MCQ Questions

Prepositions MCQ Questions with Answers Class 6 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Prepositions Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Prepositions Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Prepositions Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Grammar Prepositions with Answers

Enhance your subject knowledge through Prepositions MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Prepositions provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Prepositions MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks with suitable Prepositions from the alternatives given below:
Question 1.
The books are …………. the table.
(a) in
(b) with
(c) at
(d) on

Answer

Answer: (d) on


Question 2.
The boy fell ………… the pond
(a) into
(b) off
(c) in
(d) on

Answer

Answer: (a) into


Question 3.
I bought a new shirt ………….. my birthday.
(a) with
(b) on
(c) to
(d) at

Answer

Answer: (b) on


Question 4.
The book is kept ………… the table.
(a) in
(b) into
(c) with
(d) on

Answer

Answer: (d) on


Question 5.
There are toys ……………. the drawer.
(a) in
(b) among
(c) into
(d) at

Answer

Answer: (a) in


Question 6.
I hid …………. the curtain.
(a) in
(b) behind
(c) under
(d) near

Answer

Answer: (b) behind


Question 7.
The boy was punished ………… the teacher.
(a) for
(b) after
(c) at
(d) by

Answer

Answer: (d) by


Question 8.
She died …………. Cholera.
(a) of
(b) with
(c) by
(d) in

Answer

Answer: (a) of


Question 9.
I leave my bed …………… 6’0′ clock daily.
(a) on
(b) at
(c) in
(d) by

Answer

Answer: (b) at


Question 10.
I am not talking ………… you.
(a) to
(b) with
(c) at
(d) for

Answer

Answer: (a) to


Question 11.
Divide the sweets …………. the two boys.
(a) among
(b) in
(c) between
(d) into

Answer

Answer: (c) between


Question 12.
He goes to school ……… bus.
(a) on
(b) with
(c) at
(d) by

Answer

Answer: (d) by


Question 13.
Mohan is …………. the class.
(a) in
(b) on
(c) at
(d) into

Answer

Answer: (a) in


Question 14.
She is known …………. me.
(a) at
(b) by
(c) to
(d) with

Answer

Answer: (c) to


Question 15.
Parents look ………….. their children.
(a) for
(b) after
(c) at
(d) with

Answer

Answer: (b) after


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Prepositions Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Grammar Prepositions MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Prepositions MCQ Questions with Answers Class 6 English Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 3 कल्लू कुम्हार की उनाकोटी with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 3 कल्लू कुम्हार की उनाकोटी with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the कल्लू कुम्हार की उनाकोटी Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these कल्लू कुम्हार की उनाकोटी objective questions.

कल्लू कुम्हार की उनाकोटी Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 3 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of कल्लू कुम्हार की उनाकोटी Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi कल्लू कुम्हार की उनाकोटी MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
त्रिपुरा का लघु उद्योग क्या है?
(a) माचिस बनाना
(b) अगरबत्तियों के लिए बाँस की सीखें तैयार करना
(c) बर्तन बनाना
(d) कशीदाकारी का कार्य

Answer

Answer: (b) अगरबत्तियों के लिए बाँस की सीखें तैयार करना


Question 2.
लेखक उनाकोटी क्यों गए?
(a) टी.वी. के लिए सीरियल बनाने
(b) भ्रमण के लिए
(c) खेती की उन्नत किस्म की जानकारी लेने
(d) शिक्षा ग्रहण करने

Answer

Answer: (a) टी.वी. के लिए सीरियल बनाने


Question 3.
लेखक द्वारा बनाए गए सीरियल का क्या नाम था?
(a) पहाड़ी प्रदेश
(b) प्रकृति का आँचल
(c) उनाकोटी का कुम्हार
(d) ऑन द रोड

Answer

Answer: (d) ऑन द रोड


Question 4.
लेखक को दिल्ली में उनाकोटी की याद क्यों आ गई?
(a) बादलों की गड़गढ़ाहट सुनकर
(b) अपना सीरियल देखकर
(c) अंधकार को देखकर
(d) चारों ओर फैली धुंध को देखकर

Answer

Answer: (a) बादलों की गड़गढ़ाहट सुनकर


Question 5.
त्रिपुरा के लोगों में असंतोष का क्या कारण है?
(a) गरीबी
(b) अशिक्षा
(c) सरकारी उपेक्षा
(d) बाहरी लोगों का आगमन

Answer

Answer: (d) बाहरी लोगों का आगमन


Question 6.
मनु नदी में बहता बाँसों का काफिला कैसा लग रहा था?
(a) एक बड़े जहाज की तरह
(b) विशाल ड्रेगन की तरह
(c) टापू की तरह
(d) भारी चट्टान की तरह

Answer

Answer: (b) विशाल ड्रेगन की तरह


Question 7.
बाँस के बेड़े की कितने लोग सुरक्षा कर रहे थे?
(a) चार
(b) दस
(c) बीस
(d) पचास

Answer

Answer: (a) चार


Question 8.
उनाकोटी किस तीर्थ के रूप में जाना जाता है?
(a) वैष्णव तीर्थ
(b) शैव तीर्थ
(c) रामेश्वरम् तीर्थ
(d) ब्रह्म तीर्थ

Answer

Answer: (b) शैव तीर्थ


Question 9.
त्रिपुरा की वृद्धि दर कितनी है?
(a) तीन प्रतिशत
(b) चौबीस प्रतिशत
(c) चौंतीस प्रतिशत
(d) पचास प्रतिशत

Answer

Answer: (c) चौंतीस प्रतिशत


Question 10.
त्रिपुरा की असाधारण रूप से जनसंख्या बढ़ने का क्या कारण है?
(a) उच्च जन्म दर
(b) बंगला देश से अवैध घुसपैठ
(c) निम्न मृत्यु दर
(d) सरकार द्वारा जनसंख्या कार्यक्रम न चलाना

