Author name: Prasanna

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Test and Measurement in Sports Class 12 Case Based MCQ Questions

Case-Based Questions

Case Study 1

Raghav is working on a project to collect data for assessing physical fitness amongst the young people working in this office. He plans to administer test for assessing the agility and abdominal strength.

Question 1.

Which of the following test should be conducted for assessing abdominal strength?

(a) 4 x 10 m shuttle run
(b) Push ups
(c) Partial curl up
(d) 600 m run/walk
Answer:
(c) Partial curl up

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 2.

Which of the following test should be conducted for assessing agility?

(a) 4 x 10 m shuttle run
(b) 50 m standing start
(c) Sit and reach
(d) Standing broad jump
Ans.
(a) 4 x 10 m shuttle run

Question 3.

Which method should Raghav follow to measure explosive power of the legs?

(a) 4 x 10 m shuttle run
(b) 50 m standing start
(c) Sit and reach
(d) Standing broad jump
Answer:
(d) Standing broad jump

Case Study 2

Raskhit is working on a project to collect data for assessing physical fitness amongst boys and girls in the residential complex. He plans to administer test for assessing their arm, shoulder and abdominal strength as well as flexibility of hamstring muscles.

Question 1.

Which of the following test should be conducted for assessing flexibility of hamstring muscles?

(a) 600 m run/walk
(b) Push ups
(c) Sit and reach
(d) 4 x 10 m shuttle run
Answer:
(c) Sit and reach

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 2.

Which of the following test should be conducted for assessing arm, shoulder and abdominal strength of boys and girls?

(a) Push ups
(b) Modified push ups
(c) Both (a) and b.
(d) Standing broad jump
Answer:
(d) Both (a) and b.

Question 3.

Motor fitness test is a set of tests.

(a) six
(b) seven
(c) nine
(d) eight
Answer:
(d) eight

Case Study 3

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2 -5

On the basis of the given figures, answer the following questions:

Question 1.

Both the tests shown in the picture are conducted to check fitness.

(a) muscular
(b) skeletal
(c) cardiovascular
(d) respiratory
Answer:
(c) cardiovascular

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 2.

The name of the test shown in the second picture is:

(a) Rikli and Jones test
(b) Rockporttest
(c) Harvard step test
(d) Borrow test
Answer:
(b) Rockport test

Question 3.

The height of the bench used in the first pictures is cm for women.

(a) 40
(b) 50
(c) 45
(d) 55
Answer:
(a) 40

Case Study 4

Naman is working on a project to collect data for assessing physical fitness among people at his residential complex. He plans to administer test for assessing cardiovascular fitness.

Question 1.

test is used for assessing cardiovascular fitness.

(a) Harvard step test
(b) Rockport one mile test
(c) Rikli and jones test
(d) Both (a) and b,
Answer:
(d) Both (a) and b.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 2.

What is the height of the box used by boys in harvard step test?

(a) 16 inches
(b) 50 cm
(c) 18 inches
(d) 40 cm
Answer:
(b) 50 cm

Question 3.

If a male gets a fitness index score of 76.3, his score will be classified as:

(a) below average
(b) excellent
(c) above average
(d) average
Answer:
(c) above average

Case Study 5

Thomas went to and old age home on the occasion of his birthday. At that time all the inmates in the home were assembled in one place. When he enquired, they replied that they have as physical fitness test.

Question 1.

Give any one standard physical fitness test for senior citizen.

(a) Push ups
(b) Standing broad jump
(c) Zig-zag run
(d) Chair sit and reach test
Answer:
(d) Chair sit and reach test

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 2.

Chair stand test is used for measuring the:

(a) lower body strength
(b) upper body test
(c) aerobic fitness
(d) anaerobic fitness
Answer:
(a) lower body strength

Question 3.

The weight of dumbbells is Arm Curl test for men is :

(a) 5 pound
(b) 4 pound
(c) 8 pound
(d) 10 pound
Answer:
(c) 8 pound

Case Study 6

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2 -6

Mr. Balachandran, aged 65 years worked as a civil engineer is a construction company, He had to walk and climb a lot as part of his jo(b) After retirement, he settled with his son spending time with his grandchildren. Now a days he is experiencing difficulty in doing certain chores which involves physical movement.

Question 1.

Which of the following tests would you recommend to check Mr. Balachandran’s fitness?

(a) Harvard step test
(b) Rikli and Jones test
(c) AAHPER test
(d) Rockporttest
Answer:
(b) Rikli and Jones test

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question  2.

How many series of tests are there in the prescribed fitness test for Mr. Balachandran?

(a) 6
(b) 8
(c) 3
(d) 4
Answer:
(a) 6

Question 3.

The 8 Foot up and Go test, as shown in the picture is performed to assess:

(a) strength
(b) endurance
(c) flexibility
(d) agility
Answer:
(d) agility

Case Study 7

While taking medicine by Murthy’s grandfather, a pill was dropped which slipped under the be(d) The old man was not able to bend down. Seeing this, Rony quickly picked up the pill from under the bed and also poured a glass of water to his grandpa to swallow the pill.

Question 1.

Which test can be suggested to measure the fitness of grandpa?

(a) Arm curl test
(b) Chair sit and reach test
(c) Six minute walk test
(d) Eight foot up and go test
Answer:
(b) Chair sit and reach test

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 2.

Which of the following equipment is not required for test mentioned in (Q.l)?

(a) Ruler
(b) Stop watch
(c) Both (b) and (c)
(d) Cone marker
Answer:
(c) Both (b) and c.

Question 3.

Who prepared the physical fitness tests for the elderly people?

(a) Broucha
(b) Rikli and Jones
(c) Harold M Barrow
(d) Weber
Answer:
(b) Rikli and Jones

Case Study 8

Rashmi is working on a project to collect data for’ assessing physical fitness amongst senior citizens at her residential complex. He plans to administer test for assessing upper body strength and upper body flexibility.

Question 1.

Which of the following test should be conducted for assessing upper body flexibility?

(a) Chair stand test
(b) Arm curl test
(c) Chair sit and reach test
(d) Back scratch test .
Answer:
(d) Back scratch test

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 2.

Which of the following test should be conducted for assessing upper body strength?

(a) Chair stand test
(b) Arm curl test
(c) 8-Foot up and go test
(d) Back scratch test
Answer:
(b) Arm curl test

Question 3.

The test discussed in (Q.l) is performed in a position.

(a) standing
(b) sitting
(c) lying
(d) None of these
Answer:
(a) standing

Assertion and Reason Type Questions

Directions (Q.Nos. 98-107): In the following questions a statement of assertion followed by a statement of reason is given. Choose the correct answer out of the following choices.

(a) Assertion and reason both are correct statements and reason is correct explanation for assertion.
(b) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation for assertion.
(c) Assertion is correct statement but reason is wrong statement.
(d) Assertion is wrong statement but reason is correct statement.

Question 1.

Assertion (A): Tests play a vital role in identifying the facts about physical, physiological and psychological fitness of an individual.
Reason (R): Measurements are done to obtain physical characteristics like height, weight and other quantitative aspects of an individual.

Answer:
(b) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation for assertion.

Question 2.

Assertion (A): 600 m run/walk is a part of motor fitness test.
Reason (R): 600 m run/walk is used to measure endurance.

Answer:
(b) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation for assertion.

Question 3.

Assertion (A): Partial curl up is used to measure endurance and trunk stability.
Reason (R): In partial curl up, the student lies on his/her back with the knees flexed and feet 12 inches from the buttock in the starting position.

Answer:
(d) Assertion is wrong statement but reason is correct statement.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 4.

Assertion (A): Standing broad jump is used to measure the explosive power of the legs.
Reason (R): Sit and reach is used to measure the flexibility of the lower back.

Answer:
(b) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation for assertion.

Question 5.

Assertion (A): Harvard step test was developed by Brouha in 1943.
Reason (R): It is a cardiovascular fitness test used to determine V02 max.

Answer:
(c) Assertion is correct statement but reason is wrong statement.

Question 6.

