрд╕
(d) рдХреБрд╢рд╛рдЧреНрд░ рдмреБрджреНрдзрд┐

Answer

Answer: (d) рдХреБрд╢рд╛рдЧреНрд░ рдмреБрджреНрдзрд┐


Question 21.
рдЗрдВрджреНрд░рд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ рдЬреАрддрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(a) рд╢реНрд░реАрдХреГрд╖реНрдг
(b) рд╣рдиреБрдорд╛рди
(c) рдЬрд┐рддреЗрдиреНрджреНрд░рд┐рдп
(d) рдЗрдВрджреНрд░рдЬреАрдд

Answer

Answer: (c) рдЬрд┐рддреЗрдиреНрджреНрд░рд┐рдп


Question 22.
рджреВрд░ рддрдХ рдХреА рдмрд╛рдд рд╕рдордЭрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(a) рд╕рдордЭрджрд╛рд░
(b) рдмреБрджреНрдзрд┐рдорд╛рди
(c) рджреВрд░рджрд░реНрд╢реА
(d) рджреВрд░рджреГрд╖реНрдЯрд┐

Answer

Answer: (c) рджреВрд░рджрд░реНрд╢реА


Question 23.
рдЬрд┐рд╕рдХрд╛ рдХреЛрдИ рдЖрдХрд╛рд░ рди рд╣реЛ
(a) рд╕реВрдХреНрд╖реНрдо
(b) рдирд┐рд░рд╛рдХрд╛рд░
(c) рдЕрджреГрд╢реНрдп
(d) рдИрд╢реНрд╡рд░

Answer

Answer: (b) рдирд┐рд░рд╛рдХрд╛рд░


Question 24.
рдЬреЛ рд╕рд╣реА рдмрд╛рдд рдХрд╛ рдкрдХреНрд╖ рд▓реЗ
(a) рддрдЯрд╕реНрде
(b) рдиреНрдпрд╛рдпрд╛рдзреАрд╢
(c) рд╕рд░рдкрдВрдЪ
(d) рдирд┐рд╖реНрдкрдХреНрд╖

Answer

Answer: (d) рдирд┐рд╖реНрдкрдХреНрд╖


Question 25.
рд╢рд╛рдХ-рд╕рдмреНрдЬреА рдЦрд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛
(a) рд╣рд┐рд░рдг
(b) рд╕рдЬреНрдЬрди
(c) рд╢рд╛рдХрд╛рд╣рд╛рд░реА
(d) рдлрд▓рд╛рд╣рд╛рд░реА

Answer

Answer: (c) рд╢рд╛рдХрд╛рд╣рд╛рд░реА


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More ┬╗

рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ with Answers

рдирд┐рд░реНрджреЗрд╢ : рджрд┐рдП рдЧрдП рд╡реИрдХрд▓реНрдкрд┐рдХ рдЙрддреНрддрд░реЛрдВ рдореЗрдВ рд╕реЗ рд╕рд╣реА рд╡рд┐рдХрд▓реНрдк рдЪреБрдирд┐рдП :

Question 1.
‘рдШрд░’ рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдзрд╛рди
(b) рднрд╡рди
(c) рдЧреГрд╣
(d) рд╕рджрди

Answer

Answer: (c) рдЧреГрд╣


Question 2.
‘рдЪрд╛рдБрдж’ рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЪрдиреНрджрд╛
(b) рдЪрдиреНрджреНрд░
(c) рдЗрдиреНрджреБ
(d) рдЪрдиреНрджреНрд░рдорд╛

Answer

Answer: (b) рдЪрдиреНрджреНрд░


Question 3.
тАЬрдкрд╣рд╛рдбрд╝’ рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдкрд░реНрд╡рдд
(b) рдкрд╛рд╖рд╛рдг
(c) рд╢реИрд▓
(d) рдЪрдЯреНрдЯрд╛рди

