MCQ Questions

उपसर्ग और प्रत्यय MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar उपसर्ग और प्रत्यय with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the उपसर्ग और प्रत्यय Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these उपसर्ग और प्रत्यय objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar उपसर्ग और प्रत्यय with Answers

Question 1.
‘निः’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) निकष
(b) नियम
(c) निर्मल
(d) निपात

Answer

Answer: (c) निर्मल


Question 2.
‘दुः’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) दुधिया
(b) दुर्दशा
(c) दुधारू
(d) दुपहरिया

Answer

Answer: (b) दुर्दशा


Question 3.
‘वि’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) विकराल
(b) विवर
(c) विप्र
(d) विधवा

Answer

Answer: (a) विकराल


Question 4.
‘प्रति’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) प्रच्छाया
(b) प्रगति
(c) प्रत्यक्ष
(d) प्रक्रिया

Answer

Answer: (c) प्रत्यक्ष


Question 5.
‘परि’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) परित
(b) परिचय
(c) परिजन
(d) परिंदा

Answer

Answer: (c) परिजन


Question 6.
‘सम्’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) सहयोग
(b) संबंध
(c) समय
(d) समाचार

Answer

Answer: (b) संबंध


Question 7.
‘स’ उपसर्ग वाला कौन-सा शब्द नहीं है
(a) सफल
(b) सरस
(c) सजीव
(d) सहोदर

Answer

Answer: (d) सहोदर


Question 8.
‘सु’ उपसर्ग वाला कौन-सा शब्द नहीं है
(a) सुपात्र
(b) सुंदर
(c) सुवास
(d) स्वागत

Answer

Answer: (b) सुंदर


Question 9.
कौन-से शब्द में ‘अंत’ प्रत्यय नहीं है
(a) गढ़त
(b) रटंत
(c) महन्त
(d) भिड़न्त

Answer

Answer: (c) महन्त


Question 10.
कौन-से शब्द में ‘इक’ प्रत्यय नहीं है-
(a) भिक्षुक
(b) दैनिक
(c) यौगिक
(d) पाक्षिक

Answer

Answer: (a) भिक्षुक


Question 11.
‘आव’ प्रत्यय किस शब्द में नहीं है
(a) बहाव
(b) बचाव
(c) फैलाव
(d) आओ

Answer

Answer: (d) आओ


Question 12.
‘ईला’ प्रत्यय कौन-से शब्द में नहीं है
(a) नीला
(b) हठीला
(c) खर्चीला
(d) जहरीला

Answer

Answer: (a) नीला


Question 13.
‘इत’ प्रत्यय किस शब्द में नहीं है
(a) अंकित
(b) समुचित
(c) मंडित
(d) पुष्पित

Answer

Answer: (b) समुचित


Question 14.
कौन-सा शब्द ‘अ’ उपसर्ग से नहीं बना है ?
(a) अजर
(b) अनंत
(c) अगोचर
(d) अमर

Answer

Answer: (b) अनंत


Question 15.
‘अन्’ उपसर्ग से बना कौन-सा शब्द नहीं है?
(a) अनुदार
(b) अनुपम
(c) अगम्य
(d) अनासक्त

Answer

Answer: (c) अगम्य


Question 16.
‘अप’ उपसर्ग से युक्त कौन-सा शब्द नहीं है ?
(a) अपमान
(b) अपार
(c) अपभ्रंश
(d) अपव्यय

Answer

Answer: (b) अपार


Question 17.
‘अव’ उपसर्ग से युक्त कौन-सा शब्द नहीं है ?
(a) अव्यय
(b) अवहेलना
(c) अवगुण
(d) अवरुद्ध

Answer

Answer: (a) अव्यय


Question 18.
‘अधि’ उपसर्ग युक्त कौन-सा शब्द नहीं है ?
(a) अध्यक्ष
(b) अध्येता
(c) अधिसंख्य
(d) अधीन

Answer

Answer: (d) अधीन


Question 19.
‘अनु’ उपसर्ग किस शब्द में नहीं लगा है ?
(a) अन्वीक्षण
(b) अन्वर्थ
(c) अनुत्तम
(d) अनुवाद

Answer

Answer: (c) अनुत्तम


Question 20.
‘अभि’ उपसर्ग युक्त कौन-सा शब्द नहीं है ?
(a) अभीष्ट
(b) अभिन्न
(c) अभ्यर्थी
(d) अभ्यस्त

