Author name: Prasanna

Use of Has To, Have To, Had To MCQ Questions with Answers Class 8 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Use of Has To, Have To, Had To Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 8 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Use of Has To, Have To, Had To Class 8 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Use of Has To, Have To, Had To Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 8 English Grammar Use of Has To, Have To, Had To with Answers

Enhance your subject knowledge through Use of Has To, Have To, Had To MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Use of Has To, Have To, Had To provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 8th Use of Has To, Have To, Had To MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks using has to, had to, have to. Choose the right alternative:

Question 1.
They ………………. take the baby to the doctor last night.
(a) has to
(b) have to
(c) had to

Answer

Answer: (c) had to


Question 2.
He ………………….. work in his office last night, so he did not go home.
(a) has to
(b) had to
(c) have to

Answer

Answer: (b) had to


Question 3.
He is weak in English, he ……………….. work harder.
(a) had to
(b) have to
(c) has to

Answer

Answer: (c) has to


Question 4.
I ………………… cut my hair every month.
(a) has to
(b) have to
(c) had to

Answer

Answer: (b) have to


Question 5.
We ………………….. go for swimming lessons last year.
(a) had to
(b) has to
(c) have to

Answer

Answer: (a) had to


Question 6.
She ……………………. tell the Principal the truth.
(a) have to
(b) has to
(c) had to

Answer

Answer: (b) has to


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 8 English Grammar Use of Has To, Have To, Had To Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 8 English Grammar Use of Has To, Have To, Had To MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Use of Has To, Have To, Had To MCQ Questions with Answers Class 8 English Read More »

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport: The Story of Cricket with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport: The Story of Cricket with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided History and Sport: The Story of Cricket Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 7 History Objective Questions.

History and Sport: The Story of Cricket Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on History and Sport: The Story of Cricket Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 7 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 7 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
When were first written Law of Cricket drawn?
(a) In 1754
(b) 1764
(c) In 1744
(d) 1756

Answer

Answer: (c) In 1744
The first written Law of Cricket was drawn in 1744.


Question 2.
In which year cricket was changed forever?
(a) In 1977
(b) In 1977
(c) In 1987
(d) In 1783

Answer

Answer: (a) In 1977
In 1977 cricket was changed forever.


Question 3.
When was six seem ball created?
(a) In 1980
(b) In 1880
(c) In 1780
(d) In 1680

Answer

Answer: (c) In 1780
In 1780 six seem ball was created.


Question 4.
Who led the professional team in 1930’s?
(a) Len Hutten
(b) W.C. Grace
(c) David Hutton
(d) David Gover

Answer

Answer: (a) Len Hutten
Len Hutten led the professional team in 1930’s.


Question 5.
The word cockade refers to:
(a) type of fur
(b) type of cricket ball
(c) type of the bat used by batsman
(d) cap usually worn on one side

Answer

Answer: (d) cap usually worn on one side
The word cockade refers to the cap usually worm on one side.


Question 6.
What is the full from of ICC?
(a) International Cricket Council
(b) International Cricket Co-operative Nation
(c) International Cricket Confeder-ation
(d) Imperial Cricket Council

Answer

Answer: (a) International Cricket Council
The full form of ICC is International Cricket Council.


Question 7.
Which was the first Indian Community to play cricket?
(a) Parsies
(b) Zoroiastrian
(c) Trader and businessmen
(d) Social weaker section of the society

Answer

Answer: (b) Zoroiastrian
Zoroastrian were the first Indian Community to play cricket.


Question 8.
Where was cricket invented?
(a) In England
(b) In Australia
(c) In West Indies
(d) In South Africa

Answer

Answer: (a) In England
Cricket was first invented in England.


Question 9.
First cricket club formed in 1760’s in
(a) Melbourne
(b) Lords
(c) Manchester
(d) Hambledon

Answer

Answer: (d) Hambledon
In Hambledon was the first cricket club formed in 1760’s.


Question 10.
When was cricket invented?
(a) In early 19th century
(b) In early 17th century
(c) In early 16th century
(d) In mid of the 17th century

Answer

Answer: (c) In early 16th century
Cricket was invented in the early 16th century.


Question 11.
Amatures stand for:
(a) Reserve players
(b) Rich people who could afford to play cricket
(c) Rich people who have no time to play cricket
(d) Poor people who could play cricket

Answer

Answer: (b) Rich people who could afford to play cricket
Rich people who could afford to play cricket were called amateurs.


Question 12.
Who are professional in cricket?
(a) Those who play cricket for enjoyment.
(b) Those who play cricket for time pass.
(c) Those who play cricket for living.
(d) Those who play cricket as a hobby.

Answer

Answer: (c) Those who play cricket for living.
Professional in cricket are those people who play cricket for living.


Question 13.
Where was India’s first cricket club established?
(a) In Mumbai
(b) In Calcutta (Kolkatta)
(c) In Madras (Chennai)
(d) In Delhi at Feroze Shah Kotla

Answer

Answer: (b) In Calcutta (Kolkatta)
In Calcutta (Kolkatta), India’s first cricket club was established.