Assertion (A): Cardiovascular fitness is the ability of the heart and lungs to supply carbon dioxide rich blood to the working muscle tissues.
Reason (R): It is essentialfor us to perform aerobic activities.

Answer:
(d) Assertion is wrong statement but reason is correct statement.

Question 7.

Assertion (A): In the Harvard step test, the heartbeats are counted for 30 seconds each between 1 and 1.5 minutes, 2 and 2.5 minutes and 3 and 3.5 minutes after completion of the test.
Reason (R): Minimum equipments are required for conducting Harvard step test.

Answer:
(b) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation for assertion.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 8.

Assertion (A): Rockport one-mile test is a aerobic fitness test for those having high fitness level.
Reason (R): Rockport one-mile test is too easy for highly fit people.

Answer:
(d) Assertion is wrong statement but reason is correct statement.

Question 9.

Assertion (A): Arm curl test is a test to assess upper body strength and endurance which is required for activities involving lifting and carrying things.
Reason (R): A chair without armrests, stopwatch and dumbbells are required to conduct this test.

Answer:
(b) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation for assertion.

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports

Question 10.

Assertion (A): Aerobic fitness is an essential component for walking distances, stair climbing, etc.
Reason (R): Six minute walk test measures aerobic fitness of the senior citizens.

Answer:
(b) Assertion and reason both are correct statements but reason is not correct explanation for assertion.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Test and Measurement in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 1.

Name the test used which is to measure shoulder strength?

(a) Chair stand test
(b) Back scratch test
(c) Chair sit and reach test
(d) Arm curl test
Answer:
(b) Back scratch test

MCQ Questions for Class 12 Physical EducationUnit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Question 2.

Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List IList II
A. Arm curl test1. Agility
B. Eight foot up and go test2. Upper body flexibility
C. Chair Stand test3. Upper body strength
D. Back Scratch test4. Lower body strength

Codes
ABCD
(a) A-3, B-1, C-2, D-4
(b) A-1, B-2, C-4, D-3
(c) A-2, B-4, C-1, D-3
(d) A-3, B-1, C-4, D-2
Answer:
(d) A-3, B-1, C.-4, D.-2

Question 3.

Which test is performed to measure the aerobic endurance of the senior citizens?

(a) Eight foot up and go
(b) Back scratch
(c) Six minute walk
(d) Chair sit and reach
Answer:
(c) Six minute walk

Question 4.

Which test is suitable for senior citizens to assess their upper body flexibility?

(a) Rockport test
(b) Harvard step test
(c) Back scratch test
(d) Push ups
Answer:
(c) Back scratch test

MCQ Questions for Class 12 Physical EducationUnit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Question 5.

Match the following:

List IList II
A. Arm curl test1. Lower back flexibility
B. Back scratch test2. Upper body strength
C. Six minute walk test3. Cardiovascular endurance
D. Chair sit and reach test4. Upper body flexibility

Codes
A B C D
(a) a-2, b-4, c-3, d-1,
(b) a-3, b-2, c-4, d-1
(c) a-3, b-2, c-1, d-4
(d) a-4, b-3, c-2, d-1
Answer:
(a) a-2, b-4, c-3, d-1,

Question 6.

Which of the following test is not included Rikli and Jones senior citizen fitness test?

(a) Chair stand test
(b) 600 m walk
(c) Arm curl test
(d) Chair sit and reach test
Answer:
(b) 600 m run/walk

Question 7.

Arm curl test is performed to assess……………….body strength.

(a) lower
(b) middle
(c) upper
(d) whole
Answer:
(c) upper

Question 8.

Your grandmother feels that she has reduced her upper body flexibility and therefore she wants to test herself. Which test would you suggest her?

(a) Sit and reach
(b) Back scratch test
(c) Chair stand test
(d) Eight foot up and go test
Answer:
(b) Back scratch test

MCQ Questions for Class 12 Physical EducationUnit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Question 9.

Which motor quality does a senior citizen lack who finds difficulty in tying the shoelaces while sitting on a chair?

(a) Lower body strength
(b) Speed
(c) Abdominal strength
(d) Lower body flexibility
Answer:
(d) Lower body flexibility

Question 10.

The back scratch test for upper body flexibility is executed in a position of………………

(a) sitting on the bed
(b) jogging
(c) Both (a) and (b)
(d) standing
Answer:
(d) standing

Question 11.

Which of the following equipment is not required for six minute walk test?

(a) Measuring tape
(b) Stopwatch
(c) Chair
(d) Ruler
Answer:
(d) Ruler

Question 12.

What is the height of the Chavi’s seat above the ground in the eight foot up and go test for agility?

(a) 17 cm
(b) 44 cm
(c) Not specified
(d) None of these
Answer:
(b) 44 cm

Question 13.

Which of the following simple activities is related to Rikli- jones test?

(a) Walking
(b) Bending
(c) Stretching
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 14.

If a male senior citizen of 65 years completes two trials in the eight foot up and go test in 5.3 and 4.2 seconds respectively, his agility will be classified as:

(a) below average
(b) average
(c) above average
(d) extremely poor
Answer:
(b) average

MCQ Questions for Class 12 Physical EducationUnit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Question 15.

The six minute walk test for senior citizens measure…………..

(a) overall physical fitness
(b) walking fitness
(c) lower body fitness
(d) None of the above
Answer:
(d) None of the above

Question 16.

Stadiometer is used to measure:

(a) strength
(b) weight
(c) height
(d) stadium area
Answer:
(c) height

Question 17.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2 1

(a) 600m run/walk
(b) Six minute walk test
(c) Eight foot up and go test
(d) Partial curl up
Answer:
(c) Eight foot up and go test

Question 18.

Which of the six tests designed by Rikli and Jones for senior citizens is meant to test speed and balance while moving?

(a) Arm curl test
(b) Chair sit and reach test
(c) Eight foot up and go test
(d) To measure acceleration speed
Answer:
(c) Eight foot up and go test

Question 19.

Height of the chair in chair stand test is:

(a) 44 cm
(b) 32 cm
(c) 15 cm
(d) 20 cm
Answer:
(a) 44 cm

Question 20.

Weight of dumbbell in arm curl test for women is:

(a) 4 lbs
(b) 6 lbs
(c) 8 lbs
(d) 2 lbs
Answer:
(a) 4 lbs

MCQ Questions for Class 12 Physical EducationUnit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Question 21.

1 kg is approx, equal to.

(a) 1.8 pound
(b) 2.2 pounds
(c) 3.1 pounds
(d) 4.9 pounds
Answer:
(b) 2.2 pounds

Question 22.

Eight foot up and go test is done to check the agility and coordination in…………..

(a) children
(b) adolescents
(c) youth
(d) elderly people
Answer:
(d) elderly people

Question 23.

Six minutes, walk test is designed to test the overall function fitness of……………

(a) children
(b) adolescents
(c) youth
(d) senior citizen
Answer:
(d) senior citizen

Question 24.

Identify tha following test

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2 -2

(a) Back scratch test
(b) Arm curl test
(c) Agility test
(d) Harvard step test
Answer:
(a) Back scratch test

Question 25.

Senior citizen test is also known……………….test.

(a) Harvard
(b) AAHPERD
(c) Rikli and Jones
(d) None of these
Answer:
(c) Rikli and Jones

Question 26.

The senior fitness test does not include…………………..

(a) chair Stand test
(b) arm curl test
(c) sit and reach
(d) partial curl up
Answer:
(d) partial curl up

Question 27.

Which of the following is assessed by eight foot up and go test?

(a) Physiology fitness
(b) Walking speed, coordination and agility
(c) Lower body flexibility
(d) Upper body strength
Answer:
(b) Walking speed, coordination and agiLity

Question 28

In the arm curl test for upper body strength, if a woman of 68 years is able to complete 19 curl ups in 30 seconds, her fitness level will be classified as…………..

(a) below average
(b) average
(c) above average
(d) phenomenal
Answer:
(c) above average

MCQ Questions for Class 12 Physical EducationUnit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Question 29.

