Author name: Prasanna

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 2 Geography Objective Questions.

Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 2 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 2 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Peter belongs to which country?
(a) India
(b) USA
(c) Germany
(d) New Zealand

Answer

Answer: (d) New Zealand


Question 2.
About how much in percentage does the total area of land area covered on the earth’s surface?
(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 60%

Answer

Answer: (a) 30%


Question 3.
Use of land for different purpose of development such as agriculture forestry, mining, housing, etc is termed as
(a) Land conservation
(b) Land use
(c) Common property
(d) Soil formation

Answer

Answer: (b) Land use


Question 4.
The mass movement of rock, debris or earth down a slope is simply known as
(a) earthquake
(b) avalanches
(c) landslides
(d) soil erosion

Answer

Answer: (c) landslides


Question 5.
What determines the thickness of the soil profile?
(a) Time
(b) Climate
(c) Relief
(d) Formation

Answer

Answer: (a) Time


Question 6.
What do you mean by Biome?
(a) Group of plants in areas having similar climatic condition.
(b) Land covered with grass shrubs on which animals graze freely
(c) Marginal land kept fallow for a certain period to restore their fertility
(d) Breaking up and decaying of exposed rocks due to various factors.

Answer

Answer: (a) Group of plants in areas having similar climatic condition.
A biome is a community of plants and animals that have common characteristics for the environment they exist in. They can be found over a range of continents.


Question 7.
What do you mean by shelter belts?
(a) Wind movement to protect soil cover
(b) Wind movement to erosion
(c) Belt for trees
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Wind movement to protect soil cover
Shelter belts is the coastal and dry regions, rows of trees are planted to check the wind movement to protect soil cover.


Question 8.
Where is the Kaziranga National Park is situated?
(a) West Bengal
(b) Manipur
(c) Assam
(d) Orissa

Answer

Answer: (c) Assam
Kaziranga National Park is situated in Assam. Spread across the floodplains of the Brahmaputra River, its forests, wetlands and grasslands are home to tigers, elephants and the world’s largest population of Indian one-horned rhinoceroses.


Question 9.
Which one of the following is not in favor of the conservation of nature?
(a) Switch off the bulb when not in use.
(b) Close the tap immediately after using.
(c) Dispose poly packs after shopping
(d) Constructing Rock Dams

Answer

Answer: (c) Dispose poly packs after shopping
Dispose poly packs after shopping is one of the things that are not in the favor of the conservation of nature.


Question 10.
Which one of the following is NOT a factor of soil formation?
(a) Time
(b) Soil texture
(c) Organic matter
(d) Mulching

Answer

Answer: (b) Soil texture
The major factors of soil formation are the nature of the parent rock and climatic factors. Other factors are the topography, role of organic material and time taken for the composition of soil formation.


Question 11.
What is a biosphere reserve?
(a) Protected area linked through global network
(b) Land use for production
(c) Farmers Land
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Protected area linked through global network
Biosphere reserve is a series of protected areas which are linked through a global network. They are intended to demonstrate the relationship between conservation and development.


Question 12.
What do you understand by the term CPR?
(a) Community Property Resources
(b) Common property resources
(c) Common planning resources
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Community Property Resources
CPR means Community Property Resources. They are commonly owned and shared by communities for e.g. a park, a marriage hall, growing area etc.


Question 13.
Where can we find water market in India?
(a) Bareilly
(b) Amreli
(c) Surat
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Amreli
Amreli city in Saurashtra region having population of about 1.25 lakhs that is totally dependent upon purchasing of water.


Question 14.
What is referred as the breaking up and decaying of exposed rocks by the?
(a) Weathering
(b) Formation
(c) Erosion
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Weathering
It refers to the breaking up and decaying of exposed rocks, by changes in temperature, frost action, plants, animals and human activity.


Question 15.
What does ‘land use’ refer to?
(a) Use of land for many purposes
(b) Land for sale
(c) Mortgage Land
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Use of land for many purposes
Land use refers to the use of land for different purposes such as agriculture, mining, construction etc.


Write true (T) or false (F)

1. Silk is obtained from silk worms that are bred on Mulberry trees.

Answer

Answer: True


2. Amreli of Saurastra region has population of 3 lakhs.

Answer

Answer: False


3. A dripping tap wastes 1200 litres of water in a year.

Answer

Answer: True


4. Major factors of soil formation are deforestation and soil erosion.

Answer

Answer: False


5. Land slides are simply defined as the mass movement of rock, debris or earth down a slope.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Soil Formation(a) mulching
2. Weathering(b) Evergreen and Deciduous
3. Method of soil conservation(c) the breaking up and decay of exposed rocks.
4. Forests classification(d) medicinal herb
5. Brahma Kamal(e) nature of parents rock
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Soil Formation(e) nature of parents rock
2. Weathering(c) the breaking up and decay of exposed rocks.
3. Method of soil conservation(a) mulching
4. Forests classification(b) Evergreen and Deciduous
5. Brahma Kamal(d) medicinal herb

Fill in the blanks

1. An international convention ……………………… has been established that lists several species of animals and birds in which trade is ……………………… .

Answer

Answer: CITES, prohibited


2. National parks are the natural area designated to protect the ……………………… integrity.

Answer

Answer: ecological


3. Brahma Kamal is a ……………………… .

Answer

Answer: medicinal Herb


4. In dry regions with high rates of evaporation, drip or ……………………… irrigation is very useful.

Answer

Answer: trickle


5. Amreli city is in ……………………… region.

Answer

Answer: Saurastra


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2
1. What does the picture show.
2. Under which category is Tsunami placed?

Answer

Answer:
1. The picture shows the loss of rainforest in Great Nicobar after Tsunami.
2. Natural factors accelarating the process of extinction of resources.