Question 14.
What is the specified length of the pitch?
(a) 22 yards
(b) 22 feet
(c) 22 metres
(d) 80 feet

Answer

Answer: (a) 22 yards
The specified length of the pitch is 22 yards.


Write true (T) or false (F)

1. The word ‘bat’ is an old English world that means stick or club.

Answer

Answer: True


2. One of the peculiarities of Test Cricket is that a match can go for 6 days and still end in a draw.

Answer

Answer: False


3. The length of the pitch is specified 22 metres but the size and shape of the ground is not.

Answer

Answer: False


4. Cricket was the earliest modern team sports to be codified.

Answer

Answer: True


5. The first written ‘Laws of Cricket’ ever drawn up in 1746.

Answer

Answer: False


6. The stumps must he 22 inches high and the bail across them six inches.

Answer

Answer: True


7. The cricket ball must be between 6 and 7 ounces.

Answer

Answer: False


8. The two sets of stumps must be 22 metres apart.

Answer

Answer: False


9. The world’s first cricket club was formed in Hambledon in the 1760s.

Answer

Answer: True


10. The Marylebone Cricket Club was founded in 1788.

Answer

Answer: False


11. During the 1760s and 1770s, it became common to pitch the ball through the air, rather than roll it along the ground.

Answer

Answer: True


12. The weight of the ball was limited between 6\(\frac{1}{2}\) to 7\(\frac{1}{2}\) ounces, and the width of the bat to four inches.

Answer

Answer: False


13. Cricket’s connection with an urban past can be seen in the length of a Test Match.

Answer

Answer: False


14. Cricket’s vagueness about the size of a cricket ground is a result of its village origins.

Answer

Answer: True


15. The invention of vulcanised rubber led to the introduction of pads in 1848.

Answer

Answer: True


16. The organisation of cricket in England reflected the nation of English society.

Answer

Answer: True


17. The gram of cricket was not seasonal and it offered employment the year around.

Answer

Answer: False


18. The society superiority of amateurs was built into the curtain of cricket

Answer

Answer: True


19. Amateurs were even called holymen while professionals were called players.

Answer

Answer: False


20. Thomas Hughes studied at Rugby School during the headmastership of Thomas Arnold.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) W.G. Grace1. an Australian Cricketer
(b) Dennis Lillee2. introduced in 1848
(c) Vulcanised rubber3. Bombay
(d) Amateures were called4. a legendary batsman
(e) Oriental Cricket Club5. gentleman.
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) W.G. Grace4. a legendary batsman
(b) Dennis Lillee1. an Australian Cricketer
(c) Vulcanised rubber2. introduced in 1848
(d) Amateures were called5. gentleman.
(e) Oriental Cricket Club3. Bombay

Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport: The Story of Cricket with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of History and Sport: The Story of Cricket Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport: The Story of Cricket with Answers Read More »

Taro’s Reward Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Taro’s Reward Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Taro’s Reward Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward with Answers

Enhance your subject knowledge through Taro’s Reward MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Taro’s Reward provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Taro’s Reward MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

One evening, when Taro and his parents were sitting in a comer of their hut, a strong wind began to blow. It whistled through the cracks of the hut and everyone felt very cold. Suddenly Taro’s father said, “I wish I had a cup of sake; it would warm me and do my old heart good.” This made Taro sadder than ever, for the heart-warming drink called sake was very expensive.

Question 1.
What happened one evening?
(a) There was a heavy rainfall
(b) An angel came there
(c) A strong wind blew
(d) He felt sick

Answer

Answer: (c) A strong wind blew


Question 2.
How was the condition of Taro’s house?
(a) There were cracks in the hut
(b) The hut fell down
(c) The hut was covered with water
(d) None of these

Answer

Answer: (a) There were cracks in the hut


Question 3.
What did Taro’s father wish?
(a) A cup of sake
(b) A cup of milk
(c) A cup of tea
(d) A glass of hot water

Answer

Answer: (a) A cup of sake


Question 4.
Why could Taro not buy sake for his father?
(a) He did not want to buy
(b) It was not good for health
(c) He did not want to go to the market
(d) It was expensive

Answer

Answer: (d) It was expensive


Question 5.
Give the meaning of ‘expensive’.
(a) cheap
(b) costly
(c) fine
(d) raw

Answer

Answer: (b) costly


(2)

Taro saw a beautiful waterfall hidden behind a rock. Kneeling at a place where the water flowed quietly he cupped a little in his hands and put it to his lips. Was it water? Or was it sake? He tasted it again and again and always it was the delicious sake instead of cold water.

