MCQ Questions

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Force and Pressure Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Force and Pressure Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Force and Pressure Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 11 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Force and Pressure Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 11 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
When a given force is applied on larger area of contact the pressure exerted by it:
(a) increases
(b) decreases
(c) does not change
(d) none of these

Answer

(b) decreases
When a given force is applied on larger area of contact than the pressure exerted by it decreases.


Question 2.
The pressure exerted by a liquid:
(a) decreases with depth
(b) does not change with depth
(c) increases with depth
(d) is different in different directions at he same depth

Answer

(c) increases with depth
The pressure exerted by a liquid increases with depth.


Question 3.
A force can:
(a) change the state of motion
(b) change the shape of an object
(c) change the direction of motion of an object
(d) all of these

Answer

(d) all of these
A force can change the state of motion, shape of an object arid the direction of motion of an object.


Question 4.
Force is:
(a) only push on an object
(b) only pull on an object
(c) either push or pull on an object
(d) none of these

Answer

(c) either push or pull on an object
Force is either push or pull on an object.


Question 5.
Liquids exert pressure on the walls of the container:
(a) yes
(b) no
(c) canтАЩt say
(d) none of these

Answer

(a) yes
Yes, liquids exert pressure on the walls of the container.


Question 6.
The pressure exerted by the air is known as:
(a) air pressure
(b) gas pressure
(c) atmospheric pressure
(d) none of these

Answer

(c) atmospheric pressure
Atmospheric pressure is pressure exerted by the air.


Question 7.
When a rubber sucker is pressed on a plane surface than it sticks to the surface because of :
(a) the pressure exerted by us
(b) the air sucked by rubber
(c) the pressure of atmosphere acting on it
(d) none of these

Answer

(c) the pressure of atmosphere acting on it
A rubber sucker sticks to the plane surface because of the pressure of atmosphere acting on it.


Question 8.
The instrument used of measure atmospheric pressure is:
(a) mercury barometer
(b) manometer
(c) pressure meter
(d) none of these

Answer

(a) mercury barometer
Mercury barometer is the instrument used to measure atmospheric pressure.


Question 9.
The force exerted on a normal human being due to atmospheric pressure is:
(a) 2 x 104N
(b) 2 x 105N
(c) 2 x 106N
(d) none of these

Answer

Answer: (a)
2 x 105 N force is exerted on a normal human being due to atmospheric


Question 10.
The weight of air that every square centimetre of any surface carries is:
(a) 1 kg
(b) 10 kg
(c) 1 gm
(d) 100 kg

Answer

Answer: (a)
1 kg is the weight of air that every square centimetre of any surface carries.


Question 11.
When bicycle tube is punctured than:
(a) it bursts
(b) air escapes very fast
(c) air escapes slowly
(d) none of these

Answer

(c) air escapes slowly
When bicycle tube is punctured than air escapes slowly.


Question 12.
We are not crushed under the weight of air because:
(a) air has no weight
(b) the pressure inside our bodies is equal to atmospheric pressure
(c) the pressure inside our bodies is more than atmospheric pressure
(d) none of these

Answer

(b) the pressure inside our bodies is equal to atmospheric pressure
We are not crushed under the weight of air because the pressure inside our bodies is more than atmospheric pressure.


Question 13.
The non-contact force is:
(a) magnetic force
(b) electrostatic force
(c) force of gravity
(d) all of these

Answer

(d) all of these
Magnetic force, electrostatic force, force of gravity, all are non-contact forces.


Question 14.
A boat comes to rest if we stop rowing it due to:
(a) gravitation force
(b) force of friction
(c) muscular force
(d) none of these

Answer

(b) force of friction
A boat comes to rest if we stop rowing it due to force of friction.


Question 15.
A football moves when we:
(a)pushit
(b) hit it
(c) kick it
(d) all of these

Answer

(d) all of these
A football moves when we push it, hit it had kick it.


Question 16.
Which of the following is contact force:
(a) force of gravity
(b) magnetic force
(c) force of friction
(d) electrostatic force

Answer

(c) force of friction
Force of friction is contact force.


Question 17.
The non-contact force is:
(a) force of gravity
(b) muscular force
(c) force of friction
(d) none of these

Answer

(a) force of gravity
Force of gravity is non-contact force.


Question 18.
Pressure =
(a) force/area
(b) force x area
(c) area/force
(d) none of these

Answer

(a) force/area
Pressure is force/area.


Question 19.
Knives, needles, saws are made sharp or pointed to:
(a) decrease pressure
(b) canтАЩt say
(c) increase pressure
(d) none of these

Answer

(c) increase pressure
Knives, needles, saws are made sharp or pointed to increase pressure because decreasing area of contact increases pressure.


Question 20.
The pressure with the height of the liquid column.
(a) increase
(b) remains same
(c) decrease
(d) none of these

Answer

(a) increase
The pressure increases with the height of the liquid column.


Question 21.
By decreasing the contact area the pressure:
(a) is decreased
(b) remain same
(c) is increased
(d) none of these

Answer

(c) is increased
By decreasing the contact area the pressure is increased.


Question 22.
The unit of pressure is:
(a) Newton
(b) Newton/metres
(c) Newton metres
(d) Newton/metre

Answer

(b) Newton/metres
The unit of pressure is Newton/metres.


Question 23.
The instrument used to measure pressure of liquids is:
(a) barometer
(b) manometer
(c) pressure meter
(d) none of these

Answer

(b) manometer
The instrument used to measure pressure of liquids is manometer.


Question 24.
When we press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water, air in the dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the pressure on the bulb, water gets filled in the dropper. The rise of water in the dropper is due to:
(a) pressure of water
(b) gravity of the earth
(c) shape of rubber bulb
(d) atmospheric pressure

Answer

(d) atmospheric pressure
Atmospheric pressure.


Question 25.
Pushing a rock from a hill top is an example of:
(a) muscular force
(b) magnetic force
(c) frictional force
(d) electrostatic force

Answer

(a) muscular force
Pushing a rock from a hill top is an example of muscular force.


Question 26.
Under which condition can a moving object charge its direction:
(a) by reducing friction
(b) by increasing friction
(c) by applying force
(d) by not applying force

Answer

(c) by applying force
By applying force, a moving object can change its direction.


Question 27.
A stone thrown with a catapult (Gulal) falls back on the ground because :
(a) the muscles apply force
(b) the stone applies force
(c) the earth exerts force
(d) the catapult exerts force

Answer

(c) the earth exerts force
A stone thrown with a catapult (Gulal) falls back on the ground because the earth exerts force on it


Question 28.
The SI unit of force is:
(a) kilogram
(b) gram
(c) newton
(d) none of these

Answer

(c) newton
The SI unit of force is Newton.


Question 29.
A man walking on the street slips on a banana skin because:
(a) it is sticky
(b) his foot crushes it
(c) at that point there is very little friction
(d) all of these.

Answer

(c) at that point there is very little friction
A man walking on the street slips on a banana skin because at that point there is very little friction between his shoe and the ground.


Question 30.
between his shoe and the ground In desert areas, a camel can walk very easily as compared to horse because it has:
(a) lesser weight
(b) broader feet
(c) smaller feet
(d) heavier body

Answer

(b) broader feet
Broader feet exerts lesser pressure therefore in desert areas, a camel can walk very easily as compared to horse.


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) The braked of a bicycle are applied to bring it to rest.(i) Force changes the direction of a moving body.
(b) The brakes of a bicycle are applied in a crowded area.(ii) Force makes a body move faster.
(c) Step on to the pedal of a standing bicycle.(iii) Force stops the motion of a body.
(d) Pedalling towards the finishing line in a cycle race.(iv) Force slows down a moving body.
(e) Turning the handle-bar of a cycle while taking turns(v) Force starts the movement in a at.
Answer
Column-AColumn-B
(a) The braked of a bicycle are applied to bring it to rest.(iii) Force stops the motion of a body.
(b) The brakes of a bicycle are applied in a crowded area.(iv) Force slows down a moving body.
(c) Step on to the pedal of a standing bicycle.(v) Force starts the movement in a at.
(d) Pedalling towards the finishing line in a cycle race.(ii) Force makes a body move faster.
(e) Turning the handle-bar of a cycle while taking turns(i) Force changes the direction of a moving body.

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Magnet attracts iron fillings.(i) Electrostatic force
(b) A piece of chalk wears out as it is used on a blackboard.(ii) Newton
(c) Force required to lift 100 g mass vertically against the gravity.(iii) Non-contact force
(d) Force is measured in(iv) Friction causes wear and tear
(e) Tiny bits of dry paper are pulled by the rubbed comb.(v) Kilogram weight
Answer
Column-AColumn-B
(a) Magnet attracts iron fillings.(v) Kilogram weight
(b) A piece of chalk wears out as it is used on a blackboard.(iii) Non-contact force
(c) Force required to lift 100 g mass vertically against the gravity.(i) Electrostatic force
(d) Force is measured in(ii) Newton
(e) Tiny bits of dry paper are pulled by the rubbed comb.(iv) Friction causes wear and tear

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Pulling a drawer out from a table(i) Friction
(b) Force(ii) Weight of the body
(c) Moving ball stops after sometime due to(iii) Push or pull
(d) Spring balance(iv) Gravitational force
(e) An apple falls on the earth due to(v) Contact force
Answer
Column-AColumn-B
(a) Pulling a drawer out from a table(v) Contact force
(b) Force(iii) Push or pull
(c) Moving ball stops after sometime due to(i) Friction
(d) Spring balance(ii) Weight of the body
(e) An apple falls on the earth due to(iv) Gravitational force

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Force always has a particular direction.

Answer

True


Question 2.
Friction is always harmful.

Answer

False


Question 3.
A magnet attracts all metals towards itself.

Answer

False


Question 4.
Force can increase or decrease the speed of a moving object.

Answer

True


Question 5.
Powder applied to a carrom-board reduces friction.

Answer

True


Question 6.
Gravity is a contact force.

Answer

False


Question 7.
Weight is a measure of the gravitational attraction on a body.

Answer

True


Question 8.
Buildings have wide foundations.

Answer

True


Question 9.
It is easier to cut with a blunt knife than with a sharp knife.

Answer

False


Question 10.
Horse can easily move in desert.

Answer

False


Question 11.
The fountain pens start leaking at higher altitudes.

Answer

True


Question 12.
The atmospheric pressure gradually falls as we go up above earthтАЩs surface.

Answer

True


Question 13.
The SI unit of pressure is Pascal.

Answer

True


Question 14.
The pressure is exerted equally in all directions.

Answer

True


Question 15.
The atmospheric pressure is measured with the help of an instrument called barometer.

Answer

True


Fill in the blanks:

Question 1.
To draw water from a well we have to …………………………… at the rope.

Answer

pull


Question 2.
A charged body …………………………… an uncharged body towards it.

Answer

attracts


Question 3.
To move a loaded trolley we have to …………………………… it.

Answer

push


Question 4.
The north pole of a magnet …………………………… the north pole of another magnet.

Answer

repels


Question 5.
A women using pointed heels, exerts …………………………… pressure than while using a flat heel.

Answer

more


Question 6.
The SI unit of pressure is …………………………….

Answer

Pascal


Question 7.
Force acting on a unit area is called …………………………….

Answer

pressure


Question 8.
The lesser is the …………………………… of a solid, the more the pressure it exerts.

Answer

area


Question 9.
Pressure in liquids is measured by ……………………………

Answer

manometer


Question 10.
If force is increased, pressure ……………………………

Answer

increases


Question 11.
Spring balance is used to measure …………………………… of the body.

Answer

weight


Question 12.
An object slows down when force is applied on it in the …………………………… direction.

Answer

opposite


Question 13.
…………………………… is necessary to make body start moving from rest.

Answer

Force


Question 14.
The …………………………… of dough (kneaded flour) changes on pressing with a rolling pin (belan) to make chapatis.

Answer

shape


Question 15.
When you want to open the pencil box you …………………………… the lid and when you want to close the pencil box you down the lid of your pencil box.

Answer

pull, push


Question 16.
At a give depth a liquid exerts …………………………… pressure in all directions.

Answer

equal


Question 17.
The pressure of sea water increase with the increase in …………………………… of the sea.

Answer

depth


Question 18.
Pressure = Force ├╖ …………………………….

Answer

Area


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Force and Pressure MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 11 Force and Pressure Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12 India After Independence with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12 India After Independence with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers. You can also verify your answers from our provided India After Independence Class 8 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ of Chapter 12 History Objective Questions.

India After Independence Class 8 MCQs Questions with Answers

Appearing Students of Class 8 Exams can download MCQ on India After Independence Class 8 with Answers from here. By practicing Class 8 History Chapter 12 MCQ with Answers, you can score well in the exam. Download Class 8 SST History Chapter 12 MCQ in PDF format from the below access links and start practicing on a regular basis for better subject knowledge.

Question 1.
The Gandhian leader who died fasting for a separate state for Telugu Speakers:
(a) Potti Sriramulu
(b) Badshah Khan
(c) Nathuram Godse
(d) R.C. Dutt

Answer

Answer:


Question 2.
On 1st Oct. 1953 the new state that came into being was:
(a) Telangana
(b) Gujarat
(c) Haryana
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer:


Question 3.
Bhilai Steel plant is situated in the backward rural area of:
(a) Gujarat
(b) Andhra Pradesh
(c) Bombay
(d) Chhattisgarh

Answer

Answer:


Question 4.
Mahatma Gandhi was assassinated on:
(a) 30th Jan. 1948
(b) 2nd Oct 1865
(c) 26th Nov 1946
(d) 26th Jan 1950

Answer

Answer:


Question 5.
The Right to vote is known as:
(a) Refugee
(b) Privilege
(c) Suffrage
(d) Franchise

Answer

Answer:


Question 6.
When did the Constituent Assembly met in?
(a) Bombay
(b) New Delhi
(c) Calcutta
(d) Madras

Answer

Answer: (b) New Delhi
The Constituent Assembly which had members from all parts of the country and from different political parties met in New Delhi.