In the chair sit and reach test for senior citizens, the distance measured is between the……… and the…………

(a) wrist, toes
(b) fingers, heels
(c) tip of the finger tips, toes
(d) None of these
Answer:
(c) tip of the finger tips, toes

Question 30.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2 -3

(a) Medicine ball put
(b) Chair sit and reach test
(c) Back scratch test
(d) Arm curl test
Answer:
(d) Arm curl test

Question 31.

The back scratch test for upper body flexibility is done in a…………….. position.

(a) standing
(b) sitting on the floor
(c) sitting in a chair
(d) Either (b) ore.
Answer:
(a) standing

Question 32.

The six minute walk test for senior citizens measures………………

(a) overall physical fitness
(b) walking fitness
(c) lower body fitness
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

Question 33.

What component of senior citizens fitness is tested by the six minute walk test?

(a) Lower body strength
(b) Endurance
(c) Balance
(d) Upper body strength
Answer:
(b) Endurance

Question 34.

Match the following:

List IList II
(a) 600 m run/walk1. Cardiovascular fitness test
(b) Harvard step test2. Rikli and Jones test
(c) Six minute walk test3. Motor fitness test

Codes
(a) A-3, B-1, C-2
(b) A-1, B-2, C-3
(c) A-3, B-2, C-1
(d) A-2, B-1, C-3
(a) A-2, B-1, C-3

Question 35.

Match the following:

List IList II
(a) Motor fitness test1. Chair stand test
(b) Rikli and Jones test2. 4 x 10 m shuttle run
(c) Cardiovascular fitness test3. Rockport one mile test

ABC D
(a) A-1 B-2 C-3
(b) A-3 B-2 C-1
(c) A-2 B-1 C-3
(d) A-2 B-3 C-1
Answer:
(d) A-2, B-3, C.-1,

Question 36.

Which of the six tests designed by Rikli and Jones for senior citizens is meant to test speed and balance while moving?

(a) Arm curl test
(b) Chair sit and reach test
(c) Eight foot up and go test
(d) To measure acceleration speed
Answer:
(c) Eight foot up and go test

Question 37.

Rikli and Jones senior citizen test was developed in:

(a) 1990
(b) 2000
(c) 2001
(d) 2002
Answer:
(c) 2001

MCQ Questions for Class 12 Physical EducationUnit 6 Test and Measurement in Sports Part 2

Question 38.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2 -4

(a) Chair sit and reach test
(b) Chair stand test
(c) Rockport test
(d) None of the above
Answer:
(a) Chair sit and reach test

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 2 Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Test and Measurement in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 1.

Motor fitness test is a set of……….. tests.

(a) six
(b) seven
(c) eight
(d) nine
Answer:
(c) eight

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 2.

Standing board jump helps to develop…………. muscles.

(a) Upper body
(b) Lower body
(c) Back
(d) Abdominal
Answer:
(b) Lower body

Question 3.

Which of the following is a motor fitness test?

(a) 50m standing start
(b) 4 x 10m shuttle run
(c) Partial curl up
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 4.

Which motor fitness test is used to measure speed of the students?

(a) Sit and reach
(b) Partial curl up
(c) 50 m standing start
(d) 600 m runwalk
Answer:
(c) 50 m standing start

Question 5.

Sit and reach test is conducted for:

(a) flexibility
(b) motor fitness
(c) endurance
(d) speed
Answer:
(a) flexibility

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 6.

Which test is used to measure the explosive strength of the legs of students?

(a) Standing broad jump
(b) Shuttle run
(c) Partial curl up
(d) Pushups
Answer:
(a) Standing broad jump

Question 7.

Sit and reach test specially measures the flexibility of the lower back and ………….. muscles.

(a) law
(b) hamstring
(c) wrist
(d) cardiac
Answer:
(b) Hamstring

Question 8.

Process of quantifying given traits, achievement of performance of someone is called:

(a) Test
(b) Measurement
(c) Assessment
(d) Evaluation
Answer:
(a) Test

Question 9.

A collection of procedure used to collect information about students’ learning progress is called:

(a) Test
(b) Measurement
(c) Assessment
(d) Evaluation
Answer:
(b) Measurement

Question 10.

An individual’s capacity to perform a motor task refers to:

(a) motor educability
(b) motor performance
(c) motor fitness
(d) motor skill
Answer:
(c) motor fitness

Question 11.

Identify tha following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -1
(a) Harvard step test
(b) Sit and reach
(c) Partial curl up
(d) Chair stand test
Answer:
(c) Partial curl up

Question 12.

What is the meaning of the term ‘measurement’ in sports?

(a) Score of test given by an expert
(b) Score of agility and speed
(c) Test of abdominal strength
(d) Acceleration speed test
Answer:

(a) Score of test given by an expert

Question 13.

Sit and reach, partial curl up is part of………….. test.

(a) motor fitness
(b) Rikli and Jones fitness
(c) cardio vascular fitness
(d) All of these
Answer:
(a) Motor fitness

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 14.

The aim of……………. test is to be determine acceleration and speed

(a) 600 m run
(b) Partial curl up
(c) 50 meter standing start
(d) All of these
Answer:
(c) 50 meter standing start

Question 15.

Identify the following motor fitness test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -2

(a) 600 m runwalk
(b) 50 m standing start
(c) 4 x 10 m shuttle Run
(d) zig-zag run
Answer:
(c) 4 x 10 m shuttle Run

Question 16.

Purpose of the test is measured through:

(a) reliability
(b) validity
(c) objectivity
(d) split half method
Answer:
(b) validity

Question 17.

………….. are used to gather information about the athlete evaluating their capacity and ability.

(a) Tests
(b) Measurements
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(a) Tests

Question 18.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -3

(a) Standing broad jump
(b) Shuttle Run
(c) 50 m standing start
(d) None of these
Answer:
(a) Standing broad jump

Question 19.

The aim of push-ups is to measure……………

(a) body strength
(b) muscular endurance
(c) Both a and (b)
(d) cardiovascular Endurance
Answer:
(c) Both (a) and (b)

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 20.

…………. test is performed to measure lower body flexibility.

(a) Sit and reach
(b) Harvard step
(c) Arm curl
(d) None of these
Answer:
(a) Sit and reach

Question 21.

Athlete speed (Acceleration) is measured by:

(a) modified push ups (girls)
(b) 4 x 10 m shuttle run
(c) 50m standing start
(d) sit and reach
Answer:
(c) 50m standing start

Question 22.

600 m run/walk aims to measure an athlete’s……………

(a) endurance
(b) speed
(c) power
(d) abdominal strength
Answer:
(a) endurance

Question 23.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -4

(a) Harvard step test
(b) Sit and reach
(c) Partial curl up
(d) Chair stand test
Answer:
(c) Partial curl up

Question 24.

Modified push ups are designed for:

(a) volleyball player
(b) boys
(c) cricket player
(d) girls
Answer:
(d) girLs

Question 25

……….. is used for measure agility and speed(d)

(a) Zig-zag run
(b) Shuttle Run
(c)50 m standing start
(d) All of these
Answer:
(b) Shuttle run

Question 26.

Which of the following the test is to measure ability to change direction?

(a) 600 m run
(b) Zig-zag run
(c) Medicine throw
(d) 4 x 10 m shuttle run
Answer:
(d) 4 x 10 m shuttle Run .

Question 27.

Partial curl up test is used:

(a) to measure the explosive power of legs
(b) to measure agility and speed
(c) to measure abdominal strength
(d) to measure acceleration speed
Answer:
(c) to measure abdominal strength

Question 28.

Match list I with List II:

List IList II
(a) 50 M standing start1. Measure upper body strength
(b) Modified push ups2. Abdominal Strength
(c) Standing broad jump3. Determine Speed
(d) Partial Curl-up test4. Explosive power of legs

Codes
A B C D
(a) A-1, B-2, C-3, D-4
(b) A-2, B-4, C-3, D-1
(c) A-3, B-1, C-4, D-2
(d) A-4, B-3, C-2, D-1
Answer:
(c) A-3, B-1, C-4, D -2

Question 29.

