MCQ Questions

Degrees of Adjectives MCQ Questions with Answers Class 7 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 7 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Degrees of Adjectives Class 7 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Degrees of Adjectives Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives with Answers

Enhance your subject knowledge through Degrees of Adjectives MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Degrees of Adjectives provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 7th Degrees of Adjectives MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Choose the correct form of adjectives from the alternatives given below:

Question 1.
Honesty is the ………………. policy. (good)
(a) very good
(b) best
(c) good
(d) better

Answer

Answer: (b) best


Question 2.
The Taj Mahal is the ………………… building in the world. (beautiful)
(a) beautiful
(b) most beautiful
(c) more beautiful
(d) most beautiful

Answer

Answer: (b) most beautiful


Question 3.
Sarla is …………………. than any other girl in the class. (smart)
(a) smart
(b) smartest
(c) smarter
(d) more smart

Answer

Answer: (c) smarter


Question 4.
This is an …………………. question. I can solve it. (easy)
(a) easier
(b) easy
(c) easiest
(d) very easy

Answer

Answer: (b) easy


Question 5.
As she was ……………… girl in the class, she was made to sit in the last row. (tall)
(a) tall
(b) tallest
(c) taller
(d) more tall

Answer

Answer: (b) tallest


Question 6.
Mohan is ………………. than Ramesh. (intelligent)
(a) more intelligent
(b) intelligent
(c) intelligence
(d) very intelligent

Answer

Answer: (a) more intelligent


Question 7.
Ram is very ……………….. (handsome)
(a) more handsome
(b) beautiful
(c) most handsome
(d) handsome

Answer

Answer: (d) handsome


Question 8.
This is a …………………. question. (difficult)
(a) more difficult
(b) easy
(c) most difficult
(d) difficult

Answer

Answer: (d) difficult


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 7 English Grammar Degrees of Adjectives MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Degrees of Adjectives MCQ Questions with Answers Class 7 English Read More »

MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 15 स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 15 स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 10 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन Class 10 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन objective questions.

स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन Class 10 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 10 Hindi Kshitij Chapter 15 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन Class 10 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 10 Hindi स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
पुराने लोग स्त्रियों को अनपढ़ क्यों बनाए रखना चाहते
(a) उस समय स्त्रियों के लिए विद्यालय नहीं थे
(b) उनको अपना वर्चस्व बनाकर रखना था
(c) स्त्रियाँ पढ़ना नहीं चाहती थीं
(d) स्त्रियों को पढ़ाने से धर्म की हानि होती थी

Answer

Answer: (b) उनको अपना वर्चस्व बनाकर रखना था
अपना वर्चस्व बनाए रखने के लिए।


Question 2.
बौद्धों के ग्रंथ त्रिपिटक की रचना प्राकृत में क्यों हुई?
(a) उस समय प्राकृत आमजन की भाषा थी
(b) वे लोग संस्कृत नहीं जानते थे
(c) प्राकृत अनपढ़ों की भाषा थी
(d) प्राकृत का चलन बौद्धों ने ही किया

Answer

Answer: (a) उस समय प्राकृत आमजन की भाषा थी
उस समय प्राकृत जन-साधारण की भाषा थी।


Question 3.
वेद मंत्रों में स्त्रियों का योगदान क्या सिद्ध करता है?
(a) स्त्रियाँ पुरुषों से अधिक पढ़ी लिखी थीं
(b) ईश्वर स्त्री-शिक्षा का समर्थक है क्योंकि वेद ईश्वरकृत
(c) स्त्रियों के बिना वेदों की रचना नहीं हो सकती थी
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (b) ईश्वर स्त्री-शिक्षा का समर्थक है क्योंकि वेद ईश्वरकृत
ईश्वर स्त्रियों की शिक्षा का समर्थक है; क्योंकि वेद ईश्वरकृत हैं।


Question 4.
सुशिक्षित लोगों का पेशा क्या होना चाहिए ?
(a) अशिक्षितों को शिक्षित करना
(b) पथ-भ्रष्टों को सही मार्ग पर लाना
(c) अधार्मिकों को धर्म का ज्ञान देना
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं
उपर्युक्त सभी।


Question 5.
द्विवेदी जी ने शिक्षा को व्यापक क्यों कहा है?
(a) क्योंकि शिक्षा का प्रसाद पूरी दुनिया में है
(b) इसके अंतर्गत सिर्फ पढ़ना-लिखना ही नहीं होता बल्कि सीखने योग्य अन्य विषयों का भी समावेश होता है
(c) इसके द्वारा मनुष्य बहुत-सा धन कमा सकता है
(d) शिक्षा की अनेक शाखाएँ होती हैं

Answer

Answer: (b) इसके अंतर्गत सिर्फ पढ़ना-लिखना ही नहीं होता बल्कि सीखने योग्य अन्य विषयों का भी समावेश होता है
इसके अंतर्गत पढ़ने-लिखने के अतिरिक्त सीखने योग्य अन्य विषयों का समावेश होता है।


Question 6.
शिक्षा के संबंध में निम्न में से क्या होना चाहिए?
(a) स्त्री-पुरुष की शिक्षा में भेद होना चाहिए
(b) केवल पुरुष को शिक्षा मिलनी चाहिए
(c) स्त्री-पुरुष की शिक्षा में कोई भेद नहीं होना चाहिए
(d) शिक्षा का अधिकार सभी को एक समान नहीं होना चाहिए

Answer

Answer: (c) स्त्री-पुरुष की शिक्षा में कोई भेद नहीं होना चाहिए
स्त्री-पुरुष की शिक्षा में भेद नहीं होना चाहिए।


Question 7.
आचार्य महावीर प्रसाद जी ने स्त्री शिक्षा का विरोध करने वालों को क्या कहा है ?
(a) पागल
(b) बात-व्यथित
(c) ग्रहग्रस्त
(d) उपर्युक्त सभी

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी।


Question 8.
व्यक्ति को शिक्षा किस मार्ग पर चलने की प्रेरणा देती है?
(a) सन्मार्ग पर
(b) कुटिल मार्ग पर
(c) टेढ़े मार्ग पर
(d) ऊँचे मार्ग पर

Answer

Answer: (a) सन्मार्ग पर।


Question 9.
आचार्य महावीर प्रसाद द्विवेदी जी का जन्म कहाँ हुआ?
(a) सन् 1864 इलाहाबाद में
(b) सन् 1869 में पोरबंदर गुजरात में
(c) सन् 1864 में रायबरेली (उ.प्र.) के गाँव दौलतपुर में
(d) सन् 1901 में वाराणसी में

Answer

Answer: (c) सन् 1864 में रायबरेली (उ.प्र.) के गाँव दौलतपुर में
1864 में रायबरेली उत्तर प्रदेश के दौलतपुर गाँव में।


Question 10.
आचार्य महावीर प्रसाद द्विवेदी जी ने किस पत्रिका का संपादन किया?
(a) सरस्वती
(b) वीणा
(c) हंस
(d) इन्द्रप्रस्थ भारती

Answer

Answer: (a) सरस्वती


Question 11.
लेखक ने शोक की बात किसे माना है ?
(a) स्त्रियों की पढ़ाई को
(b) स्त्रियों को न पढ़ाने को
(c) स्त्रियों को पढ़ाना गृह-सुख नाश का कारण
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (c) स्त्रियों को पढ़ाना गृह-सुख नाश का कारण
स्त्रियों को पढ़ाना गृह-सुख का नाश करने का शोक कहा है।


Question 12.
लेखक ने ‘ऐसे-वैसे’ लोग किन्हें कहा है?
(a) अशिक्षित लोगों को
(b) दकियानूसी लोगों को
(c) धार्मिक कट्टरवादियों को
(d) जो स्वयं शिक्षित हैं, परन्तु स्त्रियों की शिक्षा का विरोध करते हैं

Answer

Answer: (d) जो स्वयं शिक्षित हैं, परन्तु स्त्रियों की शिक्षा का विरोध करते हैं
जो स्वयं शिक्षित है, परन्तु स्त्रियों की शिक्षा का विरोध करता है।


Question 13.
बौद्धों के ग्रंथ का क्या नाम है?
(a) पउम चरिउ
(b) त्रिपिटक
(c) धम्म कथा
(d) पुनर्जन्म गाथाएँ

Answer

Answer: (b) त्रिपिटक
बौद्धों के ग्रंथ का नाम त्रिपिटक है।


Question 14.
बौद्धों के ग्रंथ की रचना किस भाषा में हुई?
(a) संस्कृत
(b) अपभ्रंश
(c) प्राकृत
(d) तमिल

Answer

Answer: (c) प्राकृत
बौद्धों के ग्रंथों की रचना ‘प्राकृत’ में हुई।


Question 15.
कालकूट का शाब्दिक अर्थ क्या है?
(a) अमृत
(b) यमराज का भोज्य पदार्थ
(c) विष
(d) एक तरह का प्रसाद

Answer

Answer: (c) विष
कालकूट का शाब्दिक अर्थ विष है।


गद्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

(1)

नाटकों में स्त्रियों का प्राकृत बोलना उनके अपढ़ होने का प्रमाण नहीं। अधिक से अधिक इतना ही कहा जा सकता है कि वे संस्कृत न बोल सकती थीं। संस्कृत न बोल सकना न अपढ़ होने का सबूत है और न गँवार होने का। अच्छा तो उत्तररामचरित में ऋषियों की वेदांतवादिनी पत्नियाँ कौन-सी भाषा बोलती थीं? उनकी संस्कृत क्या कोई गँवारी संस्कृत थी? भवभूति और कालिदास आदि के नाटक जिस ज़माने के हैं उस ज़माने में शिक्षितों का समस्त समुदाय संस्कृत ही बोलता था, इसका प्रमाण पहले कोई दे ले तब प्राकृत बोलने वाली स्त्रियों को अपढ़ बताने का साहस करे। इसका क्या सबूत कि उस ज़माने में बोलचाल की भाषा प्राकृत न थी? सबूत तो प्राकृत के चलन के ही मिलते हैं। प्राकृत यदि उस समय की प्रचलित भाषा न होती तो बौद्धों तथा जैनों के हज़ारों ग्रंथ उसमें क्यों लिखे जाते, और भगवान शाक्य मुनि तथा उनके चेले प्राकृत ही में क्यों धर्मोपदेश देते? बौद्धों के त्रिपिटक ग्रंथ की रचना प्राकृत में किए जाने का एकमात्र कारण यही है कि उस ज़माने में प्राकृत ही सर्वसाधारण की भाषा थी। अतःएव प्राकृत बोलना और लिखना अपढ़ और अशिक्षित होने का चिह्न नहीं।

