MCQ Questions

рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ MCQ Questions with Answers Class 7 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ objective questions.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ with Answers

Question 1.
рдЬрдЧрджреАрд╢ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛ ?
(a) рдЬрдЧрджреА + рдИрд╢
(b) рдЬрдЧрджреН + рдИрд╢
(c) рдЬрдЧрддреН + рдИрд╢
(d) рдЬрдЧрддреА + рдИрд╢

Answer

Answer: (c) рдЬрдЧрддреН + рдИрд╢


Question 2.
рддрдЪреНрдЫрд┐рд╡ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рддрдЪреН + рдЫрд┐рд╡
(b) рддрдЪреН + рд╢рд┐рд╡
(c) рддрддреН + рд╢рд┐рд╡
(d) рддрддреН + рд╢рд┐рд╡

Answer

Answer: (d) рддрддреН + рд╢рд┐рд╡


Question 3.
‘рдЙрджреНрдзреГрдд’ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЙрддреН + рдзреГрдд
(b) рдЙрджреН + рдзреГрдд
(c) рдЙрддреН + рд╣реГрдд
(d) рдЙрджреН + рд╣рдд

Answer

Answer: (c) рдЙрддреН + рд╣реГрдд


Question 4.
‘рдорд╛рдирд╡реЛрдЪрд┐рдд’ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдорд╛рдирд╡ + рдЙрдЪрд┐рдд
(b) рдорд╛рдирд╡реЛрдВ + рдЪрд┐рдд
(c) рдорд╛рдирд╡рд╛ + рдЙрдЪрд┐рдд
(d) рдорд╛рди + рд╡реЛрдЪрд┐рдд

Answer

Answer: (a) рдорд╛рдирд╡ + рдЙрдЪрд┐рдд


Question 5.
‘рдирдорд╕реНрдХрд╛рд░’ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдирдорд╕реН + рдХрд╛рд░
(b) рдирдордГ + рдХрд╛рд░
(c) рдирдорд╕реНрдХ + рдЖрд░
(d) рдирдореЛ + рдХрд╛рд░

Answer

Answer: (b) рдирдордГ + рдХрд╛рд░


Question 6.
‘рдорд╛рддреНрд░рд╛рдЬреНрдЮрд╛’ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдорд╛рддреНрд░рд╛ + рдЖрдЬреНрдЮрд╛
(b) рдорд╛рддреНрд░рд╛рдЬреНрдЮ + рдЕ
(c) рдорд╛рддреГ + рдЖрдЬреНрдЮрд╛
(d) рдорд╛рддреН + рдЖрдЬреНрдЮрд╛

Answer

Answer: (c) рдорд╛рддреГ + рдЖрдЬреНрдЮрд╛


Question 7.
рдХрд┐рд╕ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ ‘рджреАрд░реНрдШ рд╕рдВрдзрд┐ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ?
(a) рд╕рдЬреНрдЬрди
(b) рдХрд▓реНрдкрд╛рдВрдд
(c) рдЧрд┐рд░реАрд╢
(d) рд▓рдШреГрддреНрддрд░

Answer

Answer: (a) рд╕рдЬреНрдЬрди


Question 8.
рдХрд┐рд╕ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ ‘рдЧреБрдг’ рд╕рдВрдзрд┐ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдкрд░реЛрдкрдХрд╛рд░
(b) рдЙрдкреЗрдиреНрджреНрд░
(c) рд╕рджреБрдкрджреЗрд╢
(d) рдорд╣рд░реНрд╖рд┐

Answer

Answer: (c) рд╕рджреБрдкрджреЗрд╢


Question 9.
рдХрд┐рд╕ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ рд╡реГрджреНрдзрд┐-рд╕рдВрдзрд┐’ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╡рдиреМрдкрдзрд┐
(b) рдордиреЛрд╣рд░
(c) рдПрдХреИрдХ
(d) рд╕рджреИрд╡

Answer

Answer: (b) рдордиреЛрд╣рд░


Question 10.
рдХрд┐рд╕ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ ‘рдпрдг рд╕рдВрдзрд┐’ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдиреНрдпреВрди
(b) рдЕрдиреНрд╡рдп
(c) рдкрд┐рддреНрд░рд╛рдЬреНрдЮрд╛
(d) рдЧрд╛рдпрдХ

Answer

Answer: (d) рдЧрд╛рдпрдХ


Question 11.
рдХрд┐рд╕ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ ‘рдЕрдпрд╛рджрд┐ рд╕рдВрдзрд┐’ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдирдпрди
(b) рдирд┐рд╖реНрдХрд╛рдо
(c) рдкрд╡рди
(d) рдкрд╛рд╡рдХ

Answer

Answer: (b) рдирд┐рд╖реНрдХрд╛рдо


Question 12.
рдХрд┐рд╕ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧ рд╕рдВрдзрд┐ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЖрд╡рд┐рд╖реНрдХрд╛рд░
(b) рдордиреЛрд╡рд┐рдХрд╛рд░
(c) рд╢реБрднреЗрдЪреНрдЫрд╛
(d) рдирд┐рд░реНрднрд░

Answer

Answer: (c) рд╢реБрднреЗрдЪреНрдЫрд╛


Question 13.
рдХреМрди-рд╕реЗ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ ‘рд╡реНрдпрдВрдЬрди рд╕рдВрдзрд┐’ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдореНрд╡рдЪреНрдЫрдиреНрдж
(b) рдирд┐рд╖реНрдкреНрд░рдпреЛрдЬрди
(c) рдЕрднрд┐рд╖реЗрдХ
(d) рддрдиреНрдордп

Answer

Answer: (b) рдирд┐рд╖реНрдкреНрд░рдпреЛрдЬрди


Question 14.
рд╕рдВрдзрд┐ рдХрд╛ рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рдмреЗрдореЗрд▓ рд╣реИ
(a) рд╕рддреН + рдорддрд┐
(b) рдЙрджреН + рджрдВрдб
(c) рддрддреН + рд╢реАрд▓
(d) рдпрдерд╛ + рдЙрдЪрд┐рдд

Answer

Answer: (c) рддрддреН + рд╢реАрд▓


Question 15.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ ‘рдпрдг рд╕рдВрдШрд┐’ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд░рд╛рдХрд╛ + рдИрд╢
(b) рдЕрддрд┐ + рдЙрддреНрддрдо
(c) рдЕрдиреБ + рдИрдХреНрд╖рдг
(d) рдпрджрд┐ + рдЕрдкрд┐