Question 1.
Name the lesson.
(a) A Game of Chance
(b) Taro’s Reward
(c) Fair Play
(d) Who Did Patrick’s Homework

Answer

Answer: (b) Taro’s Reward


Question 2.
What did Taro see?
(a) A waterfall
(b) A river
(c) A tree
(d) A rock

Answer

Answer: (a) A waterfall


Question 3.
Where was the waterfall hidden?
(a) Behind a mountain
(b) Behind a hill
(c) Behind a rock
(d) Behind a tree

Answer

Answer: (c) Behind a rock


Question 4.
What did he find in the waterfall?
(a) Cold water
(b) Milk
(c) Hot water
(d) Sake

Answer

Answer: (d) Sake


Question 5.
Give the opposite of ‘beautiful’.
(a) ugly
(b) intelligent
(c) handsome
(d) clever

Answer

Answer: (a) ugly


(3)

Next morning, Taro started for work even earlier than the morning before. He carried with him the largest pitcher he owned, for he intended first of all to go to the waterfall. When he reached it, he found to his great surprise all his neighbours there. They were carrying pitchers, jars, buckets anything they could find to hold the magic sake. Then one villager knelt and held his mouth under the waterfall to drink. He drank agai’n and again, and then shouted angrily, “Water! Nothing but water!” Others also tried, but there was no sake, only cold water.

Question 1.
What did Taro carry with him that day?
(a) A glass
(b) A pitcher
(c) The largest pitcher
(d) A bowl

Answer

Answer: (c) The largest pitcher


Question 2.
What did he see near the waterfall?
(a) His neighbours
(b) An angel
(c) The old lady
(d) His parents

Answer

Answer: (a) His neighbours


Question 3.
What were they carrying?
(a) Pitchers
(b) Jars
(c) Buckets
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 4.
Why were they carrying all these things?
(a) For cold water
(b) For sake
(c) For hot water
(d) For milk

Answer

Answer: (b) For sake


Question 5.
………….. was coming out of the waterfall.
(a) Sake
(b) Honey
(c) Milk
(d) Water

Answer

Answer: (d) Water


(4)

The story of Taro and his magic waterfall reached the Emperor of Japan. He sent for the young woodcutter, and rewarded him with twenty pieces of gold for having been so good and kind. Then he named the most beautiful fountain in the city after Taro. This, said the Emperor, was to encourage all children to honour and obey their parents.

Question 1.
Who heard the story of Taro and magic waterfall?
(a) The king’s men
(b) The Minister
(c) The Emperor
(d) The Sepoy

Answer

Answer: (c) The Emperor


Question 2.
What did he do?
(a) He punished him
(b) He have him a reward
(c) He gave a job to him
(d) He appointed him his minister

Answer

Answer: (b) He have him a reward


Question 3.
Who is the ‘woodcutter’ here?
(a) Taro
(b) The old man
Taro’s father
(d) Taro’s friend

Answer

Answer: (a) Taro


Question 4.
What did the king reward Taro?
(a) Ten pieces of gold
(b) Ten pieces of silver
(c) Twenty pieces of silver
(d) Twenty pieces of gold

Answer

Answer: (d) Twenty pieces of gold


Question 5.
After whose name was the waterfall named?
(a) Taro’s name
(b) Taro’s mother’s name
(c) Taro’s father’s name
(d) The king’s name

Answer

Answer: (a) Taro’s name


(5)

Muttering their anger and disappointment, the villagers left the place one by one. Taro came out from his hiding place. Was it true, he wondered? Was the sake a dream? Once more he caught a little liquid in his hand and put it to his lips. It was the same fine sake. To the thoughtful son, the magic waterfall gave the delicious • sake. To everyone else, it gave only cold water.

Question 1.
Why were the villagers angry?
(a) They could not find Taro
(b) They could not find sake
(c) They could not find the angel
(d) They could not find waterfall

Answer

Answer: (b) They could not find sake


Question 2.
What did Taro do?
(a) Came out from his place
(b) Tried to soothe the villagers
(c) Went away
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Came out from his place


Question 3.
What did he taste from waterfall?
(a) Cold water
(b) Milk
(c) Hot water
(d) Sake

Answer

Answer: (d) Sake


Question 4.
What did the waterfall give to all others?
(a) Water
(b) Milk
(c) Sake
(d) Honey

Answer

Answer: (a) Water


Question 5.
Give the meaning of ‘muttering’,
(a) feeling sorrow
(b) clapping
(c) whispering
(d) talking loudly

Answer

Answer: (c) whispering


(6)

That afternoon, a neighbour stopped by for a visit. Taro’s father politely offered her a cup of the sake. The lady drank it greedily, and thanked the old man. Then Taro told her the story of the magic waterfall. Thanking them for the delicious drink, she left in a hurry. By nightfall she had spread the story throughout the whole village.

Question 1.
Who came to visit Taro’s family?
(a) A lady
(b) A friend of Taro
(c) A gentleman
(d) None of these

Answer

Answer: (a) A lady


Question 2.
What did Taro’s father give to the lady?
(a) A cup of tea
(b) A cup of coffee
(c) A cup of sake
(d) A cup of water

Answer

Answer: (c) A cup of sake


Question 3.
Who told the lady the story of magic waterfall?
(a) Taro’s father
(b) Taro
(c) Taro’s mother
(d) Taro’s friend

Answer

Answer: (b) Taro


Question 4.
What did the lady do?
(a) Went to the waterfall
(b) Spread the news
(c) Said nothing
(d) Told the news to her husband

Answer

Answer: (b) Spread the news


Question 5.
Which word in the passage means ‘desiring more’?
(a) greedily
(b) thanking
(c) politely
(d) delicious

Answer

Answer: (a) greedily


(7)

Next morning, Taro jumped out of bed earlier than usual and made his way to the forest. He chopped and cut, chopped and cut as the sun climbed, and soon he was so warm that he had to take off his jacket. His mouth was dry, and his face was wet with sweat. “My poor old father!’ he thought. ‘If only he was as warm as I!’ And with that he began to chop even faster, thinking of the extra money he must earn to buy the sake to warm the old man’s bones.