Question 1.
कौन-सी भाषा बोलने को लोग अनपढ़ होने का प्रमाण मानते थे?
(a) हिन्दी
(b) पाली
(c) प्राकृत
(d) अपभ्रंश

Answer

Answer: (c) प्राकृत
प्राकृत भाषा को।


Question 2.
भवभूति और कालिदास के समय शिक्षित समाज कौन-सी भाषा बोलता था?
(a) संस्कृत एवं प्राकृत
(b) हिन्दी
(c) पाली
(d) प्राकृत

Answer

Answer: (a) संस्कृत एवं प्राकृत।


Question 3.
बौद्ध और जैनों का साहित्य किस भाषा में लिखा गया?
(a) पाली
(b) हिन्दी
(c) अपभ्रंश
(d) प्राकृत

Answer

Answer: (d) प्राकृत
प्राकृत भाषा में।


Question 4.
बौद्धों के किस ग्रंथ का उल्लेख यहाँ हुआ है?
(a) पउमचरिउ
(b) त्रिपिटक
(c) कुमारपाल चरित
(d) माथा सप्तशती

Answer

Answer: (b) त्रिपिटक।


Question 5.
प्राकृत बोलना किस का चिह्न नहीं है?
(a) शिक्षित होने का
(b) महान होने का
(c) अनपढ़ होने का
(d) बौद्ध होने का

Answer

Answer: (c) अनपढ़ होने का।


(2)

जिन पंडितों ने गाथा-सप्तशती, सेतुबंध-महाकाव्य और कुमारपालचरित आदि ग्रंथ प्राकृत में बनाए हैं, वे यदि अपढ़ और गँवार थे तो हिंदी के प्रसिद्ध से प्रसिद्ध अखबार का संपादक इस ज़माने में अपढ़ और गँवार कहा जा सकता है; क्योंकि वह अपने ज़माने की प्रचलित भाषा में अखबार लिखता है। हिंदी, बाँग्ला आदि भाषाएँ आजकल की प्राकृत हैं, शौरसेनी, मागधी, महाराष्ट्री और पाली आदि भाषाएँ उस ज़माने की थीं। प्राकृत पढ़कर भी उस ज़माने में लोग उसी तरह सभ्य, शिक्षित और पंडित हो सकते थे जिस तरह कि हिंदी, बाँग्ला, मराठी आदि भाषाएँ पढ़कर इस ज़माने में हम हो सकते हैं। फिर प्राकृत बोलना अपढ़ होने का सबूत है, यह बात कैसे मानी जा सकती है?
जिस समय आचार्यों ने नाट्यशास्त्र-सम्बंधी नियम बनाए थे उस समय सर्वसाधारण की भाषा संस्कृत न थी। चुने हुए लोग ही संस्कृत बोलते या बोल सकते थे। इसी से उन्होंने उनकी भाषा संस्कृत और दूसरे लोगों तथा स्त्रियों की भाषा प्राकृत रखने का नियम कर दिया।

Question 1.
लेखक के अनुसार हिन्दी अखबार के संपादक को भी अनपढ़ क्यों कहा जाना चाहिए ?
(a) क्योंकि वह संस्कृत नहीं बोलता
(b) क्योंकि वह प्राकृत नहीं बोलता
(c) क्योंकि वह अपभ्रंश नहीं बोलता
(d) क्योंकि उसके ज़माने की भाषा संस्कृत नहीं है।

Answer

Answer: (a) क्योंकि वह संस्कृत नहीं बोलता।


Question 2.
हिंदी, बाँग्ला आदि भाषाएँ आजकल की प्राकृत भाषाएँ क्यों हैं ?
(a) जिस तरह प्राकृत बोली जाती है उसी तरह ये भाषाएँ बोली जाती हैं
(b) इन भाषाओं को बोलने वाले लोग ही शिक्षित होते
(c) प्राकृत का विकास संस्कृत से हुआ है
(d) जिस तरह संस्कृत से प्राकृत निकली है उसी प्रकार प्राकृत से हिन्दी व बाँग्ला निकली है

Answer

Answer: (d) जिस तरह संस्कृत से प्राकृत निकली है उसी प्रकार प्राकृत से हिन्दी व बाँग्ला निकली है
जिस तरह संस्कृत से प्राकृत निकली है, उसी प्रकार प्राकृत से हिन्दी व बाँग्ला का विकास हुआ है।


Question 3.
किस भाषा को पढ़कर लोग पंडित हो सकते हैं ?
(a) संस्कृत
(b) पाली
(c) प्राकृत
(d) उपयुक्त

Answer

Answer: (d) उपयुक्त
सभी भाषाओं को।


Question 4.
प्राकृत बोलना क्या अपढ़ होने का सबूत है ?
(a) हाँ
(b) नहीं
(c) कह नहीं सकते
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (b) नहीं
‘नहीं’ प्राकृत बोलना अनपढ़ होने का सबूत नहीं


Question 5.
जिस समय आचार्यों ने नाट्य-शास्त्र के नियम बनाए उस समय सर्व-साधारण की भाषा क्या थी?
(a) संस्कृत
(b) हिन्दी
(c) अपभ्रंश
(d) प्राकृत

Answer

Answer: (d) प्राकृत
उस समय जन साधारण की भाषा प्राकृत थी।


(3)

स्त्रियों का किया हुआ अनर्थ यदि पढ़ाने ही का परिणाम है तो पुरुषों का किया हुआ अनर्थ भी उनकी विद्या और शिक्षा ही का परिणाम समझना चाहिए। बम के गोले फेंकना, नर हत्या करना, डाके डालना, चोरियाँ करना, घूस लेना-ये सब यदि पढ़ने-लिखने ही का परिणाम हो तो सारे कॉलिज, स्कूल और पाठशालाएँ बंद हो जानी चाहिए। परंतु विक्षिप्तों, बातव्यथितों और ग्रहग्रस्तों के सिवा ऐसी दलीलें पेश करने वाले बहुत ही कम मिलेंगे। शकुंतला ने दुष्यंत को कटु वाक्य कहकर कौन-सी अस्वाभाविकता दिखाई? क्या वह यह कहती कि-“आर्य पुत्र, शाबाश! बड़ा अच्छा काम किया जो मेरे साथ गांधर्व-विवाह करके मुकर गए। नीति, न्याय, सदाचार और धर्म की आप प्रत्यक्ष मूर्ति हैं!” पत्नी पर घोर से घोर अत्याचार करके जो उससे ऐसी आशा रखते हैं वे मनुष्य-स्वभाव का किंचित् भी ज्ञान नहीं रखते।

Question 1.
कुतर्कवादी लोगों का क्या मानना है?
(a) स्त्रियाँ पढ़-लिख नहीं सकतीं
(b) स्त्रियों को पढ़ने का अधिकार नहीं है
(c) स्त्रियों का किया हुआ अनर्थ उन्हें पढ़ाने का परिणाम है
(d) स्त्रियों के अनर्थ का कारण पुरुष है

Answer

Answer: (c) स्त्रियों का किया हुआ अनर्थ उन्हें पढ़ाने का परिणाम है।


Question 2.
पुरुष जो अनर्थ करते हैं, वह किसका परिणाम है ?
(a) उनके पढ़े-लिखे होने का
(b) उनका अनपढ़ होने का
(c) स्त्रियों के पढ़ने का
(d) स्त्रियों के न पढ़ने का

Answer

Answer: (b) उनका अनपढ़ होने का।


Question 3.
पढ़े-लिखे पुरुष क्या-क्या अनर्थ करते हैं ?
(a) वे नरहत्या करते हैं
(b) डाके डालते हैं
(c) घूस लेते हैं
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं
चोरी, डाका, नर-हत्या, घूसखोरी आदि सभी।


Question 4.
शकुंतला कौन थी?
(a) दुर्वासा ऋषि की पुत्री
(b) राजा दुष्यंत की पत्नी
(c) भरत की माता
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं

Answer

Answer: (a) दुर्वासा ऋषि की पुत्री
शकुंतला दुर्वासा ऋषि की पुत्री और दुष्यंत की पत्नी थी। भरत शकुंतला का पुत्र था।


Question 5.
शकुंतला का दुष्यंत को कटुवाक्य कहना कहाँ तक उचित
(a) बिल्कुल उचित है
(b) उचित नहीं है
(c) कह नहीं सकते
(d) इनमें से कोई नहीं

Answer

Answer: (a) बिल्कुल उचित है
बिल्कुल उचित है क्योंकि दुष्यंत ने शकंतला के साथ गांधर्व-विवाह किया परन्तु वह उसे अपने साथ हस्तिनापुर नहीं ले गया।


(4)

पुराने ज़माने में स्त्रियों के लिए कोई विश्वविद्यालय न था। फिर नियमबद्ध प्रणाली का उल्लेख आदि पुराणों में न मिले तो क्या आश्चर्य। और, उल्लेख उसका कहीं रहा हो, पर नष्ट हो गया हो तो ? पुराने ज़माने में विमान उड़ते थे। बताइए उनके बनाने की विद्या सिखाने वाला कोई शास्त्र! बड़े-बड़े जहाजों पर सवार होकर लोग द्वीपांतरों को जाते थे। दिखाइए, जहाज़ बनाने की नियमबद्ध प्रणाली के दर्शक ग्रंथ! पुराणादि में विमानों और जहाजों द्वारा की गई यात्राओं के हवाले देखकर उनका अस्तित्व तो हम बड़े गर्व से स्वीकार करते हैं, परंतु पुराने ग्रंथों में अनेक प्रगल्भ पंडिताओं के नामोल्लेख देखकर भी कुछ लोग भारत की तत्कालीन स्त्रियों को मूर्ख, अपढ़
और गँवार बताते हैं! इस तर्कशास्त्रज्ञता और इस न्यायशीलता की बलिहारी! वेदों को प्रायः सभी हिंदू ईश्वर-कृत मानते हैं। सो ईश्वर तो वेद-मंत्रों की रचना अथवा उनका दर्शन विश्ववरा आदि स्त्रियों से करावे और हम उन्हें ककहरा पढ़ाना भी पाप समझें। शीला और विज्जा आदि कौन थीं? वे स्त्री थीं या नहीं? बड़े-बड़े पुरुष-कवियों से आदृत हुई हैं या नहीं? शार्ङ्गधर-पद्धति में उनकी कविता के नमूने हैं या नहीं? बौद्ध-ग्रंथ त्रिपिटक के अंतर्गत थेरीगाथा में जिन सैकड़ों स्त्रियों की पद्य-रचना उद्धत है वे क्या अपढ़ थीं ? जिस भारत में कुमारिकाओं को चित्र बनाने, नाचने, गाने, बजाने, फूल चुनने, हार गूंथने, पैर मलने तक की कला सीखने की आज्ञा थी उनका लिखने पढ़ने की आज्ञा न थी। कौन विज्ञ ऐसी बात मुख से निकालेगा? और, कोई निकाले भी तो मानेगा कौन?