Answer

Answer: (a) рд░рд╛рдХрд╛ + рдИрд╢


Question 16.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ ‘рд╡реГрджреНрдзрд┐’ рд╕рдВрдзрд┐ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ-
(a) рдПрдХ + рдПрдХ
(b) рд╕реБ + рдЕрд▓реНрдк
(c) рд╡рди + рдФрд╖рдзрд┐
(d) рднрд╛рд╡ + рдРрдХреНрдп

Answer

Answer: (b) рд╕реБ + рдЕрд▓реНрдк


Question 17.
рдЙрдкреЗрдиреНрджреНрд░ рдХрд╛ рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╡рд┐рдЪреНрдЫреЗрдж рд╢реБрджреНрдз рдорд╛рдирд╛ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛ ?
(a) рдЙрдкрд╛ + рдЗрдиреНрджреНрд░
(b) рдЙрдк + рдЗрдВрджреНрд░
(c) рдЙрдк + рдИрдиреНрджреНрд░
(d) рдЙрдк + рдЗрдиреНрджреНрд░

Answer

Answer: (b) рдЙрдк + рдЗрдВрджреНрд░


Question 18.
‘рдЕрдиреНрд╡рд┐рддрд┐’ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ рдХреМрди-рд╕реА рд╕рдВрдзрд┐ рд╣реИ
(a) рдпрдг
(b) рджреАрд░реНрдШ
(c) рдЕрдпрд╛рджрд┐
(d) рдЧреБрдг

Answer

Answer: (a) рдпрдг


Question 19.
‘рдирдпрди’ рдореЗрдВ рдХреМрди-рд╕реА рд╕рдВрдзрд┐ рд╣реИ
(a) рдЧреБрдг
(b) рд╡реГрджреНрдзрд┐
(c) рдЕрдпрд╛рджрд┐
(d) рдпрдг

Answer

Answer: (c) рдЕрдпрд╛рджрд┐


Question 20.
‘рд╕рдкреНрддрд░реНрд╖рд┐’ рдореЗрдВ рдХреМрди-рд╕реА рд╕рдВрдзрд┐ рд╣реЛрдЧреА
(a) рдЧреБрдг
(b) рдпрдг
(c) рд╡реГрджреНрдзрд┐
(d) рджреАрд░реНрдШ

Answer

Answer: (a) рдЧреБрдг


Question 21.
‘рдПрдХреИрдХ’ рдореЗрдВ рдХреМрди-рд╕реА рд╕рдВрдзрд┐ рд╣реИрдВ
(a) рдпрдг
(b) рджреАрд░реНрдШ
(c) рдЧреБрдг
(d) рд╡реГрджреНрдзрд┐

Answer

Answer: (d) рд╡реГрджреНрдзрд┐


Question 22.
‘рдЧреБрд░реБрдкрджреЗрд╢’ рдХреА рд╕рдВрдзрд┐ рдмрддрд╛рдЗрдП
(a) рджреАрд░реНрдШ
(b) рдЕрдпрд╛рджрд┐
(c) рдпрдг
(d) рдЧреБрдг

Answer

Answer: (a) рджреАрд░реНрдШ


Question 23.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рднреЗрдж рд╕рдВрдзрд┐ рдХрд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧ рд╕рдВрдзрд┐
(b) рд╡реНрдпрдВрдЬрди рд╕рдВрдзрд┐
(c) рдЬрд▓ рд╕рдВрдзрд┐
(d) рд╕реНрд╡рд░ рд╕рдВрдзрд┐

Answer

Answer: (c) рдЬрд▓ рд╕рдВрдзрд┐


Question 24.
‘рд╣рд░рд┐рд╢реНрдЪрдВрджреНрд░’ рдореЗрдВ рдХреМрди-рд╕реА рд╕рдВрдзрд┐ рд╣реИ
(a) рд╕реНрд╡рд░ рд╕рдВрдзрд┐
(b) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧ рд╕рдВрдзрд┐
(c) рд╡реНрдпрдВрдЬрди рд╕рдВрдзрд┐
(d) рдЙрдкрд░реНрдпреБрдХреНрдд рдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Answer

Answer: (b) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧ рд╕рдВрдзрд┐


Question 25.
рд╡рд┐рдкрдЬреНрдЬрд╛рд▓ рдореЗрдВ рдХреМрди-рд╕реА рд╕рдВрдзрд┐ рд╣реИ
(a) рдЧреБрдг рд╕рдВрдзрд┐
(b) рд╡реНрдпрдВрдЬрди рд╕рдВрдзрд┐
(c) рдпрдг рд╕рдВрдзрд┐
(d) рд╡рд┐рд╕рд░реНрдЧ рд╕рдВрдзрд┐

Answer

Answer: (b) рд╡реНрдпрдВрдЬрди рд╕рдВрдзрд┐


Question 26.
‘рдкреНрд░рдгрд╛рдо рдХрд╛ рд╕рдВрдзрд┐-рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдкреНрд░рдг + рдЖрдо
(b) рдкреНрд░ + рдгрд╛рдо
(c) рдкреНрд░рдг + рдирд╛рдо
(d) рдкреНрд░ + рдирд╛рдо

Answer

Answer: (d) рдкреНрд░ + рдирд╛рдо


Question 27.
‘рдЙрдЬреНрдЬреНрд╡рд▓’ рдХрд╛ рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рдЙрддреН + рдЬреНрд╡рд▓
(b) рдЙрдЬреН + рдЬреНрд╡рд▓
(c) рдЙ + рдЬреНрд╡рд▓
(d) рдЙрдЬреНрдЬ + рд╡рд▓

Answer

Answer: (a) рдЙрддреН + рдЬреНрд╡рд▓


Question 28.
‘рдиреНрдпреВрди’ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛- …”
(a) рдиреНрдпреВ + рдКрди
(b) рдиреН + рдКрди
(c) рдиреН + рдпреВрди
(d) рдирд┐ + рдКрди

Answer

Answer: (d) рдирд┐ + рдКрди


Question 29.
‘рд╕реНрд╡рд▓реНрдк’ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рд╕реНрд╡ + рдЕрд▓реНрдк
(b) рд╕реН + рдЕрд▓реНрдк
(c) рд╕реБ + рдЕрд▓реНрдк
(d) рд╕реВ + рдЕрд▓реНрдк