Answer

Answer: (b) बंगला देश से अवैध घुसपैठ


Question 11.
नई तकनीक अपनाने पर हेक्टेयर में आलू की कितना बीज लगता है?
(a) दस किलो
(b) सौ किलो
(c) सौ ग्राम
(d) पाँच सौ ग्राम

Answer

Answer: (c) सौ ग्राम
केवल सौ ग्राम।


Question 12.
जिलाधिकारी ने लेखक को किसकी खेती की जानकारी दी?
(a) गेहूँ की
(b) आलू की
(c) टमाटर की
(d) गन्ने की

Answer

Answer: (b) आलू की


Question 13.
कैलास नगर का जिलाधिकारी मूलतः कहाँ का रहने वाला था?
(a) तमिलनाडु का
(b) गुजरात का
(c) आंध्र प्रदेश का
(d) केरल का

Answer

Answer: (d) केरल का


Question 14.
हेमंत कुमार जमातिया कैसे कलाकार थे?
(a) वे शास्त्रीय संगीतज्ञ थे
(b) वे लोक गायक थे
(c) वे पार्श्व गायक थे
(d) वे रेडियो सिंगर थे

Answer

Answer: (d) वे रेडियो सिंगर थे


Question 15.
‘मंजुऋषिदास’ क्या काम करती थी?
(a) वह रेडियो कलाकार थी
(b) वह नगर पंचायत की सदस्या थी
(c) ‘क’ और ‘ख’ कथन सत्य हैं
(d) सभी कथन असत्य हैं

Answer

Answer: (c) ‘क’ और ‘ख’ कथन सत्य हैं


Question 16.
‘हेमंत कुमार जमातिया’ से लेखक का परिचय कहाँ हुआ?
(a) दिल्ली में
(b) अगरतला में
(c) टीलियामुरा कस्बे में
(d) कैलास नगर में

Answer

Answer: (c) टीलियामुरा कस्बे में


Question 17.
त्रिपुरा कैसे समाज का उदाहरण है?
(a) धर्म-निरपेक्ष
(b) धर्म-सापेक्ष
(c) विघटित समाज
(d) बहुधर्मी समाज

Answer

Answer: (d) बहुधर्मी समाज
बहु-धर्म समाज का।


Question 18.
इस पाठ में किस कथा का उल्लेख है?
(a) गंगावतरण
(b) यमुनावतरण
(c) शिशुपाल वध
(d) एक शिकार कथा

Answer

Answer: (a) गंगावतरण
गंगावतरण की कथा।


Question 19.
उनाकोटी का क्या अर्थ है?
(a) एक लाख
(b) एक करोड़
(c) एक करोड़ से एक कम
(d) एक करोड़ से एक अधिक

Answer

Answer: (c) एक करोड़ से एक कम


Question 20.
कल्लू कुम्हार की उनाकोटी पाठ के लेखक कौन हैं?
(a) के. विक्रम सिंह
(b) श्रीराम शर्मा
(c) महादेवी वर्मा
(d) धर्मवीर भारती

Answer

Answer: (a) के. विक्रम सिंह


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 3 कल्लू कुम्हार की उनाकोटी with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Sanchayan कल्लू कुम्हार की उनाकोटी MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan Chapter 3 कल्लू कुम्हार की उनाकोटी with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Food Security in India Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 4 Economics Objective Questions.

Food Security in India Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Food Security in India Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Economics Chapter 4 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Economics Chapter 4 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Chronic hunger is a consequence of diets persistently inadequate:
(a) in term of quality only
(b) in term of quantity only
(c) in term of quantity and quality
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) in term of quantity and quality
Chronic hunger is a consequence of diets persistently in adequate to both quality and quantity.


Question 2.
Seasonal hunger is a type of hunger when a person:
(a) is unable to get food for the entire year
(b) is able to get food for the entire year
(c) is able to get work for the entire year
(d) is unable to get work for the entire year

Answer

Answer: (c) is able to get work for the entire year
Seasonal hunger occurs when a labour is unable to get work for the entire year.


Question 3.
Since independence, India is aiming at self-sufficiency in:
(a) food security
(b) food grains
(c) work force
(d) none of these

Answer

Answer: (b) food grains
The main aim of India is to get self-sufficiency in food grains, since independence.


Question 4.
The highest rate of growth in foodgrain was achieved in:
(a) Punjab and Bihar
(b) Haryana and Orissa
(c) Punjab and Haryana
(d) Punjab

Answer

Answer: (c) Punjab and Haryana
Both Punjab and Haryana have benefitted for the ‘Green Revolution’.


Question 5.
There are ………….. lakh ration shops all over the country:
(a) 4.4
(b) 4.5
(c) 4.6
(d) 4.7

Answer

Answer: (c) 4.6
4.6.


Question 6.
Fair Price Shops keep stock of:
(a) only food grains
(b) food grains and sugar
(c) food grain, sugar and kerosene oil
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) food grain, sugar and kerosene oil
Fair Price Shops keep stock of sugar, food grains and kerosene oil


Question 7.
Food security means:
(a) availability of food to all people at all times.
(b) availability and accessibility of food as all people at all times.
(c) availability, accessibility and affordability of food to all people at all times.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) availability, accessibility and affordability of food to all people at all times.
Actually food security means availability, asscessibility and affordability of food grain.


Question 8.
The famine of Bengal occurred is:
(a) 1941
(b) 1942
(c) 1943
(d) 1944

Answer

Answer: (c) 1943
The famine of Bengal occurred in 1943. The famine killed thirty lakh people in the province of Bengal.


Question 9.
Starvation deaths are also reported in Baran district of:
(a) West Bengal
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) Rajasthan

Answer

Answer: (d) Rajasthan
Baran district is in Rajasthan.