Question 7.
In 1966, into which Punjab was divided?
(a) Punjab and Himachal Pradesh
(b) Punjab and Delhi
(c) Punjab and Chandigarh
(d) Punjab and Haryana

Answer

Answer: (d) Punjab and Haryana
In 1966, the state of Punjab was also divided into Punjab and Haryana, the former for the Punjabi speakers those were also mostly Sikhs, the latter for the rest those spoke not Punjabi but versions of Haryanvi or Hindi


Question 8.
What was the first dam built on the Chambal River in Madhya Pradesh?
(a) Rana Pratap Sagar Dam
(b) Gandhi Sagar Dam
(c) Sardar Sarovar Dam
(d) Govind Sagar Dam

Answer

Answer: (b) Gandhi Sagar Dam
Gandhi Sagar bandh was the first of the four dams built on the Chambal River in Madhya Pradesh. It was completed in 1960.


Question 9.
With whose help the Bhilai Steel Plant was set up?
(a) England
(b) France
(c) Germany
(d) USSR

Answer

Answer: (d) USSR
The Bhilai steel plant was set up with the help of the former Soviet Union in 1959. Located in the backward rural area of Chhattisgarh, it came to be seen as an important sign of the development of modern India after Independence.


Question 10.
How can we describe the practice of untouchability?
(a) Inhuman practice
(b) Derogatory practice
(c) Slur and blot on the Hindu society
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them
The practice of untouchability, described as a тАЬslur and a blotтАЭ on the тАЬfair name of IndiaтАЭ was abolished. Hindu temples, previously open to only the higher castes, were thrown open to all, including the former untouchables.


Question 11.
What do you understand by the term тАЬmixed economyтАЭ?
(a) International and national state
(b) Both private sector and state
(c) Purely government sector
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Both private sector and state
Mixed economy is an economic system having the features of both private sectors and state. In this model, both state (government) and private sector play complementary role in the developmental process.


Question 12.
What promise did the Congress make in 1920s?
(a) Own nation to linguistic group
(b) Own assembly to Linguistic group
(c) Own province to Linguistic group
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Own province to Linguistic group
In 1920s, the Congress promised that after independence each linguistic group would have its own province.


Question 13.
Which practice was described as тАШslur or blotтАЩ on the тАШfair name of IndiaтАЩ?
(a) Untouchability
(b) Sati
(c) Widow remarriage
(d) None of these

Answer

Answer:


Question 14.
Who was Potti Sriramulu?
(a) African leader
(b) Gandhian leader
(c) Congress leader
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Gandhian leader
Potti Sriramulu was a Gandhian leader in Andhra Pradesh. He went on a hunger strike demanding an independent state of Andhra Pradesh for the Telugu speaking people.


Question 15.
Which Industry was set up with the help of USSR?
(a) Barauni Dairy Plant
(b) Bhilai Steel plant
(c) Tata steel plant
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Bhilai Steel plant
The Bhilai steel plant was set up with the help of the former Soviet Union in 1959. Located in the backward rural area of Chhattisgarh, it came to be seen as an important sign of the development of modern India after Independence.


Write true (T) or false (F)

1. India, with its independence in 1947, faced huge series of challenges.

Answer

Answer: True


2. Constitution was written between Dec. 1946 to Nov. 1949.

Answer

Answer: True


3. Our Indian Constitution came into effect of 26th Nov. 1946.

Answer

Answer: False


4. Union List discusses subjects like education and health that would be taken care of by the state.

Answer

Answer: False


5. Dr. B.R. Ambedkar was the Chairman of the Drafting Committee.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-IColumn-II
1. Father of the Indian Constitution(a) J.L. Nehru
2. Ist Prime Minister(b) 1966
3. Bhilai Steel Plant(c) Dr B.R Ambedkar
4. Division of Punjab(d) Adoption of Universal Adult Franchise
5. One of the feature of the Indian Constitution(e) Chhattisgarh
Answer

Answer:

Column-IColumn-II
1. Father of the Indian Constitution(c) Dr B.R Ambedkar
2. Ist Prime Minister(a) J.L. Nehru
3. Bhilai Steel Plant(e) Chhattisgarh
4. Division of Punjab(b) 1966
5. One of the feature of the Indian Constitution(d) Adoption of Universal Adult Franchise

Fill in the blanks

1. One feature of the Indian Constitution was its adoption of Universal Adult ……………………… .

Answer

Answer: Franchise


2. The ……………………… spent many days discussing the powers of the central government verses those of the state government.

Answer

Answer: Constituent Assembly


3. ……………………… The Gandhian leader died of fasting for a separate state for Telugu speakers.

Answer

Answer: Potti Sriramulu


4. State of ……………………… was divided into Marathi and Gujarati speakers.

Answer

Answer: Bombay


5. In ……………………… the IInd Five Year Plan was formulated.

Answer

Answer: 1956


Picture Based Questions

1.
MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12
1. What does the picture shows?
2. What does the resolution outlines?

Answer

Answer:
1. The pictures shows Jawaharlal Nehru introducing the resolution of the Constitution.
2. The resolution outlined the objectives of the Constitutions.


2.
MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12
1. What does the picture shows?
2. By whom was Mahatma Gandhi assassinated?

Answer

Answer:
1. The picture shows the Mahatma GandhiтАЩs ashes being immersed in Allahabad, February 1948.
2. Gandhi was assassinated by a fanatic, Nathuram Godse.


3.
MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12
1. Where is the Gandhi Sagar Bandh built?
2. When was it completed?

Answer

Answer:
1. It is built on the Chambal river in Madhya Pradesh.
2. It was completed in 1960.


Map Skills

1. Locate the following princely states.
(i) Jammu and Kashmir (ii) Rajasthan, Gujarat (iii) Hyderabad (iv) Manipur

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12


2. Locate the following Indian states
(i) Andhra Pradesh (ii) Uttar Pradesh (iii) Bihar (iv) Bengal (v) Maharashtra

Answer

Answer: MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12


Use the above-provided NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12 India After Independence with Answers Pdf free download and get a good grip on the fundamentals of real numbers topic. Need any support from our end during the preparation of India After Independence Class 8 MCQs Multiple Choice Questions with Answers then leave your comments below. WeтАЩll revert back to you soon.

MCQ Questions for Class 8 History Chapter 12 India After Independence with Answers Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 6 рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 6 рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ objective questions.

рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 6 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
рдЫреЛрдЯреВ рдХреА рдХреЙрд▓реЛрдиреА рдХреА рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛ рдХреА рдЬрд┐рдореНрдореЗрджрд╛рд░реА рдХрд┐рд╕ рдкрд░ рдереА ?
(a) рдирдВрдмрд░ рдПрдХ рдкрд░
(b) рдирдВрдмрд░ рджреЛ рдкрд░
(c) рдирдВрдмрд░ рддреАрди рдкрд░
(d) рдирдВрд╡рд░ рдЪрд╛рд░ рдкрд░ ред

Answer

Answer: (a) рдирдВрдмрд░ рдПрдХ рдкрд░


Question 2.
рдпрд╛рдВрддреНрд░рд┐рдХ рд╣рд╛рде рдЬрд╝рдореАрди рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдЙрдард╛ рд▓реЗрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛ ?
(a) рдПрдХ рдпрдВрддреНрд░
(b) рдиреАрдЪреЗ рд░рдЦрд╛ рдЗрдВрдЬрди
(c) рдкрддреНрдерд░
(d) рдЬрд╝рдореАрди рд╕реЗ рдорд┐рдЯреНрдЯреА

Answer

Answer: (d) рдЬрд╝рдореАрди рд╕реЗ рдорд┐рдЯреНрдЯреА


Question 3.
рдЫреЛрдЯреВ рдХреЗ рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реА рдирд┐рд░реАрдХреНрд╖рдХ рдпрдВрддреНрд░ рдореЗрдВ рдХреИрд╕реА рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рджрд░реНрд╢рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реА рд╣рд░рдХрдд рд╣реБрдИ ?
(a) рд╕рдВрджреЗрд╣рд╛рд╕реНрдкрдж
(b) рдЖрд╢реНрдЪрд░реНрдпрдЬрдирдХ
(c) рдбрд░рд╛рд╡рдиреА
(d) рдзреНрд╡рдирд┐ рдкреИрджрд╛ рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реА

Answer

Answer: (a) рд╕рдВрджреЗрд╣рд╛рд╕реНрдкрдж


Question 4.
рдЫреЛрдЯреВ рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдЕрдкрдиреЗ рдХрд╛рдо рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдЬрдЧрд╣ рдкрд░ рдХреИрд╕реЗ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ ?
(a) рдореЛрдЯрд░ рд╕реЗ
(b) рдкреИрджрд▓
(c) рд╕реНрдкреЗрд╕-рд╕реВрдЯ рдкрд╣рдирдХрд░
(d) рдЙрдбрд╝рдХрд░

Answer

Answer: (c) рд╕реНрдкреЗрд╕-рд╕реВрдЯ рдкрд╣рдирдХрд░


Question 5.
рдЫреЛрдЯреВ рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЛ рдСрдХреНрд╕реАрдЬрди рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реЗ рдорд┐рд▓рддреА
(a) рдкреЗрдбрд╝ рдкреМрдзреЗ рд╕реЗ
(b) рдЬрд▓ рд╕реЗ
(c) рд╕реНрдкреЗрд╕-рд╕реВрдЯ рд╕реЗ
(d) рдЧреИрд╕ рд╕рд┐рд▓реЗрдгреНрдбрд░ рд╕реЗ

Answer

Answer: (c) рд╕реНрдкреЗрд╕-рд╕реВрдЯ рд╕реЗ


Question 6.
‘рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ’ рдкрд╛рда рдХреЗ рд▓реЗрдЦрдХ рдХреМрди рд╣реИрдВ ?
(a) рдЧреБрдгрд╛рдХрд░ рдореБрд▓реЗ
(b) рдЬрдпрдВрдд рд╡рд┐рд╖реНрдгреБ рдирд╛рд░реНрд▓реАрдХрд░
(c) рд╣реЗрд▓реЗрди рдХреЗрд▓рд░
(d) рдПрд▓реЗрдХреНрд╕ рдПрдо. рдЬрд╛рд░реНрдЬ

Answer

Answer: (b) рдЬрдпрдВрдд рд╡рд┐рд╖реНрдгреБ рдирд╛рд░реНрд▓реАрдХрд░


Question 7.
рдЫреЛрдЯреВ рдХрд╛ рдкрд░рд┐рд╡рд╛рд░ рдХрд╣рд╛рдБ рд░рд╣рддрд╛ рдерд╛ ?
(a) рдкрд░реНрд╡рдд рдкрд░
(b) рд╕рдореБрджреНрд░ рдореЗрдВ
(c) рдЖрдХрд╛рд╢ рдореЗрдВ
(d) рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рдХреЙрд▓реЛрдиреА рдореЗрдВ

Answer

Answer: (d) рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рдХреЙрд▓реЛрдиреА рдореЗрдВ


Question 8.
рдХрдВрдЯреНрд░реЛрд▓ рд░реВрдо рдореЗрдВ рдЬрд╛рдХрд░ рдЫреЛрдЯреВ рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рджреЗрдЦрд╛ ?
(a) рдХреЙрдиреНрд╕реЛрд▓
(b) рдкреИрд░рд╛рд╢реВрдЯ
(c) рдПрдХ рдЧрд╛рдбрд╝реА
(d) рдореЛрдмрд╛рдЗрд▓ рдЬреИрд╕рд╛ рдпрдВрддреНрд░

Answer

Answer: (a) рдХреЙрдиреНрд╕реЛрд▓


Question 9.
рдХрдВрдЯреНрд░реЛрд▓ рд░реВрдо рдореЗрдВ рдЫреЛрдЯреВ рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рд╣рд░рдХрдд рдХреА ?
(a) рд╡рд╣ рдбрд╛рдВрд╕ рдХрд░рдиреЗ рд▓рдЧрд╛
(b) рд╡рд╣ рд▓рд╛рд▓ рдмрдЯрди рджрдмрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдордЪрд▓рдиреЗ рд▓рдЧрд╛
(c) рд╡рд╣ рдЪрд╛рдХрд▓реЗрдЯ рдорд╛рдБрдЧрдиреЗ рд▓рдЧрд╛
(d) рдЙрд╕рдиреЗ рдореЛрдЯрд░ рд╕реНрдЯрд╛рд░реНрдЯ рдХрд░ рджреА

Answer

Answer: (b) рд╡рд╣ рд▓рд╛рд▓ рдмрдЯрди рджрдмрд╛рдиреЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдордЪрд▓рдиреЗ рд▓рдЧрд╛


Question 10.
рдЕрдВрддрд░рд┐рдХреНрд╖ рдпрд╛рди рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдирд╛рдо рдерд╛ ?
(a) рдкреНрд▓реВрдЯреЛ
(b) рдХреЛрд▓рдВрдмрд┐рдпрд╛
(c) рд╡рд╛рдЗрдХрд┐рдВрдЧ
(d) рд░реЛрд╣рд┐рдгреА

Answer

Answer: (c) рд╡рд╛рдЗрдХрд┐рдВрдЧ


рдЧрджреНрдпрд╛рдВрд╢ рдкрд░ рдЖрдзрд╛рд░рд┐рдд рдмрд╣реБрд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреАрдп рдкреНрд░рд╢реНрди

(1)