Answer

Answer: (c) рд╕реБ + рдЕрд▓реНрдк


Question 30.
‘рдирд╛рдпрдХ’ рдХрд╛ рд╡рд┐рдЧреНрд░рд╣ рд╣реЛрдЧрд╛
(a) рди + рдЖрдпрдХ
(b) рдиреИ + рдЕрдХ
(c) рдиреЗ + рдЕрдХ
(d) рдирд╛ + рдпрдХ

Answer

Answer: (b) рдиреИ + рдЕрдХ


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рд╕рдВрдзрд┐ рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ MCQ Questions with Answers Class 7 Hindi Read More ┬╗

рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ MCQ Questions with Answers Class 7 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ objective questions.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ with Answers

Question 1.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╢рдмреНрдж рджреЗрд╢рдЬ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ ?
(a) рдкрддреНрд░
(b) рдШрдкрд▓рд╛
(c) рдкрдЧрдбрд╝реА
(d) рд▓реЛрдЯрд╛

Answer

Answer: (a) рдкрддреНрд░


Question 2.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╢рдмреНрдж рддрддреНрд╕рдо рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдЕрдЬреНрдЮрд╛рди
(b) рдЖрдБрд╕реВ
(c) рджрд╢
(d) рджрдХреНрд╖рд┐рдг

Answer

Answer: (b) рдЖрдБрд╕реВ


Question 3.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╢рдмреНрдж рддрджреНрднрд╡ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдХреБрдореНрд╣рд╛рд░
(b) рдХрдВрдЧрди
(c) рдордпреВрд░
(d) рдкрд┐рдВрдЬрд░рд╛

Answer

Answer: (c) рдордпреВрд░


Question 4.
рддрддреНрд╕рдо рд╢рдмреНрдж рдХрд┐рд╕реЗ рдХрд╣рддреЗ рд╣реИрдВ ?
(a) рдЬрд┐рди рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХрд╛ рд░реВрдк рдмрджрд▓рддрд╛ рд╣реБрдЖ рд╣реЛ
(b) рдЬреЛ рд╕рдВрд╕реНрдХреГрдд рдХреЗ рд╢рдмреНрдж рд╣рд┐рдВрджреА рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рдореВрд▓ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд╣реЛрддреЗ рд╣реЛрдВ
(c) рдЬрд┐рди рд╕рдВрд╕реНрдХреГрдд рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрд┐рдд рд░реВрдк рд╣рд┐рдВрджреА рдореЗрдВ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ
(d) рдЬреЛ рд╕реНрдерд╛рдиреАрдп рд╣реЛ

Answer

Answer: (b) рдЬреЛ рд╕рдВрд╕реНрдХреГрдд рдХреЗ рд╢рдмреНрдж рд╣рд┐рдВрджреА рдореЗрдВ рдЕрдкрдиреЗ рдореВрд▓ рд░реВрдк рдореЗрдВ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд╣реЛрддреЗ рд╣реЛрдВ


Question 5.
рд░реВрдврд╝ рд╢рдмреНрдж рдХрд┐рдиреНрд╣реЗрдВ рдХрд╣рддреЗ рд╣реИрдВ ?
(a) рдЬрд┐рди рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рд░реНрдердХ рдЦрдВрдб рди рд╣реЛрдВ
(b) рдЬрд┐рдирдХреЗ рдЕрдиреЗрдХ рдЕрд░реНрде рдкреНрд░рдЪрд▓рд┐рдд рд╣реЛрдВ
(c) рдЬрд┐рдирдХрд╛ рдПрдХ рд╣реА рдЕрд░реНрде рд╣реЛ
(d) рдЬреЛ рд╕рдВрд╕реНрдХреГрдд рд╕реЗ рдЖрдП рд╣реЛрдВ

Answer

Answer: (a) рдЬрд┐рди рд╢рдмреНрджреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рд░реНрдердХ рдЦрдВрдб рди рд╣реЛрдВ


Question 6.
рдпреМрдЧрд┐рдХ рд╡реЗ рд╢рдмреНрдж рдХрд╣рд▓рд╛рддреЗ рд╣реИрдВ
(a) рдЬрд┐рдирдХрд╛ рдпреЛрдЧ рдХрд┐рдпрд╛ рдЬрд╛ рд╕рдХреЗ
(b) рдЬреЛ рдкреНрд░рд╛рдЪреАрди рдХрд╛рд▓ рд╕реЗ рдЪрд▓реЗ рдЖ рд░рд╣реЗ рд╣реИрдВ
(c) рдЬрд┐рдирдХреЗ рд╕рд╛рд░реНрдердХ рдЦрдВрдб рдХрд┐рдП рдЬрд╛ рд╕рдХреЗрдВ
(d) рдЬреЛ рдПрдХ рд╣реА рдЕрд░реНрде рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд╣реЛрдВ

Answer

Answer: (c) рдЬрд┐рдирдХреЗ рд╕рд╛рд░реНрдердХ рдЦрдВрдб рдХрд┐рдП рдЬрд╛ рд╕рдХреЗрдВ


Question 7.
рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рд╢рдмреНрдж рд╡реЗ рдХрд╣рд▓рд╛рддреЗ рд╣реИрдВ
(a) рдЬреЛ рд╡рд┐рджреЗрд╢реЛрдВ рдореЗрдВ рдмреЛрд▓реЗ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ
(b) рдЬрд┐рдирдХрд╛ рдкреНрд░рдЪрд▓рди рд╣рдорд╛рд░реЗ рджреЗрд╢ рдореЗрдВ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(c) рдЬрд┐рдирдХрд╛ рд╣рд┐рдВрджреА рд╕реЗ рдХреЛрдИ рд╕рдВрдмрдВрдз рдирд╣реАрдВ
(d) рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рднрд╛рд╖рд╛рдУрдВ рдХреЗ рд╡реЗ рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рдХрд╣рд▓рд╛рддреЗ рд╣реИрдВ, рдЬрд┐рдирдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд╣рд┐рдВрджреА рдореЗрдВ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ

Answer

Answer: (d) рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рднрд╛рд╖рд╛рдУрдВ рдХреЗ рд╡реЗ рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рдХрд╣рд▓рд╛рддреЗ рд╣реИрдВ, рдЬрд┐рдирдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рд╣рд┐рдВрджреА рдореЗрдВ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ


Question 8.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рднреЗрдж рдЕрд░реНрде рдХреА рджреГрд╖реНрдЯрд┐ рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдПрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж
(b) рддрддреНрд╕рдо рд╢рдмреНрдж
(c) рдкрд░реНрдпрд╛рдпрд╡рд╛рдЪреА рд╢рдмреНрдж
(d) рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж

Answer

Answer: (b) рддрддреНрд╕рдо рд╢рдмреНрдж


Question 9.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рднреЗрдж рдЗрддрд┐рд╣рд╛рд╕ рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж
(b) рддрддреНрд╕рдо рд╢рдмреНрдж
(c) рджреЗрд╢рдЬ рд╢рдмреНрдж
(d) рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рд╢рдмреНрдж

Answer

Answer: (a) рд╡рд╛рдХреНрдпрд╛рдВрд╢ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдПрдХ рд╢рдмреНрдж


Question 10.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рднреЗрдж рд░рдЪрдирд╛ рдХреА рджреГрд╖реНрдЯрд┐ рд╕реЗ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд░реВрдврд╝ рд╢рдмреНрдж
(b) рдпреМрдЧрд┐рдХ рд╢рдмреНрдж
(c) рдпреЛрдЧ рд░реВрдврд╝ рд╢рдмреНрдж
(d) рддрдХрдиреАрдХреА рд╢рдмреНрдж

Answer

Answer: (d) рддрдХрдиреАрдХреА рд╢рдмреНрдж


Question 11.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╢рдмреНрдж рд░реВрдврд╝ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдкреИрд░
(b) рдореБрдБрд╣
(c) рджрд╢рд╛рдирди
(d) рджрд╛рд▓

Answer

Answer: (c) рджрд╢рд╛рдирди


Question 12.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╢рдмреНрдж рдпреМрдЧрд┐рдХ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рджрд╢рд╛рдирди
(b) рд╡рд┐рджреНрдпрд╛рд▓рдп
(c) рдЕрднрд┐рдЬреНрдЮ
(d) рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд┐рдд

Answer

Answer: (a) рджрд╢рд╛рдирди


Question 13.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╢рдмреНрдж рдпреЛрдЧ рд░реВрдврд╝ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рдкрдВрдХрдЬ
(b) рджрд╢рд╛рдирди
(c) рдЧреБрдгрд╡рд╛рди
(d) рддреНрд░рд┐рдиреЗрддреНрд░

Answer

Answer: (c) рдЧреБрдгрд╡рд╛рди


Question 14.
рдХреМрди-рд╕рд╛ рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рд╣реИ ?
(a) рдореБрдЦ
(b) рдЯрд┐рдХрдЯ
(c) рдХрд╛рди
(d) рд╕реВрд░реНрдп

Answer

Answer: (b) рдЯрд┐рдХрдЯ


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рд╢рдмреНрдж рд╡рд┐рдЪрд╛рд░ MCQ Questions with Answers Class 7 Hindi Read More ┬╗

рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж MCQ Questions with Answers Class 7 Hindi

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж objective questions.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж with Answers

Question 1.
‘рд╡рд┐рдЬ рдХреА рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ рдХрд░реЛ
(a) рдмреНрд░рд╛рд╣реНрдордг
(b) рдкрдХреНрд╖реА
(c) рджрд╛рдБрдд
(d) рджреЗрд╡рддрд╛

Answer

Answer: (a) рдмреНрд░рд╛рд╣реНрдордг


Question 2.
рд╣рдореЗрдВ рд╕рдордп рд╕реЗ рдЖрдп ‘рдХрд░’ рдЬрдорд╛ рдХрд░рдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдП
(a) рд╣рд╛рде
(b) рд╣рд╛рдереА рдХреА рд╕реИрдВрдб
(c) рдХрд┐рд░рдг
(d) рдЯреИрдХреНрд╕

Answer

Answer: (d) рдЯреИрдХреНрд╕


Question 3.
рдкреНрд░рднреБ ‘рдШрдЯ-рдШрдЯ’ рд╡рд╛рд╕реА рд╣реИрдВ
(a) рдШрдбрд╝рд╛
(b) рдХрдо
(c) рд╣реГрджрдп
(d) рд╢рд░реАрд░

Answer

Answer: (c) рд╣реГрджрдп


Question 4.
рджреНрд░реМрдкрджреА рдХрд╛ рджреБрд╢рд╛рд╕рди рдиреЗ ‘рдзреАрд░’ рд╣рд░рдг рдХрд┐рдпрд╛
(a) рдЪреАрд░рдирд╛
(b) рдЪреАрд░-рдлрд╛рдбрд╝
(c) рд╡рд╕реНрддреНрд░
(d) рдЖрдкреНрд░реЗрд╢рди

Answer

Answer: (c) рд╡рд╕реНрддреНрд░


Question 5.
рдкрд┐рддрд╛рдЬреА рдХрд╛ ‘рдкрддреНрд░’ рдЖрдпрд╛ рд╣реИ
(a) рдкрддреНрддреЛ
(b) рдЪрд┐рдЯреНрдареА
(c) рднреЛрдЬрдкрддреНрд░
(d) рдкрдВрдЦ

Answer

Answer: (b) рдЪрд┐рдЯреНрдареА


Question 6.
рдпрд╣ ‘рдордзреБ’ рдордХреНрдЦрд┐рдпреЛрдВ рдХрд╛ рдЫрддреНрддрд╛ рд╣реИ
(a) рд╢рд╣рдж
(b) рд╢рд░рд╛рдм
(c) рдорд╛рджрдХ
(d) рдореАрдард╛

Answer

Answer: (a) рд╢рд╣рдж


Question 7.
рдпреЛрдЧреА рдпреЛрдЧ ‘рдореБрджреНрд░рд╛’ рдореЗрдВ рдмреИрдард╛ рд╣реИ
(a) рдЪреЗрд╖реНрдЯрд╛
(b) рд╕рд┐рдХреНрдХрд╛
(c) рдирд╛рдо рдХреА рдореБрд╣рд░
(d) рдмреИрдардиреЗ рдХреА рдПрдХ рд╕реНрдерд┐рддрд┐