Map Skills

1. On an outline map of India mark the following:
(i) Kaziranga National Park (ii) Himachal Pradesh (iii) Great Nicobar

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2


2. On an outline Map of the world mark the regions of the world where there is scarcity of water.

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2
(i) Africa (ii) West Asia (iii) South Asia


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 2 Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Rulers and Buildings Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 5 History Objective Questions.

Rulers and Buildings Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Rulers and Buildings Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 5 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 5 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Humayun’s tomb was built:
(a) Between 1571 and 1671
(b) Between 1545 and 1556
(c) Between 1562 and 1571

Answer

Answer: (c) Between 1562 and 1571


Question 2.
Kandariya Mahadeva temple built in:
(a) 1000
(b) 999
(c) 1099

Answer

Answer: (b) 999


Question 3.
Qutb Minar has:
(a) 2 storeys
(b) 5 storeys
(c) 7 storeys

Answer

Answer: (b) 5 storeys


Question 4.
The Kandariya Mahadeva temple dedicated to:
(a) Ganesh
(b) Shiva
(c) Ram

Answer

Answer: (b) Shiva


Question 5.
World famous Taj Mahal was built by:
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Babur

Answer

Answer: (a) Shah Jahan


Question 6.
The Rajarajeshvara temple located in:
(a) Thanjavur
(b) Pondicherry
(c) Agra

Answer

Answer: (a) Thanjavur


Question 7.
Akbar’s architects were inspired from:
(a) Babur
(b) Alauddin Khilji
(c) Taimur

Answer

Answer: (c) Taimur


Question 8.
Chahar Bagh was not constructed in:
(a) Kashmir
(b) Jaipur and Lucknow
(c) Agra and Delhi

Answer

Answer: (b) Jaipur and Lucknow


Question 9.
Which one was not built by Shah Jahan?
(a) Taj Mahal and Moti Masjid in Agra
(b) Red Fort and Jama Masjid in Delhi
(c) Qutb Minar

Answer

Answer: (c) Qutb Minar


Question 10.
Qutb Minar built by Iltutmish in the year:
(a) 1229
(b) 1250
(c) 1300

Answer

Answer: (a) 1229


Question 11.
How did kings win the praise at their subjects?
(a) By making structure for their use.
(b) By distributing wealth
(c) By distributing grains and foods
(d) None of these

Answer

Answer: (a) By making structure for their use.
They won the praise of their subjects by making structures for their use and comfort such as temples, mosques, tanks, wells, caravanserais and bazaars.


Question 12.
Who had constructed Hauz-i Sultani?
(a) Sultan Iltutmish
(b) Raziyya
(c) Qutubuddin Aybak
(d) Ghiyasuddin Balban

Answer

Answer: (a) Sultan Iltutmish
Sultan Iltutmish won universal respect for constructing a large reservoir just outside Dehli-i-Kuhn(a) It was called the Hauz-i-Sultani or the King’s Reservoir.


Question 13.
The Agra fort was built by whom?
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Babar

Answer

Answer: (b) Akbar
The Agra fort was built by Akbar, the Agra Fort required 2,000 stone-cutters, 2,000 cement and lime-makers and 8,000 labourers.


Question 14.
Why were the baolis constructed?
(a) To provide a place for bathing for royals
(b) To fulfil the water demands
(c) For rain water harvesting
(d) For entertainment of royals.

Answer

Answer: (c) For rain water harvesting
The baolis were constructed for rain water harvesting, they were large stepped-wells attached to buildings.


Question 15.
The Qutub Minar was constructed by whom?
(a) Shah Jahan
(b) Jahangir
(c) Humayun
(d) Qutbuddin Aybak

Answer

Answer: (d) Qutbuddin Aybak
Qutb Minar was constructed by Qutbuddin Aybak he had this constructed around 1199.


Question 16.
What were the elements of Mughal `Chahar bagh garden?
(a) It consist of four gardens divided into four quarters by artificial channels
(b) It consist of three gardens divided into four quarters by artificial channels
(c) It consist of ten gardens divided into four quarters by artificial channels
(d) None of these

Answer

Answer: (a) It consist of four gardens divided into four quarters by artificial channels
Mughal Chahar baghs consist of four gardens. These gardens are placed within rectangular walled enclosures and divided into four quarters by artificial channels.


Question 17.
What is the special feature of Fatehpur Sikri, Akbar’s capital?
(a) Building show the influence of the architectural style of British.
(b) Building show the influence of the architectural style of Gujarat and malwa.
(c) Building show the influence of the architectural style of Mughal style.
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Building show the influence of the architectural style of Gujarat and malw(a)
In Fatehpur Sikri many of the buildings show the influence of the architectural styles of Gujarat and Malwa.


Question 18.
Which temple was built by Rajarajadeva?
(a) Rajarajeshvara temple
(b) Minakshi temple
(c) Kandariya Mahadev Temple
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rajarajeshvara temple
Rajarajadeva build Rajarajeshvara temple in Thanjavur.


Question 19.
Who constructed the Kandariya Mahadev Temple?
(a) king Raman
(b) King Dhanush
(c) king Dhangadeva
(d) None of these

Answer

Answer: (c) king Dhangadeva
The king Dhangadeva constructed Kandariya Mahadeva temple in 999.


Question 20.
Where was the Rajarajeshvara temple constructed?
(a) Thanjavur
(b) Kota
(c) Delhi
(d) Madras

Answer

Answer: (a) Thanjavur
Rajarajadeva build Rajarajeshvara temple in Thanjavur.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Shikhara(a) Delhi
2. The Chahar bagh garden(b) The top most point of the temple
3. Throne balcony in the diwan-i am(c) 1643
4. Taj Mahal(d) River front garden
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Shikhara(b) The top most point of the temple
2. The Chahar bagh garden(d) River front garden
3. Throne balcony in the diwan-i am(a) Delhi
4. Taj Mahal(c) 1643

Fill in the blanks

1. Large stepped-wells were known as ……………. .

Answer

Answer: Baolis


2. ……………. destroyed Somnath temple.