Answer

Answer: (b) अभिन्न


Question 21.
‘आ’ उपसर्ग किस शब्द में नहीं है ?
(a) आयात
(b) आहत
(c) आचार
(d) आहार

Answer

Answer: (c) आचार


Question 22.
‘अति’ उपसर्ग युक्त कौन-सा शब्द नहीं है ?
(a) अत्यधिक
(b) अतुल
(c) अत्यंत
(d) अत्युत्तम

Answer

Answer: (b) अतुल


Question 23.
‘उत’ उपसर्ग युक्त कौन-सा शब्द नहीं है ?
(a) उच्चारण
(b) उद्योग
(c) उन्माद
(d) उपज

Answer

Answer: (d) उपज


Question 24.
‘कु’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) कुपुत्र
(b) कुबेर
(c) कुमार
(d) कुब्ज

Answer

Answer: (a) कुपुत्र


Question 25.
‘नि’ उपसर्ग युक्त शब्द छाँटिए
(a) निष्क्रिय
(b) निष्ठ
(c) निष्कासन
(d) निकृष्ट

Answer

Answer: (d) निकृष्ट


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar उपसर्ग और प्रत्यय with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi उपसर्ग और प्रत्यय MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

उपसर्ग और प्रत्यय MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More »

समास MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar समास with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the समास Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these समास objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar समास with Answers

निर्देश : ‘मोटे छपे’ शब्दों में समास बताइए

Question 1.
‘घुड़सवार’ घोड़े से गिर गया
(a) कर्मधारय
(b) अव्ययी भाव
(c) द्विगु
(d) तत्पुरुष

Answer

Answer: (d) तत्पुरुष


Question 2.
पहले ‘लम्बोदर’ की पूजा की जाती है
(a) बहुव्रीहि
(b) कर्मधारय
(c) तत्पुरुष
(d) द्विगु

Answer

Answer: (a) बहुव्रीहि


Question 3.
ईश्वर भक्ति से ‘परमानंद’ की प्राप्ति होती हैं
(a) अव्ययी भाव
(b) द्वंद्व
(c) कर्मधारय
(d) बहुव्रीहि

Answer

Answer: (c) कर्मधारय


Question 4.
‘यथा रूचि’ भोजन किया करो
(a) कर्मधारय
(b) अव्ययी भाव
(c) बहुव्रीहि
(d) द्वंद्व

Answer

Answer: (b) अव्ययी भाव


Question 5.
‘आज’ अठन्नी’ में कुछ नहीं मिलता
(a) अव्ययी भाव
(b) कर्मधारय
(c) तत्पुरुष
(d) द्विगु

Answer

Answer: (d) द्विगु


Question 6.
‘आधा पका’ भोजन खाने से पेट खराब हो गया
(a) अव्ययी भाव
(b) तत्पुरुष
(c) द्वंद्व
(d) बहुव्रीहि

Answer

Answer: (a) अव्ययी भाव


Question 7.
तिलोलिया गांव में ‘काठ की पुतलियों के खेल द्वारा शिक्षा दी जाती है
(a) अव्ययी भाव
(b) कर्मधारय
(c) तत्पुरुष
(d) द्विगु

Answer

Answer: (c) तत्पुरुष


Question 8.
श्यामा ‘ध्यान से मग्न’ होकर पढ़ रही है
(a) बहुव्रीहि
(b) तत्पुरुष
(c) द्विगु
(d) अव्ययी भाव

Answer

Answer: (b) तत्पुरुष


Question 9.
हमें ‘देश सेवा’ के लिए तैयार रहना चाहिए
(a) कर्मधारय
(b) द्वंद्व
(c) अव्ययी भाव
(d) तत्पुरुष

Answer

Answer: (d) तत्पुरुष


Question 10.
‘मृगनयनी’ एक ऐतिहासिक उपन्यास है
(a) तत्पुरुष
(b) बहुव्रीहि
(c) कर्मधारय
(d) द्वंद्व

Answer

Answer: (b) बहुव्रीहि


Question 11.
‘यथाशक्ति’ दूसरों की सहायता करो
(a) बहुव्रीहि
(b) कर्मधारय
(c) अव्ययी
(d) द्विगु