рд╡реИрд╕реЗ рддреЛ рдЙрдирдХреА рдкреВрд░реА рдХрд╛рд▓реЛрдиреА рд╣реА рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рдмрд╕реА рдереАред рдпрд╣ рдЬреЛ рд╕реБрд░рдВрдЧрдиреБрдорд╛ рд░рд╛рд╕реНрддрд╛ рдерд╛-рдЕрдВрджрд░ рджреАрдпреЗ рдЬрд▓ рд░рд╣реЗ рдереЗ рдФрд░ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рдиреЗ рд╕реЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдПрдХ рдмрдВрдж рджрд░рд╡рд╛рдЬрд╝реЗ рдХрд╛ рд╕рд╛рдордирд╛ рдХрд░рдирд╛ рдкрдбрд╝рддрд╛ рдерд╛ред рджрд░рд╡рд╛рдЬрд╝реЗ рдореЗрдВ рдПрдХ рдЦрд╛рдБрдЪрд╛ рдмрдирд╛ рд╣реБрдЖ рдерд╛ред рдЫреЛрдЯреВ рдиреЗ рдЦрд╛рдБрдЪреЗ рдореЗрдВ рдХрд╛рд░реНрдб рдбрд╛рд▓рд╛, рддреБрд░рдВрдд рджрд░рд╡рд╛рдЬрд╝рд╛ рдЦреБрд▓ рдЧрдпрд╛ред рдЫреЛрдЯреВ рдиреЗ рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд┐рдпрд╛ред рдЕрдВрджрд░ рд╡рд╛рд▓реЗ рдЦрд╛рдБрдЪреЗ рдореЗрдВ рд╕рд┐рдХреНрдпреЛрд░рд┐рдЯреА-рдкрд╛рд╕ рдЖ рдкрд╣реБрдВрдЪрд╛ рдерд╛ред рдЙрд╕реЗ рдЙрдард╛ рд▓рд┐рдпрд╛, рдХрд╛рд░реНрдб рдЙрдард╛рддреЗ рд╣реА рджрд░рд╡рд╛рдЬрд╝рд╛ рдмрдВрдж рд╣реБрдЖред рдЫреЛрдЯреВ рдиреЗ рдЪрд╛рд░реЛрдВ рддрд░рдл рдирдЬрд╝рд░ рджреМрдбрд╝рд╛рдИ ред рд╕реБрд░рдВрдЧрдиреБрдорд╛ рд╡рд╣ рд░рд╛рд╕реНрддрд╛ рдКрдкрд░ рдХреА рддрд░рдл рдЬрд╛рддрд╛ рдерд╛… рдпрд╛рдиреА рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдКрдкрд░ рдХрд╛ рд╕рдлрд╝рд░ рдХрд░ рдЖрдиреЗ рдХрд╛ рдореМрдХрд╛ рдорд┐рд▓ рдЧрдпрд╛ рдерд╛ред
рдордЧрд░ рдХрд╣рд╛рдБ?┬а рдореМрдХрд╛ рд╣рд╛рде рд▓рдЧрддреЗ рд╣реА рдлрд┐рд╕рд▓ рдЧрдпрд╛! рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдЬрдЧрд╣-рдЬрдЧрд╣ рд▓рдЧрд╛рдП рдирд┐рд░реАрдХреНрд╖рдХ рдпрдВрддреНрд░реЛрдВ рдХреА рдЬрд╛рдирдХрд╛рд░реА рдЫреЛрдЯреВ рдХреЛ рдирд╣реАрдВ рдереАред рдордЧрд░ рдЫреЛрдЯреВ рдХреЗ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд░рддреЗ рд╣реА рдкрд╣рд▓реЗ рдирд┐рд░реАрдХреНрд╖рдХ рдпрдВрддреНрд░ рдореЗрдВ рд╕рдВрджреЗрд╣рд╛рд╕реНрдкрдж рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рджрд░реНрд╢рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реА рд╣рд░рдХрдд рд╣рдИ, рдЗрддрдиреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдХрдж рдХрд╛ рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдХреИрд╕реЗ рдЖрдпрд╛? рджреВрд╕рд░реЗ
рдирд┐рд░реАрдХреНрд╖рдХ рдпрдВрддреНрд░ рдиреЗ рддреБрд░рдВрдд рдЫреЛрдЯреВ рдХреА рддрд╕рд╡реАрд░ рдЦреАрдВрдЪ рд▓реАред рдХрд┐рд╕реА рдПрдХ рдирд┐рдпрдВрддреНрд░рдг рдХреЗрдВрджреНрд░ рдореЗрдВ рдЗрд╕ рддрд╕рд╡реАрд░ рдХреА рдЬрд╛рдБрдЪ рдХреА рдЧрдИ рдФрд░ рдЦрддрд░реЗ рдХреА рд╕реВрдЪрдирд╛ рджреА рдЧрдИред

Question 1.
рдЫреЛрдЯреВ рдХреА рдХрд╛рд▓реЛрдиреА рдХрд╣рд╛рдБ рдмрд╕реА рд╣реБрдИ рдереА ?
(a) рдЬрдВрдЧрд▓ рдореЗрдВ
(b) рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдЕрдВрджрд░
(c) рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ
(d) рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдКрдкрд░

Answer

Answer: (b) рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдЕрдВрджрд░ред


Question 2.
рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдкреНрд░рдХрд╛рд╢ рдХреА рдХреНрдпрд╛ рд╡реНрдпрд╡рд╕реНрдерд╛ рдереА ?
(a) рдмрд┐рдЬрд▓реА рдХреЗ рдмрд▓реНрдм рдЬрд▓реЗ рд╣реБрдП рдереЗ
(b) рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдЭрд░реЛрдЦреЛрдВ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рд░реЛрд╢рдиреА рдЖрддреА рдереА
(c) рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рджреАрдпреЗ рдЬрд▓ рд░рд╣реЗ рдереЗ
(d) рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдЕрдБрдзреЗрд░рд╛ рдерд╛

Answer

Answer: (c) рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рджреАрдпреЗ рдЬрд▓ рд░рд╣реЗ рдереЗред


Question 3.
рдЫреЛрдЯреВ рдиреЗ рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХреИрд╕реЗ рдХрд┐рдпрд╛ ?
(a) рдЫрд┐рдкрдХрд░
(b) рдЕрдкрдиреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЗ рд╕рд╛рде
(c) рд╡рд╣ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдирд╣реАрдВ рдХрд░
(d) рдЦрд╛рдБрдЪреЗ рдореЗрдВ рдХрд╛рд░реНрдб рдбрд╛рд▓рдХрд░ рдкрд╛рдпрд╛

Answer

Answer: (d) рдЦрд╛рдБрдЪреЗ рдореЗрдВ рдХрд╛рд░реНрдб рдбрд╛рд▓рдХрд░ рдкрд╛рдпрд╛
рдЦрд╛рдБрдЪреЗ рдореЗрдВ рдХрд╛рд░реНрдб рдбрд╛рд▓рдХрд░


Question 4.
рдЫреЛрдЯреВ рдХреЗ рд╕реБрд░рдВрдЧ рдореЗрдВ рдкреНрд░рд╡реЗрд╢ рдХрд╛ рдХрд┐рд╕реЗ рдкрддрд╛ рдЪрд▓ рдЧрдпрд╛ ?
(a) рдирд┐рд░реАрдХреНрд╖рдХ рдпрдВрддреНрд░ рдХреЛ
(b) рдЫреЛрдЯреВ рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛ рдХреЛ
(c) рд╕реБрд░рдХреНрд╖рд╛ рдЧрд╛рд░реНрдб рдХреЛ
(d) рдЗрдирдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Answer

Answer: (a) рдирд┐рд░реАрдХреНрд╖рдХ рдпрдВрддреНрд░ рдХреЛред


Question 5.
рдирд┐рд░реАрдХреНрд╖рдХ рдпрдВрддреНрд░ рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд┐рдпрд╛ ?
(a) рдЫреЛрдЯреВ рдХреЛ рдкрдХрдбрд╝ рд▓рд┐рдпрд╛
(b) рдЫреЛрдЯреВ рдХреА рддрд╕рд╡реАрд░ рдЦреАрдВрдЪ рд▓реА
(c) рдЫреЛрдЯреВ рдХреЛ рдЫреЛрдбрд╝ рджрд┐рдпрд╛
(d) рдЫреЛрдЯреВ рдХреЛ рдЕрдВрджрд░ рдЬрд╛рдиреЗ рджрд┐рдпрд╛

Answer

Answer: (b) рдЫреЛрдЯреВ рдХреА рддрд╕рд╡реАрд░ рдЦреАрдВрдЪ рд▓реАред


(2)

рдПрдХ рд╕рдордп рдерд╛, рдЬрдм рдЕрдкрдиреЗ рдордВрдЧрд▓ рдЧреНрд░рд╣ рдкрд░ рд╕рднреА рд▓реЛрдЧ рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдКрдкрд░ рд╣реА рд░рд╣рддреЗ рдереЗред рдмрдЧреИрд░ рдХрд┐рд╕реА рддрд░рд╣ рдХреЗ рдпрдВрддреНрд░реЛрдВ рдХреА рдорджрдж рдХреЗ, рдмрдЧреИрд░ рдХрд┐рд╕реА рдЦрд╛рд╕ рдХрд┐рд╕реНрдо рдХреА рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдХреЗ, рд╣рдорд╛рд░реЗ рдкреБрд░рдЦреЗ рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдКрдкрд░ рд░рд╣рд╛ рдХрд░рддреЗ рдереЗ рд▓реЗрдХрд┐рди рдзреАрд░реЗ-рдзреАрд░реЗ рд╡рд╛рддрд╛рд╡рд░рдг рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдЖрдиреЗ рд▓рдЧрд╛ред рдХрдИ рддрд░рд╣ рдХреЗ рдЬреАрд╡ рдзрд░рддреА рдкрд░ рд░рд╣рд╛ рдХрд░рддреЗ рдереЗ, рдПрдХ рдХреЗ рдмрд╛рдж рдПрдХ рд╕рдм рдорд░рдиреЗ рд▓рдЧреЗред рдЗрд╕ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХреА рдЬрдбрд╝ рдореЗрдВ рдерд╛-рд╕реВрд░рдЬ рдореЗрдВ рд╣реБрдЖ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрдиред рд╕реВрд░рдЬ рд╕реЗ рд╣рдореЗрдВ рд░реЛрд╢рдиреА рдорд┐рд▓рддреА рд╣реИ, рдКрд╖реНрдгрддрд╛ рдорд┐рд▓рддреА рд╣реИред рдЗрдиреНрд╣реАрдВ рддрддреНрддреНрд╡реЛрдВ рд╕реЗ рдЬреАрд╡реЛрдВ рдХрд╛ рдкреЛрдкрдг рд╣реЛрддрд╛ рд╣реИред рд╕реВрд░рдЬ рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рд╣реЛрддреЗ рд╣реА рдпрд╣рд╛рдБ рдХрд╛ рдкреНрд░рд╛рдХреГрддрд┐рдХ рд╕рдВрддреБрд▓рди рдмрд┐рдЧрдбрд╝ рдЧрдпрд╛ред рдкреНрд░рдХреГрддрд┐ рдХреЗ рдмрджрд▓реЗ рд╣реБрдП рд░реВрдк рдХрд╛ рд╕рд╛рдордирд╛ рдХрд░рдиреЗ рдореЗрдВ рдпрд╣рд╛рдБ рдХреЗ рдкрд╢реБ-рдкрдХреНрд╖реА, рдкреЗрдбрд╝-рдкреМрдзреЗ, рдЕрдиреНрдп рдЬреАрд╡ рдЕрдХреНрд╖рдо рд╕рд╛рдмрд┐рдд рд╣реБрдПред рдХреЗрд╡рд▓ рд╣рдорд╛рд░реЗ рдкреВрд░реНрд╡рдЬреЛрдВ рдиреЗ рдЗрд╕ рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рдХрд╛ рд╕рд╛рдордирд╛ рдХрд┐рдпрд╛ |

Question 1.
рдпрд╣рд╛рдБ рдХрд┐рд╕ рдХреА рдмрд╛рдд рд╣реЛ рд░рд╣реА рд╣реИ ?
(a) рдкреГрдереНрд╡реА рдХреА
(b) рдЪрд╛рдБрдж рдХреА
(c) рдордВрдЧрд▓ рдХреА
(d) рд╢реБрдХреНрд░ рдХреА

Answer

Answer: (c) рдордВрдЧрд▓ рдХреАред


Question 2.
рдордВрдЧрд▓ рдЧреНрд░рд╣ рдкрд░ рд▓реЛрдЧ рдкрд╣рд▓реЗ рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рд░рд╣рддреЗ рдереЗ ?
(a) рдЬрдореАрди рдХреЗ рдКрдкрд░
(b) рдмрд┐рдирд╛ рдпрдВрддреНрд░реЛрдВ рдХреА рдорджрдж рдХреЗ
(c) рдЦрд╛рд╕ рдХрд┐рд╕реНрдо рдХреА рдкреЛрд╢рд╛рдХ рдХреЗ рдмрд┐рдирд╛
(d) рд╕рднреА рдХрдерди рд╕рддреНрдп рд╣реИрдВ

Answer

Answer: (d) рд╕рднреА рдХрдерди рд╕рддреНрдп рд╣реИрдВред


Question 3.
рдПрдХ-рдПрдХ рдХрд░ рдЬреАрд╡ рдХреНрдпреЛрдВ рдорд░рдиреЗ рд▓рдЧреЗ ?
(a) рд▓реЛрдЧреЛрдВ рдиреЗ рдЙрдиреНрд╣реЗрдВ рдорд╛рд░ рджрд┐рдпрд╛
(b) рд╡реЗ рдЖрдкрд╕ рдореЗрдВ рд▓рдбрд╝рдХрд░ рдорд░ рдЧрдП
(c) рдмрдбрд╝реЗ рдЬрд╛рдирд╡рд░ рдиреЗ рдЫреЛрдЯреЗ рдХреЛ рдЦрд╛ рд▓рд┐рдпрд╛
(d) рд╡рд╛рддрд╛рд╡рд░рдг рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг

Answer

Answer: (d) рд╡рд╛рддрд╛рд╡рд░рдг рдореЗрдВ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХреЗ рдХрд╛рд░рдгред