Answer

Answer: Sultan Mahmud


3. The Agra fort was built by ……………. .

Answer

Answer: Akbar


4. The Kandariya Mahadeva temple was constructed by ……………. .

Answer

Answer: Dhangadeva


5. Dhangadeva belongs to ……………. dynasty.

Answer

Answer: Chandela


6. The Rajarajeshvara temple at Thanjavur had the tallest ……………. amongst temples of its time.

Answer

Answer: Shikhara


7. Qutb Minar was constructed in ……………. .

Answer

Answer: 1229


8. Sultan Mahmud destroyed the great temple of ……………. .

Answer

Answer: Somnath


9. Image of chief diety was kept in the ……………. .

Answer

Answer: Garbhgriha


10. ……………. stvle of architecture is reflected by South Indian Temples.

Answer

Answer: Dravidian


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Rulers and Buildings Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Nutrition in Animals Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Nutrition in Animals Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Nutrition in Animals Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 2 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Nutrition in Animals Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 2 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
Which of the following is not a part of digestive system ?
(a) Mouth cavity
(b) Stomach
(c) Food pipe
(d) Wind pipe

Answer

(d) Wind pipe
Wind pipe is not a part of digestive system.


Question 2.
The largest gland in our body is:
(a) Liver
(b) Salivary gland
(c) Pancreas
(d) Gallbladder

Answer

(a) Liver
The largest gland in our body is liver.


Question 3.
The acid secreted in the stomach is:
(a) Hydrochloric acid
(b) Sulphuric acid
(c) Phosphoric acid
(d) Nitric acid

Answer

(a) Hydrochloric acid
The acid secreted in our stomach is hydrochloric acid.


Question 4.
The components of food absorbed in large intestine is:
(a) Carbohydrate
(b) Protein
(c) Water
(d) Fats

Answer

(c) Water
The component of food absorbed in large intestine is water.


Question 5.
Bile is produced by:
(a) Small intestine
(b) Gallbladder
(c) Liver
(d) Pancreas

Answer

(d) Pancreas
Bile is produced by pancreas.


Question 6.
Bile plays an important role in the digestion of:
(a) Proteins
(b) Starch
(c) Fats
(d) None of these

Answer

(c) Fats
Bile plays an important role in the digestion of fats.


Question 7.
The intestinal juice digests the fats into:
(a) Fatty acids
(b) Glycerol
(c) Fatty acid and glycerol
(d) Amino acids

Answer

(c) Fatty acid and glycerol
The intestinal juice digests the fats into fatty acid and glycerol.


Question 8.
The intestinal juice digests the proteins into:
(a) Fatty acids
(b) Glycerol
(c) Amino acids
(d) None of these

Answer

(c) Amino acids
The intestinal juice digests the proteins into amino acids.


Question 9.
The removing of faecal matter through the anus is called:
(a) Digestion
(b) Absorption
(c) Egestion
(d) None of these

Answer

(c) Egestion
The removing of faecal matter through the anus is called egestion.


Question 10.
Humans can digest cellulose:
(a) Yes
(b) No
(c) Can’t say
(d) None of these

Answer

(b) No
Humans cannot digest cellulose.


Question 11.
Saliva breaks down the:
(a) Starch into amino acids
(b) Proteins into amino acids
(c) Starch into sugar
(d) None of these

Answer

(c) Starch into sugar
Saliva breaks down the starch into sugar.


Question 12.
Left over food in teeth release, which gradually damages teeth.
(a) bases
(b) salts
(c) acids
(d) none of these

Answer

(c) acids
Left over food in teeth release acids which gradually damages teeth.


Question 13.
The front part of tongue is sensitive to which of the following taste ?
(a) Sweet
(b) Sour
(c) Salty
(d) Bitter

Answer

(a) Sweet
The front part of tongue is sensitive to sweet taste.


Question 14.
The digestion of starch starts in:
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) None of these

Answer

(a) Mouth
The digestion of starch starts in mouth.


Question 15.
The part of digestive system where no digestion takes place is:
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Oesophagus
(d) Small intestine

Answer

(c) Oesophagus
Oesophagus is a part of digestive system where no digestion takes place.


Question 16.
The digestion of food starts in which part of the digestive system:
(a) Small intestine
(b) Stomach
(c) Mouth
(d) Large intestine

Answer

(c) Mouth
The digestion of food starts in mouth.


Question 17.
Which of the following is digested in mouth ?
(a) Sugar
(b) Protein
(c) Starch
(d) All the above

Answer

(c) Starch
Starch is digested in mouth.


Question 18.
The digestion of food ends in which part of the digestive system ?
(a) Mouth
(b) Stomach
(c) Small intestine
(d) Large intestine

Answer

(c) Small intestine
The digestion of food ends in small intestine of the digestive system.


Question 19.
Which teeth in the mouth are used for cutting and tearing ?
(a) Molar
(b) Incisors
(c) Premolar
(d) Canine

Answer

(d) Canine
Canine are used for cutting and tearing.


Question 20.
The end part of tongue is sensitive to which of the following taste ?
(a) Sweet
(b) Sour
(c) Salty
(d) Bitter

Answer

(d) Bitter
The end part of tongue is sensitive to bitter taste.


Question 21.
In amoeba, ingestion of food takes place with the help of:
(a) Tentacles
(b) Pseudopodia
(c) Stomata
(d) None of these

Answer

(b) Pseudopodia
In amoeba, ingestion of food takes place with the help of pseudopodia


Question 22.
The undigested food is eliminated through:
(a) Anus
(b) Caecum
(c) Rectum
(d) None of these

Answer

(a) Anus
The undigested food is eliminated through anus.


Question 23.
Villi are present in the inner walls of:
(a) Stomach
(b) Small intestine
(c) Large intestine
(d) None of these

Answer

(b) Small intestine
Villi are present in the inner walls of small intestine.