Answer

Answer: (c) अव्ययी


Question 12.
श्रीकृष्ण ने ‘पिताम्बर’ धारण किया है
(a) कर्मधारय
(b) बहुव्रीहि
(c) द्वंद्व
(d) तत्पुरुष

Answer

Answer: (a) कर्मधारय


Question 13.
‘पिताम्बर’ भगवान सर्वत्र हैं
(a) कर्मधारय
(b) बहुव्रीहि
(c) तत्पुरुष
(d) अव्ययी भाव

Answer

Answer: (c) तत्पुरुष


Question 14.
राम ने ‘दशानन’ का वध किया
(a) द्विगु
(b) अव्ययी भाव
(c) कर्मधारय
(d) बहुव्रीहि

Answer

Answer: (d) बहुव्रीहि


Question 15.
अब ‘नील कमल’ कहीं नहीं मिलते
(a) कर्मधारय
(b) बहुव्रीहि
(c) द्वंद्व
(d) द्विगु

Answer

Answer: (a) कर्मधारय


Question 16.
‘चरण कमल’ बंदी हरिराई
(a) तत्पुरुष
(b) बहुव्रीहि
(c) कर्मधारय
(d) द्वंद्व

Answer

Answer: (c) कर्मधारय


Question 17.
हमारे ‘राष्ट्रपति’ डॉ. अब्दुल कलाम जी हैं
(a) द्विगु
(b) तत्पुरुष
(c) अव्ययी भाव
(d) बहुव्रीहि

Answer

Answer: (b) तत्पुरुष


Question 18.
मैं ‘प्रतिदिन’ व्यायाम करता हूँ
(a) अव्ययी भाव
(b) द्विगु
(c) तत्पुरुष
(d) बहुव्रीहि

Answer

Answer: (a) अव्ययी भाव


Question 19.
मैंने ‘रात-दिन’ परिश्रम करके प्रथम श्रेणी प्राप्त की है
(a) अव्ययी भाव
(b) द्वंद्व
(c) तत्पुरुष
(d) द्विगु

Answer

Answer: (b) द्वंद्व


Question 20.
लोग ‘नवग्रह’ की पूजा करते हैं
(a) द्विगु
(b) द्वंद्व
(c) बहुव्रीहि
(d) तत्पुरुष

Answer

Answer: (a) द्विगु


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar समास with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi समास MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

समास MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More »

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Inside Our Earth Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Geography Objective Questions.

Inside Our Earth Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Inside Our Earth Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The Deccan plateau is made up of:
(a) Clay
(b) Granite
(c) Basalt
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Basalt


Question 2.
The depth of deepest mine in South Africa is about:
(a) 3km
(b) 4km
(c) 5 km
(d) 6 km

Answer

Answer: (b) 4km


Question 3.
The innermost layer is the core is made of:
(a) Nickel and Iron
(b) Silica and Alumina
(c) Silica and magnesium
(d) a and b both

Answer

Answer: (a) Nickel and Iron


Question 4.
What is meaning of igneous?
(a) Air
(b) Water
(c) Lime
(d) Fire

Answer

Answer: (d) Fire


Question 5.
The radius of the earth is:
(a) 6000 km
(b) 6300 km
(c) 6371 km
(d) 6400 km

Answer

Answer: (c) 6371 km


Question 6.
Igneous and sedimentary rocks can change into:
(a) Intrusive igneous rocks
(b) Extrusive igneous rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) Igneous rocks

Answer

Answer: (c) Metamorphic rocks


Question 7.
Depth of mantle layer of the earth is:
(a) 2900 km
(b) 3000 km
(c) 3100km
(d) 3200 km

Answer

Answer: (a) 2900 km


Question 8.
In search for oil engineers have dug a hole about:
(a) 3km
(b) 4km
(c) 5 km
(d) 6 km

Answer

Answer: (d) 6 km


Question 9.
Igneous rocks are made when:
(a) The solid magma melts and it becomes solid
(b) The cool magma molten, it becomes solid
(c) The molten magma cools, it becomes solid
(d) Solid magma molten, it becomes solid

Answer

Answer: (c) The molten magma cools, it becomes solid


Question 10.
Igneous rocks are called primary rocks because:
(а) All the other rocks are formed from the igneous rocks.
(b) These are important for human beings.
(c) These rocks produce all the ailments.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (а) All the other rocks are formed from the igneous rocks.