Question 1.
पुराने ज़माने में स्त्रियों के लिए विश्वविद्यालय था यह आप किस आधार पर कह सकते हैं ?

Answer

Answer:
संकेत :

  • जैसे पुराने जमाने में विमान उड़ते थे हम इस बात को स्वीकार करते हैं
  • बड़े-बड़े जहाजों पर सवार होकर लोग एक द्वीप से दूसरे द्वीप पर जाते थे।

Question 2.
हम बड़े गर्व से किसका उल्लेख करते हैं ?

Answer

Answer:
संकेत :

  • विमान बनाने का
  • एक द्वीप से दूसरे द्वीप जाने का।

Question 3.
वेदों के बारे में लोगों का क्या विचार है?

Answer

Answer:
संकेत :

  • वेद ईश्वरकृत हैं
  • वेद मंत्रों की रचना स्त्रियों द्वारा हुई।

Question 4.
शीला और विज्जा कौन थीं ?

Answer

Answer:
संकेत :

  • बहुत बड़ी विदुषियाँ थीं।

Question 5.
पुराने ज़माने में लड़कियों को क्या-क्या आजादी थी?

Answer

Answer:
संकेत :

  • नाचना
  • फूल चुनना
  • गाना
  • चित्र बनाना।

(5)

मान लीजिए कि पुराने ज़माने में भारत की एक भी स्त्री पढ़ी-लिखी न थी। न सही। उस समय स्त्रियों को पढ़ाने की ज़रूरत न समझी गई होगी। पर अब तो है। अतएव पढ़ाना चाहिए। हमने सैकड़ों पुराने नियमों, आदेशों और प्रणालियों को तोड़ दिया है या नहीं? तो, चलिए, स्त्रियों को अपढ़ रखने की इस पुरानी चाल को भी तोड़ दें।
क्षणभर के लिए भी इस कल्पना को अपने मन में स्थान न देना चाहिए कि पुराने ज़माने में यहाँ की सारी स्त्रियाँ अनपढ़ थीं अथवा उन्हें पढ़ने की आज्ञा न थी। जो लोग पुराणों में पढ़ी-लिखी स्त्रियों के हवाले माँगते हैं, उन्हें श्रीमद्भागवत, दशमस्कंध के उत्तरार्द्ध का पनवाँ अध्याय. पढ़ना चाहिए। उसमें रुक्मिणी-हरण की कथा है। रुक्मिणी ने जो एक लंबा-चौड़ा पत्र एकांत में लिखकर, एक ब्राह्मण के हाथ, श्रीकृष्ण को भेजा था; वह तो प्राकृत में न था। उसके प्राकृत में होने का उल्लेख भागवत में तो नहीं। उसमें रुक्मिणी ने जो पांडित्य दिखाया है वह उसके अपढ़ और अल्पज्ञ होने अथवा गँवारपन का सूचक नहीं।

Question 1.
स्त्रियों को क्यों पढ़ाना चाहिए?

Answer

Answer:
संकेत :

  • क्योंकि आज स्त्रियों के पढ़े-लिखे होने की जरूरत है
  • एक पढ़ी-लिखी स्त्री पूरे घर को शिक्षित कर सकती है।

Question 2.
लेखक ने किस चलन को समाप्त करने की बात कही है?

Answer

Answer:
संकेत :

  • स्त्रियों को अनपढ़ रखने के चलन की।

Question 3.
लोगों को अपने मन में किस कल्पना को स्थान नहीं देना चाहिए।

Answer

Answer:
संकेत :

  • पुराने जमाने की सारी स्त्रियाँ अनपढ़ थीं
  • स्त्रियों को पढ़ने की आज्ञा नहीं थी।

Question 4.
पुराणों में पढ़ी-लिखी स्त्रियों का प्रमाण माँगने वालों को क्या करना चाहिए?

Answer

Answer:
संकेत :

  • उन्हें श्रीमदभागवत, दशमस्कंध के उत्तरार्द्ध का त्रेपनवाँ अध्याय पढ़ना चाहिए।

Question 5.
श्रीमदभागवत् के त्रेपनवें अध्याय में क्या है?

Answer

Answer:
संकेत :

  • रुक्मिणी के उस पत्र का उल्लेख जो उन्होंने श्रीकृष्ण को लिखा था।
  • वह पत्र प्राकृत में नहीं था
  • यह पत्र गँवारपन का सूचक नहीं है।

(6)

‘शिक्षा’ बहुत व्यापक शब्द है। उसमें सीखने योग्य अनेक विषयों का समावेश हो सकता है। पढ़ना-लिखना भी उसी के अंतर्गत है। इस देश की वर्तमान शिक्षा प्रणाली अच्छी नहीं। इस कारण यदि कोई स्त्रियों को पढ़ाना अनर्थकारी समझे तो उसे उस प्रणाली का संशोधन करना या कराना चाहिए, खुद पढ़ने-लिखने को दोष न देना चाहिए। लड़कों ही की शिक्षा प्रणाली कौन-सी बड़ी अच्छी है। प्रणाली बुरी होने के कारण क्या किसी ने यह राय दी है कि सारे स्कूल और कॉलिज बंद कर दिए जाएँ? आप खशी से लड़कियों और स्त्रियों की शिक्षा की प्रणाली को संशोधन कीजिए। उन्हें क्या पढ़ाना चाहिए, कितना पढ़ाना चाहिए, किस तरह की शिक्षा देनी चाहिए और कहाँ पर देनी चाहिए-घर में या स्कूल में-इन सब बातों पर बहस कीजिए, विचार कीजिए, जी में आवे सो कीजिए; पर परमेश्वर के लिए यह न कहिए कि स्वयं पढ़ने-लिखने में कोई दोष है-वह अनर्थकर है, वह अभिमान का उत्पादक है, वह गृह-सुख का नाश करने वाला है। ऐसा कहना सोलहों आने मिथ्या है।

Question 1.
शिक्षा का क्या अर्थ है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • केवल अक्षर ज्ञान करना शिक्षा नहीं
  • जो हम सीखते हैं वह शिक्षा है
  • पढ़ना-लिखना शिक्षा का एक अंग है।

Question 2.
शिक्षा प्रणाली के बारे में लेखक की क्या राय है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • शिक्षा-प्रणाली लाभकारी होनी चाहिए
  • पढ़ने-लिखने को दोष देना उचित नहीं है ।

Question 3.
लेखक स्त्री-शिक्षा के विरोधियों को क्या कहना चाहता है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • आवश्यकता पड़े तो स्त्री-शिक्षा में संशोधन कीजिए
  • शिक्षा किस प्रकार की हो बैठकर विचार कीजिए
  • यह मत कहिए कि स्त्रियों का पढ़ना अन

Question 4.
कैसा कहना सोलह आना मिथ्या है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • स्त्रियों का पढ़ना अनर्थकारी है
  • वह गृह-सुख का नाश करने वाला है

Question 5.
अनर्थ का और पढ़ने-लिखने का क्या संबंध है?

Answer

Answer:
संकेत-

  • कोई सम्बंध नहीं
  • अनर्थ का कारण शिक्षा नहीं है।

बोधात्मक-प्रश्न

Question 1.
बौद्धों एवं जैनियों के ग्रंथ किस भाषा में लिखे गए हैं, इनसे क्या बात सिद्ध होती है?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • प्राकृत भाषा में लिखे गए हैं
  • उस ज़माने में प्राकृत ही पढ़े-लिखों की भाषा थी ।

Question 2.
रुक्मिणी का प्रेम-पत्र जो उन्होंने श्रीकृष्ण को भेजा था क्या सिद्ध करता है ?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • पहले भी स्त्रियाँ पढ़ी लिखी होती थीं रुक्मिणी का पत्र अल्पज्ञ और गँवारपन का सूचक नहीं

Question 3.
हिन्दी के प्रसिद्ध से प्रसिद्ध अखबार के संपादक को गँवार क्यों कहना चाहिए?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • क्योंकि वह हिंदी में लिख रहा है
  • हिन्दी जन-भाषा है परन्तु हिन्दी संस्कृत नहीं है
  • क्योंकि संस्कृत जानने वाला ही पढ़ा-लिखा है |

Question 4.
विमान का उदाहरण देकर लेखक क्या सिद्ध करना चाहता

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • विमान का उल्लेख है, पर प्रमाण नहीं
  • यदि उल्लेख प्रमाण माना जा सकता है तो यह क्यों नहीं माना जाता कि पुराण काल में स्त्रियाँ पढ़ी-लिखी थी
  • प्रमाण नष्ट भी हो सकते हैं।

Question 5.
द्विवेदी जी ने स्त्री-शिक्षा के समर्थन में क्या-क्या तर्क दिए?

Answer

Answer:
संकेत बिंदु :

  • प्रमाण नष्ट भी हो सकते हैं
  • प्राकृत गँवारों की भाषा नहीं है
  • आज के संपादक हिन्दी भाषा में अखबार निकालते हैं कोई उनको अपढ़ नहीं कहता
  • गलत परंपराओं को छोड़ देना चाहिए
  • शकुंतला द्वारा दुष्यंत को कटुवचन कहना शिक्षा का परिणाम नहीं है। वर्तमान शिक्षा प्रणाली में संशोधन की आवश्यकता है।

We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 15 स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 10 Hindi Kshitij स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 10 Hindi Kshitij Chapter 15 स्त्री शिक्षा के विरोधी कुतर्कों का खंडन with Answers Read More »

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ with Answers

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ objective questions.

नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ Class 9 MCQs Questions with Answers

Practicing the Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 MCQ with Answers aids students to learn all the fundamental concepts and prepare effectively for the exams. MCQ of नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ Class 9 with Answers are prepared based on the latest exam pattern & CBSE guidelines.

Here are the links available online for Free Download of Class 9 Hindi नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ MCQ Multiple Choice Questions with Answers PDF.

Question 1.
दूसरी बार आने पर क्या होता है?
(a) कोई कवि को पहचानता नहीं
(b) इलाके में भारी अंतर आ जाता है
(c) सभी लोग कवि को पहचान लेते हैं
(d) कवि अक्सर अपने मित्र का घर भूल जाता है।

Answer

Answer: (b) इलाके में भारी अंतर आ जाता है


Question 2.
समाज को सुंदर बनाने वाले लोग अक्सर कैसी जगहों में रहते हैं?
(a) अच्छी जगहों में
(b) आलीशान बंगलों में
(c) गंदी जगहों में
(d) शहर के बीच में।

Answer

Answer: (c) गंदी जगहों में


Question 3.
समाज को खूशबू देने वाले लोग गंदी जगहों पर रहने के लिए क्यों मजबूर हैं?
(a) उनके पास इतना पैसा नहीं कि वे अच्छी जगह पर मकान बना सकें।
(b) उनको उपेक्षित नज़रों से देखा जाता है।
(c) उनका शोषण होता है।
(d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं।

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी कथन सत्य हैं।


Question 4.
‘खूशबू रचते हाथ’ कविता में कैसे-कैसे हाथों का उल्लेख हआ है?
(a) उभरी नसों वाले हाथों का
(b) जख्म से फटे हाथों का
(c) जूही की डाल से खुशबूदार हाथों का
(d) उपर्युक्त सभी का।

Answer

Answer: (d) उपर्युक्त सभी का।


Question 5.
‘बसंत का गया पतझड़’ में लौटने से क्या अभिप्राय है?
(a) एक साल बाद लौटना
(b) जवानी में जाकर बुढ़ापे में लौटना
(c) भारी अंतर का आ जाना
(d) उपर्युक्त सभी ठीक हैं।

Answer

Answer: (c) भारी अंतर का आ जाना


Question 6.
पुराने निशान धोखा क्यों दे देते हैं?
(a) लोग उन निशानों को मिटा देते हैं
(b) लोग उस जगह पर नए मकान बना लेते हैं
(c) लेखक को याद ही नहीं रहता
(d) इनमें से कोई नहीं।

Answer

Answer: (b) लोग उस जगह पर नए मकान बना लेते हैं


Question 7.
कवि पीपल, लोहे के दरवाजों, खाली ज़मीन के आधार पर क्या पहचानना चाहता है?
(a) उस स्थान को जहाँ पर उसे जाना है
(b) अपने खाली पड़े प्लाट को
(c) अपने पड़ोसियों के मकान को
(d) अपनी पैतृक ज़मीन को।

Answer

Answer: (a) उस स्थान को जहाँ पर उसे जाना है


Question 8.
नए इलाके में जाने पर कवि क्या भूल जाता है?
(a) सामान
(b) रास्ता
(c) पढना
(d) फोन करना।

Answer

Answer: (b) रास्ता


Question 9.
अरुण कमल का जन्म कब हुआ?
(a) सन् 1950 में
(b) सन् 1952 में
(c) सन् 1954 में
(d) सन् 1956 में

Answer

Answer: (c) सन् 1954 में


Question 10.
‘खुशबू रचते हाथ’ कविता के कवि कौन हैं?
(a) जयशंकर प्रसाद
(b) सूर्यकांत त्रिपाठी निराला।
(c) सियाराम शरण गुप्त
(d) अरुण कमल।

Answer

Answer: (d) अरुण कमल।


Question 11.
‘नए इलाके में’ कविता के कवि कौन हैं?
(a) अरुण कमल
(b) हरिवंशराय बच्चन
(c) नज़ीर अकबराबादी
(d) रामधारी सिंह दिनकर।

Answer

Answer: (a) अरुण कमल


काव्यांश पर आधारित बहुविकल्पीय प्रश्न

काव्यांशों को पढ़कर पूछे गए प्रश्नों के उचित विकल्प चुनकर लिखिए

यहाँ रोज कुछ बन रहा है
रोज़ कुछ घट रहा है
यहाँ स्मृति का भरोसा नहीं
एक ही दिन में पुरानी पड़ जाती है दुनिया
जैसे बसंत का गया पतझड़ को लौटा हूँ
जैसे बैसाख का गया भादों को लौटा हूँ,
अब यही उपाय है कि हर दरवाजा खटखटाओ
और पूछो-क्या यही है वो घर?

Question 1.
अब किस पर भरोसा नहीं किया जा सकता?
(a) अब पुराने रास्तों पर भरोसा नहीं किया जा सकता
(b) अब नए रास्तों पर भरोसा नहीं किया जा सकता
(c) अब पुरानी यादों पर भरोसा नहीं किया जा सकता
(d) अब नई यादों पर भरोसा नहीं किया जा सकता

Answer

Answer: (c) अब पुरानी यादों पर भरोसा नहीं किया जा सकता


Question 2.
‘जैसे वंसत का गया पतझड़ को लौटा हूँ’ से कवि का क्या आशय है?
(a) खुशी का गम में बदल जाना
(b) गम का खुशी में बदल जाना
(c) ऋतु-परिवर्तन
(d) समय की परिवर्तनशीलता

Answer

Answer: (d) समय की परिवर्तनशीलता


Question 3.
दुनिया एक दिन में ही क्यों पुरानी पड़ जाती है?
(a) क्योंकि जो बीत गया सो बात गई
(b) क्योंकि नित्य नए परिवर्तन हो रहे हैं
(c) क्योंकि बीता दिन फिर लौट कर नहीं आता
(d) क्योंकि बीता दिन पुराना हो जाता है।

Answer

Answer: (b) क्योंकि नित्य नए परिवर्तन हो रहे हैं


Question 4.
हर दरवाजे पर जाकर कवि ने क्या पूछा?
(a) क्या वह उसी शहर में है?
(b) क्या यह भादो का मौसम है?
(c) क्या यह वही मकान है?
(d) क्या वह उसे पहचानते हैं?

Answer

Answer: (c) क्या यह वही मकान है?


Question 5.
“समय बहुत कम है तुम्हारे पास’ कहकर कवि क्या समझाना चाहता है?
(a) जीवन-अवधि बहुत कम है और काम बहुत
(b) कम समय में बहुत काम निपटाना है
(c) बनते-बिगड़ते स्वरूप के बीच समय की गति बदलती जा रही है
(d) बनते-बिगड़ते स्वरूप के बीच जीवन तीव्र गति से बहता चला जा रहा है

Answer

Answer: (d) बनते-बिगड़ते स्वरूप के बीच जीवन तीव्र गति से बहता चला जा रहा है


कविता की उचित पंक्तियों से कविता को पूरा करके लिखिए

(क) इस नए बसते इलाके में
…………….

Answer

Answer: जहाँ रोज़ बन रहे हैं नए-नए मकान


(ख) मैं अक्सर रास्ता भूल जाता हूँ
…………….

Answer

Answer: धोखा दे जाते हैं पुराने निशान


(ग) खोजता हूँ ताकता पीपल का पेड़
…………….

Answer

Answer: खोजता हूँ ढहा हुआ घर


(घ) और ज़मीन का खाली टुकड़ा जहाँ से बाएँ मुड़ना था मुझे
…………….

Answer

Answer: फिर दो मकान बाद बिना रंग वाले लोहे के फाटक का


(ङ) घर था इक मंजिला
…………….
चल देता हूँ
या दो घर आगे ठकमकाता

Answer

Answer: और मैं हर बार एक घर पीछे।


कविता की छूटी हुई पंक्तियाँ लिखकर कविता पूरी कीजिए

(क) कई गलियों के बीच
…………….

Answer

Answer: कई नालों के पार


(ख) कूड़े-करकट के ढेरों के बाद
…………….

Answer

Answer: बदबू से फटते जाते इस


(ग) टोले के अंदर
…………….

Answer

Answer: खुशबू रचते हैं हाथ


(घ) खुशबू रचते हैं हाथ।
…………….

Answer

Answer: घिसे नाखूनों वाले हाथ


(ङ) पीपल के पत्ते से नए-नए हाथ
…………….

Answer

Answer: जूही की डाल से खुशबूदार हाथ


(च) गंदे कटे पिटे हाथ
…………….
खुशबू रचते हैं हाथ
खुशबू रचते हैं हाथ

Answer

Answer: जख्म से फटे हुए हाथ।


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Hindi Sparsh नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh Chapter 15 नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ with Answers Read More »

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 6 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Reading Comprehension Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Reading Comprehension Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

MCQ Questions for Class 6 English Grammar Reading Comprehension with Answers

Enhance your subject knowledge through Reading Comprehension MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Reading Comprehension provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Reading Comprehension MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Read the following passages carefully and answer the questions that follow by choosing the right alternative given at the end of every question:

(1)

Androcles was ordered to fight a huge lion, that had been kept hungry for two days. He was sure the Hon would tear him to pieces. So, he was sad to be back. A large crowd of people had come, to see that fight. The lion was let loose, into the arena where Androcles had been made to enter. The beast came roaring aloud, out of its cage, looking fiercely. As the lion neared him, people got excited to see the bloody drama. But, suddenly, the lion stopped roaring and became calm. Instead of attacking Androcles he crouched at his feet arid began to lick his hands. Tears of joy welled up in Androcles’ eyes and he embraced the lion. It was the same lion, with whom Androcles had lived in den, for many days.