4 x 10 m shuttle run is used to measure:

(a) agility
(b) speed
(c) strength
(d) flexibility
Answer:
(a) agility

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 30.

Identify the following test:

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -5

(a) Modified push ups
(b) Back scratch test
(c) Chair stand test
(d) 50 m standing start
Answer:
(a) Modified push ups

Question 31.

In the 4 x 10 metre shuttle run, the total distance run by an athlete is ……..

(a) 40 metres
(b) 10 metres
(c) 20 metres
(d) None of these
Answer:
(a) 40 metres

Question 32.

Sit and reach is the…………………. test for the measurement of flexibility.

(a) best
(b) fastest
(c) longest
(d) hardest
Answer:
(a) best

Question 33.

Is it true to say that standing broad jump test is the test for muscular endurance of athletes?

(a) True
(b) False
(c) Can’t say
(d) May be
Answer:
(b) False

Question 34.

Changed name of agility is:

(a) power
(b) strength
(c) coordination ability
(d) All of these
Answer:
(c) coordination ability

Question 35.

How many blocks are kept in 4 x 10 metres shuttle run?

(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8
Answer:
(a) 2

Question 36.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -6

(a) Partial curl up
(b) Push ups
(c) 600 m run/walk
(d) Sit and Reach
Answer:
(b) Push ups

Question 37.

Match the following:

List IList II
(a) 600 m run/walk1. Flexibility
(b) Sit and reach2. Upper muscular strength
(c) Push ups (boys)3. Agility
(d) 4 x 10 m shuttle Run4. Aerobic capacity

Codes
ABCD
(a) A-3, B-2, C-4, D-1
(b) A-4, B-1, C-2, D-3
(c) A-2, B-3, C-4, D-1
(d) A-2, B-1, C-3, D-4
Answer:
(b) A-4, B-1, C -2, D -3

Question 38.

In the standing broad jump, when the athlete lands on the feet after jumping, the achievement is measured as the distance between the…………. and the…….

(a) standing position, toe of the foot
(b) restraining line, heel of the foot
(c) restraining line, toe of the foot
(d) None of the above
Answer:
(b) restraining line, heel of the foot

Question 39.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -7

(a) Zig-zag run
(b) Harvard step test
(c) Standing broad jump
(d) None of these
Answer:
(b) Harvard step test

Question 40.

The harvard test was developed by:

(a) Coubertin
(b) Brouha
(c) Sheldon
(d) James
Answer:
(b) Brouha

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 41.

What is the height of the box used by boys in harvard step test?

(a) 16 inches
(b) 1B inches
(c) 20 inches
(d) 22 inches
Answer:
(c) 20 inches

Question 42.

Which test is used to determine cardiovascular fitness?

(a) Bench test
(b) Harvard step test
(c) Cooper test
(d) Oueen marry test
Answer:
(b) Harvard step test

Question 43.

Cardiovascular fitness refers to ability of our heart, lungs and organs to consume, transport and utilise……………

(a) oxygen
(b) carbon dioxide
(c) food material
(d) water
Answer:
(a) oxygen

Question 44.

Harvard step test is used to measure:

(a) fitness index score
(b) endurance
(c) flexibility
(d) heart rate
Answer:
(a) fitness index score

Question 45.

Fitness index aims at measuring …………

(a) heart rate
(b) running strength
(c) overall fitness and health
(d) respiratory fitness
Answer:
(c) overall fitness and health

Question 46.

In long form of harvard step test, the pulse is counted for 30 seconds on…………. occasions.

(a) two
(b) three
(c) four
(d) five
Answer:
(b) three

Question 47.

Harvard step test used to measure…………. fitness.

(a) spine flexibility
(b) muscle endurance
(c) cardiovascular
(d) All of these
Answer:
(c) cardiovascular .

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 48.

Which of these is a disadvantage of the harvard step test?

(a) It does not measure cardiovascular endurance
(b) It is designed only for men
(c) It is expensive to execute
(d) It does not account for height and weight differences
Answer:
(d) It does not account for height and weight differences

Question 49.

In harvard step test for short duration measurement heart rate is counted from:

(a) 1-1.5 minutes
(b) 2-2.5 minutes
(c) 2-5 minutes
(d) None of these
Answer:
(a) 1-1.5 minutes

Question 50.

In the harvard step test, at what times are the pulse rates counted for 30 seconds each after the exercise is completed?

(a) 1, 2 and 3 minutes
(b) 1, 3 and 5 minutes
(c)1,1.5 and 2 minutes
(d) None of these
Answer:
(a) 1, 2 and 3 minutes

Question 51.

The physical fitness index using short formula for a 12 year old boy having completed harvard step test for a duration of 3 minutes and a pulse rate of 54 beats for 1 to 1.5 minutes is:

(a) 33.33
(b) 60.61
(c) 1.01
(d) 18.33
Answer:
(b) 60.61

Question 52 .

The physical fitness index is calculated using the following formula: Fitness index score (100 x test duration in seconds) (5.5 x pulse count between 1 to 1.5 minutes after exercise) 100×180 5.5×54= 60.61 test is used for cardiovascular fitness.

(a) Harvard step
(b) Rock port
(c) Both (a) and (b)
(d) Rikli and Jones
Answer:
(c) Both (a) and (b)

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 53.

VO2 max refers to:

(a) prevent additional swelling and reduce pain
(b) maximum amount of oxygen consumed per minute
(c) promote vasodilation
(d) feel anxious
Answer:
(b) maximum amount of oxygen consumed per minute

Question 54.

In the rockport fitness walking test, what is the total distance that an individual must cover?

(a) 1km
(b) 1 yard
(c) 100 m
(d) 1 mile
Answer:
(d) 1 mile

Question 55.

Which of these is not one of the variables used in calculating VO2 max according to the formula for the rockport fitness walking test?

(a) Height
(b) Gender
(c) Age
(d) Weight
Answer:
(a) Height

Question 56.

The rockport test of aerobic fitness test for those having…………. fitness level.

(a) poor
(b) average
(c) good
(d) excellent
Answer:
(a) poor

Question 57.

Rockport one mile test is conducted to measure:

(a) cardiovascular fitness
(b) senior citizen’s fitness
(c) vital capacity
(d) muscular strength
Answer:
(a) cardiovascular fitness

Question 58.

1 mile is approximately equal to…………

(a) 160.9 km
(b) 1609 m
(c) 1.609 cm
(d) None of these
Answer:
(b) 1609 m

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1

Question 59.

Identify the following test.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 -8

(a) Chair sit and reach test
(b) Chair stand test
(c) Medicine ball put
(d) Arm curl test
Answer:
(b) Chair stand test

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 6 Test and Measurement in Sports Part 1 Read More »

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Children and Women in Sports Class 12 Case Based MCQ Questions

Case-Based Questions

Case Study 1

Posture plays a very significant role in our daily activities. Correct posture means the balancing of body in accurate and proper manner. Various types of postural deformities can be identified in individuals.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1 img 5

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 1.

From the above given picture, the deformities seen in person (i) is caused due to deficiency of:

(a) iron
(b) calcium
(c) Vitamin-D
(d) Both (b) and c.
Answer:
(d) Both (b) and c

Question 2.

Walking on the inner edge of the feet can be a remedy for:

(a) person (i)
(b) person (ii)
(c) person (iii)
(d) All of these
Answer:
(a) person (i)

Question 3.

Person (ii) is suffering from:

(a) round shoulders
(b) knock knees
(c) bow legs
(d) elephant foot
Answer:
(b) knock knees

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 4.

Performing this asana regularly can be a remedy for Person (iii):

(a) Padmasana
(b) Tadasana
(c) Vajrasana
(d) Halasana
Answer:
(c) Vajrasana

 Mahesh, Physical Education teacher at XYZ School observed that Raju a student of class VI has outward curve of vertebral column at Thoracic region. He suggested some exercises to rectify this problem. .

Question 1.

What is this deformity known as?

(a) Scoliosis
(b) Kyphosis
(c) Lordosis
(d) Flat foot
Answer:
(b) Kyphosis

Question 2.