Answer

Answer: (d) рдмреИрдардиреЗ рдХреА рдПрдХ рд╕реНрдерд┐рддрд┐


Question 8.
рджрд╕ рдФрд░ рдмреАрд╕ рдХрд╛ ‘рдпреЛрдЧ’ рдХреАрдЬрд┐рдП
(a) рдЙрдкрд╛рдп
(b) рдЪрд┐рддреН рдХреА рд╡реГрддреНрддрд┐рдпреЛрдВ рдкрд░ рдЕрдзрд┐рдХрд╛рд░
(c) рдЬреЛрдбрд╝
(d) рдпреЛрдЧрд╛рд╕рди

Answer

Answer: (c) рдЬреЛрдбрд╝


Question 9.
рдХреИрдХреЗрдпреА рдиреЗ рджрд╢рд░рде рд╕реЗ рддреАрди ‘рд╡рд░’ рдорд╛рдВрдЧреЗ
(a) рджреВрд▓реНрд╣рд╛
(b) рд╡рд░рдг рдХрд░рдирд╛
(c) рд╢реНрд░реЗрд╖реНрда
(d) рд╡рд░рджрд╛рди

Answer

Answer: (d) рд╡рд░рджрд╛рди


Question 10.
‘рд╕реБрд░’ рдорд┐рд▓рд╛рдХрд░ рд░рд╛рд╖реНрдЯреНрд░рдЧрд╛рди рдЧрд╛рдУ
(a) рджреЗрд╡рддрд╛
(b) рд╕рдВрдЧреАрдд рдХрд╛ рд╕реБрд░
(c) рд╕реБрд░рдореНрдп
(d) рд▓рдп

Answer

Answer: (d) рд▓рдп


Question 11.
рдордВрдЧрди рдХреЛ рджреЗрдЦ рдкрдЯрдВ рджреЗрддреА рдмрд╛рд░-рдмрд╛рд░
(a) рд╡рд╕реНрддреНрд░
(b) рдХрд┐рд╡рд╛рдбрд╝
(c) рд╡рд╕реНрддреНрд░ рдФрд░ рдХрд┐рд╡рд╛рдбрд╝ рджреЛрдиреЛрдВ
(d) рдЗрдирдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Answer

Answer: (c) рд╡рд╕реНрддреНрд░ рдФрд░ рдХрд┐рд╡рд╛рдбрд╝ рджреЛрдиреЛрдВ


Question 12.
рдЙрд╕рдХреА ‘рдкреНрд░рдХреГрддрд┐’ рдЕрдЪреНрдЫреА рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(a) рд╕реНрд╡рднрд╛рд╡
(b) рдХреБрджрд░рдд
(c) рдкреНрд░рд╛рдХреГрддрд┐рдХ рдореМрд╕рдо
(d) рд░рд╣рди-рд╕рд╣рди

Answer

Answer: (a) рд╕реНрд╡рднрд╛рд╡


Question 13.
рдЙрд╕рдиреЗ ‘рд╣рд╛рд░’ рдирд╣реАрдВ рдорд╛рдВрдЧрд╛
(a) рдЧрд▓реЗ рдореЗрдВ рдкрд╣рдирдиреЗ рдХреА рдорд╛рд▓рд╛
(b) рдкрд░рд╛рдЬрдп
(c) рд╣рд░рдирд╛
(d) рдХрдордЬреЛрд░

Answer

Answer: (a) рдЧрд▓реЗ рдореЗрдВ рдкрд╣рдирдиреЗ рдХреА рдорд╛рд▓рд╛


Question 14.
рджрд┐рди рдореЗрдВ ‘рд╕реЛрдирд╛’ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рдирд╣реАрдВ
(a) рд╕реНрд╡рд░реНрдг
(b) рд╕реБрдирд╣рд░рд╛
(c) рд╕реБрдВрджрд░
(d) рд╢рдпрди рдХрд░рдирд╛

Answer

Answer: (d) рд╢рдпрди рдХрд░рдирд╛


Question 15.
рд░рд╛рд╡рдг рдиреЗ рд╕реАрддрд╛ рдХреЛ ‘рд╣рд░’ рд▓рд┐рдпрд╛
(a) рднрд╛рдЬрдХ
(b) рднрд┐рдиреНрди
(c) рд╣рд░рдг
(d) рд╢рд┐рд╡рдЬреА

Answer

Answer: (c) рд╣рд░рдг


Question 16.
‘рд╡рд┐рдзрд┐’ рдХрд╛ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдирд╣реАрдВ рдорд┐рдЯрддрд╛, рдХреБрдЫ рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдХрд╛ рдРрд╕рд╛ рдорд╛рдирдирд╛
(a) рднрд╛рдЧреНрдп
(c) рдмреНрд░рд╣реНрдорд╛
(b) рддрд░реАрдХрд╛
(d) рдИрд╢реНрд╡рд░

Answer

Answer: (a) рднрд╛рдЧреНрдп


Question 17.
рдЗрд╕ рдирд╛рдЯрдХ рдореЗрдВ рдЪрд╛рд░ ‘рдЕрдВрдХ’ рд╣реИрдВ
(a) рд╕рдВрдЦреНрдпрд╛ рдХреЗ рдЕрдВрдХ
(b) рдирд╛рдЯрдХ рдХрд╛ рдЕрдВрдХ (рднрд╛рдЧ)
(c) рдЧреЛрдж
(d) рдпреЛрдЧ

Answer

Answer:


Question 18.
рдиреАрдо рдХреЗ рдкрддреНрддреЛрдВ рдХрд╛ ‘рдЕрд░реНрдХ’ рдХрдбреБрд╡рд╛ рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИ
(a) рд░рд╕
(b) рд╕реВрд░реНрдп
(c) рдиреАрд░рд╕
(d) рдЖрдХ рдХрд╛ рдкреМрдзрд╛

Answer

Answer: (a) рд░рд╕


Question 19.
рд╢реНрд░реАрдХреГрд╖реНрдг рдиреЗ рдкреАрдд тАШрдЕрдВрдмрд░’ рдзрд╛рд░рдг рдХрд┐рдП рд╣реИрдВ
(a) рдЖрдХрд╛рд╢
(b) рд╕реЗрдорд▓ рдХреЗ рдкреЗрдбрд╝ рдХрд╛ рдлрд▓
(c) рд╡рд╕реНрддреНрд░
(d) рдЕрдореНрдмрд╛