Question 1.
With whom was Androcles ordered to fight with?
(a) a huge lion
(b) a lion
(c) a tiger
(d) a slave

Answer

Answer: (a) a huge lion


Question 2.
Who had come to see the fight?
(a) the king
(b) the minister
(c) large crowd
(d) the animals

Answer

Answer: (c) large crowd


Question 3.
How did the lion came towards Androcles?
(a) limping
(b) roaring
(c) shouting
(d) crying

Answer

Answer: (b) roaring


Question 4.
What did the lion do?
(a) fought with Androcles
(b) tore Androcles into pieces
(c) began to lick Androcles’hands
(d) none of these

Answer

Answer: (c) began to lick Androcles’hands


Question 5.
Which word in the passage means the same as -‘hold someone closely’,
(a) heard
(b) crouched
(c) calm
(d) embraced

Answer

Answer: (d) embraced


(2)

It rained heavily last winter and the little stream, near our house, became a big river. It burst its banks and the fields all around were full of water. Luckily, the water did not reach, any of the house in our village. But, the river carried away, our beautiful wooden bridge. The bridge was more than a hundred years old and we were sorry to lose it. We are building a new one now, but it will never be the same

Question 1.
Why were the fields full of water?
(a) There was a flood
(b) A dam broke
(c) It rained heavily
(d) None of these

Answer

Answer: (c) It rained heavily


Question 2.
What happened to the wooden bridge?
(а) It was broken
(b) It did not break
(c) It helped the people to reach to a safer place
(d) Nothing happened to it

Answer

Answer: (а) It was broken


Question 3
Where did the water not reach?
(a) the shops
(b) the field
(c) the streets
(d) the houses

Answer

Answer: (d) the houses


Question 4.
How old was the bridge?
(a) more than ten years
(b) more than a hundred years
(c) more than fifty years
(d) more than two hundred years

Answer

Answer: (b) more than a hundred years


Question 5.
Find a phrase from the passage which means ‘washed away’.
(a) burst
(b) around
(c) carried away
(d) lose

Answer

Answer: (c) carried away


(3)

When you watch the Republic Day Parade, do you wonder who built the Rashtrapati Bhawan, the Rajpath and the India Gate? They were mainly the work of Sir Edwin Lutyen’s. Edwin Lutyen’s father, Charles Lutyens, was in the British army. He was also a good painter.

Question 1.
Who built the Rashtrapati Bhawan?
(a) Charles Lutyens
(b) Edwin Lutyen
(c) Edwin Charles
(d) Charles Edwin

Answer

Answer: (b) Edwin Lutyen


Question 2.
Where is India Gate situated?
(a) New Delhi
(b) Calcutta
(c) Bombay
(d) Chennai

Answer

Answer: (a) New Delhi


Question 3.
What did Charles Lutyens, Edwin Lutyen’s father, do?
(a) He was in Chinese Army
(b) He was in Russian Army
(c) He was in British Army
(d) He was in Indian Army

Answer

Answer: (c) He was in British Army


Question 4.
When is Republic Day Celebrated?
(a) 2nd October
(b) 26th January
(c) 15th August
(d) 29th January

Answer

Answer: (b) 26th January


Question 5.
Give the opposite of ‘good’.
(a) vainly
(b) better
(c) bad
(d) worst

Answer

Answer: (c) bad


(4)

There is an interesting story, about a rabbit and his grandpa. It happened, on a full- moon night. Our friend, the rabbit, had gone out for a stroll, when he met a cunning Jackal. Luckily for Mr. Rabbit, Mr. Jackal had a very hearty meal that night. So, instead of making Mr. Rabbit his dinner, Mr. Jackal decided to have only some fun at the expense of Mr. Rabbit. He said to Mr. Rabbit, “Look up there. Your grandpa is waiting for you, on the moon. Don’t you want to go up there and see him?” Mr.Rabbit was taken in. He did not understand, that cunning Mr. Jackal was only trying to befool him. He paid no heed, to the advice of his dear mother and went from friend to friend, seeking help in reaching reached the moon.

Question 1.
When did Mr. Rabbit meet Mr. Jackal?
(a) in the evening
(b) in the morning
(c) full moon night
(d) at night

Answer

Answer: (c) full moon night


Question 2.
Why did Mr. Jackal not eat up Mr. Rabbit?
(a) he did not like rabbit
(b) he did not want to kill Mr. Rabbit
(c) because his stomach was full
(d) Mr. Rabbit escaped

Answer

Answer: (c) because his stomach was full


Question 3.
The Jackal was very …………….
(a) foolish
(b) cunning
(c) coward
(d) helpful

Answer

Answer: (b) cunning


Question 4.
What did he say to Mr. Rabbit?
(a) that his grandfather is waiting for him on the moon
(b) that his grandfather is waiting for him at home
(c) that his father is calling him
(d) none of these

Answer

Answer: (a) that his grandfather is waiting for him on the moon


Question 5.
Find the word which means the same as given below ‘deceived’.
(a) befool
(b) heed
(c) cunning
(d) taken in

Answer

Answer: (d) taken in


(5)

Venice is a strange and beautiful city, in the north of Italy. It is not one island but a group of one hundred and seventeen islands. These small islands are, near one another. There are about four hundred old stone bridges, joining the islands of Venice. In this city, there are no motor cars, no horses and no buses. This is because Venice has no streets. Every one must go by boat from one place to another. The boats sail on one hundred and fifty canals or ‘waterways’. The water touches the walls and steps on the buildings. The men of Venice are very good sailors. They have long boats with flat bottoms, called ‘Gondolas’. But, today, we can also see plenty of motor boats in Venice.

Question 1.
Where is Venice located in Italy?
(a) east
(b) north
(c) west
(d) south

Answer

Answer: (b) north


Question 2.
Venice is a group of ………………. islands.
(a) one hundred seven
(b) one hundred seventy
(c) one hundred seventeen
(d) one hundred and seventy

Answer

Answer: (c) one hundred seventeen


Question 3.
Which is the mode of transport in Venice?
(a) car
(b) motor
(c) bus
(d) boat

Answer

Answer: (d) boat


Question 4.
How many ‘waterways’ are there in Venice?
(a) One hundred and fifty
(b) Fifty
(c) One hundred
(d) Two hundred

Answer

Answer: (a) One hundred and fifty


Question 5.
Give the opposite of ‘beautiful’.
(a) handsome
(b) lovely
(c) ugly
(d) scary

Answer

Answer: (c) ugly


(6)

The Taj Mahal is one of the most beautiful buildings, in the world. More than three hundred years ago, emperor Shah Jahan built the Taj Mahal, as a tomb for his wife. Shah Jahan loved his wife very much. He wanted her tomb, to be perfect. He did not care about time or money. He found the finest workmen in Asia. Altogether, over 20,000 different men worked on the building. It took over seventeen years to finish it. The building rests on a platform of sandstone. Four slender white towers, or minarets, rise from the corners of the terrace. A large dome rises, from the centre of the building. Around this large dome there are smaller domes.

Question 1.
Who built the Taj Mahal and for whom?
(a) Mumtaz, Shahjahan
(b) Workmen, Mumtaz
(c) Shah Jahan, Mumtaz
(d) Mumtaz, tourists

Answer

Answer: (c) Shah Jahan, Mumtaz


Question 2.
Taj Mahal was built
(a) one hundred years ago
(b) two hundred years ago
(c) three hundred years ago
(d) four hundred years ago

Answer

Answer: (c) three hundred years ago


Question 3.
The workmen came from to build it.
(a) Asia
(b) Europe
(c) India
(d) Iran

Answer

Answer: (a) Asia


Question 4.
How many years did it take to finish the work?
(a) Fourteen years
(b) Fifteen years
(c) Sixteen years
(d) Seventeen years

Answer

Answer: (d) Seventeen years


Question 5.
What is the main building of the Taj Mahal made of?
(a) sandstone
(b) white stone
(c) redstone
(d) bricks

Answer

Answer: (a) sandstone


(7)

I went back into the room and sat down on the chair. I opened the box beneath the table and took out the book, ‘The Materia Medica’. I opened it, at the table on which stood the lamp and a large mirror; a small comb beside the mirror’. I looked into the mirror. I was a doctor. I felt I had to make my presence felt. I picked up the comb and ran it through my hair and adjusted the parting, so that it looked straight and neat.

Question 1.
Where did the narrator sit?
(a) chair
(b) diwan
(c) table
(d) sofa

Answer

Answer: (a) chair


Question 2.
Where was the box?
(a) beneath the bed
(b) in the store
(c) beneath the chair
(d) beneath the table

Answer

Answer: (d) beneath the table


Question 3.
What did the writer take out from the box?
(a) another box
(b) a comb
(c) a book
(d) a shirt

Answer

Answer: (c) a book


Question 4.
What did the writer do for his living?
(a) lawyer
(b) doctor
(c) teacher
(d) none of these

Answer

Answer: (b) doctor


Question 5.
What did the doctor do with the comb?
(a) placed it on the chair
(b) placed it on the mirror
(c) placed it on the table
(d) set his hair

Answer

Answer: (d) set his hair


(8)

Pets, especially dogs, are fun to keep. I wanted a dog, for my tenth birthday. And I got a black Spaniel, with a white patch. A pet is not just a toy. It needs constant attention. A dog in the early stages, needs training. It should be taught, to obey its master. Its food has to be cooked, specially. Then its coat has to be checked regularly, for ticks. We have to take it regularly, to a vet. When I come back from school, my furry friend barks at me lovingly. It sometimes runs off with my socks. It is naughty, but not a nuisance.

Question 1.
Which pet is the favourite of the narrator?
(a) cats
(b) dogs
(c) parrots
(d) pigeons

Answer

Answer: (b) dogs


Question 2.
What attention does a dog need?
(a) its food should be good
(b) should be taken regularly to a vet
(c) its clothes should be neat
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
The doctor who treats animals is called ………………….
(a) Psychatrist
(b) Child specialist
(c) vet
(d) surgeon

Answer

Answer: (c) vet


Question 4.
How does the dog treat, when the narrator comes back from the school?
(a) barks at him
(b) does not pay attention
(c) welcomes him with barking
(d) none of these

Answer

Answer: (c) welcomes him with barking


Question 5.
Give the opposite of ‘Obey’.
(a) obedient
(b) ignore
(c) not obey
(d) dis obey

Answer

Answer: (d) dis obey


(9)

Long, long ago there were no schools or colleges in the way, they are now. Every sage, would admit a few students, who stayed with him, for at least 12 years and received instructions from him. Such places were called ashramas. Usually, students used to join the ashramas, at the age of eight and complete their education, by twenty. There were no fees. The ashramas would receive grants and aid from the kings. Infact, the longs were proud of the ashramas, in their kingdom. They often looked to the sages, for advice and guidance. The ashramas were located in places, away from the town.