Kyphosis is commonly known as:

(a) Hollow back
(b) Hunchback
(c) Sideways bending
(d) Lordosis
Answer:
(b) Hunchback

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 3.

Kyphosis is a deformity related to:

(a) foot
(b) vertebral column
(c) shoulder
(d) legs
Answer:
(b) vertebral column

Case Study 3

Sheethal spent her weekend checking the health status of all the security guards of her huge gated community as a part of project work assigned by PE teachers. She found out that more than half of them have shown a significant deformity in the upper part of their vetebral column.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1 img 3
Question 1.

The term used to define this deformity is ………..

(a) Lordosis
(b) scoliosis
(c) kyphosis
(d) Both (a) & b.
Answer:
(c) kyphosis

Question 2.

This deformity is mainly caused due to………..

(a) carrying heavy loads
(b) lack of exercise
(c) weak muscles
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.

Due to Covid Pandemic, most of the children attending online classes with bad sitting posture may experience this condition later:

(a) Kyphosis
(b) Lordosis
(c) Scoliosis
(d) Flat foot
Answer:
(a) Kyphosis

Case Study 4

During an athletic meet in stadium, eight women were on the starting line ready for the 100 metres race. With the sound of the pistal, all these women started running. Hardly had they covered 15 metres, when accidently one woman slipped and fell, spraining her ankle, Due to pain the woman started crying. As soon as the other women heard her cry, all of them stopped running, stood for while, turned back, and ran towards her. They pacified her, joined their hands together, lifted her and walked together to reach the finishing line together. The officials were shocked to see such a demonstration of unity. Many eyes were filled with tears.

Question 1.

What happened to one woman after she had covered a distance of 15 metres?

(a) She started running
(b) She started crying
(c) She accidentally slipped and fell spraining her ankle
(d) She fell down and broke her legs
Answer:
(c) She accidentally slipped and fell spraining her ankle

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 2.

Which Questionuality was shown by the women by walking together to the finish line?

(a) Sportsman spirit
(b) Coordinative ability
(c) Unity
(d) None of these
Answer:
(a) Sportsman spirit

Question 3.

Why were the officials shocked?

(a) To see the women running
(b) To see their team spirit
(c) To see the demonstration of unity
(d) Hearing the sound of pistol
Answer:
(c) To see the demonstration of unity

Case Study 5

Geeta wanted to learn boxing but her family was opposed to it. Then her father spoke with her Physical Education teacher who supported Geeta and she won medal at the school championship.

Question 1.

What mindest did Geeta’s family show initially?

(a) Gender discrimination
(b) IneQuestionuality
(c) Negligence towards her
(d) Extra efferts
Answer:
(a) Gender discrimination

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 2.

Which quality was demonstrated by the school teacher?

(a) Progressive thinking
(b) EQuestionual treatment to every individual
(c) Selecting students on the basis of their performance and not gender
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.

Which of the following quality was shown by her father?

(a) Gender eQuestionuality
(b) Confidence
(c) Open-mindedness
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Case Study 6

Many children suffer from postural deformities. These can be corrected if recognised early and treated properly. Mahesh had a deformity in his spine which caused him to bend forward and his knees touched each other while he stood straight.

Question 1.

What was the possible deformity Mahesh had?

(a) Kyphosis
(b) Scoliosis
(c) Lordosis
(d) Flat foot
Answer:
(a) Kyphosis

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 2.

How can this deformity be corrected?

(a) By ensuring proper posture while sitting or working
(b) By regular exercises
(c) By having good nutrition and adeQuestionuate rest
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 3.

What was his possible knees problem?

(a) nock knees
(b) ReQuestionuired surgery
(c) Broken knee
(d) Bent knee
Answer:
(a) Knock knees

Assertion-Reason Type Questions

Directions (Question. Nos. 126-135): Each of the following Questionuestions consists of two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer to these Questionuestions from the codes (a), (b), (c) and (d) as given below:

(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Question 1.

Assertion (A): Motor development refer’s to the development of a child’s bones, muscles and his/her ability to move aroun(d)
Reason (R): Gross motor development involves the small muscles of body, especially during the movement of the fingers and hands.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 2.

Assertion (A): Infanthood is the first stage of the motor development.
Reason (R): The seQuestionuence of motor development in uniform in infants, however some differences in the rate of development, may exist at individual level.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 3.

Assertion (A): Flat foot becomes a postural deformity if it still persists during later childhood.
Reason (R): The main cause of flat foot is strong muscles.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 4.

Assertion (A): Postural deformities can be cured with the help of the different asanas.
Reason (R): Round shoulders can be cured by performing Chakrasana and Dhanurasana regularly.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of

Question 5.

Assertion (A): Lordosis is breatable by doing the Bhujangasana and Tadasan(a)
Reason (R): These asanas strengthen the muscles and help in maintaining the balance of the body.

Answer:
(d) A is false but R is true.

Question 6.

Assertion (A): Kyphosis is an outward curve of vertebral column at thoracic region.
Reason (R): Horse-Riding is the best exercise for remedying Kyphosis.

Answer:
(c) A is true but R is false.

Question 7.

Assertion (A): Bow legs is opposite to knock-knees position.
Reason (R): There remains a wide gap between knees when a bow-legged person keeps his feets together.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of

Question 8.

Assertion (A): Scoliosis is the postural adaptation of the spine in lateral direction.
Reason (R): Scoliosisis caused by congenital or acquired abnormalities of vertebrae, muscles or nerves.

Answer:
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 9.

Assertion (A): In India, women’s participation in sports is Questionuite less.
Reason (R): Indian society still does not promote or accept women’s participation in sports.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports

Question 10.

Assertion (A): The number of women participants in the field of sports is very limited.
Reason (R): Due to the male-dominated culture of sports, women hesitate to take part in sports.

Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

Case Based MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 2

Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 1.

Which of these asanas is suggested for relief from Lordosis?

(a) Chakrasana
(b)Vajrasana
(c) Halasana
(d) Matsyasana
Answer:
(c) Halasana

Question 2.

Halasana and Paschimotanasana is suitable for management of which spinal deformity?

(a) Flat foot
(b) Lordosis
(c) Kyphosis
(d) Bow legs
Answer:
(b) Lordosis

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 3.

Lordosis deformity is:

(a) lateral curvature of the spine
(b) arch of sole of feet
(c) abnormal backward curvature of the thoracic region of the spin ‘
(d) aggravated lower curvature of the lumber region
Answer:
(d) aggravated lower curvature of the lumber region

Question 4.

Which of the following asana should be performed for curing- Kyphosis?

(a) Trikonasana
(b) Bhujangasana
(c) Pavanmuktasana
(d)Tadasana
Answer:
(b) Bhujangasana

Question 5.

Which of the following is a cause of Kyphosis?

(a) Disease affecting vertebrae
(b) Habitual overeating
(c) Wearing light and shapeless clothes
(d) None of the above
Answer:
(c) Wearing light and shapeless clothes .

Question 6.

Which of the following procedures is not a cause of Kyphosis?

(a) Illness
(b) Wearing shapeless clothes
(c) Heredity defects
(d) Malnutrition
Answer:
(c) Heredity defects

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 7.

Which of the following is a cause of Kyphosis?

(a) Disease effecting vertebrae
(b) Habitual overeating
(c) Wearing light and shapeless clothes
(d) None of the above
Answer:
(c) Wearing light and shapeless clothes

Question 8.

Kyphosis is also known as:

(a) hunchback
(b) round shoulder
(c) ‘C’ shape curve
(d) ’5′ shape curve
Answer:
(a) hunchback

Question 9.

What is “an abnormal curvature of spine at front” termed as?

(a) Scoliosis
(b) Lordosis
(c) Kyphosis
(d) Flat feet
Answer:
(c) Kyphosis

Question 10.

Cobra pose is useful to correct

(a) Kyphosis
(b) Scoliosis
(c) Lordosis
(d) Knock Knee
Answer:
(a) Kyphosis

Question 11.

This is humpback, abnormal outward curvature of thoracic spine.

(a) Lordosis
(b) Kyphosis
(c) Scoliosis
(d) Myosis
Answer:
(b) Kyphosis

Question 12.