Question 11.
Gold, Petroleum and Coal are the examples of what?
(a) Rock
(b) Fossils
(c) Minerals
(d) Core

Answer

Answer: (b) Fossils
The remains of the dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called fossils. Gold, Petroleum and Coal are the examples of these fossils.


Question 12.
What is the Radius of the earth?
(a) 2600 km
(b) 3671km
(c) 7163 km
(d) 6371 km

Answer

Answer: (d) 6371 km
The radius of the earth is 6371 km.


Question 13.
What is the Innermost layer of the earth?
(a) Crust
(b) Mantle
(c) Core
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Core
The innermost layer is the core with a radius of about 3500 km. The central core has very high temperature and pressure.


Question 14.
Which rocks are known as primary rocks?
(a) Igneous rocks
(b) Sedimentary rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Igneous rocks
When the molten magma cools, it becomes soli(d) Rocks thus formed are called igneous rocks. They are also called primary rocks.


Question 15.
Where is the deepest mine in the world located?
(a) South America
(b) South Africa
(c) South Australia
(d) South India

Answer

Answer: (b) South Africa
The deepest mine in the world, is in South Afric(a) It is about 4 km. deep. In search for oil engineers have dug a hole about 6 km. deep.


Question 16.
What is the percentage of the volume of the earth?
(a) 1
(b) 15
(c) 89
(d) 20

Answer

Answer: (a) 1
The crust forms only 1 per cent of the volume of the earth, 84 per cent consists of the mantle and 15 per cent makes the core.


Question 17.
What are the uses of rocks?
(a) Building materials
(b) As a source of metals
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Rocks are useful in many ways as building materials and as a source of metals like iron, copper et(c) and fossil fuels. They also yield valuable gems such as diamonds, garnet, jade et(c)


Question 18.
Why earth is called a dynamic planet?
(a) Continuously undergoes changes
(b) Never change
(c) Is very large in size
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Continuously undergoes changes
Earth is called a dynamic planet because it continuously undergoes changes inside and outside.


Question 19.
What is a rock?
(a) Natural mass of mineral
(b) Artificial mass
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Natural mass of mineral
A rock is a natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust.


Question 20.
What are the layers of the earth?
(a) Crust
(b) Mantle
(c) Core
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Three layers of the earth are crust, mantle and core.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Slate(a) Seven stones
2. Sandstone(b) Granite
3. Pitthoo(c) Metamorphic rock
4. Grinding stone(d) Changes into slate
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Slate(c) Metamorphic rock
2. Sandstone(d) Changes into slate
3. Pitthoo(a) Seven stones
4. Grinding stone(b) Granite

Fill in the blanks

1. Gold, petroleum and coal are examples of ……………. .

Answer

Answer: minerals


2. The Crust layer of the earth is ……………. .

Answer

Answer: thinnest layer


3. Red Fort is made of red ……………. .

Answer

Answer: sandstone


4. The Taj Mahal is made of white ……………. .

Answer

Answer: marble


5. The remains of the dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called ……………. .

Answer

Answer: fossils


6. The crust forms only ……………. % of the volume of the earth.

Answer

Answer: 0.5


7. The deepest mine in the world is in the ……………. .

Answer

Answer: South Africa


8. The main mineral constituents of the continental mass are ……………. and ……………. .

Answer

Answer: silica and alumina


9. The innermost layer is the core with a radius of about ……………. km.

Answer

Answer: 3500


10. Igneous rocks also called ……………. .

Answer

Answer: primary rocks.


Picture Based Questions

1. Draw a structure of the interior of the earth

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Inside Our Earth Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside Our Earth with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided What Books and Burials Tell Us Class 6 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 History Objective Questions.