Answer

Answer: (c) рд╡рд╕реНрддреНрд░


Question 20.
рдореИрдВ рддреБрдорд╕реЗ рдХрдХреНрд╖рд╛ рдореЗрдВ рдкреНрд░рдердо рд╕реНрдерд╛рди рд▓рд╛рдиреЗ рдХреА !
(a) рдЖрд╡рд╢реНрдпрдХрддрд╛
(b) рддреБрд▓рдирд╛ рдореЗрдВ
(c) рдЕрдкреЗрдХреНрд╖рд┐рдд
(d) рдЙрдореНрдореАрдж

Answer

Answer: (c) рдЕрдкреЗрдХреНрд╖рд┐рдд


Question 21.
‘рдЙрдкрд╕рд░реНрдЧ’ рд╢рдмреНрдж рд╕реЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдЬреБрдбрд╝рдХрд░ рдЙрд╕рдХреЗ рдЕрд░реНрде рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХрд░ рджреЗрддрд╛ рд╣реИ
(a) рдЕрдкрд╢рдХреБрди
(b) рд╢рдмреНрдж рд╕реЗ рдкрд╣рд▓реЗ рд▓рдЧрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдЕрд╡реНрдпрдп
(c) рдПрдХ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХрд╛ рд╢рдмреНрдж
(d) рд╢рдмреНрдж рдХрд╛ рдЕрдВрд╢

Answer

Answer: (a) рдЕрдкрд╢рдХреБрди


Question 22.
рдорд░реАрдЬрд╝ рдХрд╛ рдареАрдХ рд╕реЗ ‘рдЙрдкрдЪрд╛рд░’ рдХреАрдЬрд┐рдП
(a) рдЗрд▓рд╛рдЬ
(b) рд╕реЗрд╡рд╛
(c) рдЙрдкрд╛рдп
(d) рддрд░реАрдХрд╛

Answer

Answer: (d) рддрд░реАрдХрд╛


Question 23.
рдХрд╛рдХрдГ ‘рдХреГрд╖реНрдгрдГ’ рд╡рд┐рдХрдГ ‘рдХреГрд╖реНрдгрдГ’
(a) рд╢реНрд░реАрдХреГрд╖реНрдг
(b) рдХрд╛рд▓рд╛рдкрди
(c) рдХрд╛рд▓рд┐рдорд╛
(d) рдХрд╛рд▓рд╛

Answer

Answer: (b) рдХрд╛рд▓рд╛рдкрди


Question 24.
рдпрд╣ ‘рдХрд▓’ рдХрд╛рд░рдЦрд╛рдиреЛрдВ рдХрд╛ рдпреБрдЧ рд╣реИ
(a) рдорд╢реАрди
(b) рдЖрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдХрд▓
(c) рдЪреИрди
(d) рдмреАрддрд╛ рд╣реБрдЖ рдХрд▓

Answer

Answer: (b) рдЖрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдХрд▓


Question 25.
рдкреНрд░рд╛рддрдГ ‘рдХрд╛рд▓’ рдШреВрдордирд╛ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рд╣реИ
(a) рдореГрддреНрдпреБ
(b) рдпрдорд░рд╛рдЬ
(c) рд╕рдордп
(d) рдореГрддреНрдпреБ рдХрд╛ рджреЗрд╡рддрд╛

Answer

Answer: (c) рд╕рдордп


Question 26.
рдкрд╣рд▓реЗ рдкреНрд░рддреНрдпреЗрдХ рдШрд░ рдореЗрдВ ‘рдЧреМ’ рдкрд╛рд▓реА рдЬрд╛рддреА рдереА
(a) рдЧрд╛рдп
(b) рдЗрдВрджреНрд░рд┐рдпрд╛рдБ
(c) рдкреГрдереНрд╡реА
(d) рд╡рд╛рдгреА

Answer

Answer: (b) рдЗрдВрджреНрд░рд┐рдпрд╛рдБ


Question 27.
рдЕрдкрдиреЗ ‘рдЧреБрд░реБ’ рдХрд╛ рдЖрджрд░ рдХрд░реЛ
(a) рднрд╛рд░реА
(b) рд╢рд┐рдХреНрд╖рдХ
(c) рдЧреБрд░реБ рднрд╛рдИ
(d) рдмрдбрд╝рд╛

Answer

Answer: (d) рдмрдбрд╝рд╛


Question 28.
рд╡рд╣ рддреЛ рдирд┐рд░рд╛ ‘рдЬрдбрд╝’ рд╕рд┐рджреНрдз рд╣реБрдЖ
(a) рдкреМрдзреЗ рдХреА рдЬрдбрд╝
(b) рдЕрдЪреЗрддрди
(c) рдореВрд░реНрдЦ
(d) рдЬрдВрдЧрдо

Answer

Answer: (a) рдкреМрдзреЗ рдХреА рдЬрдбрд╝


Question 29.
рдирджреА рдХрд╛ ‘рддреАрд░’ рд╕реБрд╣рд╛рд╡рдирд╛ рд╣реИ
(a) рдХрд┐рдирд╛рд░рд╛
(b) рддреИрд░рдирд╛
(c) рдмрд╛рдг
(d) рдХрд┐рдирд╛рд░реЗ рдкрд░ рд░рд╣рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛

Answer

Answer: (a) рдХрд┐рдирд╛рд░рд╛


Question 30.
рд╡рд╣ рд╕реБрдмрд╣ рд╕реМ тАШрджрдгреНрдб’ рд▓рдЧрд╛рддрд╛ рд╣реИ
(a) рд╕рдЬрд╛
(b) рдПрдХ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХрд╛ рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдо
(c) рдбрдВрдбрд╛
(d) рднреБрдЬрджрдВрдб

Answer

Answer: (b) рдПрдХ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХрд╛ рд╡реНрдпрд╛рдпрд╛рдо


Question 31.
рд╡рд┐рдкрдХреНрд╖реА ‘рджрд▓’ рдЫрд┐рдиреНрди-рднрд┐рдиреНрди рд╣реЛ рдЧрдП
(a) рдкрддреНрддрд╛
(b) рд╕реЗрдирд╛ рдХрд╛ рдЫреЛрдЯрд╛ рд╕рдореВрд╣
(c) рд╕рдореВрд╣
(d) рд░рд╛рдЬрдиреАрддрд┐рдХ рдкрд╛рд░реНрдЯреА

Answer

Answer: (d) рд░рд╛рдЬрдиреАрддрд┐рдХ рдкрд╛рд░реНрдЯреА


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Grammar рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

рдЕрдиреЗрдХрд╛рд░реНрдереА рд╢рдмреНрдж MCQ Questions with Answers Class 7 Hindi Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Advertising Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 Civics Objective Questions.