Kyphosis is an accentuated or abnormal curvature of which region of the spine?

(a) Cervical
(b) Thoracic
(c) Lumbar
(d) Scaral
Answer:
(b) Thoracic

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 13.

Quasimodo the “Hunchback of Notre Dame” suffered from abnormal thoracic curvature called Kyphosis. In this condition the accumulated convexity of the curvature is:

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1 img 3

(a) caudal
(b) lateral
(c) medial
(d) posterior
Answer:
(d) posterior

Question 14.

An abnormal increase in the thoracic curvature of the vetebral column is called:

(a) Scoliosis
(b) Lordosis
(c) Spondyloysis
(d) Kyphosis
Answer:
(d) Kyphosis

Question 15.

Which exercise is suitable for management of Kyphosis deformity?

(a) Dhanurasana
(b) Chakrasana
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(c) Both (a) and (b)

Question 15.

Match List-1 with List-ll and select the correct answer from the codes given below:

List IList ll
(a) Knock knees(i) Increase or exaggeration of backward curve.
(b) Kyphosis(ii) Wide gap between the knees when standing with feet together,
(c) Lordosis(iii) Knees touch each other in normal standing position.
(d) Bowlegs(iv) Inward curvature of the spine.

A B C D
(a) A-(iii) B-(i) C-(ii) D-(iv)
(b) A-(i) B-(ii) C-(iv) D-(iii)
(c) A-(ii) B-(iv) C-(i) D-(iii)
(d) A-(iii) B-(i) C-(iv) D-(ii)
Answer:
(d) A-(iii) B-(i) C-(iv) D-(ii)

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 16.

Do not force the babies to walk at early age is the precaution in

(a) Scoliosis
(b) Bow legs
(c) Kyphosis
(d) Lordosis
Answer:
(b) Bow legs

Question 17.

Which one of the following is not related with spinal curvature deformities?

(a) Kyphosis
(b) Bow legs
(c) Lordosis
(d) Scoliosis
Answer:
(b) Bow legs

Question 18.

A physio-skeletal deformity in which legs instead of taking regular shape become bow like is:

(a) bow legs
(b) bow knees
(c) knock knees
(d) knock legs
Answer:
(a) bow legs

Question 19.

Scoliosis is a postural deformity related with:

(a) foot
(b) leg
(c) vertebral column
(d) hand
Answer:
(c) vertebral column

Question 20.

Scoliosis may occur due to

(a) paralysis of spinal muscles on one side
(b) one leg being short in length
(c) carrying heavy loads on one shoulder
(d) Any of the above
Answer:
(d) Any of the above

Question 21.

Scoliosis can be corrected by swimming using stroke technique.

(a) breast
(b) butterfly
(c) abdominal
(d) front
Answer:
(a) breast

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 22.

Abnormal curvature of spine from side with ‘C‘ or ‘S‘:

(a) Lordosis
(b) Scoliosis
(c) Kyphosis
(d) Cervical
Answer:
(b) Soliosis

Question 23.

A condition in which the spine curves to the left or right is referred to as:

(a) Kyphosis
(b) Scoliosis
(c) Lordosis
(d) Low Back Pain Syndrome
Answer:
(b) Scoliosis

Question 24.

What is Scoliosis?

(a) Mental disorder
(b) Postural disorder
(c) Spine deformity
(d) Fallen arch
Answer:
(b) Postural disorder

Question 25.

This is a side-to-side curvature of the spine.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1 img 4

(a) Lordosis
(b) Kyphosis
(c) Scoliosis
(d) Myosis.
Answer:
(c) Scoliosis

Question 26.

What is the most common way to treat Scoliosis?

(a) Surgery
(b) Brace
(c) Do nothing about it
(d) Exercise
Answer:
(b) Brace

Question 27.

Which famous person has Scoliosis?

(a) Donald Trump
(b) Serena Williams
(c) Selena Gomez
(d) Usain Bolt
Answer:
(d) Usain Bolt

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 28.

What age is Scoliosis commonly found in?

(a) 15 and under
(b) 21 and over
(c) 5 and under
(d) 17 and over
Answer:
(a) 15 and under

Question 29.

What is a symptom of Scoliosis?

(a) Leg hurts
(b) Neck hurts
(c) Arm hurts
(d) None of these
Answer:
(b) Neck hurts

Question 30.

Scoliosis is caused by:

(a) a virus
(b) bacteria
(c) an autoimmune disorder .
(d) unknown factors
Answer:
(d) unknown factors

Question 31.

You are more likely to develop Scoliosis if:

(a) your parents or relatives have suffered from it
(b) you spend a lot of time around Scoliosis patents
(c) you don’t practice good personal hygiene
(d) you spend a lot of time exercising and playing sports
Answer:
(a) your parents or relatives have suffered from it

Question 32.

What can you conclude from the fact that Scoliosis patients have won Olympic medals?

(a) It strengthens patients’ muscles
(b) A curved spine is an asset in the sport wrold
(c) A back brace teaches patients’ proper athletic posture
(d) Scoliosis can’t prevent anyone from succeeding in life
Answer:
(d) Scoliosis can’t prevent anyone from succeeding in life

Question 33.

Why do doctors prescribe back braces for Scoliosis patients?

(a) The fuse vertebrae together
(b) To straighten out the spine
(c) To prevent the curve from worsening
(d) To restrict patients’ movements
Answer:
(c) to prevent the curve from worsening

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 34.

What is 5coliosis?

(a) A heart disorder
(b) An ankle sprain
(c) Lateral curve in the spine
(d) Dislocated spine
Answer:
(c) Lateral curve in the spine

Question 35.

In which postural deformity is there an abnormal lateral curvature of the spine?

(a) Kyphosis
(b) Lordosis
(c) Fibrosis
(d) Scoliosis
Answer:
(d) Scoliosis

Question 36.

Exercises are designed to correct the rotatory curvature of the spine.

(a) Kyphosis
(b) Scoliosis
(c) Lordosis
(d) Knock Knees
Answer:
(b) Scoliosis

Question 37.

What is the most common effect of Scoliosis?

(a) Bone death
(b) Bad posture
(c) Paralysis
(d) Compound fractures
Answer:
(b) Bad posture

Question 38.

Who is most likely to develop Scoliosis?

(a) 30-year-old woman
(b) 9-year-old boy
(c) 12-year-old girl
(d) 20-year-old man
Answer:
(c) 12-year-old girl

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 39.

Choose the correct one.

List IList II
1. Round shoulder(a) Abdomen is ahead of body
2. Scoliosis(b) Sideways curvature of the spine
3. Lordosis(c)  Forward rounding of upper back
4. Kyphosis(d) Forward bending of shoulder

(a) 1-a, 2-d, 3-c, 4-b
(b) 1-d, 2-b, 3-a, 4-c
(c) 1-d, 2-a, 3-c, 4-b
(d) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
Answer:
(b) 1-d, 2-b, 3-a, 4-c

Question 40.

Scoliosis deformity can be corrected by practicing.

(a) Trikonasana and Ardh Chakrasana
(b) Halasana and paschimotanasana
(c) Dhanurasana and Chakrasana
(d) Bhujangasana and Usthrasana
Answer:
(a) Trikonasana and Ardh Chakrasana

Question 41.

When is surgery prescribed for Scoliosis patients?

(a) Any time the disease is diagnosed
(b) When the spine curve is less than 15 degrees
(c) When the spine curve is between 20-40 degrees
(d) When the spine curve is greater than 40 degrees
Answer:
(d) When the spine curve is greater than 40 degrees

Question 42.

Scoliosis is postural deformity where the person body position become:

(a) lateral curvature of the spine
(b) arch of sole of feet
(c) Wide gap between the knees
(d) A side way curvature of the spine
Answer:
(d) A side way curvature of the spine

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 43.

Which of the following is the reason for low participation of women in sports?

(a) Lack of legislation
(b) Social hurdles
(c) Discrimination
(d) Humiliation
Answer:
(a) Lack of legislation

Question 44.

ame the first woman to swim across the english channel.

