MCQ Questions

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 8 शाम एक किशान with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 8 शाम एक किशान with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the शाम एक किशान Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these शाम एक किशान objective questions.

शाम एक किशान Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 8 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of शाम एक किशान Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi शाम एक किशान MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
पलाश के फूल कैसे लग रहे हैं?
(a) सुलगती अँगीठी जैसे
(b) सूरज जैसे
(c) चाँद जैसे
(d) बिजली के बल्ब जैसे

Answer

Answer: (a) सुलगती अँगीठी जैसे


Question 2.
अंधकार किस प्रकार सिमट गया है?
(a) भैसों के झुंड की तरह
(b) बकरियों के झुंड की तरह
(c) भेड़ों के झुंड की तरह
(d) नील गायों के झुंड की तरह

Answer

Answer: (c) भेड़ों के झुंड की तरह


Question 3.
इस कविता में किसकी शाम का वर्णन है?
(a) अध्यापक की
(b) कवि की
(c) किसान की
(d) बच्चे की

Answer

Answer: (c) किसान की


Question 4.
‘साफ़ा’ शब्द का क्या अर्थ है?
(a) साफ़ कपड़ा
(b) पगड़ी
(c) चादर
(d) धोती

Answer

Answer: (b) पगड़ी


Question 5.
नदी कैसी दिखाई दे रही है?
(a) कम्बल-सी
(b) रजाई-सी
(c) चादर-सी
(d) साड़ी-सी

Answer

Answer: (c) चादर-सी


Question 6.
पहाड़ किसकी चिलम खींच रहा है?
(a) चाँद की
(b) सूरज की
(c) पेड़ की
(d) बादल की

Answer

Answer: (b) सूरज की


Question 7.
“शाम-एक किसान” इस कविता के कवि कौन हैं?
(a) महादेवी वर्मा
(b) नागार्जुन
(c) बालकृष्ण शर्मा ‘नवीन’
(d) सर्वेश्वर दयाल सक्सेना

Answer

Answer: (d) सर्वेश्वर दयाल सक्सेना


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नलिखित काव्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के दिए गए उत्तरों के विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए

आकाश का साफ़ा बाँधकर
सूरज की चिलम खींचता
बैठा है पहाड़,
घुटनों पर पड़ी है नदी चादर-सी
पास ही दहक रही है
पलाश के जंगल की अँगीठी
अंधकार दूर पूर्व में
सिमटा बैठा है भेड़ों के गल्ले-सा।

अचानक-बोला मोर।
जैसे किसी ने आवाज़ दी
सुनते हो।
चिलम औंधी
धुआँ उठा
सूरज डूबा
अँधेरा छा गया।

Question 1.
पहाड़ को कवि ने किस रूप में दिखाया है?
(a) बैल के रूप में
(b) भैंसा के रूप में
(c) किसान के रूप में
(d) भेड़ों के झुंड के रूप में

Answer

Answer: (c) किसान के रूप में


Question 2.
पहाड़ ने अपने सिर पर किसका साफा बाँध रखा है?
(a) आकाश रूपी साफा
(b) चादर का साफ़ा
(c) कंबल का साफ़ा
(d) रज़ाई का साफ़ा

Answer

Answer: (a) आकाश रूपी साफा


Question 3.
नदी किस रूप में नज़र आ रही है?
(a) कपास के रूप में
(b) किसान के घुटनों पर पड़ी चादर के रूप में
(c) एक वधू के रूप में
(d) माता के रूप में

Answer

Answer: (b) किसान के घुटनों पर पड़ी चादर के रूप में


Question 4.
सुलगती अँगीठी जैसा क्या लग रहा है?
(a) किसान की चिलम
(b) छिपता हुआ सूरज
(c) आकाश में छाए बादल
(d) पलाश के फूल

Answer

Answer: (d) पलाश के फूल


Question 5.
अचानक कौन बोलने लगा?
(a) मोर
(b) कौआ
(c) किसान
(d) भेड़ चराने वाला

Answer

Answer: (a) मोर


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 8 शाम एक किशान with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant शाम एक किशान MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 8 शाम एक किशान with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 9 चिड़िया की बच्ची with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 9 चिड़िया की बच्ची with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the चिड़िया की बच्ची Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these चिड़िया की बच्ची objective questions.

चिड़िया की बच्ची Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 9 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of चिड़िया की बच्ची Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi चिड़िया की बच्ची MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
माधवदास चिड़िया को क्या प्रलोभन दे रहा था?
(a) सोने के पिंजरे का
(b) सुख-सुविधाओं का
(c) उसको आजादी देने का
(d) ‘क’ व ‘ख’ कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) ‘क’ व ‘ख’ कथन सत्य हैं


Question 2.
सेठ ने बटन किसलिए दबाया?
(a) सेठ चिड़िया को रोशनी दिखाना चाहता था
(b) सेठ चिड़िया को भ्रम में डालना चाहता था कि अभी दिन है
(c) सेठ चिड़िया को पकड़ना चाहता था
(d) सेठ किसी बहाने से चिड़िया को रोकना चाहता था

Answer

Answer: (b) सेठ चिड़िया को भ्रम में डालना चाहता था कि अभी दिन है


Question 3.
चिड़िया किसकी गोद में गिरकर सुबकने लगी?
(a) माधवदास की
(b) अपनी माँ की
(c) माधवदास के नौकर की
(d) अपनी सहेली की

Answer

Answer: (b) अपनी माँ की


Question 4.
‘स्वच्छंदता’ शब्द का क्या अर्थ है?
(a) मनमानी
(b) शरारत
(c) आजादी
(d) मस्ती

Answer

Answer: (c) आजादी


Question 5.
माधवदास चिड़िया से क्यों कहता था कि वह बगीचा तुम्हारा है?
(a) चिड़िया बहुत प्यारी थी
(b) वह चाहता था कि चिड़िया यहीं रह जाए
(c) वह चिड़िया को बहलाना चाहता था
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 6.
माधवदास अपनी कोठी के बाहर कैसे बैठे थे?
(a) मसनद से सहारे
(b) सोफे पर
(c) कुर्सी पर
(d) मूढ़े पर

Answer

Answer: (a) मसनद से सहारे


Question 7.
माधवदास कैसे आदमी थे?
(a) कंजूस
(b) प्रकृति-प्रेमी
(c) बहुत क्रोधी
(d) बहुत उदार

Answer

Answer: (b) प्रकृति-प्रेमी


Question 8.
‘चिड़िया की बच्ची’ पाठ के लेखक कौन हैं?
(a) तेत्सुको कुरियानागी
(b) मोहनदास करमचंद गाँधी
(c) टी. पद्मनाभन
(d) जैनेन्द्र कुमार

Answer

Answer: (d) जैनेन्द्र कुमार


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नलिखित गद्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के दिए गए उत्तरों के विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए-