Question 24.
Grass eating animals quickly swallow the grass and store it in a part of stomach called:
(a) Gall bladder
(b) Rumen
(c) Lower stomach
(d) None of these

Answer

(b) Rumen
Grass eating animals quickly swallow the grass and store it in a part of stomach called rumen.


Question 25.
Grass is rich in:
(a) Proteins
(b) Starch
(c) Cellulose
(d) None of these

Answer

(c) Cellulose
Grass is rich in cellulose.


Question 26.
In amoeba, the food particles are trapped in:
(a) Pseudopodia
(b) Food vacuole
(c) Stomach
(d) None of these

Answer

(b) Food vacuole
In amoeba, the food particles are trapped in food vacuole.


Question 27.
The gland located just below the stomach is:
(a) Liver
(b) Pancreas
(c) Gall bladder
(d) None of these

Answer

(b) Pancreas
Pancreas is the gland located just below the stomach.


Question 28.
Number of canines present in an adult are:
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 16

Answer

(a) 4
Number of canines present in an adult are 4.


Question 29.
The teeth which helps in biting the food are the:
(a) Canines
(b) Incisors
(c) Premolar
(d) Molars

Answer

(b) Incisors
The teeth which helps in biting in food are the incisors.


Match Column A with Column B:

Question 1.

Column AColumn B
(a) Salivary gland(i) Bile juice secretion
(b) Stomach(ii) Storage of undigested food
(c) Liver(iii) Saliva secretion
(d) Rectum(iv) Acid release
(e) Small intestine(v) Digestion is completed
(f) Large intestine(vi) Absorption of water
Answer
Column AColumn B
(a) Salivary gland(iii) Saliva secretion
(b) Stomach(iv) Acid release
(c) Liver(i) Bile juice secretion
(d) Rectum(ii) Storage of undigested food
(e) Small intestine(v) Digestion is completed
(f) Large intestine(vi) Absorption of water

Question 2.

Column AColumn B
(a) Absorption of food(i) Mucous
(b) Chewing of food(ii) Stomach
(c) Killing of bacteria(iii) Buccal cavity
(d) Formation of faeces(iv) Small intestine
(e) Protects lining of the stomach(v) Large intestine
Answer
Column AColumn B
(a) Absorption of food(iv) Small intestine
(b) Chewing of food(iii) Buccal cavity
(c) Killing of bacteria(ii) Stomach
(d) Formation of faeces(v) Large intestine
(e) Protects lining of the stomach(i) Mucous

Question 3.

Column AColumn B
(a) Canine(i) biting
(b) Molars(ii) tearing
(c) Incisors(iii) no digestion
(d) Oesophagus(iv) chewing
Answer
Column AColumn B
(a) Canine(ii) tearing
(b) Molars(iv) chewing
(c) Incisors(i) biting
(d) Oesophagus(iii) no digestion

State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’:

Question 1.
Digestion of starch starts in the stomach.

Answer

False


Question 2.
The tongue helps in mixing food with saliva.

Answer

True


Question 3.
The gall bladder temporarily stores bile.

Answer

True


Question 4.
The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time.

Answer

True


Question 5.
Bile acts on fat present in food.

Answer

True


Question 6.
Digestion is the process by which digested food is absorbed.

Answer

False


Question 7.
An adult has 22 permanent teeth.

Answer

False


Question 8.
Gastric juice is secreted by the small intestine.

Answer

False


Question 9.
In our body, the food is digested and absorbed in the alimentary canal.

Answer

True


Question 10.
Chewing of the cud is shown by ruminants.

Answer

True


Question 11.
Villi are finger-like out-growths in the inner walls of stomach.

Answer

False


Question 12.
Cud is the partially digested food in grass eating animals.

Answer

True


Question 13.
Grass is rich in cellulose.

Answer

True


Question 14.
The process of taking food into the body is called egestion.

Answer

False


Question 15.
Saliva breaks down the starch into sugars.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
The main steps of nutrition in humans are ……………………. , ……………………. , ……………………. , ……………………. and …………………….

Answer

ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion


Question 2.
The largest gland in the human body is ……………………..

Answer

liver


Question 3.
The stomach releases hydrochloric acid and ……………………. juices which acts on food.

Answer

gastric


Question 4.
The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called …………………….

Answer

villi


Question 5.
Amoeba digests its food in the ……………………..

Answer

food vacuole


Question 6.
Iodine will turn starch …………………….

Answer

blue-black


Question 7.
Fats are broken down into ……………………. and ……………………..

Answer

fatty acids, glycerol


Question 8.
Finger-like projections of Amoeba are called ……………………..

Answer

villi


Question 9.
……………………. is a leaf-like gland present below the stomach.

Answer

Pancreas


Question 10.
Undigested food is egested out of the body through the ……………………..

Answer

anus


Question 11.
Saliva is secreted by ……………………..

Answer

salivary glands


Question 12.
Food is digested by special chemicals called ……………………..

Answer

digestive enzymes


Question 13.
Digestion starts in ……………………..

Answer

mouth


Question 14.
The longest part of the digestive tract in man is the ……………………. intestine.

Answer

small


Question 15.
The food is ingested inside the ……………………. in amoeba.

Answer

food vacuole


Question 16.
The liver and ……………………. are found near the stomach.

Answer

pancreas


Question 17.
……………………. and ……………………. are called grinding teeth.

Answer

Molar, premolars


Question 18.
The food in amoeba is captured by ……………………..

Answer

pseudopodia


Question 19.
The digestion of food does not occur in ……………………. of digestive tract.

Answer

oesophagus


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Nutrition in Animals MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals Read More »

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftspersons with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftspersons with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Towns, Traders and Craftspersons Class 7 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 6 History Objective Questions.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftpersons. Every question of the textbook has been answered here.