Question 1.
Where did the students get education long ago?
(a) palaces
(b) ashramas
(c) schools
(d) colleges

Answer

Answer: (b) ashramas


Question 2.
Usually the students used to join the ashramas at the age of
(a) five
(b) six
(c) seven
(d) eight

Answer

Answer: (d) eight


Question 3.
From where did the ashramas receive grants and aid?
(a) from the kings
(b) from the parents
(c) from the ministers
(d) from the banks

Answer

Answer: (a) from the kings


Question 4.
Where were the ashramas located?
(a) away from the city
(b) away from the palaces
(c) away from the town
(d) far away

Answer

Answer: (c) away from the town


Question 5.
Give the verb of ‘advice’.
(a) advised Answers
(b) advise
(c) to advice
(d) ignore

Answer

Answer: (b) advise


(10)

Success in life, depends largely, on good health. Keep your body fit and strong by being clean, breathing in fresh air, following regular habits and having proper entertainment. Avoid anything that will weaken, your body and mind. Smoking harms the body and clouds the brain. Avoid drinking, which is the deadly enemy of health and efficiency. Above all, remember that your character is, your greatest wealth. Be truthful, polite and kind to everybody. Be fair, even to your opponents and helpful to the weak. Have the courage to stand up for, what is good, pure and noble.

Question 1.
How can we ensure success in life?
(a) by being wealthy
(b) by being healthy
(c) by being polite
(d) none of these

Answer

Answer: (b) by being healthy


Question 2.
How can we keep good health?
(a) breathing in fresh air
(b) by following regular habits
(c) proper entertainment
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 3.
What bad habits should we avoid?
(a) smoking
(b) breathing in fresh air
(c) walking
(d) none of these

Answer

Answer: (a) smoking


Question 4.
Which is our greatest wealth?
(a) health
(b) friends
(c) wealth
(d) character

Answer

Answer: (d) character


Question 5.
Find a word which means amusement or recreation.
(a) entertainment
(b) opponent
(c) success
(d) noble

Answer

Answer: (a) entertainment


(11)

Laziness means, when a person is not willing to work, even when needed. Laziness is increasing due to T.V. and makes the life meaningless. A lazy person tries, to put off the work, to next day and often lands into failures. A lazy person can not achieve, the desired goals. Laziness creates new diseases. The new technologies are very much responsible for increasing laziness. Mobile phones internet and media have made people more lethargic. So, we should not be lazy, if we want to achieve success in life.

Question 1.
What is laziness?
(a) when a person can not do work.
(b) when a person is not willing to play
(c) when a person is not willing to study
(d) when a person is not willing to work

Answer

Answer: (d) when a person is not willing to work


Question 2.
Laziness is increasing due to ……………………
(a) T.V.
(b) diseases
(c) money
(d) none of these

Answer

Answer: (a) T.V.


Question 3.
What can a lazy person not achieve in his life?
(a) money
(b) food
(c) success
(d) none of these

Answer

Answer: (c) success


Question 4.
Which things are mainly responsible for laziness among people?
(a) mobile phones
(b) internet
(c) media
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 5.
Give the opposite of ‘lethargic’.
(a) acting Answers
(b) active
(c) fast
(d) movement

Answer

Answer: (b) active


(12)

Once there was a farmer. He had four sons. They always quarrelled with one another. So the farmer was very sad.
One day he fell ill. His end was near. He called his sons. He gave them a bundle of sticks. He asked them to break it. None could do so. He untied the bundle. He gave them one stick each. Each son broke his stick easily. At this the farmer said, “If you live like the bundle, no body will harm you.” And he died. The sons learnt the lesson. They never quarrelled again.

Question 1.
How many sons did the farmer have?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four

Answer

Answer: (d) four


Question 2.
Why was the farmer sad?
(a) because he had no money
(b) because he had no sons
(c) because his sons always quarrelled
(d) none of these

Answer

Answer: (c) because his sons always quarrelled


Question 3.
What did the farmer do?
(а) asked them not to quarrel
(b) asked them to break the bundle of sticks
(c) decided to call them
(d) none of these

Answer

Answer: (b) asked them to break the bundle of sticks


Question 4.
What did he do then?
(a) he untied the bundle
(b) he gave all his money to the poor
(c) he asked them to go from here
(d) none of these

Answer

Answer: (a) he untied the bundle


Question 5.
Give the opposite of sad.
(a) feeling good
(b) un sad
(c) not happy
(d) happy

Answer

Answer: (d) happy


(13)

One winter day, heavy snow was pouring here and there. All the roads and fields were covered with snow as if they were covered with salt. A man, a stranger was on his way. He got lost in a vast field. He wandered here and there in search of the way. But he knew no direction. He walked, and got tired. He was feeling awfully hungry but still kept waiting.On the second day, he saw a ray of light coming from a distance. He headed towards it. There was a small house. He knocked at the door. A lady appeared. She gave him shelter and food. He ate to his appetite and slept. It is properly said that love to mankind is love to God.

Question 1.
What was pouring on a winter day?
(a) snow
(b) rain
(c) hail stones
(d) salt

Answer

Answer: (a) snow


Question 2.
Who lost his way?
(a) A man
(b) A king
(c) A Woman
(d) A minister

Answer

Answer: (a) A man


Question 3.
What did the lady do?
(a) asked him to go away
(b) became angry
(c) gave him shelter and food
(d) none of these

Answer

Answer: (c) gave him shelter and food


Question 4.
Love to mankind is love to ………………
(a) man
(b) God
(c) animals
(d) none of these

Answer

Answer: (b) God


Question 5.
Give the opposite of ‘appeared’
(a) not appeared
(b) unappeared
(c) appearance
(d) disappeared

Answer

Answer: (d) disappeared


(14)

Shruti was a naughty little girl. Everyone liked her because she was very cheerful and was nice to everybody. She had a lot of friends, with whom she loved to play. One day, her teacher told her to learn a poem to recite during the morning assembly in the school. So the entire afternoon she tried to learn the poem.

Question 1.
What sort of a girl was Shruti?
(a) naughty
(b) obstinate
(c) clever
(d) arrogant

Answer

Answer: (a) naughty


Question 2.
Why was she loved by everyone?
(а) because she was naughty
(b) because she was beautiful
(c) because she was very cheerful and nice
(d) because she was haughty

Answer

Answer: (c) because she was very cheerful and nice


Question 3.
What did her teacher ask her one day?
to write a paragraph to do the homework
to go out of the class
(b) to write a paragraph
(c) to learn a poem
(d) to do the homework

Answer

Answer: (c) to learn a poem


Question 4.
What did she do the entire afternoon?
(a) she played with friends
(b) she played with dolls
(c) she tried to learn the poem
(d) she did her homework

Answer

Answer: (c) she tried to learn the poem


Question 5.
Give the opposite of ‘love’.
(a) loved
(b) hate
(c) like
(d) loving

Answer

Answer: (b) hate


(15)

It is very important that people should be clean in their habits. If one wants to be healthy and keep free from sickness and disease, great care must be taken of the body. When people become weak and delicate, they feel depressed and dull and sometimes become, a burden to others. They need the doctor, to visit them. Good, well cooked food and fresh air are better than pills and powder. They keep a person robust and healthy.

Question 1.
What should the person do to be healthy?
(a) do walk
(b) take heavy food
(c) take care of his body
(d) go to the doctor

Answer

Answer: (c) take care of his body


Question 2.
When do people feel depressed?
(a) when they have no money
(b) when the feel weak
(c) when they become weak and delicate
(d) none of these

Answer

Answer: (c) when they become weak and delicate


Question 3.
Whom do the people visit when they feel sick?
(a) a doctor
(b) the temple
(c) the neighbourhood
(d) their friends

Answer

Answer: (a) a doctor


Question 4.
What are better than pills?
(a) Good food
(b) Well cooked food
(c) Fresh air
(d) All of them

Answer

Answer: (d) All of them


Question 5.
Pick out a word from the passage, which means same as ‘strong’.
(a) clean
(b) depressed
(c) delicate
(d) robust

Answer

Answer: (d) robust


(16)

Vidyasagar was a very generous and charitable man. From his early years, he helped the poor and the needy. As a boy, at school, he often gave some of the little food he had to another boy who had none. If one of his school fellows fell ill, little Ishwar would go to his house, sit by his bed and nurse him. When he grew rich, hundreds of poor widows and orphans were supported by him. He would never have an attendant at his gate lest some poor man who wished to see him should be turned away. Rich or poor, high or low, all loved him alike.

Question 1.
What sort of a man was Vidyasagar?
(a) generous
(b) charitable
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 2.
Whom did he help from his early years?
(a) the poor
(b) the needy
(c) to his friends in need
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 3.
Whom did he support, when he grew rich?
(a) widows
(b) orphans
(c) students
(d) widows and orphans

Answer

Answer: (d) widows and orphans


Question 4.
Who loved him alike?
(a) rich
(b) poor
(c) high or low
(d) all of them

Answer

Answer: (d) all of them


Question 5.
Find the word from the passage which means the same as, child whose
parents are dead.
(a) childless
(b) poor
(c) orphan
(d) weak

Answer

Answer: (c) orphan


(17)

Once upon a time, there was a man named Tittoo. He lived in a village near a forest. He wanted to go to heaven very much. He wanted to take his family also with him. “But you can not go to’the heaven in this body”, a villager said to him one day. “Oh, no, I shall go to heaven in this body. And I shall take my family too”, replied Tittoo very firmly.

Question 1.
What was the name of the man?
(a) Tittoo
(b) Bitto
(c) Tito
(d) Toto

Answer

Answer: (a) Tittoo


Question 2.
Where did he live?
(a) In a city
(b) In a cave
(c) In a forest
(d) In a village

Answer

Answer: (d) In a village


Question 3.
Where did he want to go?
(a) to hell
(b) to heaven
(c) to temple
(d) to some place

Answer

Answer: (b) to heaven


Question 4.
Who said to Tittoo, “You can’t go to heaven in this body.”
(a) his wife
(b) his friend
(c) a villager
(d) an elephant

Answer

Answer: (c) a villager


Question 5.
Give the opposite of ‘heaven’.
(a) disheaven
(b) hell
(c) heavenly
(d) misheaven

Answer

Answer: (b) hell


(18)

Once a crow was looking for something to eat. Suddenly, he saw a piece of cheese. Lifting the piece in his beak, he flew to a tree nearby. A fox wandering in search of food, saw the crow and his piece of cheese. His mouth watered. He was very cunning. He said to the crow, “You are a fine bird. Your wings are very pretty. Your voice must be very sweet, would you not sing me a song?” The foolish crow opened his beak to sing. The piece of cheese fell down. The fox ate it up and ran away.