Question 4.
рдХрд┐рд╕рдХреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХреЗ рдХрд╛рд░рдг рдкреНрд░рд╛рдХреГрддрд┐рдХ рд╕рдВрддреБрд▓рди рдмрд┐рдЧрдбрд╝ рдЧрдпрд╛ ?
(a) рдЪрдиреНрджреНрд░рдорд╛ рдХреЗ
(b) рд╕реВрд░реНрдп рдХреЗ
(c) рдордВрдЧрд▓ рдХреЗ
(d) рдмреГрд╣рд╕реНрдкрддрд┐ рдХреЗ

Answer

Answer: (b) рд╕реВрд░реНрдп рдХреЗред


Question 5.
рд╕реВрд░рдЬ рдХреЗ рдкрд░рд┐рд╡рд░реНрддрди рдХрд╛ рд╕рд╛рдордирд╛ рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдХрд┐рдпрд╛ ?
(a) рдкрд╢реБрдУрдВ рдиреЗ
(b) рдкрдХреНрд╖рд┐рдпреЛрдВ рдиреЗ
(c) рдЬрд▓рдЪрд░реЛрдВ рдиреЗ
(d) рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдиреЗ

Answer

Answer: (d) рдордиреБрд╖реНрдпреЛрдВ рдиреЗред


(3)

тАЬрдЕрдкрдиреЗ рддрдХрдиреАрдХреА рдЬреНрдЮрд╛рди рдХреЗ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рд╣рдордиреЗ рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рдЕрдкрдирд╛ рдШрд░ рдмрдирд╛ рд▓рд┐рдпрд╛ред рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдКрдкрд░ рд▓рдЧреЗ рд╡рд┐рднрд┐рдиреНрди рдпрдВрддреНрд░реЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╣рд╛рд░реЗ рд╣рдо рд╕реВрд░реНрдп-рд╢рдХреНрддрд┐, рд╕реВрд░рдЬ рдХреА рд░реЛрд╢рдиреА рдФрд░ рдЧрд░реНрдореА рдХрд╛ рдЗрд╕реНрддреЗрдорд╛рд▓ рдХрд░рддреЗ рдЖ рд░рд╣реЗ рд╣реИрдВред рдЙрдиреНрд╣реАрдВ рдпрдВрддреНрд░реЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╣рд╛рд░реЗ рд╣рдо рдпрд╣рд╛рдБ рдЬрд╝рдореАрди рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рдЬреА рд░рд╣реЗ рд╣реИрдВред рдпрдВрддреНрд░ рд╕реБрдЪрд╛рд░реБ рд░реВрдк рд╕реЗ рдЪрд▓рддреЗ рд░рд╣реЗрдВ, рдЗрд╕рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдмрдбрд╝реА рд╕рддрд░реНрдХрддрд╛ рдмрд░рддрдиреА рдкрдбрд╝рддреА рд╣реИред рдореБрдЭ рдЬреИрд╕реЗ рдХреБрдЫ рдЪреБрдирд┐рдВрджрд╛ рд▓реЛрдЧ рдЗрдиреНрд╣реАрдВ рдпрдВрддреНрд░реЛрдВ рдХрд╛ рдзреНрдпрд╛рди рд░рдЦрддреЗ рд╣реИрдВред”
“рдмрдбрд╝рд╛ рд╣реЛ рдЬрд╛рдКрдБрдЧрд╛ рддреЛ рдореИрдВ рднреА рдпрд╣реА рдХрд╛рдо рдХрд░реВрдБрдЧрд╛редтАЭ рдЫреЛрдЯреВ рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдордВрд╢рд╛ рдЬрд╛рд╣рд┐рд░ рдХреАред
“рдмрд┐рд▓рдХреБрд▓! рдордЧрд░ рдЙрд╕рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдЦреВрдм рдкрдврд╝рдирд╛ рд╣реЛрдЧрд╛ред рдорд╛рдБ рдФрд░ рдкрд╛рдкрд╛ рдХреА рдмрд╛рдд рд╕реБрдирдиреА рд╣реЛрдЧреА!”
рдорд╛рдБ рдиреЗ рдХрд╣рд╛ред
рджреВрд╕рд░реЗ рджрд┐рди рдЫреЛрдЯреВ рдХреЗ рдкрд╛рдкрд╛ рдХрд╛рдо рдкрд░ рдЪрд▓реЗ рдЧрдПред рджреЗрдЦрд╛ рддреЛ рдХрдВрдЯреНрд░реЛрд▓ рд░реВрдо рдХрд╛ рд╡рд╛рддрд╛рд╡рд░рдг рдмрджрд▓рд╛-рдмрджрд▓рд╛ рд╕рд╛ рдерд╛ред рд╢рд┐рдлреНрдЯ рдЦрддреНрдо рдХрд░ рдШрд░ рдЬрд╛ рд░рд╣реЗ рд╕реНрдЯрд╛рдл рдХреЗ рдкреНрд░рдореБрдЦ рдиреЗ рдЯреА.рд╡реА. рд╕реНрдХреНрд░реАрди рдХреА рддрд░рдлрд╝ рдЗрд╢рд╛рд░рд╛ рдХрд┐рдпрд╛ред рд╕реНрдХреНрд░реАрди рдкрд░ рдПрдХ рдмрд┐рдВрджреБ рдЭрд▓рдХ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ред рд╡рд╣ рдмрддрд╛рдиреЗ рд▓рдЧрд╛, тАЬрдпрд╣ рдХреЛрдИ рдЖрд╕рдорд╛рди рдХрд╛ рддрд╛рд░рд╛ рдирд╣реАрдВ рд╣реИ, рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдХрдВрдкреНрдпреВрдЯрд░ рд╕реЗ рдкрддрд╛ рдЪрд▓ рд░рд╣рд╛ рд╣реИ рдХрд┐ рдпрд╣ рдЕрдкрдиреА рдЬрдЧрд╣ рдЕрдбрд┐рдЧ рдирд╣реАрдВ рд░рд╣рд╛ рд╣реИред рдкрд┐рдЫрд▓реЗ рдХреБрдЫ рдШрдВрдЯреЛрдВ рдХреЗ рджреМрд░рд╛рди рдЗрд╕рдиреЗ рдЕрдкрдиреА рдЬрдЧрд╣ рдмрджрд▓реА рд╣реИред рдХрдВрдкреНрдпреВрдЯрд░ рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдпрд╣ рд╣рдорд╛рд░реА рдзрд░рддреА рдХреА рддрд░рдл рдмрдврд╝рддрд╛ рдЪрд▓рд╛ рдЖ рд░рд╣рд╛ рд╣реИред”

Question 1.
рдордиреБрд╖реНрдп рдиреЗ рдХрд┐рд╕ рдЖрдзрд╛рд░ рдкрд░ рдЬрдореАрди рдХреЗ рдиреАрдЪреЗ рдШрд░ рдмрдирд╛рдпрд╛ ?
(a) рд╕рд╛рд╣рд┐рддреНрдп рдЬреНрдЮрд╛рди
(b) рд╡реНрдпрд╛рд╡рд╣рд╛рд░рд┐рдХ рдЬреНрдЮрд╛рди
(c) рддрдХрдиреАрдХреА рдЬреНрдЮрд╛рди
(d) рдпрдерд╛рд░реНрде рдЬреНрдЮрд╛рди

Answer

Answer: (c) рддрдХрдиреАрдХреА рдЬреНрдЮрд╛рдиред


Question 2.
рдордиреБрд╖реНрдп рдХрд┐рд╕рдХреА рд╢рдХреНрддрд┐ рдХрд╛, рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рдХрд░рдирд╛ рд╕реАрдЦ рдЧрдпрд╛ ?
(a) рд╕реВрд░рдЬ рдХреА
(b) рдордВрдЧрд▓ рдЧреНрд░рд╣ рдХреА
(c) рдкреГрдереНрд╡реА рдХреА
(d) рдорд╢реАрдиреЛрдВ рдХреА

Answer

Answer: (a) рд╕реВрд░рдЬ рдХреАред


Question 3.
рд╕рддрд░реНрдХрддрд╛ рдХреНрдпреЛрдВ рдмрд░рддрдиреА рдкрдбрд╝рддреА рд╣реИ ?
(a) рддрд╛рдХрд┐ рдпрдВрддреНрд░ рд╕реБрдЪрд╛рд░реВ рд░реВрдк рд╕реЗ рдЪрд▓рддреЗ рд░рд╣реЗрдВ
(b) рддрд╛рдХрд┐ рджреВрд╕рд░реА рджреБрдирд┐рдпрд╛ рдХреЗ рдЬреАрд╡ рдпрд╣рд╛рдБ рди рдЖ рд╕рдХреЗрдВ
(c) рддрд╛рдХрд┐ рдордВрдЧрд▓ рдЧреНрд░рд╣ рджреБрд╖реНрдкреНрд░рднрд╛рд╡ рди рдЫреЛрдбрд╝ рд╕рдХреЗ
(d) рддрд╛рдХрд┐ рдорд╢реАрди рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рддреА рд░рд╣реЗ

Answer

Answer: (a) рддрд╛рдХрд┐ рдпрдВрддреНрд░ рд╕реБрдЪрд╛рд░реВ рд░реВрдк рд╕реЗ рдЪрд▓рддреЗ рд░рд╣реЗрдВред


Question 4.
рдЯреА.рд╡реА. рд╕реНрдХреНрд░реАрди рдкрд░ рдХреНрдпрд╛ рдЭрд▓рдХ рд░рд╣рд╛ рдерд╛ ?
(a) рдПрдХ рдкрд░реНрд╡рдд рдХрд╛ рдЪрд┐рддреНрд░
(b) рдПрдХ рдмрд┐рдиреНрджреБ
(c) рдПрдХ рдкрдХреНрд╖реА рдХреА рдЫрд╛рдпрд╛
(d) рдЕрдВрдзрдбрд╝ рдЖрдиреЗ рдХрд╛ рд╕рдВрдХреЗрдд

Answer

Answer: (b) рдПрдХ рдмрд┐рдиреНрджреБред


Question 5.
рдмрд┐рдиреНрджреБ рдХреА рд╕реНрдерд┐рддрд┐ рджреЗрдЦрдХрд░ рдХреНрдпрд╛ рд▓рдЧрддрд╛ рдерд╛ ?
(a) рдХрд┐ рд╡рд╣ рдЕрдкрдиреА рдЬрдЧрд╣ рд╕реНрдерд┐рд░ рд╣реИ
(b) рдХрд┐ рд╡рд╣ рдзрд░рддреА рд╕реЗ рджреВрд░ рдЬрд╛ рд░рд╣рд╛ рд╣реИ
(c) рдХрд┐ рд╡рд╣ рдзрд░рддреА рдХреА рдУрд░ рдмрдврд╝ рд░рд╣рд╛ рд╣реИ
(d) рдХрд┐ рд╡рд╣ рдкреНрд░рдХрд╛рд╢ рдкреБрдВрдЬ рд╣реИ

Answer

Answer: (c) рдХрд┐ рд╡рд╣ рдзрд░рддреА рдХреА рдУрд░ рдмрдврд╝ рд░рд╣рд╛ рд╣реИред


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 6 рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 6 рдкрд╛рд░ рдирдЬрд╝рд░ рдХреЗ with Answers Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 7 рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 7 рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ objective questions.

рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 7 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
рд░рд╛рдИ рдкрд░реНрд╡рдд рдХрдм рдмрди рдЬрд╛рддреА рд╣реИ?
(a) рдЦреЗрдд рдореЗрдВ рдкреИрджрд╛ рд╣реЛрдиреЗ рдкрд░
(b) рдЖрдврд╝рддрд┐рдпреЛрдВ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛ рдЦрд░реАрджреА рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░
(c) рдПрдХ рд╕реЗ рдПрдХ рдорд┐рд▓рддреЗ рдЪрд▓реЗ рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░
(d) рд╡рд░реНрд╖рд╛ рд╣реЛрдиреЗ рдкрд░

Answer

Answer: (c) рдПрдХ рд╕реЗ рдПрдХ рдорд┐рд▓рддреЗ рдЪрд▓реЗ рдЬрд╛рдиреЗ рдкрд░


Question 2.
‘рдХрддрд░рд╛’ рдХрд╛ рдпрд╣рд╛рдБ рдХреНрдпрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ?
(a) рдкрд╛рдиреА рдХреА рдмреВрдВрдж
(b) рдЦреВрди рдХреА рдмреВрдБрдж
(c) рдорд┐рдЯреНрдЯреА рдХрд╛ рдХрдг
(d) рдкреЗрдбрд╝ рдХреЗ рдкрддреНрддреЗ

Answer

Answer: (a) рдкрд╛рдиреА рдХреА рдмреВрдВрдж


Question 3.
‘рд╕реЗрд╣рд░рд╛’ рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ?
(a) рд╕рд┐рд░ рдкрд░ рдмрд╛рдБрдзрдиреЗ рдХрд╛ рдореБрдХреБрдЯ
(b) рд░реЗрдЧрд┐рд╕реНрддрд╛рди
(c) рдЬрдВрдЧрд▓
(d) рдЦрд╛рджрд░ рдХрд╛ рдХреНрд╖реЗрддреНрд░

Answer

Answer: (b) рд░реЗрдЧрд┐рд╕реНрддрд╛рди


Question 4.
рдХрд╡рд┐ рдХреЗ рднрд╛рдЧреНрдп рдХреА рд░реЗрдЦрд╛ рдХреНрдпрд╛ рд╣реИ?
(a) рднрд╛рдЧреНрдп рд░реЗрдЦрд╛
(b) рдореЗрд╣рдирдд
(c) рдорд┐рд▓рдХрд░ рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдирд╛
(d) рдИрд╢реНрд╡рд░ рдХрд╛ рд╡рд┐рд╢реНрд╡рд╛рд╕