Towns, Traders and Craftspersons Class 7 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 7 Exams can download MCQ on Towns, Traders and Craftspersons Class 7 with Answers from here. By practicing Class 7 History Chapter 6 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 7 SST History Chapter 6 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
When did Murshidabad became the capital of Bengal?
(a) In 1703
(b) In 1704
(c) In 1709

Answer

Answer: (b) In 1704


Question 2.
Which town been called the gate to Mecca?
(a) Surat
(b) Somnath
(c) Bombay

Answer

Answer: (a) Surat


Question 3.
………….. contain copper and tin.
(a) Gold
(b) Silver
(c) Bronze

Answer

Answer: (c) Bronze


Question 4.
What did the Indian traders bring from Africa?
(a) Gold and ivory
(b) Spices
(c) Cloths

Answer

Answer: (a) Gold and ivory


Question 5.
Vasco da Gama was a resident of:
(a) Portugal
(b) Spain
(c) Italy

Answer

Answer: (a) Portugal


Question 6.
Who was mulla Abdul Ghafur?
(a) Trader
(b) Farmer
(c) Samant

Answer

Answer: (a) Trader


Question 7.
Who had huge banking houses at Surat?
(a) Surat seths
(b) Kathiawad seths
(c) Aggarwals

Answer

Answer: (b) Kathiawad seths


Question 8.
When did Hampi fall into ruin?
(a) 1555
(b) 1560
(c) 1565

Answer

Answer: (c) 1565


Question 9.
Which cities were gateways for trade?
(a) Khambat, Ahmedabad and Surat
(b) Gandhinagar, Ahmedabad and Surat
(c) Surat, Ahmedabad, Kachh

Answer

Answer: (a) Khambat, Ahmedabad and Surat


Question 10.
‘Bidar’ is:
(a) Art on baked earth
(b) Art on cloth
(c) Inlay art on Metal

Answer

Answer: (c) Inlay art on Metal


Question 11.
How was water supplied to the city of Thanjavur?
(a) Wells
(b) Tanks
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Water supply for the city of Thanjavur came from wells and tanks.


Question 12.
The fort at Masulipatnam was built by whom?
(a) Dutch
(b) English
(c) French
(d) Portuguese

Answer

Answer: (a) Dutch
The fort at Masulipatnam was built by the Dutch. The town of Masulipatnam or Machlipatnam (literally, fish port town) lay on the delta of the Krishna river.


Question 13.
Kabul and Qandahar were linked to which route?
(a) Silk Route
(b) Cape Route
(c) Suez Canal Route
(d) Cotton Route

Answer

Answer: (a) Silk Route
Kabul and Qandahar were linked to the celebrated Silk Route. Besides, trade in horses was primarily carried on through this route.


Question 14.
Hampi was the capital of which empire?
(a) Mughal
(b) Vijayanagara
(c) Mewar
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Vijayanagara
Hampi is located in the Krishna-Tungabhadra basin that formed the nucleus of the Vijayanagara Empire, founded in 1336.


Question 15.
Which of the following is an example of a temple town?
(a) Ajmer
(b) Thanjavur
(c) Berar
(d) Delhi

Answer

Answer: (b) Thanjavur
Thanjavur is also an example of a temple town. Temple towns represent a very important pattern of urbanisation, the process by which cities develop.


Question 16.
Who among the following were linked to silk route?
(a) Kabul
(b) Qandahar
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Kabul and Qandahar were linked to the celebrated Silk Route. Besides, trade in horses was primarily carried on through this route.


Question 17.
What was the capital of Vijayanagara?
(a) Mughal
(b) Hampi
(c) Mewar
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Hampi
Hampi is located in the Krishna-Tungabhadra basin that formed the nucleus of the Vijayanagara Empire, founded in 1336.


Question 18.
Who lived in the ‘Black towns’ in cities such as Madras?
(a) Weavers
(b) Native traders
(c) Crafts person
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Weavers
Merchants, artisans such as, weavers, and native traders and craft persons lived in the ‘Black town’.


Question 19.
Mention some articles of trades on which temple authorities collected taxes?
(a) Sugar
(b) Dyes
(c) Cotton
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above
The temple authorities collected taxes on Sugar and jaggery, dyes, thread and cotton, coconut, salt, areca nuts, butter, sesame oil and cloth.


Question 20.
Why was Surat so famous?
(a) For their gold lace borders
(b) For temples
(c) For buildings
(d) None of these

Answer

Answer: (a) For their gold lace borders
Surat was the gateway for trade with West Asia via the Gulf of Ormuz. It has also been called the gateway to Mecca because many pilgrim ships set sail from here. The textile of Surat were famous for their gold lace borders.


Match the following

1.

Column IColumn II
1. Emporium of Western Trade(a) Krishna-Tungabhadra basin
2. Masulipatnam(b) Surat
3. Hampi(c) Tamil Nadu
4. Kanchipuram(d) Andhra Pradesh
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Emporium of Western Trade(b) Surat
2. Masulipatnam(d) Andhra Pradesh
3. Hampi(a) Krishna-Tungabhadra basin
4. Kanchipuram(c) Tamil Nadu

2.