Question 10.
Food security in needed in a country:
(a) to ensure food at all times
(b) to ensure food to the rich
(c) to ensure food at sometimes
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) to ensure food at all times
Food security means to ensure food at all times.


Question 11.
The food insecure people are disproportionately large:
(a) in all the states of India
(b) in the states of Bihar and Orissa
(c) in some region of the country
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) in some region of the country
In some regions of India where production is less.


Question 12.
Hunger is another aspect indicating:
(a) food security
(b) food insecurity
(c) to meet their demands
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) food insecurity
Food insecurity will lead to hunger.


Write true (T) or false (F)

1. Accessibility means food is within reach of some section of the people.

Answer

Answer: False


2. The poorest section of the society are always food insecure all the time.

Answer

Answer: True


3. A massive starvation might take a turn of famine.

Answer

Answer: True


4. The famine of Bengal killed twenty lakh people.

Answer

Answer: False


5. There are places like Kalahandi and Kashipur in Orissa where famine-like conditions have been existing for many years.

Answer

Answer: True


6. Food security is needed in a country to provide food to the poor.

Answer

Answer: False


7. Hunger is not just an expression of poverty, it brings about poverty.

Answer

Answer: True


8. Hunger has chronic and seasonal dimension.

Answer

Answer: True


9. People suffer from chronic hunger became of their high income and in turn ability to buy food even for survival.

Answer

Answer: False


10. The percentage of seasonal as well as chronic hunger has declined in India.

Answer

Answer: True


11. After Independence, Indian policy of makers adopted all measures to achieve self-sufficiency in food grains.

Answer

Answer: True


12. Tamil Nadu and Andhra Pradesh recorded significant increase in wheat yield.

Answer

Answer: False


13. India has become, self-sufficient in foodgrains during the last thirty years.

Answer

Answer: True


14. Buffer stock is the stock of foodgrain, namely wheat and barley procured by the government through FCI.

Answer

Answer: False


15. The farmers are paid a pre-announced price for their crops which is called Minimum Support Price.

Answer

Answer: True


16. The food procured by the FCI is distributed through government regulated ration shops among all sections of the society.

Answer

Answer: False


17. There are about 5.6 lakh ration shops all over the country.

Answer

Answer: False


18. The ration shops are also known as Fair Price Shops.

Answer

Answer: True


19. In ration shops the items are sold to people at a price higher than the market price.

Answer

Answer: False


20. The introduction of Rationing in India dates back to the 1940s against the backdrop of the Bengal famine.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) ICDS introduced in(1) 1977 – 78
(b) FFW introduced in(2) 1995
(c) World Food Summit(3) 2000
(d) AAY was launched in(4) 2000
(e) APS was launched in(5) 1975
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) ICDS introduced in(5) 1975
(b) FFW introduced in(1) 1977 – 78
(c) World Food Summit(2) 1995
(d) AAY was launched in(3) 2000
(e) APS was launched in(4) 2000

2.

Column AColumn B
(a) Availability of food(1) an individual has enough money to buy food, to meet one’s dietary needs.
(b) Accessibility means(2) food is within reach of every person.
(c) Affordability means(3) wide spread deaths due to starvation and epidemics.
(d) Famine(4) Stock of wheat and rice procured by the government through FCI.
(e) Buffer stock(5) means food production within the country, food import and previous year stock stored.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Availability of food(5) means food production within the country, food import and previous year stock stored.
(b) Accessibility means(2) food is within reach of every person.
(c) Affordability means(1) an individual has enough money to buy food, to meet one’s dietary needs.
(d) Famine(3) wide spread deaths due to starvation and epidemics.
(e) Buffer stock(4) Stock of wheat and rice procured by the government through FCI.

3.

Column IColumn IIColumn III
1. The MSP is declared by the government(a) FCI is called(A) security programmes
2. Distribution of food by the(b) food(B) in the
3. PDS and mid-day meals are exclusively(c) every year before the(C) PDS
4. RPDS was introduced in(d) AAY(D) sowing
5. In 2000, two special schemes were launched, viz.(e) 1,700 block(E) APS
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. The MSP is declared by the government(c) every year before the(D) sowing
2. Distribution of food by the(a) FCI is called(C) PDS
3. PDS and mid-day meals are exclusively(b) food(A) security programmes
4. RPDS was introduced in(e) 1,700 block(B) in the
5. In 2000, two special schemes were launched, viz.(d) AAY(E) APS

Fill in the blanks

1. Hunger are prevalent despite overflowing ……………. .

Answer

Answer: granaries


2. In July, 2002, the stock of wheat and rice with FCI was ……………. million tonnes.

Answer

Answer: 63


3. There is a general consensus that high level of ……………. stock of food grain is very undesirable and can be wasteful.

Answer

Answer: buffer


4. ……………. dealers are sometime found resorting to malpractices.

Answer

Answer: PDS


5. When ……………. shops are unable to sell, a massive stock of foodgrains pile up with the FCI.

Answer

Answer: ration


6. The price for ……………. family is almost as high as open market price.

Answer

Answer: APL


7. The ……………. are also playing an important role in food security in India.

Answer

Answer: Cooperatives


8. In ……………. , around 94 per cent of the ration shops are run by cooperatives.

Answer

Answer: Tamil Nadu


9. In ……………. , ADS has facilitated a network of NGOs for setting up grain banks in different region.

Answer

Answer: Maharashtra


10. ……………. Banks are now slowly taking shape in different parts of Maharashtra.

Answer

Answer: Grain


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Food Security in India Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 4 Food Security in India with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 1 हम पंछी उन्मुक्त गगन के with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 1 हम पंछी उन्मुक्त गगन के with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the हम पंछी उन्मुक्त गगन के Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these हम पंछी उन्मुक्त गगन के objective questions.