Answer

Answer: (b) рдкрд╛рд╖рд╛рдг


Question 4.
‘рдЦреАрд░рд╛’ рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдХреНрд╖реАрд░рдХ
(b) рдХреНрд╖реАрд░
(c) рдЦрд░реНрдмреБрдЬ
(d) рдХреНрд╖рд╛рд░

Answer

Answer: (a) рдХреНрд╖реАрд░рдХ


Question 5.
рдЧреЗрд╣реВрдБ рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЕрдиреНрди
(b) рдХрдирдХ
(c) рдЧреЛрдзрдк
(d) рдЬреАрд╡рди

Answer

Answer: (c) рдЧреЛрдзрдк


Question 6.
‘рдЕрдХреНрд╖рд┐’ рдХрд╛ рддрджреНрднрд╡ рд╣реЛрдЧрд╛-
(a) рдирдорди
(b) рд▓реЛрдЪрди
(c) рдиреЗрддреНрд░
(d) рдЖрдБрдЦ

Answer

Answer: (d) рдЖрдБрдЦ


Question 7.
‘рдЖрдо’ рдХрд╛ рддрджреНрднрд╡ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЖрдо
(b) рд░рд╕рд╛рд▓
(c) рд╕рд╣рдХрд╛рд░
(d) рдЕрддрд┐ рд╕реМрд░рдн

Answer

Answer: (a) рдЖрдо


Question 8.
‘рдЖрдЧ’ рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЕрдирд▓
(b) рд╡рд╣рдирд┐
(c) рдЕрдЧреНрдирд┐
(d) рдкрд╛рд╡рдХ

Answer

Answer: (c) рдЕрдЧреНрдирд┐


Question 9.
‘рдШреЛрдбрд╝рд╛’ рд╢рдмреНрдж рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЕрд╢реНрд╡
(b) рд╣рдп
(c) рдШреЛрдЯрдХ
(d) рдмрд╛рдЬреА

Answer

Answer: (c) рдШреЛрдЯрдХ


Question 10.
‘рдХрдкрдбрд╝рд╛’ рдХрд╛ рддрддреНрд╕рдо рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЪреАрд░
(b) рдХрд░реНрдкрдЯ
(c) рдЕрдВрдмрд░
(d) рд╡рд╕рди

Answer

Answer: (b) рдХрд░реНрдкрдЯ


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рддрддреНрд╕рдо рдПрд╡рдВ рддрджреНрднрд╡ MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3┬аFrom Gathering to Growing Food with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 History Objective Questions.

From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on From Gathering to Growing Food Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
1. Who has found the things obtained from excavation?
(a) Psychologist
(b) Archaeologist
(c) Doctor
(d) Teacher

Answer

Answer: (b) Archaeologist


Question 2.
Mesolithic period falls:
(a) 2 Million years ago to 12000 years ago
(b) 12,000 years ago to 10,000 years ago
(c) From about 10,000 years ago
(d) None of these

Answer

Answer: (b) 12,000 years ago to 10,000 years ago


Question 3.
In which age were the tools polished to give a fine cutting edge ?
(a) Palaeolithic Age
(b) Mesolithic Age
(c) Neolithic Age
(d) Microlithic Age

Answer

Answer: (c) Neolithic Age


Question 4.
Presently, the siteтАЩ PaiyampalliтАЩ is situated at:
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Kashmir
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: (d) Andhra Pradesh


Question 5.
Square and rectangular houses were found in:
(a) Mehrgarh
(b) Chirand
(c) Burzahom
(d) Gufkral

Answer

Answer: (a) Mehrgarh


Question 6.
Mortar and pestles used for:
(a) Ploughing the field
(b) For fire
(c) As a hunting tool
(d) Grinding the grains

Answer

Answer: (d) Grinding the grains


Question 7.
What did tribes children do?
(a) Cleaning of animals and milking
(b) Sowing seeds
(c) Look after plants and driving away animals
(d) Making tools and huts

Answer

Answer: (c) Look after plants and driving away animals


Question 8.
Several burial sites have been found in:
(a) Mehrgarh
(b) Koldihwa
(c) Mahagara
(d) Chirand