Question 1.
What did Taro do next morning?
(a) He went for a walk
(b) He did not go to work
(c) He got up early
(d) None of these

Answer

Answer: (c) He got up early


Question 2.
What did he do then?
(a) He went for a walk
(b) He chopped more and more wood
(c) He did not do anything
(d) He bought sake for his father

Answer

Answer: (b) He chopped more and more wood


Question 3.
Why did he do so?
(a) To earn more money
(b) To help the needy people
(c) lb have more wood
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To earn more money


Question 4.
How did he feel?
(a) Cold
(b) Very hot
(c) Warm
(d) Sick

Answer

Answer: (c) Warm


Question 5.
Who was the ‘old man’?
(a) Taro’s father
(b) Man in jungle
(c) Taro’s uncle
(d) Another woodcutter

Answer

Answer: (a) Taro’s father


(8)

A young woodcutter named Taro lived with his mother and father on a lonely hillside. All day long he chopped wood in the forest. Though he worked very hard, he earned very little money. This made him sad for he was a thoughtful son and wanted to give his parents everything they needed.

Question 1.
What was Taro?
(a) A farmer
(b) A woodcutter
(c) A shoemaker
(d) A guard

Answer

Answer: (b) A woodcutter


Question 2.
With whom did he live on a hillside?
(a) His parents
(b) His mother
(c) His father
(d) His wife

Answer

Answer: (a) His parents


Question 3.
Why was he sad?
(a) He was unhealthy
(b) He had no friends
(c) He earned very little money
(d) He could not work more

Answer

Answer: (c) He earned very little money


Question 4.
He was a …………… son.
(a) thoughtful
(b) careless
(c) clever
(d) thoughtless

Answer

Answer: (a) thoughtful


Question 5.
Give the meaning of ‘chopped’.
(a) friend
(b) cut into pieces
(c) peeled
(d) wrapped

Answer

Answer: (b) cut into pieces


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 3 Taro’s Reward with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Taro’s Reward MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Taro’s Reward Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 3 Read More »

An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla with Answers

Enhance your subject knowledge through An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

After a Bachelor of Science degree in aeronautical engineering, against great opposition from her father, she went for a master’s degree in the United States of America. She later earned her Ph.D. in aerospace engineering. Kalpana Chawla was the first Indian-American woman astronaut to blast off from the launch pad at Cape Canaveral, Florida, and participate in a successful mission in space. Her family from India cheered along with staff at the Kennedy Space Centre as they watched the Columbia lift off.

Question 1.
Where did she have her master’s degree from?
(a) USSR
(b) UK
(c) USA
(d) India

Answer

Answer: (c) USA


Question 2.
In which branch did Kalpana earn her doctorate?
(a) Aeronautical Engineering
(b) Aerospace engineering
(c) Software engineering
(d) Civil engineering

Answer

Answer: (b) Aerospace engineering


Question 3.
What was the space shuttle’s name carrying her to space?
(a) Apollo
(b) ISRO
(c) Viking
(d) Columbia

Answer

Answer: (d) Columbia


Question 4.
Where were her parents at the time Columbia lifted off?
(a) Kennedy Space Centre
(b) Delhi
(c) Karnal
(d) ISRO

Answer

Answer: (a) Kennedy Space Centre


Question 5.
Why was she called Indian American? ,
(a) Bom in America
(b) Bom in India, married to American
(c) Married to Indian
(d) Bom in America, married to Indian

Answer

Answer: (b) Bom in India, married to American


(2)

Kalpana’s first space mission in the space shuttle, Columbia, was 15 days, 16 hours and 34 minutes long. During this time she went around the earth 252 times, travelling 10.45 million kilometers! The crew included a Japanese and a Ukrainian astronaut. The crew performed experiments such as pollinating plants to observe food growth in space, and tests for making stronger metals and faster computer chips all for a price tag of about 56 million dollars.

Question 1.
What was Kalpana’s space shuttle’s name?
(a) Apollo
(b) Columbia
(c) Viking
(d) ISRO

Answer

Answer: (b) Columbia


Question 2.
How many times did she go around the earth?
(a) 150 times
(b) 250 times
(c) 252 times
(d) 350 times

Answer

Answer: (c) 252 times


Question 3.
Who included the crew members?
(a) Indian
(b) Japanese
(c) Ukrainian
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 4.
Which experiments did the crew perform?
(a) Pollinating plants
(b) Test for making stronger metals
(c) Faster computer chips
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 5.
Give the opposite of ‘included’.
(a) excluded
(b) joined
(c) except
(d) mixed

Answer

Answer: (a) excluded


(3)

For millions of young Indians, the story of Kalpana Chawla, a girl from a small town who touched the skies, had become an inspiration. In a message that she sent from aboard the space shuttle, Columbia, to students of her college in Chandigarh, Kalpana said : “The path from dreams to success does exist. May you have the vision to find it, the courage to get onto it…. Wishing you a great journey.”