1. माधवदास ने अपनी संगमरमर की नयी कोठी बनवाई है। उसके सामने बहुत सुहावना बगीचा भी लगवाया है। उनको कला से बहुत प्रेम है। धन की कमी नहीं है और कोई व्यसन छू नहीं गया है। सुंदर अभिरुचि के आदमी हैं। फूल-पौधे, रकाबियों से हौज़ों में लगे फव्वारों में उछलता हुआ पानी उन्हें बहुत अच्छा लगता है। समय भी उनके पास काफ़ी है। शाम को जब दिन की गरमी ढल जाती है और आसमान कई रंग का हो जाता है तब कोठी के बाहर चबूतरे पर तख्त डलवाकर मसनद के सहारे वह गलीचे पर बैठते हैं और प्रकृति की छटा निहारते हैं। इनमें मानो उनके मन को तृप्ति मिलती है। मित्र हुए तो उनसे विनोद-चर्चा करते हैं, नहीं तो पास रखे हुए फर्शी हुक्के की सटक को मुँह में दिए खयाल ही खयाल में संध्या को स्वार की भाँति गुज़ार देते हैं।

Question 1.
माधवदास कैसे त थे?
(a) कंजूस
(b) कलाप्रेमी
(c) गरीब
(d) सरल हृदय

Answer

Answer: (b) कलाप्रेमी


Question 2.
माधवदास किस व्यसन में लिप्त थे?
(a) शराब
(b) अफीम
(c) झूठ बोलना
(d) उनमें कोई व्यसन नहीं था

Answer

Answer: (d) उनमें कोई व्यसन नहीं था


Question 3.
माधवदास की तृप्ति किन चीजों से मिलती थी?
(a) प्रकृति की छटा निहारने से
(b) अच्छा भोजन करने से।
(c) मित्रों के साथ यात्रा पर जाने से
(d) किसी भी सहायता कैसे करे

Answer

Answer: (a) प्रकृति की छटा निहारने से


Question 4.
माधवदास खयालों में खोए हुए किसको स्वण की भाँति गुजार देते हैं?
(a) पुरानी यादों को
(b) संध्या को
(c) दिन को
(d) रात को

Answer

Answer: (b) संध्या को


Question 5.
प्रकृति में ‘इक’ प्रत्यय जोड़ने से बनने वाला शब्द होगा
(a) प्रकृतिक
(b) प्रकृतीक
(c) प्राकृतिक
(d) प्रकृतिइक

Answer

Answer: (c) प्राकृतिक


2. उस दिन संध्या समय उनके देखते-देखते सामने की गुलाब की डाली पर एक चिड़िया आन बैठी। चिड़िया बहुत सुंदर थी। उसकी गरदन लाल थी और गुलाबी होते-होते किनारों पर ज़रा-ज़रा नीली पड़ गई थी। पंख ऊपर से चमकदार स्याह थे। उसका नन्हा-सा सिर तो बहुत प्यारा लगता था और शरीर पर चित्र-विचित्र चित्रकारी थी। चिड़िया को मानो माधवदास की सत्ता का कुछ पता नहीं था और मानों तनिक देर का आराम भी उसे नहीं चाहिए था। कभी पर हिलाती थी, कभी फुदकती थी। वह खूब खुश मालूम होती थी। अपनी नन्ही-सी चोंच से प्यारी-प्यारी आवाज़ निकाल रही थी।

माधवदास को वह चिड़िया बड़ी मनमानी लगी। उसकी स्वच्छंदता बड़ी प्यारी जान पड़ती थी। कुछ देर तक वह उस चिड़िया का इस डाल से उस डाल थिरकना देखते रहे। इस समय वह अपना बहुत-कुछ भूल गए। उन्होंने उस चिडिया से कहा, “आओ, तुम बड़ी अच्छी आईं। यह बगीचा तुम लोगों के बिना सूना लगता है। सुनो चिड़िया तुम खुशी से यह समझो कि यह बगीचा मैंने तुम्हारे लिए ही बनवाया है। तुम बेखटके यहाँ आया करो।”

Question 1.
माधवदास के बगीचे में गुलाब की डाली पर कौन आ बैठा?
(a) तोता
(b) मोर
(c) चिड़िया
(d) कौआ

Answer

Answer: (c) चिड़िया


Question 2.
चिड़िया को किसकी सत्ता का पता नहीं था?
(a) माधवदास की
(b) ईश्वर की
(c) चिड़िया की
(d) स्वयं की

Answer

Answer: (a) माधवदास की


Question 3.
माधवदास को चिड़िया की क्या बात प्यारी लगी?
(a) उसकी बोली
(b) उसका पेड़ पर बैठना
(c) उसका नाराज होना
(d) उसकी स्वच्छंदता

Answer

Answer: (d) उसकी स्वच्छंदता


Question 4.
चिड़िया अपनी मनमानी क्यों कर रही थी?
(a) चिड़िया पूरी प्रकृति को अपना घर समझती थी
(b) वह बहुत ही उदंड स्वभाव की थी
(c) वह किसी का कहना नहीं मानती थी
(d) वह अबोध थी

Answer

Answer: (a) चिड़िया पूरी प्रकृति को अपना घर समझती थी


Question 5.
प्रकृति की शोभा किनसे है?
(a) अच्छे पेड़-पौधों से
(b) सुंदर-सुंदर पक्षियों से
(c) खिले हुए फूलों से
(d) उपर्युक्त सभी से

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी से


3. सोने का मूल्य सीखने के लिए तुझे बहुत सीखना है। बस, यह जान ले कि सेठ माधवदास तुझसे बात कर रहा है। जिससे मैं बात तक कर लेता हूँ उसकी किस्मत खुल जाती है। तू अभी जग का हाल नहीं जानती। मेरी कोठियों पर कोठियाँ हैं, बगीचों पर बगीचे हैं। दास-दासियों की संख्या नहीं है। पर तुझसे मेरा चित्त प्रसन्न हुआ है। ऐसा वरदान कब किसी को मिलता है? री चिड़िया! तू इस बात को समझती क्यों नहीं?”

चिड़िया, “सेठ, मैं नादान हूँ। मैं कुछ समझती नहीं। पर, मुझे देर हो रही है। माँ मेरी बाट देखती होगी।” सेठ, “ठहर-ठहर, इस अपने पास के फूल को तूने देखा? यह एक है। ऐसे अनगिनती फूल हैं। ऐसे अनगिनती फूल मेरे बगीचों में हैं। वे भाँति-भाँति के रंग के हैं। तरह-तरह की उनकी खुशबू हैं। चिड़िया, तैंने मेरा चित्त प्रसन्न किया है और वे सब फूल तेरे लिए खिला करेंगे। वहाँ घोंसले में तेरी माँ है, पर माँ क्या है? इस बहार के सामने तेरी माँ क्या है? वहाँ तेरे घोंसले में कुछ भी नहीं है। तू अपने को नहीं देखती? कैसी सुंदर तेरी गरदन। कैसी रंगीन देह! तू अपने मूल्य को क्यों नहीं देखती? मैं तुझे सोने से मढ़कर तेरे मूल्य को चमका दूँगा। तैंने मेरे चित्त को प्रसन्न किया है। तू मत जा, यहीं रह।”

Question 1.
माधवदास क्या चाहता है?
(a) चिड़िया उसके बगीचे में ही रहे
(b) चिड़िया यहाँ से चली जाए
(c) चिड़िया रोज़-रोज़ उनकं बगीचे में न आए
(d) चिड़िया पेड़ पर न बैठे