Column IColumn II
1. Bhillasvamin(a) Uttar Pradesh
2. Somnath(b) Tamil Nadu
3. Tirupati(c) Gujarat
4. Vrindavan(d) Madhya Pradesh
5. Tiruvannamalai(e) Andhra Pradesh
Answer

Answer:

Column IColumn II
1. Bhillasvamin(d) Madhya Pradesh
2. Somnath(c) Gujarat
3. Tirupati(e) Andhra Pradesh
4. Vrindavan(a) Uttar Pradesh
5. Tiruvannamalai(b) Tamil Nadu

Fill in the blanks

1. Coarse cotton was for the ……………. .

Answer

Answer: masses


2. Thanjavur is also an example of a ……………. .

Answer

Answer: temple town


3. Inlay work on metal of ‘Bidar’ crafts persons is called ……………. .

Answer

Answer: Bidri


4. Khwaja Muinuddin Chishti, who is famous Sufi Saint of ……………. century.

Answer

Answer: 12th


5. Surat (Gujarat) was the emporium of western trade during the ……………. .

Answer

Answer: Mughal period


6. In the Surat city there was people of all ……………. and ……………. .

Answer

Answer: Castes, creeds


7. The Panchalas community was also known as ……………. community.

Answer

Answer: Vishwakarma


8. Saliyar or Kaikkolars were the ……………. community.

Answer

Answer: Weavers


9. Pilgrims also made donations to the ……………. .

Answer

Answer: temples


10. The English, Dutch and French formed East India Companies in order to expand their activities in the east.

Answer

Answer: Commercial


Map Skills

1. Indicate the following places in the map:
(i) Masulipatnam (ii) Hampi (iii) Surat (iv) Bidar (v) Thanjavur (vi) Kanchipuram

Answer

Answer:
MCQ Questions for Class 7 History Chapter 6


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftspersons with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Towns, Traders and Craftspersons Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftspersons with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resources with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resources with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Mineral and Power Resources Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 3 Geography Objective Questions.

Mineral and Power Resources Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on Mineral and Power Resources Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 Geography Chapter 3 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST Geography Chapter 3 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
A naturally occuring substance that has a definite chemical composition is a
(a) ore
(b) rock
(c) mineral
(d) copper

Answer

Answer: (c) mineral


Question 2.
Rock from which mineral are mined are known as
(a) metallic mineral
(b) limestone
(c) mineral
(d) ore

Answer

Answer: (d) ore


Question 3.
Deep wells bored to take the petroleum and natural gas out is called
(a) quarrying
(b) drilling
(c) mining
(d) shaft mining

Answer

Answer: (b) drilling


Question 4.
Which among the following is the leading producer of iron-ore in the world?
(a) Europe
(b) Asia
(c) Antarctica
(d) North America

Answer

Answer: (a) Europe


Question 5.
Which is the rarest diamond on this earth?
(a) Black diamond
(b) Blue diamond
(c) Red diamond
(d) Green diamond

Answer

Answer: (d) Green diamond


Question 6.
What are the ways to conserve minerals is?
(a) Recycling of minerals
(b) Reducing waste in the process of mining
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
One of the ways to conserve minerals is recycling of minerals and reducing waste in the process of mining.


Question 7.
What is the appropriate source of energy for coastal area?
(a) Tidal energy
(b) Solar energy
(c) Biogas
(d) Wind energy

Answer

Answer: (a) Tidal energy
Energy generated from tides is called tidal energy. Tidal energy can be harnessed by building dams at narrow openings of the sea.


Question 8.
What is the name of the mineral that is extracted from Bauxite?
(a) Silver
(b) Manganese
(c) Aluminium
(d) Copper

Answer

Answer: (c) Aluminium
Aluminium is the name of the mineral that is extracted from Bauxite.


Question 9.
Which one of the following is a leading producer of copper in the world?
(a) Bolivia
(b) Ghana
(c) Chile
(d) Zimbabwe

Answer

Answer: (c) Chile
Chile and Peru are leading producers of copper. In India it is mainly produced in Rajasthan, Madhya Pradesh, Jharkhand, Karnataka and Andhra Pradesh.


Question 10.
Which one of the following is not a characteristic of minerals?
(a) They are created by natural processes.
(b) They have a definite chemical composition.
(c) They are inexhaustible.
(d) Their distribution is uneven.

Answer

Answer: (c) They are inexhaustible.
A naturally occurring substance that has a definite chemical composition is a mineral. They are created by natural processes. They have a definite chemical composition. Minerals are not evenly distributed over space.


Question 11.
What are the major types of power resources?
(a) Conventional resources
(b) Non-conventional resources
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Major Types of power resources are: (i) Conventional resources (ii) Non-conventional resources.


Question 12.
What is ‘Black gold’?
(a) Coal
(b) Mica
(c) Petrol
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Coal
Coal is known as the black gold due to its black appearance and great value as a fuel in industries and domestic purpose.


Question 13.
What are the fossil fuels?
(a) Fuels used for domestic purpose
(b) Fuel found in highly area
(c) Created by buried organism
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Created by buried organism
Fossil fuels are created due to the submergence of buried dead organisms in the earth for a long period of time. Fossil fuel such as coal, petroleum and natural gas are the main sources of conventional energy.


Question 14.
What do you mean by conventional power resources?
(a) Resource in use for a long period of time
(b) Extensively used by the common people
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Conventional power resources are those that are in use for a long period of time and are extensively used by the common people. Firewood and fossil fuels are the two main conventional energy sources.


Question 15.
What are minerals?
(a) Found freely in the nature
(b) Have own chemical composition
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both a and b
Minerals are those substances that are found freely in the nature and have their own chemical composition.


Write true (T) or false (F)

1. Wind energy is an exhaustible energy.

Answer

Answer: False


2. Nuclear power is obtained from energy stored in the nuclei of atom.

Answer

Answer: True


3. The increasing use of fossil fuels is leading to its shortage.

Answer

Answer: True


4. Coal is the lessest abundantly found fossil fuels.

Answer

Answer: False


5. Firewood and fossil fuels are the two main non-conventional sources of energy.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Petroleum(a) Burned Sunshine
2. Coal(b) Main sources of conventional energy
3. Fire wood and fossil fuels(c) Rarest diamond
4. Minerals containing iron(d) Black gold
5. Green Diamond(e) Ferrous
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Petroleum(d) Black gold
2. Coal(a) Burned Sunshine
3. Fire wood and fossil fuels(b) Main sources of conventional energy
4. Minerals containing iron(e) Ferrous
5. Green Diamond(c) Rarest diamond

Fill in the blanks

1. Minerals that lie at shallow depths are taken out by removing the surface layer, this is known as ……………………… .

Answer

Answer: open cast mining


2. The mineral deposits in North America are located in ……………………… zones.

Answer

Answer: three


3. ……………………… is the largest producer of high grade iron-ore in the worl(d)

Answer

Answer: Brazil


4. Minerals are a ……………………… resources.

Answer

Answer: non-renewable


5. Petrol and its derivatives are called ……………………… .

Answer

Answer: Black gold


6. Heat obtained from the earth is called ……………………… .

Answer

Answer: geothermal energy


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3
1. What is shown in the figure?
2. Define drilling.