(a) Arti Gupta
(b) Sneha Singh
(c) Ujwala Rai
(d) None of these
Answer:
(b) Sneha Singh

Question 45.

Youngest woman to climb Mount Everest two times in India is:

(a) Omana
(b) Dicky Dolma
(c) Faria
(d) None of the above
Answer:
(b) Dicky Dolma

Question 46.

She is the first Indian woman to compete in Olympics.

(a) N Polley
(b) PT Usha
(c) Shiny Wilson
(d) None of these
Answer:
(a) N Polley

Question 47.

She became the first woman to win an Olympic medal for India

(a) PT Usha
(b) K Malleswari
(c) Saina Nehwal
(d) None of these
Answer:
(b) K Malleswari

Question 48.

In which event did PT Usha narrowly lose the bronze in the 1984 Los Angeles Olympics?

(a) 400 metres
(b) 40D metres hurdles
(c) 800 metres
(d) None of these
Answer:
(b) 400 metres hurdles

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 49.

Who was the first Indian to win a silver medal in badminton at the Summer Olympics?

(a) Saina Nehwal
(b) P V Sindhu
(c) Jwala Gutta
(d) Sania Mirza
Answer:
(a) Saina Nehwal

Question 50.

In which Olympics did women participate for the first time?

(a) 1896
(b) 1900
(c) 1904
(d) 1908
Answer:
(b) 1900

Question 51.

In which Olympic Games, Saina Nehwal and M.(c) Mary Korn secured one bronze medal each?

(a) 2008 Olympics
(b) 2012 Olympics
(c) 2016 Olympics
(d) None of these
Answer:
(b) 2012 Olympics

Question 52.

Select the correct reason for less participation of female in sports.

(a) Low physical fitness
(b) Lack of education
(c) Good legal system
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(d) Both (a) and (b)

Question 53.

Select the correct reason to improve participation of female in sports.

(a) Good legal system
(b) Female role model
(c) Both (a) and (b)
(d) Improper motivation
Answer:
(c) Both (a) and (b)

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 2

Question 54.

In which Olympics did women participate for the first time?

(a) 1896
(b) 1900
(c)1904
(d) 1908
Answer:
(b) 1900

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 2 Read More »

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1

Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 1.

Fine motor development is involved in:

(a) sitting
(b) walking
(c) standing
(d) catching a ball
Answer:
(d) catching a ball

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 2.

Fine motor development uses the………….. muscles for carrying out ………. activities.

(a) smaller, posture and balance maintenance
(b) larger, posture and balance maintence
(c) larger, precise
(d) smaller, precise
Answer:
(d) smaller, precise

Question 3.

Which of the following is not a factor influencing motor devlopment of a child?

(a) Sensory integration
(b) Muscle tone
(c) Confidence
(d) Endurance
Answer:
(c) Confidence

Question 4.

The third stage of motor development in a child is between the ages of………. years and ………..years.

(a) 12,16
(b) 2, 6
(c) 1, 2
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

Question 5.

Ball handling is an activity that starts in a child in the developmental stage called…………

(a) infanthood
(b) early childhood
(c) middle childhood
(d) late childhood
Answer:
(b) early childhood

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 6.

Which of the following motor development take(s) place in middle childhood?

(a) Catching
(b) Throwing
(c) Kicking
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 7.

If a child is able to walk and run but not able to speak properly, then he/she is lacking which motor skill?

(a) Fine motor skill
(b) Cross motor skill
(c) Sensory motor skill
(d) Dominant motor skill
Answer:
(c) Sensory motor skill

Question 8.

………… development goes on all the time from conception until late teens.

(a) Mental
(b) Physical
(c) Motor
(d) Psychological
Answer:
(c) Motor

Question 9.

The period of infancy lasts till the age of:

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 3.
Answer:
(b) 2

Question 10.

Amother brings son to groun(d) You ask if the achild can walk mother states he hasn’t yet walke(d) At what age group should a child start walking and at what age group should you be worried if the child doesn’ walk?

(a) 9 months, 12 months
(b) 12 months, 18 months
(c) 15 months, 18 months
(d) 15 months, 2 years
Answer:
(b) 12 months, 18 months

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 11.

What are the four components of human growth and development?

(a) Physical, social, cognitive, emotional
(b) Height, weight, social, emotional
(c) 0-2, 2-10,11-18,18+
(d) Chronological age, skeletal age, developmental age, emotional age
Answer:
(a) Physical, social, cognitive, emotional

Question 12.

What are the stages of human development?

(a) Infancy, early childhood, late childhood, puberty
(b) Infancy, toddler, childhood, adolescence
(c) Infancy,toddler, childhood, adolescence, adulthood
(d) None of the above
Answer:
(c) Infancy, toddler, childhood, adolescence, adulthood

Question 13.

Which are constraints affecting skill development?

(a) Individual, environmental, task
(b) Social, individual, team
(c) Social, cognitive, emotional
(d) Task, performance, coaching
Answer:
(a) Individual, environmental, task

Question 14.

In the childhood, children’s behaviour is mostly influenced by:

(a) friends
(b) school
(c) peer group
(d) family
Answer:
(a) friends

Question 15.

In adolescence, exercises help to:

(a) strengthens of cardio-vascular system
(b) increases age toward old
(c) move away from society
(d) remove various senses
Answer:
(a) strengthens of cario-vascular system

Question 16.

Choose the correct one:

List IList II
1. Infancy(a) 13-18 yrs.
2. Old age(b) 19 to 59 yrs.
3. Adulthood(c) 60 yrs. and above
4. Adolescence(d) 3 to 12 yrs.
5. Childhood(e) 0-2 yrs.

(a) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d, 5-e
(b) 1-e, 2-c, 3-b, 4-a, 5-d
(c) 1-c, 2-d, 3-c, 4-b, 5-a
(d) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a, 5-e
Answer:
(b) 1-e, 2-c, 3-b, 4-a, 5-d

Question 17.

Which development is motor development?

(a) Bones and muscles
(b) Sense organs
(c) Disorder development
(d) Postural deformity
Answer:
(a) Bones and muscles

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 18.

What are the two types of motor development of muscles in the body?

(a) Gross and fine
(b) Gross and net
(c) Coarse and fine
(d) Gross and measured
Answer:
(a) Gross and fine

Question 19.

Painting, catching activities are the examples of:

(a) gross motor skill development
(b) fine motor skill development
(c) sensory skill development
(d) bone and muscles development
Answer:
(b) fine motor skill development

Question 20.

Select the correct development during infancy state.

(a) Moral values
(b) Various senses
(c) Fine motor skill
(d) Writing skills
Answer:
(c) Fine motor skills

Question 21.

Pre-school children learn things by:

(a) imagination
(b) practice
(c) lecture
(d) repetition
Answer:
(b) practice

Question 22.

What age group does an infant start getting stranger anxiety?

(a) 3 months
(b) 6 months
(c) 9 months
(d) 12 months
Answer:
(c) 9 months

Question 23.

The age of infancy is:

(a) 0 to 1
(b) 0 to 2
(c) 0 to 3
(d) 0 to 4
Answer:
(b) 0 to 2

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 24.

Which of the following is a transitional stage of physical and : psychological development that generally occurs during the : period from puberty to legal adulthood?

(a) Adolescence
(b) Middle adulthood
(c) Early childhood
(d) Infancy
Answer:
(a) Adolescence

Question 25.

What is physical development?

(a) Measuring the quantity of items
(b) The changes in size, body composition, chemical make-up, and height that occur as humans develop from birth through older adulthood.
(c) Cultural expectation of when major life milestones occur.
(d) All of the above
Answer:
(b) The changes in size, body composition, chemical make-up, and height that occur as humans develop from birth through older adulthood.

Question 26.

Children become active and agile during:

(a) early childhood
(b) middle childhood
(c) late childhood
(d) infancy
Answer:
(b) middle childhood

Question 27.

Motor development consists of……….. stage.

(a) two
(b) three
(c) four
(d) one
Answer:
(b) three

Question 28.