Answer

Answer: (a) चिड़िया उसके बगीचे में ही रहे


Question 2.
चिड़िया अपने आपको क्या कहती है?
(a) डरपोक
(b) चतुर
(c) नादान
(d) परेशान

Answer

Answer: (c) नादान


Question 3.
माधवदास चिड़िया से किसका मूल्य पहचानने को कहता है?
(a) स्वयं अपना
(b) स्वयं चिड़िया का
(c) अपनी कोठी का
(d) अपने बगीचे का

Answer

Answer: (b) स्वयं चिड़िया का


Question 4.
निम्नलिखित में से कौन-सा शब्द सोने का पर्याय नहीं है?
(a) कंचन
(b) रजत
(c) स्वर्ण
(d) कनक

Answer

Answer: (b) रजत


Question 5.
माधवदास के पास निम्नलिखित में से क्या-क्या चीज़ नहीं है?
(a) कोठियाँ
(b) बगीचे
(c) नौकर-चाकर
(d) आत्मिक शांति

Answer

Answer: (d) आत्मिक शांति


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 9 चिड़िया की बच्ची with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant चिड़िया की बच्ची MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 9 चिड़िया की बच्ची with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 10 अपूर्व अनुभव with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 10 अपूर्व अनुभव with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the अपूर्व अनुभव Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these अपूर्व अनुभव objective questions.

अपूर्व अनुभव Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 10 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of अपूर्व अनुभव Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi अपूर्व अनुभव MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
यासुकी-चान और तोत्तो-चान को क्या अपूर्व अनुभव मिला?
(a) पेड़ पर चढ़ने का अनुभव
(b) एक साथ खेलने का अनुभव
(c) आजादी का अनुभव
(d) घर से भागने का अनुभव

Answer

Answer: (a) पेड़ पर चढ़ने का अनुभव


Question 2.
तोत्तो-चान ने अपनी योजना को बड़ों से क्यों छुपाया?
(a) वह इस कार्य को स्वयं ही करना चाहती थी
(b) इस कार्य में जोखिम था, इसलिए घरवाले इसकी अनुमति न देते
(c) वह यासुकी-चान को प्रभावित करना चाहती थी
(d) वह अपने मित्रों में रौब जमाना चाहती थी।

Answer

Answer: (b) इस कार्य में जोखिम था, इसलिए घरवाले इसकी अनुमति न देते


Question 3.
“द्विशाखा’ शब्द का क्या अर्थ है?
(a) दो शाखाएँ
(b) वह स्थान जहाँ से दो शाखाएँ अलग-अलग होती हैं
(c) पेड़ की टहनियाँ
(d) पेड़ का तना

Answer

Answer: (b) वह स्थान जहाँ से दो शाखाएँ अलग-अलग होती हैं


Question 4.
यासुकी-चान को अपने पेड़ पर चढ़ाने के लिए तोतो-चान को अथक प्रयास क्यों करना पड़ा?
(a) यासुकी-चान पेड़ पर चढ़ना नहीं चाहता था
(b) यासुकी-चान तोत्तो-चान से नाराज था
(c) यासुकी-चान को अपने घर जाकर पिटाई का डर था
(d) यासुकी-चान पोलियोग्रस्त था, इसलिए वह पेड़ पर नहीं चढ़ सकता था

Answer

Answer: (d) यासुकी-चान पोलियोग्रस्त था, इसलिए वह पेड़ पर नहीं चढ़ सकता था


Question 5.
‘अपूर्व अनुभव’ की घटना किस देश से संबंधित है?
(a) भारत
(b) चीन
(c) श्रीलंका
(d) जापान

Answer

Answer: (d) जापान


Question 6.
‘अपूर्व अनुभव’ इनमें से क्या है?
(a) कहानी
(b) नाटक
(c) संस्मरण
(d) निबंध

Answer

Answer: (c) संस्मरण


Question 7.
‘अपूर्व अनुभव’ के लेखक कौन हैं?
(a) मोहनदास करमचंद गाँधी
(b) तेत्सुको कुरियानागी
(c) टी. पद्मनाभन
(d) विनीता पाण्डेय

Answer

Answer: (b) तेत्सुको कुरियानागी


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नलिखित गद्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के दिए गए उत्तरों के विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए

1. यासुकी-चान को पोलियो था, इसलिए वह न तो किसी पेड़ पर चढ़ पाता था और न किसी पेड़ को निती संपत्ति मानता था। अतः तोत्तो-चान ने उसे अपने पेड़ पर आमंत्रित किया था। पर यह बात उन्होंने किसी से नहीं कही, क्योंकि अगर बड़े सुनते तो ज़रूर डाँटते। घर से निकलते समय तोत्तो-चान ने माँ से कहा कि वह यासुकी-चान के घर डेनेनचोफु जा रही है। चूंकि वह झूठ बोल रही थी, इसलिए उसने माँ की आँखों से नहीं झाँका। वह अपनी नज़रें जूतों के फीतों पर ही गड़ाए रही। रॉकी उसके पीछे-पीछे स्टेशन तक आया। जाने से पहले उसे सच बताए बिना तोत्तो-चान से रहा नहीं गया।

Question 1.
तोत्तो-चान ने यासुकी-चान को अपने पेड़ पर क्यों आमंत्रित किया?
(a) यासुकी-चान तोत्तो-चान का रिश्तेदार था।
(b) यासुकी-चान देखना चाहती थी कि वह भी पेड़ पर चढ़ सकता है या नहीं
(c) यासुकी-चान को पोलियो था, जिस कारण वह पेड़ पर चढ़ नहीं सकता था और न ही किसी पेड़ को अपनी संपत्ति मानता था।
(d) वह यासुकी-चान का सम्मान करती थी।

Answer

Answer: (c) यासुकी-चान को पोलियो था, जिस कारण वह पेड़ पर चढ़ नहीं सकता था और न ही किसी पेड़ को अपनी संपत्ति मानता था।


Question 2.
तोत्तो-चान क्या कहकर घर से निकली?
(a) कि वह स्कूल जा रही है
(b) कि वह खेलने जा रही है
(c) कि उनके स्कूल में आज कार्यक्रम है
(d) कि वह यासुकी-चान के घर जा रही है

Answer

Answer: (d) कि वह यासुकी-चान के घर जा रही है


Question 3.
चलते समय तोत्तो-चान ने अपनी माँ से नज़रें क्यों नहीं मिलाई?
(a) क्योंकि वह झूठ बोल रही थी
(b) क्योंकि उसकी माँ गुस्से में थी
(c) क्योंकि तोत्तो-चान की आँखों में आँसू थे
(d) क्योंकि तोत्तो-चान अपनी माँ से नाराज़ थी

Answer

Answer: (a) क्योंकि वह झूठ बोल रही थी


Question 4.
तोत्तो-चान कहाँ जा रही थी?
(a) अपने पेड़ पर
(b) खेलने के लिए बाग में
(c) रॉकी के साथ
(d) रेलगाड़ी में घूमने