Answer

Answer:
1. This picture shows shore drilling of oil.
2. Deep wells bored to take petroleum and natural gas out is called drilling.


Map Skills

1. On an outline Map of the World mark the following:
(i) Countries of Asia with large iron deposits.
(ii) The countries in Europe that are leading producer of iron-ore in the world

Answer

Answer:
(i) China and India
(ii) Russia, Sweden, Ukraine, France.
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3


2.
On an outline Map of India mark the following.
(i) Iron distribution in the states of India
(ii) Major Bauxite producing states.

Answer

Answer:
(i) Madhya Pradesh, Goa, Maharashtra and Karnataka
(ii) Jharkhand, Odisha, Chhatisgarh, Madhya Pradesh, Gujarat, Maharashtra
MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resources with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Mineral and Power Resources Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 Geography Chapter 3 Mineral and Power Resources with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Fibre to Fabric Class 7 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Fibre to Fabric Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving the Fibre to Fabric Multiple Choice Questions of Class 7 Science Chapter 3 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Fibre to Fabric Class 7 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 3 Science Class 7 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The process of taking out threads from the cocoon for use as silk is called:
(a) reeling the silk
(b) reeling silk worms
(c) both of them
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
Reeling the silk is taking out threads from the cocoon.


Question 2.
For obtaining silk, mothe are reared and their cocoons are collected to get:
(a) silk threads
(b) silkworms
(c) both silk threads and silk worms
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
We get silk threads by rearing silk moths and by collecting cocoons.


Question 3.
Silk industry began in:
(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) Korea

Answer

Answer: (a)
China is the place where silk industry began.


Question 4.
They eat day and night and increase enormously in size are named as:
(a) caterpillars
(b) honey bee
(c) butterfly
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
Caterpillars eat day and night and increase enormously.


Question 5.
Mostly sheep are reared for getting wool in:
(a) China
(b) India
(c) Japan
(d) Europe

Answer

Answer: (a)
India is the place where mostly sheep are reared for getting wool.


Question 6.
Silk worms are made of:
(a) protein
(b) vitamins
(c) minerals
(d) all of these

Answer

Answer: (a)
Protein makes the silk worm.


Question 7.
Scientific name of mulberry is:
(a) legumes
(b) morus alba
(c) spirogyra
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
Morus Alba is scientific name of mulberry.


Question 8.
Cocoon is used for :
(a) reeling the silk
(b) scouring the silk
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
Reeling the silk.


Question 9.
Which are the two terms related to silk production ?
(a) Sericulture, Floriculture
(b) Floriculture, Moriculture
(c) Moriculture, Siluiculture
(d) Moriculture, Sericulture

Answer

Answer: (a)
Moriculture, Sericulture are the two terms which are related to silk production.


Question 10.
Wool and silk fibres are obtained from:
(a) plants
(b) animals
(c) plants and animals
(d) all of these

Answer

Answer: (a)
Animals gives us wool and silk fibres.


Question 11.
Wool is obtained from the fleece of:
(a) cow
(b) camel
(c) sheep or yak
(d) all of these

Answer

Answer: (a)
Sheep’s or yak’s fleece gives us wool.


Question 12.
Silk fibres comes from cocoons of:
(a) silk moth
(b) caterpillar
(c) honey bee
(d) butterfly

Answer

Answer: (a)
Silk moth’s cocoon gives us silk fibre.


Question 13.
Which of the following does not yield wool ?
(a) Yak
(b) Woolly dog
(c) Goat
(d) Camel

Answer

Answer: (a)
Woolly dog doesn’t yield wool.


Question 14.
Which part of the black sheep have wool ?
(a) Legs
(b) Face
(c) Abdomen and back
(d) All of these

Answer

Answer: (a)
Mainly abdomen and back of black sheep gives us wool.


Question 15.
Yak wool is common in:
(a) Tibet and Ladakh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Ladakh
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Tibet and Ladakh is common for Yak wool.


Question 16.
Angora wool is obtained from:
(a) Camel
(b) Goat
(c) Angora goat
(d) Yak

Answer

Answer: (a)
Angora goat gives us Angora wool.


Question 17.
The goat fur is woven into fine shawls called:
(a) Kashmiri shawls
(b) Ludhiana shawls
(c) Pashmina shawls
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Pashmina shawls is woven by goat fur.


Question 18.
Llama and Alpaca found in:
(a) Africa
(b) South America
(c) Africa and South America
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
South America is the place where Llama and Alpaca are found.


Question 19.
The bringing up and looking after the sheep is called:
(a) rearing
(b) shearing
(c) scouring
(d) all of these

Answer

Answer: (a)
Rearing is bringing and looking after the sheep.


Question 20.
The fleece of the sheep along with a thin layer of skin is removed from its body is called:
(a) scouring
(b) hand
(c) shearing
(d) all of these

Answer

Answer: (a)
Shearing is the process in which fleece of sheep with thin layer is removed.


Question 21.
Nowadays scouring is done by:
(a) machine
(b) hand
(c) both machine and hand
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
By machine scouring is done nowadays.