What Books and Burials Tell Us Class 6 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 6 Exams can download MCQ on What Books and Burials Tell Us Class 6 with Answers from here. By practicing Class 6 History Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 6 SST History Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Where was the head of the dead laid at the burials found at Inamgaon?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer

Answer: (c) North


Question 2.
Vessels found at Inamgaon site, contained:
(a) Food and water
(b) Ornaments
(c) Clothes
(d) None

Answer

Answer: (a) Food and water


Question 3.
The language of the Veda is:
(a) Hindi
(b) Sanskrit
(c) Vedic Sanskrit
(d) Tamil

Answer

Answer: (c) Vedic Sanskrit


Question 4.
Which of these does not comes under the Veda?
(a) Rig
(b) Atharva
(c) Sam
(d) Puran

Answer

Answer: (d) Puran


Question 5.
Inamgaon is situated on the river Ghod which is tributary of:
(a) Bhima
(b) Ravi
(c) Vias
(d) Ganga

Answer

Answer: (a) Bhima


Question 6.
Stone boulders used to mark burial sites are known as:
(a) Microliths
(b) Megaliths
(c) Macroliths
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) Megaliths


Question 7.
The Rigveda was written on the bark of:
(a) Palm
(b) Peepal
(c) Birch
(d) Neem

Answer

Answer: (c) Birch


Question 8.
The Rigveda was written:
(a) About 1500 yeas ago
(b) About 2000 years ago
(c) About 2500 years ago
(d) About 3500 years ago

Answer

Answer: (d) About 3500 years ago


Question 9.
Where was the birch bark found on which hymns of the Rigveda were written?
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Kashmir
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: (c) Kashmir


Question 10.
Where was the first evidence of writing found around 3500 years ago?
(a) In China
(b) In Pakistan
(c) In India
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In China


Question 11.
Stone circles or boulders on the surface were used to cover the
(a) All of these
(b) Burial places
(c) House
(d) Port holes

Answer

Answer: (b) Burial places


Question 12.
A popular drink ______________ was prepared from milk and juice of a rare plant that grew on the mountains
(a) Butter
(b) Soma
(c) Sura
(d) Ghee

Answer

Answer: (b) Soma


Question 13.
The Aryans had divided themselves into tribes known as
(a) Ashtajana
(b) Panchajana
(c) Chaturthjana
(d) Saptchajana

Answer

Answer: (b) Panchajana


Question 14.
Sanskrit is part of a family of languages which is known as
(a) Indo-European
(b) Indo-China
(c) Indo-Russian
(d) Indo-Dravin

Answer

Answer: (a) Indo-European


Question 15.
How many types of Vedas are there
(a) 3
(b) 1
(c) 4
(d) 2

Answer

Answer: (c) 4


Question 16.
Later Vedic period is known as
(a) Hymns age
(b) Yajna age
(c) Epic age
(d) Songs age

Answer

Answer: (c) Epic age


Question 17.
Agriculture and ___ were the main occupations of Aryans
(a) Jewellery making
(b) Cattle-rearing
(c) Metal-work
(d) Pottery making

Answer

Answer: (b) Cattle-rearing


Question 18.
Which Veda is the oldest one?
(a) Rig Veda
(b) Atharva Veda
(c) Yajur Veda
(d) Sam Veda

Answer

Answer: (a) Rig Veda


Question 19.
The Vedic people are generally referred to as the
(a) Dasyu
(b) Brahman
(c) Vaishyas
(d) Aryans

Answer

Answer: (d) Aryans


Question 20.
Which of the following was not the currency used during the later Vedic age
(a) Rupee
(b) Nishka
(c) Krishmane
(d) Satamana

Answer

Answer: (a) Rupee


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Megaliths(a) a circle of stone
2. Boulders(b) big stone
3. Distinctive pots(c) offering for gods and goddesses.
4. Yajnas(d) black and red ware
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Megaliths(b) big stone
2. Boulders(a) a circle of stone
3. Distinctive pots(d) black and red ware
4. Yajnas(c) offering for gods and goddesses.

Fill in the blanks

1. God Indra is known as ……………………… .

Answer

Answer: a warrior god


2. Most of the hymns were composed, taught and learnt by ……………………… . A few were composed by ……………………… .

Answer

Answer: men, women


3. Hymns are also called ……………………… .

Answer

Answer: sukta or well-said


4. ‘Vaishya’ has come from the word ……………………… .

Answer

Answer: vish


5. ……………………… or ……………………… performed various rituals.

Answer

Answer: The priest or Brahmins


6. In ………………………, people met and discussed.

Answer

Answer: assembly


7. Leaders were often ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: brave, skillful


8. ……………………… is called god of fire.