Question 1.
Who was looking for food?
(a) a crow
(b) a pigeon
(c) a fox
(d) a parrot

Answer

Answer: (a) a crow


Question 2.
What did he see?
(a) a piece of bread
(b) a piece of chapati
(c) a piece of meat
(d) a piece of cheese

Answer

Answer: (d) a piece of cheese


Question 3.
Where did he go?
(a) to his nest
(b) to a tree
(c) to a roof
(d) to a house

Answer

Answer: (b) to a tree


Question 4.
Who saw the crow?
(a) a pigeon
(b) A parrot
(c) A vixen
(d) A fox

Answer

Answer: (d) A fox


Question 5.
What did he ask the crow?
(a) to give cheese to him
(b) to give his share
(c) to sing a song
(d) none of these

Answer

Answer: (c) to sing a song


Question 6.
What happened then?
(a) The piece of cheese fell down
(b) The crow did not sing
(c) The crow flew away
(d) Fox and the crow quarrelled

Answer

Answer: (a) The piece of cheese fell down


(19)

Once when the world was young and the Carabao and the Egret had a quarrel. They spoke many angry words to each other, but their quarrel was not settled. At last, the Carabao said, “Let us settle our differences through a contest. Let us go down to the river and drink its water, each as much as she/he can. The winner will make the other his/her slave.”

Question 1.
The quarrel was between …………. and …………….
(a) Carabao and Egret
(b) Egret and Camel
(c) Carabao and Camel
(d) Carabao and Eagle

Answer

Answer: (a) Carabao and Egret


Question 2.
What did they say to each other?
(a) to go to the jungle
(b) to go to the pond
(c) spoke angry words
(d) none of these

Answer

Answer: (c) spoke angry words


Question 3.
How did Carabao decide to settle the dispute?
(a) through a contest
(b) through a friend
(c) through the game
(d) with the help of the king

Answer

Answer: (a) through a contest


Question 4.
What will the winner do?
(a) get reward
(b) live in a cave
(c) will make the other his/her slave
(d) will get healthy food.

Answer

Answer: (c) will make the other his/her slave


Question 5.
Give the opposite of ‘Winner’.
(a) lose
(b) loser
(c) win
(d) fighter

Answer

Answer: (b) loser


(20)

The Himalayas are beautiful mountains, to the North of India. They stretch for two thousand miles, from Kashmir to Assam. Some of the world’s highest peaks, are in the Himalayas. The highest peak is Mt. Everest. The tops of the mountains are covered with snow, throughout the year. Therefore, we call these the Himalayas or the abodes of snow. There are many beautiful lakes and forests in the Himalayas. Many passes connect India with Tibet, Turkistan and Afghanistan. The climate and scenery of these mountains are so charming, that people have built many hill stations there. Many visitors go to the hill stations for pleasure and relaxation.

Question 1.
Where are the Himalayas located?
(a) East of India
(b) West of India
(c) North of India
(d) South of India

Answer

Answer: (c) North of India


Question 2.
Name the highest peak of the Himalayas?
(a) Mount Everest
(b) Mount Kailash
(c) Mount Kg
(d) Mount Turk.

Answer

Answer: (a) Mount Everest


Question 3.
The tops of the Himalayas are covered with ………………….
(a) grass
(b) snow
(c) hailstones
(d) sand

Answer

Answer: (b) snow


Question 4.
Why do visitors go to the hill stations?
(a) for pleasure
(b) for relaxation
(c) for pleasure and relaxation
(d) for enjoyment

Answer

Answer: (c) for pleasure and relaxation


Question 5.
Which word in the passage means ‘Tiouse’.
(a) passes
(b) abode
(c) scenery
(d) station

Answer

Answer: (b) abode


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Reading Comprehension Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Grammar Reading Comprehension MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Reading Comprehension MCQ Questions with Answers Class 6 English Read More »

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals

Students are advised to practice the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download is available here. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers are prepared as per the Latest Exam Pattern. Students can solve these Materials: Metals and Non-Metals Class 8 MCQs Questions with Answers and assess their preparation level.

Materials: Metals and Non-Metals Class 8 MCQs Questions with Answers

Solving the Materials: Metals and Non-Metals Multiple Choice Questions of Class 8 Science Chapter 4 MCQ can be of extreme help as you will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Materials: Metals and Non-Metals Class 8 with answers pave for a quick revision of the Chapter thereby helping you to enhance subject knowledge. Have a glance at the MCQ of Chapter 4 Science Class 8 and cross-check your answers during preparation.

Question 1.
The metal having fastest rate of formation of bubbles of hydrogen with dil. HCl is
(a) zinc
(b) copper
(c) magnesium
(d) silver

Answer

(c) magnesium
Magnesium is higher in reactivity series therefore the rate of formation of bubbles of hydrogen with dil HC1 is fastest.


Question 2.
The non-metal which has very high melting point is:
(a) sulphur
(b) iodine
(c) phosphorus
(d) graphite

Answer

(d) graphite
Graphite is a non-metal having very high melting point.


Question 3.
The non-metal which is good conductor of electricity is:
(a) sulphur
(b) iodine
(c) phosphorus
(d) graphite

Answer

(d) graphite
Graphite is the only non-metal which is a good conductor of electricity.


Question 4.
The non-metal which is liquid at room temperature is:
(a) chlorine
(b) bromine
(c) iodine
(d) carbon

Answer

(b) bromine
Bromine is the non-metal which is liquid at room temperature.


Question 5.
The colour of chlorine is:
(a) yellow
(b) white
(c) green
(d) yellowish green

Answer

(d) yellowish green
The colour of chlorine is yellowish green.


Question 6.
The metal which cannot be stored in packets is:
(a) sodium
(b) calcium
(c) magnesium
(d) zinc

Answer

(a) sodium
Sodium cannot be stored in packets because it will catch fire.


Question 7.
The metal which is poorest conductor of heat is:
(a) mercury
(b) zinc
(c) lead
(d) copper

Answer

(c) lead
Lead is the metal which is poorest conductor of heat.


Question 8.
Property of producing sound by metals is called:
(a) malleability
(b) sonority
(c) ductility
(d) none of these

Answer

(b) sonority
Sonority is the property of producing sound by metals.


Question 9.
The metal which develops a protective layer over its surface by reaction with air is:
(a) zinc
(b) aluminium
(c) iron
(d) silver

Answer

(b) aluminium
Aluminium metal develops a protective layer of aluminium oxide over its surface by reaction with air.


Question 10.
The metal not corroded by air, water and acid is :
(a) copper
(c) gold
(b) zinc
(d) aluminium

Answer

(c) gold
Gold metal is not corroded by air, water and acid because one of the least reative metals reactivity series.


Question 11.
The metal which is soft is:
(a) sodium
(c) silver
(b) gold
(d) copper

Answer

(a) sodium
Sodium metal is soft whereas gold, silver and copper are solids.


Question 12.
The correct statement is:
(a) all metals are ductile
(c) generally, metals are ductile
(b) all non-metals are ductile
(d) some non-metals are ductile

Answer

(c) generally, metals are ductile
Generally, metals are ductile. Sodium, potassium, calcium etc. are not ductile.


Question 13.
When copper is added to iron sulphate solution:
(a) iron is displaced
(b) S04 is displaced
(c) no reaction takes place
(d) non of these

Answer

(c) no reaction takes place
When copper is added to iron sulphate solution then no reaction takes place because copper is below iron in reactivity series.


Question 14.
Arrange the following in the order of their decreasing chemical activity: magnesium, potassium, iron and gold.
(a) magnesium, potassium, iron, gold
(b) magnesium, iron, potassium, gold
(c) potassium, magnesium, iron, gold
(d) none of these

Answer

(c) potassium, magnesium, iron, gold
Potassium, magnesium, iron, gold.


Question 15.
Which of the following is true about metals:
(a) metals generally have low melting point
(b) metal generally have a shiny appearance
(c) metals are poor conductors of heat and electricity
(d) metals are non-malleable and non-ductiles

Answer

(b) metal generally have a shiny appearance
Metals generally have a shiny appearance. They have high melting point, are good conductors of heat and electricity. They are malleable and ductile.


Question 16.
Which one of the following is most ductile:
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Silver
(d) Gold

Answer

(d) Gold
Gold is most ductile.


Question 17.
Which one of the following metals is most reactiVe and stored in kerosene oil:
(a) Iron
(b) Gold
(c) Copper
(d) Sodium

Answer

(d) Sodium
Sodium is most reactive and stored in kerosene oil. Sodium reacts with air and water at room temperature.


Question 18.
Which one of the following metals will not liberate hydrogen gas when attacked by dilute hydrochloric acid:
(a) magnesium
(b) zinc
(c) copper
(d) aluminium

Answer

(c) copper
Copper will not liberate hydrogen gas when attacked by dilute hydrochloric acid because it is very low in reactivity series.


Question 19.
For rusting of iron:
(a) only moisture is required
(b) only air is required
(c) both moisture and air is required
(d) neither moisture nor air is required

Answer

(c) both moisture and air is required
Both moisture and air is required for rusting of iron.


Question 20.
The property of metals by virtue of which metal can be hammered into very thin sheets is called:
(a) ductility
(b) malleability
(c) lustre
(d) sonorus

Answer

(b) malleability
Malleability is the property of metals by virtue of which metals can be hammered into very thin sheets.


Question 21.
Non-metals react with oxygen and form:
(a) natural oxides
(b) acidic oxides
(c) basic oxides
(d) none of these

Answer

(b) acidic oxides
Non-metals react with oxygen and forms non-metallic oxides which are acidic in nature.


Question 22.
Metals react with oxygen to form:
(a) basic oxides
(c) acidic oxides
(b) neutral oxides
(d) none of these

Answer

(c) acidic oxides
Metals react with oxygen and form metallic oxides which are Basic in nature.


Question 23.
Metals can form long wires. This property of metals is known as:
(a) sonorous
(c) malleability
(b) ductility
(d) none of these

Answer

(b) ductility
Ductility is the property of metal to form long wires.