Answer

Answer: (a) अपने पेड़ पर


Question 5.
‘आमंत्रित’ शब्द में प्रत्यय होगा
(a) आ
(b) इत
(c) मंत्र
(d) मंत्रित

Answer

Answer: (b) इत


2. जैसे ही यासुकी-चान ने तोत्तो-चान को देखा, वह पैर घसीटता हुआ उसकी ओर बढ़ा। उसके हाथ अपनी चाल को स्थिर करने के लिए दोनों ओर फैले हुए थे। तोत्तो-चान उत्तेचित थी। वे दोनों आज कुछ ऐसा करने वाले थे जिसका भेद किसी को भी पता न था। वह उल्लास में ठिठियाकर हँसने लगी। यासुकी-चान भी हँसने लगा।

तोत्तो-चान यासुकी-चान को अपने पेड़ की ओर ले गई और उसके बाद वह तुरंत चौकीदार के छप्पर की ओर भागी, जैसा उसने रात को ही तय कर लिया था। वहाँ से वह एक सीढ़ी घसीटती हुई लाई। उसे तने के सहारे ऐसे लगाया, जिससे वह द्विशाखा तक पहुँच जाए। वह कुरसी से ऊपर चढ़ी और सीढ़ी के किनारे को पकड़ किया। तब उसने पुकारा, “ठीक है, अब ऊपर चढ़ने की कोशिश करो।”

Question 1.
यासकी-चान तोत्तो-चान की ओर किस प्रकार बढ़ा?
(a) धीरे-धीरे
(b) दौड़कर
(c) पैर घसीटते हुए
(d) वह वहीं बैठ गया जहाँ खड़ा था

Answer

Answer: (c) पैर घसीटते हुए


Question 2.
तोत्तो-चान उत्तेजित क्यों थी?
(a) वह ऐसा काम करने जा रही थी, जिसका किसी को पता नहीं था
(b) क्योंकि उसे यासुकी-चान पर गुस्सा आ रहा था
(c) वह यासुकी-चान के व्यवहार से दु:खी थी
(d) तोत्तो-चान की माँ को पता चल गया था कि तोत्तो-चान ने उससे झूठ बोला

Answer

Answer: (a) वह ऐसा काम करने जा रही थी, जिसका किसी को पता नहीं था


Question 3.
तोत्तो-चान चौकीदार के छप्पर की ओर क्यों भागी?
(a) वह चौकीदार को बुलाना चाहती थी कि वह उनकी मदद करे।
(b) वह जानना चाहती थी कि चौकीदार यहाँ है या नहीं।
(c) वह वहाँ से एक रस्सा लेने गई थी।
(d) वह वहाँ से सीढ़ी लेने गई थी।

Answer

Answer: (d) वह वहाँ से सीढ़ी लेने गई थी।


Question 4.
द्विशाखा किसे कहते हैं?
(a) दो शाखाओं का
(b) दो दिशाओं को
(c) उस स्थान को जहाँ से दो शाखाएँ अलग-अलग होती हैं
(d) पेड़ की फुनगियों को

Answer

Answer: (c) उस स्थान को जहाँ से दो शाखाएँ अलग-अलग होती हैं


Question 5.
“द्विशाखा’ शब्द में समास होगा
(a) कर्मधारय
(b) द्विगु
(c) तत्पुरुष
(d) द्वंद्व

Answer

Answer: (b) द्विगु


3. उस समय द्विशाखा पर खड़ी तोत्तो-चान द्वारा यासुकी-चान को पेड़ की ओर खींचते अगर कोई बडा देखता तो वह ज़रूर डर के मारे चीख उठता। उसे वे सच में जोखिम उठाते ही दिखाई देते। पर यासुकी-चान को तोत्तो-चान पर पूरा भरोसा था और वह खुद भी यासुकी-चान के लिए भारी खतरा उठा रही थी। अपने नन्हें-नन्हें हाथों से वह पूरी ताकत से यासुकी-चान को खींचने लगी। बादल का एक बड़ा टुकड़ा बीच-बीच में छाया करके उन्हें कड़कती धूप से बचा रहा था।

काफी मेहनत के बाद दोनों आमने-सामने पेड़ की द्विशाखा पर थे। पसीने से तरबतर अपने बालों को चेहरे पर से हटाते हुए तोत्तो-चान ने सम्मान से झुककर कहा, “मेरे पेड़ पर तुम्हारा स्वागत है।”

Question 1.
यासुकी-चान और तोत्तो-चान को पेड़ पर देखकर कोई बड़ा व्यक्ति क्यों चीख उठता?
(a) यह जानकर कि एक अपाहिज लड़का पेड़ पर चढ़ गया है
(b) वह उनको भूत समझता
(c) वह उनकी बेवकूफी के कारण डर जानता
(d) वह उनकी बहादुरी के कारण चीख पड़ता

Answer

Answer: (a) यह जानकर कि एक अपाहिज लड़का पेड़ पर चढ़ गया है


Question 2.
तोत्तो-चान कैसी लड़की थी?
(a) झूठ बोलने वाली
(b) सनकी
(c) दृढ़ संकल्पी
(d) हठी

Answer

Answer: (c) दृढ़ संकल्पी


Question 3.
पेड़ पर चढ़ते समय उन्हें धूप से कौन बचा रहा था?
(a) पेड़
(b) बादल का टुकड़ा
(c) चौकीदार
(d) उन्होंने चादर फैला रखी थी

Answer

Answer: (b) बादल का टुकड़ा


Question 4.
तोत्तो-चान ने यासुकी-चान का स्वागत किस प्रकार किया?
(a) खड़े होकर
(b) सैल्यूट मारकर
(c) हँसकर
(d) सम्मान में झुककर

Answer

Answer: (d) सम्मान में झुककर


Question 5.
‘जोखिम’ शब्द का अर्थ होगा
(a) कष्ट
(b) खतरा
(c) कठिन कार्य
(d) बड़ा कार्य

Answer

Answer: (b) खतरा


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 10 अपूर्व अनुभव with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant अपूर्व अनुभव MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 10 अपूर्व अनुभव with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 11 रहीम की दोहे with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 11 रहीम की दोहे with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 7 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the रहीम की दोहे Class 7 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these रहीम की दोहे objective questions.

रहीम की दोहे Class 7 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 7 Hindi Vasant Chapter 11 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of रहीम की दोहे Class 7 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 7 Hindi रहीम की दोहे MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
क्वार के बादल कैसे होते हैं?
(a) जल से युक्त
(b) जल से हीन
(c) काले-काले
(d) डरावने

Answer

Answer: (b) जल से हीन


Question 2.
‘सुजान’ शब्द का क्या अर्थ है?
(a) जानदार
(b) अच्छी ताकत
(c) सज्जन
(d) धनी व्यक्ति

Answer

Answer: (c) सज्जन


Question 3.
‘सीत’ का तत्सम निम्न में से कौन-सा है?
(a) शरद
(b) शीत
(c) सर्दी
(d) सित

Answer

Answer: (b) शीत


Question 4.
धनी पुरुष निर्धन होने पर क्या करता है?
(a) परिश्रम
(b) दान
(c) दुःख व्यक्त करता है
(d) पिछली बातें करता है

Answer

Answer: (d) पिछली बातें करता है


Question 5.
‘नीर’ का पर्यायवाची इनमें से कौन-सा नहीं है?
(a) जल
(b) तोय
(c) वारि
(d) अनिल