हम पंछी उन्मुक्त गगन के Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 1 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of हम पंछी उन्मुक्त गगन के Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi हम पंछी उन्मुक्त गगन के MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
क्षितिज किसे कहते हैं?
(a) आकाश के अंतिम छोर को.
(b) जहाँ धरती-आकाश मिलते हुए दिखाई दे
(c) नदी के किनारे को
(d) समुद्र को

Answer

Answer: (b) जहाँ धरती-आकाश मिलते हुए दिखाई दे


Question 2.
पक्षी अपना झूला कहाँ डालते हैं?
(a) घर की छत पर
(b) किताबों की अलमारी पर
(c) आकाश में
(d) पेड़ों की फुनगियों पर

Answer

Answer: (d) पेड़ों की फुनगियों पर


Question 3.
कवि ने अनार के दाने किसे कहाँ है?
(a) चाँद को
(b) सूर्य को
(c) तारों को
(d) पेड़ के पत्तों को

Answer

Answer: (c) तारों को


Question 4.
पक्षी हमें क्या संदेश देते हैं?
(a) आजाद रहने का
(b) बंधन में रहने का
(c) मस्त रहने का
(d) परिवार के पालन का

Answer

Answer: (a) आजाद रहने का


Question 5.
पक्षी क्या चाहते हैं?
(a) आजादी
(b) अच्छा भोजन
(c) सोने की कटोरी में भोजन करना
(d) घर में रहना

Answer

Answer: (a) आजादी


Question 6.
‘कनक’ का यहाँ क्या अर्थ है?
(a) सोना
(b) कटोरी
(c) लकडी
(d) गेहूँ

Answer

Answer: (a) सोना


Question 7.
इस कविता में किनका वर्णन है?
(a) पशुओं का
(b) मनुष्य का
(c) पक्षियों का
(d) पर्वतों का

Answer

Answer: (c) पक्षियों का


Question 8.
‘हम पंछी उन्मुक्त गगन के’ कविता किसके द्वारा लिखी गई है?
(a) सुमित्रानंदन पंत
(b) शिवमंगल सिंह ‘सुमन’
(c) शिवप्रसाद सिंह
(d) सर्वेश्वर दयाल सक्सेना

Answer

Answer: (b) शिवमंगल सिंह ‘सुमन’


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नलिखित काव्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के दिए गए उत्तरों के विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए

1. हम पंछी उन्मुक्त गगन के
पिंजरबद्ध न गा पाएँगे,
कनक-तीलियों से टकराकर
पुलकित पंख टूट जाएँगे।

हम बहता जल पीनेवाले
मर जाएँगे भूखे-प्यासे
कहीं भली है कटुक निबौरी
कनक-कटोरी की मैदा से।

स्वर्ण-श्रृंखला के बंधन में
अपनी गति, उड़ान सब भूले,
बस सपनों में देख रहे हैं
तरु की फुनगी पर के झूले।

Question 1.
पक्षी क्या चाहते हैं?
(a) पिंजरे में बंद होना
(b) आराम से बैठकर खाना
(c) बिना परिश्रम के भोजन प्राप्त करना
(d) स्वतंत्र रहकर जीना

Answer

Answer: (d) स्वतंत्र रहकर जीना


Question 2.
पक्षी अपने लिए किस भोजन को उपयुक्त मानते हैं?
(a) सोने की कटोरी में रखे मैदा को
(b) हलवा-पूड़ी को
(c) नीम की कड़वी निबौरी को
(d) बिखरे हुए दानों को

Answer

Answer: (c) नीम की कड़वी निबौरी को


Question 3.
पक्षी कैसे बंधन में पड़कर अपनी स्वाभाविकता भूल गए?
(a) स्वर्ण- श्रृंखला के बंधन में पड़कर
(b) पिंजरे में बंद होकर
(c) सोने की कटोरी में मैदा खाकर
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (a) स्वर्ण- श्रृंखला के बंधन में पड़कर


Question 4.
पक्षी सपनों में क्या देख रहे हैं?
(a) कि वे आज़ाद हो गए हैं
(b) कि वे पेड़ों की फुनगियों पर झूला झूल रहे हैं
(c) कि वे पिंजरे में कैद हैं
(d) उनको अच्छे-अच्छे पकवान मिल रहे हैं

Answer

Answer: (b) कि वे पेड़ों की फुनगियों पर झूला झूल रहे हैं


Question 5.
पक्षियों के पंख क्यों टूट जाएँगे?
(a) पिंजरे में रहकर कमजोर होने के कारण
(b) पिंजरे से आजाद होने के लिए छटपटाने के कारण
(c) काफी दिन तक न उड़ने के कारण
(d) साल में एक बार पंख टूटते ही हैं

Answer

Answer: (b) पिंजरे से आजाद होने के लिए छटपटाने के कारण


2. ऐसे थे अरमान कि उड़ते
नीले नभ की सीमा पाने,
लाल किरण-सी चांच खोल
चुगते तारक-अनार के दाने।

होती सीमाहीन क्षितिज से
इन पंखों की होड़ा-होड़ी।
या तो क्षितिज मिलन बन जाता
या तनती, साँसों की डोरी।

नीड़ न दो, चाहे टहनी का
आश्रय छिन्न-भिन्न कर डालो,
ले किन पंखा दिए है तो
आकुल उड़ान में विघ्न न डालो।

Question 1.
कवि ने तारों को क्या कहाँ है?
(a) अनार के दाने
(b) बिजली के बल्ब
(c) पेड़ पर लगे फल
(d) बिखरे हुए मोती.