Answer

Answer: (b) рдореЗрд╣рдирдд


Question 5.
рд╕реБрдЦ-рджреБрдГрдЦ рдореЗрдВ рд╕рднреА рдорд┐рд▓-рдЬреБрд▓рдХрд░ рд░рд╣реЗрдВ, рдпрд╣ рднрд╛рд╡ рдХрд┐рд╕ рдкрдВрдХреНрддрд┐ рдореЗрдВ рд╣реИ?
(a) рдореЗрд╣рдирдд рдЕрдкрдиреЗ рд▓реЗрдЦ рдХреА рд░реЗрдЦрд╛ рдореЗрд╣рдирдд рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдбрд░рдирд╛
(b) рдЕрдкрдирд╛ рджреБрдГрдЦ рднреА рдПрдХ рд╣реИ рд╕рд╛рдереА, рдЕрдкрдирд╛ рд╕реБрдЦ рднреА рдПрдХ
(c) рдлрд╝реМрд▓рд╛рджреА рд╣реИрдВ рд╕реАрдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ, рдлрд╝реМрд▓рд╛рджреА рд╣реИрдВ рд░рд╛рд╣реЗрдВ
(d) рд╣рдо рдЪрд╛рд╣реЗрдВ рддреЛ рдкреИрджрд╛ рдХрд░ рджреЗрдВ рдЪрдЯреНрдЯрд╛рдиреЛрдВ рдореЗрдВ рд░рд╛рд╣реЗрдВред

Answer

Answer: (b) рдЕрдкрдирд╛ рджреБрдГрдЦ рднреА рдПрдХ рд╣реИ рд╕рд╛рдереА, рдЕрдкрдирд╛ рд╕реБрдЦ рднреА рдПрдХ


Question 6.
‘рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛’ рдЧреАрдд рдХреЗ рдЧреАрддрдХрд╛рд░ рдХреМрди рд╣реИрдВ?
(a) рд╕реБрднрджреНрд░рд╛ рдХреБрдорд╛рд░реА рдЪреМрд╣рд╛рди
(b) рд╕реБрдорд┐рддреНрд░рд╛рдирдВрджрди рдкрдВрдд
(c) рд╕рд╛рд╣рд┐рд░ рд▓реБрдзрд┐рдпрд╛рдирд╡реА
(d) рдорд╣рд╛рддреНрдорд╛ рдЧрд╛рдБрдзреА

Answer

Answer: (c) рд╕рд╛рд╣рд┐рд░ рд▓реБрдзрд┐рдпрд╛рдирд╡реА


Question 7.
рдХрд╡рд┐ рдЗрд╕ рдЧреАрдд рдореЗрдВ рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдмрд╛рдд рдХрд╣рддрд╛ рд╣реИ?
(a) рдЕрдХреЗрд▓реЗ
(b) рдорд┐рд▓рдХрд░
(c) рдЖрд░рд╛рдо рд╕реЗ
(d) рд╕реЛрдЪ-рд╕рдордЭрдХрд░

Answer

Answer: (b) рдорд┐рд▓рдХрд░


Question 8.
рдХрд╡рд┐ рдХрд╣рд╛рдБ рд░рд╛рд╣реЗрдВ рдкреИрджрд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдмрд╛рдд рдХрд╣ рд░рд╣рд╛
(a) рд╕рдореБрджреНрд░ рдореЗрдВ
(b) рд╣рд╡рд╛ рдореЗрдВ
(c) рд╡рди рдореЗрдВ
(d) рдЪрдЯреНрдЯрд╛рдиреЛрдВ рдореЗрдВ

Answer

Answer: (d) рдЪрдЯреНрдЯрд╛рдиреЛрдВ рдореЗрдВ


Question 9.
рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рднрд╛рдЧреНрдп рдХреА рд░реЗрдЦрд╛ рдХрд┐рд╕реЗ рдмрддрд╛рдпрд╛ рд╣реИ?
(a) рдзрди рдХреЛ
(b) рдореЗрд╣рдирдд рдХреЛ
(c) рдореМрдХреЗ рдХреЛ
(d) рджреВрд╕рд░реЛрдВ рдХреА рджрдпрд╛ рдХреЛ

Answer

Answer: (b) рдореЗрд╣рдирдд рдХреЛ


Question 10.
рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ рд░рд╛рд╕реНрддреЗ рдХреЛ рдХреИрд╕рд╛ рдмрддрд╛рдпрд╛?
(a) рдиреЗрдХ
(b) рдПрдХ
(c) рдХрдБрдЯреАрд▓рд╛
(d) рд╕реБрдЧрдо

Answer

Answer: (a) рдиреЗрдХ


рдХрд╛рд╡реНрдпрд╛рдВрд╢ рдкрд░ рдЖрдзрд╛рд░рд┐рдд рдмрд╣реБрд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреАрдп рдкреНрд░рд╢реНрди

(1)

рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛
рдПрдХ рдЕрдХреЗрд▓рд╛ рдердХ рдЬрд╛рдПрдЧрд╛, рдорд┐рд▓рдХрд░ рдмреЛрдЭ рдЙрдард╛рдирд╛ред
рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ред
рд╣рдо рдореЗрд╣рдирддрд╡рд╛рд▓реЛрдВ рдиреЗ рдЬрдм рднреА, рдорд┐рд▓рдХрд░ рдХрджрдо рдмрдврд╝рд╛рдпрд╛
рд╕рд╛рдЧрд░ рдиреЗ рд░рд╕реНрддрд╛ рдЫреЛрдбрд╝рд╛, рдкрд░реНрд╡рдд рдиреЗ рд╕реАрд╕ рдЭреБрдХрд╛рдпрд╛
рдлрд╝реМрд▓рд╛рджреА рд╣реИрдВ рд╕реАрдиреЗ рдЕрдкрдиреЗ, рдлрд╝реМрд▓рд╛рджреА рд╣реИрдВ рдмрд╛рдБрд╣реЗрдВ
рд╣рдо рдЪрд╛рд╣реЗрдВ рддреЛ рдЪрдЯреНрдЯрд╛рдиреЛрдВ рдореЗрдВ рдкреИрджрд╛ рдХрд░ рджреЗрдВ рд░рд╛рд╣реЗрдВ
рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ред

Question 1.
рдЗрд╕ рдЧреАрдд рдореЗрдВ рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдХрд╛рдо рдХрд░рдиреЗ рдХреА рдмрд╛рдд рдХреА рдЧрдИ рд╣реИ?
(a) рдорд┐рд▓рдХрд░
(b) рдорд╢реАрдиреЛрдВ рдХреЗ рджреНрд╡рд╛рд░рд╛
(c) рдЖрдзреБрдирд┐рдХ рддрдХрдиреАрдХ рд╕реЗ
(d) рдЕрдХреЗрд▓реЗ

Answer

Answer: (a) рдорд┐рд▓рдХрд░ред


Question 2.
рдореЗрд╣рдирдд рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЛрдВ рдХреЗ рд╕рд╛рдордиреЗ рдХреМрди рд╕реАрд╕ рдЭреБрдХрд╛рддрд╛ рд╣реИ?
(a) рдкреЗрдбрд╝
(b) рдкрд░реНрд╡рдд
(c) рдирджреА
(d) рд╕рдореБрджреНрд░

Answer

Answer: (b) рдкрд░реНрд╡рддред


Question 3.
рд╕рд╛рдЧрд░ рдХреЗ рд░рд╛рд╕реНрддрд╛ рдЫреЛрдбрд╝рдиреЗ рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдЕрднрд┐рдкреНрд░рд╛рдп рд╣реИ?
(a) рд╕рд╛рдЧрд░ рдХрд╛ рдЕрд╣рдВрдХрд╛рд░ рдЪреВрд░ рд╣реЛрдирд╛
(b) рдХрд╛рдо рдмрди рдЬрд╛рдирд╛
(c) рдмрдбрд╝реА рд╕реЗ рдмрдбрд╝реА рдмрд╛рдзрд╛ рдХрд╛ рджреВрд░ рд╣реЛ рдЬрд╛рдирд╛
(d) рд╢рддреНрд░реБ рдкрд░ рд╡рд┐рдЬрдп рдкрд╛рдирд╛

Answer

Answer: (c) рдмрдбрд╝реА рд╕реЗ рдмрдбрд╝реА рдмрд╛рдзрд╛ рдХрд╛ рджреВрд░ рд╣реЛ рдЬрд╛рдирд╛ред


Question 4.
рдЪрдЯреНрдЯрд╛рдиреЛрдВ рдореЗрдВ рд░рд╛рд╣ рдкреИрджрд╛ рдХрд░рдиреЗ рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдЖрд╢рдп рд╣реИ?
(a) рдХрдареЛрд░ рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдирд╛
(b) рдЪрдЯреНрдЯрд╛рди рддреЛрдбрд╝рдирд╛
(c) рдкрд░реНрд╡рдд рдкрд░ рдЪрдврд╝рдирд╛
(d) рдХрдард┐рди рдкрд░рд┐рд╕реНрдерд┐рддрд┐рдпреЛрдВ рдореЗрдВ рднреА рд╡рд┐рдЬрдп рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдирд╛

Answer

Answer: (d) рдХрдард┐рди рдкрд░рд┐рд╕реНрдерд┐рддрд┐рдпреЛрдВ рдореЗрдВ рднреА рд╡рд┐рдЬрдп рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдирд╛
рдХрдард┐рди рдкрд░рд┐рд╕реНрдерд┐рддрд┐рдпреЛрдВ рдореЗрдВ рднреА рд░рд╛рд╕реНрддрд╛ рдирд┐рдХрд╛рд▓ рд▓реЗрдирд╛/рд╡рд┐рдЬрдп рдкреНрд░рд╛рдкреНрдд рдХрд░рдирд╛ред


Question 5.
рдХрд╡рд┐ рдиреЗ рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдиреЗ рдХрд╛ рдкреНрд░рдпреЛрдЧ рдХрд┐рд╕рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдХрд┐рдпрд╛ рд╣реИ?
(a) рдзрдиреНрдпрд╡рд╛рдж рджреЗрдирд╛
(b) рд░рд╛рд╕реНрддрд╛ рдорд╛рдБрдЧрдирд╛
(c) рдорд┐рд▓-рдЬреБрд▓рдХрд░ рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдирд╛
(d) рд╣рд╛рде рдХреЛ рд▓рдВрдмрд╛ рдХрд░рдирд╛

Answer

Answer: (c) рдорд┐рд▓-рдЬреБрд▓рдХрд░ рдХрд╛рд░реНрдп рдХрд░рдирд╛ред


(2)

рдореЗрд╣рдирдд рдЕрдкрдиреЗ рд▓реЗрдЦ рдХреА рд░реЗрдЦрд╛, рдореЗрд╣рдирдд рд╕реЗ рдХреНрдпрд╛ рдбрд░рдирд╛
рдХрд▓ рдЧреИрд░реЛрдВ рдХреА рдЦрд╛рддрд┐рд░ рдХреА, рдЖрдЬ рдЕрдкрдиреА рдЦрд╛рддрд┐рд░ рдХрд░рдирд╛
рдЕрдкрдирд╛ рджреБрдЦ рднреА рдПрдХ рд╣реИ рд╕рд╛рдереА, рдЕрдкрдирд╛ рд╕реБрдЦ рднреА рдПрдХ
рдЕрдкрдиреА рдордВрдЬрд┐рд▓ рд╕рдЪ рдХреА рдордВрдЬрд┐рд▓, рдЕрдкрдирд╛ рд░рд╕реНрддрд╛ рдиреЗрдХ
рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ред
рдПрдХ рд╕реЗ рдПрдХ рдорд┐рд▓реЗ рддреЛ рдХрддрд░рд╛, рдмрди рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рджрд░рд┐рдпрд╛
рдПрдХ рд╕реЗ рдПрдХ рдорд┐рд▓реЗ рдЬреЛ рдЬрд╝рд░реНрд░рд╛, рдмрди рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ рд╕реЗрд╣рд░рд╛
рдПрдХ рд╕реЗ рдПрдХ рдорд┐рд▓реЗ рддреЛ рд░рд╛рдИ, рдмрди рд╕рдХрддреА рд╣реИ рдкрд░реНрд╡рдд
рдПрдХ рд╕реЗ рдПрдХ рдорд┐рд▓реЗ рддреЛ рдЗрдВрд╕рд╛рдБ, рдмрд╕ рдореЗрдВ рдХрд░ рд▓реЗ рдХрд┐рд╕реНрдордд
рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ред

Question 1.
рдпрд╣рд╛рдБ рдЧреИрд░ рдХрд┐рдирдХреЛ рдХрд╣рд╛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ?
(a) рдЕрдВрдЧреНрд░реЗрдЬреЛрдВ рдХреЛ
(b) рдореБрдЧрд▓реЛрдВ рдХреЛ
(c) рд╡рд┐рджреЗрд╢реА рд╢рддреНрд░реБрдУрдВ рдХреЛ
(d) рдкрд╛рдХрд┐рд╕реНрддрд╛рдирд┐рдпреЛрдВ рдХреЛ

Answer

Answer: (a) рдЕрдВрдЧреНрд░реЗрдЬреЛрдВ рдХрд╛ред


Question 2.
рдХрд╡рд┐ рдХреА рдордВрдЬрд┐рд▓ рдХреИрд╕реА рд╣реИ?
(a) рдмрд╣реБрдд рдКрдБрдЪреА
(b) рдмрд╣реБрдд рджреВрд░ ред
(c) рд╕рдЪ рдХреА рдордВрдЬрд┐рд▓
(d) рджреБрд░реНрд▓рдн рдордВрдЬрд┐рд▓

Answer

Answer: (c) рд╕рдЪ рдХреА рдордВрдЬрд┐рд▓ред


Question 3.
‘рдЬрд╝рд░реНрд░рд╛’ рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ?
(a) рдзрди
(b) рдорд┐рдЯреНрдЯреА рдХрд╛ рдХрдг
(c) рд░реЗрдЧрд┐рд╕реНрддрд╛рди
(d) рдзрд░рддреА

Answer

Answer: (b) рдорд┐рдЯреНрдЯреА рдХрд╛ рдХрдгред


Question 4.
‘рд░рд╛рдИ рдХрд╛ рдкрд░реНрд╡рдд рдмрдирдирд╛’ рдореБрд╣рд╛рд╡рд░реЗ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ
(a) рдЦреЗрдд рдореЗрдВ рд╕рд░рд╕реЛрдВ рдЙрдЧрд╛рдирд╛
(b) рдкрд╣рд╛рдбрд╝ рдкрд░ рд╕рд░рд╕реЛрдВ рдЙрдЧрд╛рдирд╛
(c) рд╣рдереЗрд▓реА рдкрд░ рд╕рд░рд╕реЛрдВ рдЙрдЧрд╛рдирд╛
(d) рдЫреЛрдЯреА рдЪреАрдЬ рдХреЛ рдмрдбрд╝рд╛ рдмрдирд╛рдирд╛

Answer

Answer: (d) рдЫреЛрдЯреА рдЪреАрдЬ рдХреЛ рдмрдбрд╝рд╛ рдмрдирд╛рдирд╛ред


Question 5.
рдХрд┐рд╕реНрдордд рдХрдм рд╡рд╢ рдореЗрдВ рд╣реЛ рд╕рдХрддреА рд╣реИ?
(a) рдЬрдм рд╣рд╛рдереЛрдВ рдореЗрдВ рд╢рдХреНрддрд┐ рд╣реЛ
(b) рдЬрдм рдорд┐рд▓-рдЬреБрд▓рдХрд░ рдЪрд▓рд╛ рдЬрд╛рдП
(c) рдЬрдм рдкрд╛рд╕ рдореЗрдВ рдзрди рд╣реЛ
(d) рдЬрдм рд╕рд░рдХрд╛рд░ рд╕рд╣рд╛рдпрддрд╛ рджреЗ

Answer

Answer: (b) рдЬрдм рдорд┐рд▓-рдЬреБрд▓рдХрд░ рдЪрд▓рд╛ рдЬрд╛рдПред


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 7 рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 7 рд╕рд╛рдереА рд╣рд╛рде рдмрдврд╝рд╛рдирд╛ with Answers Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 8 рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 8 рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ objective questions.

рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 8 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
рд╡реИрджреНрдп рдЬреА рдиреЗ рдореЛрд╣рди рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рдмреАрдорд╛рд░реА рдмрддрд╛рдИ?
(a) рдорд▓реЗрд░рд┐рдпрд╛
(b) рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ
(c) рдкреЗрдЯ рдЧреИрд╕
(d) рдЦреВрди рдХреА рдХрдореА

Answer

Answer: (c) рдкреЗрдЯ рдЧреИрд╕


Question 2.
рд╡реИрджреНрдп рдЬреА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдореЛрд╣рди рдХреА рдмреАрдорд╛рд░реА рджреЛ-рддреАрди рджрд╕реНрдд рд╣реЛрддреЗ рд╣реА рдХреИрд╕реЗ рднрд╛рдЧ рдЬрд╛рдПрдЧреА?
(a) рдЬреИрд╕реЗ рдШреЛрдбрд╝реЗ рдХреЗ рд╕рд┐рд░ рд╕реЗ рд╕реАрдВрдЧ
(b) рдЬреИрд╕реЗ рд╣рд╡рд╛
(c) рдЬреИрд╕реЗ рднреВрдд рднрд╛рдЧ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реИ
(d) рдЬреИрд╕реЗ рдЧрдзреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд┐рд░ рд╕реЗ рд╕реАрдВрдЧ

Answer

Answer: (d) рдЬреИрд╕реЗ рдЧрдзреЛрдВ рдХреЗ рд╕рд┐рд░ рд╕реЗ рд╕реАрдВрдЧ


Question 3.
‘рдбреЙрдХреНрдЯрд░ рд╕рд╛рд╣рдм’ рдиреЗ рдХреИрд╕рд╛ рджрд░реНрдж рди рд╣реЛрдиреЗ рдХреА рдмрд╛рдд рдХрд╣реА рд╣реИ?
(a) рд╕рд┐рд░ рджрд░реНрдж
(b) рдкреЗрдЯ рджрд░реНрдж
(c) рдорд░реЛрдбрд╝
(d) рдХреМрд▓рд┐рдХ рдкреЗрди

Answer

Answer: (d) рдХреМрд▓рд┐рдХ рдкреЗрди


Question 4.
‘рдмрджрд╣рдЬрдореА’ рдХреИрд╕реЗ рд╣реЛрддреА рд╣реИ?
(a) рдХрдо рдЦрд╛рдиреЗ рд╕реЗ
(b) рдЙрд▓реНрдЯрд╛-рд╕реАрдзрд╛ рдЦрд╛рдиреЗ рд╕реЗ
(c) рдореАрдард╛ рдЦрд╛рдиреЗ рд╕реЗ
(d) рдЕрдзрд┐рдХ рдирдордХреАрди рдЦрд╛рдиреЗ рд╕реЗ

Answer

Answer: (b) рдЙрд▓реНрдЯрд╛-рд╕реАрдзрд╛ рдЦрд╛рдиреЗ рд╕реЗ


Question 5.
рдореЛрд╣рди рдХреЛ рдХреНрдпрд╛ рдмреАрдорд╛рд░реА рдереА?
(a) рдЙрд╕рдХрд╛ рдХрд╛рдо рдкреВрд░рд╛ рдирд╣реАрдВ рдерд╛
(b) рдЙрд╕рдХреЗ рдкреЗрдЯ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рдерд╛
(c) рдЙрд╕рдХреЗ рд╕рд┐рд░ рдореЗрдВ рджрд░реНрдж рдерд╛
(d) рдЙрд╕рдХреЗ рдкреЗрдЯ рдореЗрдВ рдЧреИрд╕ рдереА

Answer

Answer: (a) рдЙрд╕рдХрд╛ рдХрд╛рдо рдкреВрд░рд╛ рдирд╣реАрдВ рдерд╛


Question 6.
‘рдкреЗрдЯ рдореЗрдВ рджрд╛рдврд╝реА рд╣реЛрдирд╛’ рдореБрд╣рд╛рд╡рд░реЗ рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ
(a) рдмрд╛рддреЗрдВ рдмрдирд╛рдирд╛ ред
(b) рд╣реЛрд╢рд┐рдпрд╛рд░ рдмрдирдирд╛
(c) рдЕрд╕рд▓реА рдмрд╛рдд рдЫрд┐рдкрд╛рдирд╛
(d) рд░рд╣рд╕реНрдпрдордп рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐

Answer

Answer: (c) рдЕрд╕рд▓реА рдмрд╛рдд рдЫрд┐рдкрд╛рдирд╛


Question 7.
‘рдмрджрд╣рдЬрдореА’ рдореЗрдВ рдЙрдкрд╕рд░реНрдЧ рдмрддрд╛рдЗрдПред
(a) рдмрджрд╣рдЬрд╝
(b) рдореА
(c) рдмрджрд╣
(d) рдмрдж

Answer

Answer: (d) рдмрдж


Question 8.
рдореЛрд╣рди рдХрд┐рд╕ рдХреНрд▓рд╛рд╕ рдореЗрдВ рдкрдврд╝рддрд╛ рдерд╛?
(a) рдкрд╣рд▓реА
(b) рджреВрд╕рд░реА
(c) рддреАрд╕рд░реА
(d) рдЪреМрдереА

Answer

Answer: (c) рддреАрд╕рд░реА


Question 9.
‘рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ’ рдПрдХрд╛рдВрдХреА рдХреЗ рд▓реЗрдЦрдХ рдХреМрди рд╣реИрдВ?
(a) рдЬрдпрдВрдд рд╡рд┐рд╖реНрдгреБ рдирд╛рд░реНрд▓реАрдХрд░
(b) рд╡рд┐рд╖реНрдгреБ рдкреНрд░рднрд╛рдХрд░
(c) рдЧреБрдгрд╛рдХрд░ рдореБрд▓реЗ
(d) рдЕрдиреБ рдмрдВрдзреЛрдкрд╛рдзреНрдпрд╛рдп

Answer

Answer: (b) рд╡рд┐рд╖реНрдгреБ рдкреНрд░рднрд╛рдХрд░


Question 10.
рдХрд┐рди рдмрд╣рд╛рдиреЛ рдХреЛ рдирд╛рд╕реНрдЯрд░ рдЬреА рд╕рдордЭ рдЬрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ?
(a) рдкреЗрдЯ рджрд░реНрдж
(b) рд╕рд┐рд░ рджрд░реНрдж
(c) рдЪрдХреНрдХрд░ рдЖрдирд╛
(d) рдЙрдкрд░реНрдпреБрдХреНрдд рд╕рднреА

Answer

Answer: (d) рдЙрдкрд░реНрдпреБрдХреНрдд рд╕рднреА


Question 11.
‘рдмрд▓рд╛’ рд╢рдмреНрдж рдХрд╛ рдЕрд░реНрде рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ рдПрдХрд╛рдВрдХреА рдХреЗ рдЕрдиреБрд╕рд╛рд░ рдмрддрд╛рдУ?
(a) рднреВрддрдкреНрд░реЗрдд
(b) рдмрд╣реБрдд рдЕрдзрд┐рдХ
(c) рдмрд▓рд╡рд╛рди
(d) рднреАрдорд╕реЗрди

Answer

Answer: (a) рднреВрддрдкреНрд░реЗрдд


Question 12.
рд╡реИрджреНрдп рдЬреА рдХреЛ рдмреБрд▓рд╛рдХрд░ рдХреМрди рд▓рд╛рдпрд╛?
(a) рдореЛрд╣рди рдХреА рдорд╛рддрд╛
(b) рдореЛрд╣рди рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛
(c) рдореЛрд╣рди рдХрд╛ рдорд┐рддреНрд░
(d) рдореЛрд╣рди рдХреЗ рдкрдбрд╝реЛрд╕реА рджреАрдирд╛рдирд╛рде

Answer

Answer: (b) рдореЛрд╣рди рдХреЗ рдкрд┐рддрд╛


Question 13.
‘рдЧреБрд▓рдЬрд╛рд░’ рд╢рдмреНрдж рдХрд╛ рдХреНрдпрд╛ рдЕрд░реНрде рд╣реИ?
(a) рдлреВрд▓реЛрдВ рдХрд╛ рдЬрд╛рд░
(b) рдХрд┐рд╕реА рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдХрд╛ рдирд╛рдо
(c) рдЦреВрдм рд░реМрдирдХ рд╣реЛрдирд╛ (рдЪрд╣рд▓-рдкрд╣рд▓)
(d) рдмрдЧреАрдЪрд╛

Answer

Answer: (c) рдЦреВрдм рд░реМрдирдХ рд╣реЛрдирд╛ (рдЪрд╣рд▓-рдкрд╣рд▓)


Question 14.
‘рдЗрд╕рдиреЗ рдХреБрдЫ рдЕрдВрдЯ-рд╢рдВрдЯ рддреЛ рдирд╣реАрдВ рдЦрд╛ рд▓рд┐рдпрд╛’ рдпрд╣ рдХрдерди рдХрд┐рд╕рдХрд╛ рд╣реИ?
(a) рджреАрдирд╛рдирд╛рде рдХрд╛
(b) рдорд╛рдБ рдХрд╛
(c) рдкрд┐рддрд╛ рдХрд╛
(d) рдорд╛рд╕реНрдЯрд░ рдЬреА рдХрд╛

Answer

Answer: (b) рдорд╛рдБ рдХрд╛


Question 15.
‘рдЕрдЬреА, рдШрд░ рдХреНрдпрд╛, рдкрдбрд╝реЛрд╕ рдХреЛ рднреА рдЧреБрд▓рдЬрд╛рд░ рдХрд┐рдП рд░рд╣рддрд╛ рд╣реИ’ рдпрд╣ рдХрдерди рдХрд┐рд╕рдХрд╛ рд╣реИ?
(a) рджреАрдирд╛рдирд╛рде рдХрд╛
(b) рдорд╛рдБ рдХрд╛
(c) рдкрд┐рддрд╛ рдХрд╛
(d) рдореЛрд╣рди рдХрд╛

Answer

Answer: (a) рджреАрдирд╛рдирд╛рде рдХрд╛


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 8 рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 8 рдРрд╕реЗ-рдРрд╕реЗ with Answers Read More ┬╗

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 9 рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 9 рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 6 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо Class 6 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо objective questions.

рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо Class 6 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 6 Hindi Vasant Chapter 9 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо Class 6 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 6 Hindi рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
рд╕рд░рдкрдВрдЪ рдХреЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдиреЗ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдХрд┐рддрдиреЗ рдореЗрдВ рдЦрд░реАрджрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд╛?
(a) рджрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ
(b) рдкрдЪреНрдЪреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ
(c) рдкрдЪрд╛рд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ
(d) рд╕реМ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ

Answer

Answer: (b) рдкрдЪреНрдЪреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ


Question 2.
рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХрд╛рдорд╛рдХреНрд╖реА рдХреА рдХрд┐рд╕ рдмрд╛рдд рдкрд░ рдХреБрдврд╝ рдЧрдпрд╛?
(a) рдХрд┐ рддреБрдореНрд╣рд╛рд░рд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдкреБрд░рд╛рдирд╛ рд╣реИред
(b) рддреБрдореНрд╣рд╛рд░рд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдХреАрдорддреА рдирд╣реАрдВ рд╣реИ
(c) рднреИрдпрд╛ рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рд╕реБрдВрджрд░ рд╣реИ
(d) рднреИрдпрд╛ рддреБрдореНрд╣реЗрдВ рдЕрд▓рдмрдо рдирд╣реАрдВ рджрд┐рдЦрд╛рдПрдБрдЧреЗ

Answer

Answer: (c) рднреИрдпрд╛ рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рд╕реБрдВрджрд░ рд╣реИ


Question 3.
рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реЗ рдЙрдард╛рдпрд╛?
(a) рдореЗрдЬ рдХреЗ рдКрдкрд░ рд╕реЗ
(b) рдЕрд▓рдорд╛рд░реА рд╕реЗ
(c) рдХрд╛рд░реНрдирд┐рд╕ рд╕реЗ
(d) рдореЗрдЬ рдХреА рджрд░рд╛рдЬ рд╕реЗ

Answer

Answer: (d) рдореЗрдЬ рдХреА рджрд░рд╛рдЬ рд╕реЗ


Question 4.
рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдХрд╣рд╛рдБ рд▓рд╛рдХрд░ рдЫрд┐рдкрд╛рдпрд╛?
(a) рдкреБрд╕реНрддрдХреЛрдВ рдХреА рдЕрд▓рдорд╛рд░реА рдореЗрдВ рдХрд┐рддрд╛рдм рдХреЗ рдкреАрдЫреЗ
(b) рдШрд░ рдХреЗ рдХрдкрдбрд╝реЛрдВ рдореЗрдВ
(c) рд╡рд╛рд╢рд┐рдВрдЧ рдорд╢реАрди рдореЗрдВ
(d) рдЕрдБрдЧреАрдареА рдореЗрдВ

Answer

Answer: (a) рдкреБрд╕реНрддрдХреЛрдВ рдХреА рдЕрд▓рдорд╛рд░реА рдореЗрдВ рдХрд┐рддрд╛рдм рдХреЗ рдкреАрдЫреЗ


Question 5.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЗ рдЦреЛрдиреЗ рдХреА рдЦрдмрд░ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдХреМрди рд▓реЗрдХрд░ рдЖрдпрд╛?
(a) рдХреГрд╖реНрдгрди
(b) рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди
(c) рдЕрдкреВ
(d) рдХрд╛рдорд╛рдХреНрд╖реА

Answer

Answer: (c) рдЕрдкреВ


Question 6.
тАЬрдЯрд┐рдХрдЯ-рдЕрд▓рдмрдо’ рдкрд╛рда рдХреЗ рд▓реЗрдЦрдХ рдХреМрди рд╣реИрдВ?
(a) рд╕реБрдВрджрд░рд╛ рд░рд╛рдорд╕реНрд╡рд╛рдореА
(b) рднрдЧрд╡рддрд╢рд░рдг рдЙрдкрд╛рдзреНрдпрд╛рдп
(c) рдЬрдпрд╛ рд╡рд┐рд╡реЗрдХ
(d) рдЕрдиреБ рдмрдВрдзреЛрдкрд╛рдзреНрдпрд╛рдп

Answer

Answer: (a) рд╕реБрдВрджрд░рд╛ рд░рд╛рдорд╕реНрд╡рд╛рдореА


Question 7.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЛ рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЕрд▓рдмрдо рднрд┐рдЬрд╡рд╛рдпрд╛?
(a) рдЙрд╕рдХреЗ рдЪрд╛рдЪрд╛ рдиреЗ
(b) рдЙрд╕рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдиреЗ
(c) рдЙрд╕рдХреЗ рддрд╛рдК рдиреЗ
(d) рдЙрд╕рдХреЗ рдорд┐рддреНрд░ рдиреЗ

Answer

Answer: (b) рдЙрд╕рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдиреЗ


Question 8.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдХрд┐рд╕рдиреЗ рдЪреБрд░рд╛рдпрд╛?
(a) рдкрд╛рд░реНрд╡рддреА рдиреЗ
(b) рдЙрд╕рдХреЗ рдорд┐рддреНрд░ рдиреЗ
(c) рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ
(d) рдХрд┐рд╕реА рдЕрдирдЬрд╛рди рд╡реНрдпрдХреНрддрд┐ рдиреЗ

Answer

Answer: (c) рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ


Question 9.
рд▓реЗрдЦрдХ рдиреЗ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЯрд┐рдХрдЯ рдЗрдХрдЯреНрдареЗ рдХрд░рдиреЗ рдХреА рддреБрд▓рдирд╛ рдХрд┐рд╕рд╕реЗ рдХреА рд╣реИ?
(a) рдЪреАрдВрдЯреА рд╕реЗ
(b) рдЪрд┐рдбрд╝рд┐рдпрд╛ рд╕реЗ
(c) рдмрдВрджрд░ рд╕реЗ
(d) рдордзреБрдордХреНрдЦреА рд╕реЗ

Answer

Answer: (d) рдордзреБрдордХреНрдЦреА рд╕реЗ


Question 10.
рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдХреИрд╕реЗ рдирд╖реНрдЯ рдХрд┐рдпрд╛?
(a) рдлрд╛рдбрд╝рдХрд░
(b) рдирджреА рдореЗрдВ рдмрд╣рд╛рдХрд░
(c) рдЕрдВрдЧреАрдареА рдореЗрдВ рдЬрд▓рд╛рдХрд░
(d) рдЙрд╕ рдкрд░ рд╕реНрдпрд╛рд╣реА рдмрд┐рдЦрд░рд╛рдХрд░

Answer

Answer: (c) рдЕрдВрдЧреАрдареА рдореЗрдВ рдЬрд▓рд╛рдХрд░


рдЧрджреНрдпрд╛рдВрд╢ рдкрд░ рдЖрдзрд╛рд░рд┐рдд рдмрд╣реБрд╡рд┐рдХрд▓реНрдкреАрдп рдкреНрд░рд╢реНрди

(1)

рдЕрдм рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЛ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ рдкреВрдЫрддрд╛ред рдЖрдЬрдХрд▓ рд╕рдм-рдХреЗ-рд╕рдм рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЛ рдШреЗрд░реЗ рд░рд╣рддреЗред ‘рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдШрдордВрдбреА рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ’, рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рд╕рд╛рд░реЗ рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдореЗрдВ рдХрд╣рддрд╛ рдлрд┐рд░рддрд╛ред рдкрд░ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рднрд▓рд╛ рдХрд╣рд╛рдБ рдЙрд╕рдХреА рдмрд╛рддреЛрдВ рдкрд░ рдзреНрдпрд╛рди рджреЗрддреЗ! рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдЬреА рдиреЗ рд╕рд┐рдВрдЧрд╛рдкреБрд░ рд╕реЗ рдПрдХ рдЕрд▓рдмрдо рднрд┐рдЬрд╡рд╛рдпрд╛ рдерд╛ред рд╡рд╣ рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдХреЛ рджрд┐рдЦрд╛рдпрд╛ рдХрд░рддрд╛ред рд╕реБрдмрд╣ рдкрд╣рд▓реА рдШрдВрдЯреА рдХреЗ рдмрдЬрдиреЗ рддрдХ рд╕рднреА рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЛ рдШреЗрд░рдХрд░ рдЕрд▓рдмрдо рджреЗрдЦрд╛ рдХрд░рддреЗред рдЖрдзреА рдЫреБрдЯреНрдЯреА рдХреЗ рд╡рдХреНрдд рднреА рдЙрд╕рдХреЗ рдЖрд╕рдкрд╛рд╕ рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдХрд╛ рдЬрдордШрдЯ рд▓рдЧрд╛ рд░рд╣рддрд╛ред рдХрдИ рд▓реЛрдЧ рдЯреЛрд▓рд┐рдпреЛрдВ рдореЗрдВ рдЙрд╕рдХреЗ рдШрд░ рддрдХ рд╣реЛ рдЖрдПред рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рд╢рд╛рдВрддрд┐рдкреВрд░реНрд╡рдХ рд╕рднреА рдХреЛ рдЕрдкрдирд╛ рдЕрд▓рдмрдо рджрд┐рдЦрд╛рддрд╛, рдкрд░ рдХрд┐рд╕реА рдХреЛ рд╣рд╛рде рдирд╣реАрдВ рд▓рдЧрд╛рдиреЗ рджреЗрддрд╛ред рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдЧреЛрдж рдореЗрдВ рд░рдЦ рд▓реЗрддрд╛ рдФрд░ рдПрдХ-рдПрдХ рдкрдиреНрдирд╛ рдкрд▓рдЯрддрд╛, рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдмрд╕ рджреЗрдЦрдХрд░ рдЦреБрд╢ рд╣реЛрддреЗред

Question 1.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЛ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдХреНрдпреЛрдВ рдШреЗрд░реЗ рд░рд╣рддреЗ рдереЗ?
(a) рд╡рд╣ рдЕрдЪреНрдЫреЗ-рдЕрдЪреНрдЫреЗ рдЪреБрдЯрдХреБрд▓реЗ рд╕реБрдирд╛рддрд╛ рдерд╛
(b) рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЪреЙрдХрд▓реЗрдЯ рдереА
(c) рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рд╕реБрдВрджрд░ рдЦрд┐рд▓реМрдирд╛ рдерд╛
(d) рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдПрдХ рдЯрд┐рдХрдЯ-рдЕрд▓рдмрдо рдерд╛

Answer

Answer: (d) рдЙрд╕рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдПрдХ рдЯрд┐рдХрдЯ-рдЕрд▓рдмрдо рдерд╛ред


Question 2.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдХрд╣рд╛рдБ рд░рд╣рддреЗ рдереЗ?
(a) рд╕рд┐рдВрдЧрд╛рдкреБрд░
(b) рддреНрд░рд┐рд╡реЗрдиреНрджреНрд░рдо
(c) рддрд┐рд░реБрдЪрд┐рд░рд╛рдкрд▓реНрд▓реА
(d) рдЪреИрдиреНрдирдИ

Answer

Answer: (a) рд╕рд┐рдВрдЧрд╛рдкреБрд░ред


Question 3.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд┐рд╕реА рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдЫреВрдиреЗ рдХреНрдпреЛрдВ рдирд╣реАрдВ рджреЗрддрд╛ рдерд╛?
(a) рддрд╛рдХрд┐ рд╡рд╣ рдлрдЯ рди рдЬрд╛рдП
(b) рддрд╛рдХрд┐ рдЯрд┐рдХрдЯ рдореИрд▓реЗ рди рд╣реЛ рдЬрд╛рдПрдБ
(c) рддрд╛рдХрд┐ рдЯрд┐рдХрдЯ рдЪреЛрд░реА рди рд╣реЛ рдЬрд╛рдПрдБ
(d) рдЙрдкрд░реНрдпреБрдХреНрдд рд╕рднреА рдХрдерди рд╕рддреНрдп рд╣реИрдВ

Answer

Answer: (d) рдЙрдкрд░реНрдпреБрдХреНрдд рд╕рднреА рдХрдерди рд╕рддреНрдп рд╣реИрдВ
рдЙрдкрд░реНрдпреБрдХреНрдд рд╕рднреАред


Question 4.
рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдХреНрдпрд╛ рдХрд░рдХреЗ рдЦреБрд╢ рд╣реЛрддреЗ рдереЗ?
(a) рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдЫреВрдХрд░
(b) рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рджреЗрдЦрдХрд░
(c) рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдЕрдкрдиреЗ рдШрд░ рд▓реЗ рдЬрд╛рдХрд░
(d) рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЛ рджреЗрдЦрдХрд░

Answer

Answer: (b) рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рджреЗрдЦрдХрд░ред


Question 5.
‘рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдШрдордВрдбреА рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рд╣реИ’ рдЗрд╕ рд╡рд╛рдХреНрдп рдореЗрдВ ‘рдШрдордВрдбреА’ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖рдг рдХрд╛ рдХреМрди-рд╕рд╛ рднреЗрдж рд╣реИ?’
(a) рдЧреБрдгрд╡рд╛рдЪрдХ
(b) рдкрд░рд┐рдорд╛рдгрд╡рд╛рдЪрдХ
(c) рд╕рдВрдЦреНрдпрд╛рд╡рд╛рдЪрдХ
(d) рд╕рд╛рд░реНрд╡рдирд╛рдорд┐рдХ

Answer

Answer: (a) рдЧреБрдгрд╡рд╛рдЪрдХред


(2)

рдЕрдм рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдХреЛрдИ рдкреВрдЫрдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдирд╣реАрдВ рдерд╛ред рд╡рд╛рдХрдИ рдЙрд╕рдХреА рд╢рд╛рди рдЕрдм рдШрдЯ рдЧрдИ рдереАред рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреА, рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдореЗрдВ рдХрд╛рдлрд╝реА рддрд╛рд░реАрдлрд╝ рд░рд╣реА рдереАред рдордзреБрдордХреНрдЦреА рдХреА рддрд░рд╣ рдЙрд╕рдиреЗ рдПрдХ-рдПрдХ рдХрд░рдХреЗ рдЯрд┐рдХрдЯ рдЬрдорд╛ рдХрд┐рдП рдереЗред рдЙрд╕реЗ рддреЛ рдмрд╕ рдПрдХ рдпрд╣реА рдзреБрди рд╕рд╡рд╛рд░ рдереАред рд╕реБрдмрд╣ рдЖрда рдмрдЬреЗ рд╡рд╣ рдШрд░ рд╕реЗ рдирд┐рдХрд▓ рдкрдбрд╝рддрд╛ред рдЯрд┐рдХрдЯ рдЬрдорд╛ рдХрд░рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рд╕рд╛рд░реЗ рд▓рдбрд╝рдХреЛрдВ рдХреЗ рдЪрдХреНрдХрд░ рд▓рдЧрд╛рддрд╛ред рджреЛ рдСрд╕реНрдЯреНрд░реЗрд▓рд┐рдпрд╛ рдХреЗ рдЯрд┐рдХрдЯреЛрдВ рдХреЗ рдмрджрд▓реЗ рдПрдХ рдлрд┐рдирд▓реИрдВрдб рдХрд╛ рдЯрд┐рдХрдЯ рд▓реЗрддрд╛ред рджреЛ рдкрд╛рдХрд┐рд╕реНрддрд╛рди рдХреЗ рдмрджрд▓реЗ рдПрдХ рд░реВрд╕ рдХрд╛ред рдмрд╕ рд╢рд╛рдо, рдЬреИрд╕реЗ рд╣реА рдШрд░ рд▓реМрдЯрддрд╛, рдмрд╕реНрддрд╛ рдХреЛрдиреЗ рдореЗрдВ рдкрдЯрдХрдХрд░ рдЕрдореНрдорд╛ рд╕реЗ рдЪрдмреЗрдирд╛ рд▓реЗрдХрд░ рдирд┐рдХрд░ рдХреА рдЬреЗрдм рдореЗрдВ рднрд░ рд▓реЗрддрд╛ рдФрд░ рдЦрдбрд╝реЗ-рдЦрдбрд╝реЗ рдХреЙрдлрд╝реА рдкреАрдХрд░ рдирд┐рдХрд▓ рдЬрд╛рддрд╛ред рдЪрд╛рд░ рдореАрд▓ рджреВрд░ рдЕрдкрдиреЗ рджреЛрд╕реНрдд рдХреЗ рдШрд░ рд╕реЗ рдХрдирд╛рдбрд╛ рдХрд╛ рдЯрд┐рдХрдЯ рд▓реЗрдиреЗ рдкрдЧрдбрдВрдбрд┐рдпреЛрдВ рдореЗрдВ рд╣реЛрдХрд░ рднрд╛рдЧрддрд╛ред рд╕реНрдХреВрд▓ рднрд░ рдореЗрдВ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рд╕рдмрд╕реЗ рдмрдбрд╝рд╛ рдерд╛ред рд╕рд░рдкрдВрдЪ рдХреЗ рд▓рдбрдХреЗ рдиреЗ рдЙрд╕рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдкрдЪреНрдЪреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ рдЦрд░реАрджрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд╛ рдерд╛, рдкрд░ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдирд╣реАрдВ рдорд╛рдирд╛ред ‘рдШрдордВрдбреА рдХрд╣реАрдВ рдХрд╛’, рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдмрдбрд╝рдмрдбрд╝рд╛рдпрд╛ рдерд╛ред рдлрд┐рд░ рдЙрд╕рдиреЗ рддреАрдЦрд╛ рдЬрд╡рд╛рдм рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛, “рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рдЬреЛ рдкреНрдпрд╛рд░реА рдмрдЪреНрдЪреА рд╣реИ рди, рдЙрд╕реЗ рджреЗ рджреЛ рди рддреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВред” рд╕рд╛рд░реЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдард╣рд╛рдХрд╛ рдорд╛рд░рдХрд░ рд╣рдБрд╕ рдкрдбрд╝реЗ рдереЗред