Answer

Answer: (a) Mehrgarh


Question 9.
Archaeologist have found тАШJadeiteтАЩ at the site Daojali Hading. What is тАШJadeiteтАЩ?
(a) A bone
(b) A stone
(c) A wooden piece
(d) An iron

Answer

Answer: (b) A stone


Question 10.
Why was the dead person buried with animals?
(a) For playing
(b) Serve as food in the next world
(c) Both (a) & (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Serve as food in the next world


Question 11.
Mehrgarh is in present day
(a) Bihar
(b) Pakistan
(c) Kashmir
(d) Uttar Pradesh

Answer

Answer: (b) Pakistan


Question 12.
Meso means in Mesolithic age is
(a) Micro
(b) Must
(c) Middle
(d) Macro

Answer

Answer: (c) Middle


Question 13.
_________ was the main occupation of people of the Chalcolithic age
(a) Agriculture
(b) Mining
(c) Hunting
(d) Gathering

Answer

Answer: (a) Agriculture


Question 14.
Copper was discovered by ________ man
(a) Masolilthic
(b) Neolithic
(c) Palaeolithic
(d) Chalcolithic

Answer

Answer: (d) Chalcolithic


Question 15.
Microlith were made during which period
(a) Chalcolithic
(b) Mesolithic
(c) Neolithic
(d) Palaeolithic

Answer

Answer: (b) Mesolithic


Question 16.
Barter system is
(a) System of exchange of money
(b) System of exchange of articles
(c) System of exchange of money to services
(d) System of exchange of articles to money

Answer

Answer: (b) System of exchange of articles


Question 17.
Neolithic man live in
(a) Small communities such as villages
(b) In pair near bank of river
(c) Alone in the forest
(d) Alone in the bank of river

Answer

Answer: (a) Small communities such as villages


Question 18.
Domestication means
(a) Process in which people look after animals
(b) Process in which people grow plants and lived in communities
(c) Process in which people grow plants and look after animals
(d) Process in which people grow plants

Answer

Answer: (c) Process in which people grow plants and look after animals


Question 19.
Place where many families choose to live together for mutual cooperation and better protection.
(a) State
(b) Block
(c) Village
(d) District

Answer

Answer: (c) Village


Question 20.
__________ is the name given to the process in which people grow plants and look after animals.
(a) Domestication
(b) Plantation
(c) Flowering
(d) Agriculture

Answer

Answer: (a) Domestication


Match the following

1.

PlaceStatus at present
1. Daojali Hading(a) Kashmir
2. Chirand(b) Near Brahmputra valley
3. Hallur and Paiyampalli(c) Bihar
4. Koldihwa and Mahagara(d) Andhra Pradesh
5. Mehrgarh(e) Uttar Pradesh
6. Burzahom and Gufkral(f) Pakistan
Answer

Answer:

PlaceStatus at present
1. Daojali Hading(b) Near Brahmputra valley
2. Chirand(c) Bihar
3. Hallur and Paiyampalli(d) Andhra Pradesh
4. Koldihwa and Mahagara(e) Uttar Pradesh
5. Mehrgarh(f) Pakistan
6. Burzahom and Gufkral(a) Kashmir

Fill in the blanks

1. The process in which people grow plants and look after animals is called ……………………… .

Answer

Answer: domestication


2. Domesticated animal had its teeth ……………………… than the wild animals.

Answer

Answer: smaller


3. ……………………… and ……………………… were the main sources of food.

Answer

Answer:Plants, animals


4. Pots were used for ……………………… the grains.

Answer

Answer: storing


5. Remains of buffalo and ox were found from ……………………… .

Answer

Answer: Chirand/Bihar


6. ……………………… and ……………………… were used for the grinding the grain.