Answer

Answer: (a) अनार के दाने


Question 2.
पक्षियों ने अपनी चोंच की तुलना किससे की है?
(a) चन्द्रमा के प्रकाश जैसा
(b) तारों की झिलमिलाहट जैसा
(c) सूर्य की लाल किरणों जैसा
(d) पेड़ के कोमल पत्ते जैसा

Answer

Answer: (c) सूर्य की लाल किरणों जैसा


Question 3.
आकाश में उड़कर पक्षी क्या चाहते हैं?
(a) पूरे आकाश का चक्कर लगाना
(b) सीमाहीन क्षितिज को पाना
(c) लगातार उड़ना चाहते हैं
(d) अपने लिए भोजन जुटाना चाहते हैं

Answer

Answer: (b) सीमाहीन क्षितिज को पाना


Question 4.
पक्षी मनुष्य से क्या निवेदन करता है?
(a) हमें टहनी का आश्रय दे दो
(b) हमें अपने घोंसले में रहने दो
(c) हमारे पंखों को मत तोड़ो
(d) हमें स्वंतत्र होकर उड़ने दो

Answer

Answer: (d) हमें स्वंतत्र होकर उड़ने दो


Question 5.
पक्षियों को आश्रय छिन्न-भिन्न होने का दुःख क्यों नहीं होता?
(a) आज़ाद रहेंगे तो आश्रय दूसरा बना लेंगे
(b) उन्हें आश्रय की आवश्यकता नहीं है
(c) मनुष्य उसके लिए आश्रय बनाएगा
(d) वह दूसरे पक्षियों के घोंसले में रह लेगा

Answer

Answer: (a) आज़ाद रहेंगे तो आश्रय दूसरा बना लेंगे


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 1 हम पंछी उन्मुक्त गगन के with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant हम पंछी उन्मुक्त गगन के MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 1 हम पंछी उन्मुक्त गगन के with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 2 दादी माँ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 2 दादी माँ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the दादी माँ Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these दादी माँ objective questions.

दादी माँ Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 2 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of दादी माँ Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi दादी माँ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
दादी माँ ने किसका कर्ज माफ किया
(a) रामी की चाची का
(b) घर के नौकर का
(c) मुख्तयारी ताई का
(d) किशन भैया का

Answer

Answer: (a) रामी की चाची का


Question 2.
दादी ने अपने कंगन निकालकर क्यों दे दिए?
(a) नए आभूषण बनवाने के लिए
(b) पिता जी की ज़रूरत पूरा करने के लिए
(c) घर के लिए अनाज खरीदने के लिए
(d) रामी की चाची को देने के लिए

Answer

Answer: (b) पिता जी की ज़रूरत पूरा करने के लिए


Question 3.
‘वात्याचक्र’ का क्या अर्थ है?
(a) बातों का चक्र
(b) जल चक्र
(c) सुदर्शन चक्र
(d) बवंडर

Answer

Answer: (d) बवंडर


Question 4.
लेखक के पिता जी की आर्थिक स्थिति खराब क्यों हो गई?
(a) लोगों ने लिए हुए पैसे नहीं लौटाए
(b) उन्होंने अपने पिताजी की मृत्यु पर भोज के लिए उधार लेकर खर्च किया
(c) लोगों ने उनके साथ धोखा किया
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 5.
सद्यः का क्या अर्थ है?
(a) कल
(b) परसों
(c) अभी-अभी
(d) बीता हुआ कल

Answer

Answer: (c) अभी-अभी


Question 6.
क्वार के दिनों में क्या होता है?
(a) सर्दी पड़ती है
(b) लू चलती है
(c) वर्षा होती है
(d) वर्षा समाप्त हो जाती है और हल्की सर्दी शुरू हो जाती है

Answer

Answer: (d) वर्षा समाप्त हो जाती है और हल्की सर्दी शुरू हो जाती है


Question 7.
दादी माँ का स्वभाव कैसा है?
(a) शक्की स्वभाव
(b) उदार
(c) कंजूस
(d) चिड़चिड़ा

Answer

Answer: (b) उदार


Question 8.
‘दादी माँ’ पाठ के लेखक कौन हैं?
(a) नागार्जुन
(b) भगवती प्रसाद वाजपेयी
(c) यतीश अग्रवाल
(d) शिवप्रसाद सिंह

Answer

Answer: (d) शिवप्रसाद सिंह


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नलिखित गद्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के दिए गए उत्तरों के विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए

1. दादी माँ को गँवई-गाँव की पचासों किस्म की दवाओं के नाम याद थे। गाँव में कोई बीमार होता, उसके पास पहुँचतीं और वहाँ भी वहो काम-हाथ छूना, माथा छूना, पेट छूना। फिर भूत से लेकर मलेरिया, सरसाम, निमोनिया तक का अनुमान विश्वास के साथ सुनातीं। महामारी और विसूचिका के दिनों में रोज सवेरे उठकर स्नान के बाद लवंग और गुड़-मिश्रित जलधार, गुग्गल और धूप। सफाई कोई उनसे सीख ले। दवा से देर होती, मिश्री या शहद खत्म हो जाता, चादर या गिलाफ़ नहीं बदले जाते, तो वे जैसे पागल हो जातीं। बुखार तो मुझे अब भी आता है। नौकर पानी दे जाता है, मेस-महाराज अपने मन से पकाकर खिचड़ी या साबू। डॉक्टर साहब आकर नाड़ी देख जाते हैं और कुनैन मिक्सचर की शीशी की तिताई के उर से बुखार भाग भी जाता है, पर न जाने क्यों ऐसे बुखार को बुलाने का जी नहीं होता!