Understanding Advertising Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Understanding Advertising Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Which advertisements have to larger message for society?
(a) Advertisement related to Daily soaps
(b) Commercial advertising
(c) Social advertisement

Answer

Answer: (c) Social advertisement


Question 2.
Advertising a product is a:
(a) Cheaply affair
(b) Costly affair
(c) Badly affair

Answer

Answer: (c) Badly affair


Question 3.
The naming of a product is called:
(a) Branding
(b) Advertising
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (a) Branding


Question 4.
Branded products can get:
(a) Cheaply
(b) Costly
(c) Most cheaply

Answer

Answer: (b) Costly


Question 5.
Who promotes products through advertisements?
(a) Film stars
(b) Cricketers
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 6.
what is the effects of advertisement?
(a) Attract the attention of the consumers
(b) Affect their choice of buying
(c) Increasing the sale of products
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Advertisements attract the attention of the consumers and affect their choice of buying a product thereby increasing the sale of products.


Question 7.
Why do companies show the advertisements again and again?
(a) To defeat other advertisement
(b) To make it cheaper
(c) To make it costlier
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To defeat other advertisement
There are so many advertisements in the market. This creates a pressure on the companies and they start showing the advertisements again and again to make it most popular.


Question 8.
How is producing and showing an advertisement in the media is considered?
(a) Cheap
(b) Expensive
(c) Excellent
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Expensive
Advertising a product costs a lot of money. Usually many rupees are spent advertising a brand. Producing and showing advertisements in the media is very expensive.


Question 9.
what is the other name given to an item or a service made to be sold in the market?
(a) Brand
(b) Product
(c) Salary
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Salary
Advertisements draw our attention to various products and describe them positively so that we become interested in buying them.


Question 10.
Towards what Advertisements draw our attention?
(a) Product
(b) Brand values
(c) Brands
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
Advertisements draw our attention to various products, their brand value and brands and describe them positively so that we become interested in buying them.


Question 11.
From where does the word branding originate?
(a) Media
(b) Cattle grazing
(c) Dairy farming
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Cattle grazing
Branding comes from cattle grazing. The cattle of different owners got mixed in ranches. To identify the tattles, their owners started to mark their cattle with the ownerтАЩs sign with hot iron, this was called branding.


Question 12.
what is one drawback of advertisement?
(a) It promote freely
(b) It promote illegally
(c) It promote without consideration
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It promote without consideration
Drawback of advertisement is that it tends to promote a certain lack of respect for the poor.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Social advertisement(a) Expensive process
2. Special identification(b) Based on profit
3. Manufacturing(c) Brand
4. Advertisement(d) Society
5. Commercial advertising(e) Production of things
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Social advertisement(d) Society
2. Special identification(c) Brand
3. Manufacturing(e) Production of things
4. Advertisement(a) Expensive process
5. Commercial advertising(b) Based on profit

Fill in the blanks

1. Advertising is all about building ……………. .

Answer

Answer: brands


2. ……………. products can be bought cheaply.

Answer

Answer: unbranded


3. ……………. advertising means to promote social issues.

Answer

Answer: Social


4. Branding came from ……………. .

Answer

Answer: cattle grazing


5. Advertisements make the democracy ……………. .

Answer

Answer: weak


6. ……………. are conveyed through words and visuals.

Answer

Answer: Brand values


7. ……………. refers to the power to change what someone believes or does.

Answer

Answer: To influence


8. Commercial advertising is based on ……………. .

Answer

Answer: profit


9. In most of the cases social advertisements are released by ……………. .

Answer

Answer: government


10. The agency which produces the products is called ……………. .

Answer

Answer: manufacturer


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Advertising Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. WeтАЩll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Understanding Media Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 Civics Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media. Every question of the textbook has been answered here.

Understanding Media Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Understanding Media Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Television was invented by:
(a) J.L. Baird
(b) Dr. Alexander Graham Bell
(c) Isaac newton

Answer

Answer: (a) J.L. Baird


Question 2.
Khabar Leahriya is a:
(a) Magazine
(b) Newspaper
(c) Novel

Answer

Answer: (b) Newspaper


Question 3.
Media is often controlled by:
(a) Government
(b) Prime minister
(c) Business houses

Answer

Answer: (c) Business houses


Question 4.
Which of the following comes under print media?
(a) Phone
(b) TV
(c) Newspaper

Answer

Answer: (c) Newspaper


Question 5.
Television, radio and newspaper are called:
(a) Mass media
(b) Print media
(c) Local media

Answer

Answer: (a) Mass media


Question 6.
what is one positive aspect of television?
(a) Enabled people to waste their money
(b) Enabled ourselves as member of larger global world
(c) Enabled people to spend their time
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Enabled ourselves as member of larger global world
Television has enabled us to think of ourselves as member of larger global world.


Question 7.
what do you mean by mass media?
(a) Television
(b) Radio
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Media that reaches large number of people or the masses, across the country and the world is called mass media. For example Television, radio, newspaper etc.


Question 8.
what is Khabar Lahriya?
(a) Local magazine
(b) Story book
(c) Local newspaper
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Local newspaper
Khabar Lahriya is a local newspaper. It is a fortnightly that is run by eight Dalit women in Chitrakoot district in Uttar Pradesh. It was written in the local language Bundeli.


Question 9.
Between which periodтАЩs media was censored in India?
(a) 1990-1992
(b) 1975-1977
(c) 1952-1954
(d) 1978-1979

Answer

Answer: (b) 1975-1977
There have been periods in Indian history when the government censored the media. The worst of these was the Emergency between 1975-1977. Media was censored in India during this period.


Question 10.
Which of these is a part of print media?
(a) T.V.
(b) Radio
(c) Newspaper
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Newspaper
A newspaper is a part of print media. It is a periodical publication containing written information about current events. Newspapers can cover wide variety of fields such as politics, business, sport and art.


Question 11.
Which is the local newspaper written in bundeli?
(a) Times of India
(b) Dainik paper
(c) Khabar Lahriya
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Khabar Lahriya
Khabar Lahriya is a local newspaper. It is a fortnightly that is run by eight Dalit women in Chitrakoot district in Uttar Pradesh. It was written in the local language Bundeli.