Answer

Answer: Mortars and pestles


7. The people adopted farming and herding ……………………… .

Answer

Answer: slowly


8. Many of the farmers and herders live in groups called ……………………… .

Answer

Answer: tribes


9. Tribal men and women both work together for making. ………….. …………. ………….. …………. .

Answer

Answer: pots, baskets, tools, huts


10. The earlier level of earth is ……………………… .

Answer

Answer: upper most layer


Picture Based Questions

1. Look at the picture given below. Please state its use in earlier times and in present.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3

Answer

Answer:
In the picture, a baked jar has been shown. This was prepared skillfully by mud and baked. It was earlier used to store the grains and seeds. People also used it for cooking the food.

In present time, these vessels are also used in the villages. Although the use of mudтАФmade pots is very limited but still used in the villages. Women of the villages use this type of pot for:

(a) Boiling the milk, cooking of rice and pulses.
(b) Storing the agricultural produces.
(c) Putting money and ornaments.
(d) Storing drinking water etc.

Thus, we can see that this jar is almost having same nature of use in both the period. Only difference is that in the modern time, new objects are being used even in the villages.


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of From Gathering to Growing Food Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. WeтАЩll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 3 From Gathering to Growing Food with Answers Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided In the Earliests Cities Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 History Objective Questions.

In the Earliests Cities Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on In the Earliests Cities Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Colour of faience was:
(a) Red
(b) Blue or sea green
(c) Yellow
(d) Black

Answer

Answer: (b) Blue or sea green


Question 2.
Spindly whorls were used for:
(a) To spin thread
(b) Making the vessels
(c) Polishing the beads
(d) All of these

Answer

Answer: (a) To spin thread


Question 3.
Which thing was found in the Harappan cities?
(a) Silver vase
(b) Beads and stone blade
(c) Seal and terracotta toys
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Seal found in Harappa was:
(a) Rectangular
(b) Round
(c) Triangular
(d) Square shape

Answer

Answer: (a) Rectangular


Question 5.
Seal found in the Harappan cities is made of:
(a) Wood
(b) Stone
(c) Leather
(d) Baked clay

Answer

Answer: (b) Stone


Question 6.
Terracotta toys were containing:
(a) Picture of animals
(b) Picture of fire
(c) Picture of King
(d) Picture of well

Answer

Answer: (a) Picture of animals


Question 7.
These were available around the settlement:
(a) GrainтАЩs stores
(b) Experts
(c) Water and pasture
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Water and pasture


Question 8.
Many of beads were made of:
(a) Carnelian, a beautiful blue stone
(b) Carnelian, a beautiful red stone
(c) Chert
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Carnelian, a beautiful red stone


Question 9.
Use of seal was for:
(a) Stamping bags or packets containing goods
(b) Stamping the animals
(c) Sealing houses
(d) Sealing unexpected objects

Answer

Answer: (a) Stamping bags or packets containing goods


Question 10.
The cities were divided into:
(a) One or more parts
(b) Two or more parts
(c) Three or more parts
(d) Four or more parts

Answer

Answer: (b) Two or more parts


Question 11.
Cities which had elaborates store houses
(a) Harappa, Kalibangan and Lothal
(b) Mohenjo-Daro, Harappa and Lothal
(c) Surkotada, Harappa and Lothal
(d) Mohenjo-Daro, Harappa and Kalibangan

Answer

Answer: (b) Mohenjo-Daro, Harappa and Lothal


Question 12.
Which of the following is not the earliest cities in the sub-continents
(a) Sotkakoh
(b) Dholavira
(c) Mehrgarh
(d) Lothal

Answer

Answer: (c) Mehrgarh


Question 13.
Harappans also made pots with beautiful
(a) Green designs
(b) Black designs
(c) Blue designs
(d) Yellow designs

Answer

Answer: (b) Black designs


Question 14.
The Harappans probably got copper from present-day_____ , and even from ______ in West Asia
(a) Rajasthan and Oman
(b) Gujarat and Oman
(c) Rajasthan and Egypt
(d) Gujarat and Egypt

Answer

Answer: (a) Rajasthan and Oman


Question 15.
Cities, such as Kalibangan and Lothal had found
(a) Special tools
(b) Fire altars
(c) Store houses
(d) Great bath