Question 1.
рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреА рд╢рд╛рди рдХреНрдпреЛрдВ рдШрдЯ рдЧрдИ рдереА?
(a) рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рд╡рд╣ рдШрдордВрдбреА рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛
(b) рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдкреБрд░рд╛рдирд╛ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛
(c) рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдЙрд╕рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдЧрдВрджрд╛ рд╣реЛ рдЧрдпрд╛ рдерд╛
(d) рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдЙрд╕рд╕реЗ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рдерд╛

Answer

Answer: (d) рдХреНрдпреЛрдВрдХрд┐ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдЙрд╕рд╕реЗ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рдерд╛
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рд╕реЗ рдЕрдЪреНрдЫрд╛ рдерд╛ред


Question 2.
рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ рдЯрд┐рдХрдЯ рдХрд┐рд╕ рдкреНрд░рдХрд╛рд░ рдЬрдорд╛ рдХрд┐рдП рдереЗ?
(a) рджреВрд╕рд░реЛрдВ рд╕реЗ рдорд╛рдБрдЧрдХрд░
(b) рдЬреИрд╕реЗ рдордзреБрдордХреНрдЦреА рд╢рд╣рдж рдЬрдорд╛ рдХрд░рддреА рд╣реИ
(c) рдЬреИрд╕реЗ рдкрдХреНрд╖реА рдШреЛрдВрд╕рд▓рд╛ рдмрдирд╛рддреЗ рд╣реИрдВ
(d) рдЬреИрд╕реЗ рдЪреАрдВрдЯреА рднреЛрдЬрди рдЗрдХрдЯреНрдард╛ рдХрд░рддреА рд╣реИ

Answer

Answer: (b) рдЬреИрд╕реЗ рдордзреБрдордХреНрдЦреА рд╢рд╣рдж рдЬрдорд╛ рдХрд░рддреА рд╣реИ
рдЬреИрд╕реА рдордзреБрдордХреНрдЦреА рдШреВрдо-рдШреВрдордХрд░ рд╢рд╣рдж рдЬрдорд╛ рдХрд░рддреА рд╣реИред


Question 3.
рд╕рд░рдкрдВрдЪ рдХрд╛ рд▓рдбрд╝рдХрд╛ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдХрд┐рддрдиреЗ рдореЗрдВ рдЦрд░реАрджрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рддрд╛ рдерд╛?
(a) рдкрдЪреНрдЪреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ
(b) рдкрдЪрд╛рд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ
(c) рдкрдЪрд╣рддреНрддрд░ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ
(d) рд╕реМ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ

Answer

Answer: (a) рдкрдЪреНрдЪреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВред


Question 4.
рд╕рднреА рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдард╣рд╛рдХрд╛ рдорд╛рд░рдХрд░ рдХреНрдпреЛрдВ рд╣рдБрд╕реЗ рдереЗ?
(a) рд╕рд░рдкрдВрдЪ рдХреЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдХрд╛ рдЪреБрдЯрдХреБрд▓рд╛ рд╕реБрдирдХрд░
(b) рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЗрд╕ рдХрдерди рдкрд░ рдХрд┐ “рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рдЬреЛ рдкреНрдпрд╛рд░реА рдмрдЪреНрдЪреА рд╣реИ рди, рдЙрд╕реЗ рджреЗ рджреЛ рддреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ”
(c) рд╕рд░рдкрдВрдЪ рдХреЗ рдмреЗрдЯреЗ рдХреА рдирд╛рд╕рдордЭреА рдкрд░
(d) рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреА рдирд╛рд╕рдордЭреА рдкрд░

Answer

Answer: (b) рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдЗрд╕ рдХрдерди рдкрд░ рдХрд┐ “рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рдЬреЛ рдкреНрдпрд╛рд░реА рдмрдЪреНрдЪреА рд╣реИ рди, рдЙрд╕реЗ рджреЗ рджреЛ рддреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВ”
рддреБрдореНрд╣рд╛рд░реЗ рдШрд░ рдореЗрдВ рдЬреЛ рдкреНрдпрд╛рд░реА рдмрдЪреНрдЪреА рд╣реИ, рдЙрд╕реЗ рджреЗ рджреЛ рддреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ рдореЗрдВред


Question 5.
‘рдкрдЪреНрдЪреАрд╕ рд░реБрдкрдпреЗ’ рдпрд╣рд╛рдБ рдкрдЪреНрдЪреАрд╕ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖реНрдп рдХрд╛ рдХреМрди-рд╕рд╛ рднреЗрдж рд╣реИ?
(a) рдЧреБрдгрд╡рд╛рдЪрдХ
(b) рдкрд░рд┐рдорд╛рдгрд╡рд╛рдЪрдХ
(c) рд╕рдВрдЦреНрдпрд╛рд╡рд╛рдЪрдХ
(d) рд╕рд╛рд░реНрд╡рдирд╛рдорд┐рдХ

Answer

Answer: (c) рд╕рдВрдЦреНрдпрд╛рд╡рд╛рдЪрдХ
рд╕рдВрдЦреНрдпрд╛ рд╡рд╛рдЪрдХ рд╡рд┐рд╢реЗрд╖рдгред


(3)

рдкрд░ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреА рдЗрдЪреНрдЫрд╛ рдХрднреА рдирд╣реАрдВ рдкреНрд░рдХрдЯ рдХреАред рд▓реЗрдХрд┐рди рдЬрдм рджреВрд╕рд░реЗ рд▓рдбрд╝рдХреЗ рдЙрд╕реЗ рджреЗрдЦ рд░рд╣реЗ рд╣реЛрддреЗ рддреЛ рд╡рд╣ рдиреАрдЪреА рдЖрдБрдЦреЛрдВ рд╕реЗ рджреЗрдЦ рд▓реЗрддрд╛ред рд╕рдЪрдореБрдЪ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдмреЗрд╣рдж рдкреНрдпрд╛рд░рд╛ рдерд╛ред рдкрд░ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдкрд╛рд╕ рдЬрд┐рддрдиреЗ рдЯрд┐рдХрдЯ рдереЗ, рдЙрддрдиреЗ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдореЗрдВ рдирд╣реАрдВ рдереЗред рдкрд░ рдЦреБрдж рдЙрд╕рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рд╣реА рдХрд┐рддрдирд╛ рдкреНрдпрд╛рд░рд╛ рдерд╛! рдЙрд╕реЗ рдЫреВ рд▓реЗрдирд╛ рд╣реА рдХреЛрдИ рдмрдбрд╝реА рдмрд╛рдд рдереАред рдЗрд╕ рддрд░рд╣ рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдпрд╣рд╛рдБ рдереЛрдбрд╝реА рдорд┐рд▓реЗрдЧрд╛ред рдЕрд▓рдмрдо рдХреЗ рдкрд╣рд▓реЗ рдкреГрд╖реНрда рдкрд░ рдореЛрддреА рдЬреИрд╕реЗ рдЕрдХреНрд╖рд░реЛрдВ рдореЗрдВ рдЙрд╕рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдиреЗ рд▓рд┐рдЦ рднреЗрдЬрд╛ рдерд╛
рдП. рдПрдо. рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди
‘рдЗрд╕ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рдЪреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдмреЗрд╢рд░реНрдо рд╣реИред рдКрдкрд░ рд▓рд┐рдЦреЗ рдирд╛рдо рдХреЛ рдХрднреА рджреЗрдЦрд╛ рд╣реИ? рдпрд╣ рдЕрд▓рдмрдо рдореЗрд░рд╛ рд╣реИред рдЬрдм рддрдХ рдШрд╛рд╕ рд╣рд░реА рд╣реИ рдФрд░ рдХрдорд▓ рд▓рд╛рд▓, рд╕реВрд░рдЬ рдЬрдм рддрдХ рдкреВрд░реНрд╡ рд╕реЗ рдЙрдЧреЗ рдФрд░ рдкрд╢реНрдЪрд┐рдо рдореЗрдВ рдЫрд┐рдкреЗ, рдЙрд╕ рдЕрдирдВрдд рдХрд╛рд▓ рддрдХ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдпрд╣ рдЕрд▓рдмрдо рдореЗрд░рд╛ рд╣реА, рд░рд╣реЗрдЧрд╛ред’

Question 1.
рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЛ рджреЗрдЦрдиреЗ рдХреА рдЗрдЪреНрдЫрд╛ рдХреНрдпреЛрдВ рдкреНрд░рдХрдЯ рдирд╣реАрдВ рдХреА?
(a) рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛ рдереА
(b) рд╡рд╣ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЛ рдкрд╕рдВрдж рдирд╣реАрдВ рдХрд░рддрд╛ рдерд╛
(c) рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдПрдХ рдШрдордВрдбреА рд▓рдбрд╝рдХрд╛ рдерд╛
(d) рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдиреЗ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЛ рдЕрд▓рдмрдо рджрд┐рдЦрд╛рдиреЗ рд╕реЗ рдордирд╛ рдХрд░ рджрд┐рдпрд╛ рдерд╛

Answer

Answer: (a) рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рдЙрд╕рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛ рдереА
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдХреЗ рдкреНрд░рддрд┐ рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдХреЗ рдорди рдореЗрдВ рдИрд░реНрд╖реНрдпрд╛ рдереАред


Question 2.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдЕрд▓рдмрдо рдХреИрд╕рд╛ рдерд╛?
(a) рдмрд╣реБрдд рдмреЗрдХрд╛рд░
(b) рдмрд╣реБрдд рдЕрдЪреНрдЫрд╛
(c) рдЕрдзрд┐рдХ рдЯрд┐рдХрдЯреЛрдВ рд╡рд╛рд▓рд╛
(d) рдкреБрд░рд╛рдирд╛

Answer

Answer: (b) рдмрд╣реБрдд рдЕрдЪреНрдЫрд╛


Question 3.
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдЕрд▓рдмрдо рдкрд░ рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХрд╛ рдирд╛рдо рдХрд┐рд╕рдиреЗ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдерд╛?
(a) рд░рд╛рдЬрдкреНрдкрд╛ рдиреЗ
(b) рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдиреЗ
(c) рд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдиреЗ
(d) рдЗрд╕рдореЗрдВ рд╕реЗ рдХреЛрдИ рдирд╣реАрдВ

Answer

Answer: (c) рд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдиреЗ
рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдХреЗ рдорд╛рдорд╛ рдиреЗред


Question 4.
рдЕрд▓рдмрдо рдЪреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдХреЗ рд▓рд┐рдП рдирд╛рдЧрд░рд╛рдЬрди рдиреЗ рдХреНрдпрд╛ рд▓рд┐рдЦрд╛ рдерд╛?
(a) рдЕрд▓рдмрдо рдЪреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдореВрд░реНрдЦ рд╣реИ
(b) рдЕрд▓рдмрдо рдЪреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдирд╛рд╕рдордЭ рд╣реИ
(c) рдЕрд▓рдмрдо рдЪреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдЧреБрдирд╣рдЧрд╛рд░ рд╣реИ
(d) рдЕрд▓рдмрдо рдЪреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдмреЗрд╢рд░реНрдо рд╣реИ

Answer

Answer: (d) рдЕрд▓рдмрдо рдЪреБрд░рд╛рдиреЗ рд╡рд╛рд▓рд╛ рдмреЗрд╢рд░реНрдо рд╣реИред


Question 5.
‘рдЕрдирдВрдд’ рд╢рдмреНрдж рдореЗрдВ рдЙрдкрд╕рд░реНрдЧ рдмрддрд╛рдЗрдПред
(a) рдЕ
(b) рдЕрди
(c) рдЕрдиреН
(d) рдЕрдВрдд

Answer

Answer: (c) рдЕрдиреНред


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 6 Hindi Vasant Chapter 9 рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 6 Hindi Vasant рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and weтАЩll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 6 Hindi Chapter 9 рдЯрд┐рдХрдЯ рдЕрд▓рдмрдо with Answers Read More ┬╗

error: Content is protected !!