Answer

Answer: (d) अनिल


Question 6.
सज्जन संपत्ति किसके लिए एकत्र करते हैं?
(a) दूसरों के उपहार के लिए
(b) अपने लिए महल बनाने के लिए
(c) धर्मशाला बनवाने के लिए
(d) मंदिर बनवाने के लिए

Answer

Answer: (a) दूसरों के उपहार के लिए


Question 7.
रहीम ने मछली की क्या विशेषता बताई है?
(a) मछली पानी से मोह नहीं करती
(b) जाल पड़ने पर वह पानी का मोह छोड़ देती है
(c) जल के बह जाने पर भी पानी का मोह नहीं छोड़ती
(d) मछली पानी के बिना रह सकती है।

Answer

Answer: (c) जल के बह जाने पर भी पानी का मोह नहीं छोड़ती


Question 8.
सच्चे मित्र की परख कब होती है?
(a) समृद्धि में
(b) कहीं जाते समय
(c) विपत्ति पड़ने पर
(d) किसी समारोह में

Answer

Answer: (c) विपत्ति पड़ने पर


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

प्रश्न-निम्नांलाखत दोहों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के दिए गए उत्तरों के विकल्पों में से सही विकल्प चुनिए-

1. कहि रहीम संपति सगे, बनत बहुत बहु रीत।
बिपति कसौटी जे कसे, तेई साँचे मीत ।।1।।

जाल परे जल जात बहि, तजि मीनन को मोह।
रहिमन मछरी नीर को, तऊ न छाँडति छोह ।।2।।

Question 1.
सच्चे मित्र की पहचान कब होती है?
(a) संपत्ति में
(b) विपत्ति में
(c) किसी समारोह में
(d) विदेश जाने पर

Answer

Answer: (b) विपत्ति में


Question 2.
सच्चे मित्र के क्या लक्षण होते हैं?
(a) वह सदा साथ रहता है
(b) वह आर्थिक सहायता करता है
(c) उसका स्वभाव मधुर होता है
(d) वह मुसीबत पड़ने पर मित्र का साथ देता है

Answer

Answer: (d) वह मुसीबत पड़ने पर मित्र का साथ देता है


Question 3.
जल किसका मोह छोड़ देता है?
(a) जाल का
(b) मछुआरे का
(c) मछलियों का
(d) समुद्र का

Answer

Answer: (c) मछलियों का


Question 4.
मछली किसका मोह नहीं छोड़ती?
(a) जाल का
(b) समुद्र का
(c) जल का
(d) मछुआरे का

Answer

Answer: (c) जल का


Question 5.
‘छोह’ शब्द का क्या अर्थ है?
(a) मोह
(b) क्रोध
(c) जाल
(d) जल

Answer

Answer: (a) मोह


2. तरुवर फल नहिं खात है, सरवर पियत न पान।
कहि रहीम परकाज हित, संपति-सचहिं सुजान ।।3।।

थोथे बादर क्वार के, ज्यों रहीम घहराता।
धनी पुरुष निर्धन भए, करें पाछिली बात ।।4।।

Question 1.
यहाँ पेड़ की क्या विशेषता बताई गई है?
(a) पेड़ अपने फल स्वयं नहीं खाता
(b) पेड़ अपने फल दूसरों को दे देता है
(c) पेड़ उदारता की शिक्षा देता है
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं


Question 2.
सज्जन व्यक्ति अपनी संपत्ति का संचय किसके लिए करते हैं?
(a) अपने लिए
(b) अपने परिवार के लिए।
(c) दूसरों के उपकार के लिए
(d) धार्मिक संस्थाओं के लिए

Answer

Answer: (c) दूसरों के उपकार के लिए


Question 3.
‘सुजान’ का अर्थ होगा
(a) शक्तिशाली
(b) सज्जन व्यक्ति
(c) सुजान भगत
(d) सत्यवादी

Answer

Answer: (b) सज्जन व्यक्ति


Question 4.
क्वार के थोड़े बादलों से किसकी तुलना की गई है?
(a) ऐसे व्यक्तियों की जो पहले अमीर थे, बाद में गरीब हो गए
(b) ऐसे आदमियों की जो पहले गरीब थे, अब अमीर हो गए
(c) दुष्ट प्रकृति वाले आदमियों की
(d) लालची आदमियों की

Answer

Answer: (a) ऐसे व्यक्तियों की जो पहले अमीर थे, बाद में गरीब हो गए


Question 5.
धनी पुरुष निर्धन होने पर पिछली बातें क्यों करता है?
(a) अपनी बड़ाई कराने के लिए
(b) अपना उल्लू सीधा करने के लिए
(c) अपने मन को संतोष देने के लिए
(d) अपनी ओर ध्यान आकृष्ट करने के लिए

Answer

Answer: (c) अपने मन को संतोष देने के लिए


3. धरती की-सी रीत है. सीत घाम औ मेह।
जैसी परे सो सहि रहे, ज्यों रहीम यह देह। ।5।

Question 1.
इस दोहे के रचयिता कौन हैं?
(a) रहीम
(b) कबीर
(c) तुलसीदास
(d) सूरदास

Answer

Answer: (a) रहीम


Question 2.
धरती की क्या विशेषता होती है?
(a) वह बहुत गर्म होती है
(b) वह बहुत उपजाऊ होती है
(c) उसकी सहनशक्ति सबसे ज्यादा होती है
(d) वह चारों ओर घूमती है

Answer

Answer: (c) उसकी सहनशक्ति सबसे ज्यादा होती है


Question 3.
कवि धरती से क्या सीधा लेने की बात करता है?
(a) हिम्मत की
(b) उदारता की
(c) महानता की
(d) सहनशीलता की

Answer

Answer: (d) सहनशीलता की


Question 4.
‘धाम’ का अर्थ है
(a) वर्षा
(b) धैर्य
(c) गर्मी
(d) कष्ट

Answer

Answer: (c) गर्मी


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 7 Hindi Vasant Chapter 11 रहीम की दोहे with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 7 Hindi Vasant रहीम की दोहे MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 7 Hindi Chapter 11 रहीम की दोहे with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Civics Objective Questions.

What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on What is Democracy? Why Democracy? Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Civics Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Civics Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
A democracy must be based on a free and fair election where those currently in power:
(a) have a fair chance of wining
(b) have a fair chance of losing
(c) cannot be removed from their seats
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) have a fair chance of losing
The currently in form have a fair chance of losing.


Question 2.
In Saudi Arabia:
(a) men do not have the right to vote
(b) women do not have the right to vote
(c) both men and women have the right to vote
(d) both men and women do not have the right to vote

Answer

Answer: (b) women do not have the right to vote
In Saudi Arabia, women do not have the right to vote.


Question 3.
Estonia has made its citizenship rules in such a way that people beloging to:
(a) African minority find it difficult to get the right to vote
(b) American minority find it difficult to get the right to vote
(c) Russian minority find it difficult to get the right to vote
(d) all the above

Answer

Answer: (c) Russian minority find it difficult to get the right to vote
People belonging to Russian minority find difficult to get the right to vote.