Question 1.
दादी माँ को किन चीज़ों के नाम याद थे?
(a) दवाओं के
(b) पुस्तकों के
(c) फिल्मों के
(d) खेती में प्रयोग होने वाले औजारों के

Answer

Answer: (a) दवाओं के


Question 2.
महामारी और विशूचिका के दिनों में दादा माँ क्या करती थी?
(a) वह सुबह उठकर स्नान करती थी।
(b) गुड-मिश्रित जल की धार देती थी
(c) गुग्गल की धूप देती थी
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 3.
गुग्गल की धूप देने से क्या होता है?
(a) घर से भूत-प्रेत भाग जाते हैं
(b) घर कीटाणु-रहित हो जाता है
(c) घर में धन की वर्षा होती है
(d) सभी काम बन जाते हैं

Answer

Answer: (b) घर कीटाणु-रहित हो जाता है


Question 4.
दादी माँ किस बात को लेकर पागल हो जाती थी?
(a) यदि कोई रोगी के पास न बैठे
(b) यदि कोई उनकी बात न सुने
(c) यदि कोई मरीज की चादर व गिलाफ न बदले
(d) यदि कोई उनकी बताई दवाई न ले

Answer

Answer: (c) यदि कोई मरीज की चादर व गिलाफ न बदले


Question 5.
‘तिताई’ का विलोम है?
(a) मिठास
(b) खटास
(c) कड़वाहट
(d) चटपटा

Answer

Answer: (a) मिठास


2. किशन भैया की शादी ठीक हुई, दादी माँ के उत्साह और आनंद का क्या कहना! दिनभर गायब रहतीं। सारा घर जैसे उन्होंने सर पर उठा लिया हो। पडोसिनें आतीं। बहुत बुलाने पर दादी माँ आतीं, “बहिन बुरा न मानना। कार-परोजन का घर ठहरा। एक काम अपने हाथ से न करूँ, तो होने वाला नहीं।” जानने को यों सभी जानते थे कि दादी माँ कुछ करतीं नहीं। पर किसी काम में उनकी अनुपस्थिति वस्तुतः विलंब का कारण बन जाती। उन्हीं दिनों की बात है। एक दिन दोपहर को मैं घर लौटा। बाहरी निकसार में दादी माँ किसी पर बिगड़ रही थीं। देखा, पास के कोने में दुबकी रामी की चाची खड़ी है। “सो न होगा, धन्नो! रुपये मय सूद के आज दे दे। तेरी आँख में तो शरम है नहीं। माँगने के समय कैसी आई थीं। पैरों पर नाक रगड़ती फिरी, किसी ने एक पाई भी न दी। अब लगी है आजकल करने-फसल में दूँगी. फ़सल में दूँगी…अब क्या तेरी खातिर दूसरी फसल कटेगी?”

Question 1.
दादी माँ के व्यवहार को देखकर कैसा लगता था?
(a) जैसे घर का सारा काम उन्हीं के करने से होगा
(b) जैसे उससे बढ़िया काम कोई नहीं कर सकता
(c) जैसे सारे काम की जिम्मेदारी उन्हीं की ही है
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 2.
‘कार-परोजन’ का अर्थ है
(a) कार्य-प्रयोजन
(b) कार का प्रयोजन
(c) घर-बार
(d) दिनभर काम करना

Answer

Answer: (a) कार्य-प्रयोजन


Question 3.
दादी माँ की अनुपस्थिति विलंब का कारण क्यों बनती थी?
(a) दादी माँ तेज नहीं चल सकती थी
(b) घर में बड़ी होने के कारण हर कार्य में उनकी उपस्थिति आवश्यक थी, उनको ही आगे रखा जाता था
(c) दादी माँ अपने बिना किसी कार्य को नहीं करने देती थी
(d) दादी माँ दूसरे के काम में कमी निकाल ही देती थी

Answer

Answer: (b) घर में बड़ी होने के कारण हर कार्य में उनकी उपस्थिति आवश्यक थी, उनको ही आगे रखा जाता था


Question 4.
दादी माँ रामी की चाची पर क्यों बिगड़ रही थीं?
(a) वह उनके यहाँ शादी में नहीं आई थी
(b) रामी की चाची ने दादी को अपने यहाँ नहीं बुलाया था
(c) रामी की चाची उधार के पैसे नहीं दे रही थी
(d) रामी की चाची उनसे पैसे माँग रही थी

Answer

Answer: (c) रामी की चाची उधार के पैसे नहीं दे रही थी


Question 5.
‘निकसार’ का क्या अर्थ है?
(a) घर का बाहरी हिस्सा जिधर रास्ता निकलता है
(b) घर का अंदरूनी हिस्सा
(c) दालान
(d) घर का केन्द्रीय भाग

Answer

Answer: (a) घर का बाहरी हिस्सा जिधर रास्ता निकलता है


3. स्नेह और ममता की मूर्ति दादी माँ की एक-एक बात आज कैसी-कैसी मालूम होती है। परिस्थितियों का वात्याचक्र जीवन को सूखे पत्ते-सा कैसा नचाता है, इसे दादी माँ खूब जानती थीं। दादा की मृत्यु के बाद से ही वे बहुत उदास रहतीं। संसार उन्हें धोखे की टट्टी मालूम होता। दादा ने उन्हें स्वयं जो धोखा दिया। वे सदा उन्हें आगे भेजकर अपने पीछे जाने की झूठी बात कहा करते थे। दादा की मृत्यु के बाद कुकुरमुत्ते की तरह बढ़नेवाले, मुँह में राम बगल में छुरीवाले दोस्तों की शुभचिंता ने स्थिति और भी डाँवाडोल कर दी। दादा के श्राद्ध में दादी माँ के मना करने पर भी पिताजी ने जो अतुल संपत्ति व्यय की, वह घर की तो थी नहीं।

Question 1.
दादी माँ किसकी मूर्ति थी?
(a) देवी की मूर्ति
(b) स्नेह और ममता की
(c) क्रोध एवं हठधर्मिता की
(d) कट्टरता की

Answer

Answer: (b) स्नेह और ममता की


Question 2.
परिस्थितियों का वात्याचक्र (बवंडर) जीवन को किस प्रकार नचाता है?
(a) सूखे पत्ते की तरह
(b) बिच्छु के काटे हुए की तरह
(c) नर्तक की तरह
(d) मोर की तरह