Question 12.
Who was the inventor of mechanical television?
(a) John Michael
(b) John L. Baird
(c) Gutenberg
(d) None of these

Answer

Answer: (b) John L. Baird
John L. Baird was the inventor of mechanical television.


Question 13.
what is the consequences of the media setting the agenda by reporting on the fashion week rather than the slum demolitions?
(a) To earned a huge amount of money
(b) To earn the confidence
(c) To earn the sympathy of people
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To earned a huge amount of money
By reporting on the fashion week the media earned a huge amount of money.


Question 14.
Why is it necessary for media to be independent?
(a) To earn salary
(b) To encourage company
(c) To write balanced report
(d) None of these

Answer

Answer: (c) To write balanced report
If media would be independent then only it can write a balanced report.


Question 15.
what do you mean by factual information?
(a) Information about completed issue
(b) Information about issue that is often not complete
(c) Information about future topics
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Information about issue that is often not complete
Factual information is the information about particular news or issue that is often not complete and can be one sided.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Television(a) Big Business
2. Khabar Lahriya(b) Dalit women
3. Media earns money(c) Mass media
4. Media(d) Advertising
5. TV channels(e) Democracy
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Television(c) Mass media
2. Khabar Lahriya(b) Dalit women
3. Media earns money(d) Advertising
4. Media(e) Democracy
5. TV channels(a) Big Business

Fill in the blanks

1. One way in which the mass media earns money is by ……………. different things.

Answer

Answer: advertising


2. Changing technology or machines help ……………. to reach more people.

Answer

Answer: media


3. Media is the plural of the word ……………. .

Answer

Answer: medium


4. Electronic typewriter in journalism was invented in ……………. .

Answer

Answer: 1940


5. Media uses advertising as a tool to raise ……………. .

Answer

Answer: revenue


6. ……………. run by eight Dalit women in Chitrakoot (UP).

Answer

Answer: Khabar Lahriya


7. Media refers to all means of ……………. .

Answer

Answer: communication


8. ……………. media deals with small issues.

Answer

Answer: Local


9. Newspapers and magazines are examples of ……………. medi(a)

Answer

Answer: print


10. ……………. gives us news of different kinds and thus makes us aware of what is happening around us.

Answer

Answer: Media


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Understanding Media Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. WeтАЩll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8┬аMarkets Around us with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Markets Around us Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 Civics Objective Questions.

Markets Around us Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Markets Around us Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 Civics Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST Civics Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The shops that are useful as they are near our home and we can go there on any day of the week are:
(a) Neighbourhood shops
(b) Shops on weekly market
(c) None

Answer

Answer: (a) Neighbourhood shops


Question 2.
Who buys products in large quantities?
(a) Workers
(b) Retailers
(c) Wholesale traders

Answer

Answer: (c) Wholesale traders


Question 3.
A ……………. has a permanent shop.
(a) Hawker
(b) Shop owner
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Shop owner


Question 4.
A market that is held on a specific day of a week is:
(a) Daily market
(b) Weekly market
(c) None

Answer

Answer: (b) Weekly market


Question 5.
A hawker sells his goods at:
(a) Cheaper rates
(b) Costly rates
(c) Free of cost

Answer

Answer: (a) Cheaper rates


Question 6.
Who is traders?
(a) People between employee and consumer
(b) People between producer and consumer
(c) People between staff and employee
(d) None of these

Answer

Answer: (b) People between producer and consumer
The people in between the producer and the final consumer are the traders.


Question 7.
what is done in the wholesale markets?
(a) Goods reach here at very last
(b) Goods are very higher in price
(c) Goods first reach here
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Goods first reach here
This is where goods first reach and are then supplied to other traders.


Question 8.
what are link between producers in traders?
(a) Wholesaler
(b) Customer
(c) Retailer
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Customer
Traders are the link between producers and Customer. The wholesale trader first buys goods in large quantities.


Question 9.
what is required to do cashless shopping?
(a) Ration card
(b) Credit card
(c) Driving license
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Credit card
People in urban areas can enter markets without stepping out of their homes via the Internet. They use their credit cards to make online purchases.


Question 10.
what refers to buying and selling in large quantities?
(a) Weekly market
(b) Wholesale
(c) Mall
(d) Cineplex

Answer

Answer: (b) Wholesale
Wholesale refers to buying and selling in large quantities. Most products, including vegetables, fruits and flowers have special wholesale markets.


Question 11.
Who is a retailer?
(a) Small traders
(b) Whole sale
(c) Sales man
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Small traders
Retailers are small traders who buy goods from the wholesale trader and sell this to the consumers.


Question 12.
what do you mean by malls?
(a) Multi-storied building
(b) Wholesaler
(c) Retailers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Multi-storied building
Malls are multi-storied air-conditioned buildings with shops on different floors.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Shop owner(a) Enclosed shopping space
2. Online purchases(b) Not affordable by all
3. Mall(c) Permanent shop
4. Weekly market(d) Credit card or debit card
5. Branded products(e) Held on a specific day of a week
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Shop owner(c) Permanent shop
2. Online purchases(d) Credit card or debit card
3. Mall(a) Enclosed shopping space
4. Weekly market(e) Held on a specific day of a week
5. Branded products(b) Not affordable by all

Fill in the blanks

1. A ……………. market held on a specific day of the week.

Answer

Answer: weekly


2. People between the producer and the final consumer are ……………. .

Answer

Answer: traders


3. A ……………. is an enclosed shopping space.

Answer

Answer: mall


4. A ……………. does not have a permanent shop.

Answer

Answer: hawker


5. Weekly markets are advantageous as products here are ……………. .

Answer

Answer: cheaper


6. ……………. generates employment in production, distribution and sale of goods.

Answer

Answer: Marketing


7. The ……………. trader buys goods in huge quantities from the producer and then sells these goods to the retailers.

Answer

Answer: wholesale


8. ……………. is a place from where we buy many things such as clothes, food items, et(c)

Answer

Answer: Market


9. For making online purchases we use ……………. .

Answer

Answer: credit card


10. A roadside hawker sells his goods at ……………. rate.

Answer

Answer: cheaper


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Markets Around us Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. WeтАЩll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers Read More ┬╗

error: Content is protected !!