Time period when childhood terminates, and children enter adolescent stage is:

(a) 8 to 12 years
(b) 15 to 20 years
(c) 12 to 19 years
(d) 14 to 21 years
Answer:
(c) 12 to 19 years

Question 29.

Suggest the suitable age for complex physical activities like running, skipping, rolling, climbing up and down etc.

(a) 6 yo 10 years
(b) 2 to 5 years
(c) 9 to 12 years
(d) 7 to 15 years
Answer:
(b) 2 to 5 years

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 30.

Which factors do not have any kind of effect on motor development?

(a) Environmental factors .
(b) Genetic and biological factors
(c) Nutrition, age & maturity –
(d) None of the above
Answer:
(d) None of the above

Question 31.

The age group of middle childhood is

(a) 6-10 years
(b) 5-10 years
(c) 7-12 years
(d) 9-13 years
Answer:
(c) 7-12 years

Question 32.

Gomukhasana and Padmasana are performed to rectify which postural deformity?

(a) Flatfoot
(b) 5coLiosis
(c) Knock knees
(d) Bow legs
Answer:
(c) Knock knees

Question 33.

which of the following is not a corrective measure for the postural deformity of knock knee?

(a) Keeping a pillow between the knees as much as possible
(b) Not standing for a long time
(c) Performing Padmasana and Gomukhasana ‘
(d) Regular horse riding
Answer:
(b) Not standing for a long time

Question 34

………….. is a postural deformity in which both the knees touch or overlap each other in the normal standing position.

(a) Kyphosis
(b) Lordosis
(c) Flat foot
(d) Knock knees
Answer:
(d) Knock knees

Question 35.

Choose the correct one:

Column IColumn II
1. Big muscles bctives(a) 3 to 6 yrs.
2. Small muscles activities(b) running, jumping
3. Early childhood(c) Painting, catching

(a) 1-a, 2-b, 3-c
(b) 1-c, 2-b, 3-a
(c) 1-b, 2-c, 3-a
(d) 1-c, 2-a, 3-b
Answer:
(c) 1-b, 2-c, 3-a

Question 36.

Deformity means:

(a) the malformation of any component of the body
(b) the of malfunction of body’s organs
(c) the malfunction of joints of the body
(d) de-sapped of muscles
Answer:
(a) the malformation of any component of the body

Question 37.

Which of the following is not a spinal curvature deformity?

(a) Lordosis
(b) Scoliosis
(c) Kyphosis
(d) Flat foot
Answer:
(d) Flat foot

Question 38.

Which of the following procedures is not a cause of flat foot?

(a) Lack of vitamin D and calcium
(b) Body heaviness
(c) Faulty posture
(d) Standing for a long time
Answer:
(a) Lack of vitamin D and calcium

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 39.

Which of the following is not a cause of flat foot deformity?

(a) Body heaviness
(b) Standing for a long time
(c) Lack of vitamin D and calcium
(d) Faulty posture
Answer:
(c) Lack of vitamin D and calcium

Question 40.

Which of the following is a cause of flat foot?

(a) Weak muscles of foot
(b) Rapid increase in body weight
(c) Carrying heavy weight
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Question 41.

The absence or disappearance of middle curvature of the foot is known as:

(a) bow legs
(b) flat foot
(c) knock knees
(d) normal foot
Answer:
(b) flat foot

Question 42.

All …………. have flat feet.

(a) elderly people
(b) teenagers
(c) babies
(d) men
Answer:
(c) babies

Question 43.

What are the causes of “flat foot”?

(a) Weak muscles of the foot
(b) Improper shoes of carry heavy weight
(c) Healthily muscles of the body
(d) Both (a) and b.
Answer:
(d) Both (a) and b.

Question 44.

Chakrasana and Dhanurasana are performed to rectify which postural deformity?

(a) Round shoulders
(b) Scoliosis
(c) Lordosis
(d) Bow legs
Answer:
(a) Round shoulders

Question 45.

The precaution of should be followed if you have the postural deformity of round shoulders.

(a) avoiding wearing of tight fitting clothes
(b) keeping the body straight while carrying weights
(c) taking a blanaced diet
(d) not putting extra weight on the leg muscles
Answer:
(a) avoiding wearing of tight fitting clothes

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 46.

Which ofthe following deformityis corrected by Dhanurasana?

(a) Flat foo.t
(b) Round shoulders
(c) Lordosis
(d) None of these
Answer:
(b) Round shoulders

Question 47.

Postural deformity in which the arches of the foot collapse?

(a) Flat foot
(b) Knock knees
(c) Scoliosis
(d) Kyphosis
Answer:
(a) Flat foot

Question 48.

Bhujangasana and Usthrasana are helpful to manage which upper body deformity?

(a) Kyphosis
(b) Round shoulders
(c) Scoliosis
(d) Lordosis
Answer:
(b) Round shoulders

Question 49.

The corrective measures for Lordosis include

(a) performing chakrasana
(b) performing Paschimottasana
(c) bending the head backwards while standing
(d) All of the above
Answer:
(b) performing Paschimottasana

Question 50.

Which postural deformity is referred as ‘Hollow Back’?

(a) Kyphosis
(b) Lordosis
(c) Scoliosis
(d) Knock Knees
Answer:
(b) Lordosis

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 51.

What is “an abnormal curvature of spine at lumbar region” is termed as?

(a) Lordosis
(b) Kyphosis
(c) Scoliosis
(d) Flat Foot
Answer:
(a) Lordosis

Question 52.

This is swayback, abnormal inward curvature of the lumbar spine.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1 img 1

(a) Lordosis
(b) Kyphosis
(c) Scoliosis
(d) Myosis
Answer:
(a) Lordosis

Question 53.

What is another name for Lordosis?

(a) Lumbar back
(b) Thoracic
(c) Swayback
(d) Bad back
Answer:
(c) Swayback

Question 54.

What other injuries can relate to Lordosis?

(a) Scoliosis
(b) Spondy lolisthesis
(c) Degenerative disc
(d) Whiplash
Answer:
(a) Scoliosis

Question 55.

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1 img 2

Which of the following is an example of Lordosis?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) None of these
Answer:
(c) C

Question 56.

What are some symptoms of Lordosis?

(a) Discomfort in the shoulder area
(b) Causes an L shape back when seen from the lateral aspect
(c) Pain and discomfort in the back
(d) None ofthe above
Answer:
(c) Pain and discomfort in the back

Question 57.

What is the number of cases found about Lordosis in a year?

(a) 5,000
(b) 6,50,000
(c) 10,000
(d) 2,00,000
Answer:
(d) 2,00,000

Question 58.

How long can Lordosis last?

(a) A couple of weeks
(b) 1-2 years
(c) Lifetime
(d) 5-10 years.
Answer:
(c) Lifetime

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 59.

How is Lordosis caused?

(a) Poor posture
(b) Discitis
(c) Obesity
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 60.

Lordosis causes pain in what area of the body?

(a) Shoulder
(b) Upper back
(c) Lower back
(d) Knee
Answer:
(c) Lower back

Question 61.

What is Lordosis?

(a) Vertebra loses height on both the front and back sides
(b) The curving inward of the back
(c) Extreme sideways movement
(d) Symptomatic 1,4-5-disc herniation
Answer:
(b) The curving inward of the back

Question 62.

You can fix Lordosis by:

(a) stretching your hip flexors
(b) sitting more
(c) gaining weight
(d) no treatments
Answer:
(a) stretching your hip flexors

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Class 12 MCQ Questions Part 1

Question 63.

Choose the correct one:

Column IColumn II
1. Flat foot(a) wide gap
2. Knock knee(b) inward bent
3. Bowlegs(c) abnormal arch

(a) 1-a, 2-b, 3-c
(b) 1-c, 2-a, 3-b
(c) 1-c, 2-b, 3-a
(d) 1-b, 2-a, 3-c

Answer:
(c) 1-c, 2-b, 3-a

MCQ Questions for Class 12 Physical Education with Answers

MCQ Questions for Class 12 Physical Education Unit 5 Children and Women in Sports Part 1 Read More »

error: Content is protected !!