Answer

Answer: (a) सूखे पत्ते की तरह


Question 3.
दादा ने दादी माँ को किस प्रकार का धोखा दिया?
(a) दादा ने दादी को धन के बारे में नहीं बताया
(b) दादा, दादी से अपने मन की बात नहीं करते थे
(c) वे कहकर भी दादी से पहले स्वर्ग चले गए
(d) दादा ने सम्पत्ति का विभाजन ठीक नहीं किया

Answer

Answer: (c) वे कहकर भी दादी से पहले स्वर्ग चले गए


Question 4.
लेखक के घर की आर्थिक स्थिति के खराब होने का क्या कारण था?
(a) दोस्तों द्वारा दगाबाजी
(b) दोस्तों द्वारा लिया धन वापस न मिलना
(c) श्राद्ध में उधार लेकर खर्च करना
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 5.
‘अतुल’ शब्द का अर्थ होगा
(a) थोड़ा
(b) ज़्यादा
(c) जिसे तोला न जा सके
(d) बहुत अधिक

Answer

Answer: (c) जिसे तोला न जा सके


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 2 दादी माँ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant दादी माँ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 2 दादी माँ with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Sound Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Sound Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Sound Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 13 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Sound Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 13 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Sound can travel through:
(a) gases only
(b) solids only
(c) liquids only
(d) solids, liquids and gases

Answer

(d) solids, liquids and gases
Sound can travel through solids, liquids and gases.


Question 2.
Voice of which of the following is likely to have minimum frequency:
(a) baby girl
(b) baby boy
(c) a man
(d) a woman

Answer

(a) baby girl
Baby girl is likely to have minimum frequency.


Question 3.
Vibration in a body produce:
(a) energy
(b) sound
(c) heat
(d) none of these

Answer

(b) sound
Vibration if a body produce sound.


Question 4.
A shehnai produces sound from:
(a) vibrating strings
(b) vibrating membrane
(c) vibrating air column
(d) none of these

Answer

(c) vibrating air column
A shehnai produces sound from vibrating air column.


Question 5.
Drum produces sound from:
(a) vibrating membrane
(b) vibrating stretched membrane
(c) vibrating strings
(d) none of these

Answer

(b) vibrating stretched membrane
Drum produces sound from vibrating stretched membrane.


Question 6.
Frequency of oscillations is:
(a) the number of oscillations per minute
(b) the number of oscillations per hour
(c) the number of oscillations per second
(d) none of these

Answer

(c) the number of oscillations per second
Frequency of oscillations is the number of oscillations per second.


Question 7.
The unit of frequency is:
(a) hertz
(b) hertz /sec
(c) hertz / min
(d) hertz / hour

Answer

(a) hertz
The unit of frequency is hertz.


Question 8.
The frequency determines the of a sound.
(a) loudness
(b) pitch
(c) both loudness and pitch
(d) none of these

Answer

(b) pitch
The frequency determines the pitch of a sound.


Question 9.
When the amplitude is small, the sound produced is:
(a) loud
(b) feeble
(c) low pitched
(d) none of these

Answer

(b) feeble
When the amplitude is small, the sound produced is feeble.


Question 10.
The ultrasound equipment works at frequencies:
(a) higher than 20,000 Hz
(b) lower than 20,000 Hz
(c) less than 20 Hz
(d) none of these

Answer

(a) higher than 20,000 Hz
The ultrasound equipment works at frequencies higher than 20,000 Hz.


Question 11.
Noise pollution causes:
(a) lack of sleep
(b) hypertension
(c) anxiety
(d) all of these

Answer

(d) all of these
Noise pollution causes lack of sleep, hypertension, anxiety.


Question 12.
Trees planted along the roads reduces the harmful effect of:
(a) noise pollution
(b) air pollution
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

(c) both (a) and (b)
Trees planted along the roads reduces the harmful effects of noise pollution and air pollution.


Question 13.
Number of vocal cords in human is:
(a) one
(b) two
(c) four
(d) none of these

Answer

(b) two
Number of vocal cords in human is two.


Question 14.
Sound:
(a) can travel through vacuum
(b) cannot travel through vacuum
(c) sound can sometimes travel through
(d) none of these vacuum

Answer

(b) cannot travel through vacuum
Sound cannot travel through vacuum.


Question 15.
Sound:
(a) Sound requires a medium to travel
(b) does not require a medium to travel
(c) sometimes require a medium to travel
(d) none of these

Answer

(a) Sound requires a medium to travel
Sound requires a medium to travel.


Question 16.
Propagation of sound is fastest In:
(a) gases
(b) liquids
(c) solids
(d) vacuum

Answer

(c) solids
Propagation of sound is fastest in solids.


Question 17.
Sound does not travel in:
(a) vacuum
(b) gases
(c) solids
(d) liquids

Answer

(a) vacuum
Sound does not travel in vacuum.


Question 18.
Unwanted and unpleasant sounds are called:
(a) noise
(b) noise pollution
(c) music
(d) air pollution

Answer

(a) noise
Noise is unwanted and unpleasant sound.


Question 19.
Process of receiving sound vibrations and sensing them by brain is called :
(a) producing
(b) speaking
(c) sensing
(d) hearing

Answer

(d) hearing
Process of receiving sound vibrations and sensing them by brain is called hearing


Question 20.
Voice box has stretched string like parts, which vibrate to produce sound are called:
(a) larynx
(b) vocal cords
(c) nerves
(d) arteries

Answer

(b) vocal cords
Voice box has stretched string like parts, which vibrate to produce sound are called vocal cords.


Quesiton 21.
Large amplitude of sound vibrations will produce:
(a) loud sound
(b) slow sound
(c) meak sound
(d) shreak

Answer

(a) loud sound
Large amplitude of sound vibrations will produce loud sound.