Question 4.
In Fiji, the electoral system is such that the vote of an indigenous Fiji has more value than that of:
(a) an African-Fijian
(b) a Chinese-Fijian
(c) an Indian-Fijian
(d) Pakistani-Fijian

Answer

Answer: (c) an Indian-Fijian
The vote of an indigenous Fiji has more value than that of an Indian-Fijian.


Question 5.
In a democracy, each adult citizen must:
(a) have one vote and each vote must have two values
(b) have two votes and each vote must have one value
(c) have one vote and each vote must have one value
(d) all the above

Answer

Answer: (c) have one vote and each vote must have one value
Each adult citizen must have one vote and each vote must have one value.


Question 6.
Zimbabwe attained inde-pendence from white minority rule in:
(a) 1960
(b) 1970
(c) 1980
(d) 1990

Answer

Answer: (c) 1980
It was in 1980.


Question 7.
A democratic government rules within limits set by:
(a) the ruling government
(b) the constitutional law
(c) citizens right
(d) constitutional law and citizens’ rights

Answer

Answer: (d) constitutional law and citizens’ rights
Within limits set by constitutional law and citizens’ rights.


Question 8.
Democracy is a form of government in which:
(a) rulers elected by the government take all the major decisions
(b) elections offer a choice and fair opportunity to the people to change the current rulers
(c) the exercise of this choice leads to a government limited by basic rules of the constitution and citizen’s rights
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above
All the above factors favour democracy.


Question 9.
The correct argument/s of democracy is/are:
(a) leaders keep changing in a democracy. This leads to instability
(b) democracy is all about political competition and power play. There is no scope for morality
(c) so many people have to be consulted in a democracy that it leads to delays
(d) all the above

Answer

Answer: (d) all the above
All the factors are arguments of democracy.


Question 10.
The worst recorded famine in world history is:
(a) Bengal famine
(b) Japanese famine
(c) China’s famine
(d) American famine

Answer

Answer: (c) China’s famine
It was China’s famine.


Question 11.
A democratic government is a better government because it is a more:
(a) effective form of government
(b) accountable form of government
(c) powerful form of government
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) accountable form of government
Because it is a more accountable form of government.


Question 12.
Democracy improves the:
(a) dignity of the people
(b) economy of the country
(c) the quality of decision-making
(d) all the above

Answer

Answer: (c) the quality of decision-making
Democracy improves the quality of decision-making.


Question 13.
Democracy provides a method:
(a) to build buildings
(b) to fight poverty
(c) to deal with differences and conflict
(d) all the above

Answer

Answer: (c) to deal with differences and conflict
Democracy provides a method to deal with differences and conflicts.


Question 14.
Democracy is the form of government in which:
(a) people are elected by the rulers
(b) rulers are not elected by the people
(c) people themselves become rulers
(d) rulers are elected by the people

Answer

Answer: (d) rulers are elected by the people
Democracy is the form of government in which rulers are elected by the people.


Question 15.
In Pakistan, General Parvez Musharraf led a military coup in October:
(a) 1997
(b) 1998
(c) 1999
(d) 2000

Answer

Answer: (c) 1999
It was in 1999.


Question 16.
General Musharraf overthrew a democratically elected govern¬ment and declared himself the:
(a) ‘Prime Minister’ of the country
(b) ‘President’ of the country
(c) ‘Chief Executive’ of the country
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) ‘Chief Executive’ of the country
General Musharraf declared himself the ‘Chief Executive’ of the country.


Question 17.
In August 2002, President Musharraf issued a ‘Legal Framework Order’ that:
(a) changed the policies of the country
(b) changed the borders of the country
(c) amended the constitution of Pakistan
(d) all the above

Answer

Answer: (c) amended the constitution of Pakistan
The order amended the Constitution of Pakistan.


Question 18.
The work of the civilian cabinet is supervised by the National Security Council which is dominated by:
(a) ministers
(b) civil officers
(c) military officers
(d) all the above

Answer

Answer: (c) military officers
It is dominated by military officers.


Question 19.
In a democracy the final decision making power must rest with:
(a) the President
(b) the Prime Minister
(c) those who did not vote
(d) those elected by the people

Answer

Answer: (d) those elected by the people
In a democracy, the final decision-making power must rest with those elected by the people.


Question 20.
In China, elections are regularly held after every five years for electing the country’s parliament, called:
(a) Quanguo Renmin Daibiao Dahui
(b) Renmin Quanguo Daibiao Dahui
(c) Daibiao Quanguo Renmin Dahui
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Quanguo Renmin Daibiao Dahui
The Parliament is called Quanguo Renmin Daibiao Dahui (National People’s Congress.)


Question 21.
The National People’s Congress has nearly ……………….. members elected from all over China.
(a) 2000
(b) 3000
(c) 4000
(d) 5000

Answer

Answer: (b) 3000
It has nearly 3000 members elected from all over China.


Question 22.
In China, before contesting elections, a candidate needs the approval:
(a) of the army
(b) of the people
(c) of the government
(d) of the Chinese Communist Party

Answer

Answer: (d) of the Chinese Communist Party
A candidate needs the approval of the Chinese Communist Party.


Question 23.
Since its independence in 1930, Mexico holds elections after every:
(a) four years to elect its President
(b) five years to elect its President
(c) six years to elect its President
(d) seven years to elect its President

Answer

Answer: (c) six years to elect its President
After every six years elections are held in Mexico.


Question 24.
Mexico has:
(a) been under a military rule before
(b) been under a dictator’s rule before
(c) had never been under a military or dictator’s rule before
(d) all the above

Answer

Answer: (c) had never been under a military or dictator’s rule before
Mexico has never been under a military or dictator’s rule.


Question 25.
Until 2000, every election in Mexico was won by a party called:
(a) PRI
(b) RIP
(c) PIR
(d) IRP

Answer

Answer: (a) PRI
The party was called IRP (Institutional Revolutionary Party).


Write true (T) or false (F)

1. A democracy is a form of government in which the rulers are elected by the people.

Answer

Answer: True


2. Every government in contemporary world wants to be called a democracy, even if its not so.

Answer

Answer: True


3. In Pakistan, General Parvez Musharraf lead a military coup in ‘November’ 1998.

Answer

Answer: False


4. General Musharraf later changed his designation to President and in 2004 held a referendum in the country that granted him a five-year extension.

Answer

Answer: False


5. Syria is a small east Asian country.

Answer

Answer: False


6. According to the ‘Legal Framework Order’, the President of Pakistan, can dismiss the national or provincial assemblies.

Answer

Answer: True


7. The work of the civilian cabinet is supervised by a National Security Council which is dominated by military officers.