Question 22.
Silk fibres are also known as:
(a) animal fibres
(b) plant fibres
(c) animal and plant fibres
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
Animal fibres are known as silk fibres.


Question 23.
The rearing of silkworms for obtaining silk is called:
(a) moriculture
(b) apiculture
(c) sericulture
(d) silviculture

Answer

Answer: (a)
Sericulture is rearing of silk worms for obtaining silk.


Question 24.
Which bacterium causes a fatal blood disease ?
(a) Rhizobium
(b) Anthrax
(c) Both rhizobium and anthox
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Anthrax is bacterium which causes fatal’s blood diseases.


Question 25.
The disease caused by anthrax is:
(a) Tuberculosis
(b) Sorter’s disease
(c) Hepatitis-A
(d) None of these

Answer

Answer: (a)
Sorter’s disease is caused by anthrax.


Match Column A with Column B:

Question 1.

Column AColumn B
(a) Scouring(i) animals
(b) Mulberry leaves(ii) yields silk fibres
(c) Yak(iii) wool yielding animal
(d) Cocoon(iv) food of silk worm
(e) Silk fibres(v) cleaning sheared skin
Answer
Column AColumn B
(a) Scouring(v) cleaning sheared skin
(b) Mulberry leaves(iv) food of silk worm
(c) Yak(iii) wool yielding animal
(d) Cocoon(ii) yields silk fibres
(e) Silk fibres(i) animals

Question 2.

Column AColumn B
(a) Keeps warm(i) wool
(b) Its leaves are eaten by silk worm(ii) scouring
(c) Animal fibre(iii) fibre
(d) Long thread like structure(iv) silk
(e) Thorough washing(v) mulberry leaves
Answer
Column AColumn B
(a) Keeps warm(i) wool
(b) Its leaves are eaten by silk worm(v) mulberry leaves
(c) Animal fibre(iv) silk
(d) Long thread like structure(iii) fibre
(e) Thorough washing(ii) scouring

Question 3.

Column AColumn B
(a) Lohi(i) Gujarat
(b) Rampur bushair(ii) Jammu and Kashmir
(c) Nab(iii) Rajasthan, Punjab
(d) Bakharwal(iv) Uttar Pardesh, Himachal Pardesh
(e) Marwari(v) Rajasthan, Haryana, Punjab
Answer
Column AColumn B
(a) Lohi(iii) Rajasthan, Punjab
(b) Rampur bushair(iv) Uttar Pardesh, Himachal Pardesh
(c) Nab(v) Rajasthan, Haryana, Punjab
(d) Bakharwal(ii) Jammu and Kashmir
(e) Marwari(i) Gujarat

Fill in the blanks:

Question 1.
Silk fibres are made of ……………………

Answer

protein


Question 2.
Silk comes from ……………………

Answer

silkworms


Question 3.
Silk and …………………… are animal fibres.

Answer

wool


Question 4.
Wool is obtained from sheep, goat and …………………….

Answer

yak


Question 5.
The hairs of camel, Lama and alpaca are also processed to yield ……………………

Answer

wool


Question 6.
A pile of …………………… is used for obtaining silk fibres.

Answer

cocoon


Question 7.
…………………… weave silk threads into silk cloth.

Answer

Weavers


Question 8.
Silk fibres from cocoons are separated out and reeled into …………………… threads.

Answer

silk


Question 9.
…………………… is done in special machines.

Answer

Reeling


Question 10.
The …………………… called caterpillars eat day and night.

Answer

larvae


Question 11.
…………………… leads the world in silk production.

Answer

China


Question 12.
The …………………… of silk worms for obtaining silk is called sericulture.

Answer

rearing


Question 13.
The …………………… of the sheep along with a thin layer of skin is removed from its ……………………

Answer

fleece, body


Question 14.
The fibres can be dyed in various colours, as the …………………… fleece of sheep and goat.

Answer

natural


Question 15.
The small fluffy fibres called ……………………, are picked out from the hair.

Answer

burrs


Question 16.
The …………………… skin with hair is washed in tanks to remove dust, grease and dirt.

Answer

sheared


Question 17.
The hairy skin is sent to the factory where hair of different …………………… are separated or sorted.

Answer

texture


Question 18.
The longer fibres are made into wool for …………………….

Answer

sweaters


Question 19.
The shorter fibres are spun and woven into …………………… cloth.

Answer

woollen


Question 20.
The female silk moth lays eggs from which hatch larvae comes out are called …………………… or ……………………

Answer

silkworm, caterpillar


State whether the following statements are True’ or ‘False’:
Question 1.
Llama and Alpaca are found in South Africa.

Answer

False


Question 12.
Angora wool is obtained from Yak.

Answer

False


Question 13.
Yak wool is common in Tibet and Ladakh.

Answer

True


Question 14.
Several breeds of sheep are found in different parts of the country.

Answer

True


Question 15.
Wool and silk fibres are obtained from animals and plants.

Answer

False


Question 16.
Pashmina shawls are woven from the fur of Kashmiri goats.

Answer

True


Question 17.
Larvae hatching from eggs of female silk moth are called pupa.

Answer

False


Question 18.
The silk fibre obtained from the cocoon of mulberry silk moth are soft and lustrous.

Answer

True


Question 19.
Removing the fleece of the sheep along with a thin layer of skin is called cutting.

Answer

False


Question 20.
The cotton thread and silk thread spun and woven in the same manner.

Answer

False


Question 21.
Science of raising silk worms so as to obtain silk cocoon is sericulture.

Answer

True


Question 22.
The cocoons are kept under the sun or boiled or exposed to steam.

Answer

True


Question 23.
The female silk moth lays one egg at a time.

Answer

False


Question 24.
The silk fibres cannot be dyed in beautiful colour.

Answer

False


Question 25.
Cotton clothes are thin and does not trap air.

Answer

True


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 7 Science Fibre to Fabric MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric Read More »

error: Content is protected !!