Question 24.
The best electrical conductor is:
(a) gold
(b) silver
(c) copper
(d) aluminium

Answer

(b) silver
Silver is the best conductor of electricity.


Question 25.
Which of the following can be beaten into thin sheets ?
(a) oxygen
(b) carbon
(c) aluminium
(d) phosphorus

Answer

(c) aluminium
Aluminium can be beaten into thin sheets because it is a metal whereas oxygen, carbon and phosphorus are non-metals.


Question 26.
The metal which reacts violently with cold water is:
(a) zinc
(b) aluminium
(c) sodium
(d) copper

Answer

(c) sodium
Sodium reacts violently with cold water because it is high in the reactivity series.


Question 27.
A liquid metal is:
(a) bromine
(c) iodine
(b) nitrogen
(d) mercury

Answer

(d) mercury
Mercury is liquid metal. Bromine, nitrogen and iodine are non-metals.


Question 28.
The gas produced when metals react with sodium hydroxide is:
(a) nitrogen
(c) oxygen
(b) hydrogen
(d) water vapour

Answer

(b) hydrogen
Hydrogen gas is produced when metals react with sodium hydroxide.


Question 29.
The gas produced when metals reacts with dilute acids is:
(a) nitrogen
(b) carbon dioxide
(c) oxygen
(d) hydrogen

Answer

(d) hydrogen
Hydrogen gas is produced when metals react with dilute acids.


Question 30.
Sulphur reacts with hot concentrated nitric acid and produces:
(a) sulphur dioxide
(b) sulphur trioxide
(c) nitrogen dioxide
(d) sulphur dioxide and Nitrogen dioxide

Answer

(d) sulphur dioxide and Nitrogen dioxide
Sulphur reacts with hot concentrated nitric acid and produces sulphur dioxide, nitrogen dioxide and water


Match the Column-A with Column-B:

Question 1.

Column-AColumn-B
(a) Metal which is liquid at room temperature(i) Iodine
(b) Non-metal which is liquid at room temperature(ii) Sodium
(c) Non-metal which is solid at room temperature(iii) Mercury
(d) Metal which is poor conductor of heat(iv) Bromine
(e) A soft metal(v) Lead
Answer
Column-AColumn-B
(a) Metal which is liquid at room temperature(iii) Mercury
(b) Non-metal which is liquid at room temperature(iv) Bromine
(c) Non-metal which is solid at room temperature(i) Iodine
(d) Metal which is poor conductor of heat(v) Lead
(e) A soft metal(ii) Sodium

Question 2.

Column-AColumn-B
(a) Gallium(i) Gas at room temperature
(b) Potassium(ii) Best condutor of heat
(c) Silver(iii) Solid non-metal at room temperature
(d) Iodine(iv) Soft metal
(e) Helium(v)  Melts on our palm
Answer
Column-AColumn-B
(a) Gallium(v) Melts on our palm
(b) Potassium(iv) Soft metal
(c) Silver(ii) Best condutor of heat
(d) Iodine(iii) Solid non-metal at room temperature
(e) Helium(i) Gas at room temperature

Question 3.

Column-AColumn-B
(a) Gold(i) Thermometers
(b) Iron(ii) Electric wire
(c) Aluminium(iii) Wrapping food
(d) Copper(iv) Jewellery
 (e) Mercury(v) Machinery
Answer
Column-AColumn-B
(a) Gold(iv) Jewellery
(b) Iron(v) Machinery
(c) Aluminium(iii) Wrapping food
(d) Copper(ii) Electric wire
 (e) Mercury(i) Thermometers

State whether the following statements are True or False:

Question 1.
Aluminium foils are used to wrap food items.

Answer

True


Question 2.
Immersion rods for heating liquids are made up of non-metallic substances.

Answer

False


Question 3.
Copper can displace zinc from its salt solution.

Answer

False


Question 4.
Sodium and potassium are stored in kerosene.

Answer

True


Question 5.
The surface of most metals have shiny appearance.

Answer

True


Question 6.
Lemon pickle can be stored in an aluminium utensil.

Answer

False


Question 7.
Copper is used for electrical wiring.

Answer

True


Question 8.
Gold is not found hi the free state.

Answer

False


Question 9.
Sodium does not occur in the free state.

Answer

True


Question 10.
Iron is used to construct bridges and houses.

Answer

True


Question 11.
Sodium reacts violently with cold water forming sodium hydroxide.

Answer

True


Question 12.
Less reactive metals displace more reactive metals from their compounds in aqueous solutions.

Answer

False


Question 13.
Non-metals react with oxygen to produce non-metallic oxides which are acidic in nature.

Answer

False


Question 14.
‘Pop’ sound indicates the presence of hydrogen gas.

Answer

True


Question 15.
The sulphurous acid turns red litmus blue.

Answer

False


Fill in the blanks:

Question 1.
All metals except ………………….. are solids at room temperature.

Answer

mercury


Question 2.
Melting point of most of the metals is ………………….. than non-metals.

Answer

more


Question 3.
Gold is at the ………………….. of the reactivity scries of metals.

Answer

bottom


Question 4.
Iron needs ………………….. and ………………….. to rust.

Answer

water and air


Question 5.
The property which allows metals to be hammered into thin sheets is ……………………

Answer

malleable


Question 6.
Non-metals are ………………….. conductors of heat and electricity.

Answer

poor


Question 7.
Metals react with oxygen to produce ………………….. oxides.

Answer

basic


Question 8.
Zinc is ………………….. reactive than copper.

Answer

more


Question 9.
Iron displaces ………………….. from copper sulphate solution.

Answer

copper


Question 10.
Phosphorus is a very ………………….. non-metal.

Answer

reactive


Question 11.
Copper sulphate + Zinc → ………………….. + …………………..

Answer

Zinc sulphate + Copper


Question 12.
………………….. is the property of metals by which it can be drawn into wires.

Answer

Ductility


Question 13.
………………….. substances when hammered break into small pieces.

Answer

Brittle


Question 14.
Acid oxides are oxides which turn ………………….. litmus paper to ……………………

Answer

blue, red


Question 15.
Basic oxides are oxides which turn ………………….. litmus paper to ……………………

Answer

red, blue


Question 16.
The shiny appearance on the cut surface of metals is called …………………..

Answer

metallic lustre


Question 17.
Coal is ………………….. conductor of electricity.

Answer

poor


Question 18.
Metals react with acid to produce ………………….. gas.

Answer

hydrogen


Question 19.
………………….. reactive metals displace ………………….. reactive metals from their compounds in aqueous solutions.

Answer

More, less


Question 20.
Phosphorus is stored in …………………..

Answer

water


Hope the information shared regarding the NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download is true and genuine as far as our knowledge is concerned. If you feel any information regarding CBSE Class 8 Science Materials: Metals and Non-Metals MCQs Multiple Choice Questions with Answers is missing do reach us and we will look into it and add it accordingly.

MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals Read More »

Tenses MCQ Questions with Answers Class 6 English

Explore numerous NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Tenses Pdf free download is available online for students. By taking help from MCQ Questions for Class 6 English with Answers during preparation, score maximum marks in the exam. Try maintaining a time limit while answering Tenses Class 6 MCQs Questions with Answers so that it would be useful in your actual exams. Download the Tenses Multiple Choice Questions PDF free of cost and get good scores in the board exams.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 6 English. Every question of the textbook has been answered here.

MCQ Questions for Class 6 English Grammar Tenses with Answers

Enhance your subject knowledge through Tenses MCQ Online Test and lay a stronger foundation of your basics. Verify your answers with MCQ on Tenses provided and know where you went wrong. Use the Objective Questions of Class 6th Tenses MCQ with Answers provided below and understand all the concepts easily.

Fill in the blanks with correct form of verb by choosing the right answer from the given alternatives:

Question 1.
Rukmani ……………… three paintings last year. (make)
(a) has made
(b) makes
(c) will make
(d) made

Answer

Answer: (d) made


Question 2.
I ………….. a new dress yesterday. (buy)
(a) bought
(b) shall buy
(c) buy
(d) has bought

Answer

Answer: (a) bought


Question 3.
He …………… to Bombay last year. (go)
(a) goes
(b) will go
(c) went
(d) has gone

Answer

Answer: (c) went


Question 4.
My uncle ………….. me a pen on my birthday. (give)
(a) has given
(b) gave
(c) will gave
(d) none of these

Answer

Answer: (b) gave


Question 5.
Where did you …………… yesterday? (go)
(a) went
(b) going
(c) go
(d) gone

Answer

Answer: (c) go


Question 6.
My friend ………….. to visit us next week. (come)
(a) came
(b) has come
(c) is come
(d) will come

Answer

Answer: (d) will come


Question 7.
Last summer, we ……………….. to Nainital. (go)
(a) went
(b) will go
(c) go
(d) have gone

Answer

Answer: (a) went


Question 8.
My father ……………. in an American firm. (work)
(a) working
(b) does work
(c) works
(d) none of these

Answer

Answer: (c) works


Question 9.
He ………….. to see me yesterday. (come)
(a) comes
(b) came
(c) has come
(d) will come

Answer

Answer: (b) came


Question 10.
The sun …………… in the east. (rise)
(a) rises
(b) rising
(c) has risen
(d) rose

Answer

Answer: (a) rises


Question 11.
I ………….. a puppy on the road. (see)
(a) see
(b) will see
(c) seen
(d) saw

Answer

Answer: (d) saw


Question 12.
I …………… to see a movie tomorrow. (go)
(a) went
(b) go
(c) shall go
(d) shall be going

Answer

Answer: (c) shall go


Question 13.
Did you …………… this colour? (choose)
(a) choose
(b) chose
(c) be chosen
(d) chosen

Answer

Answer: (a) choose


Question 14.
He ………… out for a walk daily. (go)
(a) went
(b) has gone
(c) goes
(d) will go

Answer

Answer: (c) goes


Question 15.
He …………… to see me tomorrow. (come)
(a) comes
(b) will come
(c) came
(d) none of these

Answer

Answer: (b) will come


The above furnished information regarding NCERT MCQ Questions for Class 6 English Grammar Tenses Pdf free download is true as far as our knowledge is concerned. If you have any doubts regarding CBSE Class 6 English Grammar Tenses MCQs Multiple Choice Questions with Answers, feel free to reach us via the comment section and we will reach you at the soonest possible.

Tenses MCQ Questions with Answers Class 6 English Read More »

error: Content is protected !!