Answer

Answer: Agni


9. Hymns were composed by ……………………… .

Answer

Answer: sages


10. About ……………………… years ago Charaka wrote a book named ‘Charaka Samhita’.

Answer

Answer: 2000


11. The book ‘Charaka Samhita’ is related to ……………………… .

Answer

Answer: medicine


Map Skills

1. Find out Megalithic Sites in Indian map
(i) Inamgaon (ii) Brahmagiri (iii) Adichanallur

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of What Books and Burials Tell Us Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Read More »

मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ objective questions.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ with Answers

उपयुक्त मुहावरों से वाक्य की पूर्ति कीजिए-

Question 1.
आस्तीन का साँप-
(a) भयंकर व्यक्ति
(b) जहरीला व्यक्ति
(c) कपटी मित्र
(d) डंक मारने वाला

Answer

Answer: (c) कपटी मित्र


Question 2.
आँख में धूल झोंकना-
(a) कमजोर करना
(b) धोखा देना
(c) झूठ बोलना
(d) नौ दो ग्यारह होना

Answer

Answer: (b) धोखा देना


Question 3.
ईद का चाँद होना
(a) एक महीने में मिलना
(b) बहुत प्यारा व्यक्ति
(c) दुर्लभ होना
(d) रोशनी होना

Answer

Answer: (c) दुर्लभ होना


Question 4.
गड़े मुर्दे उखाड़ना
(a) कब्र खोदना
(b) इतिहास का अध्ययन करना
(c) पुरानी चीजें लाना
(d) पुरानी बातों को दुहराना

Answer

Answer: (d) पुरानी बातों को दुहराना


Question 5.
छाती पर मूंग दलना
(a) असम्भव कार्य करना
(b) दुःख देना
(c) कठिन कार्य करना
(d) मूंग की दाल खाना निम्न लोकोक्तियों के उचित अर्थ का चयन कीजिए

Answer

Answer: (b) दुःख देना


Question 6.
थोथा चना बाजे धना
(a) खाली व्यक्ति बातें अधिक करता है
(b) थोथे चने में अधिक आवाज आती है
(c) गुणहीन व्यक्ति अधिक दिखावा करता है
(d) मूर्ख व्यक्ति वाचाल होता है

Answer

Answer: (c) गुणहीन व्यक्ति अधिक दिखावा करता है


Question 7.
जाके पाँव न फटी बिवाई वो क्या जाने पीर पराई
(a) बिना दुख भोगे दूसरे के दुख का अनुभव नहीं होता
(b) दूसरों का दुख समझने के लिए पैर में बिवाई फटना आवश्यक है
(c) बिवाई फटने पर ही दूसरे की पीड़ा का पता चलता
(d) दूसरों का मजाक नहीं उड़ाना चाहिए

Answer

Answer: (a) बिना दुख भोगे दूसरे के दुख का अनुभव नहीं होता


Question 8.
काला अक्षर भैंस बराबर
(a) स्याही का रंग काला होता है
(b) अक्षर भैंस की तरह काले रंग का होता है
(c) अनपढ़ व्यक्ति
(d) भैस काला अक्षर नहीं देख सकती

Answer

Answer: (c) अनपढ़ व्यक्ति


Question 9.
उल्टा चोर कोतवाल को डाँटे
(a) चोरी सीना जोरी
(b) दोषी का निर्दोष को दोष देना
(c) बेशर्म चोर
(d) जवरदस्ती चोरी करने वाला

Answer

Answer: (b) दोषी का निर्दोष को दोष देना


Question 10.
एक पंथ दो काज
(a) एक साथ दो कार्यो का सिद्ध होना
(b) चतुर लोग एक ही जगह दो काज करते हैं
(c) बुद्धिमानों का ही युग है
(d) अधिक भाग्यशाली

Answer

Answer: (a) एक साथ दो कार्यो का सिद्ध होना


Question 11.
भारतीय सैनिक प्राण रहते भारत देंगे।
(a) कष्ट नहीं होने देंगे
(b) किसी को पीड़ित नहीं होने देंगे
(c) आँच नहीं आने देंगे
(d) परास्त नहीं होने देंगे

Answer

Answer: (c) आँच नहीं आने देंगे


Question 12.
मैंने उसे शरीफ समझा था वह तो ……..
(a) आस्तीन का सांप निकला
(b) गद्दार निकला
(c) कमीना निकला
(d) धोखेबाज निकला