Question 1.
What was Kalpana’s great achievement?
(a) To go in space
(b) To join engineering college
(c) To go to NASA
(d) To be the member of crew

Answer

Answer: (a) To go in space


Question 2.
In which college had she studied earlier?
(a) America
(b) Delhi
(c) Karnal
(d) Chandigarh

Answer

Answer: (d) Chandigarh


Question 3.
What message did Kalpana give?
(a) Must have vision
(b) Must have courage
(c) Both (a) and (b)
(d) Not to believe in dreams

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 4.
Which town was Kalpana from?
(a) Karnal
(b) America
(c) Chandigarh
(d) Delhi

Answer

Answer: (a) Karnal


Question 5.
Give the meaning of ‘Vision’.
(a) Imagination
(b) Visibility
(c) Scene
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Imagination


(4)

On the Saturday night when the news about the Columbia disaster broke, there was shock and disbelief. The town of Karnal spent a sleepless night as thousands of households stayed glued to their television sets in the hope that Kalpana and the crew had somehow survived.

Question 1.
What happened to Columbia?
(a) It crashed
(b) A part of it crashed
(c) Safely landed
(d) Nothing happened

Answer

Answer: (a) It crashed


Question 2.
Who spent a sleepless night?
(a) People of Karnal
(b) People of America
(c) People of India
(d) People all over the world

Answer

Answer: (c) People of India


Question 3.
Why were the people sitting before T.Vs.?
(а) hoping that the crew somehow survived
(b) hoping that the project might be a success
(c) hoping that Kalpana somehow survived
(d) None of these

Answer

Answer: (а) hoping that the crew somehow survived


Question 4.
Give the meaning of ‘glued’.
(a) stuck
(b) fastened
(c) shone
(d) free

Answer

Answer: (a) stuck


Question 5.
When did the tragedy happen to Columbia?
(a) Saturday night
(b) Monday night
(c) Thursday night
(d) Sunday morning

Answer

Answer: (a) Saturday night


(5)

Kalpana was born in Karnal, Haryana, but was a naturalised U.S. citizen, married to Flight Instructor Jean Pierre Harrison. Besides being an astronaut, she was licensed to fly single and multiengine land airplanes, single engine sea planes and gliders. She was also a certified Flight Instructor. After qualifying as a Pilot, Kalpana began to consider another challenge : applying to NASA’s Space Shuttle Program.

Question 1.
Where was Kalpana Chawla born?
(a) Karnal
(b) Delhi
(c) U.S.
(d) Haryana

Answer

Answer: (a) Karnal


Question 2.
To whom was she married?
(a) To Pilot Jean Cardigan
(b) To Flight Instructor Jean Pierre Harrison
(c) To Engineer Jean Person
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To Flight Instructor Jean Pierre Harrison


Question 3.
What was her field of excellence besides an astronaut?
(a) Licensed to fly single engine airplanes
(b) Licensed to fly single engine sea planes
(c) Licensed to fly gliders
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 4.
She was qualified as a …………..
(a) Engineer
(b) Astronaut
(c) Pilot
(d) Flight Instructor

Answer

Answer: (c) Pilot


Question 5.
What was the challenge before her!
(a) To apply for NASA’s Space Shuttle Program
(b) To apply for ISRO Space Shuttle Program
(c) To apply for going to space
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To apply for NASA’s Space Shuttle Program


(6)

Kalpana Chawla said that she never dreamed, as a child in Karnal, that she would cross the frontiers of space. It was enough that her parents allowed her to attend engineering college after she graduated from Tagore School.

Question 1.
What was Kalpana Chawla?
(a) An engineer
(b) An astronaut
(c) A graduate
(d) Student

Answer

Answer: (b) An astronaut


Question 2.
Where was she born?
(a) Karnal
(b) Chandigarh
(c) America
(d) Delhi

Answer

Answer: (a) Karnal


Question 3.
For what did her parents allow her?
(a) To go to space
(b) To go to America
(c) To do graduation
(d) To join engineering college

Answer

Answer: (d) To join engineering college


Question 4.
Kalpana Chawla graduated from ……………
(a) Engineering College
(b) Tagore School
(c) Karnal
(d) America

Answer

Answer: (b) Tagore School


Question 5.
Give the meaning of ‘frontiers’.
(a) volunteers
(b) extension
(c) space-crew
(d) limits

Answer

Answer: (d) limits


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 4 An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 4 Read More »

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 8 Clothing: A Social History with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 8 Clothing: A Social History with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided Clothing: A Social History Class 9 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 8 History Objective Questions.