Question 22.
High frequency of sound vibrations will produce a:
(a) loud sound
(b) shreak
(c) meak sound
(d) low piched sound

Answer

(b) shreak
High frequency of sound vibration will produce a shreak.


Question 23.
Excess unwanted sounds is environment can cause:
(a) noise
(b) disturbance
(c) noise pollution
(d) air pollution

Answer

(c) noise pollution
Excess unwanted sounds is environment can cause noise pollution.


Question 24.
The range of audible sound for human ear is:
(a) less than 20 Hz
(b) more than 20,000 Hz
(c) from 20 Hz to 20,000 Hz
(d) none of these

Answer

(c) from 20 Hz to 20,000 Hz
The range of audible sound for human ear is from 20 Hz to 20,000 Hz.


Question 25.
The amplitude of the sound wave decides its:
(a) loudness
(b) pitch
(c) speed
(d) none of these

Answer

(a) loudness
The amplitude of the sound wave decides its loudness.


Question 26.
If the amplitude becomes twice than the loudness of sound increases by a factor of:
(a) 2
(b) 4
(e) no change
(d) none of these

Answer

(b) 4
If the amplitude becomes twice than the loudness of sound increases by a factor of 4. Loudness of sound is proportional to the square of the amplitude of the vibration producing the sound.


Question 27.
In sitar sound Is produced by:
(a) beating
(b) rubbing
(c) blowing
(d) plucking

Answer

Answer: (a)
In sitar sound is produced by plucking.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Unit of frequency(i) Amplitude
(b) Pleasant sound(ii) High frequency
(c) Unwanted sound(iii) Hertz
(d) High pitch sound(iv) Music
(e) Loudness(v) Noise
Answer
Column-AColumn-B
(a) Unit of frequency(iii) Hertz
(b) Pleasant sound(iv) Music
(c) Unwanted sound(v) Noise
(d) High pitch sound(ii) High frequency
(e) Loudness(i) Amplitude

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Number of vibrations produced by a vibrating particle in one second(i) 330 m / sec
(b) Pitch(ii) frequency
(c) Flute(iii) vibration
(d) To and fro motion of a vibrating body about its mean position(iv) vibration air column
(e) Speed of sound in air(v) frequency of vibration
Answer
Column-AColumn-B
(a) Number of vibrations produced by a vibrating particle in one second(v) frequency of vibration
(b) Pitch(ii) frequency
(c) Flute(iv) vibration air column
(d) To and fro motion of a vibrating body about its mean position(iii) vibration
(e) Speed of sound in air(i) 330 m / sec

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Sound propagation(i) Time period
(b) Maximum displacement of a vibrating particle from its mean position(ii) Vacuum
(c) 1 KHz(iii) Amplitude
(d) Time in which vibrating particle completes one vibration(iv) Material medium
(e) A medium through which sound cannot travel(v) 1000 Hz
Answer
Column-AColumn-B
(a) Sound propagation(iv) Material medium
(b) Maximum displacement of a vibrating particle from its mean position(iii) Amplitude
(c) 1 KHz(v) 1000 Hz
(d) Time in which vibrating particle completes one vibration(i) Time period
(e) A medium through which sound cannot travel(ii) Vacuum

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Sound cannot travel in vacuum.

Answer

True


Question 2.
The number of oscillations per sound of a vibrating object is called its time period.

Answer

False


Question 3.
If the amplitude of vibration is large, sound is feeble.

Answer

False


Question 4.
For human ears, the audible range is 20 Hz to 20,000 Hz.

Answer

True


Question 5.
The lower the frequency of vibration, the higher is the pitch.

Answer

False


Question 6.
Unwanted or unpleasant sound is termed as music.

Answer

False


Question 7.
Noise pollution may cause partial hearing impairment.

Answer

True


Question 8.
The loudness of sound is measured in hertz.

Answer

False


Question 9.
One hertz means one vibration per second.

Answer

False


Question 10.
Sound travels fastest in solids.

Answer

true


Question 11.
We can hear all the vibrations made by different bodies.

Answer

False


Question 12.
Cusions, curtains and rugs absorb sound.

Answer

True


Question 13.
The quality of sound depends on the material of vibrating part.

Answer

True


Question 14.
Sound with frequency above 20,000 Hz is called ultrasonic.

Answer

True


Question 15.
Smaller the amplitude of vibration, the louder is the sound.

Answer

False


Question 16.
In human beings, the vibration of the vocal cords produces sound.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
Time taken by an object to complete one oscillation is called …………………….

Answer

time period


Question 2.
Loudness is determined by the ……………………. of vibration.

Answer

amplitude


Question 3.
The unit of frequency is ……………………..

Answer

hertz


Question 4.
Unwanted sound is called ……………………..

Answer

noise


Question 5.
Shrillness of a sound is determined by the ……………………. of vibration.

Answer

frequency


Question 6.
Sound is produced by ……………………. objects.

Answer

vibrating


Question 7.
……………………. in human beings vibrate to produce sound.

Answer

Vocal cords


Question 8.
When we touch a source of sound, we can feel the ……………………..

Answer

vibrations


Question 9.
Sound cannot travel in ……………………..

Answer

vacuum


Question 10.
The audible frequency for human ear is ……………………..

Answer

20 Hz to 20,000 Hz


Question 11.
Sound requires a ……………………. to travel.

Answer

medium


Question 12.
The number of vibrations per second defines ……………………..

Answer

frequency


Question 13.
Sound travels fastest in ……………………..

Answer

solids


Question 14.
Only vibrating bodies produce ……………………..

Answer

sound


Question 15.
……………………. part of dholak vibrate to produce sound.

Answer

Stretched membrane


Question 16.
……………………. part of Sitar vibrate to produce sound.

Answer

Stretched string


Question 17.
……………………. part of flute vibrate to produce sound.

Answer

Air column


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Sound MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 13 Sound Read More »

error: Content is protected !!