Answer

Answer: (a) आस्तीन का सांप निकला


Question 13.
पुलिस को देखते ही चोर ….
(a) आठ तीन ग्यारह हो गए
(b) नौ-दो ग्यारह हो गए
(c) भाग खड़े हुए
(d) डर गए

Answer

Answer: (b) नौ-दो ग्यारह हो गए


Question 14.
पुस्तक ढूँढ़ने के लिए मैंने ……….
(a) सारी अलमारी छान मारी
(b) वहुत परिश्रम किया
(c) घर का कोना-कोना छान मारा
(d) आकाश-पाताल एक कर दिया

Answer

Answer: (d) आकाश-पाताल एक कर दिया


Question 15.
चोर पुलिस की …….’ में कामयाब रहा
(a) गिरफ्त से भागने में
(b) आँखों में धूल झोंकने में
(c) पुलिस की मार सहने में
(d) चौकी में चोरी करने में

Answer

Answer: (b) आँखों में धूल झोंकने में


Question 16.
‘हाथ कांगन को आरसी क्या’ का अर्थ है
(a) प्रत्यक्ष को प्रमाण की आवश्यकता नहीं
(b) जव हाथ में कंगन हो तो उसे देखने के लिए आरसी की आवश्यकता नहीं पड़ती
(c) हाथ में कंगन होने पर अपना पक्ष मजबूत रहता है
(d) हाथ में कंगन होने पर किसी और गहने की आवश्यकता नहीं होती

Answer

Answer: (a) प्रत्यक्ष को प्रमाण की आवश्यकता नहीं


Question 17.
‘नाच न जाने आँगन टेढ़ा’ का क्या अर्थ है ?
(a) जिनसे नाचना नहीं आता उन्हें आँगन टेढ़ा लगता है
(b) काम न करने का बहाना तलाशना
(c) नाचना सीखने के लिए आँगन टेढ़ा करना पड़ता है
(d) आँगन टेढ़ा हो तो नाचना मुश्किल हो जाता है मुहावरे के उपयुक्त अर्थ का चयन कीजिए

Answer

Answer: (b) काम न करने का बहाना तलाशना


Question 18.
अंग-अंग ढीला होना
(a) गहरी चोट लगना
(b) बीमार हो जाना
(c) कोई काम न करना
(d) शिथिल पड़ना

Answer

Answer: (d) शिथिल पड़ना


Question 19.
अँगूठा दिखाना
(a) इन्कार करना
(b) मजाक बनाना
(c) लेकर कुछ वापिस न करना
(d) शर्मिंदा करना

Answer

Answer: (a) इन्कार करना


Question 20.
अपना उल्लू सीधा करना
(a) स्वार्थी व्यक्ति
(b) काम निकालना
(c) मूर्ख बनाना
(d) बेईमान हो जाना

Answer

Answer: (b) काम निकालना


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Grammar मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ MCQ Questions with Answers Class 6 Hindi Read More »

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Our Changing Earth Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Geography Objective Questions.

Our Changing Earth Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Our Changing Earth Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Geography Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Geography Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The place in the crust where the movement of the earth starts is called the:
(a) Focus
(b) Epicentre
(c) Point

Answer

Answer:


Question 2.
After the river enters the plain, it twists and turns forming large bends known as:
(a) Meanders
(b) Ox-bow lake
(c) Levees

Answer

Answer:


Question 3.
Large deposits of loess is found in:
(a) South Korea
(b) Malaysia
(c) China

Answer

Answer:


Question 4.
The highest waterfall of the world is:
(a) Niagara falls
(b) Angel falls
(c) Victoria falls

Answer

Answer:


Question 5.
Which waterfall is located on the border between Canada and USA in North America?
(a) Angel falls
(b) Niagara falls
(c) Victoria falls

Answer

Answer:


Question 6.
At what magnitude is earthquake classified as major earthquake?
(a) 2.0
(b) 5.5
(c) 7.0

Answer

Answer:


Question 7.
Which is caused by the sudden movements of the earth?
(a) Volcano
(b) Folding
(c) Flood plain
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Volcano
Volcano is caused by the sudden movements of the earth. A volcano is a vent opening in the earth’s crust through that molten material erupts suddenly.