Clothing: A Social History Class 9 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 9 Exams can download MCQ on Clothing: A Social History Class 9 with Answers from here. By practicing Class 9 History Chapter 8 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 9 SST History Chapter 8 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
Name the English poet who described his ideal woman, as he said she was like a milk white lambs that bleats for man’s protection.
(a) Shakespears
(b) John Keat
(c) Jane Austenx
(d)William Goldsmith

Answer

Answer: (b) John Keat
John Keat.


Question 2.
What is Chintz?
(a) A type of cotton cloth
(b) A type of silk
(c) Saree worn by women
(d) Cotton cloth printed with design and flowers

Answer

Answer: (a) A type of cotton cloth
Chintz was a type of cotton cloth.


Question 3.
By 1917 how many women in Britain were employed in ammunition factories?
(a) About 70,000
(b) About 80,000
(c) About 75,000
(d) About 77,000

Answer

Answer: (a) About 70,000
About 70,000 women in Britain were employed in ammunition factories by 1917.


Question 4.
What are the arguments of conservation dress (Arrange in their argument is sequence)?
(i) They lamented that women who gave up their traditional norm of dress. (ii) They no longer look beautiful. (iii) They lost their feministy and grace
(a) (i) is correct
(b) (ii) is correct
(c) (i), (ii) and (iii) are correct
(d) Only (iii) is correct

Answer

Answer: (c) (i), (ii) and (iii) are correct
They are in correct sequence.


Question 5.
Who was Janandanamandini Devi?
(i) She was the wife of Satyender Nath (ii) Her husband was first ICS (iii) She was a Social Reformer (iv) She introduced new style of traditional Hindu dress
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (ii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iii)

Answer

Answer: (b) (i) and (ii)
She was the wife of Satyender Nath who was the first ICS.


Question 6.
What symbolize about of the dress pattern of Gandhiji?
(a) British mill made clothes
(b) Khadi (hand woven)
(c) Chintz
(d) Silk

Answer

Answer: (b) Khadi (hand woven)
Gandhiji preferred Khadi (hand woven) cloth.


Question 7.
What is referred to as cockade?
(a) A cap
(b) A hat
(c) A shirt
(d) A pent-coat piece

Answer

Answer: (a) A cap
Cockade refers to a cap.


Question 8.
When was rational dress societies started in England?
(a) In 1880
(b) In 1881
(c) In 1885
(d) In 1857

Answer

Answer: (b) In 1881
In 1881 National dress societies were started in England.


Question 9.
What does western clothes represent?
(i) Modernity (ii) Revolution (iii) Progress (iv) Backwardness
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (iii)
Western clothes represent modernity and progress.


Question 10.
Which is the royal material in France?
(i) Silk (ii) Ermine (iii) Velvet (iv) Brocade
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) All (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (d) All (i), (ii), (iii) and (iv)
All the above were considered royal materials in France.


Question 11.
How did most of the people dress before the age of democratic revolutionaries and the development of capitalist market in the 18th century Europe?
(a) They dressed in traditional style
(b) They wore cotton and hand made clothes.
(c) They wore readymade clothes
(d) They dressed according to regional code

Answer

Answer: (d) They dressed according to regional code
Before the age of democratic revolutionaries and the development of capitalist market in the 18th century European people dressed according to regional code.


Question 12.
The French Revolution swept away exiting dress code known as the:
(a) Sumputary law
(b) Dress code
(c) Law of conduct
(d) Law of dressing design

Answer

Answer: (a) Sumputary law
The French Revolution swept away existing dress code known as the Sumptuary law.


Question 13.
Who was Thomas Gainsborough?
(a) A well known dress designer of England
(b) A well known social worker
(c) A well known religious reformer
(d) A well known artist of England.

Answer

Answer: (d) A well known artist of England.
Thomas Gainsborough was a well known artist of England.


Question 14.
The Suffarge movement demanded
(a) Equal right for women
(b) Right to equality for women
(c) The right to vote for women
(d) Equal access to property

Answer

Answer: (c) The right to vote for women
The Suffarge Movement was actually started by the women for be given the right to vote.


Write true (T) or false (F)

1. From 1294 to the time of the French Revolution in 1789, the people of Britain were expected to follow the ‘Sumptuary laws’.

Answer

Answer: False


2. Sans culottes literally meant those ‘without knee benches’.

Answer

Answer: True


3. Styles of clothing did not emphasise differences between men and women.

Answer

Answer: False


4. Many women in France believed in the idea of womanhood.

Answer

Answer: True


5. Suffrage means the right to vote for women and children.

Answer

Answer: False


6. Corsets were used by women to hold up the weakened spine.

Answer

Answer: True


7. Mary Somerville was one of the first woman mathematician.

Answer

Answer: True


8. Busk was a strip of wood in front of the corset to stiffen and support it.

Answer

Answer: True


9. Many European woman did not stop wearing jewellery and luxurious clothes.

Answer

Answer: False


10. By the twentieth century, a plain and austere style came to reflect seriousness and professionalism.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Cockade(A) Type of fur
(b) Ermine(B) A strip of wood
(c) Busk(C) A type of dress support
(d) Stays(D) The right to vote for woman
(e) Suffrage(E) A cap
Answer

Answer:

Column AColumn B
(a) Cockade(E) A cap
(b) Ermine(A) Type of fur
(c) Busk(B) A strip of wood
(d) Stays(C) A type of dress support
(e) Suffrage(D) The right to vote for woman

Fill in the blanks

1. Changes in women’s ……………. came about as a result of the two World Wars.

Answer

Answer: clothing


2. By the twentieth century, a plain and ……………. style came to reflect seriousness and professionalism.

Answer

Answer: Austure


3. Many ……………. bureaucrats in the late nineteenth century began stocking western-style clothes for work.

Answer

Answer: Bengali


4. Maneckjee Cowasjee Entee, an ……………. in the Surat fouzdaree. Adawlut, refused to take off his shoes in the court of the sessions judge.