Answer

Answer: (b) Fire altars


Question 16.
Harappa culture came to an end about
(a) 1500 B.C
(b) 1000 B.C
(c) 1600 B.C
(d) 1800 B.C

Answer

Answer: (d) 1800 B.C


Question 17.
The part of the west was smaller but higher are describe as
(a) Uppardel
(b) Citadel
(c) Lowerdel
(d) Lower town

Answer

Answer: (b) Citadel


Question 18.
Great Bath have been found on which site
(a) Ganweriwala
(b) Harappa
(c) Rakhi Garhi
(d) Mohenjodaro

Answer

Answer: (d) Mohenjodaro


Question 19.
What was used to dig the earth for turning the soil and planting seeds
(a) Digger
(b) Axe
(c) Plough
(d) Plaster

Answer

Answer: (c) Plough


Question 20.
A place where surplus grain were stored
(a) Storage
(b) Warehouse
(c) Basket
(d) Granaries

Answer

Answer: (d) Granaries


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. City divided two or more parts(a) Mohenjodaro
2. Cotton(b) Dholavira
3. Storehouse(c) Mehrgarh
4. Great Bath(d) Lothal
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. City divided two or more parts(b) Dholavira
2. Cotton(c) Mehrgarh
3. Storehouse(d) Lothal
4. Great Bath(a) Mohenjodaro

Fill in the blanks

1. Stone weight were shaped ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: carefully and precisely


2. Chert is a kind of ……………………… .

Answer

Answer: stone


3. ……………………… was a beautiful stone.

Answer

Answer: Carnelian


4. ……………………… were used to spin the thread.

Answer

Answer: Spindle whorls


5. Wood is example of ……………………… resource.

Answer

Answer: natural


6. Cotton is a natural resource produced by ……………………… .

Answer

Answer: farmer


7. Cotton was probably grown at ……………………… .

Answer

Answer: Mehrgarh


8. Silver vase was found at ……………………… .

Answer

Answer: Mohenjodaro


9. Terracotta is ……………………… .

Answer

Answer: baked earth


10. ……………………… was used to shape sand or powdered quartz into an object.

Answer

Answer: Gum


Picture Based Questions

1. Look at the picture given below. Please state its use in earlier time. Are we presently using something like this?
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4

Answer

Answer: In the picture, a plough has been shown, which was found in the Harappan cities. This is a toy, but archaeologists believe that this was used in digging and turning the soil for the purpose of planting of seeds. Presently, our farmers in villages also use plough for the same purpose. It appears that present day ploughs have been developed from the Harappan plough.


2. Look at the pictures given below and write about the picture.
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4

Answer

Answer:
Picture (i):
The object is a seal and found in the Harappan cities. This seal contains script and picture of animal. Script is still unreadable. This seal was used to stamp bags or packets containing goods that were sent from one place to another. Mouth of the bag was tied and a layer of wet clay was applied on knot and seal was pressed on it. Sealing on any object assured about safety of goods. Today also we seal the goods, articles, parcels etc.

Picture (ii):
Shown objects in the picture are terracotta toys and found in the Harappan cities. These were made by baking the clay after making the designs on the clay. All terracotta toys are animals of that time which refer that the Harappan people were closely concerned with animals. Perhaps the Harappan children played with these toys. In present day, we also find Terracotta things. Many type of decorative vessels, articles, animals, birds etc., are available in the market.

Picture (iii):
Shown objects in the picture are ornaments such as garland, earring etc., made by beads and these were found in the Harappan cities. Many of the beads were made of carnelian, a beautiful red stone. The stone was cut, shaped, polished and finally a hole was bored through the centre so that a string could be passed through it. These type of the ornaments are available in the present market too and these are very much liked by the women particularly outsiders.

Picture (iv):
An artificial object faience has been shown in the picture. Faience was used to make beads, bangles, earrings and tiny vessels.


Map Skills

1. Show the places of the Harappan Civilization on a Map of India

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of In the Earliests Cities Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. WeтАЩll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 4 In the Earliests Cities with Answers Read More ┬╗

error: Content is protected !!