Question 8.
Where are Mushroom rocks are found?
(a) Deserts
(b) River valleys
(c) Glaciers
(d) Sea cliff

Answer

Answer: (a) Deserts
An active agent of erosion and deposition in the deserts is win(d) In deserts rocks are in the shape of a mushroom, commonly called mushroom rocks.


Question 9.
What is known as the steep rocky coast rising most vertically above the sea water?
(a) Sea cliff
(b) Glaciers
(c) Sea waves
(d) Stacks

Answer

Answer: (a) Sea cliff
The steep rocky coast rising most vertically above the sea water is called sea cliff. The sea waves deposit sediments along the shores forming beaches.


Question 10.
Where is the Angel falls located?
(a) South Africa
(b) South America
(c) South India
(d) None of these

Answer

Answer: (b) South America
There are thousands of small waterfalls in the worl(d) The highest waterfall is Angel Falls of Venezuela in South Americ(a)


Question 11.
What are the sudden movements in the earth crust are called?
(a) Focus
(b) Deposition
(c) Erosion
(d) Earthquake

Answer

Answer: (d) Earthquake
Endogenic forces sometimes produce sudden movements and at the other times produce slow movements. Sudden movements like earthquakes and volcanoes cause mass destruction over the surface of the earth.


Question 12.
What do you mean by a glacier?
(a) Moving of Layer of earth
(b) Moving of Soil
(c) Moving of ice
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Moving of ice
Moving rivers of ice are called glaciers.


Question 13.
What are the types of earthquake waves?
(a) P wave
(b) S wave
(c) L wave
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
P wave and longitudinal waves, S wave or transverse waves and L waves or surface waves.


Question 14.
What do you know by Ox-bow Lakes?
(a) Lakes formed from animal participation
(b) Lakes for ox
(c) Cutting of meander loop from main rivers
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Cutting of meander loop from main rivers
When the meander loop is cut off from the main river it forms a cut-off lake. As its shape is like an ox-bow, it is also known as ox-bow Lake.


Question 15.
What are sand-dunes?
(a) Low hill-like structures
(b) Big mountains
(c) Volcano
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Low hill-like structures
Sand dunes are low hill-like structures formed by the deposition of sand in the deserts.


Question 16.
What do you mean by erosion?
(a) Moving of plates
(b) Type of exogenic forces
(c) Wearing away of landscape
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Wearing away of landscape
Erosion is the wearing away of the landscape by different agents like water, wind and ice.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Weather(a) Wearing away of the landscape by different agents
2. Erosion(b) Raised banks
3. Victoria falls(c) Breaking up of rocks
4. Levees(d) Collection of sediments
5. Delta(e) Zambia and Zimbabwe
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Weather(c) Breaking up of rocks
2. Erosion(a) Wearing away of the landscape by different agents
3. Victoria falls(e) Zambia and Zimbabwe
4. Levees(b) Raised banks
5. Delta(d) Collection of sediments

Fill in the blanks

1. An earthquake is measured with a machine called ……………. .

Answer

Answer: seismograph


2. The lithosphere is broken into a number of plates known as the ……………. plates.

Answer

Answer: lithospheric


3. The ……………. forces act in the interior of the earth.

Answer

Answer: endogenic


4. The ……………. forces work on the surface of the earth.

Answer

Answer: exogenic


5. When the ……………. plates move, the surface of the earth vibrates.

Answer

Answer: lithospheric


6. The place above the focus is called the ……………. .

Answer

Answer: epicentre


7. The strength of the earthquake decreases away from the ……………. .

Answer

Answer: centre


8. The magnitude of the earthquake is measured on the ……………. .

Answer

Answer: Richter scale


9. The landscape is being continuously worn away by two processes ……………. and ……………. .

Answer

Answer: weathering, erosion


10. When the river tumbles at steep angle over hard rocks or down a steep valley side, it forms a ……………. .

Answer

Answer: waterfall


11. The raised banks are called ……………. .

Answer

Answer: levees


12. The erosion and deposition of the sea waves give rise to ……………. landforms.

Answer

Answer: coastal


13. ……………. are “rivers” of ice.

Answer

Answer: Glaciers


Picture Based Questions

1. In the following picture, identify Sea Cave, Sea Arch and Stack.

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Our Changing Earth Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers Read More »

error: Content is protected !!