Answer

Answer: Assessor


5. It took may years before ……………. were permitted into the courtroom.

Answer

Answer: shoes


6. Jnanadamandini Devi adopted the ……………. style of evening the sari pinned to the left shoulder.

Answer

Answer: Parsi


7. In ……………. Lord Curzon decided to partition Bengal to control the growing opposition to British rule.

Answer

Answer: 1905


8. Mahatma Gandhi wore a short ……………. without a shirt when he want to England for the Round Table Conference in 1961.

Answer

Answer: dhoti


9. Nationalists such as ……………. gave up his expensive western-style suits and adjusted Indian dhoti and kurta.

Answer

Answer: Motilal Nehru


10. Women like, Sarojini Naidu and ……………. wore coloured sarees with design, instead of coarse, white home spun.

Answer

Answer: Kamala Nehru


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 8 Clothing: A Social History with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of Clothing: A Social History Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. We’ll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 8 Clothing: A Social History with Answers Read More »

A Different Kind of School Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School with Answers Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering A Different Kind of School Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the A Different Kind of School Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School with Answers

Enhance your subject knowledge through A Different Kind of School MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on A Different Kind of School provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th A Different Kind of School MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following questions carefully and choose the correct answer from the given alternatives:

(1)

Miss Beam was all that I had expected middle-aged, hill of authority, yet kindly and understanding. Her hair was beginning to turn grey, and she had the kind of plump figure that is likely to be comforting to a homesick child. I asked her some questions about her teaching methods, which I had heard were simple.

Question 1.
Name the lesson
(a) Who I Am
(b) Taro’s Reward
(c) A Different Kind of School
(d) A Game of Chance

Answer

Answer: (c) A Different Kind of School


Question 2.
Write some qualities of Miss Beam.
(a) Full of authority
(b) Kindly
(c) Understanding
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Miss Beam had a figure.
(a) plump
(b) tall
(c) thin
(d) smart

Answer

Answer: (a) plump


Question 4.
What did the narrator ask Miss Beam?
(a) about her children
(b) about her students
(c) about her teaching methods
(d) none of these

Answer

Answer: (c) about her teaching methods


Question 5.
Give the meaning of ‘plump’.
(a) thin
(b) stout
(c) tall
(d) unhealthy

Answer

Answer: (b) stout


(2)

“This is a very important part of our system. To make our children appreciate and understand misfortune, we make them share in misfortune too. Each term every child has one blind day, one lame day, one deaf day, one injured day and one dumb day. During the blind day their eyes are bandaged absolutely and they are on their honour not to peep.

Question 1.
Who is explaining the system?
(a) Miss Beam
(b) The girl
(c) The boy
(d) The narrator

Answer

Answer: (a) Miss Beam


Question 2.
What is the unique feature of Miss Beam’s schooling system?
(a) To teach them good manners
(b) To understand the disability of others.
(c) To teach them how to over come difficulties
(d) None of these

Answer

Answer: (b) To understand the disability of others.


Question 3.
What are the children made to undergo during the term?
(a) One blind day
(b) One deaf or dumb day
(c) One lame day
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
How is blind day observed?
(a) By organising programmes
(b) By helping the blind
(c) By being blindfolded
(d) None of these

Answer

Answer: (c) By being blindfolded


Question 5.
Give the meaning of ‘peep’,
(a) Look out
(b) To see
(c) Deep
(d) To find

Answer

Answer: (a) Look out


(3)

“Don’t you ever peep?” I asked the girl. “Oh, no!” she exclaimed. “That would be cheating! But I had no idea it was so awful to be blind. You can’t see a thing. You feel you are going to be hit by something every moment. It’s such a relief just to sit down.”

Question 1.
Who is the author talking to?
(a) The girl
(b) Miss Beam
(c) The boy
(d) The lady

Answer

Answer: (a) The girl


Question 2.
What does she feel on a blind day?
(a) It was so awful
(b) It was so interesting
(c) It was so boring
(d) None of these

Answer

Answer: (a) It was so awful


Question 3.
Why does she play the game of being blind?
(a) Just a game
(b) To realise the feeling of blind
(c) They were asked to do so
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) To realise the feeling of blind


Question 4.
Give the meaning of ‘relief’.
(a) pain
(b) rest
(c) comfort
(d) support

Answer

Answer: (c) comfort


Question 5.
Give the opposite of ‘something’.
(a) anyone
(b) no one
(c) someone
(d) nothing

Answer

Answer: (d) nothing


(4)

And so we walked on. Gradually I discovered that I was ten times more thoughtful than I ever thought I could be. I also realised that if I had to describe people and things to someone else, it made them more interesting to me. When I finally had to leave, I told Miss Beam that I was very sorry to go.