Answer

Answer: True


8. In a democracy, the final decision-making power rest with the people.

Answer

Answer: False


9. In China, elections are held after every six years for the electing the parliament.

Answer

Answer: False


10. The National People’s Congress of China, does not have the power to appoint the President of the country.

Answer

Answer: False


11. Before contesting elections a candidate in China, needs the approval of the Chinese Communist Party.

Answer

Answer: True


12. Since its independence in 1930, Mexico holds elections after every six years to elect its President.

Answer

Answer: True


13. Until 2005, every election in Mexico, was won by a party called PRI.

Answer

Answer: False


14. The PRI was known to indulge many dirty tricks to win elections.

Answer

Answer: True


15. In Saudi Arabia, women have the right to vote.

Answer

Answer: False


16. Democracy is based on a fundamental principle of political equality.

Answer

Answer: True


17. In a democracy, each adult citizen must have one vote and each must have one value.

Answer

Answer: True


18. Zimbabwe attained independence from white minority rule in 1985.

Answer

Answer: False


19. Since 1985, Zimbabwe has been ruled by ZANU-PF, the party that led the freedom stiuggle.

Answer

Answer: False


20. A democratic government cannot do whatever it likes, simply became it has won an election.

Answer

Answer: True


21. A democratic government rules within limits set by constitutional law and citizens rights.

Answer

Answer: True


22. In democracy, rulers elected by the people cannot take all the major decisions.

Answer

Answer: False


23. In democracy, elections offer a choice and fair opportunity to the people to change the current rulers.

Answer

Answer: True


24. Democracy also lead to instability.

Answer

Answer: True


25. In democracy, many people have to be consulted thus, it leads to delays.

Answer

Answer: True


26. Democracy can not lead to corruption for it is based on electoral competition.

Answer

Answer: False


27. China’s famine of 1958-1961 was the worst recorded famine in world history.

Answer

Answer: True


28. A democi’atic government is a better government because it is a more accountable form of government.

Answer

Answer: True


29. In a diverse country like India, democracy keeps our country together.

Answer

Answer: True


30. Democracy does not enhance the dignity of citizens.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column AColumn B
1. General Musharraf fed a military coup in(a) 1930
2. Musharraf held a referendum in the country in(b) 1980
3. Mexico got independent in(c) 1958
4. Zimbabwe attained independence in(d) 1999
5. Famine in China(e) 2002
Answer

Answer:

Column AColumn B
1. General Musharraf fed a military coup in(d) 1999
2. Musharraf held a referendum in the country in(e) 2002
3. Mexico got independent in(a) 1930
4. Zimbabwe attained independence in(b) 1980
5. Famine in China(c) 1958

2.

Column IColumn IIColumn III
1. General Musharraf overthrew a democrati­cally elected government and(a) those electedA.Chief Ex. Of the country
2. Syria is a small(b) vote must haveB. country
3. In a democracy, the final decision-making power must rest with(c) ofC. by the people
4. In a democracy,each adult citizen must have one vote and each(d) west AsianD. one value
5. Democracy enhances the dignity(e) declared himself theE. citizens
Answer

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. General Musharraf overthrew a democrati­cally elected government and(e) declared himself theA.Chief Ex. Of the country
2. Syria is a small(d) west AsianB. country
3. In a democracy, the final decision-making power must rest with(a) those electedC. by the people
4. In a democracy,each adult citizen must have one vote and each(b) vote must haveD. one value
5. Democracy enhances the dignity(c) ofE. citizens

Fill in the blanks

1. Elections have been held regularly in Zimbabwe, and always won by ……………. .

Answer

Answer: ZANU-PF


2. In Zimbabwe, President ……………. is popular but also uses unfair practices in elections.

Answer

Answer: Mugabe


3. The example of Zimbabwe shows that popular ……………. of the rulers is necessary in a democracy.

Answer

Answer: approval


4. Everyone should be equal in the ……………. of the law.

Answer

Answer: eyes


5. There are some conditions that apply to the way a government in run after the ……………. .

Answer

Answer: elections


6. In a democracy, every major decisions has to go through a series of ……………. .

Answer

Answer: consultations


7. Every office ……………. has certain rights and responsibilities assigned by the institution and the law.

Answer

Answer: bearer


8. A democratic government rules within limits set by constitutional law and ……………. rights.

Answer

Answer: citizens


9. In a democracy, rulers elected by the people take all the ……………. decisions.

Answer

Answer: major


10. Democracy leads to ……………. as leaders keep changing.

Answer

Answer: instability


11. Democracy has no scope for ……………. because it is all about political competition and power play.

Answer

Answer: morality


12. Democracy leads to completion for it is based on ……………. competition.

Answer

Answer: electoral


13. Nearly ……………. crore people died in China’s famine of 1958-1961.

Answer

Answer: three


14. A democratic government is a better government became it is a more ……………. form of government.

Answer

Answer: accountable


15. Democracy enchances the ……………. of citizens.

Answer

Answer: dignity


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 2 What is Democracy? Why Democracy? with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Constitutional Design Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Civics Objective Questions.

Constitutional Design Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Constitutional Design Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 Civics Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST Civics Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
What does a Republic mean?
(a) King has the power to decide
(b) The head of the state is hereditary
(c) Dictatorship
(d) The head of the state is an elected person and not a hereditary positions.

Answer

Answer: (d) The head of the state is an elected person and not a hereditary positions.
The head of the state is an elected person and not a hereditary position. It is the true defination of a Republic prescribed by our constitution.


Question 2.
Who framed Indian Constitution?
(a) Ordinary Citizens
(b) Governor General of India
(c) British Parliament
(d) Constituent Assembly

Answer

Answer: (d) Constituent Assembly
India has a written constitution. Cabinet Mission recommended the creation of Constituent Assembly. Constitution was discussed and adopted by Constituent Assembly.


Question 3.
When were elections of Constituent Assembly held?
(a) June, 1946
(b) July, 1946
(c) August, 1946
(d) September 1946

Answer

Answer: (b) July, 1946
Members of the Constituent Assembly were elected member peoples representatives and nominees from the native states. Elections to the Constituent Assembly were held in July, 1946.


Question 4.
President of constituent Assembly was ……………. .
(a) B.R. Ambedkar
(b) B.N. Rao
(c) K.M. Munshi
(d) Rajendra Prasad

Answer

Answer: (d) Rajendra Prasad
Dr. Rajendra Prasad was the President of the Constituent Assembly.


Question 5.
Who was the Chairman of Drafting Committee?
(a) B.R. Ambedkar
(b) Rajendra Prasad
(c) K.M. Munshi
(d) B.N. Rao

Answer

Answer: (a) B.R. Ambedkar
Constituent Assembly had certain committees. Dr. B.R. Ambedkar was the chairman of Drafting Committee.


Question 6.
The first meeting of the Constituent Assembly was held on ……………. .
(a) September, 1946
(b) October, 1946
(c) November, 1946
(d) December, 1946

Answer

Answer: (d) December, 1946
Elections to the Constituent Assembly were held in July, 1946 and first meeting was held in December, 1946.


Question 7.
How much time did framing of constitution took?
(a) 3 years, 11 months, 18 days
(b) 2 years, 11 months, 18 days
(c) 1 years, 11 months, 18 days
(d) 1 year, 11 months, 16 days

Answer

Answer: (b) 2 years, 11 months, 18 days
The Constitution of India was discussed and adopted by Constituent Assembly. First meeting of Constituent Assembly was held in December, 1946. On 26 November, 1949 the Constitution was adopted and enacted by Constituent Assembly.


Question 8.
When was Indian Constitution adopted?
(a) 26 November, 1949
(b) 26 December, 1949
(c) 26 January, 1950
(d) 26 February, 1950

Answer

Answer: (a) 26 November, 1949
On 26th November, 1949 the Constitution was adopted.


Question 9.
Which article of the Indian Constitution, the procedure of amendment of constitution is mentioned?
(a) Article 366
(b) Article 367
(c) Article 368
(d) Article 369

Answer

Answer: (c) Article 368
Constitution to has be flexible and adaptable to the changing circumstances and needs. Therefore certain provisions are there in the constitution by which changes can be incorporated in the constitution. Article 368 of the Constitution provides procedures for these amendments.


Question 10.
When was the first amendment to the Indian Constituent made?
(a) In 1950
(b) In 1951
(c) In 1952
(d) In 1953

Answer

Answer: (b) In 1951
First amendment was made in 1951. Provisions for reservation, abolition of land lordism and imposition of reasonable restrictions and individual freedom.


Question 11.
To which country does Nelson Mandela belong?
(a) Namibia
(b) Uganda
(c) South Africa
(d) Zimbabwe

Answer

Answer: (c) South Africa
South Africa, a factual based question. Later he (Nelson) became the President of South Africa.


Question 12.
System of ‘Apartheid’ was prevalent in which country?
(a) Ghana
(b) India
(c) Gold Coast
(d) South Africa

Answer

Answer: (d) South Africa
In South Africa, it is totally prevalent.


Question 13.
What is the full form of A.N.C.?
(a) Asian National Congress
(b) African National Congress
(c) African National Contest
(d) American National Congress

Answer

Answer: (b) African National Congress
A factual based observation.


Question 14.
Who was the president of Constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(c) Sh. B.N. Rao
(d) Mahatama Gandhi

Answer

Answer: (a) Dr. Rajendra Prasad
Dr. Rajendra Prasad, others are irrelevant name.


Question 15.
Who framed Indian constitution?
(a) Governor General
(b) Ordinary Citizens
(c) Constituent Assembly
(d) British Parliament

Answer

Answer: (a) Governor General
Governor General and British parliament are the symbol of colonial administration while we all are ordinary citizens.


Question 16.
When was Indian Constitution adopted and enacted?
(a) 26th January, 1950
(b) 26th November, 1949
(c) 15th August, 1947
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 26th November, 1949
A factual based question.


Question 17.
Apartheid was a system in which discrimination was done on the basis of:
(a) Caste
(b) Religion
(c) Region
(d) Colour

Answer

Answer: (b) Religion
Religion. Caste, Region and Colour are other reference of another concept.


Question 18.
Who was the Chairman of Drafting Committee of Constituent Assembly?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(c) Sh. B.N. Rao
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Dr. Bhim Rao Ambedkar
Dr. Bhim Rao Ambedkar, others are not valid reason.


Question 19.
When did Constitution of India came into force?
(a) 26th January, 1950
(b) 26th November, 1949
(c) 15th August, 1947
(d) 26th January, 1930

Answer

Answer: (a) 26th January, 1950
26th Jan., 1950, a political concept and Historical fact.


Question 20.
Which of these is a provision that a democratic constitution does not have?
(a) Powers of the head of the state
(b) Name of the head of the state
(c) Powers of the legislature
(d) Name of the country

Answer

Answer: (b) Name of the head of the state
Name of the head of the state is not a valid reason.


Question 21.
What is the name of the autobiography of Nelson Mandela?
(a) Freedom of Midnight
(b) Tryst with Destiny
(c) The Long walk to freedom
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) The Long walk to freedom
The long walk to freedom others are not books written by him.


Write true (T) or false (F)

1. Economic Justice means that there is no discrimination on the basis of social status of the citizen.

Answer

Answer: False


2. Sovereign means a nation which is free from foreign dominance or interference.

Answer

Answer: True


3. A constitution is a set of rules by which a country is governed.

Answer

Answer: True


4. British rulers introduced English and Modern education.

Answer

Answer: True


5. Democracy in India is a gift of the British rulers.

Answer

Answer: False


6. Dr. Rajendra Prasad was the chairman of Drafting Committee.

Answer

Answer: False


7. The basic rights guaranteed in the constitution are called Fundamental Rights.

Answer

Answer: True


8. A constitution is about Institution not about values.

Answer

Answer: False


9. The Preamble to the Indian Constitution starts with word ‘We the people’.

Answer

Answer: True


10. In Parliamentary system legislature has control over Executive.

Answer

Answer: True


11. Social Reform Movements were directly related to freedom struggle.

Answer

Answer: False


12. India has an unwritten constitution.

Answer

Answer: False


13. Most leaders during the freedom movement wanted India to be ruled by Representative of the people.

Answer

Answer: True


14. Economic Justice means that there will be no discrimination on the basis of economic status of the citizens.

Answer

Answer: False


15. The Directive Principles are guidelines and directions by the constitution to citizens.

Answer

Answer: False


16. At the time of Independence, India was mainly an agrarian economy.

Answer

Answer: True


17. The Ideals mentioned in the Preamble to the constitution are—India is Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic.

Answer

Answer: True


18. The Constitution does not define powers and jurisdiction of different organs of the state.

Answer

Answer: False


19. The Indian government can ignore the rights of the citizens.

Answer

Answer: False


20. The word, Secular, in Indian Constitution means that all religions command equal respect and recognition from the state.

Answer

Answer: True


21. Formation powers and working of different organs has been laid down in the constitution.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Sovereign(i) Head of the state is an elected person.
(b) Republic(ii) Government will not favour any religion.
(c) Secular(iii) People have the supreme right to make decisions
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Sovereign(iii) People have the supreme right to make decisions
(b) Republic(i) Head of the state is an elected person.
(c) Secular(ii) Government will not favour any religion.

2.

Column AColumn B
(a) B.R. Ambedkar(i) Chairman of Advisory Committee of Constituent Assembly.
(b) Rajendra Prasad(ii) Chairman of Drafting Committee of Constituent Assembly.
(c) B.N. Rao(iii) President of Constituent Assembly.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) B.R. Ambedkar(ii) Chairman of Drafting Committee of Constituent Assembly.
(b) Rajendra Prasad(iii) President of Constituent Assembly.
(c) B.N. Rao(i) Chairman of Advisory Committee of Constituent Assembly.

3.

Column AColumn B
(a) Judiciary has a right to review a law passed by Legislature.(i) Secular state
(b) All citizens will have right to participate in political process.(ii) Judicial Review
(c) The government does not formulate policies which discriminate between various religious communities of India.(iii) Political Justice

 

Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Judiciary has a right to review a law passed by Legislature.(ii) Judicial Review
(b) All citizens will have right to participate in political process.(iii) Political Justice
(c) The government does not formulate policies which discriminate between various religious communities of India.(i) Secular state

4.

Column AColumn B
(a) The elections to Constituent Assembly were held(i) December, 1946
(b) First meeting of Constituent Assembly held(ii) 26 Nov, 1949
(c) Indian Constitution adopted and enacted on(iii) July, 1946
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) The elections to Constituent Assembly were held(iii) July, 1946
(b) First meeting of Constituent Assembly held(i) December, 1946
(c) Indian Constitution adopted and enacted on(ii) 26 Nov, 1949

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Constitutional Design Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 Civics Chapter 3 Constitutional Design with Answers Read More »

error: Content is protected !!