Question 1.
Name of the lesson.
(a) A Different Kind of School
(b) A Game of Chance
(c) Who I Am
(d) Fair Play

Answer

Answer: (a) A Different Kind of School


Question 2.
Who does ‘we’ refer to here?
(a) The author
(c) The author and Miss Beam
(b) The author and girl with bandages
(d) The boy and the girl

Answer

Answer: (b) The author and girl with bandages


Question 3.
What did the author gain from his visit to school?
(a) became more intelligent
(b) Became more knowledgeable
(c) became more thoughtful
(d) Enjoyed a lot

Answer

Answer: (c) became more thoughtful


Question 4.
Did he like Miss Beam’s schooling system?
(a) Yes
(b) No
(c) It was difficult for students
(d) Can’t say

Answer

Answer: (a) Yes


Question 5.
Give the meaning of ‘gradually’.
(a) Slowly
(b) Quickly
(c) Fast
(d) Finally

Answer

Answer: (a) Slowly


(5)

“There is no misery about it,” Miss Beam continued. “Everyone is very kind and it is really something of a game. Before the day is over, though, even the most thoughtless child realises what misfortune is. “The blind day is, of course, really the worst, but some of the children tell me that the dumb day is the most difficult. We cannot bandage the children’s mouths, so they really have to exercise their will-power. Come into the garden and see for yourself how the children feel about it.”

Question 1.
Who was Miss Beam?
(a) School teacher
(b) The girl with bandage
(c) Narrator of the story
(d) Girl’s mother

Answer

Answer: (a) School teacher


Question 2.
What was nothing but a game?
(a) To play the role of disabled
(b) To talk to narrator
(c) To be blind
(d) None of these

Answer

Answer: (a) To play the role of disabled


Question 3.
Which day was considered the most difficult day?
(a) Blind day
(b) Dumb day
(c) Deaf day
(d) Lame day

Answer

Answer: (b) Dumb day


Question 4.
Who was asked to come into the garden?
(a) Miss Beam
(b) The boy
(c) The girl
(d) The narrator

Answer

Answer: (d) The narrator


Question 5.
Give the meaning of ‘misery’.
(a) suffering
(b) pain
(c) disease
(d) torture

Answer

Answer: (a) suffering


(6)

“The real aim of this school is not so much to teach thought as to teach thoughtfulness- kindness to others, and being responsible citizens. Look out of the window a minute, will you?” I went to the window which overlooked a large garden and a playground at the back. “What do you see?” Miss Beam asked. “I see some very beautiful grounds,” I said, “and a lot of jolly children. It pains me, though, to see that they are not all so healthy and active looking.”

Question 1.
What did Miss Beam mean by ‘thought fulness’?
(a) Kindness to others
(b) Being responsible citizens
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 2.
Why did she take the author to the window?
(a) To show the children
(b) To show the garden
(c) To show the children playing
(d) To show the playground

Answer

Answer: (c) To show the children playing


Question 3.
What did he observe in the playground?
(a) Children playing
(b) Children sitting
(c) Children studying
(d) Children working

Answer

Answer: (a) Children playing


Question 4.
What was it that pained him?
(a) The children were unhealthy
(b) Not active looking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 5.
Give the opposite of ‘pains’.
(a) Pleases
(b) Displeases
(c) Tortures
(d) Pained

Answer

Answer: (a) Pleases


(7)

I had heard a great deal about Miss Beam’s school, but hot till last week did the chance come to visit it. When I arrived there was no one in sight but a girl of about twelve. Her eyes were covered with a bandage and she was being led carefully between the flower beds by a little boy, who was about four years younger. She stopped, and it looked like she asked him who had come. It seemed that the boy was talking about me to her. Then they moved on.

Question 1.
Who is ‘I’ in the above lines?
(a) The girl
(b) The narrator
(c) The boy
(d) None of these

Answer

Answer: (b) The narrator


Question 2.
Where did the narrator arrive?
(a) Miss Beam’s school
(b) The girl’s class
(c) The boy’s school
(d) Ms. Beam’s college

Answer

Answer: (a) Miss Beam’s school


Question 3.
The girl was about years old.
(a) ten
(b) fourteen
(c) twelve
(d) thirteen

Answer

Answer: (c) twelve


Question 4.
Who was leading the girl whose eyes were covered with a bandage?
(a) Another girl
(b) Miss Beam
(c) Attendant
(d) A boy

Answer

Answer: (d) A boy


Question 5.
“Then they moved on”. Who are they in above lines?
(a) The boy, the girl
(b) The girls
(c) The boy, the girl with bandages
(d) Miss Beam and the girl

Answer

Answer: (c) The boy, the girl with bandages


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Honeysuckle Chapter 5 A Different Kind of School with Answers Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English A Different Kind of School MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

A Different Kind of School Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 5 Read More »

error: Content is protected !!